maanantai 20. elokuuta 2018

Pitkä kuuma kesä

Syyshortensia - Hydrangea paniculata Vanille Fraise

Jotkut jo puhuvat syksystä, mutta minä elän vielä kesässä. Toki puutarhassa monet merkit viittaavat kesän päättymiseen, vaan hyvin voi syyskuukin vielä mennä kesän merkeissä. Yöt ovat selvästi viilenneet, vaikka päivisin ollaan edelleen hätyytelty hellelukemia. Pimeys saapuu illalla yhä aiemmin. Siksipä liitin pergolan valosarjan taas ajastimeen. Ei sentään ihan heti auringon laskeuduttua tarvitse siirtyä sohvankulmaan odottamaan nukkumaanmenoa.

Syyshortensia - Hydrangea paniculata Vim's Red

Syyshortensiat kuuluvat minun loppukesän kukkijoiden mielikaartiini. Tänä vuonna syyshortensioiden kukinta alkoi aikaisin, mutta vähän on vaisumpaa verrattuna esimerkiksi viime kesään. No, silloin kukkia oli valtavasti ja komeaakin komeampia. Vanille Fraisen kukissa riittää näyttävyyttä ja nyt ne ovat vähitellen alkaneet punertua. Sen sijaan Vim's Redin kukkaryppäät ovat aika pieniä ja osa on jäänyt kokonaan aukeamatta. Luultavasti kovin runsasta punerrusta noihin ei ole tulossa.

Mustilanhortensia – Hydrangea paniculata 'Mustila'

Sisäänkäynnin puoleisissa syyshortensioissa kukkia on vähemmän, kuin vuosikausiin. Ja kooltaan kukinnot ovat kymmensenttisiä. Pensaiden lehdet lurpottavat nekin alamaissa. Alue ei ole kaikkein aurinkoisin paikka puutarhassamme, mutta toisaalta syyshortensioiden lähellä kasvaa iso marjakuusi sekä pitkä tuija-aitarivistö. Ilmeisesti multatilassa on runsaasti juuristoa jakamassa vähäistä vesivarantoa. 

Komeamaksaruoho - Sedum 'Herbstfreude'

Komeamaksaruohosta pidän myös kovasti. Keväästä syksyyn. Sinänsä aika jännää, että vaikka monet kasvit ovat kukkineet hurjalla vauhdilla, komeamaksaruoho etenee omaan rauhalliseen tahtiinsa helteistä ja kuivuudesta piittaamatta. Nyt se alkaa hiljalleen avata nuppujaan ja muuttua vihreästä punaiseksi.

Asteri

Asterit ovat nousseet ja kasvaneet kuivuudesta huolimatta entiseen tapaan. Nuppuja niissä on kuitenkin edelliskesää vähemmän. Pikkupuutarhan astereissa lehdet nuokkuvat varsia pitkin surullisen näköisinä. Kuivuus kai on syynä. Toivon, että vähitellen saisimme muutamia runsassateisia päiviä, jotta asterit jaksaisivat kukkia. Pikkupuutarhassa on valkoisia ja sinisiä astereita, jotka kukkivat myöhäiseen syksyyn. Elleivät siis kuivu pystyyn.

Talvivalkosipuli Aleksandra

Ukkokulta nosti vihdoin valkosipulit ja ripusti sadon kuivumaan puuvajan kattoon. Hyvin olisin voinut minäkin sipulit nostaa, mutta niiden kasvattaminen on ainoa puutarhalaji, josta hän vielä on edes vähän kiinnostunut. Muutaman kerran muistutin, että nyt olisi noston aika. Ukkokulta kuuluu niihin miehiin, joiden pitää itse saada päättää. Ohjeet ja käskytkin on naamioitava innostavaan ja houkuttelevaan muotoon, jos haluaa niillä olevan toimintaan tähtäävää vaikutusta.

