maanantai 13. elokuuta 2018

Oma vai toisen kuva

Omenaminttu - Mentha x rotundifolia

Puutarhabloggarit taitavat kuulua niihin, jotka kuvittavat bloginsa itse ottamillaan kuvilla. Sehän se on tämän bloggaamisen yksi tärkeimmistä asioista, että voi yhdistää kauniit kukkakuvansa päiväkirjamaiseen tarinointiin. Aina ei omasta kuvavalikoimasta tahdo löytyä sopivaa kuvituskuvaa ja silloin tulee käännyttyä internetin puoleen. Jokainen varmasti tietää, että kuvaajalla on tekijänoikeus kuviinsa, eikä niitä saa luvatta muut julkaista. Olen koittanut olla tarkkana siinä, etten toisten kuvia julkaisisi, mutta yhtään en väitä, ettenkö vahingossa olisi toisin tehnyt.

Kultapallo - Rudbeckia laciniata 'Goldball'

EU otti hiljan kantaa kuvien tekijänoikeussuojaan. Asiasta uutisoitiin mm. Helsingin Sanomie artikkeleissa "EU-tuomioistuin linjasi tekijänoikeuksista: internetissä julkaistuja kuvia ei saa julkaista uudelleen - edes koululaisten esitelmissä" ja
"EU-tuomioistuin linjasi, että netissä julkaistua kuvaa ei saa julkaista uudelleen edes koululaisten esitelmissä - ota nämä asiat huomioon, kun käytät kuvia verkossa". 

Syysleimu - Phlox paniculata

En tässä avaa tekijänoikeuksia tai tuota EU-tuomioistuimen linjausta sen enempää, etten puhu läpiä päähäni. Jokainen voi käydä lukemassa artikkelit ja lisää tietoa löytyy netistä. Wikipediassa julkaistuja kuvia sentään voi julkaista, kunhan mainitsee lähteen ja kuvaajan nimen.

Kuinka moni tietää, että esimerkiksi Facebookissa, Instagrammissa ja YouTubessa käyttäjä luovuttaa oikeudet kuviin sekä palveluntarjoajalle että muille käyttäjille?  Instagrammissa julkaistun kuvan saa periaatteessa kuka tahansa julkaista upottamalla omalle verkkosivulleen. "Kun kirjaudut käyttäjäksi, hyväksyt ehdot, joilla annat luvan kuvien käyttöön", todetaan toisessa noista artikkeleista. 

Blogger on Googlen tuote. Liittyykö Bloggeriin sama kuvien oikeudenluovutus, kuin esim. Facebookissa, en tiedä. Pitäisi ottaa selvää.

Syysleimu - Phlox paniculata

Minusta on oikein, että tekijänoikeus säilyy niin kuvan kuin muidenkin teosten ja tuotteiden alkuperäisellä tekijällä. Ja että esimerkiksi valokuvaajalla on mahdollisuus päättää kuviensa käytöstä ja ansaita elantonsa kuvillaan. Samaten minusta on väärin tai moraalitonta esitellä ja julkaista toisten kuvia ominaan. 

Kautta aikain erilaisia julkaisuja on selkeytetty ja elävöitetty kuvilla ja niin tullaan tekemään varmasti aina. Olisi hyvä, että tekijänoikeuksista puhuttaisiin jo kouluissa ja että säännöt tehtäisiin niin selkeiksi, että niitä olisi helpompi tulkita ilman lakimiehiä ja oikeudenkäyntejä.

Syysleimu - Phlox paniculata

Täällä blogimaaiilmassa on runsaasti taitavia ja lahjakkaita kuvaajia, joiden hienot kuvat voivat hyvinkin kelvata monille kansainvälisille tahoille. Olkaa siis tarkkana, miten ja missä omia kuvianne julkaisette ja kenelle annatta oikeudet niihin. Olkaa myös tarkkana kopioidessanne kuvia netistä. Sen lisäksi, että siten voi viedä leivän jonkun suusta, voi myös saada haasteen tekijänoikeuksien rikkomisesta.

