perjantai 26. tammikuuta 2018

Multaan meni ja muutakin siemenasiaa


Nyt se taas alkoi. Ensimmäiset siemenet on kylvetty. Päätin olla tänä vuonna maltillinen (kuten päätän joka vuosi) ja tarkoitus oli aloittaa kylvöt aikaisintaan helmikuussa. Suvikummun Marjan maanantaisen postauksen luettuani piti pikkaisen pyörtää päätöstä. Jos nyt on meneillään otolliset kesäköynnösten kylvöajat, pitänee se hyödyntää. Sallin muutenkin itselleni päätösten peruuttamisen ilman sen kummempia omantunnontuskia, jollei pyörtämisestä mitään vahinkoa vaikkapa sivullisille tule. 


Kylvin kelloköynnöstä ja yllättäen varastoistani löytyneen keijunmekkopussillisen. Keijunmekon siemeniä oli pussissa peräti kahdeksan kappaletta ja niiden kanssa sai olla tarkkana. Niin pikkuruisia olivat, että pelkäsin hukkaavani nekin vähät. Kelloköynnöksen siemeniä toisessa pussissa oli neljä kappaletta, toisessa kuusi. Pussissa määräksi mainittiin 1 gramma. Ehkä toisen pussin siemenet olivat hivenen kookkaampia.


Yritin löytää netistä joku aika sitten lukemani keskustelun siemenpussukoiden hintavertailusta. Vaan en löytänyt. Yleensä sitä vain nappaa siemenpussin kaupasta tai tilaa netistä sen enempää vertailuja tekemättä. Syytä ehkä olisi, sillä aikamoinen kirjo esimerkiksi siementen määrässä per pussi tuntuu olevan. Määrät kerrotaan vaihtelevasti lukumääränä tai grammoina. Onpa sellaisiakin pusseja vastaan tullut, joissa mitään määrää ei kerrota. 


Siemenpussien hinnoissa on myös paljon eroja. Siemenpussit ovat litteitä, kevyitä ja sieviä, eivätkä ne vie paljon tilaa. Niitä tulee helposti napsittua kaupan telineestä ihan vain varuiksi. Vasta kassalla hätkähtäen tajuaa, ettei kyseessä mikään halpa ostos välttämättä olekaan. 

Tämän postauksen siemenpussukat ostin rautakaupasta ja kassasummaksi kilahti yli 40 euroa. Viime vuonna netistä siemeniä tilatessani hintahaitari liikkui 1,50 eurosta yli 7 euroon per pussi. Mitään erityisiä tai harvinaisia siemeniä en edes tilannut. Usein monivuotisten kukkien siemenet ovat kalliimpia.


Kuinka usein sitten niitä hamstrattuja siemenpusseja tulee pyöriteltyä laatikossa vuodesta toiseen ja ostettua joka kevät seuraksi yhä uusia? Ilman, että niitä kylvää. Jotkut siemenet itävät hyvin senkin jälkeen, kun pussissa mainittu itävyyspäivämäärä on umpeutunut. Osalla siemenistä itävyys on annetun ajankin puitteissa epävarmaa. 


Niin ihana, kuin siemenpussukoita onkin käsissään rapistella, ei niitä kannata arkistoitavaksi ostaa. Kylväkää siis siemenvarastonne välillä tyhjiksi tai laittakaa siemenet kiertoon. Kalliiksi niiden säilöminen sellaisinaan tulee.


Kävin omat siemenvarastoni läpi ja yllättävän paljon päältä päin väljästä laatikosta kylvettävää löytyi. Inventaarion pohjalta olen tehnyt joitakin ostoksia, mutta yritän pitää pääni kylmänä ja välttää nettikauppojen uumeniin eksymistä. Mieluummin vaikka kesän mittaan tai syyspuolella hyödynnän alennus- ja loppuunmyyntejä. Silloin siemeniä saattaa saada hyvinkin edullisesti.  


Vähän piti nettikaupoissa siementen tiimoilta seikkailla, sillä halusin tulevanakin kesänä kasvattaa salaattifenkolia. Siihen ihastuin viime vuonna ja Autuas olo -blogin Cherin vinkistä metsästin nyt Zefa Fino -lajiketta, jota löysinkin Hyötykasviyhdistyksestä. Samaisesta kaupasta löysin myös etelänruusuruohoa (Knautia macedonica), jonka kuvia bongasin hiljattain jonkun blogista. En vain yhtään muista, kenen blogi kyseessä oli.

