maanantai 28. elokuuta 2023

Saiskos olla vähän vettä?

 

Eipä ole tämän elokuun aikana tarvinnut pihamaalla tanssia sateita kutsuakseen. Ihan on ilmankin vettä roiminut taivaalta harva se päivä. Varhain sunnuntaiaamuna pihalla kohisi kuin kiehuvassa perunakattilassa konsanaan. Aurinko nousi, mutta päivä ei suinkaan valjennut. Niin oli pimeää, että aamupala piti syödä lamppujen loisteessa.

Merkitsen puutarhakalenteriini kulloisenkin päivän säästä tärkeimmät pointit. Paistaako aurinko vai sataako vettä, paljonko asteita. Kalenterin mukaan vesisateita on tullut lähes päivittäin. Kun sitten katson Ilmatieteenlaitoksen meitä lähimmän (7.3 km:n päässä asuinpaikastamme) mittausaseman tietoja, ei mukamas meillä niin paljon olekaan satanut. Kertoo siitä, kuinka paikallisia sadekuurot voivat olla. Ukkokulta irroitti sadevesitynnyrit RänniRosvosta, koska piripinnassa ne ovat ilman lisävesiäkin.

Jos on satanut koko elokuun, niin tänä viimeisenä sunnuntaina suorastaan yli äyräiden. Saiskos olla vähän vettä sullekin?

Kolme perättäistä kuivaa kesää on ollut liikaa etupihan Bermudan kasveille. Aluetta reunustavat vanhat kuunliljat ovat yllättäen pärjänneet oikein hyvin. Sen sijaan jaloangervot ovat kitukasvuisia, eivätkä kuki kovinkaan hyvin. Syysleimut piristyivät heinäkuussa alkaneista sateista. Elokuun sateet ovatkin sitten rummuttaneet kukinnot pitkin pituuttaan.

Olen kovasti miettinyt perennojen korvaamista jollain muulla kasviryhmällä. Ongelma on siinä, että juuri tuohon on talvella kolattava lumi sisäänkäynnistä. Ei voi siis ajatella pensaita, eikä havuja.



Sateiden ansiosta sienisadon pitäisi olla oikein hyvä. Meillä ei vaan kasva kantarelleja eikä suppiksia omassa pihassa. Sen sijaan kaikenlaisia muita sieniä putkahtelee kasvuston lomassa. Useimmiten sienet ilmestyvät paikkoihin, joissa lähistöllä on aiemmin kasvaneiden puiden kantoja. Myös kuorikatteeseen sieniä nousee helposti. Riesaa näistä ei ainakaan toistaiseksi ole tullut. Jotkut poistan rikkojen kera, osa mätänee itsestään.

Oman puutarhan satokausi jatkuu edelleen. Nostin viimeisen erän porkkanoita. Valtaosa oli suoria ja kauniita sekä herkullisen makuisia. Muutama halusi olla vähän erilainen porkkana.

Näitä villisti kasvaneita porkkanoita voisi käyttää uudenvuoden tinan tapaan vaikkapa tulevan talven sään ennustamiseen. "Kylmää on tiedossa, kun porkkana seisoo jalat ristissä bussipysäkillä."

Kurpitsoista tulikin sitten luultua parempi sato. Kesäkurpitsoja on syöty ja pari toin lauantaina kasvimaalta keittiöön. Kukkia on edelleen, mutta ehtivätkö vielä kypsyä? Muutama pyöreä kurpitsa jatkaa kasvua ja kypsymistä. Yhdestä ajattelin laittaa ruokaa maanantaina. Löysinpä pari spagettikurpitsaakin, vaikka kuvittelin taimien kuolleen pois. Sieltä ne löytyivät kesäkurpitsojen viereltä.

Ohutkuorinen Huvitus tuotti odotettua paremman sadon. Aika paljon noita omppuja on tullut laitettua kompostoriin, koska niissä on monenlaisia vaurioita ja muumiotautia. Kuvassa taustalla näkyy yksi omppu, joka on pian kompostikunnossa. Reiästä kömpi esiin ampiainen.