22 kommenttia:

  1. Totta!
    Kerran mökkipuutarhan puuportaista oli kuva yhdessä "pientä mökkiremonttia" tai vastaavassa ohjelmassa. Siinä kun ne suunnittelijat esitteli havannekuvia miten joku piha stailataan. Jäi kyllä suu auki :o
    Lupaa ei kyllä kysytty, vaikka sivupalkissa oli silloin s-posti osoite sitä varten...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisi, että median parissa työskentelevät olisivat erityisen hyvin perillä tekijänoikeuksista. Ilmeisesti monilla on käsitys, että kaikki netistä "imuroitu" on vapaasti käytettävissä. Uskon, että luvan kysymällä sen useimmiten saisi ja vieläpä ilman mitään korvausvaatimuksia. Monille riittäisi lähteen mainitseminen.
      Oletko googlettanut jonkin kasvin kuvaa? Yllättävän usein näin tekemällä törmää myös omiin kuviinsa. Onhan siellä yleensä myös sivuston nimi, mutta silti blogin myötä kuvamme leviävät tuntemattomille teille.

      Poista
  2. Tekijänoikeudet ovat haastavaa aluetta ja olen ehdottomasti samaa mieltä siitä, että sääntöjen pitäisi olla selkeämmät. Jonkun verran tekijänoikeuksista puhutaan jo kouluissakin. Omalla alallani ne ovat arkipäivää ja niistä oli opiskeluaikanakin erikseen tuhti tietopaketti, mutta monella alalla näin ei ole. Itse olen todennut varmimmaksi käyttää vain ja ainoastaan omia kuviani, vaikka tuskin kukaan jonkun kukkakuvan lainaamisesta oikeuteen haastaisikaan. Facebookiin en edes laita kuviani juuri sen vuoksi, ettei kukaan pysty käyttämään niitä. Paljon olen miettinyt sitä, haittaako minua, jos joku käyttää blogikuviani ilman lupaa. Todennäköisesti haittaisi, koska se luvan kysyminen ei vaatisi kuin yhden sähköpostin. Olen myös miettinyt, että laittaisin kuviini blogini nimen johonkin nurkkaan samaan tapaan kuin sinulla ja monella muullakin. Eihän se kuvien lainaamista estä, mutta ainakin luvattomasti lainaaja joutuisi hetken aikaa käsittelemään kuvaa edes rajaamalla saadakseen tekstin pois. Iso vesileima keskellä kuvaa olisi varmasti tehokkain, mutta esteettisesti rumimman näköinen. Mutta kaikki nämä vaatisi itseltänikin enemmän vaivaa kuvien käsittelyvaiheessa ja toisaalta: ovatko kuvani edes niin hienoja, että niitä kukaan haluaisi lainata :D Halvalla digipokkarilla ja olemattomilla kuvaustaidoilla milloin missäkin valossa ei vaan voi saada täydellisiä kuvia. Hyvä postaus, tekijänoikeuksista on hyvä aina silloin tällöin käydä keskustelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekijänoikeuksista puhuminen pitäisi aloittaa peruskoulussa, kun muksutkin käyttävät nettiä yhä varhemmin. Perusasiat selkeästi esitettyinä olisi hyvä jollain tapaa jakaa kaikille kansalaisille.
      Minusta on hyvä keino varmistaa kuvien tekijänoikeus käyttämällä omia kuvia. Siihen tapaan minäkin olen siirtynyt.
      Itse käsittelen (lähinnä koon muuttaminen) valtaosan blogikuvistani Picasalla ja siellä yksinkertaisen vesileiman lisääminen kuvaan on helppoa. Tiedän, että sen saa halutessaan helposti tuunattua pois, mutta ehkä se vähän rajoittaa kuvien lainaamista. Sinänsä kuvani eivät ole mitään taideteoksia, joten ehkä niitä ei edes kukaan halua. Enemmän kyse on ehkä periaatteesta. Kuvaaminen on nykyään niin helppoa ja mahdollista lähes kaikille, joten miksi ottaa toisen kuva.
      Aina ei itsellä ole aiheeseen sopivaa kuvaa, mutta onhan siinä oma haasteensa ja luovuutensa etsiä omista kuvista aasinsilta tekstiin.