Nyt vielä pitäisi laatia se kylvösuunnitelma, jonka kanssa en tahdo päästä millään alkuun. Silkkaa saamattomuutta.

 Viikonloppu alkaa olla käsillä. Levätkää, ulkoilkaa ja nautiskelkaa.

Työhuoneen taivasnäkymä sunnuntailta

54 kommenttia:

 1. Siemenketju-kirjeet ovat minusta loistava idea, kun niissä saa siemenet mukavasti kiertoon ja samalla varmasti itselleenkin löytyy jotakin mieluista :) Facebookin kirjeet tuppaavat vaan katoamaan aina mystisesti :( Harmillista! Ihania löytöjä olet tehnyt :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Facebookin päivitykset ovat tosiaan siitä harmillisia, että ellei muista tallentaa tai muuten merkitä niitä, ei tahdo kyllä jälkikäteen millään löytyä. Jonkin verran olen FB:n siemenketjuja seurannut, mutta ehkä pitäisi tutustua niihin paremmin.
   Kiitos, samoin sinulle mukavaa viikonloppua!

   Poista
 2. Mä en kohta uskalla lukea yhtään teidän blogiystävien kylvöpostausta! Taidetaan olla aika hyviä toistemme yllyttäjiä. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan uskomattoman tarttuvaa. Vaikka kuinka ja mitä vannoisi seuraavassa käänteessä on kaikki lupaukset pyörretty. Sitä voisi myös kutsua kannustamiseksi. Ja kannustus on aina tervetullutta.
   Mukavaa viikonloppua sinulle Riina!

   Poista
 3. Oikein hyvä neuvo, että siemenpusseja ei kannata ostaa jemmaan. Luulen, että minulla alkaa olla edellisistä vuosista ihan tarpeeksi siemeniä tallella. Ainakin tomaatin siemenet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti näissä siemenpussiostoksissa järki ei kulje laisinkaan mukana. Ihan tunteella niiden pussukkahyllyjen äärellä seistään ja ostoskoria täytetään.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 4. Huh siellä ollaan jo istutus puuhiin siirrytty. Minullakin on muutama siemen pussi mitä ei ole tullut istutettua. Yritän saada ne tänne vuonna maahan. Joitakin siemeniä keräsin omista perennoista syksyllä. Sitä kellunta menetelmää ajattelin kokeilla. Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se vain tarttuu kylvöinnostus. Kannattaa olla varovainen. Tähän tartuntaan ei tarvita näköjään minkäänlaista konkreettista kosketusta. Pelkkä katsominen riittää.
   Kokeilin viime vuonna lauttaidätystä, mutta onnistui huonosti. Ehkä olisi syytä uusia kokemus. Usein se ensimmäinen kerta menee kokeiluksi ja parhaat kokemukset tulee vasta seuraavilla kerroilla.
   Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 5. Ihan parasta on, kun ensimmäisen kerran saa upottaa sormet kylvömultaan keväällä. Eilen laitoin jo mullat valmiiksi keijunmekoille ja sinivaleunikoille. Huomenna tai viimeitään sunnuntaina kylvän ne.
  Tänän minulla on taas työvuoro. Täällä Nuorisoseurantalolla on aina perjantaisin ilmaiset päivätanssit ja talkoilla pidetään puffettia. Minulla on nyt aika monta puffettivuoroa, kun myöhemmin keväällä en enää töiden takia pysty osallistumaan. Taas tuli leivottua tarjoilut n. 100 hengelle!
  Illalla tai viimeistään huomenna pitäisi minununkin käydä läpi vanhat siemenvarastot. Tosin jo tilasin Impectalta melkoisen määrän siemeniä, jotka jo tulivatkin pari viikkoa sitten. Varmaan mitään ei tarvitsisi enää ostaa. Mutta ostan kuitenkin. Ei sille mitään voi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkö siis kylmäkäsittele sinivaleunikkoa?
   Minun oli pakko laittaa siemenet multaan jo toissa päivänä, sillä viikonloppuna en ehdi.
   Miten ihmeessä ehdit ja jaksat leipoa ja tehdä ruokaa noin valtavalle porukalle?
   Turha kai on luvata minkäänlaista maltillisuutta siemenostosten suhteen. Maltti pitää tasan siihen saakka, kun pysyy poissa kaupoista ja netistä. Vaan, kun ovi tai netti aukenee, niin se on menoa....
   Hyvää viikonloppua sinulle, muistathan välillä vähän levätäkin!