Huvitus on hyvänmakuinen, joskaan säilytystä se ei pitkään kestä. Niinpä pilkoin tämänkin korillisen pakkaseen talviseksi materiaaliksi leivontaan tai mitä nyt ompuista keksinkään tehdä.

Aronia

Aronioita on taas paljon. Joinakin vuosina kerään marjat ja yhdistän niitä esimerkiksi muihin puutarhamarjoihin tai omenoihin mehuna ja/tai hillona. Nyt olen kahden vaiheilla, jätänkö  marjat puskiin, kun pakastin alkaa olla jo pullollaan. Rastaat telmivät aroniapuskissa aktiivisesti. Säikäyttävät ohikulkijan sydänjuuria myöten pelmahtaessaan äänekkäästi ilmoille. 

Viiniköynnös Zilga

Zilga-viinirypäleitä kypsyy nyt vauhdilla. Veikkaan saavani satoa parin ämpärillisen verran. Zilga on ihan hyvän makuinen, mutta rypäleen sisällä olevan kiven vuoksi niitä ei kovin paljon putkeen tule syötyä. Pitäisi istua pensaiden vieressä tai ämpäri sylissä, jotta voisi sylkeä kiven suoraan suusta pois. 

Keitän rypäleet mehuksi. Osasta mehua teen hyytelöä.

Symphyotrichum novi-belgii - Syysasteri


Lilakukkainen syysasteri on aloittamassa kukintaansa. Tämä ehtii yleensä joka vuosi kukkimaan. Myös lilan vierellä kasvava valkoinen on pian vuorossa. Sen sijaan alapihan vaaleanpunainen Patricia Ballard tuskin tänäkään vuotena ehtii avata nuppujaan. Kun  kaikissa ei vielä edes nuppuja ole.

Törmäsin netissä keskusteluun, jossa ihmeteltiin syysastereiden kukkimattomuutta. Eräs keskustelija totesi, että hyvin suuri osa syksyisiin istutuksiin myytävistä syysastereista on saatu kukkivaksi kasvusääteillä (.Kasvunsääteillä voidaan vaikuttaa kasvuun, kukinnan ajoittumiseen, hedelmän kehitykseen ja kypsymiseen sekä taudinkestävyyteen.) Seuraavana vuonna ne kasvavat alkuperäiseen kokoonsa, mutta eivät ehdi kukkia. Näin puutarhassa on sitten asteri viherkasvina.

Tuo keskustelu vahvisti ajatustani, että poistan vähitellen koko Patrician penkistä. Se on levinnyt turhankin laajalle ja siinä ohessa vienyt tilan ja energian muilta kasveilta. Minua surettaa hävittää kasveja, mutta rajallisen tilan vuoksi on turha vaalia sellaisia, joista ei ole iloa.

Rosa rugosa 'Sävel', takana Clematis Aljonushka


Jokin aika sitten muistin ja ehdin vihdoin leikata pensasruusuista kuihtuneet kukinnot pois. Uusia nuppuja on ilmestynyt kivasti avautumaan. Sävel on ylipäätään ahkera kukkija.

Rosa rugosa 'Sointu'

Sointu koittaa laittaa Säveltä paremmaksi. Neilikkaruusu on kolmas aktiivinen kukkija ja niinikään tehostaa nupputuotantoa kuihtuneiden leikkaamisen jälkeen.

Rosa Therese Bougnet


Minun piti leikata Teresanruusu keväällä kunnolla, mutta aloinkin tehtävässä arkailla. Leikkasin vain muutaman oksan matalaksi. Leikattujen oksien tilalle on kasvanut kauniin vankkoja ja kukkivia uusia oksia. Sen sijaan leikkaamattomat oksat ovat korkeita ja rankkasateissa kaartuvat ja kaatuvat lähes maahan saakka. Jouduin virittämään kunnon tuen teresanruusulle, jotta se pysyisi paremmin pystyssä. 

Ensi keväänä ei siis parane arastella leikkuussa. Useampi korkeaksi kasvanut, vanha oksa on leikattava. Sama pätee myös Säveleen ja Sointuun.

