perjantai 17. elokuuta 2018

Tomaattikesän analyysi


Kesän tomaattisatoa ei vielä suinkaan ole syöty loppuun saakka, mutta nyt on hyvä hetki analysoida tämän vuotisen kasvatuksen tuloksia. Näistä voi sitten muutaman kuukauden kuluttua ammentaa pohjaa tuleville päätöksille.

Solanum lycopersicum Tigerella

Kylvin ensimmäiset tomaatinsiemenet 3.3. ja toisen erän 16.3. Viimeiset siemenet kätkin multaan 30.3., koska silloin löysin etsimäni lajikkeen kaupasta. Ihan liikaa tuli taas siemeniä kylvettyä, mutta aina pitää varautua itämisen epäonnistumiseen sekä kaikkiin muihin tappioihin. Mieluummin jaan ylimääräisiä taimia tutuille, kuin kiertelen kaupoissa etsimässä täydennystä omiin aukkoihini.

Solanum lycopersicum Tigerella

Tässä lista ja kommentit kylvämistäni tomaateista:
  • Indigo Rose -> Taidan jatkossa unohtaa
    Tummahipiäinen, kypsänä kuparinruskea keskikokoinen tomaatti, joka minusta osoittautui enemmän silmäniloksi. Maku on hyvin mieto, siemeniä vähän ja koostumus jauhomainen. Sisältää kuulemma paljon antioksidantteja.
  • Yellow pearshaped -> Säilyttää jatkopaikkansa
    Keltainen päärynän näköinen minitomaatti. Makean raikas ja kiva koostumus. Pienen kokonsa vuoksi kypsyy nopeasti ja satoakin on tullut reippaasti.
  • Gardener's delight -> Säilyttää jatkopaikkansa
    Reilun kokoinen, punainen kirsikkatomaatti. Maultaan raikas ja makea. Runsassatoinen ja nopeasti kypsyvä.
  • Ildi -> Säilyttää jatkopaikkansa
    Hieman suippomainen, keltainen kirsikkatomaatti. Niinikään maukas ja satoisa. Kypsyy nopeasti. Tätä olen kasvattanut useana kesänä ja aion kasvattaa jatkossakin.
  • Supersweet -> Säilyttää jatkopaikkansa
    Punainen pikkupallero, joita tulee terttuun lukuisia. Kirpeän makea ja pirskahtelevan kostealihainen.
  • Tigerella -> Ansaitsee välivuoden tai useammankin
    Jokavuotinen tomaattini, josta taidan jatkossa luopua. Pidän Tigerellan raidallisesta ulkomuodosta, mutta maku on aika yksitoikkoinen. Runsaasti satoa Tigerella on tarjonnut ja kypsyykin ensimmäisten keskikokoisten joukossa.
  • Hundreds&Thousands -> Säilyttää jatkopaikkansa
    Amppelitomaatti, joka tuottaa runsaasti pikkuisia ja hyvänmakuisia hedelmiä. Koko on kovasti vaihdellut, sillä osa kasvaa ihan kunnon kirsikkatomaateiksi, osa jää taasen pikkuruisiksi helmiksi.
Jo aiempina kesinä olen tullut siihen tulokseen, että kennokasvarin vähäinen tila kannattaa käyttää pienikokoisten tomaattien viljelyyn. Ne ehtivät hyvin kypsyä ja ovat yleensä varsin tuottoisia. Pienet tomaatit ovat kuin puutarhurin karamelleja, joita on aterialisukkeen lisäksi kiva napostella vaikka välipaloina.

Solanum lycopersicum Indigo Rose

Tämä kesä on ollut siitä hieno, että tomaatteja on päässyt keräämään heinäkuun puolivälistä alkaen. Kypsyminen on ollut nopeaa ja satoa on voinut hakea kasvihuoneesta lähes päivittäin. Yleensä tomaattien kypsymistä saa odotella pitkälle loppukesään ja viimeiset pitää kypsyttää sisällä. 

Solanum lycopersicum Yellow pearshaped

Koska taimia oli jälleen kerran yli tarpeen, enkä tällä kertaa saanut niitä lykättyä tuttaville, laitoin kasvariin mahtumattomat talon seinustalle. En vain raaskinut taimia kompostiinkaan kantaa. Kesän helteet ovat taanneet hyvän kypsymisen ulkosalla. Ellei sää suoranaiseksi jääkaudeksi yllättäen heittäydy, uskon kaikkien, myös ulkona kasvavien tomaattien kypsyvän.

