maanantai 27. toukokuuta 2024

Olipa melkoinen ukkosmyräkkä

 

Lauantai-iltapäiväksi luvattu ukkonen toteutui runsaan parin tunnin spektaakkelina. Vähän ennen kahta tummat pilvet vyöryivät taivaalla peittäen nopeasti helteisenä paistavan auringon. Jyrähtely läheni ja koveni salamoiden säestämänä.

Pian satoi myös ensimmäiset pisarat, joita hetken jopa Ukkokullan kanssa vähäteltiin turhan vaatimattomiksi. Eipä olisi kannattanut, sillä kohta kuului kolinaa ja suhinaa rakeiden pomppiessa katolla ja terassilla. Raesade muuttui rankkasateeksi.

Melu oli kova, kun sade hakkasi voimalla niin kattoa kuin maatakin. Ukkonen jyrisi ja paukkui ja samanaikaisesti tuulenpuuskat huojuttivat puita ja pensaita. Seurasin netin salamatutkaa (Real Time Lightning Map) ihan vain mielenkiinnosta nähdäkseni, missä salamoi kulloinkin. Kartan mukaan ukkonen moukaroi Lohjan seutua oikein kunnolla.

Vettä satoi niin voimalla, etteivät rännit ehtineet kaikkea vetää. Pihakäytävät muuttuivat joiksi ja altaiksi. Kaksi 200 litran sadevesitynnyriä täyttyi hetkessä. Ukkokulta on laittanut niihin ylivuotoputken, joten ylimääräinen vesi valui istutusalueille. 

Myräkkä kesti pari tuntia. Sitten se oli ohi. Myrskyn aikana lämpötila laski +27 asteesta +18 asteeseen. Sateen päätyttyä kiersin pihan katsomassa mahdollisia vaurioita.

Koristeomena Royaltyn kasteltu olomuoto.


Vähänkin korkeammat kasvit makasivat pitkin pituuttaan. Puiden ja pensaiden oksat roikkuivat alakuloisina sadepisaroita yltään ravistellen. Aiemmin lauantaina hehkuttamieni omenapuiden ja koristeomppujen kukat olivat saaneet ankaran kolauksen. Terälehtiä oli enemmän maassa kuin puussa. Käytävät olivat täynnä roskaa ja koivunsiemeniä. Vesi oli kaivanut paikoin kivituhkakäytäville syviä uurteita. 

Sateessa syntyneet lätäköt olivat kadonneet. Hiekkainen maapohja imee tehokkaasti veden. Loppujen lopuksi vauriot olivat kohtalaisen vähäisiä ja korjattavissa. Eikä vielä ole edes pionien kukinnan aika, joten niitäkään ei tarvitse surra.

Tulppaanin sadepäivän look.


Sunnuntaina haravoin sateen ja tuulen pihalle tuomat roskat ja siemenet pois. Jotkut sateen hakkaamat kasvit eivät olleet jaksaneet suoristaa selkäänsä. Useimmat voivat hyvin. Sanotaan, että rutikuivaan maahan voimalla satava vesi ei kastele. Tuntien rauhallinen vesisade olisi varmasti parempi, mutta kyllä lauantainen myräkkä toi helpotusta janosta kärsivälle puutarhalleni. 

Sunnuntaina aurinko jatkoi lämmintä porotustaan aiempien päivien tapaan. Hetken aikaa puutarhassa oli rankkasateen jäljiltä kosteaa, joka lämpimään paisteeseen yhdistettynä teki melkeinpä kasvihuonemaiset olosuhteet.


32 kommenttia:

 1. No teillä olikin oikein kunnon myräkkä. Täällä lauantaina satoi vain ihan hetken ja ehdin jo iloita asiasta, kun sade jo loppui kokonaan. Eilen iltapäivällä alkoivat tummat pilvet taas kerääntyä taivaalle ja jostain kaukaa kuului vaimea ukkosen jyrähdys. Olin varma, että saderintama menisi ohi taas kerran, mutta onneksi olin väärässä. Sadetta tuli kuin tulikin ihan kunnolla, eli jopa 21mm. Olin niin iloinen, että olisi tehnyt mieli ihan tanssahdella pelkästä ilosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyvä, että tekin saitte vettä. Jopa ihan reilusti. Rankkasateen mahdollisesti aiheuttamat vahingotkin huolestuttivat jo vähemmän kuin alati jatkuva kuivuus. Eikä vahinkoja sitten paljoakaan edes tullut. Toivottavasti teilläkin sade toimi ainoastaan kastelijana ilman vahinkoja.