Kosmoskukat

Kasvimaan kosmokset ovat tykänneet sateista. Ne pysyvät hyvin pystyssä ja kukkivat ahkerasti. Nämä ansaitsevat paikkansa puutarhassani ihan joka kesä.

Syklaami

Vielä muutama päivä elokuuta jäljellä ja lämpöäkin näyttää edelleen riittävän. Eiköhän se aurinkokin kohta taas näyttäydy. Iloa päiviinne, sateisiinkin!

 

32 kommenttia:

  1. Upeasti kuvattu sade katon kulmalta... ja hih.... nuo porkkanat!
    Kiitos kun muistutit kurpitsoista... minä olisin voinut kaivaa esille jo kurpitsalyhdyt viikonlopuksi... mutta en jotenkaan tiedostanut lainkaan, että elellään "jo sitä aikaa", vaikka syksyä rakastankin... sen värejä ja energiaa tuovaa rutiinien paluuta. Eloisan iloista elokuun ehtoota eloonne!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesisateen kuvaaminen on näinä päivinä helppoa, kun sitä tulee taivaalta lähes joka päivä. Hassuttelevat porkkanat on kohta syöty. Hyviltä maistuivat.
      Kaivahan kurpitsalyhtysi esiin. Illat pimenevät jo aika varhain, varsinkin pilvisinä päivinä. Minäkin laitoin yhden valosarjan syttymään ajastimella auringonlaskun aikaan.
      Kiitos, elokuun ehtoot hupenevat vauhdilla. Sinulle säpäköitä syyskuun päiviä!

      Poista
  2. Kyllä kiitos, tänne eteläiselle Pirkanmaalle ottaisin muutaman sadepäivän. Maa on vain pintamärkä. Heti sen alla on rutikuivaa ja kasvit nuokkuvat veden puutteessa. Mutta onpas sinun ollut hauska korjata porkkanasatoa, naurussa on varmasti ollut pitelemistä😆 Luonto osaa yllättää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa lähetän sinulle pari tankkiautollista sadevettä. Tänäänkin on satanut aamusta lähtien, välillä todella rankasti. Kovasti tämä suomalainen sää heiluu laidasta laitaan, kun alkukesästä kärsittiin karmeasta kuivuudesta ja nyt sitten saadaan vettä koko kesän edestä.
      Porkkanoita nostaessa naurua riitti. Totisesti luonto osaa yllättää.

      Poista
  3. Meillä ei satanut viikonloppuna lainkaan, kaivoin ja muokkasin kaiken ajan arboretumin uutta istutusaluetta. Tänään maanantaina pitäisi tulla vettä, melkein sen toivoisin tapahtuvaksi, sillä yksi 10 mm sade tekisi oikein hyvää istutuksille.
    Mainitsemasi ruusut ovat täälläkin reippaasti kukassa, ensimmäisen runsaan kukinta-aallon jälkeen ne jaksavat tehdä uusia kukinta-aaltoja talveen asti, vaikka ihan niin yltiöpäistä kukintaa ei näykään kuin heinäkuun alussa. Ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säätiedotukset pitävät paikkansa ainakin sateen osalta. Aamusta lähtien vettä on piisannut vaikka toisille jaettavaksi. Jospa lähetän sinullekin muutaman sata litraa.
      Ruusupensaiden kakkoskukinta ei ihan ensimmäisen veroinen ole, mutta kyllä niitä jaksaa käydä ihastelemassa vähemmälläkin suorituksella.