   Poista
 6. Täytyy katsastaa, josko minäkin löytäisin paikallisen K- Raudan siemehyllystä kelloköynnöksen siemeniä. Viime keväänä kylvö epäonnistui niiden osalta, joten nyt täytyy olla ajoissa liikkeellä.
  Minullakin tuppaa jäämään siemenpusseja turhan paljon reserviin ja pussinpohjalla olevat siemenet ehtivät usein vanhentua ja ne tulee sitten heitettyä pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Espoolaisessa K-raudassa oli kelloköynnöksen siemeniä. Samoin taisin nähdä niitä Exotic Gardenin siemenluettelossa. Korpikankaan luettelossa ainakin on (luettelo on tässä työpöydälläni).
   Jotkut siemenet itävät yllättävän vanhoinakin. Toissa keväänä kylvin laatikkoon unohtuneen ristikin siemeniä ja itivät hyvin ja kasvavat nyt rinteessä. Pussissa oli viimeinen käyttöpäivämäärä 2008.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 7. Siitä se peukalo siten alkaa vihertämään :)
  Äiti oli innokas avomaa- ja kasvihuoneviljelijä. Joskus on kiva katsella noita pusseja ja muistella mitä silloin lapsuudessa kasvatettiin. Varsinkin kukansiemenet ovat mielenkiintoisia muisteltavia.Uusia on tietysti tullut paljon, mutta siellä ne kosmoskukat ja olkikukat ym. pysyttelevät valikoimissa.
  Pidän peukkuja kaikille itäväisille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vikki! Eiköhän kylvetyistä aina joku idäkin.
   Monet äitien ja mummojen aikaiset kasvit ovat hyviksi koettuja ja edelleen suosittuja. Kosmoskukka on niin kaunis ja helppo, että hyvin sopii kesäkukaksi vuodesta toiseen.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 8. Siemeniä on kyllä ja olenkin päättänyt nyt käyttää vanhat ensin ;) Eilen hypistelin siemenpusseja kauppareissulla ja ainakin vielä päätös piti, en ostanut. Siemenketjukirje olis kiva, saiskohan sellaista pystyyn täällä bloggaajien kesken??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on hyvä vastustuskyky, jos hypistelyn jälkeen pystyt olemaan ostamatta. Minun täytyy kiertää houkutukset, sillä helposti niiden rapisevien pussukoiden edessä haksahtaa.
   Siemenketjukirje olisikin hieno ratkaisu. Lähden kyllä mukaan, jos joku laittaa alulle. Nyt en vaan ehdi pureutua asiaan niin tarkkaan, että jaksaisin kehittää asiaa.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 9. Puutarhurin kevätkausi on alkanut. :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi kolmannes talvea vielä jäljellä ja puutarhurit ovat jo täysin kevään lumoissa. Jokakeväinen ilmiö.
   Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 10. Tuossa ois ittuu jotta käyttäs vanhat siemenet ensin, vaan kun tulloo aina riehaannuttuu! Miullakin ois tarkotus ensimmäiset kylyvökset tehä nyt viikonloppuna. Tilasin siemeniä ja paikallisesta rautakaupastakin sai monta mieluista pussii. Toivotaan kylyvöksille hyvvee itämistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se menee eli hyviä aikomuksia on helppo pienessä päässään kehitellä, mutta pussukoiden äärellä pää tyhjenee kaikista aikomuksista. Onneksi tämä hurahdus on pikemminkin hyväntahtoista, eikä vahingoita ketään. No, ehkä hieman kukkaroa.
   Toivotaan siis kylvöksille itämistä ja sinulle mukavaa viikonloppua!

