maanantai 11. kesäkuuta 2018

Kastelemisen lomassa

Pelargonia Inspire Pink

Sunnuntaiaamuna taivas oli pilvessä, mikä ei sinänsä huolestuttanut. Päivästä oli luvattu sopivan kesäistä ja toisaalta sade ei yhtään harmittaisi. Kun tierempan vuoksi koko meidän tienoo on arkisin pölystä harmaana, ajattelin auringon ilmestymistä odotellessa pestä pari koneellista pyykkiä. Tuulessa ne kuivuisivat ulkona nopeasti.

Pesukoneen pyöriessä istuin työhuoneen pöydän ääreen ja keksin ryhtyä hävitettäviä papereita silppuamaan. Vähintäänkin sellaiset, joissa on henkilötunnuksia tai muuta tietosuojaa kaipaavia merkintöjä, olen jo vuosien ajan silpunnut säännöllisesti. Edellinen paperisilppuri hajosi ja uudempi versio laitetaan suoraan roskakorin päälle. Se on kotikäyttöön ihan näppärä, mutta jumittuu helposti. Ohuen arkkipinon jälkeen se kaipaa hetken lepoa ja viilennystä. Niinpä pieneksi sivujuonteeksi ajattelemani silppuamisoperaatio venyi tuntien mittaiseksi ja jokunen höyrypilvi päästäkin nousi, kun yhteistyö silppurin kanssa ei sujunut toiveiden mukaisesti. 

Pelargonia, jonka nimi kadoksissa

Koneellinen pyykkiä pyöri puhtaaksi ja kävin ne ripustamassa narulle. Laitoin toisen koneellisen pyörimään ja palasin jatkamaan takkuavaa yhteistyötä paperisilppurin kanssa. Olin jo ripustanut toisenkin koneellisen pyykkiä narulle, kun paperisilppurin lepotaukoa odotellessa havahduin outoon ääneen. Ikkunaan ropisi sadepisaroita. Jippii! Olin löytänyt keinon saada sadetta. Ei tarvitse mennä tasajalkaa tanssimaan pihamaalle, ei nakuna eikä puettuna. Kunhan vie koneellisen tai pari vastapestyä pyykkiä narulle kuivumaan. Johan alkaa satamaan.

Begonia

Lyhyensorttiseksi jäi riemuni, sillä sadepisaroita ei tullut edes sen vertaa, että pation puulattia olisi kastunut. Ilman muuta ryntäsin pihamaalle viikkaamaan narulta pois kuivaksi ehtinyttä pyykkiä. Tehokkaasti pinnistelemällä saatoin aistia hivenen kesäisen sateen tuoksua ja tunnelmaa. Jollei pian tule lisää sadetta, ehdin varmaan senkin kokemuksen jo unohtaa.

 
Päivänpesän elämää -blogin Katja totesi postauksessaan 9.6., että  "puutarha saa kuivua rauhassa". Samoin ajattelen minä, sillä muita vaihtoehtoja ei oikein taida edes olla. Olen lukenut parikin artikkelia siitä, miten valtavan paljon vettä tällaisen kuivuusjakson jälkeen kasveille pitäisi antaa, jotta siitä olisi merkittävää hyötyä. Meillä on mahdollisuus käyttää kasteluun porakaivon vettä. Se on syvä, eikä ole koskaan kuivunut. Vaan mistä tiedän, kuinka niukasti sielläkin vettä enää on jäljellä? 

Tämä alkukesä - toivottavasti vain alkukesä - jäänee muistoihimme ennätyskuivana. Puutarhassani kasvaa nyt etupäässä lilliputtikukkia. Jaloangervot ovat kymmensenttisiä, kaljun näköisiä ja niiden lehdet käpristyneitä. Purppurapunalatvat samoin, eikä syysleimutkaan paljon enempää korkeutta ole saaneet. Jalopähkämö, joka yleensä on roteva ja voimakaskasvuinen, nuokkuu sekin apeana ja etäällä toinen toisistaan. Aukkopaikkoja on runsaasti, mikä johtunee sekä nousematta jääneistä kasveista että pintaan nousseiden minimaalisesta koosta. 