   Poista
 2. Oho, teillähän oli kunnon myräkkä. Onneksi tuhot eivät jääneet haitallisen suuriksi ja puutarha sai vettä ja tynnyrit tulivat täyteen kasteluvettä.
  Meillä ei satanut pisaraakaan ja paahde on melkoista. Olisin toivonut kruunuvuokon sateen tänne meillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todellakin ihan kunnon säänäytelmä. Koko tienoo pimeni mustien pilvien ja harmaan sadeseinämän vuoksi. Harvoin sateen rummutus katolla tuntuu yhtä ihanalta musiikilta kuin lauantaina.
   Voi että, kunpa tekin saisitte sateita. Keinokastelu ei vaan korvaa sadetta, joka etenkin näin alkukesästä on erityisen tarpeellista.

   Poista
 3. Harmi, että sade niin voimalla tuli. Vaikka tervetullutta olikin. Onneksi ei pahempia tuhoja kuitenkaan tehnyt, sade tai salamointi. Meillä oli vähän kastellut, tuo kehäkolmonen kun ei päästä sieltä päin saapuvia pilviä niin vain yli. Kuunneltiin jyrinää neljään saakka, silloin taisi mennä ohi ja koirakaveri rauhoittui nukkumaan.
  Seuraavan kerran "otollinen" sateen ajankohta on valmistujaisviikonloppu ja seuraava tuo pionien kukinta-aika. Silloin kun ei toivo sadetta, sitä usein tarjotaan.
  Lämmintä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rankkasade ei onneksi aiheuttanut suuria vahinkoja. Puutarhaa se sentään kasteli, mutta lisääkin vesisateita saa tulla. Kartan mukaan ukkosrintama ei osunut kunnolla Espooseen. Se kulki viistosti lounaasta itään ja koilliseen Lohjanharjun molemmin puolin.
   Niin hyvää kuin sade luonnolle tekeekin, päättäjäisviikonloppuna soisi olevan aurinkoista.
   Kiva kuulla, että koirakaveri vihdoin rauhoittui.
   Viikko näyttää alkavan lämpimänä. Aurinkoa sinulle!

   Poista
 4. Ikävää noin kova ukkosrytinä, mutta onneksi jaksoit huvittaa meitä noilla sadepäivälook -kuvillasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa en kokenut myräkkää kovin ikävänä. Oli jännittävää seurata myllerrystä ja vesi oli tervetullutta, vaikka vähempi voima olisi ollut parempi. Mukavaa, että sadepäivälook-kuvat ilahduttivat.

   Poista
 5. Olipahan teillä keli! Olin tuolloin Marketanpuiston tapahtumassa ja sielläkin jyrisi ja lopulta alkoi sataa. Tuli kiire nostaa käytävän varrella ollut pöytämme taaemmas telttakatoksen suojaan. Noin rajua sadetta ja tuulta ei siellä kyllä onneksi ollut, eikä todellakaan rakeita! Huh huh.
  Onneksi tuhot olivat vähäisempiä ja ihan varmasti kasvit saivat kosteudesta paljon apua, vaikka se tulikin äkillisesti. Kyllä parissakin tunnissa ehtii maa imeä. Ihanaa. Kunpa meillekin sataisi. Eilen oli sadetta luvassa ensi viikonlopulle, nyt se siirtyi jo siitä maanantaille, toivottavasti tulisi kumminkin aiemmin – tai edes silloin, eikä aina vain siirtyisi eteenpäin, kuten näkyy käyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muksuna pelkäsin ukkosta, mutta aikuisena on jännittävää seurattavaa. Tietenkään ei edelleenkään ukkoseen ole syytä suhtautua liian keveästi. Vesisade ilahdutti, vaikka vähempi voima olisi riittänyt. Tulipa auto hetkeksi puhtaaksi siitepölystä, eikä rakeetkaan rummuttaneet kuoppia peltiin.
   Kummallisesti luvatut sateet siirtyvät ja lopulta häviävät kokonaan kartalta. Millähän taikasauvalla saisi niitä puutarhureiden toivomia yösateita? Sinulle, minulle ja meille kaikille.

   Poista
 6. Oikein odotin kaatosadetta, kun meillä annettiin jopa varoitus vaarallisesta sateesta. Tuli muutama pisara, maa ei edes kastunut. Kiiruhdin taimien istutuksissakin, että olisivat olleet maassa ennen sadetta. No, ehkä se sade vielä tänä kesänä meillekin saapuu. Tosi kiva, ettei sinulle tullut vaurioita. Sade voi tehdä kukkapuutarhassa paljonkin vahinkoa. Nykyään korostuu maan vedenläpäisykyky, kun sateet ovat rankkoja kuuroja Onneksi sinulla on maa läpäisevää, niin ei jää vesilammikoita kasveja haittaamaan liian pitkäksi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän sateenne olikin sitten vaarallisen heikkoa. Ja kasveille etenkin vaarallisen vähäistä. Huvittaa iltapäivälehtien merkilliset otsikot milloin minkäkin sääilmiön puitteissa. Minulla on joitakin kasveja purkeissa odottamassa istuttamista. Helpompi kastella ruukkuja ja potteja, kuin lorottaa vettä rutikuivaan maahan.
   Hulevesistä ei turhaan puhuta. Katsoin ikkunasta, kuinka asfaltoitu kotikatumme näytti rankkasateessa virtaavalta joelta. Sadevesiviemärit eivät ehtineet imeä kaikkea vettä ja katu käytännössä tulvi yli äyräiden. Mihinkähän vesi menisi, jos pihakin olisi asfaltoitu?

