lauantai 14. heinäkuuta 2018

Taistelu pergolan herruudesta

Samettikukka

Jo viikkoja sitten huomasimme ampiaisten kokoontuvan pergolan pihapöydän kohdalle lattialautojen alle. Emme tehneet mitään ja käytännössä unohdimme koko asian. Enimmäkseen olemme ruokailleet ja kahvitelleet Ukkokullan kanssa kahden pöydän ääressä, eikä kumpikaan ole istunut ampiaisliikenteen kohdalla.

Ampiaispesä pergolan lattialaudan alla.

Muutama päivä sitten harjasin terassin ja pergolan puulattiaa. Tuolien siirteleminen sai lautojen alta pöllähtämään melkoisen ampiaislauman, jota väistin kohteliaasti perääntyen. Ryhdyin aktiivisesti seuraamaan ruuhkaista ampiaisliikennettä ja tutkimaan, mihin ne ovat pesänsä tehneet. Lautojen alle oli rakennettu komea ampiaispesä, joka paisui jo kohti kummankin puolen seuraavia lautoja. 

Nukkapähkämö - Stachys byzantina - ja pörriäinen

Auringonpaisteessa ampiaiset pörräsivät taukomatta koko päivän ajan juuri pihapöydän vieressä ja kulkuväylällä. Arkielämä alkoi käydä ampiaisia väistellessä hankalaksi ja niinpä googletin neuvoja, miten amppareiden kanssa tulisi toimia. Ampiaispesä kehotettiin siirtämään, mutta se tulisi tehdä kunnolla suojautuen ja varovaisuutta noudattaen. Vaikka ei olisi erityisen allerginenkaan, useiden ampiaisten pisto pään ja kaulan alueelle on sekä kivuliasta että myös vaarallista. 

Pyörittelin asiaa mielessäni useamman päivän suunnitellen toimenpiteiden järjestystä ja millaisin asustein suojaisin itseni. Viittä vaille, etten harjoitellut pikalähtöjä sekuntikellon kanssa pihamaalla, jotta tietäisin miten nopeasti ja mihin suuntaan tiukassa paikassa suuntaisin. 

Palavarakkaus - Silene chalcedonica

Ideana oli irrottaa ampiaispesän viereinen lauta, joka on pergolan rakentamisen myötä kiinnitetty ruuveilla. Itse ampparipesälauta on nakutettu kiinni nauloilla ja sen irrottaminen olisi vaikeampaa. Laudan irrottamisen jälkeen olisin suikannut pesän alle kellarista löytyneen haavin ja haavilla kiskaissut pesän irti. Pesä sitten äkkiä vieressä olevaan saaviin ja kansi päälle. Saavilla pesän olisi voinut kiikuttaa riittävän kauaksi, kuten netissä neuvottiin.

Koko toimenpide piti ajoittaa iltaan, jolloin ampiaiset rauhoittuvat, eivätkä lennä kovin aktiivisesti. Rauhoitusta piti tehostaa suuntaamalla illansuussa savua kohti pesää, kuten tekevät mehiläisten hoitajat.  

Väriminttu - Monarda

Jatkoin ohjeiden etsimistä ja toimintasuunnitelman jalostamista. Sitten löysin tekstin, jossa mainittiin, ettei ampiainen ole pölyttämisen kannalta kovin tärkeä hyönteinen, vaikka sillä paikkansa ekosysteemissä onkin. Lisäksi todettiin, että kulkuväylillä ja oleskelupaikoissa olevat ampiaispesät on helpompi ja turvallisempi hävittää kuin siirtää. Aloin olla tekstin kanssa samaa mieltä.

Köynnöskuusama - Lonicera

Yhtenä päivänä sitten suihkautin pesän kohdalla oleviin lautoihin hyönteismyrkkyä ja jäin kauemmaksi seuraamaan, mitä tapahtuu. Muutama ampiainen oli reissuiltaan palaamassa, mutta uuden hajun vuoksi eivät enää menneetkään pesään. Metrin päässä terassin reunan alta pöllähti tasainen ampiaisarmeija kohti kukkapenkkiä. Kun yhtään lentävää otusta ei näkynyt lähimailla, rikoin ampiaispesää lautojen välistä metallisella kasvituella. Yhtään ampiaista ei pesästä esiin tullut. 

