lauantai 21. tammikuuta 2017

Lajitteletko latinaksi, suomeksi vai peräti savoksi?


Piakkoin on taas käsillä hetket, jolloin käsissä pyöritellään siemenpusseja ja päässä kasvien nimiä. Itse asiassa olen jo aloittanut pussien rapistelun, kuten aika moni muukin. Lähdin hommaan vähän takaperin seikkailemalla ensin monissa netin siemenkaupoissa ja vasta ensimmäisen tilauksen tehtyäni ryhdyin katsomaan, mitä omista varastoistani löytyy.


Nakkasin aikamoisen pinon tyhjiä siemenpusseja roskiin kummastellen samalla, minkä vuoksi niitä talletan. Onhan minulla kuitenkin tiedossa, mitä ja milloin olen kylvänyt. Muutenkin siivosin pussukkalaatikoita. Onnekseni hyllystä löytyi yksi ylimääräinen tyhjä laatikko, johon siirsin omasta puutarhasta kerättyjen siementen pussit. Tein vielä uudet välilehdet jokaiseen laatikkoon. Vihanneksille lajeittain ja kukkien siemenille aakkosittain. Koska itse kerättyjä siemeniä on sen verran rajallinen määrä, niille laitoin nimillä varustetut välilehdet. 


Olisin hommannut lisää siementen varastoimiseen soveltuvia laatikoita, mutta harmikseni noita käteviä laatikoita ei enää viimeksi Ikeassa käydessäni ollut. Olivat muuttaneet mallin toisenlaiseksi ja laatikoiden koko- ja värivalikoimakin oli taas aivan erilainen. Musta väri sopisi käyttööni, sillä kesän mittaan noihin laatikoihin tuppaa tulemaan multaisia sormenjälkiä, jotka etenkin valkoisissa laatikoissa näkyvät liiankin hyvin. Kansia harvemmin laitan kiinni, joten hiukan liian korkeat välilehdet jäi typistämättä.


Kaikki siemeniä myyvät yritykset eivät enää postita luetteloita kotiin, vaan niitä voi selata joko verkkokaupassa tai lataamalla tiedoston omalle koneelle. Jälleen kerran manasin verkkokauppaohjelmistojen kirjavuutta. Joidenkin kauppojen sivuilla on helppo liikkua ja tieto löytyy näppärästi. Jotkut taasen ovat osanneet piilottaa jopa olennaiset asiat niin tehokkaasti, että päätään raapien aikaa saa mahdollisten ostosten parissa kulumaan melkoisesti. Osa toimittaa kattavan tilausvahvistuksen sähköpostiin ja siitä näkee, mitä ja miten paljon on tilannut. Joiltakin tulee vahvistuksena vain, että tilaus on otettu vastaan ja siinä sitten mietit seuraavalla viikolla, että mitä tulikaan tilattua. Ellei ole muistanut jokaista ostosta heti muistiin kirjata.


Impectan postituslistalta olen jossain vaiheessa pudonnut pois, joten tilasin heiltä uuden siemenluettelon. Se tuli todella nopeasti ja pääsin ihastelemaan paksun kirjasen melkoista antia. Luettelon ohessa tuli myös 40 kruunun lasku, mitä hieman ihmettelin, mutta päätin kuitenkin sen maksaa. Eihän se ole kuin nelisen euroa. 

Vaan maksaminen osoittautuikin odotettua vaikeammaksi. Verkkopankki ei hyväksynyt maksua, koska tilinumero ei ollut IBAN-muodossa. Tilinumeroa ei voinut muuttaa IBAN-muotoon, koska Ruotsin kruunu ei ole EU-valuutta. Pankista apua kysyessäni, sain kuulla, että kruunuissa olevan laskun voi maksaa vain valuuttamaksuna. Se taasen olisi kaikkine kuluineen tullut kustantamaan minulle yli 30 euroa. 

Laitoin Impectalle sähköpostilla kysymyksen, voisiko laskun hoitaa jollain helpommalla keinolla tai löytyisikö heiltä eurotili. Jo samana päivänä sieltä tuli vastaus ja anteeksipyyntö. Heiltä oli vahingossa lähtenyt luettelon mukana lasku, jonka siis saatoin hävittää.


