torstai 7. heinäkuuta 2016

Aherruksen jälkeen passaa laiskotella

Pioni Sarah Bernhardt

Maanantain ahersin pihamaalla tuntitolkulla yhteen putkeen. Öisen ja aamuisen sateen tauottua oli syöksyttävä leikkaamaan nurmikko, joka oli jo ehtinyt kasvaa ylipitkäksi. Kyllä koko puutarha näyttää huomattavasti ryhdikkäämmältä heti, kun saa nurtsin lyhyeksi. Sateiden ja lämmön ansiosta se kasvaa nyt ihan kohinalla.

Valkoinen pioni, jonka nimi on hukassa

Kun nurmikko oli hoidettu, tartuin lapioon ja ryhdyin siivoamaan marjapensaiden alustoja ja ympäristöä. Kanttasin nurmireunat ja kitkin rikkaruohot puskien alta. Kovin paljon rikkaruohoja sinne ei vuosien ahkeroinnin jälkeen tulekaan. Hedelmäpuiden ja marjapensaiden tienoilla tosin rönsyleinikin kanssa saa käydä kovaa taistoa. Hetkessä ne tunkevat rönsynsä luvattomiin paikkoihin ja alkavat kasvattaa sinne muhkeita juuriaan.

Pioni Jan van Leeuwen

Kerran pari kesässä kanttaan kaikki kukkapenkit ja istutusalueet. Se ei ole kaikkein mieluisin puutarhatyö, mutta siinäkin huomaa toiston tärkeyden ja tehdyn työn tuottaman kiitoksen. Kun kanttaa säännöllisesti, ei työstä muodostu liian raskasta, eikä rikat pääse riehaantumaan. Yhtenä päivänä en millään pysty kaikkia paikkoja kanttaamaan, mutta pariin kolmeen päivään jaksotettuna, työ sujuu joutuisasti. 

Clematis Pink Fantasy
  
Parasta missä tahansa työssä on lopputuloksen tarkastelu. Kun nurmikko oli leikattu ja puskareunat kantattu, alapihalla näytti harvinaisen fiksulta. Ehdin vielä tyhjentää jokusen kasvarissa istutusta odottavan valkoisen punahatun Päivänliljapenkkiin ja purkittaa ja nimilaputtaa joukon jakotaimia.

Jalopähkämö - Stachys macrantha
  
Lopuksi vielä kiersin puutarhaa kameran kanssa. Tapaan kuvata myös yleisnäkymiä kukkapenkeistä ja pihasta, mutta kun en saa niihin syväterävyyttä, en sitten millään. Hain netistä erilaisia vinkkejä ja neuvoja ja harjoittelin juhannuksen aikaan ties kuinka pitkään niiden parissa. Kuvissa se ei vain näy. Ehkä minun on paras tyytyä yksittäisiin kukkakuviin. Kameran puhdistuksen jälkeen olin jo hetken miettimässä kameran vaihtamista. Siinä on vain pari muttaa. Ensinnäkin raha, toiseksi raha ja kolmanneksi epäilys, että raha menee kuitenkin hukkaan, jos vika onkin pelkästään kuvaajassa. Hohhoijaa, onneksi ei ole tämän suurempia murheita juuri tällä hetkellä.

Varjolilja - Lilium martagon

Tiistaipäivä meni siis työn touhussa ja olin erittäin tyytyväinen aikaansaannoksiini. Kun vielä iltapäivällä alkoi sade, oli se ikäänkuin piste iin päälle. Saatoin tyytyväisenä siirtyä pesulle ja pitää loppupäivän ansaittua vapaata.

Maurinmalva - Malva sylvestris mauritiana

Siemenestä kasvatettuja ja purkissa alkukesän viettäneitä punahattuja kukkapenkkiin istuttaessani mietiskelin, miksi monet itse idätetyt kasvit kasvavat niin vaisusti purkissa? Oli purkki sitten pullollaan juuria tai sopivasti tai ei nimeksikään. Sama vaikutus kaikilla vaihtoehdoilla. Ehkä kasvit ajattelevat, että mitä tässä turhia paukkuja kasvuun ja kukoistukseen käyttää, kun tavoite on kuitenkin päästä kukkapenkkiin. Heti, kun ne saa istutettua maahan, alkaa roima vankistuminen ja kukkiminenkin. 