Begonia

Episodista on nyt muutama päivä, eikä pergolan lattian alle ole ampiaisia tunkemassa. Olemme saaneet pergolan ja pihapöydän jälleen omaan käyttöömme. Hiukan edelleen kirpaisee ampiaisten kodin rikkominen ja hyönteisten häätäminen. Pyrkimykseni on elää tasapainossa luonto-olijoiden kanssa, sillä siitä on hyötyä niin ötököille kuin minullekin. Nyt koin joutuneeni pakollisen valintatilanteen eteen; joko minun helteiset kesäpäiväni pihamaalla tai ampiaisten pergolanvaltaus. Päätin pitää ainokaisen pergolani. Ampiaisilla on tilaa muualla puutarhassa.

Mukavaa viikonloppua kaikille!
 

37 kommenttia:

 1. Joskus on pakko tehdä valinta omaksi hyväksi. Meillä ovat pesineet lasikuistin kattorakenteisiin ja lasikuistin ikkunakarmien maalaus pitäisi aloitella tänä kesänä. Ei onnistu jos ympärillä pörrää lauma ampiaisia. Siksi ryhdyttiin pesän hävittämiseen eli kaikki ampiaiset mitkä pörrää pesän lähellä on imuroitu pois, pesään emme pääse käsiksi. Muutama päivä imurointi ja nyt ei näy ampiaisia. Ensi keväänä teen valepesät jotta eivät enää pesisi lasikuistin rakenteisiin josta pesää ei saa hävitettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin, ettå häädätte ampiaiset lasikuistiltanne. Yhteiselo ampiaisten kanssa on haasteellista, sillä varsin nopeasti ne ärsyyntyvät ja tulevat iholle. Hölmöjä olimme, kun emme häätäneet pesää heti alkukesästä sen huomattuamme, kuten kaikissa ohjeissa neuvottiin. Pienen pesän poistaminen on helpompaa ja asukkaita siellä vähemmän.
   Imurointi oli neuvona monessa keskustelussa. Meidän tapauksessa sekin oli hankalaa, sillä pesän suuaukko oli alaspäin, eikä sinne millään päässyt lähellekään. Aiemmin ampiaiset ovat rakentaneet pesiään leikkimökkiin. Sieltäkin ne on häädetty omien ja vieraiden lasten vuoksi.

   Poista
 2. Ampiaispesien kanssa taistellaan mökkipihalla joka kesä. Arvostan pölyttäjiä, mutta väärä pesän paikka on tuhoon tuomittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Ampiaisten kanssa ei ole leikkimistä, eikä hauskaa tai turvallistakaan jakaa sanaa tilaa niiden kanssa.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Paula! Mukavaa, että olet löytänyt blogini. Olet lämpimästi tervetullut.

   Poista
 4. Täälläkin häädettiin viime viikonloppuna ampiaisia pääovelta, sekä leikkimökin oven päältä. Nyt ne ahkerasti tekevät pesää juurikin terassin lautojen alle. Ei auta, kuin ryhtyä taistoon. Saa nähdä, kuinka meidän käy ja kenelle kuuluu puutarhan herruus täällä.
  Aurinkoista viikonloppua Between! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikissa ohjeissa kehotettiin häätämään pesä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin siellä on vielä vähän asukkaita ja pesän koko on pieni. Sen verran hurjiin kertomuksiin törmäsin, että varovainen on kyllä syytä hävityshommassa olla. Jos meidän pesäpaikka olisi ollut syrjäisempi,olisin antanut olla. Kulkuväylä ja ruokapaikka on niin keskeinen, että jatkuva varominen kävi hankalaksi.
   Vallatkaa terassin herruus takaisin, mutta olkaa varovaisia.
   Samoin sinulle, aurinkoista ja antoisaa viikonloppua!

   Poista
 5. Joskus pitää ottaa kovempia keinoja käyttöhön. Onneksi meillei oo ollu ongelmaksi asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä täälläkään ampparipesää noin suurena ja keskeisellä paikalla ole aiemmin nähnyt. Leikkimökissä on kyllä ollut pienempiä pesiä,jotka paikan vuoksi on aina poistettu varhaisessa vaiheessa.

