sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Ruusuja ja puutarhoja Loviisassa


Olen kyllä aiemminkin kuullut Loviisan avoimien pihojen ja puutarhojen tapahtumista, mutta aina aihe on päässyt unohtumaan. Viime kesäisellä Kotkan matkalla oli tarkoitus poiketa myös Loviisassa, mutta aika loppui tyystin kesken. Itse asiassa Loviisassa puutarhoihin pääsee tutustumaan useampaan kertaan kesän aikana ja tämän viikonlopun jälkeen seuraava ajankohta on sunnuntaina 7.8.


Naapurin Maritilla on sukulaisuussidoksia Loviisaan ja kuinka ollakkaan viikolla tuli puhetta tämän viikonlopun Ruusuja ja puutarhoja Loviisassa -tapahtumasta. Ei minua kovin paljon tarvinnut houkutella, kun jo suuntasimme kahden naisen voimin kohti avoimia puutarhoja. Onneksemme myös sää oli ulkoilmaelämään mitä mainioin, sillä aurinko porotti koko päivän täydeltä taivaalta suorastaan helteisesti.


Edellisestä Loviisa-käynnistäni lienee yli 20 vuotta, joten minulta meni hetki aikaa orientoitua vieraalta tuntuvaan paikkaan. Suunnistimme suoraan paikalliseen Kuningattarenkadun kulmassa sijaitsevaan matkailijainfoon, josta saimme kartat yleisölle avoimista pihoista ja runsaasti muutakin mielenkiintoista materiaalia. Sitten vain suunta kohti ensimmäistä kohdetta.


Aamupäivän aikana kierrettyjen puutarhojen nimet saattoivat mennä minulta sekaisin. Kotona huomasin, että olisihan sitä voinut antaa kameran enemmänkin laulaa ja kerryttää kuvapankkia, sillä kuvaamista todella olisi ollut. Monista kohteista ei ole kuvan kuvaa, mikä todistaa siitä, että keskityin enemmän katselemiseen. Järkevää olisi myös kantaa mukanaan kynää ja paperia, jotta voisi kirjata mielenkiintoisia asioita heti muistiin. Ei niitä illalla enää muista, vaikka kuinka toisin kuvittelee. 


Villa Aaltosessa, Pitkäkuja 12:ssa puutarhaa vartioivat jyhkeät leijonat. Tässä puutarhassa oli myös runsaasti pensasruusuja, joissa oli kuitenkin aika vähän avonaisia kukkia.Tämä aita kuuluu ilmeisesti Pitkänpöydäntaloon, jonka katuosoite on Mariankadun puolella, mutta me astuimme puutarhaan sisään Rantakadulta. Vastassa oli punainen keramiikkapaja ja sen vieressä hieno lasinen kasvihuone. Pihapiirissä oli myös kanoja häkissään. 

Pitkänpöydäntalon puutarhassa istutukset oli enimmäkseen viljelylaatikoissa ja hyötykasvit olivat niissä paremmin edustettuina. Ihastelin yhden laatikon upeita vaaleanpunaisia pioniunikkoja ja sormustinkukkia. Kaunis yhdistelmä.


Satamassa, Laivasillalla oli päivän mittaan runsaasti ohjelmaa ja osassa makasiineista erilaisia näyttelyjä. Matkamme päätarkoitus oli kuitenkin puutarhoihin tutustuminen, joten jätimme muut huvitukset tällä kertaa vähemmälle.


Useimmissa pihoissa ja puutarhoissa oli jotain pientä myytävää. Joko erilaisia kädentaitojen tuotteita tai kirpparitavaraa. Ylipäätään tuntui, että Loviisan puutarhurit ovat viherpeukalon lisäksi varsin lahjakkaita moniosaajia. 
Enemmän olisin ehkä toivonut myytäviä taimia, mutta alkupään tutustumiskohteissamme niitä oli harvakseltaan. Viimeisissä taas myytävät olivat jo aikaa loppuneet. Taisi olla hyvä, etten päässyt lisää istutettavaa rohmuamaan. Kunhan saisin entisetkin kunnialla maahan.


