keskiviikko 15. elokuuta 2018

Ampiaisia ja työmaatärinää

Tiikerinlilja - Lilium lancifolium

On tämä ollut melkoinen kesä, ainakin minulle. Vuosikausia elämä kulkee urautuneita polkujaan tavanomaisine tapahtumineen ja satunnaisine huippuhetkineen. Sitten tulee tällainen kesä, jolloin kaikki keikahtaa ryminällä nurinniskoin. Ajoittain on sellainen olo, ettei yhden ihmisen pieni pää kykene vastaanottamaan kerralla niin monta muuttujaa, kuin nyt on ollut käsillä.

Lilium On Stage

Henkilökohtaisiin haasteisiin tällä kertaa sen enempää puuttumatta oman sävynsä elämisen kummallisuuteen on tuonut helteisen ja kuivan kesän oheisilmiöt. Monessa blogissa onkin kirjoitettu kaikenlaisten pörriäisten ja ötököiden runsaista määristä. Gammayökköset ja ampiaiset ovat jopa yltäneet uutislähetyksiin ja aamulehtiin. Niiden lisäksi meidän puutarhassa on tänä kesänä ollut hyvin paljon leppäkerttuja. Sellaisen nähdessäni tulen aina hyvälle tuulelle ja niinpä hyvää tuulta on riittänyt kumoamaan monta kesän negatiivista elementtiä.


Lauantain 14.7. postauksessa Taistelu pergolan herruudesta kirjoitin siitä, kuinka pääsin eroon pergolan lattialautojen alle ilmestyneestä ampiaispesästä. Muutama päivä tuon jälkeen löysin alapihalle johtavien portaiden sivustalta maa-ampiaisen pesän. Joko ampiaiset ovat itse kaivaneet maahan onkalon tai hyödyntäneet hiiren tai myyrän kolon. Aikamoinen kuhina pesäaukolla päivittäin käy. Yhtenä iltana kaadoin tietyömaalta hakemaani hiekkaa onkalon päälle, mutta sillä ei ollut mitään vaikutusta. Seuraavana aamuna ampiaiset olivat avanneet uuden reitin hiekan läpi. Koska pesän ohi voi hyvin kulkea ampiaisia häiritsemättä, olen antanut heidän olla.

Punahattu - Echinacea purpurea

Kesäisin on mukavaa niin ruokailla kuin juoda kahvitkin pergolan pöydän ääressä. Ampiaisten ilmaannuttua se harrastus on jäänyt tänä kesänä lähes kokonaan. Ruoka-annosta on oitis jakamassa lukuisa joukko ampiaisia ja syömisen sijaan huomio on kiinnitettävä siihen, ettei vahingossa hotkaise salaattihaarukallisen ohessa raidallisia pistelijöitä. Ukkokultaa pisti kämmeneen ampiainen iltapäiväkahvin ohessa ja minua nilkkaan istuessani takkahuoneen avoimen oven äärellä. Kipu, turvotus ja kutina saatiin hoidettua antihistamiinilla ja kortisonivoiteella suhteellisen helposti.

Lilium On Stage
  
Blogini lukijat ovat varmasti tietoisia siitä, että ympärillämme on meneillään mittava tieremontti. Projekti alkoi vuosi sitten pääsiäisenä, jolloin tonttiamme kahdelta sivulta ympäröivä kunnan huonokuntoinen metsikkö kaadettiin. Olen kovasti iloinnut lisääntyneestä valosta, mutta tottakai asialla on myös käänteiset puolensa. Pihamme on muuttunut tuulille alttiiksi ja valo-olosuhteiden merkittävä muutos on tällaisena hellekesänä kurittanut ennen kohtalaiseen varjoon tottunutta puutarhaamme ankaralla kädellä.

Näkymä naapuritaloon katosi muutamaksi viikoksi.