   Poista
 6. Joo, välillä pitää vähän luonnoneliöitä häiritä oman edun kustannuksella. Upean tumma samettikukka ensimmäisessä kuvassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin kyllä etsiä vaihtoehtoja, mutta hankalaksi kävi. Jotkut ovat käyttäneet tuholaistorjuntafirmojakin pesien häätöön. Päätin kokeilla omatoimisuutta, sillä usein sillä selviää. Niin kävi nytkin.
   Samettikukan nimi on Jolly Jester ja osa niistä on kaksivörisiä.

   Poista
 7. Ampiaisten valepesäthän ovat olleet "muotijuttu", mutta harva taitaa ymmärtää tehdä valepesää terassin lautojen alle! Komean pesän ovat ampiaiset tehneet, ei sovi moittia. Kiitoksen sanoja sanon Sinulle kun googlasit ja kerroit meillekin, että puutarha tulee toimeen ilman näitä asukkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen törmännyt valepesiin mm. blogeissa, vaan eipä ole tullut mieleen niitä väsätä. Tähän saakka ollaan tultu ampiaisten kanssa hyvin toimeen, vaan kuuma kesäkö niiden päät on sekoittanut, kun terassin alle pesänsä rakensivat. Komea pesä minunkin mielestäni. Sääli, että oli väärässä paikassa.

   Poista
 8. Väärään paikkaan pesänsä tekivät.
  Kauniit kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kannalta tosiaan väärään paikkaan. Muutaman kerran meinasin paljain jaloin lautojen välistä nousevien ampiaisten päälle astua. Eivät ehtineet pistää, mutta kiukkuisia olivat. Hetken piti välttää pesän kohdalla kulkemista, etteivät käyneet kimppuun.

   Poista
 9. Meillä oli yhtenä kesänä maa-ampiaispesä, pelättiin että ne pistävät Elmoa, niin piti se hävittää kaatamalla sinne kiehuvaa vettä...raakaa touhua, mutta pakko mikä pakko...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös maa-ampiaiset olekin herkkiä pistämään? Hyvä, etteivät Elmoa pistäneet.

   Poista
 10. Meillä on kahden pesän hävitys edessä. Toinen on lasten hiekkalaatikon lähellä ja toinen kompostorin yläpuolella. Kumpikin on hankalasti piilossa rakennusten lautaverhoilun alla, mutta pitää ne jollain konstilla sieltä saada tuhotuksi, ettei tule loppukesästä ongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin lasten leikkipaikan läheltä pesä pitää hävittää. Ei lapset osaa ja huomaa niitä pelätä. Toivottavasti onnistutte yhtä helposti, kuin minä.

   Poista
 11. Meillä ampiaiset tekivät pesän terassin kattoon lautojen yläpuolelle jokunen vuosi sitten. Netistä löytyi neuvo, että kastellaan rätti bensaan ja tökätään rätti pesän lähettyville jolloinka ampiaiset pökertyvät. Konsti toimi ja kun ampparit olivat taju kankaalla, pesä tuhottiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monta vinkkiä netistä löysin, mutta tuo ei tullut eteen. Hyvä tietää vastaisuuden varalle. Joku kehotti suihkuttamaan pesän lähelle deodoranttia tai hajuvettä, jolloin ampiaiset pakenevat ja pesän voi siirtää tai hävittää. Enpä sitäkään kokeillut.

   Poista
 12. Etuoven läheltä on meilläkin hävitetty pesä myrkyllä. Oli pakko. Mies sonnustautu moottoripyörävarusteisiin kypärä päässä ja hanskat käsissä ja ruutas myrkkyä pesään. Oli alkanut valtava pommitus, kypärän visiiri vain kopsu, kun yrittivät päälle. Tehos hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti oli aiheellinen varustus. Olisi käynyt ikävästi ilman kypärää.

   Poista
 13. Olisin itse toiminut ihan samoin. Vaikka yleensä en myrkkyjen käytöstä pidä, niin joskus täytyy käyttää. Mukavaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, välillä vaihtoehdot ovat vähissä. Tämä oli juuri sellainen tilanne.