Maurinmalva kuuluu jokavuotisiin suosikkeihini. En tiedä, talvehtiiko se jonkun puutarhassa, minulla ei. Niinpä kasvatan joka kevät uusia yksilöitä. Tänä vuonna vain yksi siemenistä iti. Taitaa olla aika hankkia uusi siemenpussi, sillä siitä samasta olen kasvattanut jo muutaman vuoden ajan. No, joka tapauksessa maurinmalva on viettänyt purkissaan kasvarin hyllyllä koko alkukesän, kunnes se muutama päivä sitten pääsi maahan. Ei nyt sentään yhdessä yössä, mutta ei paljon vähemmässäkäänn siihen ilmestyi ensimmäiset nuput. Ja kasvarissa se oli jo sen näköinen, että ellei tässä kohta päästä kukkapenkin multaan, heitän henkeni oitis.

Verikurjenpolvi - Geranium sang. 'Striatum'

Kun yhden päivän ahertaa, voikin seuraavan sitten hyvällä omalla tunnolla laiskotella. Ja pitääkin. Jos tekee töitä päivä toisensa jälkeen, alkaa mikä tahansa mukavakin työ tuntua puulta. Laiskottelua tietenkin helpotti ulkona säännöllisin välein ropissut sade. Ihan tyhjänpanttina en oikein osaa olla, mutta tulipa kamera tyhjennettyä, kuvat ja blogi varmennettua ja läjä papereita arkistoitua ja siivottua. Työhuoneessa harvoin kesällä ehtii kovin intensiivisesti ahkeroida.

Harjaneilikka - Dianthus barbatus - ainoa, joka selvisi talvesta

Seuraavat päivät menevätkin omaishoidon parissa. Hyvillä mielin voi välillä olla pois kotoa, kun ainakaan puutarhassa ei ole rästihommia odottamassa. Rikkaruohot ja nurtsi kyllä kasvavat, vaikka missä olisin, joten niistä en kanna huolta. Ne kuuluvat puutahurin kesään samalla tavoin, kuin huushollin siivoaminen kenelle tahansa. 


Pionikuvien jakaminen taitaa olla tältä kesältä ohi, sillä näitä narrinhattuja on jo enemmän, kuin kukkivia pioneja. Surutta leikkasin vielä hyväkuntoisia pioneja maljakkoon, koska sateessa ne pilaantuvat ennätysnopeasti. Maljakossa nuppuisena tai hiukan avautuneena leikattu pioni kestää yllättävän pitkään. Ja tuoksuu ihastuttavasti.

Clematis integrifolia 'Aljonushka'

Blogini on saanut uusia lukijoita. Toivotan lämpimästi tervetulleiksi:

Tita Haapajoki ...unelmia ruusuista -blogista
Pihapiika Pihapiian tontilla -blogista
Elämän kolhima


Mukavia kesäpäiviä kaikille! Toivottavat Juuso ja piikansa Between.
 

43 kommenttia:

 1. Hyvähän on välillä laiskotella. Meillä ruoho kasvaa nyt ylipitkänä. Eilen olisi ollut juuri ja juuri sellainen sää, että sen olisi voinut leikata. Sunnuntaista asti ollut enemmän tai vähemmän sateista.

  Nätti tuo kerrottu tai puolikerrottu kurjenpolvi.

  Narrinhattu kuvaa aika hyvin pionien siemenkotia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhahommat ovat vaan niin vietteleviä, ettei sieltä tahdo pois pysyä. Laiskottelen sitten paremmin talvella. Sade tympii. Varsinkin, kun kuuden uutisissa sen luvattiin jatkuvan ja jatkuvan.

   Poista
 2. Hienoa kukintaa. Kyllä välillä pitää tosiaan vain laiskotella, niin jaksaa taas touhuta kailenlaista puutarhassakin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta pitää laiskotella, mutta kun tuo puutarhassa touhuilu usein on omanlaistaan laiskottelua ja pakoa niistä muista arjen touhuista.

   Poista
 3. Ahkerana olet ollut, hyvillä mielin voi sitten lorviakin.
  Ihastuttavat kuvat, pionit ovat ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti, kun sateessa tulee tauko, käyn hakemassa loputkin vielä nupullaan olevan pionit maljakkoon. Vettä nimittäin luvattiin lisää ja lisää ja lisää...

   Poista
 4. Laiskottelu kuuluu asiaan aherruksen jälkeen. Juuso näyttää kuvasta päätellen hallitsevan hyvin lepotaukojen merkityksen. Upeita pionien kuvia! Toivoisin pionien kukinnan kestävän koko kesän koska ne ovat niin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa hienoa, jos pionien kukintaa riittäisi kesäkuun alusta elokuun loppuun. Voi sitä kauneutta ja tuoksua.

   Poista
 5. Hienot kuvat ihanista kukkijoista!
  Hyvä se on välillä vähän laiskotella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laiskottelu on ihan mukavaa, mutta talvella saa sitä tehdä tarpeekseen. Ja Ukkokulta hoitaa välillä minunkin osuuteni varsin lahjakkaasti.