Helteinen sää ja ahkera kulkeminen vaativat myös ruumiin ravitsemista, joten ensin kävimme lounastamassa mukavassa ravintolassa, jossa ruokailu onnistui pihamaalle asetetuilla sohvilla istuen. Kahville siirryimme vähän matkan päässä sijaitsevaan Tuhannen Tuskan kahvilaan, jonka viehättävään pihapiiriin oli saatu mahtumaan monta pöytää niin suolaisen kuin makeankin kahvinälkää helpottamaan.Infopisteessä kuulimme, että myös kuningas vierailee viikonlopun aikana Loviisassa. Niinpä saapuessamme juuri sopivasti Pilasterit -rakennusryhmän pihapiirin, päätimme jäädä seuraamaan esitystä. Kuningas Adolf Fredrikiä emme ehtineet nähdä, mutta sen sijaan pääsimme seuraamaan, kuinka kenraalikuvernööri von Rosen tarkasti kestikievarin pihaa ja sotilaita ja kuunteli alamaisten huolia. Aika riensi ja vaikka olisi ollut mielenkiintoista jatkaa kenraalikuvernöörin matkakertomusten kuuntelemista, lähdimme kohti seuraavia puutarhoja.
Viimeiset kohteet sijaitsivat kaupungin toisella laidalla ja opaskartasta huolimatta olimme hetken hieman hakoteillä. Marit kysyi rohkeasti kohtaamaltamme nuorelta naiselta, olemmeko edes oikealla suunnalla. Nainen kertoi olevansa menossa samoihin paikkoihin ja totesi niiden olevan ehdottomasti vierailun arvoiset, joten liityimme hänen seuraansa saaden ihan henkilökohtaisen reittiopastuksen perille.


Ensimmäinen kohteista oli Kuninkaanlampi Kuhlefeltinkatu 8:ssa. Iso ihana puutarha lampineen ja kahvilarakennuksineen sekä varjoisine istuskelupaikkoineen. Paljon erilaisia istutuksia ja viehättäviä yksityiskohtia.


Vanha tiilirakennus oli sisustettu laisitaiteen esittelypaikaksi.


Kahvilarakennuksessa oli myynnissä myös sisustustuotteita ja postikortteja.Sateen sattuessa kahvit olisi voinut juoda romanttisessa sisätilassa, mutta ulkoakin löytyi runsaasti sopivia kahvittelupaikkoja.
Piharakennuksen takaseinällä sijaitseva ruukku- ja istutusvälineiden varastokin tuntui omanlaiseltaan tilataideteokselta. Sopi tähän pihapiiriin vallan mainiosti.


Kuninkaanlammelta olisi voinut ostaa myös erilaisia köynnöstukia. Hetken niitä katselin, mutta kello tikitti hurjaa vauhtia ja vielä oli yksi suunniteltu kohde näkemättä. Ostokset jääköön ja mars eteenpäin. Villa Ilenna Tinanvalajankatu 7:ssä jäi viimeiseksi kohteeksemme tällä kertaa, sillä kello läheni viittä, jonka jälkeen portit sulkeutuisivat. Vartissa ei pientäkään puutarhaa ehdi kiertää, mutta puutarhan omistaja Anneli Sjöblom oli pihalla ja totesi, että saisimme katsella ihan rauhassa.


Villa Ilennan puutarha oli pienempi, kuin Kuninkaanlampi, mutta meidän mielestämme ehdottomasti koko kierroksen ihanin paikka. Istutuksia oli runsaasti ja niiden välissä kiemurteli polut. Puutarha rakentui pieneen rinteeseen ja sinne oli taitavasti saatu mahtumaan erilaisia "huoneita".


Tässäkin puutarhassa oli runsaasti kaikenlaisia koristeita, kuten niin monissa muissakin näkemissämme Loviisan puutarhoissa. Monet arvatenkin puutarhan rakentajan omia luomuksia. Ainutkaan koristeista ei ollut mitenkään mauton tai sopimaton ympäristöönsä, vaan päinvastoin ne loivat hauskoja yllätyksiä ja satumaista tunnelmaa puutarhaan.