Ruostekukka - Crocosmia × crocosmiiflora/Montbretia

Vuosi sitten olen ostanut sipulipussukan, jossa lukee Montbretia 'Mix'. Laitoin ne purkkiin kasvamaan, mutta pelkkää lehteä pukkasivat. Sipulit/mukulat pääsivät syksyllä talvehtimaan kellariin ja nyt keväällä laitoin ne jälleen uuteen multaan. Kaiketi en ole mukuloihin mitään nimikylttiä talvehtimisen ajaksi laittanut, enkä multaan uudelleen kätkiessäni. Ihan elin siinä käsityksessä, että purkissa asuisi tuoksumiekkaliljoja. Yllättäen muutama päivä sitten huomasin kasvarin kupeessa nököttävässä ruukussa kukkavanan ja kas, vähitellen nuppuihin on tullut väriä ja vihdoin avautuneita kukkiakin.
 
Ruostekukka - Crocosmia × crocosmiiflora/Montbretia

Yleensä etsin itselleni tuntemattomille latinankielisille nimille joko suomenkielisen nimen tai selityksen, minkä sukuisia ovat. Ilmeisesti tämän kasvin kohdalla en ole niin tehnyt. Samanaikaisesti kukkavanan ilmestyttyä muutamissa blogeissa kerrottiin ruostekukan kukkimisesta. Mietin, että onpa ihan samannäköinen, kuin minun muukalaiseni. Kaivoin pussukan nimilapun esille ja Montbretia 'Mix' siinä lukee. Enpä tiennyt, että Montbretia on sama kuin Crocosmia eli ruostekukka. Ihan on taas voittajafiilis, kun olen oppinut tällaisen uuden asian.

Kuvan mukaan mukuloista pitäisi tulla punaisia, oransseja ja keltaisia kukkia. Ruostekukat eivät meillä kovin hyvin talvehdi maassa, joten juuri nimen saanut aarteeni pääsköön viettämään talvikuukausia kellariin sitten aikanaan.

Kriikuna

Kriikunatkin alkavat vähitellen kypsyä. Väri on jo muuttunut vihreästä tummaksi, mutta aika kovia vielä ovat. Mitään isoa satoa ei ole odotettavissa. Meillä on kaksi kriikunapuuta alapihalla ja yksi yläpihan pikkupuutarhassa. Välillä mietin, josko kaataisi puut kokonaan pois, mutta ovathan ne nättejä keväällä kukkiessaan. Ja ylipäätään pienet puut tuovat puutarhaan viihtyisyyttä ja sopivia suojapaikkoja linnuille ja hyönteisille. Nyt myös kaivattua varjoa muuten paahteiseen puutarhaan. Kriikunan huono puoli on sen tapa kehittää juurivesoja pitkin puutarhaa. Tähän saakka niistä on selvitty ruohonleikkurilla.

Kallionauhus - Ligularia dentata

Kallionauhus on tavallisesti houkutellut meidän pihalle perhosia. Nyt nauhus kukkii vaatimattomasti, eikä perhosiakaan ole näkynyt. Lauantaina leipoessani kuuntelin samalla radiota, jossa toimittaja kiipeili perhostutkijan kanssa Vuosaaren täyttömäellä. Kaverusten havaitsema perhossaalis oli vaatimaton ja siihen tutkija totesi, että lämpimän kesän vuoksi perhosten suosikkikasvien kukinta on ohi ja perhoset ovat jo lentonsa lentäneet ja kenties muualle lähteneet.

Elokuunasteri - Aster amellus

Helteiden aikaan lintujakaan ei liiemmin pihapiirissä näkynyt ja kuulunut. Viime päivinä pihassa on taas lennellyt ja tepastellut jos jonkinlaisia lintuja. Enimmäkseen rastaita, mustarastaita, punarintoja, västäräkkejä, pikkuvarpusia ja tiaisia. Uuttukyyhkytkin kujertavat naapurin kuusessa, kuin kevään kosiopuuhissa konsanaan.

Punarinnat ovat minusta erityisen hauskoja puutarhakavereita. Puutarhassa kykkiessä ne tulevat ihan lähelle ja saattavat siinä jotain selittääkin. Ehkä niillä on hyviä neuvoja annettavanaan. Sääli, että puhun vähän huonosti punarintojen kieltä.
 

