tiistai 5. heinäkuuta 2016

Ruusuista ja nimistä

Kirjoapteekkarinruusu - Rosa gallica 'Mundi'

Pikkuinen kirjoapteekkarinruusuni on viettänyt aikaansa puutarhassani vasta muutaman viikon ja nyt hän jo ilahduttaa kukinnallaan. No, olihan siinä jokunen nuppu jo Vakka-Taimesta kesäkuussa ostettaessa, joten ihmekös tuo. Olenpa kuitenkin iloinen, etten jäänyt odottamaan talveen menehtyneen Mundini heräämistä, sillä niin ei ole käynyt. Pidän kovasti noiden terälehtien kaksivärisyydestä ja se olikin suurin syy hankkia uusi puska kuolleen tilalle.

Viljaminkeltaruusu - Rosa harisonii Williams Double

Viljaminkeltaruusu on kasvattanut runsaasti uusia versoja, mutta hyvin vähän siihen on ilmaantunut nuppuja. Meinasi ne vähätkin jäädä huomaamatta, sillä nuput ilmaantuivat alimmaisiin oksiin, jotka jäivät auttamattomasti uusien oksien alle. Harmi, että viime aikoina on ollut niin kiire, ettei ole edes kunnon puutarhakierroksia ehtinyt tekemään. Niinpä uudempien ruusujen muutamista kukista ehtii parhaimmillaan nähdä vain sen yhden ainokaisen. Hyvä, että edes sen.

Rosa puistoruusu 'Ilo'

Niinikään ankarassa talvessa menehtyneen tilalle hankin uuden Ilon. Sekin on väsännyt muutaman nupun ja ensimmäisen jo avannutkin. On se oikein pinkkien pinkki. Ei sentään neonvärinen, jotta pimeässä hohtaisi. Ei sentään.

Valamonruusu - Rosa francofurtana 'Splendens'

Valamonruusulla ei ole mitään ongelmia. Se senkun kukkii ja kukkii ja kukkii. Kirvoja sen nuput olivat jossain vaiheessa aivan täynnä, mutta ei sekään haittaa tahtia. Tästä muistuikin mieleeni, että täytyy kaivaa ruusupensaiden leikkaussäännöt jostain esille. Ehkä nyt ei ole oikea aika leikata, mutta ainakin aiheeseen on syytä perehtyä.

Jaloängelma - Thalictrum delabayi

Ainokaiseni jaloängelmäni kukkii sekin. Nupuista tykkäsin kovasti ja niiden auettua näkymä vain parani. Pikkupuutarhan kivipenkki on ehkä väärä sijoituspaikka tälle ihanuudelle. Ei niinkään valo- tai muiden ominaisuuksiensa vuoksi, vaan se voisi olla parhaimmillaan yhdistettynä johonkin muuhun kasviin. Johonkin, joka korostaa ängelmän herkkää olemusta. Onko ehdotuksia?

Tähtiputki - Astrantia major 'Sunningdale Variegated'

Tähtiputki asustaa jaloängelmän kanssa samassa kukkapenkissä, mutta kaksi samanlaista hujoppia ei vielä kovin näyttävää ryhmää muodosta. Aikanaan ehkä. Vaikka toisaalta jokin matala ja hieman tanakampi kukka saattaisi olla parempi niin tähtiputken kuin jaloängelmänkin seuraksi. Tähtiputki ei kaukaa katsottuna kovin näyttävä kasvi ole, mutta se kuuluukin niihin, joita pitää ihailla läheltä ja tarkasti. Siihen ihastuu joka kerran vankemmin. Näitä pitää saada lisää ja eri värisiä.

PS. Tekstin esikatselussa keksin jo, mitä tulee tapahtumaan jaloängelmälle ja tähtiputkelle. Kasvikarusellia siis tiedossa - jollain aikavälillä. Mikä ei luonnollisestikaan estä kivojen kumppanuuskasvivinkkien vastaanottamista.


Puutarhani ainoa jaloruusu nupulla

Huomasin taas sekoilevani kasvien nimien kanssa. Tai oikeastaan niiden nimeämisen kanssa. Radiossa kuulin oivan rinnastuksen, miten kasvien nimeämistavan voi rinnastaa autojen merkkeihin, mutta en nyt sitä ala tässä siteeraamaan, koska voi silti mennä väärin. Jotta saisin asiat omassa päässäni tältäkin osin järjestykseen, selailin vähän netin ihmeellistä maailmaa ja yksinkertaistin asian näin käyttäen esimerkkinä ruusua:

