Kylvösuunnitelmaa tehdessäni seikkailin netissä. Hiukan hämmentävää, kuinka erilaista tietoa löytyy niinkin yksinkertaiselta kuulostavien asioiden ollessa kyseessä, kuin vihannesten kylvöajoissa. Kun siihen nettitietoon vielä liittää siemenpussukoiden faktat, onkin pää ihan sekaisin.
Lehtikaalia olen kasvattanut jo muutaman kesän ajan ja aina kylvänyt sen suoraan kasvimaalaatikkoon. Aika monessa ohjeessa kuitenkin neuvottiin kylvämään lehtikaalin huhtikuussa ja esikasvattamaan sen sisällä. Samaan ohjeeseen törmäsin pinaatin kanssa. Senkin olen suorakylvänyt ja hyvin on ehtinyt satokuntoon.
Fenkolia (venkolia) en ole aiemmin kasvattanut. Pussin ohjeen mukaan fenkolin voi kylvää suoraan kasvimaalle. Netissä taas parikin sivustoa ohjeistaa esikasvattamaan.
Taimikasvatustilani ovat varsin rajalliset, eivätkä muutenkaan erityisen suotuisat. Niinpä haluaisin kylvää kaiken mahdollisen suoraan ulos, jos se vain kasvin puolesta passaa. Kertokaapa omista kokemuksistanne ja käytänteistänne.
Taimikasvatus oli hankalaa, kun ei ole siihen tilaa. Käytänössä elimme noin kymmenisen vuotta niin, että keväisin kaikki pöytien pinnat olivat täynnä taimilaatikoita. Se on ohi nyt! Olen kärsimätön kouluttaja eli se hentojen taimien hoito ja koko perhe kyllääntyi kun taimilaatikoita oli talo täynnä. Nyt en pidä enää hyötypuutarhaa muuta kuin hedelmäpuutarha ja marjapensaat, joten ostan laventelit sun muut nuppuisina taimina.
VastaaPoista<3
Eipä meilläkään paljon taimikasvatustilaa ole ja joka kevät päätän, että nyt se loppuu. Esikasvattamisella kuitenkin saa itselleen sopivia kasveja. Ja kyllä ne keväiset multatalkoot ovat omalla tavallaan mukava, kevääseen kuuluva traditio. Minun kasvihuoneeni on viiden neliön kennokasvari, mutta ihana siellä on kesällä tutkia ja tuoksutella kasvavia tomaatinvarsia.
PoistaHei, minä suosin esikasvatusta. Laitan joka kevät huhtukuussa lehtikaalin ja palmukaalin siemenet pieniin potteihin. minulla on lasitettu länsiparveke ja siellä ovat esikasvaneet todella hyvin. Tosin jonkin aikaa pidän niitä sisällä leveällä ikkunalaudalla. istutan toukokuussa maahan. Tämä käytäntö sopii minulle hyvin. Huomasin muuten, etten ole blogiini päivittänyt mitään taimikasvatuksesta vaan siitä asiasta löytyy instagramistani @maijalinnea1joitain kuvia aina sirkkalehti asteesta maahan istutukseen (17.4.2015 ). Taimikasvatus vaati tietysti aikaa ja vaivaa, se sopii kuitenkin minulle, kun olen eläkkeellä. Voisin muuten kokeilla laittaa osan maahan ja osan taimikasvatuksena. Laitanpa siitä sitten blogiini tietoa, miten onnistun.
VastaaPoistaAikaa ja vaivannäköä minullakin riittää, mutta tila taimikasvatukselle on sen verran vähissä, että pakko tehdä jonkinlaista karsintaa. Mietin vain esimerkiksi tuon lehtikaalin suhteen, onko sillä esiksasvatuksella muuta hyötyä, kuin aikaisempi sato? Ja kuinka ison etumatkan esikasvatettu lehtikaali suhteessa suorakylvöön saa? Ehkä minäkin teen testin ja kokeilen kumpaakin vaihtoehtoa, jos tilaa keväänkorvalla vielä löytyy.
PoistaTilanpuute estää esikasvatusta täälläkin. Ja kissat. Kesäkurpitsoja oon laittanut sekä suoraan että taimena, suoraan toisaalta parempi ku ei tartte pelätä että halla vie...Oon ostanut tomaatintaimet suoraan isoina ja vankkoina puutarhalta, toisinaan laittanut oma kasvattamia alkuja, ihan hyviä on tullut kaikista. Vähän kaksipiippuista on! Molempiparempi!