Mukavia elokuun päiviä teille kaikille, rakkaat puutarhaystävät!
 

35 kommenttia:

 1. Minustakin tuntuu vielä ihan kesälle. On aina vaan niin kesäisen lämmin ilma.
  Kiva kun laitat kukkien kuvia nimien kanssa. :) Tunnistan hyvin huonosti puutarhakasveja. Nyt tiedän nähneeni tien varressa syyshortensioita. Juuri noita mitä on ylimmäisessä kuvassa. Ja tiedän myös kuvanneeni tuota komeamaksaruohoa puistossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kesän helteiden jälkeen +20 astettakin tuntuu aika viileältä, mutta ihan virallisesti ollaan vielä kesässä.
   Mukavaa, että kuvien alla olevista nimistä on muillekin hyötyä. Laitan niitä siksikin, että samalla pysyy kasvien nimet hyvin omassa muistissa.
   Mukavaa elokuista viikkoa sinulle!

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas livahti nakkisormi tabletilla väärään paikkaan. Suokaa anteeksi.

   Poista
 3. Minustakin on vielä ihan kesä, vaikka ilmassa on hetken aikaa ollut sellainen viileä henki ja illalla tosiaan jo yhdeksän jälkeen alkaa hämärtymäään. Toivottavasti komeamaksaruohot ehtivät kukkimaan, niiden sävy on kaunis. Kaunis on myös ruostekukka ja hortensia.

  Mukavaa alkanutta viikkoa myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on ollut aika vilpoinen ilma. Itse asiassa ihan normikesän lukemat, mutta menneiden helteiden jälkeen tällainen tuntuu suorastaan oudolta. Nyt ainakin taas jaksaa jotain pihallakin tehdä. Iltojen pimenemiseen taitaa olla vaikeampi tottua, kun päivä päättyy ihan liian nopeasti.
   Yleensä maksaruohot ovat ehtineet kukkia. Katsotaan, kuinka nyt käy.
   Mukavia hetkiä sinulle Saila!

   Poista
 4. Kesä ja syksy vaihtelevat mielessäni. Syyshortensia ja komeamaksaruoho ovat hienoja, mutta... Anteeksi, olen ahne, haaveilen kaikesta ihasta omalle pihalle, mutta kasvuvyöhyke ja pihan koko rajoittavat.

  Hyvää viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän sinua. Muiden blogeista löytää aina valtavasti kaunista ja mielenkiintoista, joita ei kuitenkaan voi kaikkia omaan pihaan laittaa.
   Mukavaa, että tulit kommentoimaan. Löysin sinun blogisi ja kirjauduin lukijaksi.

   Poista
 5. Minäkin kuvittelin, että kesä jatkuu vähintään elokuun loppuun asti, mutta eilen postausta tehdessäni olin jo ihan syksyssä. Tajusin vasta yöllä, että elokuuta on vielä hyvän matkaa jäljellä. Tänään ulkona puuhatessa pysähdyin ihan tarkastelemaan, mistä pääni on keksinyt kääntyä syksyyn. Naapurin iso pihlaja punertaa, keltaisia koivun lehtiä löytyy nurmikolta, perennojen lehdet alkavat kellastua ja kukkaloisto omassa puutarhassa meinaa väkisinkin olla lopuillaan. Ilma on kosteaa ja välillä sataa vettä, yöt kylmiä ja nurmikolta puskee pieniä sieniä. Ei ihme, että tuntuu tällaisen kesän jälkeen syksyltä. Onneksi kärhöissä, mustilanhortensiassa sekä pensashanhikeissa riittää vielä kukkia ja komeamaksaruohot sekä syysasteri ovat vasta nupullaan. Eikä alkusyksyssä ole mitään vikaa, varsinkaan, jos se on pitkä ja sadetta ja aurinkoa on sopivassa suhteessa. :) Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulunut kesä on säiden suhteen ollut niin erikoinen, että vähemmästäkin menee kuukaudet sekaisin. Epäilen, että kuivuudella on ollut merkittävä vaikutus kellastumiseen ja kasvien kuihtumiseen sekä kukkimisen vähenemiseen. Toisaalta, elokuun loppu lähestyy ja sitä myöten se syksykin.
   Pitkää syksyä minäkin toivon eli sopivasti aurinkoa ja sadetta, jotta pihalla voi touhuta täysillä. Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos Maarit, samoin sinulle! Nautitaan niin auringosta kuin sateestakin.