Suurin osa alueen teistä on jo kunnostettu ja osin asfaltoitukin. Meidänkin kotitiemme rumba lähenee loppuaan, sillä putket ja kaapelit on kaivettu maahan ja parhaillaan jyrä tasaa sepelipäällystettä. Asfaltointihetki siis alkaa olla käsillä. Kaadetun metsän alue on toiminut työmaavarikkona ja tiepohjista kaivettujen maamassojen väliaikaisena läjityspaikkana. Maisema on siis muuttunut ja vaihdellut jatkuvasti. Kuvan hiekkakasat entiseltä puistoalueelta on jo suurimmaksi osaksi kuskattu pois ja parhaillaan sinne rakennetaan hiekkapintaista kulkuväylää toiselle puolelle tulevalle pallokentälle ja leikkialueelle.


Melu ja pöly arkipäivinä on ollut melkoista. Työmaalla on ahertanut parhaimmillaan kolme kookasta kaivuria, kaksi maansiirtoautoa, lukuisia sorarekkoja, räjäytystä varten reikiä kallioon kairaava kone, maantiekarhu, kaksi isoa jyrää, kolme traktoria ja lukuisa joukko muita ajoneuvoja. Projekti on tarjonnut alueen asukkaille omanlaisensa kesäteatterin ja paljon puheenaihetta.


Vaikka melu häiritseekin, siedän sen, koska se on tilapäistä ja työn pitäisi valmistua lokakuun loppuun mennessä. On mukavaa, kun alueen ilme ja käyttömukavuus kohentuu. Saamme kunnon valaistuksen, jalkakäytävät ja asianmukaiset tiealueet. Vähän jopa istutuksia, joiden hoitoon tosin kunta panostaa äärimmäisen vähän.



Joitakin kummallisiakin piirteitä tässä projektissa on esiintynyt. En ymmärrä, miksi kaivurin pitää kauhallaan murskata betoniputkia kuudelta aamulla, kun jo kahdeksaan mennessä se jälleen seisoo tekemättä mitään, usein koko loppupäivän. Ja ne murskatut betoniputket seisovat sijoillaan viikkotolkulla. En myöskään ymmärrä, miksi kaivurit ja maansiirtoautot pitää jättää pitkiksi ajoiksi tyhjäkäynnille. Kaivurikuski lähtee syömään tai kahville tai ajaa toisen työkoneen muualle ja koko sen ajan odottamaan jätetyn ajoneuvon moottori käy. Puolen tunnin tyhjäkäynti on ihan vakio. Tuskin moottoria pitää lämmittää käynnistämisen helpottamiseksi kesäkuumalla?


Pitänee mennä työntämään lasiastiat hyllyillään taaksepäin. Jyrän seilaaminen kotitiellä edestakaisin saa koko talon tärisemään ja astiat siinä ohessa. Viikonloppuisin on ihan outoa, kun aamulla ei herää kaivurin telaketjujen kitinään ja kaikkialla vallitsee muutenkin uskomaton rauha ja hiljaisuus. Koko kesänä en ole avannut radiota, enkä kuunnellut musiikkia tai mitään muutakaan. Ympäristö tuottaa niin paljon meteliä, ettei sitä vapaaehtoisesti enää enempää halua. Osaankohan elääkään hiljaisuudessa tieprojektin aikanaan päättyessä?


44 kommenttia:

  1. Voi olla, että hetken kestää tottua taas hiljaisuuteen :) Mutta siitä varmaan myös nauttii ihan uudella tavalla.
    Nuo ampiaiset ovat vähän kurjia kavereita, jos heittäytyvät kiukkuisiksi. Kuitenkin facen erilaisia ryhmiä seuratessa on tullut mieleen useamman kerran, että ihan valtavaa raivoa ihmiset niiden takia näyttävät tuntevan. Kurjaa sinällään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saman hyönteis- ja eläintarhoja olen huomannut. Joskus tuntuu, että ihmiset kokevat luonnon valtavaksi uhaksi, vaikka asia taitaa olla toisinpäin.
      Ehdottomasti tämän metelihässäkän jälkeen hiljaisuus on ruhtinaallista.