   Poista
 7. Olipa teillä sade. Meillä tuli pari pisaraa, melko lähellä kävi rankkasateet, eivät meille yltäneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saderintama kulki melko kapealla kaistaleella. Meiltä 15 km:n päässä satoi hetken kevyesti, eikä ukkonenkaan paljoa jyrähdellyt.

   Poista
 8. Olipa melkoinen myräkkä kerta kaikkiaan! Olimme lauantaina Porissa Suomen voimamies-kisaa katsomassa ja siellä oli sellainen helle kertakaikkiaan! Mutta onneksi ei vahinkoa siellä teillä rakeetkaan tehneet ja voimalla tuli kaikki taivaalta alas ukkosen säestämänä - tuollaiset kelit ovati aina niin pelottavia juurikin kasveja ajatellen! Raekuuroja luvattiinkin säätiedoissa. Toivotaan, että sateet tulisivat lempeämpänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tullut isoja vahinkoja. Muutamissa paikoissa voimalla satanut vesi kaivoi uomia kivituhkaan, mutta ne saatiin korjattua. Siitepölyiset ikkunat myös kaivaapavat pesua, kun sadevesi pieksi ne pilkullisiksi - taas.
   Toivottavasti voimamiesten ei tarvinnut helteessä kisailla, vaan mieluummin ilmastoidussa sisätilassa.

   Poista
 9. Tuollainen sade on kurjaa, runtelee kasveja ja tulee sellaisella voimalla ettei ehdi imeytyä, vaan lorisee pois mistä sopivan kolon löytää. Ukkonen vielä lisää erilaisten vahinkojen mahdollisuutta. Toki vettä sentään tuli, ainakin pölyt huuhtoutuivat pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pölyt huuhtoutuivat. Kellarin portaat oli täynnä koivun siemeniä. Rankkasateessa vesi ei tosiaan ehdi kunnolla imeytyä rutikuivaan maahan, mutta onneksi sade kesti sen verran pidempään, että vähän siitä riitti juotavaa myös kasveille.

   Poista
 10. Oli kyllä myräkkä. Toivotaan parempaa keliä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateen jälkeen jatkui paiste eli hyvät kelit ovat jatkuneet.

   Poista
 11. Meillä on tänään saatu tippa vettä, ei edes yhtä millimetriä. Kuivaa on, toivottavasti edes loppuviikosta tulisi vettä. Eihän myrsky kiva ole, mutta nyt olisi tärkeintä saada puutarha kasteltua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi surku, muutama tippa ei auta näin pitkässä kuivuudessa. Mikään ei voita sateen kastelevaa vaikutusta. Tänään oli tosi mukava ammentaa vettä lauantaisessa rankkasateessa täyttyneistä tynnyreistä.

   Poista
 12. Teillä oli todella kunnon myräkkä. Samaan aikaan meillä vaan jyrähteli voimakkaasti ja sitten tuli kevyt sade, joka loppui aika nopeasti. Ennemmin olisin toivonut kunnon kastelua, mutta ei nyt tullut ainakaan tuolla kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoin lauantain kaltainen myräkkä ilahduttaa, mutta nyt olin tyytyväinen puutarhan puolesta. Tuntuu kummalliselta, että toukuu on kuin normaalisti heinäkuu. Jännä nähdä, millaisessa säässä kesä jatkuu. Toivokaamme, että vettä tulisi säännöllisin välein.

   Poista
 13. No teilläkö se rajuilma oli? Meille kuului vain jyrinää ja satoi ihan mitättömät määrät. Harmi että teki teillä vahinkoa. Mitä hienoimmat pilvet kuvissasi 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä se myräkkä oli. Koitin muutaman pilven puhaltaa laskemaan vesilastinsa muuallekin, vaan eivät totelleet minua. Ja sateen aiheuttamat vahingot olivat varsin vähäisiä ja nopeasti korjattuja.