Villa Ilennassa nurmikon määrä oli varsin vähäinen. Saman huomion tein monissa muissakin kohteissa. Pääosa on runsailla kukkapenkeillä ja istutusalueilla. Jokaisessa puutarhassa oli myös isompi tai pienempi hyötykasvimaansa, valtaosassa lavakauluksiin sijoitettuina.


Jonkinlainen vesiaihe löytyi myös useimmista pihoista. Etupäässä pieniä altaita suihkulähteineen tai jonkinlaisine puroineen. Kuninkaanlampi oli ainoa, jossa oli todellakin oikea lampi.


Villa Ilenassa kasvien lajikirjo oli mittava. Tuntui hyvältä huomata tunnistavansa valtaosan kasveista, vaikka lajikkeissa olikin sitten kysymistä. Villa Ilennassa näkyi mielestäni eniten rakkaus ja innostus puutarhaan. Perfektionistina totesin sen myös ehdottomasti parhaiten hoidetuksi. 

Villa Ilennassa toteutui myös se, mikä on ehkä parasta toisten puutarhoissa vieraillessa eli saatoimme hetken aikaa jutella kasveista ja puutarhasta puutarhan omistajan kanssa. Kierroksen päätteeksi omistaja Anneli Sjöblom tarjosi mukillisen raikasta mehua, jota juodessa mukaan keskusteluun osallistui muutama muukin viime hetken vierailija. Myös se mukava nuori nainen, joka opasti meidät näihin kahteen viimeiseen puutarhaan.  


Villa Ilennan pihapiirissä oli lukuisia hauskoja kissapatsaita, joista jokaisella oli oma veikeä ilmeensä. Olisi pitänyt kirjata kuulemani tiedot tarkemmin paperille, sillä nyt en ole ihan varma, ovatko nämä kissat keraamikko Elina Soraisen itse tekemiä, vai onko puutarhan omistaja Anneli Sjöblom tehnyt patsaat Elina Soraisen opastuksella. Elina Sorainen on tunnustettu keraamikko, mutta taitava näyttää olevan Anneli Sjöblomkin.


Ensimmäisissä puutarhoissa totesin sen, minkä monesti ennenkin eli minusta ei olisi oman puutarhani avaamiseen ventovieraille. Kärvistelisin tuskissani jo viikkokausia etukäteen ja pyrkisin nyhtämään jokaisen mahdollisenkin rikkakasvin pois. Silti kokisin hirvittäviä tunnontuskia epäillessäni niitä edelleen löytyvän ja pelkäisin, ettei puutarhani sittenkään ole edes näkemisen arvoinen. 

Näkemissäni puutarhoissa omistajat tuntuivat olevan sinut sen kanssa, ettei kaiken tarvitse olla viimeisen päälle, vaikka vieraita on tulossa. Se on hatunnoston arvoinen asenne, vaikka joissain paikoissa mietin, että ehkä sitä olisi voinut pikkaisen enemmän ympäristön siisteyteen panostaa.


Osa puutarhoista oli aika villiintyneitä ja osassa hoidettuja tai hoitamattomiakaan istutuksia oli melko vähän. Muutamissa oli enemmän panostettu puutarhan sisustamiseen ja koristelemiseen, kuin itse kasveihin ja istutusalueisiin. Jälleen kerran saatoin todeta, miten venyvä käsite puutarha on. Ja miten ihanaa, että ihan jokainen meistä voi toteuttaa itseään omalla tavallaan tarvitsematta puristautua johonkin tiettyyn muottiin tai toimia ennalta määrätyn kaavan mukaan. Valmista tai täydellistä puutarhaa ei todellakaan ole.