   Poista
 7. Niinpä kukista päätelle on syykausi, mutta muuten on vielä pitkä kesä.
  Hyvää kesän loppu kuukausia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki kasvit ovat tänä kesänä kaksi kolme viikkoa etuajassa. Ehkä ne siksi etenevät syksyä kohden yhtä vauhdikkaasti. Pidetään vielä hetki kiinni kesästä.
   Oikein hyvää elokuun loppua sinulle!

   Poista
 8. On taas ihania kukkia siellä ja upeat valkosipulit. Syyshortensiat ovat ihania, mulla vain perushortensia, en tiedä oikeaa nimeä. Mutta nyt se kukkii enemmän kuin muulloin. Oksat ovat hennot ja kukat painavia.
  Kauniita ja joskus sateisiakin päiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan perushortensiasi on Hydrangea paniculata "Grandiflora". Voi se olla jokin muukin, mutta tuo grandiflora on yleinen. Minulla se on aina kukkinut komeasti, mutta nyt se on kuivuuden kurittama.
   Meillä sataa parhaillaan kaatamalla. Kerrankin olen sateesta tosi iloinen, sillä luonto ja pohjavedet ovat sen tarpeessa. Eiköhän aurinkokin välillä näyttäydy.

   Poista
 9. Punarinnoista pidän minäkin. Ne ovat oikein hauskoja seurattavia. Perhosia oli meillä jonkin verran, sentään vähän viime vuotista enemmän. Meillä pieniä hortensioita parturoitiin sen verran talvella, että kukinta jää nyt väliin. Ehkä ensi vuonna sitten.
  Nyt teillä onkin varjolle ihan uusi tarve, mitä ennen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään ei voi kaikilta kasveilta odottaa joka vuosi loisteliasta kukintaa. Suodaan niille lepotaukonsa, jotta ilahduttavat taas seuraavana kesänä.
   Näin se elämä heittelee niin meitä ihmisiä kuin kasvejakin. Vuosia ruikutin liiasta varjoisuudesta ja nyt liian vähästä. Tykkään kyllä valosta ja auringosta enemmän, mutta ilmeisesti tämä muutos vaatii sopeutumista kasvien lisäksi myös minulta.

   Poista
 10. Between, mites sun Wim's Red? Mulla vasta muutama vaatimaton kukka eli ihan eri kuin viime vuonna. Onneksi syyshortensiat melkein jo näyttävät parastaan ja mustilanhortensia myös.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vim's Redin kuva on tuolla toisena. Sen kukat ovat tänä vuonna pienempiä ja ovat avautuneet vain osittain. Viime vuoden kaltaista väri-iloittelua ei siinä taideta nähdä. Ehkä syyshortensiat pitävät lepotauon, johon varmaan myös kuivuudella on vaikutuksensa.

   Poista
 11. Kesä jatkuu parhaimmillaan syyskuun loppuun - lokakuun alkuun asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tapahtuu usein, varsinkin täällä etelässä. Se, mikä säässä hävitään, korvataan oikealla asenteella.

