Kirjoapteekkarinruusu - Rosa gallica 'Mundi' |
Pikkuinen kirjoapteekkarinruusuni on viettänyt aikaansa puutarhassani vasta muutaman viikon ja nyt hän jo ilahduttaa kukinnallaan. No, olihan siinä jokunen nuppu jo Vakka-Taimesta kesäkuussa ostettaessa, joten ihmekös tuo. Olenpa kuitenkin iloinen, etten jäänyt odottamaan talveen menehtyneen Mundini heräämistä, sillä niin ei ole käynyt. Pidän kovasti noiden terälehtien kaksivärisyydestä ja se olikin suurin syy hankkia uusi puska kuolleen tilalle.
Viljaminkeltaruusu - Rosa harisonii Williams Double |
Viljaminkeltaruusu on kasvattanut runsaasti uusia versoja, mutta hyvin vähän siihen on ilmaantunut nuppuja. Meinasi ne vähätkin jäädä huomaamatta, sillä nuput ilmaantuivat alimmaisiin oksiin, jotka jäivät auttamattomasti uusien oksien alle. Harmi, että viime aikoina on ollut niin kiire, ettei ole edes kunnon puutarhakierroksia ehtinyt tekemään. Niinpä uudempien ruusujen muutamista kukista ehtii parhaimmillaan nähdä vain sen yhden ainokaisen. Hyvä, että edes sen.
Rosa puistoruusu 'Ilo' |
Niinikään ankarassa talvessa menehtyneen tilalle hankin uuden Ilon. Sekin on väsännyt muutaman nupun ja ensimmäisen jo avannutkin. On se oikein pinkkien pinkki. Ei sentään neonvärinen, jotta pimeässä hohtaisi. Ei sentään.
Valamonruusu - Rosa francofurtana 'Splendens' |
Valamonruusulla ei ole mitään ongelmia. Se senkun kukkii ja kukkii ja kukkii. Kirvoja sen nuput olivat jossain vaiheessa aivan täynnä, mutta ei sekään haittaa tahtia. Tästä muistuikin mieleeni, että täytyy kaivaa ruusupensaiden leikkaussäännöt jostain esille. Ehkä nyt ei ole oikea aika leikata, mutta ainakin aiheeseen on syytä perehtyä.
Jaloängelma - Thalictrum delabayi |
Ainokaiseni jaloängelmäni kukkii sekin. Nupuista tykkäsin kovasti ja niiden auettua näkymä vain parani. Pikkupuutarhan kivipenkki on ehkä väärä sijoituspaikka tälle ihanuudelle. Ei niinkään valo- tai muiden ominaisuuksiensa vuoksi, vaan se voisi olla parhaimmillaan yhdistettynä johonkin muuhun kasviin. Johonkin, joka korostaa ängelmän herkkää olemusta. Onko ehdotuksia?
Tähtiputki - Astrantia major 'Sunningdale Variegated' |
Tähtiputki asustaa jaloängelmän kanssa samassa kukkapenkissä, mutta kaksi samanlaista hujoppia ei vielä kovin näyttävää ryhmää muodosta. Aikanaan ehkä. Vaikka toisaalta jokin matala ja hieman tanakampi kukka saattaisi olla parempi niin tähtiputken kuin jaloängelmänkin seuraksi. Tähtiputki ei kaukaa katsottuna kovin näyttävä kasvi ole, mutta se kuuluukin niihin, joita pitää ihailla läheltä ja tarkasti. Siihen ihastuu joka kerran vankemmin. Näitä pitää saada lisää ja eri värisiä.
PS. Tekstin esikatselussa keksin jo, mitä tulee tapahtumaan jaloängelmälle ja tähtiputkelle. Kasvikarusellia siis tiedossa - jollain aikavälillä. Mikä ei luonnollisestikaan estä kivojen kumppanuuskasvivinkkien vastaanottamista.