Osa karttaan merkityistä kohteista jäi ajanpuutteen vuoksi näkemättä. Tällä tietämyksellä tekisin kierroksen toisinpäin eli aloittaisin Garnisoonin puutarhoista, jolloin aikaa jäisi enemmän mm. Kuninkaanlammelle ja Villa Ilennalle. Toki keskustan vanhojen puutalojen puutarhat ja pihat ovat ihastuttavia, mutta kasvimaailma on niissä selvästi suppeampi. Ja kuten aiemmin sanoin, monissa on pääosa on enemmänkin koristelulla kuin istutuksilla ja kasvien lajikirjolla. Mutta nyt, kun reitti on tullut tutuksi, mikä estää käymästä Loviisassa uudelleen. 


Loviisa osoittautui viehättäväksi kaupungiksi, jossa hyödynnetään taitavasti vanha puutalomiljöö ja historia. Tapahtumia riittää kesän mittaan todella runsaasti ja toteutus ainakin eilisen päivän aikana oli minusta sopivan kotoista. Lapsiakaan ei ole unohdettu ja heille on mm. hauska Pikkuväen polku, joka houkuttelee nuoremman väen tutustumaan Loviisan rakennuksiin. Rantatieltä löytyy myös Onnelin&Annelin leikkipuisto, jossa eilenkin näytti hyörivän iloinen joukko ipanoita.


Loviisassa kierrellessä tuli sellainen tunne, että miltei jokaisessa pihapiirissä asuu joku kädentaitaja tai itsensä työllistäjä. Ehkä se on elinehto, jotta voi asua historiallisessa ympäristössä, lähellä merta ja luontoa. Hetken aikaa tuntui, että haluaisin palata vaikkapa 30 vuotta elämässäni taaksepäin ja tehdä toisenlaisia valintoja. Omaan kotiin päästyäni totesin, että ei minulla ole mitään valittamista, hyvä näinkin.

Vielä viimeiseksi kiitos naapurin Maritille mukavasta seurasta. Vuosien naapuruudesta huolimatta oltiin ensimmäistä kertaa yhdessä retkellä. Siinä on aina riskinsä, kun ei riittävästi tunne toisen tapoja ja kiinnostuksen kohteita. Yritin ottaa huomioon Maritin toiveet ja ymmärtää, ettei kaikki ole itseni kaltaisia hörhöjä. Ehkä se ajoittain pääsi minulta unohtumaan, mutta laitettakoon helteen piikkiin. Itse olen tosi iloinen eilisestä retkestä ja seura oli mitä parhainta. Siis kiitos Marit!

59 kommenttia:

 1. Kiitos mahtavasta kuvakertomuksesta Between. Hienoa että Loviisassa puhalletaan näin upeasti yhteen hiileen, tuommoinen esityskin järjestetty! Monta kertaa kotiin tullessa oma puutarha näyttää rehevältä ja siistiltä :) Ja hyvä niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on tosiaan lukuisat tahot yhdessä järjestämässä ja rahoittamassa näitä kesätapahtumia. Tähänkin viikonloppuun oli saatu jos jonkinlaista ohjelmaa. Jäi todella hyvä mieli.

   Poista
 2. Kiinnostavan oloinen kaupunki kesätempauksineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella mielenkiintoinen paikka ja runsas kesätapahtumatarjonta pitkin kesää. Suosittelen.

   Poista
 3. Varmasti hieno retki. Loviisa on mielenkiintoinen paikka. Olemme käyneet kahdesti mieheni kanssa Loviisan Wanhat Talot tapahtumassa, jossa voi myös tutustua samalla esiteltyjen talojen puutarhoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärsin, että elokuussa puutarhojen lisäksi avoinna olisivat myös talot. Mieleen jäi se mukava tunnelma ja ihmisten välitön tapa suhtautua vierailijoihin. Tunsi itsensä todella tervetulleeksi.

   Poista
 4. Kiva retki oli varmasti ja myös mielenkiintoinen kohde tuo Loviisa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomainen päiväkohde, riippuen tietenkin asuinpaikasta. Loviisan kaltaisia pikkukapunkeja on toki Suomessa runsaasti, mutta nyt tuli katsastettua tämä ja hyvä kokemus oli.