      Poista
  4. Täällä meillä on satanut edelleen hyvin maltillisesti, eli eilen sademittarin mukaan 10mm. Tänään on säätutkan mukaan luvassa sitten kunnon sadetta. Katsotaan kuinka lopulta käy?
    Syys- ja elokuunasterien kukinta menee täälläkin usein hyvin myöhäiseksi ja välillä eivät ehdi kukkia lainkaan.
    Omenapuissa on tänä kesänä ollut valtavasti muumiotautisia omenoita, joita on saanut kuskata säkki kaupalla maankaatopaikalle. Joka vuosi tulee tehtyä sama virhe, kun ei henno karsia tarpeeksi vieri vieressä olevia omenanraakileita, jolloin sienitaudin iskiessä koko omenarypäs saastuu takuuvarmasti. Onneksi sato on tänäkin kesänä runsas ja terveitä omenoita jää myös omenapiirakoihin, sekä sellaisenaan syötäväksi.
    Elokuu alkaa olla kohta lopuillaan, mutta kuten sanoit, nautitaan jäljellä olevista päivistä mahdollisista sateista huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hyvin sääennusteet ovat viime aikoina pitäneet paikkansa. Vettä tulee, kuten on luvattu ja oikein kunnolla. Kuten tänäänkin. Mukavaa, että on silti aika lämmintä. Ja hyvä, että maa imee sadevedet. Ei tarvitse tulvia pelätä.
      Omenanraakileiden karsinnassa hentomielisyys on samalla tavoin uhkana kuin kasvien leikkaamisessakin. Ei vaan raaski ja sitä saakin syksyllä katua. Tänä vuonna kaikenlaisia tuholaisia on omenoissakin pilvin pimein. Harmi, että niin paljon hedelmiä on kuskattava kierrätykseen, kun mielellään niitä söisi ja säilöisi. Muumiotauti on hankala torjuttava, kun se leviää ilman kautta. Jos alueen muut eivät korjaa muumiotautisia omenoitaan, on yksittäisellä huolehtijalla aika vähän tehtävissä.
      Sateen ropinassakin on oma viehätyksensä. Kun pihatyöt eivät houkuttele luokseen, tulee sisätyötkin hoidettua ajallaan.

      Poista
  5. Onpa rankkaa sadetta kuvassa. Sateita on tosiaan saatu, kuivuudessa ei tarvitse enää olla, ja nyt on tullut jo niin hyvin vettä, että olisi toiveita kaivon vesitilanteen paranemisestakin. Siellä kun taas letkun pää on vain juuri ja juuri vedenpinnan alapuolella ja vesipumpulla ollut hankaluuksia saada sitä imettyä.
    Ihana tuo Sävelen ja Aljonushkan yhteiskuva! Lupaavasti on myös nuppuja.
    Hauskat porkkanat, toinen on selvästi juoksulenkillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen vettä tuli sunnuntaitakin enemmän. Hesassa kadut ja kellarit paikoin tulvii. Täällä onneksi hiekkamaa imaisee vedet nopeasti, eikä mitään vahinkoa tullut. Huomenna taas odotettavissa lisää taivaallista kastelua.
      Mukavaa, että kaivosi vesitilanne helpottuu. Eilinen sade tuli lounaan suunnasta. Toivottavasti edes osa sateesta osui kotisaareesi.
      Minustakin Sävelen ja Aljonushkan seurustelu näytti hauskalta. Mitähän lie keskenään kuiskutelleet?
      Niinpäs onkin porkkana lenkillä. Eikä sen tarvitse ottaa päätä kolmanneksi jalaksi, kun omia jalkoja on kovaan vauhtiin.

      Poista
  6. Meillä on tänään ihan kunnon sade. Tuollaisia sademääriä ei kuitenkaan ole elokuussa ollut. Vaikka pari oikein hyvää sadetta onkin ollut. Porkkanoissasi on persoonaa. Kannattaa tosiaan penkeissä kasvattaa kasveja, joista on iloa itselle. Minun Patriciani jo availee kukkiaan ja meillä ehtii omassa penkissään aina ilahduttaa, vaikka olisi ekat pakkaset käyneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, pääsitte osalliseksi pääkaupunkiseutuakin rummuttaneesta vesimyräkästä. Kylläpä sitä tulikin, pitkään ja voimalla.
      Hienoa, että Patricia kukkii sinun puutarhassasi. Mikähän on syynä, ettei se täällä kuki? Paikka on kuitenkin valoisa ja lämmin. Olen kuvitellut syysastereiden olevan helppoja kasveja ja varmoja kasveja.