VastaaPoistaMeillä Juuso ei onneksi enää juurikaan taimia vaivaa. Alkaa ilmeisesti ikä siihenkin vaikuttaa. Tila on se suurin ongelma. Kurpitsat ovat helppoja esikasvatettavia, sillä ne itävät niin nopeasti, etteivät pitkään ikkunalaudalla loju.
PoistaKummasti niitä kylvöksiä vaan kevään mittaan jostain ilmestyy......
VastaaPoistaMinulla on kyllä erilaisia idätys- ja taimikasvatustiloja riittävästi näin harrastelijan tarpeisiin, viileää ja valoisaa, lämmintä ja valoisaa. On niissä taimissa kyllä aikamoinen työ, niin paljon helpommalla pääsisi kun ostaisi sopivan määrän valmiita taimia. Mutta siinä menisi koko hauskuus ;). Itse kylvän kaikki siemenet esikasvatukseen, suorakylvöönkin tarkoitetut. Näin säästyy ainakin yhdeltä rikkaruohojen kitkemiskierrokselta ja esikasvatetuista taimista saa valittua ne vankimmat ja istutettua sopivalle etäisyydelle toisistaan. Porkkananoita ja punajuurta en sentään esikasvata! Tomaatit ostan aina valmiina taimina, näin omia tomaatteja saa yleensä jo kesäkuun puolella.
Suurimman osan voisi kylvää suoraan ulos, silloin satoa ja kukintaa joutuu odottamaan vähän pitempään. Kärsimätön kun olen, en malta odottaa :D
Sen verran kärsimätön minäkin olen, että esikasvatus sopii paremmin luonteelleni. Harmi vain, ettei tilat mitenkään riitä kaikkeen siihen, mitä haluaisi kasvattaa. Täytyy siis edelleen jatkaa lottoamista, jotta edes unelmissaan voi rakentaa tilan taimikasvatukselle.
PoistaVaikka sitä joka kevät päättää, ettei enää koskaan yhtään pottia ikkunalautoja valtaamaan, yhtä varmasti sen päätöksen pyörtää. On se vaan niin kivaa ja mielenkiintoista. Jos sitä haluaisi päästä helpolla, kannattaisi muuttaa kerrostaloon. Mielellään sellaiseen, jossa ei ole edes parveketta. Mutta helppouttahan me emme tavoittele.
Tilanpuute on ollut minullakin ongelmana esikasvatuksessa. Nyt kasvihuoneen valmistumisen myötä asia helpottuu oleellisesti. Olen paljolti suosinut suorakylvöjä, jos vain siemenet ovat olleet soveltuvia siihen. Jotkin siemenet vaan näyttävät vaativan lähes välttämättä esikasvatusta, jotta niiden taimettuminen onnistuisi toivotulla tavalla. Pohjalämpöä vaativat siemenet olen kasvattanut yleensä alkuun styrox laatikoissa pesuhuoneen lattialla ja taimettumisen jälkeen siirtänyt valoisaan ja viileään.
VastaaPoistaKasvarin myötä minäkin olen siirtynyt esikasvattamaan mahdolliset perennat kasvarissa. Siellä ei voi kuitenkaan kovin aikaisin keväällä mitään esikasvattaa. Öljylämmittimestä on hallaöinä apua, mutta liian kylmällä lämpö menee lähinnä harakoille.
PoistaOlen esikasvatuksessa niin monella tapaa töpeksinyt, että suosin suorakylvöjä. Minulla olisi kyllä tiloja esikasvatukseen kasvihuoneessa ja kuistilla, mutta taitoa puuttuu. Eli päinvastainen ongelma kuin monilla täällä😊 Toki taas tänä keväänä koitan muutamaa lajia esikasvattaa. Ehkä se alkaa pikkuhiljaa sujua.
VastaaPoistaEn minäkään mikään taituri ole, mutta sinnikkäällä opettelulla taito ja kokemus vähitellen karttuu. Täältä blogistaniasta olen saanut parhaat neuvot ja vinkit ja rohkaistunut kokeilemaan yhä enemmän.
PoistaPinaatin olen aina kylvänyt suoraan ulos. Kaaleja nykyään esikasvatan aika pitkälle sisällä lasikuistilla, auttaa vähän kirppojen ja kaalikoiden kanssa. Kesäkurpitsan osan esikasvatan ja osan kylvän suoraan, se jakaa satoaikaa paremmin.
VastaaPoistaKesäkurpitsa onneksi itää tosi nopeasti, eikä taimia tarvita kovin montaa, joten sen minäkin esikasvatan. Pinaatin olen kylvänyt suoraan ja saanut ihan hyvän sadon. Siksi mietinkin, mikä hyöty sen esikasvattamisesta on.