   Poista
 5. Olipas kiva postaus. Tosi mukava tapahtuma, kaikenlaista kivaa olet sieltä kuvannut. Kiitos Loviisa-vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on kiva lukea muiden postauksia mielenkiintoisista paikoista, joten kivaa, jos omista jutuistani on vastaavasti muille hyötyä.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Oli niin kiva paikka, että kokemusta on mukava jakaa.

   Poista
 7. Kylläpä oli paljon kaikenlaista katsottavaa. Kukkia, koristeita, tuunauksia ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja melkoinen osa jäi kokonaan katsomatta, kun aika ei riittänyt.

   Poista
 8. Kiitos Loviisan kierroksesta. Onpa siellä ollut paljon monenlaista nähtävää. Upeita puutarhoja ja tapahtumia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli sellainen tunne, että Suomen kesässä tapahtuu ihan hurjan paljon. Tämäkin oli vain päältäraapaisu.

   Poista
 9. Mielenkiintoinen reissu! Virkistävää nähdä erilaisia puutarhoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi mielenkiintoinen ja kiva kokemus. Aina näistä jää jotain pohdittavaa ja ideoitavaa omiinkin ympyröihin.

   Poista
 10. On teillä ollut mielnkiintoinen reissu.
  Oi jospa oisin saanut olla mukana laulaen.
  Olen asunut lapsuudessani Loviisan ulkopuolella ja käynyt ensimmäiset luokat Loviisan koulussa.
  Kiitos hienoista kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olikohan se juuri se hieno koulu, jonka ohi kuljettiin ja jota ihailtiin? Sellainen vaalea kivirakennus, jonka seinässä oli vuosiluku 1909.

   Poista
 11. Kiitos kivasta kuvaesityksestä Lovisasta Kaupunki kyllä on minulle tuttu olen siellä asunut lapsena kansakoulun kävin ja ripille pääsin siinä kauniissa Lovisan kirkossa Isän ja veljeni hauta on Lovisan hautausmaalla niin tulee käytyä parikertaa vuodessa Näissä paikoissa en ole käynut mitä olet kuvannut olikin mielenkiintoista nähdä nämä sinun kuvaamasi. Hyvää heinäkuun jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkakumppanini Marit kehui hautausmaata kauniiksi. Hänellä on siellä sukulaisia lepäämässä, mutta sinne emme ehtineet. Loviisan kirkossa oli eilen teeman mukaiset ruusuhäät, jonne oli yleisölläkin vapaa pääsy katsomaan parin vihkimistä.
   Olisi pitänyt kuvata enemmän itse vanhaa puukaupunkia, mutta tuli keskityttyä puutarhoihin.

   Poista
 12. Kiitos ihastuttavasta kuva retkestä. Loviisastakin siis löyty tällainen ihana historiallinen puutalo alue, voih. Olen samanlainen perfektionisti, pihani ei ole koskaan valmis avoimiin oviin, heh. Mutta aion kierrellä muiden pihoissa elokuussa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loviisassa on tosiaan ihastuttava puutalokaupunki ja muutamissa pihoissa siellä vierailtiinkin. Olinpa hölmö, kun en enempää kuvannut miljöötä yleisemmin.
   Lohdullista kuulla, että meitä perfektionisteja on enemmänkin. Se ei ole niitä maailman helpoimpia luonteenpiirteitä.

   Poista
 13. Olipa teillä mukava ja antoisa retkipäivä! Kiva, kun ihmiset avaavat puutarhojensa portit vieraille. Itse en myöskään sitä tekisi (..puutarhabloggaajat ovat eri asia, he ovatkin tuttuja ja ymmärtävät keskeneräisyyden ja kaiken muunkin..)
  Kiva päästä tutustumaan Loviisaan, koskaan en ole siellä käynytkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva reissu, mutta niin oli teidänkin takapenkkkmatkanne. Minä olen yleensä ratissa, joten kuoharit on pakko jättää muihin tilanteisiin. Kummasti tuollaiset yhden päivän retketkin virkistävät ja niistä riittää muistelmista pitkäksi aikaa.