Puutarhani ainoa jaloruusu nupulla |
Huomasin taas sekoilevani kasvien nimien kanssa. Tai oikeastaan niiden nimeämisen kanssa. Radiossa kuulin oivan rinnastuksen, miten kasvien nimeämistavan voi rinnastaa autojen merkkeihin, mutta en nyt sitä ala tässä siteeraamaan, koska voi silti mennä väärin. Jotta saisin asiat omassa päässäni tältäkin osin järjestykseen, selailin vähän netin ihmeellistä maailmaa ja yksinkertaistin asian näin käyttäen esimerkkinä ruusua:
Heimo = Rosaceae eli ruusukasvit
Suku = Rosa
Laji = Rosa rugosa eli kurtturuusut
Lajike = Rosa rugosa 'Hansa'
Lajikkeella voi olla kaupallisia rinnakkaisnimiä (esim. ryhmäruusujen Peace on 'Gloria Day'
Ahomansikka |
Kirjoittamisenkin kanssa tapaan tehdä milloin mitenkin, mutta siihenkin on ihan selkeät säännöt eli heimo ja suku kirjoitetaan isolla (esim. Rosaceae ja Rosa), laji ja suomenkielinen nimi pienellä (esim. rugosa ja kurtturuusu). Lajike sijoitetaan heittomerkkien väliin isolla alkukirjaimella (Rosa rugosa 'Hansa')
Latinaa ei ole koskaan tullut opiskeltua, mutta helposti löytyi kasvien nimien lausumiseenkin yksinkertaiset ohjeet:
- ae, oe lausutaan ee. Spiraea
- c, ch lausutaan k. Campanula
- ph lausutaan f. Philadelphus
- rh lausutaan r. Rhamnus
- th lausutaan t. Thuja
- u lausutaan q, mutta ng ja s :n jälkeen se lausutaan v. Sanguinea.
- h ei äänny konsonantin edessä
Ahomansikka |
Ja se mikä meni tässä ohjeistuksessa pieleen, on täysin omaa vikaani. Korjata saa, ihan mielelläni opettelen asiat uusiksi ennenkuin ne juuttuvat virheellisinä takaraivoon.
Kauniita ruusuja kaikki, mutta tuo Ilo on lähes täydellinen väriltään ja kukkamuodoltaan.
VastaaPoistaIsotähtiputki kuuluisi ehdottomasti jokaiseen puutarhaan, niin kaunis se on.
Noita lattareita olen itsekkin joutunut aikoinaan pänttäämään päähäni.
Totta, Ilo on aivan ihastuttava. Toivottavasti tämä uusi Iloni menestyy puutarhassani ja näen sen kasvavan ja kukkivan.
PoistaKukkaloistosi jatkuu niin upeana! Tähtiputki tulee heti hankitalistaan, niin upea se on. Hyvä että selvensit kasvien nimisääntöjä, tosin ne tuli koulussa opittua latinan ohella. Joskus katsonkin mitä kasvien nimet ovat suomeksi, niin ne saattavat jäädä paremmin mieleen.
VastaaPoistaTähtiputkia on vieläpä useita erilaisia. Minulla on toistaiseksi vain tätä lajiketta, mutta suunnitelmissa on lisätä valikoimaa.
PoistaAlkuun en pitänyt latinankielisten nimien opettelua niin tärkeänä, mutta vähitellen olen huomannut tärkeäksi opetella ainakin kasvien sukunimet. Monissa kaupoissa ei välttämättä suomenkielisiä nimiä edes ole.
Ihana tuo kirjoapteekkari! Mulla oli tuolla kukkamaalla niitä kolme isoa, kummityttö kaivoi ne pois, kaksi meni siskoille ja yksi uuteen rosariooni. En ollut varma mitä talvi oli ruusulle tehnyt, löysin vielä maasta muutaman juuriverson ja taimetin ne ja rosarioon nekin ovat matkalla, mahtuu sinne kaksi ihanuuttakin!
VastaaPoistaIhana tuo Viljaminruusukin, kaunis vaalean keltainen :D ja valamolainen ilman muuta!
Mun täytyy perehtyä tuohon tähtiputkeen, sitä juuri kävin Kahelinkulmalla ihmettelemässä na sinullakin sitä kasvaa, eli kohta siis meilläkin ja tuo jaloängelmä on tosi kaunis myös, sekin pitää hankkia. Onneksi perkasin kukkamaat niin tilaa tuli ihmeesti lisää :D :D :D
Tuo kukkien nimistö on mielenkiintoista ja siihen tulisi perehtyä, latina antaa niin laajan ja selkeän tiedon kasvista ja sen lähtökohdista. Botanica-kirjan haluaisin, siinä olisi tietoa tuosta asiasta paljon!
Viime talvi oli ankara ruusuilleni, eikä nyt mitään suurta kukkatulitusta ole luvassa. Siksi olen onnellinen näistä vähäisistäkin kukista. Eikös olekin jännä, miten jokaisen kasvin kohdalla ensin ihastuu yhteen ja lopulta pitää saada yhden jos toisenkin version. Oli sitten kyse pioneista, ruusuista tai mistä kasvista tahansa.
PoistaTähtiputkia ihastelin viime kesänä monessa blogissa ja kun sellainen kaupassa tuli vastaan, mukaanhan se lähti. Nyt olisi tarkoitus hankkia muita värejä. Esimerkiksi sellainen tumma tähtiputki olisi hieno. Tähtiputken kukka sinänsä on aika pieni, mutta huikean kaunis. Kuuluu niihin kasveihin, joita täytyy käydä ihailemassa ihan lähituntumalta. Sama pätee jaloängelmään.