Päädyin tekemään tilauksen kotimaisesta firmasta, vaikka erittäin kilpailukykyisiä ulkomaisia vaihtoehtoja löysin Hernepensaselämää -blogin Jorin postauksesta. Ihan kaikkia haluamani siemeniä en saanut yhdestä paikasta. Jokavuotisen kesäkukkasuosikkini maurinmalvan siemenet on edelleen löytämättä. Harmi, etten ottanut viime kesänä siemeniä omastani. Nyt jäi sitten mietittäväksi, kyttäänkö puuttuvia kauppojen siemenhyllyistä vai tilaanko jostain toisesta verkkokaupasta. Usein vain yhden tai muutaman pussin tilaaminen tulee suhteessa kalliiksi, sillä postimaksut nostavat pussukan hintaa.


Tilattujen siementen saavuttua laitoin ne laatikoihinsa odottamaan kylvöjä. Joku bloggari kertoi laittaneensa siemenpussit järjestykseen kylvöajan mukaan. Hetken mietin, mikä olisi minulle sopiva lajitteluperuste; latinankielinen, suomenkielinen tai kenties joku muu. Löydänkö kesämalvikit helpommin K:sta, vai onko latinan Lavatera sittenkin parempi? Päädyin latinankieliseen lajitteluun, sillä vaikka monen kasvin kohdalla en nimiä latinaksi osaakaan, on se yleismaailmallinen ja monella tapaa pätevä systeemi. Varsinkin netistä jotain hakiessa saa enemmän ja parempaa tietoa kasvien latinankielisillä nimillä.


Viime aikoina olen tuhrannut aikaa enemmän kaikenlaiseen saamattomaan haahuiluun, kuin että olisin tehnyt jotain konkreettista ja asioita eteenpäin vievää. Tarkoitus on laatia kylvösuunnitelma niin esikasvatettaville kuin suoraan ulos kylvettävillekin. Päätän myös joka kevät tehdä jonkinlaisen suunnitelman kesäkukkaistutuksista ja -hankinnoista. Viime keväänä olin jo hyvällä alulla, mutta en vienyt suunnitelmaa maaliin saakka. Impulssiostokset ovat toki mukavia, mutta ei ne kesäkukatkaan ostettuina niin halpoja ole, etteikö mietitty ennakkosuunnitelma olisi vähintäänkin taloudellisesti hyödyllinen. Suvikummun Marja oli tehnyt kesäkukkapostauksen, jollaisesta voisi olla itsellenikin apua.


Viikonloppuna ryhdistäydyin sen verran, että sain päivitettyä luettelon siemenistäni. Samaa listaa käytän myöhemmin kylvöjen merkitsemiseen. Keväällä ja syksyllä olen yleensä tehnyt myös työlistan, johon kirjaan isommat ja pienemmät tehtävät sitä mukaa, kun niitä päähän ilmaantuu. Kaikki eivät luonnollisestikaan toteudu. Osa siirtyy keväästä syksyyn ja sieltä seuraavalle keväälle. Osa sulaa kokonaan pois. Minulla tällainen listaaminen sopii. Kun asiat on kirjattu ylös, niille on helpompi järjestää aikaa ja ne tulevat helpommin tehdyiksi. Enemmän minua häiritsee päässä vellova kaaos ja alituinen pohtiminen "mitä minun pitikään tehdä?". Kun asiat on mustana valkoisella, ne on ikäänkuin jo puoliksi tehtyjä.


Posti toi ilahduttavan viestin Rivaripihan Sannalta, joka oli tehnyt uudenvuodenlupauksen laittaa hyvä kiertämään. Sen lupauksen tuloksena sain raikkaan kortin kera pussukan kesäkukkien siemeniä eli ruiskaunokkia, valkoista kesämalvikkia, kosmosta, unikkoa ja aurankukkaa. Lämmin kiitos Sanna siemenistä. Pienet teot ilahduttavat enemmän, kuin osaamme kuvitellakaan.
 