   Poista
 14. Kiitos ihanasta Loviisan kierroksesta! Olisi kivaa päästä joskus kiertelemään tuollaiseen tapahtumaan. Mulla vaan on tämä kesäaika niin turkasen kiirettä, että kaikki kivat jutut järjestetään juuri silloin, kun en ehdi mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loviisassa kierrellessä tuli sellainen tunne, että puoli Suomea herää kesän tullen horroksesta ja elämästä otetaan kaikki irti täysillä, jotta jaksetaan koko pitkä talvi jälkeen seuraavaan heräämisen hetkeen. Mukavaa, että se kaikki irtiotto halutaan jakaa muiden kanssa. Se kai on yksi näiden retkipostaustenkin tarkoitus: jakaa kokemuksia niiden kanssa, jotka eivät itse pääse konkreettisesti paikalle. Toivottavasti saatoin tarjota jonkin elämyksen myös sinulle.

   Poista
 15. Hyvä postaus!
  On aivan totta mitä kirjoitit että puutarha on laaja käsite, ja jokainen tehköön siitä omanlaisensa ilman vallitsevia trendejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ventovieraiden puutarhoissa vierailu on minulle aika uusi tapa tutustua puutarhoihin ja kasvien maailmaan. Jo näiden vähäisten kokemusten jälkeen se on ollut todella avartavaa ja kasvattavaa, sillä olen itseäni kohtaan ihan liiankin kriittinen. On todella hienoa huomata, ettei mitään yhtä oikeaa tapaa ole olemassakaan. Vapauttavaa, kerrassaan.

   Poista
 16. Kiitos ihanasta raportista! Mekin olimme tuolla samana päivänä, olemme siis törmänneet siellä. Juuri samaa mietin kanssasi, että toisaalta on hirmu suloista, että porukka siellä on hieman boheemia ja ei-kaupallista, itsekin jäin kaipaamaan sekä kitkevää kättä että myyntitaimia..ja niitä ruusuja en nähnyt juuri ollenkaan. Onneksi kaupunki on muutoin niin kiva ja pieni. Kiitos vielä kuvista, oli mukava katsoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan törmättiin, mutta minulla on äärettömän surkea kasvomuisti. Ja taisin olla niin innoissani kaikesta näkemästäni, että ihmiset jäivät tyystin sivuseikaksi.

   Totta tuo ruusujen puuttuminen. Muutamissa paikoissa ruusuja toki oli, mutta niiden kukinta oli auttamattomasti ohi tai muuten vain pensaissa ei pahemmin kukkia näkynyt. Siihen kiinnitti huomiota erityisesti siksi, kun päivän teemana oli Ruusuja ja puutarhoja Loviisassa.

   Toivottavasti kirjoitat oman postauksen Loviisa-reissustasi. Jälkeenpäin huomasin, kuinka valtavasti asioita jäi kuvaamatta. Esimerkiksi Loviisan vanhat talot puuttuvat kuvistani lähes kokonaan. Niitä pihoja vain tiirailin. Kaipa sitä oli vähän sellainen "lapsi lelukaupassa" -fiilis. Hyörin ja pyörin, enkä lopulta saanut mitään aikaan.

   Poista
 17. Ihana tapahtuma ja kaupunki! Enpä ole koskaan käynyt, pitänyt on monesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttua tuo "pitäisi mennä". Tuskin minäkään olisin lähtenyt, ellei naapuri olisi innostanut.

   Poista
 18. Kiitos opastuksesta! Tarkoitus on mullakin ollut käydä tuolla...jo monena kesänä. Tälläkin kertaa oli muuta puuhaa...sattuneesta syystä. Jospa ensi kerralla, ensi kuussa tai joskus muulloin pääsisin. Monta vuotta on kulunut viime visiitistä Loviisaan, mutta se on ollut nuoruudesta lähtien sydäntä lähellä oleva kaupunki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emilie, Loviisa on ja pysyy ja uusia kesiä tulee. Loviisan tapahtumat ovat jokavuotisia, joten hyvin ehdit sinne myöhemminkin. Mutta todella oivallinen kesäkohde Loviisa on ja suosittelen sitä sinullekin, sitten kun sinulla on aikaa ja voimia.