Heimo = Rosaceae eli ruusukasvit
Suku = Rosa
Laji = Rosa rugosa eli kurtturuusut
Lajike = Rosa rugosa 'Hansa' 
Lajikkeella voi olla kaupallisia rinnakkaisnimiä (esim. ryhmäruusujen Peace on 'Gloria Day'

Ahomansikka

Kirjoittamisenkin kanssa tapaan tehdä milloin mitenkin, mutta siihenkin on ihan selkeät säännöt eli heimo ja suku kirjoitetaan isolla (esim. Rosaceae ja Rosa), laji ja suomenkielinen nimi pienellä (esim. rugosa ja kurtturuusu). Lajike sijoitetaan heittomerkkien väliin isolla alkukirjaimella (Rosa rugosa 'Hansa')

Latinaa ei ole koskaan tullut opiskeltua, mutta helposti löytyi kasvien nimien lausumiseenkin  yksinkertaiset ohjeet:
ae, oe lausutaan ee. Spiraea
c, ch lausutaan k. Campanula
ph lausutaan f. Philadelphus
rh lausutaan r. Rhamnus
th lausutaan t. Thuja
u lausutaan q, mutta ng ja s :n jälkeen se lausutaan v. Sanguinea.
h ei äänny konsonantin edessä
Ahomansikka

Ja se mikä meni tässä ohjeistuksessa pieleen, on täysin omaa vikaani. Korjata saa, ihan mielelläni opettelen asiat uusiksi ennenkuin ne juuttuvat virheellisinä takaraivoon.

41 kommenttia:

 1. Kauniita ruusuja kaikki, mutta tuo Ilo on lähes täydellinen väriltään ja kukkamuodoltaan.
  Isotähtiputki kuuluisi ehdottomasti jokaiseen puutarhaan, niin kaunis se on.
  Noita lattareita olen itsekkin joutunut aikoinaan pänttäämään päähäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Ilo on aivan ihastuttava. Toivottavasti tämä uusi Iloni menestyy puutarhassani ja näen sen kasvavan ja kukkivan.

   Poista
 2. Kukkaloistosi jatkuu niin upeana! Tähtiputki tulee heti hankitalistaan, niin upea se on. Hyvä että selvensit kasvien nimisääntöjä, tosin ne tuli koulussa opittua latinan ohella. Joskus katsonkin mitä kasvien nimet ovat suomeksi, niin ne saattavat jäädä paremmin mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtiputkia on vieläpä useita erilaisia. Minulla on toistaiseksi vain tätä lajiketta, mutta suunnitelmissa on lisätä valikoimaa.
   Alkuun en pitänyt latinankielisten nimien opettelua niin tärkeänä, mutta vähitellen olen huomannut tärkeäksi opetella ainakin kasvien sukunimet. Monissa kaupoissa ei välttämättä suomenkielisiä nimiä edes ole.

   Poista
 3. Ihana tuo kirjoapteekkari! Mulla oli tuolla kukkamaalla niitä kolme isoa, kummityttö kaivoi ne pois, kaksi meni siskoille ja yksi uuteen rosariooni. En ollut varma mitä talvi oli ruusulle tehnyt, löysin vielä maasta muutaman juuriverson ja taimetin ne ja rosarioon nekin ovat matkalla, mahtuu sinne kaksi ihanuuttakin!

  Ihana tuo Viljaminruusukin, kaunis vaalean keltainen :D ja valamolainen ilman muuta!

  Mun täytyy perehtyä tuohon tähtiputkeen, sitä juuri kävin Kahelinkulmalla ihmettelemässä na sinullakin sitä kasvaa, eli kohta siis meilläkin ja tuo jaloängelmä on tosi kaunis myös, sekin pitää hankkia. Onneksi perkasin kukkamaat niin tilaa tuli ihmeesti lisää :D :D :D

  Tuo kukkien nimistö on mielenkiintoista ja siihen tulisi perehtyä, latina antaa niin laajan ja selkeän tiedon kasvista ja sen lähtökohdista. Botanica-kirjan haluaisin, siinä olisi tietoa tuosta asiasta paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvi oli ankara ruusuilleni, eikä nyt mitään suurta kukkatulitusta ole luvassa. Siksi olen onnellinen näistä vähäisistäkin kukista. Eikös olekin jännä, miten jokaisen kasvin kohdalla ensin ihastuu yhteen ja lopulta pitää saada yhden jos toisenkin version. Oli sitten kyse pioneista, ruusuista tai mistä kasvista tahansa.

   Tähtiputkia ihastelin viime kesänä monessa blogissa ja kun sellainen kaupassa tuli vastaan, mukaanhan se lähti. Nyt olisi tarkoitus hankkia muita värejä. Esimerkiksi sellainen tumma tähtiputki olisi hieno. Tähtiputken kukka sinänsä on aika pieni, mutta huikean kaunis. Kuuluu niihin kasveihin, joita täytyy käydä ihailemassa ihan lähituntumalta. Sama pätee jaloängelmään.