PoistaKyllä kasvimaan asukit kylvän suoraan omalle paikalleen, tomaatit ja kurkut esikasvatan.
VastaaPoistaSamalla linjalla minäkin pääasiassa olen. Ihan sen tilanpuutteen vuoksi.
PoistaEsikasvatukseen ei minulla täällä kaupunkikodissa ole tiloja ja myöskin valosuus on aika kortilla.Nyt lasiterassilla ajattelin jotain esikasvattaa ja kesäkodin navetan ikkunalle kylvän jotain.
VastaaPoistaJos asuisin pysyvästi maalla niin eräs vanha hyvä tapa olisi tehdä ns lämpölava ja siinä esikasvattaa vaikkapa purjo,maissi,kesäkurpitsa ym. Kaalit kylväisin osan suoraan ja osan ns tavalliseen kasvulavaan ja koulisi sitten kasvupaikalleen. Kaalit on hankala esikasvattaa, niistä tulee monesti niin honteloita ja taimipolte on monesti vitsauksena.
Suorakylvö kaikille juureksille,(kaaleille), pavuille, herneille ym.
Minä olen vanhan koulukunnan kasvatti eli kaikkien kesäkukkien ei tarvitse kukkia jo kesäkuussa vaan heinäkuussakin vielä ehtii.
Minun toiveammattini oli puutarhaopettaja, mutta vanhempani olivat sitä vastaan ja siksi valitsin kotitalouden.(kuulema en olisi jaksanut kasvihuoneitten kuumaa ilmaa ja raskasta puutarhatyötä)
Asiaan pallatakseni,minä suorakylväsin kaiken mahdollisen, tulee tukevia taimia ja koulintavaihe jää väliin ja taimien uudelleen juurtuminen.Toki loppuviimeksi on kyse kasvuolosuhteista ja kesästä, siis mikä on paras tapa!?
Oletko mitannut lasiterassin lämpötiloja? Nythän teillä alkaa jo olla vertailukelpoista tietoa. Se olisi ainakin valoisa paikka taimikasvatukseen.
PoistaVanhempien mielipiteellä oli ennen vanhaan valtava merkitys nuoren ihmisen tulevaisuuden kannalta. Joskus he varmaan olivat kaukonäköisyydessään oikeassa, mutta tiedän muutamia ihmisiä, jotka vielä vanhakin ovat katkeria siitä, etteivät saaneet itse elämästään päättää. Tyttäreni sanoi ihan hiljan, että hänestä on mukavaa, ettemme hänen mielestään koskaan painostaneet johonkin tiettyyn koulutukseen tai ammattiin. Tuntui mukavalta, sillä mielestäni motkotin ihan liikaakin opiskelun tärkeydestä.
Suorakylvö on laiskan tai muuten matalaenergiaisen menetelmä! Jos muutamana vuonna yrittää suorakylvöä eikä kasvi lähde, se ei sitten ollut tämän pihan kasvi. Parhaat voi kylvää jo syksyllä.
VastaaPoistaKerrassaan mainio näkökulma! Laiskuutta on sen verran roimasti nyt ilmassa, että tällä menolla tomaatintaimia haetaan kaupasta.
PoistaMeillä isäntä hoitaa ton puutarhan. Kurkku ei ole ainakaan onnistunut esikasvatuksella. Ovat viimein nuupahtaneet siinä vaiheessa kun maahan pani. Viime vuonna laittoi heti siemenen suoraan maahan, ja hyvin saimme kurkkuja.
VastaaPoistaAvomaankurkut meilläkin on laitettu suorakylvönä. Tosin niitä ei ole viljelty aikoihin. Kasvihuonekurkku on kyllä pakko esikasvattaa. Ehkä lainaat isäntää meille puutarhahommiin. Joskus kaipaan hiukan enemmän miehistä osallistumista.
PoistaPostaus herättää monenlaisia mietteitä. Olen jo päättänyt, että tänä keväänä esikasvatan mahdollisimman vähän. Saa nähdä pitääkö päätökseni:). Täällä V-vyöhykkeellä kyllä kurpitsat, myös kesäkurpitsat pitää esikasvattaa. Myös kaalit esikasvatin viime keväänä. Aikaisemmin olen ostanut ne muutamat istuttamani kaalintaimet. Yleensä aloitan noitten kasvien esikasvatuksen vapun tienoilla. Ehkä etelämmässä ne voi tuolloin kylvää suoraan maahan. Käytän kasvihuonetta esikasvatukseen toukokuussa ja vasta loppukuusta säistä riippuen istutan multaan.