   Poista
 11. Hienoa, että olet aloittanut kevätkauden. Pitäisi minunkin ottaa esille vanhat siemenet ja katsoa mitä sieltä löytyy. Mukavaa viikonloppua! PS. Blogissani on neljän puutarhakirjan arvonta, käyhän kurkkaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä ensimmäisistä kylvöistä se kevät lähtee ja pian ollaan jo täydessä touhussa.
   Täytyykin käydä vilkaisemassa arvontaa. Puutarhakirjoille löytyy aina tarvetta.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 12. Ah mikä postaus, jo siemenpussukoiden näkeminen saa mielen niin keväiseksi ja lähtölaskenta kesään on alkanut. Totta on että jos järkevä haluaisi olla, olisi vanhat siemenet käytettävä ensin. Mietin millä tavalla siemenkirje-systeemi täällä blogimaailmassa toimisi, kuten Gitta ehdotti. Se kannattaisi aloittaa ajoissa, jotta listan viimeisetkin ehtisivät laittaa siemeniä multaan. Monilla on varmasti ylijäämäsiemeniä mitkä haluaisi laittaa kiertoon ja vastaavasti saisi itse jotain mitä himoitsee.
  Ilman muuta kannattaa käyttää ainakin markettien syksyn siementarjoukset hyväksi - loput siemenet kun ovat tarjolla seuraavana keväänä ensimmäisinä normaalihintaan. Sen olen pannut merkille joissain myymälöissä.
  Ihania lajikkeita olet jo hankkinut! Toivotaan jo kylvetyille hyvää itämistä, ja sinulle oikein mukavia hetkiä kylvösuunnitelman parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä olisi ideaa, jos joku jaksaisi tuollaisen siemenketjukirjeen kehittää ja laittaa alulle. Jokainen pääsisi ylimääräisistä ja muuten ehkä tarpeettomista siemenistä eroon ja saisi tilalle jotain muuta mukavaa.
   Ei niistä pussukoista päälle päin näe, ovatko uusia vai vanhoja, ellei muista katsoa päivämääriä. Kesällä on usein hyviä tarjouksia, kun aktiivisin kylvökausi on ohi. Erikoisuuksia ja kaikkein suositumpia niissä harvemmin on, mutta niitä voi sitten hommata erikseen.
   Viime vuodelta on aika hyvä siemenvarasto, joten nyt en kovin paljon uusia ole tilannut tai ostanut. Tähän mennessä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 13. Innolla odotan, mitä saat noista siemenistä kasvatettua! Vaaleanpunaiset unikot veivät sydämeni ja hankkisin tuollaisia, jos pihasta löytyisi vielä sopiva kolo jollekin uudelle :-) Jään siis etänauttimaan sinun kasvatuksistasi :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaisia vaaleanpunaisia unikoita kylvin jo viime kesänä suoraan pihamultaan, mutta vain yksi ehti kukkimaan. Varmistin asian ostamalla uuden pussukan samaisia siemeniä. Näin niitä toissakesänä Loviisassa eräässä puutarhassa ja olivat kyllä tosi herkullisia.

   Poista
 14. Jaa-has, soot jo aloottanu. Mä yritän viälä sinnitellä. Ns. normikaupoostaki löytyy yllättävän palio erilaasia siämeniä ja niitä tuppaa kertyä vino pino iha huamaamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein pääsin helmikuuhun kylvöjen aloittamisessa.
   Normikauppoen siemenvalikoimat ovat laajentuneet huimasti viime vuosina. Jopa meidän kyläkaupoissa on nykyisin jonkin verran tarjolla siemeniä, sipuleita ja mukuloita. Aiemmin sai olla tyytyväinen, jos pienen pussin kukkamultaa niistä löysi.

   Poista
 15. Aika paljon pusseja! Mistä tulikin mieleen, että mulla on latva-artisokkapussi odottamassa kylvöä. Siinä se olikin, tämän kevään ainoa esikasvatettava, ja aion pitää tämän päätöksen :-D
  Kesemmällä on sitten tosi kivaa kylvää perennoja, pensaita ja puita, kun niiden ruukut voi jättää ulos. Ja viimevuotisista kylvöistä onkin jo kesään mennessä kasvanut varmaan jokunen istutuskokoinen perenna. Ihanaa. Jos ne pikku taimet nyt selviävät sahaavista talvilämpötiloista. Nyt ne ovat ihan vihreinä, mutta purkkien multa on varmaan kohta jääklimppi.
  Olin yllättynyt 40 euron summasta, se kuulostaa paljolta siemenistä! Mutta sulla onkin tuossa aika montaa laatua, kuvissa ja listassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen siirtynyt perennojen kesäkylvöön, kun ei vain ikkunalautatila riitä ja ulkona koko homma on paljon helpompaa.
   Kaivoin rautakaupan kuitin esille trkastaakseni siemenpussien hinnat ja kyllä, yhteishinnaksi tuli 35,35 ja siihen on lisättävä Hyötykasviyhdistyksen siemenpussit postimaksuineen. Kannattaa ehkä siirtyä kasvattamaan retiisejä, sillä se pussukka maksoi 0,45 € ja siemeniä on paljon. Listasta valtaosa siemenistä on aiemmilta vuosilta. Mutta kaikki harrastukset ja elämänilot maksavat, eikä kaikkia arvoja voi edes rahassa mitata.
   Nyt pitää toivoa, etteivät ensi viikolle luvatut pakkaset toteudu. Tänään sataa vettä paljaaseen maahan kaatamalla ja kun vetinen maa jäätyy, ei hyvää seuraa.