Solanum lycopersicum Gardener's deligth

Taimeni olivat tänä keväänä vankkoja ja hyvän kokoisia. Kasvatin ne noin 15-asteisessa kellarissa tehokkaan kasvivalaisimen alla. Siirsin taimet kasvihuoneeseen lauantaina 5.5. Viritin tomaateille kaksinkertaisista harsoista teltan, jonka kävin aamuisin nostamassa ylös siten, että tomaatit saivat tuuletusta. Muutamana ensimmäisenä yönä lämmitin kasvihuonetta kaksipolttimoisella lamppuöljylämmittimellä. Pian ilma lämpenikin niin, ettei lämpöä ole muutamien ensimmäisten öiden jälkeen tarvittu ja harsoteltankin sain purkaa.


Tomaattien kasvuvoima on ollut huikeaa. Pian raakileiden ilmaantumisen jälkeen karsin alimpia lehtiä pois ja joitakin myös ylempää, jotta raakileet saisivat valoa ja ilma kiertäisi paremmin. Varkaita on tietenkin tullut nypittyä ja latvatkin katkaistu. Istuttaessani tomaatit kasvuastioihinsa laitoin multaan kanankakka-merilevärakeita. Viime aikoina olen lannoittanut nestemäisellä tomaattilannoitteella sekoittamalla sitä kasteluveteen.


Istutin jokaiseen astiaan kaksi tomaattia eli yhdellä seinustalla on 10 tomaattia. Hundreds&Thousands sai oman astiansa ja pääsi toiselle seinustalle kurkkujen kanssa. Ensi vuonna vähempikin taimimäärä riittäisi, vaikka hyvin ovat tämänvuotiset kasvamaan mahtuneet.

Yhtenä iltana menin tomaatteja kastelemaan ja kummastelin, kun jo ovelta katsoessa tila näytti omituisen täydeltä. Yhdestä tomaatista oli tukinaru katkennut ja kaatuessaan tomaatti oli romahduttanut kaverinsa. Kumpikaan ei onneksi ollut vahingoittunut ja sain ne kohtuullisen hyvin sidottua jälleen pystyyn. Tosin en uskaltanut varsia kovin väännellä, joten kaksikko jäi vähän vinoon vieden nyt enemmän tilaa kulkuväylältä.

Viime kesänä ostin Blumat-kastelujärjestelmän kasvariin ja sitä varten 150 litraisen vesisaavin kasvarin nurkkaan. Kastelujärjestelmän säätämisessä meni oma aikansa, mutta hyvin se pelasi viime kesän. Niinpä asensin Blumatin tänäkin kesänä ja jälleen meinasi mennä hermo sen säätämisessä. Kun sitten helteet jatkuivat ja jatkuivat, kyllästyin täyttämään kasvarin vesisäiliötä ja katsoin helpommaksi kumota kasteluvettä tomaateille ja kurkuille suoraan kannusta. Blumat pääsi takaisin laatikkoonsa.


Kasvarissa on ovi ollut auki ympäri vuorokauden, samoin automaatti-ikkuna oli helteisimmän jakson yölläkin auki. Siitä huolimatta lämpötila kasvarissa on korkeimmillaan kivunnut yli +40 asteen. Iltapäivällä aurinko porottaa kasvihuoneeseen suoraan avonaisesta ovesta ja kuivattaa lähimpänä oviaukkoa olevat tomaatit ennätysajassa. Siksi ripustin tuplakerroksen hallaharsoa oviaukkoon varjostamaan tomaatteja.


Yksi hyötyviljelyn mukavimmista asioista on istua kasvihuoneessa nyppimässä tomaateista varkaita ja muuten vaan ihmettelemässä niiden kasvua. Parasta kasvarissa istuminen on sadesäällä, jolloin tomaatin tuoksu tulee hyvin esille ja kiireetön tunnelma korostuu. Tänä kesänä sadesäitä on ollut kovin vähän tarjolla, eikä saunaolosuhteissa jaksa pitkään oleskella. Vaan eiköhän elo-syyskuussa vielä ehdi muutaman terapiatuokion kasvarissakin viettämään.