      Poista
  7. Satanu on teillä kovasti. Olimme poikani perheen luona käymässä ja tuo sunnuntain sade miutkin herätti aamulla. Tuli kyllä rankasti vettä. Tais kuitenkin eilinen sade olla vielä kovempi. Poikani laittoi kuvan täydestä sademittarista ja muutamaan tuntiin oli tullu. Meille ei eilinen sade tuonu vettä muutamoo pisaroo enempee. Ruusupensaat meilläkin uuvestaan kukkivat, Ilossakin muutama uusi kukka. Kaunista aikoo tämä syksyn alaku, kukkien suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maanantain sade oli todellakin sunnuntaita runsaampi ja pitkäkestoisempi. Uutisten mukaan rankkasade oli aiheuttanut paljon vahinkoa Helsingissä ja ympäristökunnissa. Meillä onneksi hiekkamaa imee vedet aika tehokkaasti.
      Elokuun viimeiset päivät näyttävät olevan mukavan lämpimiä. Tänäänkin yli +19 ja aurinkoa.

      Poista
  8. Juu, sai olla vettä, ja kyllä sitä eilen tuli täälläkin. Meidän purokin kohisi nyt kuin koski, vaikka muuten vain pieni lirinä kuuluu, tai ei edes sitä. Kauniita kauniita kukkia Sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika laajalti tuo eilinen saderintama Etelä-Suomea rummutti. Luonto näyttää tykkäävän lämmön ja kosteuden yhteispelistä. Nurmikkokin kasvaa kohisten.
      Oma puro pihassa on varmasti mukava, vaikka välillä koskeksi yltyisikin.

      Poista
  9. Kiitos ei! Vettä on tullu tarpeheksi ihan omistaki pilivistä. Oon parina päivänä tonkinu penkiis ja osin on ollu jopa turhan märkää maata. Istutusvesi ei meinaa imeytyä. Eipä tartte kastelun kans tuskaalla. Kasvin saa unohtaa samantiä. Eilis illan ja yän saremäärä oli 33mm. Jaloangervoota oon joutunu siirtämähän vuasien varrella varijoosempiihin paikkoohin. Eivät kokoauringos jaksa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää, en sitten lähetä tankkiautoa sinun puutarhaasi kastelemaan. 33 mm on kelpo lukema, enempää ei todellakaan tarvita.
      Istutusten kannalta on kiva, että pilvet hoitavat niiden kastelun. Elän toivossa, että kaikki viime aikoina satanut vesi tavalla tai toisella vaikuttaisi myönteisesti kasvien talvehtimiseen ja ensi kesän kukintaan.
      Taitaa olla minunkin jaloangervoilla muutto edessä. Kunhan keksin jotain vähemmän hellearkaa tilalle.