      Poista
  2. Teillä on kyllä ollut aikamoinen kesä. Tieremontin jälkeen on varmasti pitkään kummallinen olo, kun on tottunut meteliin :D Meillä oli kolme isoa ampiaispesää ja kaikki sen verran lähellä kulkuväyliä, että päädyimme myrkyttämään ne. Varsinkin kun on pieniä lapsia, niin emme halunneet sitä riskiä, että syksyllä tuhansia äkäisiä ampiaisia hyökkäilee kaiken liikkuvan kimppuun tekemisen puutteessa. Meiltä gammayökköset hävisivät melkein kokonaan, mutta kuulin äskettäin, että ovatkin siirtyneet johonkin pensaaseen kadun toiseen päähän. Onkohan siellä sellainen puska, mikä on vienyt kaikki päiväperhosenikin? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikamoinen hässäkkä täällä vallitsee, mutta toisaalta on ollut runsaasti mielenkiintoista seurattavaa. Eiköhän hiljaisuuteen taas äkkiä totu.
      Ilman muuta ampparipesät ovat pienten lasten vuoksi paras hävittää. Sen verran kiukkuisia ne ovat tänä kesänä olleet, ettei yhteiselo ihan saumatonta ole.
      Yöt ovat meillä viilenneet kovin. Voisiko sillä olla gammayökkösiä hillitsevät vaikutus? Omalla pihalla en ole pariin päivään niitä pahemmin nähnyt.

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tabletilla näpytellessä näitä mokia sattuu. Poistin väärään paikkaan tulleen vastaukseni.

      Poista
  4. No teillä on ollut hässäkkää!! Ampiaisia on ollut tosiaan paljon, onneksi olemme onnistuneet elämään niiden kanssa sovussa. Pesänhän ne olivat tehneet vintin sisä-ja ulkokaton väliin ja kulkivat jostain raosta ulkokautta, ettei niistä ollut haitta. Kauhea pörinä vaan kuului vinttiin, nyt se on jo vaiennut. Nyt ne pyörivät pudonneitten omenoiden ympärillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, meillä on sekä tietemppa- että ampiaishässäkkää. Kumpikin on onneksi poistuva ongelma ja kummankin kanssa voi sentään elää.
      Teillä on sitten ollut ampiaisradio välikaton välissä. Meillä on ampiaiset joskus pörränneet varaston ilmastointiputkessa ja se kuulosti epäkuntoiselta radiolta.

      Poista
  5. Harmitus nuo ampparit ja muut sen kaltaiset. Viime kesänä iskin talikkoni maa-ampiaisten pesään ja kyllä siinä tuli minulle äkkilähtö. Vieläkin tuo lehtikomposti tuolla maalla on kääntämättä, tuskin ne ampparit enää siellä asuvat mutta tänä kesänä en siinä helteessä edes ajatellut kompostia kääntää.
    On se teidän tieremontti varmasti monella eri tapaa ainutlaatuinen kokemus, mutta sitten kun se on valmis varmasti tuntuu hyvältä. Tosin uuteen ympäristöön, siihenkin pitää tottua. 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän se lehtikomposti pärjää siellä kesäkodissa ensi kesään. Meidän lehtikomposti on kuivempi, kuin koskaan aiemmin. Siellä asuu nyt muurahaisia.
      Odotamme kovasti tierempan valmistumista, sillä olemme odottaneet sen alkamistakin vuosikausia. Hyvä tulee ja uuteen tottuu ainakin vähitellen.