   Latinankielisten nimien opetteleminen palkitsee, sillä se avaa kasvimaailmaa entisestään. Ja ennen kaikkea helpottaa ostoksia ja tiedonhakua, sillä latinankieliset nimet ovat kansainvälisiä.

   Poista
 4. Tähtiputkehen oon kans tykästyny, mutta en oo löytäny sitä "oikian" färistä. Ulukomaan nimet mun pitää ainaki tarkistaa monehen kertahan, ku ei oo tuata kiälipäätä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtiputkia on onneksi monen värisiä. Minulla on seuraavana hankintalistalla sellainen vähän tummempi. Pitää käydä googlettamassa vaihtoehtoja ja myyntipaikkoja, kunhan ehdin.

   Latinankielisten nimien opetteleminen on helpottanut kasvimaailman avautumista ja tiedonhakua. Latina kun on kasvimaailmassa kansainvälinen. Eivät tule kyllä minunkaan päästäni automaattisesti, mutta vuosien mittaan vähän helpommin.

   Poista
 5. =) Ei kai se niin nuukaa ole miten nimet kirjoittaa... ? =D
  Minulla isotähtiputki on varsin villiintynyt enkä pidä koko kasvista, mutta kosta talvi tappoi n 30 lajia ja yhteensä parisataa kukkaa, on oltava iloinen tähtiputkestakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta kasvien nimet saa kukin kirjoittaa haluamallaan tavalla. Nuo säännöt on luultavasti luotu selkeyttämään kirjavuutta, sillä esimerkiksi alan ammattilaisille kasvien nimillä ja niiden kirjoitusasulla on suuri merkitys. Kasveja liikutellaan enenevässä määrin yli rajojen, joten on helpompaa kansainvälisestikin, että pelisäännöt ovat samat kaikille. Itse kirjoitan kasvien nimiä miten sattuu, joten se oli yksi syy hakea omaan käyttöön jotain yhtenäisyyttä.

   Onpa talvi kurittanut kasvejasi ankaralla kädellä. Meni minultakin joitakin, mutta onneksi vähemmän, mitä alkuun pelkäsin.

   Poista
 6. Samaa mieltä Sussin kanssa;) Upeita kukkia todellakin!

  VastaaPoista
 7. Nyt on sitten ruusujen juhla kun pionit jo lopettelevat.
  Kirjoapteekkari on niin ihanainen, kun sen kukat eivät ole kaikki samanlaisia vaan värityksen takia kaikki erilaisia.
  isotähtiputket sopivat lähes vaikka minkä kasvin kaveriksi. Olen nähnyt niitä ruusujenkin vierustalla. Niiden kukinta kestää pitkään joten niitä vaan erivärisiä puutarhaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli tämä(kin) kesä on yhtä kukinnan juhlaa. Kun yksi lopettaa, toinen aloittaa.
   Ehkäpä juuri tuo kirjoapteekkariruusun omaperäisyys viehättää. Täytyykin enemmän kiinnittää huomiota yksittäisten kukkien värien asettumiseen.

   Huomasin tosiaan tuon tähtiputkien kukinnan keston. Oma ainokaiseni on kukkinut jo runsaan kaksi viikkoa, eikä vielä näy lakastumista. Niitä siis lisää, ehdottomasti.

   Poista
 8. Kauniita ruusuja!
  Ja ihana ahomansikka!
  Mukavaa tiistai päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! Ja hyvältä nuo ahomansikat myös maistuvat.

   Poista
 9. Kauniit kukalliset kuvat <3 ja ihanan näköisiä nuo ahomansikat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahomansikoita tuntuu olevan nyt runsaasti ja maistuvat yhtä hyviltä, miltä näyttävät.

   Poista
 10. Kyllä on ihania ruusuja sinulla. Itse sain viime kesänä keltaisen ruusun, mutta sen maanpäälliset osat paleltuivat talvella. Onneksi juurelta nousee hentoja oksia, mutta kukkia ei taida tänä kesänä tulla. Tähtiputki on minunkin hankintalistallani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wiljamini säästyi talven ankaruudelta, mutta montaa kukkaa siihen ei tänä vuonna tule. Tosin ei se suuri puska vielä ole muutenkaan.
   Tähtiputkia pitää saada lisää ja muita värejä.

   Poista
 11. Tuhti tietopläjäys :-)
  Ja kauniita kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaettu tieto pysyy paremmin omassa päässä - ainakin toivon niin.