   Poista
 16. Kiva määrä noita siemeniä, toivotaan että istuttamasi siemenet lähtevät hyvin kasvuun! Ei siinä mene kuin hetki kun ollaan jo keväässä:) Mukavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vähän siemeniä kaupasta on tähän mennessä tullut, mutta aiempien vuosien pussukoita riittää omiin tarpeisiin.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 17. Hyvää viikonvaihdetta sinne siemenkylvöjen maailmaan. Sitä on tarjolla nyt vähän joka blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenkylvöinnistus tarttuu, mutta ei se mitenkään pakollista ole. Nyt aion pitää vähän taukoa ja jatkaa sitten helmi-maaliskuussa.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 18. Nämä siemenketjut on vaarallisia varsinkin kun olen päättänyt että mitään en kasvata etukäteen mutta onhan niitä jokunen pussi jo tullut kotiin:-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monelle näyttää käyvän, kuten minulle. Päätökset pyörretään ja peruutetaan. Vaan ei tämä niin vaarallista ole, joten jatketaan kylvämistä. Ja toisaalta ollaan kylvämättä, jos siltä tuntuu.
   Mukavaa viikonloppua sinulle Helinä!

   Poista
 19. Miten ihanaa, että voi aloitella kylvöjä. Kevät on lähempänä kuin koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 2/3 talvesta on kohta ohi, joten pian voi ihan hyvällä omallatunnolla siirtyä odottamaan kevättä. Vaikka täällä puutarhablogien maailmassa se odottaminen taisi alkaa jo heti joulun jälkeen - ellei jo aiemmin.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 20. Jep, minäkin söin sanani..chilit aion tänä vuonna kylvää ensi kuussa,mutta niin vaan multaan menivät jo :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan jättää chilit tänä vuonna kokonaan kylvämättä, sillä purkissa on vielä viimekesäistäkin satoa. Ukkokulta laittaa chiliä ihan joka ruokaan. Tykkään kyllä chilistä, mutta rajansa silläkin.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 21. Itse kullekin taitaa nyt tulla päätösten pyörtämisiä :) Minun piti aloittaa kylvöt maaliskuussa, mutta taidankin hakea tänään kylvömultaa ja tehdä ensimmäiset kylmäkäsittelyä vaativat kylvöt. Ja toki kelloköynnöksen kanssa täytyy olla ajoissa.
  Monesti siemenpussien pohjalle jää edelliskausien ei-niin-hyvin-onnistuneita kokeiluja tai sellaisten kasvien siemeniä, joista ei syntynyt ihan sellaista lopputulosta kuin oli ajatellut. Joskus myös pusseissa on älytön määrä siemeniä. Minulla taitaa olla esimerkiksi revonhäntäpussissa satoja siemeniä. Ja tilaa vain kahdelle isokokoiselle kasville. Tällä menolla siemeniä ei tule ikinä käytettyä loppuun. Jokin kätevä tapa siementen kierrätykselle olisi tosiaan tarpeen.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa meidän pyörtäjien joukkoon. Niin minunkin piti aloittaa aikaisintaan helmikuussa kelloköynnöksillä. Laitoin myös muutaman siemenen kylmäkäsittelyyn. En ulos, kun nämä etelän säät ovat mitä ovat, vaan jääkaapissa aion hoitaa asian.
   Totta tuokin, että joissakin pusseissa siemeniä on ylenmäärin. Jokin järkevä vaihto- tai kierrätyssysteemi olisi mukava lisä tähän harrastukseen.
   Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 22. Tappotalven jälkeen oli havaittavissa selkeää siemenpussien hinnan kohoamista. Ja ainakin viime vuonna korkeat hinnat saivat minut harkitsemaan tarkkaan mitä hankin ja mitä en, ei heräteostoksia. Lidlistä olen ostanut peruskasvisten siemeniä todella edullisesti, sieltä hamstrasin viime kesänä tomaatin siemeniä koska ne maksoivat reilusti alle euron ja siihen hintaan ei saa oikein mistään.
  Merkintöjen kirjavuus siemenpusseissa on ikävää, tekee hintavertailusta välillä mahdotonta.