   Poista
 12. Minä olen ihastunut ruostekukkiin ja jonain vuonna ne kukkivat tosi runsaasti.Nyt kesäkodissa näyti siltä, että ne pitävät välivuotta. Ehkä syynä on tämä lämmin ja kuiva kesä.Vien ruostekukat kuitenkin talveksi kellariin ja toivon niiden ensi keväänä olevan reippaassa kasvussa.
  Tällaisesta kesäkelistä minä pidän ja yhtään en kaipaa niitä tukalan kuumia hellepäiviä.
  Hyvää elokuista viikkoa sinne sinulle, vielä on kesää jäljellä ja aihetta nauttia pihasi kauniista kukista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruistekukat ansaitsevat ihastuksensa. Ihme juttu, että ne ovat jääneet minulle vieraiksi. Hauskaa päästä tämäkin puute jatkossa korjaamaan.
   Minulle kyllä hellekin kelpaa, kunhan välillä sataa. Tänä kesänä helteet menivät liiallisuuksiin ja sateettomuus sai minut suremaan kärsivää puutarhaani. Nyt sataa kaatamalla ja sen ääni on musiikkia sielulle - ja mannaa puutarhalle. Enpä olisi uskonut, että sade voi tuottaa niin suurta iloa.
   Kiitos, kiitos, puutarhurin kesä jatkuu, vaikka elokuu päättyykin.

   Poista
 13. Syyskesässä nyt elellään. Vielä siellä on paljon kukkivia. Hortenssiat on kauniita kasveja näin syksyllä, meilläkin suahaan nauttii niitten kukista vielä. Ruostekukat kukkii nyt jostainsyystä vaisusti, muutamalla tähkällä. Samoin sinisarjat. Meilläkin hissukseen sateloo tänäuamuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisessa ruostekukkaistutuksessani on yksi kukkavana ja toisessa kaksi kukkavanaa. Iloitsen niistäkin, mutta toki toiveissa olisi runsaampaa kukintaa. Ehkä sitten ensi vuonna.

   Poista
 14. Minäkin elän vielä ihan kesässä. Tosi kauniit hortensiat! Minullakin on ruostekukka nyt ruukussa. Keväällä ostin mukulat. Täytyy yrittää saada ne säilymään hyvinä talven yli, sillä kukka on tosi nätti. Ihanaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on taas ollut niin hieno sää, että kesässä eläminen sujuu ongelmitta.
   Eiköhän ruostekukan talvettaminen onnistu. Ainakin tuoksumiekkaliljat olen saanut hyvin pärjäämään talvien yli. Tosin nyt en saanut niitä kukkimaan, mutta ovat sentään elossa.

   Poista
 15. Minulla Vim's Red kukki viime vuonna tosi hyvin, mutta tänä vuonna siinä on vain yksi kukinto. Sen sijaan siinä on ihan tolkuttomasti uusia vankkoja versoja. Minusta se on outoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa Vim's Redisi kaikki voimat ovat menneet versojen kasvattamiseen, eikä kukinnalle jäänyt sitten mitään. Eipä kummoisesti kuki minunkaan Vim'sini, mutta olen tyytyväinen, että se on elossa ja muuten ihan elinvoimaisen oloinen. Viime vuonna se kukki komeasti, joten ehkä se näytti silloin tämänkin vuoden paukkunsa.

   Poista
 16. Hortensiat ovat kyllä ihania syyskesän kukkijoita. Meillä mustilanhortensia kukkii aina upeimmin, onhan se suurin puska:)

  VastaaPoista
 17. Meillä on kuusi ihkauutta hortensiaa. Vim's Red kuuluu hankintoihini. Ruostekukissa ei näy vielä kukan kukkaa. Mikä lie?

  VastaaPoista
 18. Jostain kumman syystä syyshortensiat ei meillä oikein näy viihtyvän, joten niitä on kiva ihastella näin muiden blogeissa.
  Upeaa loppukesää sinulle :)

  VastaaPoista
 19. Kyllä ny jo rupiaa tuntumahan syksyltä, ei auta. Mun omat syyshortessat on aika nuaria ja kukinnat sen mukaasia. Mutta naapurien hortessat on tänä vuanna harvinaasen komeeta.

  VastaaPoista
 20. Onpa ihana Asteri! Ja syyshortensiat ovat niin iso lohtu syksyllä. Syksyn alku tuntuu niin kylmältä ja hurjalta kesän jälkeen. Hortensiat ovat ihana valopilkku pimeissä illoissa ja ilo, pala kesää viilenevässä säässä :)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!