30 kommenttia:

  1. Olipa hyvä postaus!
    Tässä paljon infoa ja vinkkiä. Kirsikkatomaatteja minulla oli kolme kasvusäkissä ja muutamia pensastomaatteja. Itse ajattelin luopua pensastomaateista ja laittaa sen sijaan noita kirsikkatomaatteja. Rungolliset vie sitä tilaa ylöspäin, joten enempi niistä satoa saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko oli tehdä yhteenveto, sillä alkuvuodesta taas mietin, mitä kylväisin. Kummasti ne edellisvuoden kokemukset haihtuvat muistista, jollei niitä kirjaa johonkin selkeästi talteen.
      Kennokasvarissa ei ole paljon tilaa ja rakenteeltaankin se on hatarampi, joten paras keskittyä varmoihin lajikkeisiin.

      Poista
  2. Hyödyllinen tomaattipostaus. Harmi, että 'Indigo Rose' ei osoittautunut ulkonäkönsä veroiseksi maultaan. Täälläkin on analysoitu kulunutta tomaattikesää ja todettu sekä kasvusäkki että tomaattien nykyinen paikka huonoiksi ratkaisuiksi. Ensi vuonna kokeillaan kasvattaa tomaatit ihan avomaalla kasvimaan nurkassa lavakauluksessa. Siinä tomaateilla on ainakin tilaa tunkea juurensa vaikka metrin syvyydelle veden perässä, metsän pitäisi tuoda kevyttä puolivarjoa koko päivän eikä ole taustana seinää, joka tekisi epäsuotuisan +50-asteisen pienilmaston tomaattien kohdalle auringon kärventäessä suoraan tomaattilaatikkoa. Sateisen ja kylmän kesän varuilta lavakaulukseen ruuvataan tukikehikko ja kiepautetaan muovi tai harso tarvittaessa koko komeuden ympärille minikasvihuoneeksi ja samaan tukeen saa sidottua tomaateille tukinarut. Tämän kesän lajikkeet 'Ildi' ja 'Maskotka' sen sijaan todettiin sopivan kokoisiksi myös ensi vuoden kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullapa onkin hyvä avomaavinkki, jota voisin itsekin kokeilla. Tosin meidän kasvimaa on tuulille altis paikka, joten kehikon täytyy olla kunnolla kiinni. Muuten tuuli vie sen mennessään.
      Ildi on minunkin makuuni. Maskotkaa en ole kokeillut. Ei tuo Indigo Rose mitenkään pahalta maistunut, mutta jotain siitä puuttui. Kaunis se on katsella ihan joka vaiheessa.

      Poista
  3. Kiva postaus 😊 Indigo Rosesta olen ennenkin kuullut, että on kaunis, mutta melko mitättömän makuinen. Muutkin kokemuksesi kuulostivat tutuilta siihen nähden, mitä niistä olen kuullut 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Indigo Rose on todellakin kaunis raakileesta kypsään saakka, mutta maultaan turhan vaatimaton. Sinulla on kasvarissasi runsaasti eri lajikkeita, joista varmasti jotain kokeilen itsekin.

      Poista
  4. Kiva kuulla tomaattikuulumisia! Näistä muistiinpanoista on varmasti hyötyä kevättalvella, kun suunnitellaan seuraavaa kesää ja muistellaan, mikä olikaan hyvä lajike ja minkä voi ehkä jättää kylvämättä. Minun täytyykin pikimmiten kirjoittaa oma tomaattiraporttini :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että niin moni kirjoittaa oman tomaattiraporttinsa. Kaikista niistä saa itselleen vinkkejä ja myös uusia lajikeideoita kokeiltavaksi. Odottelen siis postaustasi.

      Poista
  5. Hyvä ja oikein hyödyllinen postaus tomaateista näin sadonkorjuun aikaan. Siitä on todellakin suuri apu ensi vuoden kylvöjä suunnitellessa. Minulla kasvatuksessa monia samoja lajikkeita kuin sinulla, mutta joidenkin kohdalla kuvailuni ovat erilaisia. Tuo indigo rose kasvoi viime vuonna minulla, ja vaikeutena oli päättää milloin se oli kypsä. Tuo kasvarissa istuminen on minunkin mieliharrastukseni mutta tänä kesänä ei ole paljoa sadesäällä sinne päässyt. Minäkin alan kohta suunnittelemaan jonkinlaista koostetta omista tomaateistani, kunhan pääsen vielä paria lajiketta maistelemaan.
    Oikein mukavaa viikonloppua, säät taitavat suosia jälleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain blogista löysin hyvän vinkin siitä, milloin Indigo Rose on kypsä. Itsekin kypsyysasiaa pitkään pähkäilin, mutta vinkin löytymisen jälkeen osasin odottaa värin muuttumista kuparinruskeaksi. Tomaattienkin suhteen maut varmaan vaihtelevat ja jokaisella on mielitomaattinsa. Yleensä meillä vaikeutena on ollut hidas ja myöhäinen kypsyminen, jolloin tomaateista ei ole edes päässyt nauttimaan täysillä. Nyt siihen on ollut erinomainen kesä. Kuten tuossa ylempänä Kaisallekin totesin, on kiva, että niin moni tekee oman tomaattiraporttinsa. Itse olen löytänyt muiden postauksista paljon hyviä vinkkejä niin kasvatukseen kuin lajikkeisiinkin. Odotan siis sinunkin raporttiasi.
      Kasvarissa istuminen taitaa olla meille puutarhahörhöille yhteinen ilon aihe. Ehkä siellä pääsee lähimmäksi itse kasvattamisen ihmettä kaikkien aistien avulla.
      Kesä jatkuu aurinkoisena ja lämpimänä. Toivotan sinulle antoisaa viikonloppua!