      Poista
  3. Onpa hyvä välillä miettiä näitä asioita. Ihan samaa olen ajatellut, että kukapa nyt mun "ei niin upeita kuvia varastelis". En yhtään tiedä minne nämäkin kuvat täältä joutuvat, vain kerran olen törmännyt omaan kuvaani jossain vieraassa paikassa ja ihan sattumalta. En tiedä miten se oli sinne päätynyt. Aikamoinen hämmästys!
    Alussa laitoin nimen kuviin, joskus olen koettanut isoa "vesileimaakin". Laiskuus kai on kun ei viitsi niitä enää laittaa. En kyllä kuvaa monesti ihmisiä, koetan olla kuvaamatta vieraita, enkä varsinkaan julkaisisi itestä kuvia missään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten tuossa alussa totesin, puutarhablogeissa kaikki näyttävät käyttävän omia kuvia. Sen sijaan muissa blogeissa olen törmännyt suoraan netistä otettuihin kuviin ilman lähdemainintaa. Saattahan olla, että toisinaan lupa on pyydetty ja saatu, mutta muutamissa tapauksissa tiedän, ettei niin ole tehty. Usein kyse on varmaan siitä, etteivät ihmiset edes tunne tekijänoikeusasioita ja yhtä usein niitä ei ajatella. Nettiä on totuttu käyttämään ja kopiomaan vapaasti.

      Picasalla vesileima on helppo lisätä. Picasahan tulee bloggerin mukana, joten bloggerilla blogia kirjoittaessa ei välttämättä tarvitse muita kuvankäsittelyohjelmia.

      Etsin usein kasvitietoja ja -kuvia googlettamalla. Olen törmännyt silloin myös omiin kuviini ja muiden blogituttujen kuviin. Niinpä niitä on helppo lainata edes blogissa käymättä.

      Poista
  4. Todella hyvä kirjoitus. Itse yritän olla todella tarkkana, että käytän vain omia kuviani. Olen kuullut tilanteista ja nähnyt niistä otettuja näytönkopioitakin, joissa oma kuva on löytynyt joltain toiselta sivulta toisen "omana". Todella ärsyttävää. Kun voisi vain laittaa viestiä ja kysyä ja sitten kertoa, keneltä ja mistä kuva on otettu. Itse käytän alakulmassa omaa tekstiäni, mutta sen muokkaaminen kuvaan on toki välillä työlästä. Mutta silti. Tekijänoikeudet ne minullakin, vaikka vaan harrastaja olenkin:)

    Ja ps. Kauniita nämä sinun kuvasi täällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Ilman muuta sinulla on tekijänoikeudet omiin kuviisi siinä, kuin jokaisella kuvaajalla. Ei harrastelijan kuvat ole sen vapaampaa riistaa kuin ammattilaisenkaan. Siksipä tuo kuvien luvaton lainaaminen ärsyttääkin, kun luvan pyytäminen on niin helppoa. Moni antaisi varmasti luvan ja olisi iloinen saadessaan ylimääräistä näkyvyyttä, kun nimi ja linkki olisi lainaajan taholta esille laitettuna.
      Minä laitan vesileiman kuviin Picasalla, jossa se on nopeaa ja helppoa. Olen toki miettinyt muitakin tapoja ja hienompia vesileimoja, vaan enpä ole saanut aikaan.

      Poista
  5. Kaikilla on ikuinen tekijänoikeus omiin tuotoksiinsa: teksteihin, piirroksiin, kuviin jne. Itse asiassa Facebookille ym. sitä ei voi edes luovuttaa, mutta se pidättää "laajan käyttöoikeuden" sinne julkaistuihin kuviin. Olen tästä ollut aikoinaan hyvinkin tuohtunut, ja laitankin vesileimani ihan kiusalla lähes kaikkiin kuviin, jotka siellä julkaisen. Nykyään olen vähän höllentänyt, sillä en jaksa uskoa, että tässä kuvatulvan maailmassa ketään kiinnostaisi räpsäykseni. Ymmärtääkseni blogger ei nappaa käyttöoikeuksia blogien sisältöön, tästä otin joskus selvää, tosin täytyy tutkia asiaa uudestaan.
    Perustin instagram-tilin syksyllä, kun sain pädin, ja sillä otetut kuvat ovat sen verran surkeita, etten niiden uudelleenkäytöstä jaksa stressata. Heitän niitä kuvia instaan ja jaan välillä facebookissa. Oikealla kameralla otetuista kuvista olen tarkempi, sillä niissä on mietitty sommittelu, tarkennus, syvyysterävyys sun muuta ja niitä käytän julkaisuissa eli ansaitsen niillä osan elantoani.
    Joskus olen kopsannut netistä kuvia blogiini, kun olen tarvinnut kuvia julkkiksista "kuin kaksi marjaa" -juttuihin kissoistani, vaikka tiedän, ettei se riitä, että mainitsee sivuston, mistä kuva on kopsattu - ei minulla niihin ole käyttöoikeutta. Olen siis rikollinen, monen muun tavoin :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitähän tuo Facebookin "laaja käyttöoikeus" tarkoittaa? Sen verran iso ja kiemurainen taho, ettei tee mieli lähteä mistään sen kanssa kättä vääntämään. Tiedän, että vesileima on suhteellisen helppo tuunata kuvista pois, mutta joutuupahan kuvan "lainaaja" ainakin hetken aikaa ahertamaan saadakseen kuvasta mieleisensä.