37 kommenttia:

 1. Hieno systeemi sinulla, ihailtavan järjestelmällistä. Itsekin monessa asiassa olen listaihminen, mutta siementen listaamiseen asti en ole vielä päässyt, niinpä minulla siemenpussit ovat ilman sen kummempaa järjestystä kaikki yhdessä lootassa. Olisi kiva tietää, minkä kotimaisen siemenkaupan valitsit ostospaikaksi? Itse odottelen tilausta Englannista Chiltern Seedsistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilasin Korpikankaalta. Kotimaisten hinnoissa oli melkoisia hintaeroja, eikä Korpikangaskaan mikään halpa ole. Moni ulkomainen kauppa on postimaksuineenkin edullisempi, mutta olisin joutunut tilaamaan monesta eri paikasta, joten nyt päädyin tähän. Myös siementen määrässä pussia kohden on suuria eroja. Chiltern Seeds oli yksi niistä, joiden sivuilla pitkään seikkailin ja saatan palata sinne vielä uudestaan.

   Poista
 2. Voi, olet niin uskomattoman järjestelmällinen, niin ihailen tuota(kin) piirrettä Sinussa! Kiitos vinkistä, menen myös Ikeaan, josko löytyisi noita laatikoita, vaikka kuten kerroit, heillä on malli muuttunut, mutta käyn kuitenkin! Upea kattaus siemeniä kerrassaan, piti oikein monta kertaa katsoa ja tutkia! Niitä maurinmalvan siemeniä saa hyötykasviyhdistyksestä ainakin, niillä on nyt uutena lajike 'Zebrina' valkoisilla kukilla joissa on violetit raidat, noita aion myös hankkia! Hyötyläiset ovat messuilla mukana, joten sieltäkin siemeniä voi hankkia, jos vain pääsee luikertelemaan ihmismuurin läpi.

  Itse lajittelen kylväajan mukaan siemenet, esikasvatettavat ja suorakylvöt. Aika jännää, minultakin löytyy aina noita tyhjiä pusseja siemenlaatikosta jostain syystä :D :D Täytyy käydä tutkimassa nuo Chiltern Seedsien sivut myös!

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin, että Hyötykasviyhdistyksellä on maurinmalvaa. Toinen paikka taisi olla Isoäidin kasvit. Kyllä tässä taas tuli kevätmessureissu eteen, sillä kaiken muun taivastelun lisäksi siellä pääsee siemenpusseja räpeltämään, eikä tarvitse maksaa postimaksuja. Eihän nuo pussit postissa paljon maksa, mutta yllättävän korkeita oheismaksuja monet firmat niille laittaa. Verkkokauppojen sivuilla seikkaillessa sitä vaan ikäänkuin vahingossa tiputtaa tuotteita ostoskoriin sillä ajatuksella, että jos tuota ja tuota ei sitten muualla olekaan. Yleensä on, mutta puutarhuri kuvittelee siementen loppuvan maailmasta.

   Jorin postaus (Hernepensaselämää -blogin puolella) noista ulkomaisista siemenkaupoista oli aika hyvä. Sieltä löysin ainakin pari itselleni uutta paikkaa. Ja yllätyin myös siitä, että hintojen puolesta ulkomailta tilaaminen alkaa olla kilpailukykyinen vaihtoehto.

   Postaukseen tuli kuvattua joitakin siemenpussukoita ihan vain malliksi. Samalla huomasin, että olin tilannut nettikaupasta sellaisiakin siemeniä, joita olin jo loppukesässtä kaupasta ostanut. Olisi siis pitänyt ensin käydä omat pussit läpi ennen tilausta. Tuskin on kuitenkaan pelkoa, että käyttämättä jäisivät.

   Viikonloppu alkoi mukavasti reippaalla kävelylenkillä Ukkokullan kanssa. Sää on mitä mainioin.

   Poista
 3. Mikä järjestelmällisyys! Minä sortteeraan kylvöaikojen mukaan. Heitänpäs sulle vielä kivan linkin kuukalenterista, jonka mukaan voi ajoittaa kylvöjään :) Tsekkaapa http://www.bunkahle.com/astrolog/mocal.cgi Sivun yläosassa on täppä English ja painonappi Aktulaisieren. Silloin saa huonommin saksaa lukevakin paremmin tolkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin pitkään pussukoiden järjestämistä kylvöaikojen mukaan, mutta päädyin kuitenkin aakkostettuun systeemiin. Teen kylvösuunnitelman paperille, jolloin siemenet tulevat kuitenkin aikanaan oikeaan järjestykseen.