Latinankielisten nimien opetteleminen palkitsee, sillä se avaa kasvimaailmaa entisestään. Ja ennen kaikkea helpottaa ostoksia ja tiedonhakua, sillä latinankieliset nimet ovat kansainvälisiä.
Tähtiputkehen oon kans tykästyny, mutta en oo löytäny sitä "oikian" färistä. Ulukomaan nimet mun pitää ainaki tarkistaa monehen kertahan, ku ei oo tuata kiälipäätä :)
VastaaPoistaTähtiputkia on onneksi monen värisiä. Minulla on seuraavana hankintalistalla sellainen vähän tummempi. Pitää käydä googlettamassa vaihtoehtoja ja myyntipaikkoja, kunhan ehdin.
PoistaLatinankielisten nimien opetteleminen on helpottanut kasvimaailman avautumista ja tiedonhakua. Latina kun on kasvimaailmassa kansainvälinen. Eivät tule kyllä minunkaan päästäni automaattisesti, mutta vuosien mittaan vähän helpommin.
=) Ei kai se niin nuukaa ole miten nimet kirjoittaa... ? =D
VastaaPoistaMinulla isotähtiputki on varsin villiintynyt enkä pidä koko kasvista, mutta kosta talvi tappoi n 30 lajia ja yhteensä parisataa kukkaa, on oltava iloinen tähtiputkestakin...
Ilman muuta kasvien nimet saa kukin kirjoittaa haluamallaan tavalla. Nuo säännöt on luultavasti luotu selkeyttämään kirjavuutta, sillä esimerkiksi alan ammattilaisille kasvien nimillä ja niiden kirjoitusasulla on suuri merkitys. Kasveja liikutellaan enenevässä määrin yli rajojen, joten on helpompaa kansainvälisestikin, että pelisäännöt ovat samat kaikille. Itse kirjoitan kasvien nimiä miten sattuu, joten se oli yksi syy hakea omaan käyttöön jotain yhtenäisyyttä.
PoistaOnpa talvi kurittanut kasvejasi ankaralla kädellä. Meni minultakin joitakin, mutta onneksi vähemmän, mitä alkuun pelkäsin.
Upeita kukkia!
VastaaPoistaKiitos Sussi!
PoistaSamaa mieltä Sussin kanssa;) Upeita kukkia todellakin!
VastaaPoistaKiitos Puutarhamyyrä!
PoistaNyt on sitten ruusujen juhla kun pionit jo lopettelevat.
VastaaPoistaKirjoapteekkari on niin ihanainen, kun sen kukat eivät ole kaikki samanlaisia vaan värityksen takia kaikki erilaisia.
isotähtiputket sopivat lähes vaikka minkä kasvin kaveriksi. Olen nähnyt niitä ruusujenkin vierustalla. Niiden kukinta kestää pitkään joten niitä vaan erivärisiä puutarhaan!
Eli tämä(kin) kesä on yhtä kukinnan juhlaa. Kun yksi lopettaa, toinen aloittaa.
PoistaEhkäpä juuri tuo kirjoapteekkariruusun omaperäisyys viehättää. Täytyykin enemmän kiinnittää huomiota yksittäisten kukkien värien asettumiseen.
Huomasin tosiaan tuon tähtiputkien kukinnan keston. Oma ainokaiseni on kukkinut jo runsaan kaksi viikkoa, eikä vielä näy lakastumista. Niitä siis lisää, ehdottomasti.
Kauniita ruusuja!
VastaaPoistaJa ihana ahomansikka!
Mukavaa tiistai päivää!
Kiitos Sari! Ja hyvältä nuo ahomansikat myös maistuvat.
PoistaKauniit kukalliset kuvat <3 ja ihanan näköisiä nuo ahomansikat :)
VastaaPoistaAhomansikoita tuntuu olevan nyt runsaasti ja maistuvat yhtä hyviltä, miltä näyttävät.
PoistaKyllä on ihania ruusuja sinulla. Itse sain viime kesänä keltaisen ruusun, mutta sen maanpäälliset osat paleltuivat talvella. Onneksi juurelta nousee hentoja oksia, mutta kukkia ei taida tänä kesänä tulla. Tähtiputki on minunkin hankintalistallani.
VastaaPoistaWiljamini säästyi talven ankaruudelta, mutta montaa kukkaa siihen ei tänä vuonna tule. Tosin ei se suuri puska vielä ole muutenkaan.
PoistaTähtiputkia pitää saada lisää ja muita värejä.
Tuhti tietopläjäys :-)
VastaaPoistaJa kauniita kukkia!
Jaettu tieto pysyy paremmin omassa päässä - ainakin toivon niin.