   Poista
 19. Vastaukset
  1. Sussi, sopivan päivämatkan päässä sinullekin! Mukava kesäkaupunki ilman näitä tapahtumiakin.

   Poista
 20. Teillä näytti olleen hieno reissu. Kiitos matkasta. Monta kertaa olen ollut jo lähellä lähteä tuonne, mutta se on aina myös jäänyt. Ehkä joku kerta vielä.
  Oman puutarhan avaaminen on selvästi asia, joka ei ole kaikille helppoa. Meillä varsinkin kaikki sisäänkäynnit pihaan ovat yhtä ryteikköä. Itse on asian kanssa sinut, kun tietää omat rajoitteet. Se vaikuttaa kuitenkin paljon siihen, että haluaisiko puutarhaa avata vieraille. Tutut ovat eri asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi jokainen voi itse päättää, kenelle puutarhansa avaa ja kenelle ei. Onneksi on myös niitä, joita ei pikkuasiat paina ja silloin tällainen perfektionisti pääsee ihastelemaan muiden boheemia puutarhaelämää. Josko siitä jotain tarttuisi itseenkin.

   Poista
 21. Kiitos mahtavasta kierroksesta! <3
  Olen aina haaveillut pääseväni tuonne. Mutta tähän aikaan kesästä tuntuu olevan aina jotain ohjelmaa ja sitä on ollut sitäkin ennen niin rutkasti, että aina se on vaan jäänyt.
  Onneksi pääsin sinun kuvaretkellesi! Sekin oli ihanaa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä toisensa jälkeen sitä lupaa tehdä yhtä sun toista. Sitten yllättäen tulee syksy ja melkoinen osa lupauksista siirtyy seuraavaan kesään. Ja seuraavaan....ja seuraavaan... Tuskin minäkään olisin tuonne yksin lähtenyt, mutta naapuri otti juuri sopivasti puheeksi. Hetken mietin, että jaksaako ja ehtiikö. Hyvin hommat hoituivat, vaikka yksi päivä omissa nurkissa jäi väliin. Tällä kertaa.

   Poista
 22. Tosi hieno postaus Loviisasta. En ole koskaan käynyt, mutta kiitos Sinun Between että pääsin näin "käymään". Hienot kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että lähdin mukaan virtuaalimatkalle. Loviisa oli kiva paikka, jonne on monesti pitänyt mennä. Nyt se onnistui.

   Poista
 23. Loviisa näyttää kyllä sellaiselta paikalta, jonne olis kiva päästä jonain vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oivallinen kesämatkakohde aurinkoisena lomapäivänä. Suosittelen lämpimästi!

   Poista
 24. Onpas ollut paljon kuvattavaa. Hienoja kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Enemmänkin kuvattavaa olisi ollut, mutta kun piti ihastella ihan ilman kameraakin.

   Poista
 25. Kiitos hienosta Loviisan 'matkasta'! Itsekin olen suunnitellut vierailua sinne avoimien ovien päivänä, mutta se on jäänyt. Ehkä vielä joskus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivoja juttuja voi pitää varastossa ja toteuttaa sitten, kun tilaisuus sattuu kohdalle. Loviisa on tutustumisen arvoinen paikka muutenkin.

   Poista
 26. Olipa mielenkiintoinen postaus Loviisan puutarhatapahtumasta. Runsaiden valokuvien ansiosta tuntuu melkein kuin olisi käynyt tapahtumassa itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loviisa oli mielenkiintoinen tuttavuus kaikkinensa ja muiden puutarhoja oli mukava käydä katselemassa. Tapahtumia oli viime viikonloppuna ihan läkähdyksiin saakka. Kaikkeen ei mitenkään ehtinyt osallistua. Valitsimme meitä kiinnostavat.