   Poista
 6. Niin kauniita kukkasia näin sadepäivinä on mukava lepäillä. Mukavaa loppuviikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt saisi aurinko jälleen paistaa, että pääsisi pihalle laiskottelemaan.

   Poista
 7. Voi sinnuu. Taidat olla liian kriittinen kuviesi suhteen. Laita vaan niitä kukkapenkkikuviakin meille nähtäväksi. Nämä lähikuvat kukista ovat kyllä todella upeita. Ahkerakin olet ollut, joten laiskottelu on enemmän, kuin paikallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän liiankin kriittinen. Minkäs sitä luonteelleen mahtaa, vaikka hienoista kehitystä on kyllä tapahtunut.

   Poista
 8. Pihahommat kyllä vievät niin mennessään, vaikka olisi tarkoitus tehdä YKSI juttu, siinä puuhatessa näkee jo seuraavan....ja kello lähenee puoltayötä.
  Onneksi on niitä sadepäiviäkin, että voi ottaa vapaata pihahommista ja vaikka tarttua kutimeen. Ahh, mitä terapiaa kutominen onkaan!
  Meilläkin sataa nyt, nopeasti tulivat ne lupaamasi pilvet perille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä sen sanoit. Miltei kuukauden olin ilman kudinta, mutta pari iltaa sitten aloitin jälleen sukkahommat. On se niin mukavaa ja tuntui ihanalta löytää jälleen käsilleen jokin järkevä paikka iltasella sohvalla istuessa.

   Poista
 9. Onpas hienot kuvat!
  Ihana Juuso kissa!
  Mukavaa torstai päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! Juuso juuri köllöttää tässä työpöydällä näytön edessä. Karvoja on minunkin naamani täynnä.

   Poista
 10. Meilläkin hieman tiihuttaa..kuivaa jo olikin.
  Huushollin laittoa silloin voi tehdä, ihan vaa vaihteeks. hih
  Mulla maurinmalva tekee siementaimia viereen ja niist jotakin honteloita nyt kasvamassa ja muutama kukka. Luulin kokonaan kuolleeksi. Juuso nauttii kesästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se etu sateesta näin kesällä on, että sisälläkin tulee jotain tehtyä. Muuten joutuu puhtaita paitoja etsimällä etsimään, kun ei malta pestä tai silittää pyykkiä.

   Poista
 11. Kun olet noin ahkeroinut kyllä saa oikein luvan kanssa ns. laiskotella. sulla on komeita kukkia ja hienon värisiä.
  Ostin viime vuonna tuota harjaneilikkaa uuteen tarhaan. En tiedä onko talvehtinut, multa hävisi monta kukkaa. mulla ei ainakaan ole kukassa neilikka, nyyh kenties hävinnyt.??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sääli, että menetit harjaneilikat. Ne ovat kauniita ja niitä on niin paljon erilaisia. Täytyypä käydä seuraavalla kauppareissulla tutkimassa siementarjontaa.

   Poista
 12. Pionikuvasi ovat herkullisen ihania kerta kaikkiaan!

  Sellaistahan tuo puutarhanhoito on, viettelee mennessään, jos ei välillä sataisi, ei työt ainakaan ja uudet ideat lopu milläänn, vauhtia piisaa niin kauan kuin valoa riittää ja voimia, joskus olen otsalampunkin kanssa jotain hiukan puuhastellun syysaikana, mutta isäntä on nopeaan sisään hakenut ettei naapurit luule ihan mitä vain. Meilläkin tuo maurinmalva on yksivuotinen, joskus se siementää, harvemmin kuitenkin, upeasti ne villit siementaimet kyllä kasvavat, voisi joskus kokeilla syyskylvöäkin. Nauratti tuo laiskottelu ja ajattelin, että mitähän se kohdallasi mahtanee tarkoittaakaan...tuskin lököttelyä vaan jotain muuta kivaa puuhailua!

  Mukavaa viikon jatkoa! Juuso nauttii kesästä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en minä kovin taitava laiskottelija ole. Jotenkin tuo puutarha on niin terapeuttinen paikka, ettei siellä työt ihan oikeilta töitä tunnu. Ikävinkin kaivaminen on omalla tavallaan mukavaa, kun siinä näkee muutoksen ja valmistumisen. Talvella saa laiskotella tarpeekseen, kun on pimeää ja kylmää.

   Juuso nauttii kesästä ja parhaillaan se köllii tässä työpöydällä odottamassa ulos pääsyä. Sade ei sitä houkuttele nyt pihamaalle.