PoistaWilliamin kukintaa odotan minäkin. Täytyypä käydä tutkimassa näkyykö nuppuja. Heti kun sade taukoaa.
VastaaPoistaAhaa, teillä vuorostaan sataa. Meillä on nyt selkeää ja saisi olla vaikka useampi päivä putkeen.
PoistaRosa 'Mundi' -ruusun haluaisin minäkin, mutta vain viljelypalstalla olisi tarpeeksi aurinkoista, ja siellä mies kasvattaa mielummin rosamundaa. Eräs taimikauppias kehotti minua kerran miestäni huijaamaan, sillä eihän noissa ole kuin kirjaimen ero! Oletko törmännyt 'Latinaa puutarhureille' -kirjaan? Siinä kerrotaan tieteellisten nimien alkuperistä, jäävät hauskemmin mieleen.
VastaaPoistaEhkä miehesi huomaisi viimeistään syksyllä, ettei Rosa Mundista ole uuniin laitettavaksi. Olisiko mahdollista saada sinne taloyhtiön pihamaalle ruusuistutuksia?
PoistaLatinaa puutarhureille ei ole tuttu kirja, mutta kiinnostaa sen verran, että ryhdyn metsästämään sitä luettavakseni. Kiitos vinkistä.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaMulla on valkoinen pioni lehtoängelmän seurana, keväällä valkoisia tulppaaneja. Pioni on riittävän tuhti ja tanakka sen seuraan.
VastaaPoistaLehtoängelmä on siinä mielessä haasteellinen, kun sillä on lehdistö yhdessä ja kukinnot toisessa tasossa. Siperiankurjenmiekkaa, tarhajuorua ja jättiangervoa ehdottaa iltalukemiskirjani, ikivanha "Puutarha kukkii".
Tarhajuorua minulla olikin tähtiputken ja lehtoängelmän seurana, mutta talvi vei sen. Kuunliljat sopivat hyvin matalina kasveina siihen etualalle.
PoistaRuusuihin rakastun joka vuosi enemmän, hassua, alkuun kun en ollenkaan ollut niiden perään! Kirjoapteekkarin ruusuni selvisi talvesta, vaikka pikkarainen onkin, nuppuja on kyllä ja odotan näkeväni kukinnan ensimmäistä kertaa. Ihan tuo Viljaminkeltaruusukin!
VastaaPoistaAika ihanaa, että kasvienkin suhteen mieli muuttuu. Ruusuissa on niin paljon vaihtoehtoja, että jokaiselle löytyy suosikkinsa. Luulisin.
PoistaVähän sama homma meilläkin - ruusut kärsivät ja suurta osaa pensasruusuista piti leikata raskaalla kädellä. Runsaaseen kukintaan pitää odotella ainakin vuosi, että ehtivät tuuhistaa taas versojaan. Pelkästä hengissä olostakin voi olla iloinen!
VastaaPoistaTotta. Minulla on vieläkin Lumo ja Sävel siinä ja siinä, tuleeko niistä enää pensaita.
PoistaRuususi on ihania. Toivottavasti ensi talvi on armeliaampi kasveille. Meidän kuivalla hiekka/metsätontilla en niitä ole saanut menestymään. Jaloängelmänkin niin haluaisin, mutta minkähänlaiset sen vaatimukset on?
VastaaPoistaPakko on tosiaan ottaa huomioon kasvuolosuhteet. Turhaa rahanhukkaa istuttaa kasveja, jotka eivät menesty.
PoistaItse asiassa en ole tutustunut sen enempää jaloängelmän olosuhdevaatimuksiin. Minulla se on aurinkoisessa paikassa, kohtalaisen hyvässä mullassa.
Sopisiko ängelmä ja tähtiputki jonkun selkeälinjaisen kasvin viereen, vaikkapa joku kuunlilja. Tähtiputket on kyllä niin kauniita ettei ole vertauskohdetta. Niitä tosiaan pitää ihailla tosi läheltä. Kiva tuo kertaus kasvien nimistä! Jostain syystä jotkut latinalaiset kukkien nimet jää päähän paremmin kuin se suomenkielinen, esimerkiksi hassu ''humulus lupulus''. Adlibriksellä oli Latinaa puutarhureille alennuksessa, odottelen että omani saapuu postista :).
VastaaPoistaLämmin kiitos vinkistä. Kävin juuri tilaamassa itselleni Adlibriksestä tuon Latinaa puutarhureille. Toisessa verkkokirjakaupassa sen hinta oli 34,90. Nyt maksan 5,50.
PoistaIhania ruusuja, erityisesti kirjoapteekkarinruusu. Minulla on isotähtiputkia pionien seuralaisina.
VastaaPoista