Isosamettikukka Vanilla F1 - Tagetes erecta

Muutaman viileän päivän ja kylmän yön jälkeen kesäiset säät ovat palanneet. Ei helteitä, vaan ihan normaalia parinkympin aurinkoisuutta. No, välillä taivas on aika pilvinenkin. Kun tuulta näyttää riittävän päivä toisensa jälkeen, saa yläpihan ruukkukukille kantaa vettä säännöllisen tiheästi. 

Pergolan kukkalaatikoissa, itse kasvatetuista pelaguista otetut pistokkaat ovat ehtineet murkkuikäisiksi ja pukkaavat ahkerasti nuppuja. Amppeleissa horjuvat useamman vuoden kellarissa mukuloina talvehtineet begoniat ja leikkimökin edustalla kukkivat isosamettikukka Vanillat. Talon seinustan isoissa ruukuissa on daalioita, jotka vasta nyt näyttävät pääsevän kasvun vauhtiin. Lukinliljoissakin on jo nuppuja. Vaikka tänä vuonna olen istuttanut muutamaan kukkalaatikkoon vain joitakin miljoonakelloja ja poutapilveä, riittää kasteltavaa usean kannullisen verran.

Sormustinkukka - Digitalis purpurea

Viime kesä oli sormustinkukkien juhlaa. Ajattelin, että tänä kesänä niiden esiintyminen olisi vähäisempää, vaan taisin olla väärässä. Siellä täällä sormustinkukkia taas nousee ja nuputkin niissä jo on. Varrella on mittaa aiempaa vähemmän, mutta vielähän nuo ehtivät venyä.

Rhododrendon

Vaikka kuivuutta joka postauksessa valitan ja ruikutan, nautin silti puutarhasta ja kaikesta kauniista täysillä. Iloitsen kukkijoista ja erityisesti niistä, jotka olosuhteiden ankaruudesta huolimatta nostavat päätään ja pyrkivät eteenpäin. Rhodotkin, joita kevätahava kuritti ja sai niiden olomuodon kovin ruskeaksi ja vähemmän kauniiksi, työntävät innokkaasti latvuksistaan uusia lehtiruusukkeita. Moisesta optimistisuudesta voisin ottaa mallia.

Harjaneilikka - Dianthus barbatus

Monia itse siemenestä kasvattamiani vahdin ehkä muita tarkemmin, sillä epäusko niiden elämän jatkuvuudesta on suuri. Kaikki ovat kehuneet harjaneilikkaa helpoksi ja leviäväksi kukaksi, mutta minulla meni pitkä tovi saada se siemenestä kasvamaan ja vihdoin myös kukkimaan. Tällaisten työtä vaatineiden kukkien ilmestyminen kuivuuden keskelle tuottaa ylimääräisiä ilontunteita ja palkitsee monin verroin kaiken mahdollisen ahertamisen.
 
Ahomansikka - Fragaria vesca

Ensimmäiset ahomansikat ovat kypsyneet ja naposteltukin. Uutisissa sanottiin mansikkasadonkin kypsyvän siten, että juhannusviikolla päästään niitä jo syömään. Mansikasta tulee pienikokoisempi, mutta makeampi. Satokausi jää lyhyeksi. Niinpä lähipäivinä on analysoitava pakastinten sisältö ja huolehdittava, että uudelle sadolle on riittävästi tilaa.

Tiikerililja - Lilium Sweet surrender

Aikainen ja runsas kukinta on luonut pienen pelon, ettei loppukesäksi jää mitään kukkivaa. Kyllä niitä riittää, ei huolta. Kukkia odotellessa voi nautiskella ihailemalla nuppuja. Sekin on kivaa.

Mukavaa viikkoa kaikille!
 