   Kiitos vinkistä. Kävin katsomassa ja tallensin itselleni kirjanmerkiksi. Vaikka en saksaa kovin paljon osaakaan, kalenteri on selkeä ja ymmärrettävä. Viime vuonna minulla oli vanhan ajan kuukalenteri, mutta tälle vuodelle en ole sellaista hankkinut.

   Poista
 4. Vau, tuohon järjestelmällisyyteen kun pystyisi! Minulla on kaikki siemenpussit sekaisin mutta osa sentään kuminauhoilla yhdistettynä kuten porkkanat ja tomaatit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa se on ihan sama, miten niitä pussukoita säilyttää ja liikuttaa. Sellainen oma järjestelmä tai järjestelmättömyys on parasta, joka itsellä toimii. Ja kuten noista kuvistakin näkee, järjestelmällisyys ei ole auttanut siihen, etteikö samoja siemeniä kasaantuisi useampi pussillinen.

   Poista
 5. Voi, mitä ihailtavaa järjestelmällisyyttä! Piti tarkkaan tutkia kuvasi, mitä kaikkia siemeniä sinulta löytyykään. Heti huomasin, että kosmoskukan siemeniä täytyy vielä ostaa, sitä matalaa ja kerrattua lajiketta :)
  Viidakkokurkkuakin sinulla näyttäisi olevan kaksi pussia! Sitä kyllä kannattaa laittaa kasvamaan, rönsyilee kivasti pitkin kasvihuonetta ja hedelmätkin ovat oikeasti hyviä, kuin pieniä karviaisia ja hauskoja salaatin joukossa.
  Mun siemenet on järjestetty suunnilleen kylvöajankohdan mukaan ja ne kylvöajankohdat koetan katsoa kuukalenterista. Onko siinä jotain taikaa, ainakin se on kivaa :D
  Muutamaan vuoteen en ole enää tilannut siemeniä, puutarhamyymälöihin tulee kevään aikana eksyttyä melkein tarpeettoman usein, joten siemenissä kyllä pysytään!
  Leppoisaa viikonloppua ja Juusolle terkkuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viidakkokurkkua tilasin, enkä muistanut, että ostin sitä syksyllä puutarhakaupan hyllyssä nähdessäni. Viime keväänä jäin ilman viidakkokurkkua kokonaan, joten takaraivoon lienee jäänyt pakottava tarve varmistaa, ettei sama onnettomuus kohtaa tänä keväänä.

   Kuvien pussit ovat valtaosin viime vuoden varastoja. Syksyllä tuli ostettua useammastakin paikasta alehintaan juurikin kosmoskukkaa ja harjaneilikoita ym. Luultavasti en enää enempää ainakaan tänä keväänä mistään tilaa, vaan noudatan Kivipellon Sailan vinkkiä ja säästän loput ostokset ja houkutukset kevätmessuille. Sinne sitä kuitenkin matkani suuntaan.

   Juuso istuu parhaillaan takkahuoneen ikkunalaudalla katselemassa talitinttien lentelyä. Huomasin aamulla, että ikkuna on taas aivan harmaana pieniä nenänjälkiä. Aurinko ei ole pahemmin täällä paistanut, joten eipä ole paljon ikkunoitakaan tullut tarkemmin vilaistua.

   Poista
 6. Onpas sulla jämpti järjestys. Onneks olkoon! Minulla on siement sikisokin askissa ja sitten ihmettelen, että mitäs täältä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuollainen ikioma siementen aarrearkkukaan mikään huono asia ole. Saattaa tulla monen monta iloista yllätystä. Minulla oli parin vuoden tauko, jolloin en pahemmin siemeniä tilannut. Kaupoista niitä jokunen pussukka tarttui mukaan. Aika hyvin sain siemenmäärää vähennettyä ja vanhoja pois kuljeksimasta.