      Poista
  6. Ihanat tomaatit ja varsinkin näin kun ei tarvitse kuin ihailla.😊
    On täällä minullakin rivarin pihassa yksi yksilö, sain sen veljeltäni ja nyt siihen näyttää tulevan useita raakileita. Latvan olen jo tomaatistani katkaissut ja myös joitain lehtiä varkaitten lisäksi poistanut.
    Tomaatti tosiaan vaatii aika lailla hoitoa ja päivittäistä huolenpitoa ja varsinkin jos kastelu on kannukastelu.
    Työaikanani kerran lupauduin oppilaitoksen puutarhurin viikonlopun vapaan tuuraajaksi ja sehän vasta tosi työmaa oli. Kysymys oli lähinnä ison tomaattihuoneen hoito, kastelut ja tuuletus. Kasvihuoneessa aukesivat automaattisesti kattoluukut, mutta vesitalous kulki kastelukannuissa.
    Päivät olivat aurinkoisia ja lämpötila oli pitkälti yli kahdenkymmenen ja satokausi oli parhaimmillaan.
    Siihen aikaan kasvihuoneen varjostus tapahtui kuravelliä heittelemällä kasvihuoneen ulkoseinille eli kuravelliä oli sinkkiämpärissä ja juuriluudalla kurat huiskittiin lasiseinille.
    Jos minulla olisi mahdollisuus pitää pientä kasvihuonetta niin tomaatti ja kurkku olisivat ne kasvit joita siellä kasvattaisin. Toki täällä lasiterassilla voisin niitä kasvattaa mutta me olemme täältä poissa kesäisin niin paljon, että se tuskin onnistuisi.
    Sinulla on muhkea määrä erilaisia tomaatteja, siitä onnittelut! 😊 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä kesänä kastelu on ollut päällimmäisin ja vaativin hoitotoimi. Aiempina kesinä ei tällaista kasteluruljanssia ole ollut. Muuten tomaatit ovat minusta kohtalaisen helppoja. Oman sadon kerääminen on niin juhlallista, että joka kerran nautin siitä yhtä paljon.

      Ymmärrän hyvin, ettei kahden kodin välissä seilaavan kannata kovin paljon kasteltavaa ja huolehdittavaa hankkia. Pääasia, että kissat siirtyvät mukanasi kaupunki- ja kesäkodin välillä.

      Ennen suurimmat kasvihuoneet taisivat aina olla lasisia ja siten tarvitsivat varjostusta. Kuravelli oli varmasti helppo myöhemmin saada pesemällä pois.

      Poista
  7. Your garden is turning out lovely. Your tomatoes look so tasty. Hope I can have a garden like this someday. Thanks for the share, hope you had a fantastic weekend. Keep up the posts.

    World of Animals

    VastaaPoista
  8. Hyvä analyysi, se ajoi minutkin tutkimaan oman satoni. Mitä mieltä olet lidliläisistä?
    Omat lidliläiset tomaatit ovat valtavia mutantteja. Kirsikkatomaatit olivat iloinen yllätys meilläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lidlin siemeniä en ole nyt kokeillut. Lähin Lidl on sen verran kaukana, että sinne pitää erikseen mennä. Usein käy niin, että vain rippeet on jäljellä. Yleisesti ottaen olen ollut tyytyväinen Lidlin tuotteisiin.
      Kirsikkatomaatit ovat herkullisia ja kypsyvät nopeasti. Siinä on ainakin kaksi plusääntä niiden puolesta.