      Poista
  6. Huh huh! On teillä ollut meteliä ja meininkiä!
    Onneksi tuo on väliaikaista, mutta onhan se pitkä aika pääsiäisestä lokakuun loppuun olla metelissä ja keskellä työmaata.
    Toivotaan, että lopputulos on niin kiva, että metelit ja muut häiriötekijät unohtuvat.
    Tuosta yhdestä kiviröykkiökuvasta tulee elävästi mieleen meidän kunnallistekniikan rakennus 7 vuotta sitten. Tie aukaustiin ja kalliota räjäytettiin. Ja nuo räjäytyskivet kasattiin meidän tontille. No, jälkeenpäin kunnan miehet korjasivat jälkensä ja saimme uusia istutusalueita metsän tilalle. Mutta keskellä projektia tuntui, kuin olisimme olleet keskellä sotatannerta. Onneksi sekin oli väliaikaista, vaikka silloin se tuntui jatkuvan ikuisuuden.
    Ampiaisia meilläkin on ollut. Ketään ne eivät ole onneksi pistäneet. Olimme viikonloppuna elonkorjuujuhlissa ja siellä oli yksi vieras, joka oli hengenvaarallisen allerginen ampiaisten pistoille. Hänellä oli kuulemma mennyt koko kesä ihan pelätessä ja jatkuvassa jännitystilassa. Tuolla juhlissakin ampiaiset pörräsivät ruokien ympärillä ja allergisella oli kyllä leikki ja juhlamieli kaukana. On se kamalaa, miten niin pieni ötökkä voi olla niin pelottava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa olemme asuneet työmaan keskellä jo viime vuoden pääsiäisestä alkaen, mutta toki välissä on ollut mm. talvitauko ja alkuun pahin meteli oli kauempana meistä. Tämä kesä on ollut huippumeluisa. Välillä meteli ja pöly rassaa, mutta kyllä sen jaksaa, kun syy on hyvä ja kestokin tiedossa.
      Olen myös tavannut ampiaisallergikon ja ihan perusteltua se pelko on. Siinä voi olla edessä teho-osastohoito ja paljon vaivaa. Tänä kesänä adrealiinipiikit ovat olleet kiven alla, joka on varmaan lisännyt pelkoa.

      Poista
  7. Ampiaisia on ollut tosiaan paljon . Kauniita liljoja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritva! Ampiaiset ovat kaiketi päättäneet nauttia hellekesästä oikein isolla joukolla.

      Poista
  8. Aikamoisen remontin keskellä on teidän kesänne mennyt! Mutta onneksi loppu häämöttää ja lopputulos saa varmasti ennen pitkää unohtamaan työmaan aiheuttaman haitan.

    Meillä oli vielä viikko sitten tosi paljon ampiaisia, mutta nyt ne ovat kadonneet jonnekin. En ole siitä yhtään pahoillani, sillä sekä tyttäreni että minä olemme niille hyvin allergisia. Mielelläni en niitä myöskään myrkyttäisi, hyvin hyödyllisiä pörriäisiä kun ovat. Tsemppiä sinne työmaan keskelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, projektin valmistuminen on lähellä ja lopputulos on pitkään odotettu. Vihdoin alkaa hahmottua, miltä täällä tulee näyttämään. Hyvältä näyttää.
      Ampiaiset ovat varmaan säikähtäneet viilenneet öitä, sillä täälläkin ne ovat kaikonneet kauemmaksi. Omenoiden kimpussa sentään pörräävät aktiivisesti. Lapset ja ampiaiset on hankala yhdistelmä ja allerginen lapsi vielä vaikeampi. Onneksi olette säilyneet ilman pistoksia.