   Poista
 14. Sade on ollut epätasa-arvoinen ja suosinut yksiä, ei toisia. Meilläkin on pisaroinut, mutta ei sitä oikeasti voi sateeksi laskea. Kastelen vain saman kesän istutuksia, joten jos kuiva kausi jatkuu, meillä voi tulla menetyksiä kuivuuden vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole sade harjoittanut minkäänlaista tasa-arvoa. Meillä on ollut useampana kesänä peräkkäin pitkiä kuivuusjaksoja ja se alkaa näkyä puutarhassa. Yhdessä penkissä on nyt iso alue, jossa kasvit eivät ole nousseet ollenkaan. Niin tärkeää kuin kasteleminen kasveille onkin, en halua lorottaa juomakelpoista vettä monivuotisille kasveille. Pyrin kastelemaan vain tuoreet istutukset, ruukut, kasvimaan ja kasvihuonekasvit. Muiden on kasvatettava juurensa niin syvälle, että pärjäävät paremmin.

   Poista
 15. No olipas myrsky. Katsoin uutisista kuvia Lohjalta ja kyllähän ne raevuoret vähän sanattomiksi vetivät. Yhtäkkiä voimalla satava vesi ja rakeet vielä enemmän voivat saada hirmuista tuhoa aikaiseksi. Onneksi ei tosiaan ollut vielä pionien kukinta-aika ja moni suurilehtinen kasvi (kuunliljat, valeangervot) ei varmaan teilläkään ole vielä komeimmilleen kasvanut. Hyvä, että saitte hetkeksi helpotuksta kuivuuteen ja sadevesiastiat täyteen. Jos seuraavat sateet tulisivat vähemmällä voimalla.
  Täällä on nautittu lämpimästä poutasäästä. Maanpinnasta pari senttiä alkaa olla jo kuivaa mutta syvemmällä on vielä hyvin kosteutta. Sadevesiastiat ovat olleet jo muutaman päivän ihan tyhjillään, mitä ei ole tapahtunut pariin vuoteen. Melkein hypin riemusta, kun valutin viimeisiä pisaroita kastelukannuun ja janoisille ruukkukasveille. Oli paljon mukavampi näin päin kuin että olisi sateessa kuskannut täysiä ämpärillisiä jorpakkoon ties kuinka monetta kertaa saman kesän aikaan. Silti olen ihan tyytyväinen lähipäiville ennustettuihin sateen mahdollisuuksiin. Mieluummin minäkin kastelen kylvöksiä ja ruukkuja sadevedellä kuin vesijohtovedellä.
  Mukavaa toukokuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myräkkä taisi osua rankimmin juuri Lohjalle. Ainakin salamatutkan mukaan siellä leimahteli solkenaan. Kampaajani asuu meistä 7 kilometrin päässä. Heillä tuli vain muutama pisara eli kovin paikallinen myräkkä oli.
   Kuunliljat ovat vielä osittain tötteröinä ja liuskavaleangervonkin lehdet vielä kasvavia. Ei tullut vahinkoja niihin, eikä oikeastaan mihinkään muuhunkaan kasviin. Käytävien kivituhkaa saatiin vähän tasoittaa, kun vesi kaivoi uomia.
   Meillä tuli sadevetta tynnyreihin lauantaina vasta ensimmäisen kerran tänä keväänä. Nyt toinen on täynnä ja toisen valutin puolilleen kastellessani illalla ruukkuja ja kasveja. On se vaan juhlaa kastella sadevedellä.
   Eteläisen taivaan ja sääkartan mukaan parhaillaan lähestyy jonkinlainenn ukkos- ja saderintama. Kunpa ei purjehtisi ohi, vaan laskisi edes jonkinlaisen sadelastin puutarhaan.
   Toukokuu loppuu ihan kohta. Toivottavasti pilvet antavat teillekin sadetta.

   Poista
 16. Saitte sitten sadetta saavista kaataen! Varmasti seuravana päivänä tunnelma oli kovin trooppinen. Voi, miksi eivät puutarhojen sateet tulisi pitkään ja rauhallisesti, mielellään yön aikana. Kahden pihamme välissä on n. 20 km. Samaan aikaan, kun olin toisessa kastelemassa kuivia istutuksia, oli toisaalla tullut sadevesipöntöt täyteen. Mutta maa oli sielläkin edelleen aivan kuivaa, eli nopea kuurohan se sielläkin oli. Onneksi sinun pihapiirisi säästyi suuremmilta vahingoilta. Pionin kukille tuo olisi ollut kova isku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettä tuli todellakin kuin kymmenistä saaveista kaataen. Oli hieno spektaakkeli, mutta toki katselin myräkkää myös pieni huoli sydämessä. Onneksi ei tullut suuria vaurioita.
   Ei tuollainen yksi myräkkä pitkäksi aikaa auta. Äsken puutarhakierroksella totesin maan olevan jälleen rutikuivaa. Huomenna on taas seisottava letkun varressa.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!