   Poista
 27. Kiitos kierroksesta! Itse missasin viikonlopun ihan kokonaan, muistin sen oleva viikkoa myöhemmin:( vaikka ihan lähellä asustankin. No, vähän puutarhoja pääsee nuuskimaan myös elokuussa ainakin Lowiisan Wanhat talot tapahtumassa.
  Todella kauniita puutarhoja ja kauniita yksityiskohtia olit ikuistanut. Suomessa on aivan ihania vanhoja kaupunkeja, joissa on säilytetty vanhoja keskustoja ja vielä parempaa, että niitä myös avataan yleisölle. Viime kesänä Naanatalissa oli sattumalta avoimet puutarhat vanhassa kaupungissa vieraillessamme ja se oli todella hauskaa, vaikka osassa puutarhoja mietinkin, miksi he olivat sinne ketään halunneet, koska mitään nähtävää ei rikkaruohoja lukuunottamatta ollut....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle oli yllätys, että näitä avoimia tapahtumia Loviisassa on pitkin kesää. Mukavaa, sillä mitenkään ei joka paikkaan samaan aikaan ehdi ja ihmisillä on kuitenkin kovin erilaiset kesäsuunnitelmat.

   Kyllä minä tuolla Loviisassakin mietin, että mikä idea joillakin on puutarhansa kävijöille avata, kun mitään katsottavaa ei ollut. Mutta ehkä en vain oivaltanut....

   Naantalikin on kiva kesäkaupunki. En tiennytkään, että sielläkin on avoimet puutarhat -tapahtuma. Loviisassa tuli sellainen tosiaan sellainen tunne, että kesä suorastaan räjäyttää suomalaiset järjestämään tapahtumia. Mikäs sen mukavampaa.

   Poista
 28. Olipa tosi mielenkiintoinen retki, kiitos kierroksesta! Totta on kun uppoutuu ihanuuksiin niin kuvat jäävät ottamatta, onneksi jää kuitenkin muistikuvia ja pääsee onneksi toisenkin kerran katsomaan jo tutuksi tullutta paikkaa! Paljon oli varmasti nähtävää ja koettavaa, Loviisassa en olekaan koskaan käynyt! Varmaan olisi ollut paljon ostettavaakin, nuo kukkatuet iskivät takaraivoon, niitä meillä nyt tarvittaisiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahdessa viimeisessä puutarhassa erilaisia kukkatukia oli tosi paljon. Luultavasti pienellä paikkakunnalla tekevät paljon yhteistyötä ja sana kulkee. Ymmärsin, että niitä kukkatukia joku valmistaa siellä Kuninkaanlampi-nimisessä paikassa. Tukia oli meidän mennessämme jäljellä aika vähän, eikä haluamaani ollut. Hinnatkin olivat kyllä aika suolaisia, varsinkin, kun yksi ei olisi riittänyt mihinkään.

   Onneksi tosiaan muistiin painautui kivoja kuvia, vaikka kameraan eivät ehtineetkään. Kokemus oli mitä parhain ja se ehkä siivittää menemään Loviisaan joskus toistekin.

   Poista
 29. Loviisas olis miälenkiintoosta käyrä. Olis varmasti palio katteltavaa. Vaikuttaa kivalta, rennolta kesäkaupungilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loviisa oli tosiaan mukava ja kompakti kesäkaupunki. Tunnelma pihoissa ja tapahtumissa oli tavattoman kotoinen ja avoin. Pääsi noiden 1700-luvun sotilaiden ja mamsellienkin kanssa ihan sujuvasti ja ilman sen kummempia virallisuuksia juttelemaan. Vanhoja puutalomiljöitä on Suomessa vielä runsaasti ja luultavasti kesätapahtumia riittää niistä miltei jokaiseen.

   Poista
 30. Kiitos kierroksesta. Olen käynyt siellä pari vuotta sitten, jotkin kohdat ovatkin tuttuja, mutta varmasti osa on muuttunutkin. Toisaalta on jännä huomata, että samassa paikassa, toinen voi kiinnittää huomiota ihan eri asioihin, kuin itse tekisi.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!