      Poista
  10. Ei kiitos tännekään suunnalle kaivata yhtään pisaraa. Eilisillan jälkeen on satanut kymmenisen milliä ja siitä valtaosan yöllä. Maa on kuitenkin aivan läpimärkää kaikista kesän sateista, joten otan helpottuneena vastaan joka ikisen kuivattavan aurinkoisen tai tuulisen hetken. Parhaimmillaan ne voisivat osua vieläpä samaan aikaan.
    Vekkulit porkkanat. Välillä on naurussa pitelemistä, kun alkaa nostaa satoa. Toistaiseksi omat porkkanani ovat olleet täysin suoria, mutta eipä niillä ole ollut pituuttakaan kuin kymmenisen senttiä ja paksuutta pikkusormen verran. Tosin ruukussa kun kasvatan, ei ole ainakaan kivistä ja tiukasta savesta riesaa. Saa nähdä, millainen sato loppujen lopuksi niistä tulee. Ehkä ei kannata mitään jättiläisiä odottaa mutta pienethän ne ovatkin makeimpia.
    Muumio-omenoista on joka syksy melkoiset väittelyt facen puutarhapalstoilla, kun fanaattisimmat vaativat niiden viemistä jätesäkitettyinä sekajätteeseen ja sitä kautta poltettavaksi. Sitten kun kaikki jakavat sitä tietoa, niin kukaan ei meinaa uskaltaa kompostoida muumiotautisia hedelmiä. Eräskin puolituttu valitteli minulle äskettäin, että pitää kaataa koko puu pois, kun siinä on muumiotautia ja ne omenat ovat vaarallista jätettä. Ei meinannut uskoa millään, kun sanoin, että tauti leviää ilmateitse, ei mullan mukana eikä varsinkaan ole puussa itsessään. On siis aivan turvallista upottaa tautiset omenat kompostin keskelle kun vain peittelee ne sinne. Toivottavasti onnistuin olemaan tarpeeksi vakuuttava ja estämään yhden sekajätteeseen turhan takia menevän omenakuormallisen. Kompostoriin minäkin keräsin kaikki muumiotautiset luumut viime syksynä ja vaikka tämä kesä on ollut hyvin kostea, muumiotautia on minusta ollut paljon vähemmän nyt.
    'Patricia Ballard' ehti viime syksynä kukkia meillä hyvin, vaikka aloittikin aika myöhään. Onneksi se kestää tavallisen syysasterin tavoin hyvin pieniä hallan puraisuja. Siirsin Patriciaani keväällä, joten nähtäväksi jää, myöhästyykö tämän vuoden kukinta sen vuoksi.
    Nätit ruusut ja kylläpä kosmoksesi kukkivat komeasti. Hyvä, että ovat pysyneet rankkasateissa pystyssä. Mukavaa elokuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun puutarhasi on saanut vettä ilmeisesti koko kesän riittävästi, joten en lähetä sinulle pisaraakaan lisää.
      Kummastelin, mikä on saanut muutaman porkkanan villiintymään muiden ollessa suoria. Lavakauluksessa ei ole kiviä eikä savea, vaan tuoretta multaa. Maultaan juoksevat ja jalat-ristissä-porkkanat ovat aivan yhtä hyviä kuin normikaverinsa.
      Olen lukenut Facen puutarharyhmien muumio-omppukeskusteluja ihmetellen, mihin ihmisiltä on kadonnut maalaisjärki ja helposti saatavilla olevan tiedon omaksuminen. Villeimmät siellä ovat puita kaatamassa ja oksia lyhentämässä. Ikäänkuin kokonaisen puun tuhoaminen olisi paras ratkaisu muumiotautiin. Olen kipannut huonokuntoiset ja muumioiset omenat kompostoriin peittäen ne. Sinne se tauti jää ja uudet tauti-itiöt tulevat ilman kautta - kuten sanoitkin. Joinakin vuosina sitä ei ole juuri ollenkaan, joinakin vuosina riesaksi asti. Olisi työlästä ja turhauttavaa istuttaa harva se vuosi uusi omenapuu ja kaataa se sitten ensimmäisten tuholaisten ilmaantuessa.
      Muutamissa blogeissa kukkivia Patricioita on ollut syksyllä. En tiedä, mikä omiani vaivaa, kun eivät suostu kukkimaan. Ehkä istahdan niiden viereen asiasta keskustelemaan.
      Kosmokset ilahduttavat niin minua kuin puiston puolella kulkevia. Korkealla heiluvat kukat näkyvät pitkälle. Taidanpa hakea muutaman loppuviikosta maljakkoon.
      Kiitos, kukkaisia elokuun viimeisiä hetkiä sinulle!

      Poista
  11. Sateita on riittänyt 👍.

    Mahtavia nuo erilaiset ja persoonalliset porkkanasi 🥰. Luonto osaa luovuuden ja innovatiivisuuden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisinpa lähettää osan sateista vaikka Kreikkaan metsäpaloja sammuttamaan.
      Luonto tarjoaa iloa ja ihmetystä, kunhan muistaa pysähtyä kaikkea katselemaan.

      Poista
  12. Alkukesästä harmittelin niin kovasti kuivuutta, että nyt iloitsen jokaisesta sadepisarasta. No, eilen sitä tuli vähän reilummin, mutta luonto kiittää ja minä myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkukesästä tuli tosiaan manattua viikkojen kuivuutta. Nyt sitten ollaan toisessa äärimmäisyydessä. Täällä pääkaupunkiseudulla luonto on tainnut saada kastelua jo liiaksikin. Puutarhani kasvit varmasti kiittävät. Jospa vaihteeksi tulisi muutama poutapäivä, että paikat ehtisivät välillä kuivuakin.