40 kommenttia:

 1. Nyt on tosiaan kukkavanat sellaisia lilliputteja, siperiankurjenmiekkoja eilen katselin, matalia ovat, samoin komeavaleunikko, kukki yhdellä kukalla ja vartta tuskin 10 cm. Ei me kastelukannuilla tälle kuivuudelle pärjätä, varmaan me vielä sadetta saadaan ja riittävästikin - toivottavasti aika pian kuitenkin.

  Toivottavasti sää lämpenee myös yöaikaan. Meillä kävi halla kylässä viime viikon torstain ja perjantain välisenä yönä, autonlasit ja nurmi oli jäässä, perunanvarsia onneksi halla ei vienyt mennessään, puraisi vain. Loppuviikosta aion kaikki herkkikset laittaa jo avomaalle hallankin uhalla, luulen :D.

  Mukavaa viikkoa myös Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, ihan kunnon halla teillä on käynyt, jos autonikkunatkin ovat olleet jäässä. Uutisissa kerrottiin, että viime viikolla jonain yönä Salossa oli ollut -6 astetta. Tänään päivä on ollut lämmin ja eiköhän ne yötkin vähitellen lämpene. Harsoilla saa vähän suojaa, mutta parempi kunnon lämpöasteet.

   Pitkään ei ole ollut näin kuivaa, joten ylenpalttinen kasteleminen tuntuu vähän oudolta ja hetkittäin jopa ylimääräiseltä hommalta. Mitenkään ei voi koko puutarhaa kastella ja kasvien kituminen huolestuttaa. Luonnolle ei voi mitään, joten yritetään nostaa kaikki positiiviset puolet esille.

   Aurinkoisia päiviä ja etenkin hallattomia öitä sinne teille!

   Poista
 2. Minulla on myös erinomainen sateentekokeino. Pesin eilen mattoja ja eikös vain yöllä satanut, eniten tänä keväänä. Kuivuus koettelee ja erityisesti huolettaa ammattiviljelijöiden kohtalo, jo toinen huono vuosi viljelyn kannalta.
  Kasvimaata on pakko kastella, mutta perennoista olen kastellut vain uusia istutuksia ja hyvin näyttävät pärjäävän, paitsi jättirhodo, joka on selvästi huonovointinen ja jatkuvasti janoissaan.
  Tällä kohdalla sääkartalla luvataan tihkusadetta koko ensi yöksi, se tekisi hyvää kaikelle kasvulle. Ehkä sade on varmistettava pesemällä tänäänkin matto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ammattiviljelijöiden tilanne huolestuttaa siksikin, että näkyyhän huono sato jossain vaiheessa myös meidän kaikkien ruokapöydässä. Yhä enemmän joudutaan tuomaan ruokaa ulkomailta.

   Sellainen koko yön kestävä tihkusade olisikin mainio tuliainen, vaikka parikin yötä. Hyvin kestän muutaman sadepäivän ja iloitsen niin omien kuin kaikkien muidenkin kasvien puolesta. Ehkä minunkin pitää ryhtyä mattopyykille.

   Poista
 3. Meilläkin tuli muutama tippa vettä eilen, mutta siihen se jäikin . Kastella on saanut mansikkamaata. Ostin uusia taimia 35 kpl . Perennoissakin kukat on pienempiä ja varret, pehkot pienempiä, mutta elossa vielä. Jakamiset ja istutukset saa nyt odottaa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti jaksat kastella mansikantaimiasi. Riittävä vesi on tärkeää niiden juurtumiselle. Kasvattamani perennat odottavat kasvarin kupeessa istutusta, mutta nyt siihen hommaan ei kannata ryhtyä. Helpompi kastella ja pitää kasvit elossa purkeissaan.

