Malus purpurea 'Aamurusko' |
Koristeomenapuut kukkivat täällä etelärannikolla yleensä näin toukokuun lopulla. Niin nytkin. Aurinkoiset päivät helteineen kirittävät kukintaa. Lämmin sää ja joka päivä puhaltava tuuli laittavat terälehdet pian leijailemaan maahan. Nyt on siis kierrettävä ihailemassa kaunottaria. Voisipa vaikka viettää omenankukkajuhlaa, kun kirsikka Accolade päätti tehdä tänä vuonna yhden ainokaisen kukan. Jopa uuteen Vattupenkkiin istutetun Aamuruskon päärunko on vaaleanpunaisena avautuneista nupuista.
Malus purpurea 'Aamurusko'
Molemmat pikkupuutarhan koristeomenapuut eli Aamurusko ja Royalty on istutettu 2015. Niillä on jo ikää ja vuosittainen kukkapilvi sen mukainen. Näin kukinnan aikaan olen tyytyväinen, että istutin kaksi erilaista koristeomppua lähekkäin. Aamurusko ja Royalty täydentävät toisiaan ja toisaalta myös tarjoavat kumpikin erilaista kauneutta.
Kuvassa etualalla Aamuruskon kukkia, taustalla viininpunaisia Royaltyn kukkia.
Malus purpurea 'Aamurusko' |
Pikkupuutarhan Aamuruskon kasvukorkeus on 4-6 m. Se on selvästi rotevampi Royaltyyn verrattuna. Parina ensimmäisenä keväänä kukkia oli aika vähän, mutta sen jälkeen kukinta on vain lisääntynyt vuosi vuodelta.
Malus purpurea 'Royalty' |
Aamuruskon vieressä kasvaa Royalty, jonka kukat ovat viininpunaiset. Lehdetkin ovat hieman tummemmat kuin Aamuruskossa. Royalty on hieman Aamuruskoa pienempi ja rakenteeltaan myös hennompi. Sen kasvukorkeus on 3-5 m.
Malus purpurea 'Royalty'
Molemmat Pikkupuutarhan koristeomput kasvavat varaparkkipaikan reunalla siten, että ne näkyvät hyvin jalkakäytävälle ja puistoon. Näin niistä pääsevät nauttimaan myös ohikulkijat. Aivan kuten minäkin ihailen ja iloitsen kylällä kävellessäni ohittamieni pihojen kauniita yksityiskohtia. Pikkupuutarhan koristeomput näkyvät myös tien puolen ikkunoista katsoen. Puiden kukkiessa tapaan kurkkia niitä illalla nukkumaan mennessäni.
Malus purpurea 'Makamik'
Syksyllä 2020 istutin alapihalle koristeomena Makamikin. Olin ihaillut sitä monessa blogissa, joten valinta oli helppo. Tämän istutin lähelle rajanaapurin aitaa. Makamikin kasvukorkeus on 3-5 m eli sen ei pitäisi "aikuisenakaan" varjostaa naapurin nurmikkoa ja kasveja. Toivon heidän saavan iloa kauniista kukinnasta. Viime keväänä Makamik teki muutaman kukan. Nyt nuppuja on moninverroin enemmän.
Malus 'Musta Rudolf'
Alapihan
vastakkaisella laidalla, puistoreunassa kasvaa Musta Rudolf. Sen
kasvukorkeus on 3-5 m. Meillä se on kasvanut muita koristeomenoita
hitaammin, mikä ehkä johtuu lähellä kasvavasta isosta koivusta. Kenties
koivun juuret vievät alueella energiaa muilta kasveilta. Musta Rudolf on
pensasmaisempi. Sen lehdet ovat alkukesällä punertavat ja saavat
myöhemmin enemmän vihreyttä. Syysasussaan Musta Rudolf on jälleen
purppuraisempi.
Malus 'Musta Rudolf' |
Musta Rudolf muistuttaa jonkin verran japaninvaahteroita. Ainakin minusta. Istuttaisin ilolla puutarhaani muutaman punalehtisen japaninvaahteran, mutta ne ovat aika kalliita menetettäväksi talven kurimuksessa. Järkevämpää koittaa löytää korvaavia kasveja, vaikka eivät aivan samanlaisia olisikaan.
Musta Rudolfissa on parhaillaan nuppuja. Se kukkii yleensä vähän muita koristeomppuja myöhemmin.
Omena Punakaneli |
Myös hedelmäpuut aloittivat kukinnan vauhdilla. Punakaneli, valkeakuulas ja syysomena ovat vielä osittain nupulla. Huvitus läväytti valkoiset kukkansa muita nopeammin avoimiksi. Hyvä, etten menettänyt kukintaa kaikkien arkisten kiireiden keskellä.