      Poista
  9. Kirjoituksestasi voi hyvin päätellä, että tomaatin kasvattaminen siemenestä satoon asti on aikamoinen homma. Tiedän sen itsekin. Hauskaa, että missään kohtaa et valita homman suuruutta. Siitä tuntee puutarhaihmisen 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhahommat ovat mukavia alusta loppuun. Jos saisi valita, joku toinen voisi hoitaa kodin siivouksen, jotta minulla jäisi enemmän aikaa touhuta puutarhan parissa. Ilman muuta on päiviä, jolloin työt eivät maistu, mutta se koskee kaikkea laidasta laitaan.

      Poista
  10. Analyysi on paikallaan viimeistään satokauden loppuvaiheilla ja hyvä on kirjata ylös suosikit. Indogo-sukuisista tomaateista luovuin aikaa sitten juurikin tuon kypsymisongelman vuoksi. Monta uutta tuli tilalle, aromikkaita, kauniita ja maukkaita. Joka vuosi annan tilaa uusille tulokkaille - osa jää kasvatukseen ja osa taas karsiutuu pois kuten monella muullakin lajikkeella. Tomaatit tuottavat hyvin, jopa isot pihvitomaatit ja se on tosi kivaa! Kurpitsat ovat myös juhlineet lämmössä tänä kesänä, sekin ilahduttaa minua suuresti. Sain myös ensimmäisen kunnollisen maissisadon :D, kauniit siniset tähkät!

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on tomaateille sen verran vähän tilaa, etten kovin laajoja kokeiluja voi harrastaa. Uusille kokemuksille on kyllä aina sijaa ja ensi vuodeksi ajattelinkin ottaa kokeiluun tomaattilajikkeita, joita en aiemmin ole kokeillut. Niinpä kahlaan läpi muiden tomaattipostauksia tältä ja aiemmiltakin vuosilta.
      Minulla on tänä vuonna vain kesäkurpitsaa, josta satoa on tullut mukavasti. Edelleenkään niiden kasvustot eivät vyöry ympäriinsä, kuten muina vuosina. Johtuu varmaan kuivuudesta.

      Poista
  11. Kauniin värisiä kasviksia korissa! Mie kun en ossoo noita tomatteja arvostella makunsa perusteella. En ainuttakaan suuhuni pistä. Pekka kehhuu kaikkia lajikkeita hyviks, vaan ei ossoo eroja arvioija. 'Häränsydän' pihvitomattii kasvatan aina ja tien siitä pakasteeseen sipulin, ynnä muitten lisukkeitten kanssa ketsuppii, talaveks varten. On lajikkeena kiinteä. Luvempa näitä arvioita näistä lajikkeista enskevättä varten. Mukava on kasvattoo vaikka en ihe niitä syökkään. Kesäkurpitsasta avomuankurkun kanssa tein etikkasäilykettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on sitten ihan peri-italialainen tomaattifarmi, kun sieltä joutaa ketsupit pakkaseenkin. Tästäpä sainkin idean käyttää tuottelias Indigo Rose sipulin kanssa pakastettavaksi. Kirpeyttä Indigo Rosessa ei ehkä ole riittävästi, mutta kyllä siitä tomaatin maku silti löytyy. Kiitos vinkistä!

      Poista
  12. Hienoa satoa olet saanut. Tomaatti-infosta on varmasti apua ja hyötyä monille tomaatteja kasvattaville. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatti-infosta on myös hyötyä itselle, sillä moni asia tuppaa talven aikana unohtumaan ja kevään innostuksessa realismi ei muutenkaan aina ole ihan kohdillaan.
      Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

      Poista
  13. Kivoja tomaattikuulumisia! :) Minäkin laitoin mm. Tigerellaa ja tuota keltaista päärynän näköistä. Minä kasvatan tomaatteja terassilla seinän vieressä, kun ei ole vielä kasvihuonetta. Tämä kesä on ollut ihan hyvä tomaateille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä kesänä tomaatit ovat kypsyneet hyvin ulkosallakin. Juuri tänään hain talon seinustalta kypsää Tigerellaa ja Indigo Rosea ruokapöytään. Maistuivat hyviltä auringon lämmittäminä.

      Poista
  14. Tänään sekä minä että tomaatit olemme saaneet nauttia lämmöstä, mutta ensi viikolla pääsen ilmeisesti hönkimään lämpöä tomaateille kasvariin. Kaivuutyötkin alkavat sujua, kun on viileämpää.

    VastaaPoista
  15. Onpas siellä vaikka mitä. Erittäin hyvä postaus. Kiitos.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!