   Poista
 4. Kuten Cheri tuolla kommentissaan jo mainitsi niin minuakin huolestuttaa viljelijöiden puolesta. Tonttiamme ympäröivät savipohjaiset viljapellot näyttävät vielä onneksi vihreiltä, mutta muutoin kasvu näyttää pysähtyneen lähes täysin. Kuinka käykään hiekkapohjaisien viljapeltojen viljoille?
  Savisen pohjamaan ansiosta pihaamme perennat ovat selvinneet sentään kuivuudesta yllättävän hyvin ja näyttävät työntäneen juurensa tarpeeksi syvälle kosteutta saadakseen. Kastelua on kuitenkin illoiksi riittänyt. Kasvimaa, keväällä istutetut uudet kasvit ja kesäkukat ovat taanneet sen, että kastelukannun kanssa on saanut heilua ihan tarpeeksi. Aamuyöllä täällä satoi hieman vettä, mutta määrä on niin vähäinen, ettei sillä liene mitään merkitystä.
  Odotellaan siis toiveikkaina pitkäkestoista lempeää sadetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin lähistöllä on viljeltyjä peltoja, joissa kasvuunlähtö on paikoitellen ollut todella surkeaa. Tämä alue on hyvin hiekkapitoista, eikä lätäköt jää rankkasateillakaan maahan seisomaan. Nän pitkän kuivuuden aikana maa on äärimmäisen kuivaa.

   Mukava kuulla, että sinun puutarhasi voi kuivuudesta huolimatta hyvin. Monet manaavat savipitoista maata, mutta on siinä hyvätkin puolensa.

   Poista
 5. Sadetta kaivataan jo täälläkin, vaikka maa on vielä syvemmältä kostean tuntuista. Vaikka perennat eivät nuupota eivätkä näytä muuten kärsivän kuivuudesta, niin joillakin kasvu on selvästi hidastunut ja kukat ovat pienempiä kuin ennen. En kuitenkaan vielä aikoinut kastella muita kuin ruukkuja, jotta kasvien juuret hakeutuisivat syvemmälle etsimään vettä. Toivotaan kunnolla sadetta joka puolelle, missä kuivuus alkaa jo vaivata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, ettei teillä ole vielä näin kuivaa, kuin täällä meidän nurkilla. Tänään vedin kasteluletkun pihamaalle ajatuksella, että illemmalla kastelisin. Se taitaa olla turhaa ja kasvimenetyksiä näkyvissä. Sinänsä yksi kuiva kesä ei huolettaisi, mutta kyllä tämä kuivuus vaikuttaa myös puutarhan tulevaisuuteen.
   Sadetta toivoen.

   Poista
 6. Onpa isoja mansikoita. Kyllä nyt on ollut kuivaa tänä aamuna tuli pikkusen vettä toivottavasti saataisi lisää. Mukavaa alkanutta viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahomansikat taitavat tykätä auringosta ja kuivuudesta. Viikko on alkanut ihan mukavasti, mutta toki sade piristäisi minua ja erityisesti puutarhaa.

   Poista
 7. Melkoinen alku kesälle. Lilliputtikasvit ja näivettyvät yksilöt ovat täällä saaristossa jokakesäinen juttu, mutta mantereella on erilaista, siellä kuuluisi sataa säännöllisemmin. Eikä täälläkään aiemmin ole kesä sentään alkanut näin, vaikka viime vuonna alkoikin tasan samoin. Pahin kuivuusjakso osuu yleensä heinäkuulle, vaikka toukokuu onkin vuoden vähäsateisin kuukausi. Keväällä on sentään vielä kosteutta maassa, kasvit saavat sieltä imettyä nestettä, mutta tulee pakostakin mieleen, millainen heinäkuusta tulee, kun jo nyt on näin kuivaa. Puutarha lienee silloin lähes kokonaisuudessaan ruskea!
  Voi ärräpää sitä silppuria, koneiden kanssa sitä saakin pahimmat raivokohtaukset, kun ne eivät edes reagoi ärtymykseen mitenkään, möllöttävät vain yhteistyöhaluttomina :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinäkuuhun sattuva hellejakso kurittaa kasveja, mutta siinä tapauksessa ne ovat kuitenkin päässeet hyvin kasvuun. Nyt moni kasvi on jäänyt ilmestymättä kokonaan ja monet ovat hyvin pienikokoisia. Minua huolestuttaa se, kuinka kasvit selviytyvät tästä kuivuudesta tulevaisuutta ajatellen. Kuinka paljon tulee tappioita ja miten kasvit kestävät seuraavan talven, kun ovat muutenkin huonokuntoisia. Tämä lienee se ilmastomuutoksen toinen vaihtoehto eli äärimmäinen kuivuus. Toinen on sitten runsaat sateet.