   Poista
 14. Oikea päätös. Muutama vuosi sitten olin tyhjentämässä pihamme avokompostia ja sohaisin vahingossa talikolla suoraan ampiaispesään. Arvaahan sen, miten siinä kävi. Sain kahdeksan pistoa ympäri kehoa ja kaulaan vaikka juoksikin paikalta minkä koivistani pääsin. Terveyskeskuskäynti oli edessä seuraavaksi, mutta huono olo poistui onneksi jo siellä ollessani ja mitään toimenpiteitä ei onneksi tarvittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjaa, kahdeksan pistoa. Sinulla oli onni mukanasi. Hyvä, ettei käynyt pahemmin.
   Päädyin ampiaispesän hävittämiseen pitkälti juuri kaikkien riskien vuoksi. Paikka oli niin vaikea ja pesässä valtava määrä ampiaisia. Ampiainen on kokoonsa nähden riittävän vaarallinen ötökkä.

   Poista
 15. Joskus on pakko turvautua myrkkyyn, vaikka se pahalta tuntuu. Ampiaisten osuus pölyttäjinä on kuitenkin pieni.
  Kaunis tuo tumma samettikukka! Mitä lajiketta se on?
  Ihanaa sunnuntaita😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ampiaisten pölytyksen vähäisyyden merkitys helpotti pesän hävityspäätöstä. Oli se niin hankalassa paikassa, ettei pergolan käyttö ja pihaovesta kulku kunnolla sujunut.
   Tummasävyinen samettikukka on Jolly Jester. Osa kukista on kaksivärisiä ja osa taasen näitä tummia. Aika kaunis.

   Poista
  2. Se on kyllä ihana. Täytyypä pistää nimi muistiin.😊

   Poista
 16. Hui miten vuarallista teillä on ollu. Hyvä kun eivät kerinny pistee kettää. Meillä on ihmetelty kun nyt ei oo ampiispesiä nähty rakennuksissa eikä muassa. Oisko aitan vinnissä, ei onneks sinne tarvii männä. Terassille mänin paikalla kahtomaan kun luvin tään. Meillä mehiläishoitaja on käyny aiemmin hävittämässä muutaman pahassa paikassa olevan pesän. Kärpäsmyrkyt hiänkin supsaatti ensin ja sitten säkkiin pesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pesän paikka oli tosi hankalassa paikassa ja ampiaisten määrä lisääntyi kaiken aikaa. Hetken harkitsin mehiläishoitajan paikalle kutsumista (sellainen on muutaman kilometrin päässä) mutta lautoja olisi pitänyt joka tapauksessa irroittaa. Päätin kokeilla ensin itse ja hyvin onnistuin. Nyt on rauha maassa - tai pikemminkin pergolassa.

   Poista
 17. On kurjaa, kun joutuu tuhoamaan toisten koteja, mutta aina rauhallinen yhteiselo ei ole mahdollista. Ymmärrän hyvin ratkaisun. Sama olisi minulla edessä, yksi komposteista oli talven aikana retkahtanut kulmasta auki. Ensin sinne teki mustarastas pesän ja kun mustarastas poikasineen lähtivät pesästä, ajattelin tyhjentää ja korjata kompostin. Sohaisin sitten kirjaimellisesti ampiaispesää. Onneksi vain yksi ehti pistää, mutta nyt odottelen että isäni tulee tuhoamaan pesän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa kyse olisikin rauhallisesta yhteiselosta, vaan ei. Ampparit valtasivat pörräämisellään koko pergolan, kun pöytää ei voinut käyttää, eikä pergolasta pihalle kulkea. Yhdenkään ampiaisen pisto ei houkuttele, puhumattakaan lukuisista pistoista.
   Onneksi et saanut enempää pistoja. Ne ovat kivuliaita ja jopa vaarallisia. Toivottavasti isäsi ehtii pian sinua jeesaamaan ja ampparit saavat muuttokäskyn.

   Poista
 18. Meillä ampiaiset tekivät pesän parvekkeelle. Muistelen, että olin unohtanut sinne maton, jonka uumeniin öttiäiset olivat päättäneet pesänsä rakentaa. Ainoa järkevä vaihtoehto oli myrkyttää pesä, sillä asuimme tuolloin kerrostalossa. Onneksi ampiainen taitaa olla ihan elinvoimainen laji.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta ampiaispesä on parvekkeelta häädettävä. Muutenhan paikkaa ei voi kunnolla käyttää. Ampiaisella taitaa olla paremmat elinmahdollisuudet, kuin mehiläisillä. Joskus on vain tehtävä valintoja.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!