      Poista
  13. Viime päivinä on kyllä tullut vettä yli oman tarpeen, eilinen oli ihana poikkeus, josta piti ottaa kaikki irti ja tehdä urakalla rästihommia nurmikon leikkuusta kasvien istuttamiseen. Eipä ainakaan tarvitse kastella vastaistutettuja taimia, kun luonto hoitaa sen. Hauskat porkkanat! Minullekin tuli mieleen, että toinen on lähdössä juoksulenkille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilinen oli tervetullut poikkeus. Nurmikko kasvaa lämpimässä ja kosteassa muutamassa päivässä pitkäksi, joten eilen minäkin ryntäsin sitä leikkaamaan. Istutettujen kasvien puolesta voi vain iloita. Eipä tarvitse kastelukannujen kanssa niitä käydä elvyttämässä.
      Pitääpä pistellä juokseva porkkana poskeen, ettei ehdi karkuteille.

      Poista
  14. Onpa hauskat porkkanat! Meillä Zilga tuottaa satoa nyt ensi kertaa, joten ei niitä rypäleitä säilöttäväksi riitä, mutta hyviltä maistuvat tuoreina. Vettä on tosiaan tullut ihan tarpeeksi - jospa ensi viikko olisi poutaisempi. Sieniä ilmestyy kukkapenkkeihin meilläkin ja erityisesti noiden kaadettujen puiden lähellä. Mahtaako tuosta muumiotaudista omenoissa päästä koskaan eroon? Olen poiminut kaikki näkemäni pois yli 20 vuoden ajan ja silti niitä joka vuosi tulee. Onneksi hyviäkin omppuja mahtuu joukkoon, vaikka ei nyt paras omenavuosi olekaan.
    Mukavaa ja vähäsateisempaa syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin ensimmäinen Zilga-sato oli aika vaatimaton, mutta saatiin sentään maistiaisia. Sitten satomäärä on noussut tasaisesti ja tänä vuonna veikkaan ainakin kahta ämpärillistä, ellei enemmän.
      Jotain kantosieniä nuo meidänkin taitaa olla, kun kasvavat lähelle paikkoja, joissa on joskus kasvanut puita. Eipä niistä suurta haittaa ole.
      Meillä meni vuosia ennen ensimmäisiä muumio-omenoita. Nyt niitä onkin sitten lähes joka vuosi. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Tänä vuonna selvästi enemmän. Epäilen, ettei muumioituneista ompuista pääse kokonaan koskaan eroon. Aina säästyy omppuja myös syötäväksi ja säilöttäväksi eli ei tämä ihan toivotonta ole.
      Ensi viikolla sää näyttää huomattavasti lupaavammalta. Sinulle myös valoisia syyspäiviä!

      Poista
  15. Meillä tämä vuosi on muumiotaudin suhteen paha, sitä on runsaasti ja suurin osa omenoista meni kompostiin. Muutaman tölkin sain keitettyä omenasosetta ja tehtyä pari piirakkaa, siinä sato sitten olikin. Viinirypäleistä on tulossa hyvä sato, vihreät on jo syöty mutta liiloja syödään joka päivä ja lopuista keitän mehua kunhan ehdin.
    Vettä on tullut, eipä tarvitse kastella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä vuonna muumiotautia kuuluu olevan runsaasti vähän joka puolella. Ilmeisesti olosuhteet ovat olleet sille otolliset. Ei todellakaan ole tarvinnut kovin paljon omenoita mihinkään säilöä tai itseään kylläiseksi niitä rouskutella. Jospa ensi vuonna tilanne olisi parempi - toivotaan.
      Sinäkin keität rypäleitä mehuksi? En ole oikein muuta järkevää säilöntätapaa niille keksinyt. Joskus tehtiin aronioista viiniä, mutta nyt ei jaksa alkaa rypäleiden kanssa sitä puljaamaan.
      Ei todellakaan tarvitse kastella. Ensi viikon sää näyttää huomattavasti lupaavammalta, joten vielä pääsee puutarhaan touhuamaan.

      Poista
  16. Ihan samoja ajatuksia täällä. Edes muutama sateeton välipäivä olisi mukavaa vaihtelua.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!