   Huonosti toimivat työvälineet saavat meikäläisen hermot kiristymään. Taputtaisivat edes kevyesti olalle ja sanoisivat, että kyllä se siitä...

   Poista
 8. Maailmankirjat sekaisin...siellä tarvitaan vettä kipeästi ja meillä sataa ainakin kerran viikossa! Todella epätavallista täällä!
  Eilen saatiin Saharan hiekat niskaan ja meni ne pyykit uudelleen pesuun...
  Päivä menikin pihaa, autoja ja terasseja pesten. Hiekkaa satoi rankkasateen kera niin paljon että vaaleat pihalaatat olivat ruskeat mudasta.
  Joka vuotinen riesa, mutta tänä vuonna tuntui että saimme puolet Saharan hiekoista kerralla.

  Kauniita kesäpäiviä sinne ja sopivasti vesikuuroja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, sää on keikahtanut vinksalleen ja unohtanut tasapuolisuuden. Hiekkasade kyllä kuulostaa aika kamalalta ja sotkuiselta vaihtoehdolta. On siinä ollut hommaa, kun on joutunut kaikki paikat mutaisesta ja pölyisestä aineksesta kuurammaan.

   Tänään ainakin täällä on hieno kesäpäivä, lämmin ja tuulinen. Sitä sadetta edelleen odotan. Puhallapa sateet teiltä tännepäin.

   Poista
 9. Täällä on satanut tänään lähes enemmän kuin koko kesän aikana... eli varmaan 10 tippaa ;) Eli sadetta kaipaillaan täälläkin! Upeita kuvia <3 Kivaa uutta viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 10 tippaa! Iholla varmaan tuntuisi kivalta, mutta puutarhalle sellaisesta määrästä ei liene paljon iloa. Toivotaan, että se on esisade ja pian saadaan vähän lisää.
   Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 10. Vaikka minäkin valitan kuivuudesta, silti olen niin tuhannen onnellinen auringosta ja kesästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivuudesta valittamiseen sisältyy huoli omasta puutarhasta ja luonnosta ylipäätään. Tämä sää on aika poikkeuksellinen, joten ihme, jos ei herätä keskustelua. Kesästä nauttiminen ja auringosta iloitseminen on luvallista. Jatketaan sillä linjalla.

   Poista
 11. Kuivaa on. Aukkoja myös. Viime yönä täällä satoi kunnolla ja aamullakin ripautti vettä. Tarpeeseen tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti sade tuli tarpeeseen, onpa mukavaa. Jospa pian meillekin...

   Poista
 12. Onko teillä jo ahomansikat tossa mallissa, ne ovat älyhyviä.
  Kyllä kastella on saanut meilläkin, maa on kuin tuhkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahomansikat ovat liittyneet extravikkelien kasvien joukkoon ja kypsyvät vauhdilla.
   Hyvä vertaus: maa on nyt kuin tuhkaa.

   Poista
 13. Meillä ehti maa pidättää kosteutta siten, että vain osassa penkkejä on minikokoisia kasveja. Sadetta silti kaivataan kipeästi ja sitä ihanaa tuoksua sateen jälkeen. Viime yönä piti sataa, ei satanut. Äsken satoi noin neljäsosamillin verran. Lisää sadetta on luvattu, mutta uskon vasta, kun koen. Moni sadealue on vain purjehtinut ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä valtaosa tontista on hyvin syvälle hiekkaa, joka ei vettä pidättele. Samoin tänne on vesikuuroja luvattu, vaan komeasti ovat menneet ohi. Jatketaan siis toivomista ja odottamista.