   Poista
 7. Sinulla on kyllä tämä siemen-asiakin hanskassa... Minulla on siemenpusseja monessa paikassa kotona ja mökillä; peltirasioissa ja lipaston laatikoissa... Muutama uusikin pussi on jo ostettu. Jotenkin kuitenkin olen kärryillä siitä, mitä varastoista löytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sittenhän kaikki on järjestyksessä, jos itse on perillä siitä, mitä on ja missä. Huomasin tuota siementilausta tehdessäni, että niihinkin saa uppoamaan euron poikineen. Se vähän ravistutti ja päätin, että harkintaa täytyy jatkossa käyttää tässäkin asiassa.

   Poista
 8. Miten ihanan yllätyksen olit postissa saanut! Minulla on siemenpussit alkukeväällä sotilaallisessa järjestyksessä kylvöajan mukaan ja loppukesästä täydellisessä kaaoksessa puolet siemenistä laatikon pohjalla. Juuri kävin laatikon läpi ja suurin osa oli näitä tyhjiä pusseja! Mikäköhän järki ne panee sinne tallentamaan. Illalla ajattelin tilata vähän siemeniä, kun lapset on saatu nukkumaan. Omaa puutarha-aikaa omalla sohvalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä alkaa tulla painetta vaihtaa arkistointijärjestelmää. Useimmilla on kylvöajan mukaan.
   Siivotessani siemenpusseja, löytyi myös laatikon pohjalta monenmoisia siemeniä. Hetken mietin, laitanko ne multaan ja katson, mitä sieltä nousee. Vai nouseeko mitään? Ravistin sitten laatikon tyhjäksi roskikseen.

   Oma puutarha-aika sohvalla onkin oikeaa laatuaikaa. Tilaa samalla muutama helppo pussi myös lapsille. Heidätkin kannattaa koulua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa puutarhan saloihin. Vaikka luultavasti olet jo niin tehnytkin.

   Poista
 9. Voi valtava miten paljon siemeniä sinulla onkaan, kyllä tulee olemaan kaunista!
  Mulla ei ole mitään ajatusta siementen hankinnasta eikä kylvämisestä. Vaan jospa se kevät toisi innostuksen taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Emilie, siemenpussukoista on vielä pitkä matka loisteliaaseen kukintaan. Toivottavasti edes osa jossain vaiheessa pääsee multaan ja kasvaa kukkiviksi. Hamsteri mikä hamsteri, tässäkin asiassa.
   Ja jollei tämä kevät tuo sinulle kylvöinnostusta, seuraava saattaa sitten tuodakin. Ei näistä kannata mitään paineita ottaa. Harrastamistahan tämä on.

   Poista
 10. Kyllä sinulla on siemeniä upeasti järjestyksessä asiat on sinulla hanskassa.Mukavaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Samoin sinulle mukavaa viikonloppua, vaikka se alkaakin hissukseen kääntyä taas arjeksi.

   Poista
 11. Siemenet ovat hienosti järjestyksessä ja onpa siellä paljon mielenkiintoisia pussukoita odottamassa kylvöä :)
  Minä järjestän siemenet myös kylvöajan mukaan. Hieman henkisesti helpottaa, kun osa siemenistä on kirjekuoressa "kylvö ulos" - tällöin tiedän, että niille ei tarvitse löytää tilaa sisätiloista.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin moni järjestää kylvöajan mukaan, että kohta kai täytyy minunkin muuttaa systeemiä. Kaikkia hankkimiani siemeniä en välttämättä tänä keväänä kylvä, mutta katsotaan, kunhan saan kylvösuunnitelman valmiiksi.

   Poista
 12. Oletpa saanut ihanan yllätyksen postissa! Siementen lajittelusi on kyllä ihailtavaa. Minulla pussukat ovat yhdessä rasiassa sikin sokin, tosin niitä on vielä sen verran vähän, ettei niissä suurta lajittelemista olisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säilytyspaikalla ja järjestyksellä ei liene väliä. Pääasia, että itse tietää, missä ja mitä varastoissa on.