      Poista
  9. Teillä on kesä mennyt todellakin muutosten merkeissä!
    Täältä katsottuna teidän tietyömiehet ovat varsin ripeitä, noin puolessa vuodessa pitäisi tulla valmista. Täällä on rempattu yhtä muutaman sadan metrin kadun pätkää kohta kolme vuotta, ehkä saattaa valmistua nyt syksyllä....Meitä se ei ole millään tavalla haitannut, kun on tuolla kaupungin päässä, ollaan vaan valittu toinen kulkureitti kaupungille. Ne kadunvarren asukkaat alkavat olla melko kypsiä jo!
    Meillä oli ampiaisilla pesä kuistin katossa juuri ulko-oven yläpuolella, se pesä hävitettiin myrkyllä. Muut pesät ovat saaneet olla, vaikka ne ampparit ovat pääosin täysin hyödyttömiä, harmia vaan aiheuttavat. Mansikkamaalta ne söivät viimeiset mansikat, ei sinne enää uskaltanut kättä laittaa joukkoon. Osan kirsikoistakin ne söivät ja nyt niitä on omenapuussa omenoiden kimpussa!
    Eivät yhtään ole mukavia. Viime viikolla laitoin perhosbaarin ja siinä yrittävät käydä amiraalit, suruvaipat ja herukkaperhoset, vaan senkin ovat ampparit valloittaneet!
    Nyt täytyy vaan kohdistaa ajatukset ensi kesään ja toivoa, että ei olisi näin kuuma ja amppareita olisi vähemmän. Te saatte ainakin nauttia hiljaisuudesta pihalla ja totutella uudistuneeseen ympäristöön :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan ei puoli vuotta täälläkään riitä, sillä projekti alkoi viime vuoden pääsiäisenä. Nyt sitten jännätään, valmistuuko kaikki aikataulussa. Harvemmin niin käy, mutta tällä urakoitsijalla on aika hyvä maine. Nyt jo on tiedossa, että ilmeisesti valokuitu kaivetaan ensi vuoden puolella, joten pian laskettava asfaltti rikotaan hetimiten auki. Kyllä täälläkin osa asukkaista on täysin kyllästyneitä. Kieltämättä välillä itseäkin rassaa, mutta minusta nämä uudistukset ovat tervetulleita ja aletaan olla jo loppusuoralla.
      Onneksi sentään tällaisia ampiaiskesiå ei ole joka vuosi. Kyllähän niiden kanssa selviää, mutta omanlaistaan säätämistä se vaatii.
      Aurinko ja lämpö on kivaa kesällä, mutta totuuden nimissä en toista tällaista kesää halua heti perään. Tämä kuivuus on järkyttävää ja puutarha on äärimmäisen kärsinyt. Tänään kaivoin kuoppaa varjoiseen paikkaan ja maa oli kuivaaminen kuivempaa. Meillä on aina ollut paljon matoja. Nyt ne ovat varmaankin muuttaneet Kiinaan.

      Poista
  10. Voin kuvitella millainen mylläkkä siellä on, melusta puhumattakaan. Onneksi viikonloppuna on hiljaista sentään. Toivotaan että ruljanssi loppuu pian ja saatte nauttia uusista parannetuista näkymistä.
    Ampiaiset ovat kiusallisia otuksia, ja varsinkin maapesiä on syytä varoa luonnossa liikkuessa. Koiralla on nenä maassa aina ulkona liikkuessa, onneksi ei ole pistoja tullut.
    Kauniita liljakuvia.
    Mukavaa viikkoa ampiaisista ja tiemylläkästä huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruljanssi on loppusuoralla ja tänään laskettiin asfaltti meidän tielle. Jalkakäytävät puuttuvat vielä.
      Koirat ovat varmasti aikamoisessa vaarassa saada ampiaisten pistoja kulkiessaan nenä kiinni maassa. Voi ressukoita.
      Viikko alkaa olla kohta taas käytetty ja on viikonlopun aika.

      Poista
  11. Monta kuukautta kestänyt tieremontti käy varmasti hermoille, etenkin jos tekemisessä ei vaikuta olevan järkeä. Toivottavasti rakennustyömaa saataisiin pian kuntoon ja voisitte nauttia taas hiljaisuudesta ja rauhasta.
    Ampiaiset, voi ei. Kohta onneksi taitaa kylmät ilmat vaikuttaa heihinkin, häipyvät pois häiritsemästä. Mutta tämä kesä on ollut todella poikkeuksellinen niiden suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurin osa tierempan sujuu, kuten pitääkin. Tuo tyhjäkäynti on ihmetyttänyt, kun autoilijoitakin sen vuoksi vahditaan. Luulisi, että yksinään käymään jätetty kaivuri on myös turvallisuusriski.
      Viime päivinä ampiaisia ei enää ole tullut sisälle. Olisivatko pelästyneet viileitä öitä?

      Poista
  12. En minäkään ymmärtäisi kuvailemiasi töitä, joissa hommat jää kesken tai isot koneet tyhjäkäynnille. Hiljaisuutta osaa tuon jälkeen arvostaa varmasti aika lailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikamoiset pakokaasun karkuteillä leijailivat helleputkia meidän nurkille, kun työkoneet hurisivat yksinään miesten ollessa syömässä ja kahvilla. Kutkutti käydä siirtämässä jokin vempain eri paikkaan. Mitähän olisivat kaverit tuumanneet tarjota palattuaan.