   Poista
 13. Ihanaa kukintaa puutarhassasi. Pionikuvat ovat aivan hurmaavia. Meillä on nyt satanut monta päivää, joten puutarhaan ei ole juuri päässyt, mutta tiedän että kunhan sade loppuu, niin muutama tunti kyllä hurahtaa puutarhahommissa. - Poutaisia kesäpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, nyt toivotaan niitä poutapäiviä oikein kimpassa. Sadetta on tullut ihan riittävästi ja ulos olisi mukava mennä touhuamaan.

   Poista
 14. Hienot taas on kuvasi. Mukavaa loppuviikkoa Juusolle ja piialleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuso ja piikansa kiittää. Parhaillaan yksi karvainen katti makaa pitkin pituuttaan työpöydällä ja kuvittelee olevansa lasimestarin katti. Ei nimittäin läpi näy ja välillä voisi olla kiva tietää, missä kursori ruudulla liikkuu.

   Poista
 15. Upeita kukkijoita - täällä tahtoo kaikki kaatua jatkuviin sateisiin. Juuso kissa näyttää peräti itsetietoiselle katille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämänpäiväisen sateen jäljiltä taitaa taas tukemista pihamaalla riittää. Huoh!
   Juuso on ajoittain hyvinkin itsetietoinen. Piika on passannut sen sellaiseksi.

   Poista
 16. Kauniita kuvia. Aherruksen jälkeen sitä aina onkin enemmän, kuin tyytyväinen työnsä tuloksiin ja sitten voikin taas hetken huilata. Sade on nyt täällä meilläkin sanellut töiden tahdin. Olemme nimittäin pystyttäneet terassille tulevia pylväitä ja sateet hidastavat auttamatta työn etenemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän parempaa on onneksi luvassa. Pääsette tekin ehkä jatkamaan terassihommia.

   Poista
 17. Narrinhattuja on täälläkin piha pullollaan. Osan ehdin leikata tänään ennen kuin kastuin ihan läpimäräksi. Mutta onneksi ylätalossa riittää askaretta niin ei harmita nuo sateet niin paljon.
  Juusosta on hyvä ottaa mallia ja välillä heittäytyä aivan pitkäkseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateet toki näin kesällä harmittavat, mutta sen ajan voi sitten hyödyntää tekemällä sisähommia. Nehän tunnetusti jää vähän huonolle tolalla auringon kutsuessa puutarhaan.

   Poista
 18. Maurinmalva ei selvinnyt meillä talven yli. Enkä tajunnut ottaa siemeniä talteen. Pitääkin katsoa löytyisikö niitä kaupasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pussillinen maurinmalvaa kestääkin pitkää. Yhdestä siemenpussista olen kasvattanut jo neljän kesän ajan. Nyt on lopussa, joten keväällä täytyy hankkia lisää, ellei tuosta omasta kasvista muista siemeniä ottaa.

   Poista
 19. Oletpa totta tosiaan ollut ahkerana, kyllä tuollaisen aherruksen jälkeen kelpaakin laiskotella. Ja muutenkin on hyvä silloin tällöin vain olla ja levätä, vaikka puutarhassa olisikin paljon hommia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhassa touhuaminen on sen verran mukavaa, että mielellään siellä jotain tekee. Hetken kun istuu niin jo on pää täynnä ideoita. Tuleehan sitä laiskoteltua - viimeistään talvella.

   Poista
 20. Huh, olitpas ahkera, nyt voin tosiaan pitää muutaman päivän "vapaata" puutarhasta. Kanttaus on halpa tapa pitää piha siistinä, kauniisti kantatut reunat antavat kauniin ilmeen koko puutarhaan. Silityksiä Juusolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuso kiittää. Muutama puutarhasta vapaa päivä on väkisinkin tullut, kun on satanut niin paljon. Vaihteeksi näin.

   Poista
 21. Mukavia kesäpäiviä myös sinulle ja Juusolle :) nyt on vain satanut jo niin monta päivää että se olisi välillä auringonpaisteen vuoro !

  VastaaPoista
 22. Kadehdin ahkerointiasi, itse en ole saanut juuri mitään aikaiseksi.

  Oletko nyt varma syväterävyyden puutteesta, minusta kuvasi ovat todella hyviä. Mutta jos mielessäsi on tarkat makrokuvat, niin silloin kannattaa hankkia makro-objektiivi.

  Hra Karhu hankki meillä uuden objektiivin, ja ehdin jo iloita siitä, kunnes selvisi, että se oli hran autokuvauksia varten, eikä sillä saanut minun mieleisiä kuvia. Minun kuvistani tuli tosi suttuisia...

  VastaaPoista
 23. Meillä hajosi ruohonleikkuri, nyt täytyy vaan toivoa, ettei ruoho kovasti kasva, kun yksi tuttu lupasi tulla katsomaan leikkuria, jos saisi sen kuntoon...

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!