VastaaPoistaNiin minäkin aina päätän, ettei yhtään tai ei ainakaan paljoa. Ja sitten homma karkaa käsistä. En oikein tiedä, mistä täällä meidän nurkilla voisi ostaa hyötykasvien taimia. Viimevuotinen netissä tehty ennakkotilaus paikalliselle tarhurille oli aikamoinen rimanalitus ja pettymys. Kallista, surkeita taimia, joista osa jäi saamatta ja huono palvelu. Vieläkin harmittaa. Hyvä, kun tuli puheeksi, sillä sitä muistellessa taidan suhtautua omaan kasvatukseen ihan uudella innostuksella.
PoistaSama ongelma mullakin, tilan puute. Ja sen lisäksi oikeastaan myös ikkunoiden varjoisuus, kun etelän puolella on koko asunnon levyiven melko syvä parveke, joka varjostaa alakerran ikkunoita, parvekkeen katon tehdessä saman yläkerran ikkunoille. Kaikenlaisia kasvatuksia sitä silti ikkunoiden ääreen päätyy ja apuna pari kasvivaloakin.
VastaaPoistaViime keväänä testasin kesäkurpitsan, kaalien ja salkopapujen kanssa sellaista esikasvatusversiota, että laitoin siemenenet sisällä itämään niin myöhään, että heti itämisen jälkeen ruukut saattoi laittaa päiviksi ulos mutta yöt saivat lämmitellä sisällä. Ruukut olivat isoissa kahvallisissa laatikoissa joten kerralla sai nostettua suuren määrän taimia ulos. Yöllä laatikot olivat vain olohuoneen seinustalla, paikassa joka ei muuten ole esikasvatukseen sopiva (taimet olisivat sekä tiellä että varjossa). Viileämpinä päivinä peitin taimet harsoilla päivälläkin mutta sisälle eivät mahtuneet. Kaalit olivat alkuun minikasvihuoneessa joka sekin suojasi. Taimista tuli tosi vankkoja ja aion tehdä samoin tänä keväänäkin. Sato oli hyvä kesäkurpitsasta ja pavuista, kaalit menivät koiden suihin joten en tiedä miten olisivat ehtineet tehdä satoa.
Tämä onkin osoittautunut hedelmälliseksi keskusteluksi, sillä sinunkin kommentistasi avautui uusia näkökulmia ja vinkkejä omaan käyttöön, kiitos!
PoistaViime kevät oli siinä mielessä helppo, sillä lämmin tuli aikaisin ja taimia saattoi ulkoiluttaa helposti. Muistan, että kasvariinkin taimet sai jo toukokuussa. Esikasvatusaika sisällä jäi tavallista lyhyemmäksi.
Minä olen innokas esikasvattaja, kasvattelen mielelläni ihan kaiken. Viime kesänä kasvatin etukäteen jopa unikoita, jotta sain ne kukkimaan aikaisemmin. :D Keväisin ikkunalaudat täyttyvät nopeasti ja isäntä on yleensä kiinnittänyt minulle pitkät hyllyt ikkunoiden eteen, jotta esim. yrttipurkit jne mahtuisivat.Pieneen kausihuoneeseeni olen laittanut lämpöä päälle yleensä maaliskuussa, jolloin päivät jo lämpenevät luonnostaankin auringonvalon lisääntyessä. Olen vastikään aloittanut puutarhablogin pitämisen, ja siellä jutustelen paljonkin esikasvatteluista, niin kukkien kuin kasvistenkin. Tervetuloa kurkistamaan!
VastaaPoistaSinä onnellinen, jolla on oma kausikasvatushuone. Meillä ikkunoiden alla on sähköpatterit, joten ikkunalaudat ovat surkea esikasvatuspaikka. Liian kuumaa ja multa kuivuu hetkessä koppuraksi.
PoistaKiva tavata uusi bloggari. Tulenkin vastavierailulle.
Esikasvatettujen taimien siirto lopullisen kasvatuskohtaan on ollut minulle usein kompastuskohta. Siksi suosin suorakylvöä aina kun on mahdollista. Kylvän kesäkukkiakin ruukkuun ja suojaan ne lasilevyllä, kunnes olosuhteet ovat lämmenneet. Taimet kasvavat suorakylvöllä rotevammiksi eikä sato tai kukkiminen kovin viivästy. Vain kurkut ja kesäkurpitsat esikasvatan taimiksi. Tämä johtuu tietysti myös siitä, että minulla ei ole mittavia esikasvatustiloja - daaliat vievät paljon tilaa kevätkasvatuksessa.