   Poista
 13. Oi, mikä ihailtava järjestelmällisyys!
  Mäkin järkkäilin perjantai-iltana mun siemenet ja tein pientä listaa, mitä on entuudestaan ja mitä uupuu. Mulla tosin on pienempi arsenaali pussukoita.
  Mäkin ihmettelin, miksi olin säästänyt jotain tyhjiäkin pusseja. Ehkä meinasin vielä merkkailla niitä johonkin.
  Nyt on kiva alkaa suunnittelemaan kylvöjä, kun on jokin ajatus päässä ja jopa paperilla.
  Iloisia kevään esikasvatteluhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenpussukoiden järjesteleminen on vähän samaa, kuin lapsena kiiltokuvien lajittelu. Kiva katsella kauniita kuvia ja tuntea pussukat sormiensa välissä. Ja siementen kanssa voi lisäksi unelmoida niistä näkymistä, joita mahdollisesti on tuloksena.
   Vielä en päässyt kylvöhommiin, sillä huomasin, että eipä ole yhtään kylvömultaa. Pitänee kohta alkaa lajittelemaan multapussejakin, jotta on perille niiden määrästä ja laadusta.

   Poista
 14. Ooh mikä siemenkokoelma! Upea määrä. Minä jo pelästyin tuota Impectan laskua, onneksi asia hoitui. SE kuvasto on aivan ihani, minullekin tulee. Tällä hetkellä olen aivan ymmyrkäisenä, että mistä tilaan ja mitä tilaan. Outo tilanne. Ihana katsoa mitä aiot kylvää ja laitella. Voi miten ihailenkaan järjestelmällisyyttä ja siemenarkistosi kauneutta! Ollapa itse yhtä siisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa olla parempi, ettei noita kuvastoja alituiseen postilaatikkoon tipahda. Tulee sen verran tyyriiksi noita siemeniäkin tilata. Vielä tekisi mieli joitakin siemeniä tilata, mutta yritän pitää maltin mielessä ja mieluummin tehdä ostoksia vaikka kevätmessuilla. Tänään kävin Cittarissa ja sielläkin oli jo iso teline täynnä pussukoita. Yhä paremmat valikoimat alkaa jo olla ihan lähikaupoissakin. Erikoisuuksia tietenkin on edelleen hankittava muualta.

   Poista
 15. Ihanaa ja ihailtavaa lajittelua! Minulla ovat pussit sikinsokin sekaisin. Viikko sitten sain jonkun puuskan ja siivosin ikivanhat, rikkoutuneet ja tyhjät (!?) siemenpussit pois laatikkoa täyttämästä. Lajitteluni oli hyvin yksinkertainen: yksivuotiset ja monivuotiset. Se tarkkuus saa riittää toistaiseksi. Tosin pussejakin on paljon vähemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, on siis muitakin, joille kertyy niitä tyhjiä pusseja. Mikähän idea niitä on säilyttää? En ainakaan omaa ajatustani tavoittanut, kun heitin läjän tyhjiä pusseja pois.

   Poista
 16. Hienoa ja kadehdittavaa järjestystä. Minä taidan tässäkin asiassa luottaa yllätykseen ja kaaosteoriaan, D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, älä suotta kadehdi. Minun elämässäni on tällä hetkellä niin paljon muiden järjestämää yllätystä ja kaaosta, joten olkoon edes siemenet järjestyksessä.

   Poista
 17. Onpas ihana katsella noita kuvia siemenpusseista. Kevät on koko ajan lähempänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tuntuu tosi mukavalta lähestyä taas kevättä.

   Poista
 18. Tosi siististi olet järjestellyt siemenesi! Minulla siemenpusseja löytyy sieltä täältä, viimeksi eilen kun laitoin kirppikselle piianpeiliä myyntiin, niin eikös sen lokerikosta pulpahtanut pari siemenpussukkaa.

  Ihana muuten tuo kosmoskukkien siemenkokoelma, ihania kesäkukkaistutuksia siis tiedossa.

  VastaaPoista
 19. Tosi paljon siemenpusseja on kiva katsella niita kaikkea. Ihana on taasen aloitella siemen kylvöt ja saurata miten ne itävät Mukavaa alkavaa viikkoa

  VastaaPoista
 20. Ohhoh - onpas paljon siemeniä..jälleen kesällä kauniita kuviasi luvassa - JEEEEE.... en malta odottaa..

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!