Viime keväänä kylmä rintama iski juuri omenoiden kukkimisen aikaan. Pölyttäjätkin katosivat, minkä ymmärrän hyvin. Kukapa olisi tarjennut lennellä siitepölyä keräämässä ja levittämässä hyisissä olosuhteissa. Pelkäsin, ettemme saa omenan omenaa. Toisin kävin. Sadosta tuli kohtuullisen hyvä. Tosin meillä oli ensimmäisen kerran oikein kunnolla kääriäisentoukkia. Muumiotautikin on löytänyt tiensä omppuihini.
Tapani mukaan pyörin omppupuiden ympärillä kameran kanssa kuvia räpsien. Jostain syystä iso osa kuvista ylivalottui. Kamerani on käyttäytynyt viime aikoina oudosti. Epäilen sen kaipaavan puhdistusta tai huoltoa tai molempia. Ajankohta on huonoakin huonompi olla ilman kameraa. Näinä kesäkuukausina räpsittävää olisi enemmän kuin ehtii kuvata. Saattaisin kokea voimakasta erotuskaa odottaessani kameraa palautuvaksi huollosta.
Leppäkerttu Huvituksessa |
Lauantain helteessä omenapuista kuului tasainen hurina ja surina pörriäisten liidellessä kukasta kukkaan. Puutarhakierroksilla olen nähnyt lukuisia leppäkerttuja. Ne ovat hyödyllisiä, sillä ne syövät mm. kirvoja. Muutenkin leppäkertut ovat sympaattisia otuksia. Tulen aina iloiseksi niitä nähdessäni. Kaipa tunteessa on jotain lapsuudenaikaista kiinnostusta ja iloa niitä kohtaan.
Prunus domestica subsp. insititia - Kriikuna |
Myös kriikunat kukkivat runsaina. Molemmat, sillä kolmannen kaadoimme toissa syksynä pikkupuutarhasta. Kyllästyin sen juurivesoihin, joita sain lapioida istutusalueillta ja käytäviltä. En uskalla vielä vannoa, mutta puun kaulaamisesta runsas vuosi ennen sen kaatamista näyttäisi olevan hyötyä. Juurivesoja ei ole ilmestynyt entiseen tahtiin. Alapihalla leikkaan juurivesat nurmikonleikkurilla.
Kriikunoiden kukat sijoittuvat tänä vuonna enemmän yläosiin. Viime vuonna kriikunasato oli olematon. Jännä nähdä, onnistuuko pölytys nyt. Saammeko pari ämpärillistä hedelmää syötäväksi ja mehustettavaksi? Loppuviikon aikana kriikunankukkien terälehdet ovat leijailleet nurmikolle.
Prunus pumila var. depressa - Lamohietakirsikka |
Oikearinteen lamohietakirsikka on parin viime vuoden aikana suorastaan villiintynyt kukkimaan. Se on myös ottanut vahvan kasvuspurtin vähän joka suuntaan. Enemmän se kuitenkin suuntaa kasvuaan kohti nurmikkoa, mikä ei ole oikein hyvä asia. Tuoreiden versojen kärjet ovat alituisessa vaarassa joutua ruohonleikkurin kitaan, vaikka kuinka yritän pitää leikkurin pyörät kanttausurassa. Valitettavasti kasvit eivät kulje toivottuun suuntaan, vaikka kuinka toivoisi ja niitä käskisi.
Alunperin lamohietakirsikka olisi pitänyt istuttaa huomattavasti ylemmäksi rinteessä, jolloin sillä olisi ollut tilaa ryöpytä niin sivulle kuin alaskin. Kaikkia tehtyjä asioita ei saa tekemättömäksi. Lamohietakirsikan ylös kaivaminen on likimain mahdoton asia. Pystyn tekemäni virheen kanssa elämään eli se siitä.
Solanum lyc. 'Golden Sunrise ' - Tomaatti |
14.5. kasvariin muuttaneet tomaattini voivat hyvin. Ne ovat vankkavartisia, kukkivia ja nyt jo melko korkeita. Torstaina 23.5. löysin ensimmäisen raakileen Golden Sunrisesta. Kurkuissakin on ensimmäiset kukat. Paprikat eivät vielä kuki, mutta ovat lähteneet reippaaseen kasvuun.
Valmistin kasvarin vastaanottamaan tomaatit laittamalla pitkille sivuille tuplaharsot. Isot harsot, jotka voi laskea yöksi telttamaisesti kasvien ympärille. Lämpimistä päivistä huolimatta yöt olivat heti alkuun koleita ja viikon 21 alkaessa jopa kylmiä. Lämpötila laski alimmillaan parina yönä alle +3 asteeseen. Aamulla olen kiirehtinyt avaamaan oven ja nostamaan harsot pois. Ikkuna avautuu automaattisesti. Hyvin kaikki ovat pärjänneet.