      Poista
  13. Koitahan kestää tuota jytinää ja rytinää. Kyllä se jossakin vaiheessa loppuu.
    Taitaa työmiehillä venyä nuo kaffi/ruoka paussit ????

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minä kestänyt, sillä työtään he tekevät ja me saamme siistin ympäristön. Projektin pitäisi olla valmis lokakuun loppuun mennessä eli loppusuoralla ollaan.

      Poista
  14. Työmaan jälkeen tuntuu varmasti oudolta kun maisemat on muuttuneet ja meteli ohi. Ampiaisia on ollut mutta nyt on jo hiljaisempaa onneksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iltaisin ja viikonloppuisin pääsemme nauttimaan entisaikojen rauhasta. Voipi tosiaan olla hetken aikaa outoa, kun ensimmäinenkään kaivuri ei aloita aamukuudelta, eikä toinenkaan.

      Poista
  15. No on siellä ollut meteliä ja meininkiä . Minua pisti maa-ampiainen ja käsi turposi melkoisesti . Muutama muukin pistos on tullut mutta ei niin turvottavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös Ukkokullan käsi turposi ja oli pidempään kipeä, kun taas ampiaisenpisto jalassani kirveli vain hetken aikaa ja sen jälkeen kutisi. Olisikohan pistoskohdalla merkitystä vaikutuksiin?

      Poista
  16. The flower in the first photo is absolutely amazing. I don't think I have ever seen this type of flower before. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

    World of Animals

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you. The first image of lilium lancifolium is an old Finnish plant.

      Poista
  17. Kauniita ovat nuo liljat kuvissa. Meillä Rannanpihassa ei ampiisista tänäkesänä oo ollu riesoo, ihan on ihmetelty. Normaalisti ulukosaunan oven yläpuolelle kattorakenteisiin tekköövät pesän, oven kun laittaa kiinni pölähtää parvi kimppuun. Sen käyp mehiläistarhooja hävittämässä. Mie en sinne uskalla nousta ja Pekalle on vuarallinen ampiisenpisto. Oisko kaikki männy muatille omenapuihin, siellä on runsaasti ampiisii herkuttelemassa. Ne aikansa ottaa nuo muutostyöt ja toivotaan jotta noppiisti suavat loppuun tuon projektin. Rauhottus elämä mekkalasta ja pölystä teillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai sitten kaikki teidän ampiaiset ovat ahtautuneet meidän nurkille. Ai niin, mutta ne ovatkin varmasti menneet omenoilla herkuttelemaan. Täälläkin omenoissa on onkaloita, joissa ampiaiset napostellaan hedelmää.
      Muutostyöt ovat jo loppusuoralla ja siistiä tulee. Tänään saatiin kotitielle ensimmäinen kerros asfalttia. Lisää tulee ilmeisesti huomenna.

      Poista
  18. Tein sellaisenkin huomion että lähimetsässä on hurjasti kekomuurahaisia! Paljon enemmän kuin muina vuosina. Tuo lähimetsä on lähinnä kuusimetsää ja paljon siellä on muurahaiskekoja, mutta tänä vuonna miltei kaikki kulkemani polut ovat niiden moottoriteitä. Kumpparit jalassa olen metsässä käynyt ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa sitten sää suosia myös muurahaisia. Eilen yritin kääntää lehtikpmpostia. Sielläkin oli muurahaisia pilvin pimein, eikä meidän komposti ole ikinä ollut niin kuivaa, kuin nyt. Mullaksi siitä ei ole, joten jatkakoon muhimista.

      Poista
  19. Hyvä, että olet melusta ym huolimatta tyytyäinen tulevaan muutokseen ympäristössä. Useinhan mitään muutosta ei haluta. Nyt on ollutkin melkoinen ampiaiaskesä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikissa asioissa on hyvät ja huonot puolensa. Minusta tässä tierempassa on kuitenkin enemmän hyviä puolia. Pakostikin työkoneista melua syntyy, mutta se on onneksi tilapäistä.