      Maailma on pullollaan kuvia ja lisää tulee jatkuvasti, joten yksittäisen harrasteljan kuvat tuskin ovat kovin suuressa vaarassa. Ellei sitten kyse ole todella hienoista kuvista. Monille on toki kyse myös elannosta, joten siinä mielessä kyse on vakavasta asiasta. Enemmän ehkä omien kuvien luvattomaan lainaukseen törmätessäni kokisin itseni jotenkin loukatuksi. Vaikea selittää. Kuvaaminen on tänä päivänä niin helppoa ja kännykkäkameroiden myötä lähes kaikille mahdollista. Miksi siis ottaa luvatta toisen kuva? Tietenkin voi osittain olla kyse myös tietämättömyydestä ja ajattelemattomuudesta, luulisin.

      Eiköhän meitä "kuvavarkaita" ole pilvin pimein. Olemme tottuneet netin vapaaseen käyttöön, eikä kuvienkaan suhteen aina tule ajatelleeksi käyttöoikeuksia. Mietin vain, ollaanko tässäkin asiassa hissukseen menossa amerikkalaiseen oikeuskäytäntöön eli pian on haaste postilaatikossa yhdellä jos toisella.

      Poista
  6. Se olisikin hyvä, jos tekijänoikeuksista opetettaisiin peruskoulutasolla. Meillä opiskeltiin niitä osana media-alan perustutkintoa. Vaikka asia on toisaalta yksinkertainen, voi kiemuroiden kanssa saada kyllä päänsä pyörällekin. Itse laitan vesileiman kaikkiin julkaisemiini kuviin, vaikka se ei valitettavasti estä kuvan varastamista millään tavoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tekijänoikeuksista tulisi puhua peruskoulussa, koska tämän päivän lapset käyttävät nettiä yhä varhemmin. Medialukutaitoa kai jo joissain kouluissa käsitellään ja siihen tuo aihe sopisi hyvin.

      Vesileima ei todellakaan estä kuvien varastamista ja kohtalaisen helppo se on tuunata pois. Ehkä se vähän kuitenkin estää ja hillitsee luvatonta lainaamista, sillä kaikki eivät osaa/viitsi käsitellä kuvia mitenkään.

      Poista
  7. Hyvä kirjoitus! Harva tuntuu lukevan eri sivustojen käyttöehtoja niin, että tietäisi, mitä kuvien oikeuksista siellä sanotaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ei niitä lueta, vaan mennään kiireesti loppuun ja klikataan "hyväksyn". Ja vaikka luettaisiinkin, asia on usein niin monimutkaisesti ilmaistu, ettei sitä tahdo kertalukemalla ymmärtää.

      Poista
  8. Saila kerkesikin jo kommentoimaan, mutta minäkin olen siinä uskossa, että jopa Facessa tai instassa tekiänoikeus-säilyy. Ei kai niistäkään saa kyseisen palvelun ulkopuolelle kopioida kuvia ilman lupaa? Lähde toki pitää mainita aina, mutta se koska pitää erikseen kysyä lupa kuvan käytölle, on hiukan haastavampaa tietää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta lupa julkaisuun on aina pyydettävä, ellei kuvaa ota taholta, jossa se on vapaasti lainattavissa. Tällainen taho on esimerkiksi Wikipedia. Se käy ilmi noista Hesarin artikkeleista. Aina pelkkä lähteen ilmoittaminenkaan ei riitä, vaan tekstiin on lisättävä linkki lähteeseen.
      En ole enää facebookissa tai instassa, joten julkaisuehdot eivät ole minulla hallussa. Tarkoittaako tuo Hesarin teksti sitä, että hyväksymällä facen tai instan ehdot, annat palvelulle (ei siis yksittäiselle kuvan kopioijalle vaan koko instanssille) luvan käyttää kuviasi esimerkiksi eteenpäin myymiseen? En tiedä. Monimutkaista.