  Minun esikasvatukseni on tänä vuonna tomaatit, keskityn nyt täysin niihin ja toukokuussa vasta laitan kurkut ja kesäkurpitsat, kevät on kuitenkin taas kylmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lidlistä tosiaan kannattaa ostaa esimerkiksi tavallisimpien hyötykasvien siemenet. Edullisia ja lajikkeetkin usein ihan samoja.
   Ajattelin kylvää pitkälti samoja kuin sinä eli maaliskuussa tomaatit, huhtikuussa kurkut ja kurpitsat vasta toukokuussa. Kesäkukat kylvön suoraan maahan ja myös monet vihannekset. Perennoja kylvän kesällä ulkona, kuten olen tehnyt aiemminkin. Kellarissa on syksyllä ostettu kasvilamppu, joka lisää esikasvatusmahdollisuuksia, kunhan Ukkokulta vain ehtisi jossain välissä sen asentaa.

   Poista
 23. Oi mitä kaikkia ihania siemeniä sinulta löytyy! Minulla on melko vaatimattomat varastot, enkä kauheasti ostanut lisää, jotain ihanuuksia kyllä piti saada. ;) Laitan huomenna postausta aiheesta. Mukavaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan järkevää välillä keskittyä vähempään. Käykää huomenna lukemassa postauksesi.
   Mukavaa lauantai-iltaa sinullekin!

   Poista
 24. Kesäkukissakin on niinmonia ihanuuksia, ettäaina tekisi mieli kylvää. Viimekeväinen kosmoskukkakylvökeni epäonnistui ihan täysin. Nytlaitoin vähän keijunkukan siemeniä, eivät ole vielä itäneet. Metka juttu se, että siitävalkoisesta mecopsiksesta tuli lila. Siinä näkee, että eivät aina tule vanhempiensa näköisiä. Siinä kohdassa mulla ei ole kasvanut koko aikana mitään muuta, kuin valkoista valeunikkoa. Mutta niin vain just siinä kohdassa viime kesänä oli mullakin yksi sininen. Tullut siementaista. Olisiko sulla kuvaa siitä omastasi 🤔 olisi kiva nähdä 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kosmoskukan kanssa minulla on aina ollut hyvä tuuri. Toivottavasti niin on jatkossakin. Itävät hyvin, kasvavat ja kukkivat ahkerasti.
   Kaivan kuvan esiin ja laitan näytille.

   Poista
 25. Nämä kasvatuspostaukset kyllä yllyttävät

  VastaaPoista
 26. Ei epäilystäkään, että tässä keskustelevat puutarhahupsut ihmiset - tällainen määrä viestejä aiheena pikkuruiset siemenet:D Kaksi kertaa olen erehtynyt kävelemään liian läheltä siementelineitä ja tietäähän sen miten siinä kävi - imaisi eteensä ja kohta huomasin olevani monta euroa köyhempi!! Tämä liittää puutarhahupsut yhteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siementelineitä lähellekään ei pidä mennä, ei edes näköetäisyydelle. Niissä on kummallista ja vastustamatonta vetovoimaa.

   Poista
 27. Kiihkeää siemenpussien rapistelua täälläkin. Yritän aina käyttää siemenet tarkoin, niiden hilloaminen ei paranna laatua vaikka jotkut lajit kestävätkin kylvökelpoisena vuosia. Itse keräämiäni siemeniä jää usein ylikin ja niitä yritän kierrättää puutarhakavereille. Joidenkin kesäkukkien siementen suhteen olen ollut omavarainen jo vuosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krassi ja kehäkukka varsinkin ovat niin tuottoisia, että ne tuntuvat kasvavan korkoa. Unikot myös.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!