      Poista
  20. Upeita liljan kukkia pihallasi! Onneksi tieprojekti alkaa olemaan loppusuoralla - varmasti meteliä ja pölyä on riittänyt, mutta tuo töiden ajoitus kyllä ihmetyttää! Meillä on ollut melkoinen ongelma ampiaisista! Niitä on riittänyt, onneksi pistoilta olemme välttyneet. Meillä parvekkeen katon harvalaudotuksen raosta ovat pesän tehneet ja siis parvekkeelle ei ole ollut mitään asiaa. Sanotaan, että ampiaiset tulevat äkäiseksi, kun kuningatar lähtee pesästä. Kuinkahan sellaisen pesän saisi kunnialla hävitetyksi...ei varmaan millään!

    Ihanaa alkavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tieprojekti alkaa lähennellä loppuaan. Eilen aloittivat asfaltin laskemisen meidän tielle. Jalkakäytävät vielä puuttuvat ja monet viimeistelytyöt, mutta hyvältä näyttää.
      Monet ovat tilanneet ammattitaitoiset torjujat paikalle ampiaisia hävittämään. Löytyykö teidän seudulta mehiläistuottajia? Heiltä saattaisi saada apua. Toisaalta viilenevien säiden myötä ampiaisongelma kuulemma helpottuu. Sen verran olen oman pihan ampiaispesistä viisastunut, että jatkossa estän pesänrakennuksen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa - jos siis huomaan.

      Leppoisaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  21. Teillä on erilaine kesä tänä vuonna. Ja valoisuuden lisääntyminen tietää muutoksia puutarhan kasveillekin. Toivon, että remppa pysyy aikataulussaan, ja pääsette rauhaan viimeinkin!

    Ampiaiset on hyötyneet tästä kesästä valtavasti. Siksipä näitä syyskesän vihaisia kuhnureita ja ylijäämätyöläisiä onkin äkäisinä pistämässä. Sain elämäni ensimmäisen ampparin piston heinäkuussa keskelle nenää, ja toisen takareiteen elokuussa. Siinä tuli julkisella paikalla revittyä housut pois jalasta nanosekunnissa. Ei ehtinyt miettiä, miltä katsojista näyttää...

    Toinen hellekesän hyötyjä on muurahaiset. Kekomuurahaisten pesät leviävät, ja murkunpoluilla riittää marssijoita ihan mustanaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttää vahvasti siltä, että remppa-aikataulu pitää kutinsa. Eilen ja tänään meille on laskettu asfalttia ja monia viimeistelytöitä on nyt meneillään.

      Puutarhan kasvit ovat helisemässä yhtäkkisten muutosten vuoksi. Viime kesästä ne vielä selvisivät viileyden ja sateisuuden vuoksi, mutta tämä kesän kuivuus ja helteet ovat olleet myrkkyä aiemmin varjoisuuteen tottuneille kasveille. Saapa nähdä, nouseeko mullasta ensi kesänä voikukkien lisäksi mitään muuta.

      Toivottavasti housustrippauksesi katselijat kuvittelivat sinun harjoittelevan sadetanssia. Hätä ei lue lakia - ampparipistoksissakaan.

      Poista
  22. Teirän puutarhan kasvit taitaavat olla ihan sokis. Roimasti lisää valua ja viälä päälle kuuma kesä. Onneksi useemmat on sopeutuvaasta sorttia. Tyämaan meteli on onneksi väliaikaasta sorttia ja toivottavasti tianoo sitte rauhoottuu.
    Molin erellises ampiaaspostaukses nii rentua, ettei mitää ongelmaa olisi, mutta tulihan niitä sitte meillekki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Shokissa ovat kasvit, aivan totaalisesti. Viime kesän jälkeen ne vielä toipuivat koleuden ja sateisuuden vuoksi. Tämän kesän kuivuus ja helteet sekä tuulisuus ovat tehneet tehtävänsä. Surkeaa katseltavaa. Onpa jännä nähdä, mitä ensi keväänä mullasta nousee. Vai nouseeko mitään.

      Ilman muuta meteli ja pöly tuosta laantuvat. Loppusuora työmaalla on jo meneillään.

      Ampiaiset ovat täällä nyt vähentyneet. Lieneekö syynä viilentyneet yöt, en tiedä. Ehkä ne lähtivät kaikki teille.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!