   Poista
 12. Williamin kukintaa odotan minäkin. Täytyypä käydä tutkimassa näkyykö nuppuja. Heti kun sade taukoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, teillä vuorostaan sataa. Meillä on nyt selkeää ja saisi olla vaikka useampi päivä putkeen.

   Poista
 13. Rosa 'Mundi' -ruusun haluaisin minäkin, mutta vain viljelypalstalla olisi tarpeeksi aurinkoista, ja siellä mies kasvattaa mielummin rosamundaa. Eräs taimikauppias kehotti minua kerran miestäni huijaamaan, sillä eihän noissa ole kuin kirjaimen ero! Oletko törmännyt 'Latinaa puutarhureille' -kirjaan? Siinä kerrotaan tieteellisten nimien alkuperistä, jäävät hauskemmin mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä miehesi huomaisi viimeistään syksyllä, ettei Rosa Mundista ole uuniin laitettavaksi. Olisiko mahdollista saada sinne taloyhtiön pihamaalle ruusuistutuksia?
   Latinaa puutarhureille ei ole tuttu kirja, mutta kiinnostaa sen verran, että ryhdyn metsästämään sitä luettavakseni. Kiitos vinkistä.

   Poista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Mulla on valkoinen pioni lehtoängelmän seurana, keväällä valkoisia tulppaaneja. Pioni on riittävän tuhti ja tanakka sen seuraan.
  Lehtoängelmä on siinä mielessä haasteellinen, kun sillä on lehdistö yhdessä ja kukinnot toisessa tasossa. Siperiankurjenmiekkaa, tarhajuorua ja jättiangervoa ehdottaa iltalukemiskirjani, ikivanha "Puutarha kukkii".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarhajuorua minulla olikin tähtiputken ja lehtoängelmän seurana, mutta talvi vei sen. Kuunliljat sopivat hyvin matalina kasveina siihen etualalle.

   Poista
 16. Ruusuihin rakastun joka vuosi enemmän, hassua, alkuun kun en ollenkaan ollut niiden perään! Kirjoapteekkarin ruusuni selvisi talvesta, vaikka pikkarainen onkin, nuppuja on kyllä ja odotan näkeväni kukinnan ensimmäistä kertaa. Ihan tuo Viljaminkeltaruusukin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika ihanaa, että kasvienkin suhteen mieli muuttuu. Ruusuissa on niin paljon vaihtoehtoja, että jokaiselle löytyy suosikkinsa. Luulisin.

   Poista
 17. Vähän sama homma meilläkin - ruusut kärsivät ja suurta osaa pensasruusuista piti leikata raskaalla kädellä. Runsaaseen kukintaan pitää odotella ainakin vuosi, että ehtivät tuuhistaa taas versojaan. Pelkästä hengissä olostakin voi olla iloinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Minulla on vieläkin Lumo ja Sävel siinä ja siinä, tuleeko niistä enää pensaita.

   Poista
 18. Ruususi on ihania. Toivottavasti ensi talvi on armeliaampi kasveille. Meidän kuivalla hiekka/metsätontilla en niitä ole saanut menestymään. Jaloängelmänkin niin haluaisin, mutta minkähänlaiset sen vaatimukset on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko on tosiaan ottaa huomioon kasvuolosuhteet. Turhaa rahanhukkaa istuttaa kasveja, jotka eivät menesty.
   Itse asiassa en ole tutustunut sen enempää jaloängelmän olosuhdevaatimuksiin. Minulla se on aurinkoisessa paikassa, kohtalaisen hyvässä mullassa.

   Poista
 19. Sopisiko ängelmä ja tähtiputki jonkun selkeälinjaisen kasvin viereen, vaikkapa joku kuunlilja. Tähtiputket on kyllä niin kauniita ettei ole vertauskohdetta. Niitä tosiaan pitää ihailla tosi läheltä. Kiva tuo kertaus kasvien nimistä! Jostain syystä jotkut latinalaiset kukkien nimet jää päähän paremmin kuin se suomenkielinen, esimerkiksi hassu ''humulus lupulus''. Adlibriksellä oli Latinaa puutarhureille alennuksessa, odottelen että omani saapuu postista :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos vinkistä. Kävin juuri tilaamassa itselleni Adlibriksestä tuon Latinaa puutarhureille. Toisessa verkkokirjakaupassa sen hinta oli 34,90. Nyt maksan 5,50.

   Poista
 20. Johan sulla on ruusuinen elämä tällä hetkellä :)

  VastaaPoista
 21. Ihania ruusuja, erityisesti kirjoapteekkarinruusu. Minulla on isotähtiputkia pionien seuralaisina.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!