Yölämpötilat näyttävät jatkossa olevan sen verran korkeita, että poistin harsot kasvarista kokonaan. Tomaatit saavat enemmän tilaa joka suuntaan. Etenkin ylöspäin.
Höyhen halaa pikkutalvion kukkaa |
Luonnossa ja puutarhassa alkaa olla äärimmäisen kuivaa. Sateita ei ole tullut aikoihin. Jatkuva kasteleminen ei ole sinänsä raskasta, mutta koen sen tympeäksi, sillä mukana on koko ajan huoli kasvien selviytymisestä. Lisäksi tämä kuivuus näyttää olevan joka vuosi toistuva ilmiö. Huolestuttavaa.
Lauantaina tätä postausta tehdessäni ukkosen jyrinä lähestyy. Sen myötä on luvattu voimakasta sadetta. Sitä odotan.
Toivottavasti teille tuli miellyttävästi sadetta, meillä sateen mahdollisuus kuivui kokoon - toukokuussa ei ole satanut yhtään ja se alkaa tuntua näillä helteillä.
VastaaPoistaNyt on upeaa omppujen juhlaa. Oli kiva, että kerroit kuvin kaikista omista lajikkeistasi. Nyt tulee pyörittyä kaikkien kukkivien puiden ympärillä ja ihailtua kaunista kukintaa. Tämä vuosi näyttää olevan runsas kukinnan vuosi. Hyvää sunnuntaipäivää!
Saimme eilen oikein kunnon ukkosmyräkän. Taivaalta satoi rakeita ja vettä valtavalla voimalla, välillä vaakatasossa. Kiersin puutarhan illalla. Paikoin rankkasade oli tehnyt vahinkoja, mutta ei onneksi mitään peruuttamatonta. Sade kesti sen verran pitkään, että se lievitti kasvien janoa. Hyvä, että ehdin kuvata omppujen kukkimista. Raekuuro hakkasi kukat rikkinäiseksi ja pudotti terälehdet maahan.
PoistaTähän mennessä kukinta on minustakin ollut tavanomaista runsaampaa. Toivottavasti se jatkuu muiden kasvien osalta samaan tyyliin.
Kivaa sunnuntaita sinulle!
Hyvä, että saitte vettä, valitettavasti vaan liian suurella voimalla. Kukkivat hedelmäpuut ovat kyllä niin upeita ja sinulla on niitä runsas kattaus. Hauska tuo höyhen-pikkutalviokuva!
VastaaPoistaVesi tuli tarpeeseen. Puutarha ja puutarhuri kiittävät. Ihan niin voimalla veden ei olisi tarvinnut kasveja pieksää.
PoistaOlen tosi iloinen kukkivista puistani. Pian myös ruusuorapihlaja alkaa kukkia.
Joku lintu on halunnut koristaa pikkutalvion.
Meillä ei saatu yhtään vettä, eipä kyllä edes ukkosen jyrinää. Sama kokemus 'Musta Rudolf' puusta, kasvaa muita hitaammin ja kukkii myöhemmin. Tänä vuonna siihen on tulossa paljon kukkia. 'Makamik' ilahdutti täälläkin miten se kukkii runsaasti nuorena puuna.
VastaaPoistaMyräkkä taisi jäädä tänne etelämmäs. Oli kyllä aika mahtava myrsky.
PoistaIhan kiva, että koristeomppujen kukinta hiukan limittyy. Ehtii iloita kukista pidempään. Makamik aloitti kukintansa aikaisemmin kuin muut koristeomput. Iloinen yllätys.
Kyllä hyvä vesisade piristi luontoa. Kauniisti kukkii omppupuut siellä. On tuossa pörriäisille paljon työtä tiedossa, että saavat kukat omeniksi muutettua.
VastaaPoistaLuonto kiittää sateesta ja niin kiitän minäkin. Onneksi pörriäisiä on useampi, ettei yhden tai kahden tarvitse yksinään koko pölytystaakkaa kantaa. Ahkerasti saavat töitä tehdä.
PoistaKauniita ovat omenankukat. Minäkin haluaisin vielä yhden koristeomenapuun. Paikan miettiminen ei vain aina ole helppoa. Vettä kaivataan täälläkin.
VastaaPoistaSepä se, kun uusille koristepuille ei tahdo löytyä tilaa. Toivottavasti joku nurkka uudelle koristeompulle puutarhastasi vielä löytyy. Kunpa tekin saisitte vesisateen. Piristää kummasti edes vähäksi aikaa.
PoistaUskomattoman upeita nuo koristeomenapuut! Meillä ei ole yhtään koristeomenapuuta, mutta täytyy alkaa miettiä, mihin mahtuisi edes yksi.