VastaaPoistaNiinpä, myös daaliat, begoniat ja pelaguut pitää saada johonkin mahtumaan. Pakko priorisoida, ei tässä muukaan auta.
PoistaKiinnostava aihepiiri aloittelevan parvekepuutarhurin näkökulmasta. Liityin myös blogisi lukijaksi. Tervetuloa meillekin päin. :)
VastaaPoistaTäällä on ollut antoisaa kommentointia ja monta ajatuksia herättävää vinkkiä on tullut.
PoistaBlogisi on jo minulle tuttu. Olet lämpimästi tervetullut lukijakseni.
Niin kuin ollaan ennenkin jo puhuttu, että niin sitä vaan höyrähtää tässä kohtaa ja unohtaa kaikki tilanpuutteet, jotka on edessäpäin taimien kasvaessa. Sitä vaan on niin mahdoton vimma upottaa sormensa multaan. Haluaa edistää kevättä jollain lailla.
VastaaPoistaMinä olen esikasvattanut ja suorakylvänyt lehtikaalia. Kummallakin tavalla onnistuu. Sato tulee suorakylväessä vain hieman myöhemmin. Nyt ajattelin kokeilla tapaa, jonka luin Makutarhuri kirjasta. Heidi Haapalahti
kertoo kirjassa istuttavansa lehtikaalit vasta juhannuksen jälkeen.
Näin pienet taimet säästyvät alkukesän tuholaishyökkäykseltä. Viime kesänä meinasivat meinaan ökkiäiset syödä pienet taimiparat heti alkutekijöihinsä. Juhannuksen jälkeen on ökkiäisiä paljon vähemmän ja taimetkin on silloin vankempia.
Olen muutenkin huomannut, varsinkin kesäkukkien kylvön suhteen, että ulos vaan ja harso päälle, niin taimista tulee vankempia. Myös daalianmukuloiden kasvatuksen hoidan samanlailla. Ulos ja harso, niin tulee vankkoja, pysytyssä pysyviä sekä matalampia daalioita.
Mutta jokainen varmasti löytää omat hyvät konstinsa. Kaikki riippuu vielä kasvatusolosuhteistakin, niin varmasti hyviä konsteja on monia.
Näissä kommenteissa on tullut monen monta hyvää vinkkiä. Meillä lehtikaalit saivat kasvaa rauhassa, kunnes heinäkuussa kotilot löysivät kasvimaalaatikkoon ja se oli kaalien menoa. Jos illalla keräsin kaikki kotilot, aamulla oli toinen mokoma valloittanut varret. Ällöttävää ja turhauttavaa.
PoistaDaaliavinkkisi on erinomainen. Tarkoitus on hankkia uusia daalioita - jos vain jostain matalampaa sorttia löydän - joten kasvatustilat ovat entistäkin tiukemmalla. Mietin, kävisikö autotalli daalioita esikasvatukseen? Siellä on ikkunat, mutta ei lämmitystä. Valoisaa, vaan onko liian viileää?
Minä ajattelin tilanpuutteen vuoksi suorakylvää aika paljon. No, chilejä haluan kasvattaa, joten nehän kohta pitää kylvää)
VastaaPoistaHyötykasvien kasvatuksesta en oikeastaan tiedä mitään, joten neuvoja ei ole. Sen sijaan kiinnostuneena luen kommentteja, ja hyviä vinkkejä täältä löytyy :)
Chili pitääkin muistaa laittaa kylvölistaan. Kiitos muistutuksesta! Täällä on tullut runsaasti mielenkiintoisia näkökulmia ja vinkkejä. Ei kai se niin vakavaa ole, jos kokeilee erilaisia vaihtoehtoja. Tietääpä seuraavana keväänä, mikä systeemi ei itsellä toimi.
PoistaMinulla myös loppuu tila hyvin pian, jos oikein esikasvattelen. Loppukeväästä aurinkoisen olohuoneen täyttävät myös daalian juurakot, joten pakko tehdä rajoittavaa karsintaa, vaikka mieli tekisi kasvatella itse monenlaisia kukkasia ja kukkapenkin täytteitä.
VastaaPoistaOn minulla nyt jo
Karsintaa on ihan pakko tehdä. Siksi en enää juurikaan kasvata sisällä perennantaimia, koska sen voi tehdä kesällä ulkona tai kasvarissa.
PoistaVoi, mitä sait aikaan! Suomalaisen kesän tuoksua, vihreää pestoa omista yrteistä, taistelua kaalikoita vastaan lehtikaalin lehdillä . . . Sitä kannattaa odotella. Ali
VastaaPoista