   Poista
 14. Sinulla kävi hieman huono tuuri, kun se suojaava metsä kaadettiin, eikä kasvit ole ehtineet sopeutua. Mutta varmasti tilanne paranee ja onhan nytkin kaunista katseltavaa.
  Ihana myös tuo edellinen laukkapostaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, olosuhteiden muutoksella on varmasti osansa tässä sopassa. Pitikin sattua tällainen harvinainen kuivuusjakso juuri tähän väliin. Näillä mennään, eikä muuta voi. Täytyy keskittyä nauttimaan siitä, mikä on kaunista. Ja jatkaa sateen odottamista.

   Poista
 15. Ihana postaus taas.
  Meillä on nyt satanut aika hyvin.
  Mukavaa alkanutta viikkoa teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi! Kävinkin ihailemassa kukkia blogissasi ja näin, ettei kuivuus ole siellä ollut näin ankaraa.
   Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 16. Pitkä poutakaus on tuas luvassa. Meillä ukkonen eilen illalla jyris, järvi ja Kinnulanmäk jakkaa ukkosen, häntä vuan heilahti tässä meijän kohalla. Pikkusen sato. Tiälläpäin ei mansikat vielä juhannusviikolla jouvu.
  Nuo konneet aina temppuiloo töitä tehessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on pitkä maa ja mansikat kypsyvät eri tahtiin, mikä on ihan hyvä asia. Herkkua riittää kaikille ja pidemmäksi aikaa.
   Hyvä, että teillä tuli edes vähän vettä. Meilläkin satoi aamulla parin tunnin ajan ja kyllä se tuntuikin mukavalta. Tuskin maa siitä riittävästi kostui, mutta ilo se on pienikin ilo.
   Koneet temppuilee varsinkin silloin, kun monta muutakin tehtävää olisi jonossa. Sain sentään silppurin toimimaan.

   Poista
 17. Viime yönä tuli meille ensimmäisen kerran sadetta yli kuukauteen. Tämä on ollut kuiva ja kuuma alkukesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä satoi tänä aamuna parin tunnin ajan. Tuntui ihan oudolta kaivaa sateenvarjo esiin liikkeelle lähtiessään. Ja villatakki, sillä lämpöä oli +11 astetta.

   Poista
 18. Nyt sitä sadetta vihdoinkin tuli yöllä. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä satoi aamulla. Harvoin sitä ihminen ilahtuu sateesta niin paljon, kuin meikäläinen tänään.
   Samoin sinulle, mukavaa viikkoa!

   Poista
 19. Sadetta kaivattaisiin myös meillä päin.

  VastaaPoista
 20. Kukkapenkit eivät todellakaan ole niin reheviä, kuin tavallisesti, mutta kovasti kasvit panostavat kukintaan ja myös siemenen tekemiseen seuraavaa (suotuisampaa?) kasvukautta varten. Minullakin sormustinkukat yllättivät,tuntuvat pärjäävän kuivuudessakin.

  VastaaPoista
 21. Kyllä sitä sadetta täällä kaivataan ei ole meillä satanut puoleentoista kuukauteen.kyllä vettä saa kantaa paljon pienemmille taimille on annettava.
  Kauniita kuvia sinulla Kukkien nuputkin ovat hyvin kauniita :)

  VastaaPoista
 22. Sadetta odotellaan täälläkin viikosta toiseen. Ja lopputulema on aina sama - ei mitään toivoa sateesta. Tai no satoihan täällä viime yönä, mutta ei sillä ollut mitään vaikutusta maaperän kuivuuteen. Siihen tarvittaisiin useamman päivän sateet.
  Aukkopaikkoja on täälläkin ja kesäkukat olen jättänyt kylvämättä penkkeihin - ei ole mitään toivoa, että saisin pidettyä kylvökset kosteana. Puutarhaa pystyy kuitenkin edes jossain määrin kastelemaan, mutta käy sääliksi maaviljelijöitä, joiden pellot näyttävät nyt kovin ruskeilta.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!