VastaaPoistaAurinkoista alkukesää sinun puutarhaasi (ja sadetta sopivasti)!
Kyllä, koristeomput ovat ihastuttavia. Olen iloinen, että löysin ne joitakin vuosia sitten. Jos vain yksikin puun mentävä aukko puutarhastasi löytyy, istuta ihmeessä koristeomppu.
PoistaKiitos, saimme lauantaina kunnon sateen. Ihanaa kesää sinulle!
Upeaa kukintaa omenapuissa! Näillä helteillä se menee vaan niin nopeasti ohi, vaikkei myrsky tänne osunutkaan. Täälläkin tänä vuonna kukinta on tavallista runsaampaa, syreeneissäkin on nyt avautumassa ennätysmäärä kukkia.
VastaaPoistaKoristeomppujen kukinta ei tosiaan kauaa kestä. Nyt sattui vielä rankkasade samaan aikaan. Silti iloitsen kukkapuistani hyvin paljon.
PoistaKatselin hetki sitten ikkunasta omia syreeneitäni. Nekin kukkivat nyt valtoimenaan.
Niin uskomattoman kaunista kukintaa ja nuo vaaleanpunaiset kukat ovat niin kauniita, korostuvat vielä tummanpunervia lehtiä vasten. Meillä ei kovin paljon ole ollut omenapuissa öttiäisiä, toivottavasti satoa tulee edes hiukan. Meilläkin satoi vettä keskimäärin 10 tippaa, hiukan enemmän olisin toivonut. Toivon myös sydämestäni, ettei tänä vuonna tulisi kesäkuun halloja kuten useana vuonna on tullut, siksi en kovasti ole kiirehtänyt taimien istuttamisen kanssa avomaalle ja muovihuoneeseen.
VastaaPoistaVoisin seistä ihailemassa kukkivia omppupuitani vaikka kuinka kauan. Nyt tosin peittyisin vaaleanpunaisiin terälehtiin, kun lauantaisen myräkän jäljelle jättämät leijuvat alas.
PoistaTäällä meni vuosia ilman omenoihin iskeviä öttiäisiä. Muutamana viime vuotena on ollut muumiotautia ja toissa kesästä lähtien kääriäistä.
Kunpa ei tosiaan tulisi enää halloja. Otin jo harsot pois lavakauluksistakin. Äkkiähän ne saa tarvittaessa takaisin.
Kaunista kukintaa koristeomenapuissasi. Royaltyn kukat näyttävät upeilta ja olenkin ihastellut sitä usein esittelykatalogeissa. Minulla taitaa ’Makamik’ viettää elonsa viime vuosia. Toissa keväänä siitä jouduttiin poistamaan yksi iso kuollut oksanhaara. Se kukki siitä huolimatta viime keväänä hyvin kauniisti. Nytkin kukkia on, mutta jäljelle olevat rungot näyttävät melko kurjilta. Neljästä koristeomenapuustani Makamik on ehkä se upein. Tosin kolme muuta ovat vielä melko nuoria tulokkaita puutarhassa, joten niistäkin voi sukeutua melkoisia kaunottaria.
VastaaPoistaMonet koristeomput kukkivat vaaleanpunaisina. Siinä mielessä Royalty on erilainen (kuten myös Musta Rudolf) viininpunaisine kukkineen ja tummasävyisine lehtineen. Harmi, että Makamikinne voi huonosti. Mikähän siihen on syynä? Koristeomenapuut "aikuistuvat" melko nopeasti eli niiden kukinnasta pääsee nauttimaan puiden ollessa vielä nuoria. Se on minusta suuri plussa.
PoistaKiitän kukkivista kevätkuvista 🌼.
VastaaPoistaKesä kävi kuumana kevään kimppuun.
Helle hillitsee hortonomisia himoja.
Ihanaa alkukesää 🥰.
Ole hyvä! Iloitsen valtavasti kukkapuistani ja sitä iloa on kiva jakaa.
PoistaTotisesti helle torppaa suurimmat hortonomiset toimet. Aktiivisuus rajoittuu lähinnä kastelukannun ja vesiletkun pitelemiseen.
Nauti sinäkin alkukesän kauneudesta.
Kyllä on kauniita kukkia puissa! Ihanat väritkin niissä. Täällä saatiin onneksi pikkasen sadetta, ilman myrskyä satoi maltilla. Pintaa kasteli, eipä juuri muuta.
VastaaPoistaJoka kevät jaksan ihmetellä ja ihailla koristeomppujen kauneutta.
PoistaHyvä, että teillekin riitti sadetta. Toivokaamme sitä vielä lisääkin, sopivassa määrin ja sopivin välein.