      Poista
  9. Luin myös kyseisen Hesarin jutun ja mietin, että olen välillä mennyt helpomman kautta ja napannut esimerkiksi blogiin jonkin kasvikuvan verkkokaupasta tms. Esimerkiksi sipulihankintoja esitellessä. Ja ymmärrän hyvin perustelut - jos kuvaaja on myynyt oikeudet vain yhdelle yritykselle vain tiettyyn käyttöön, niin kenenkään muun ei sovi käyttää kuvia muuhun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin olen muutaman kerran tehnyt, mutta ilmeisesti jatkossa täytyy olla tarkempi. Joidenkin verkkokauppojen sivuilla on maininta, ettei kuvia saa ottaa. Useimmilla ei ole mitään mainintaa, mutta se ei tarkoita, että kuvat olisivat vapaasti käytettävissä. Koin Hesarin jutun tärkeäksi, sillä vaikka tiedän tekijänoikeuden merkityksen, on sitä syytä pohtia tarkemmin ja omalta osalta nyt niin tapahtui.

      Poista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otetaanpa uusiksi, ensimmäinen yritys ei oikein onnistunut :)

      Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta. Juuri kirjoittelin tuossa tarinaa syyssipulisuunnitelmista ja olin laittamassa juttuun kuvaa nettikaupasta. Sinun juttusi luettuani kuitenkin postin kuvan, ja laitoin hyperlinkin sen sijaan. Lukijaystävällisyys ja havainnollisuus kärsii, mutta ratkaisu on tekijänoikeuksien kannalta turvallisempi. Joten kiitos sinulle herättelystä :)

      Olen samaa mieltä edellä kommentoineiden kanssa siitä, että sekä tekijänoikeussäännöstöjen että eri sosiaalisen median toimijoiden ehtojen pitäisi olla selkeämmät. Jos kaikki ehto- ja säännöslausekkeet jaksaisikin lukea läpi, ne ovat usein liian monimutkaisia maallikon ymmärtää. Pitäisi itsekin yrittää perehtyä asiaan tarkemmin, vaikka monimutkaisten tesktikiemuroiden läpikahlaaminen tuskastuttavaa onkin...

      Kiitos hyvästä ja ajatuksia herättävästä postauksesta!

      Poista
  11. Tosi hyvä, että tekijänoikeuksista puhutaan. Netistä varastaminen tuntuu olevan maan tapa ja sen vuoksi monen mielestä ihan sallittu juttu. Näinhän ei tietenkään ole. Itseäni sapettavat myös lehtien lukijan kuvat ja kuvakisat, joihin ihmiset lähettelevät innolla otoksiaan. Niitä julkaistaa sivu tolkulla ilmaiseksi ja kuvan lähettäjä antaa vielä auliisti kaikki oikeudet kuviinsa medialle siitä ilosta, että se julkaistaa. Ei sitä tiedä mistä AIV-mainoksensa tai mistä yhteydestä kuvansa sitten joskus myöhemmin löytää, eikä asialle voi mitään.

    VastaaPoista
  12. Hyvin kirjoitettu tärkeästä aiheesta! Näistä asioista ei tosiaan tarpeeksi tiedoteta, sillä monet eivät varmasti tiedä tekijänoikeuksiin liittyviä sääntöjä. Itsekin olen muiden aihepiirien blogeissa törmännyt mainitsemaasi netistä poimittujen kuvien käyttöön. Minäkin merkkaan omat kuvani samalla, kun pienennän niitä, mutta kuvankäsittelyllä vesileima on tosiaan poistettavissa. Täytyy vain toivoa, ettei omia kuvia päädy mihinkään ilman lupaa. Aurinkoista viikon jatkoa!

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!