torstai 6. syyskuuta 2018

Ruusujen kesä lopuillaan

Rosa 'Therese Bugnet'

Tämän kesän ruususuosikiksi taitaa valikoitua Teresanruusu. Se on kukkinut ahkerasti ja kukkii yhä. Koska se sijaitsee lähinnä olopihaa ja sen ohi tulee kuljettua lähes päivittäin, muistan säännöllisesti napsaista kukkineet ja kuivuneet kukinnot pois. Tämän toimenpiteen pitäisi edistää uusien nuppujen syntymistä. Alapihan ja Pikkupuutarhan ruusujen kanssa näin ei valitettavasti tule kovinkaan tehokkaasti toimittua.

Rosa 'Therese Bugnet'

Teresanruusuni on 3-vuotias ja sen korkeimmat oksat alkavat olla kaksimetrisiä. Olen leikannut siitä ohjeiden mukaan 1/3:n, mutta kolme vuotta vanhempia oksia en ole vielä poistanut laisinkaan. Se täytyy tehdä keväällä.

Neilikkaruusu - Rosa F.J.Grootendorst

Leikkaamisen suhteen olen välillä pyörällä päästäni, sillä eri ruusupensailla on vähän erilainen leikkaussysteemi. Ruusuyhdistyksen sivuilta löysin Jorma Koskisen kirjoittamia ohjeita, joita koitan nyt iskostaa päähäni. Samaisilla sivuilla kerrottiin, että ruusualalla vallitsevan uuden virtauksen mukaan moni leikkaa ruusut jo syksyllä. Lauhkeamman vyöhykkeen ruusumaissa kasvuolosuhteet ovat tietenkin kovin erilaiset meihin verrattuna. Syksy juuri ennen talven tuloa on kuitenkin kuulemma parempi leikkausajankohta etenkin kasvitautien kannalta, koska monet taudinaiheuttajat eivät tuolloin enää ole aktiivisia.

Rosa rugosa 'Sävel'

Sekä neilikkaruusu että Sävel ovat ottaneet uuden kukintaspurtin kolmen viikon tauon jälkeen. Kyllähän nuo yleensäkin kukkivat uudelleen loppukesästä, mutta nyt nuppuja on varsin runsaasti. Tosin näidenkin menneitä kukintoja intouduin leikkaamaan, joten ehkä sillä oli positiivinen vaikutuksensa kukintaan.

Anopin äitienpäiväruusu

Kärhöt ovat ovelia piiloutujia ja vuodenkin mullassa lepääviä, vaan osaa sen taidon jokunen ruusukin. Muutama kesä sitten sain anopin äitienpäivän ruukkuruusun istutettavaksi omaan puutarhaan. Parin kesää se nousi ja kukki kiitettävästi. Viime kesänä ruususta ei näkynyt pilkahdustakaan. Ajattelin sen kuolleen. Ja nyt, kesänä, jolloin kaikki muu kituu henkitoreissaan, tämä ruusu on kesken hellekauden kasvanut terhakkaasti ja tehnyt hienoja kukintoja. Ihmeen sitkeä kaveri. Haluaa ilmeisesti todistaa, ettei milloinkaan kannata antaa periksi.

Punalehtiruusu - Rosa glauca

Punalehtiruusu kukki alkukesästä runsaasti ja nyt se notkuu kiulukoiden painosta. Joka vuosi kiulukoita putoaa pensaan juurelle, mutta runsaan 10-vuotisen asumisensa aikana vasta nyt pieniä taimia on tulossa useita. Minun on pitänyt taimia purkittaa tutuille annettavaksi, vaan enpä ole saanut aikaiseksi.

Jokin aika sitten luin eräästä blogista (anteeksi, en yhtään muista, kenen) punalehtiruusunkin kuuluvan haitallisten vieraslajien joukkoon. Punalehtiruusu ei leviä juurivesojen avulla, mutta linnut levittävät kiulukoita syödessään siemeniä kauaskin. Yllätyin, miten paljon punalehtiruusu on levinnyt ja se on uhka monelle perinneympäristölle.


Päivä lyhenee hurjaa vauhtia. On siinä ainakin se hyvä puoli, että auringonlaskun värjäämiä pilviä ehtii paremmin nähdä ja kuvatakin, kun ilmiöt ovat nähtävissä hyvissä ajoin ennen nukkumatin ilmaantumista.
 

37 kommenttia:

  1. Kauniita ruusuja ja auringonlaskukuvia. Loppukesällä ja syksyllä auringonlaskut ja -nousut tuntuvat olevan värikkäämpiä kuin kesällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksyssä varmasti parasta onkin värikylläisyys juuri ennen,kuin värit loppuvat kokonaan ja tilalle tulee silkkaa harmautta.

      Poista
  2. Kivasti ovat ruususi innostunut uuteen kukintaan.
    Minulla uudelleen on kukassa Sointu ja odotuksistani huolimatta Billnäsin ruusu on tyytynyt näyttämään vain tuon yhden alkukesän kukan.
    Minä olen hyvin varovainen puhumaan vieraslajeista, tietysti ne ovat monesti suurikin haitta,mutta silti.
    Syyttävä sormi on kohti minua ja yleensä oman kotipihan rakentajia. Kesäkodin pihasta ovat kadonneet keltainen vadelma, lehdokki, mesimarja, lillukka ja juolukka.
    Suuret alat tehtiin tai annettiin kasvaa nurmikoksi ja ruohonleikkurit pärisivät. Kukkivaa luonnonnurmea ei arvostettu ja se katottiin laiskan ihmisen aikaansaannoksi.
    Luonto kammoo tyhjää paikkaa, näin sanoi minun kansakoulunopettaja. Tässä on varmasti voimassa vahvemman laki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti moni noista vieraslajeista, etenkin haitalliseksi todetut ovat liiankin voimakkaita ja syrjäyttävät kotoperäiset lajit. Monista on ihan terveydellistäkin on haittaa, kuten jättiputkesta. Tämä ei ole pelkästään suomalainen ongelma, vaan globaali riesa.
      Aika jännä, että kukkiva luonnonnurmi katsottiin laiskan ihmisen aikaansaannokseksi. Kyllähän sitä pitää vaalia ja hoitaa, jotta se säilyisi elinvoimaisena ja monimuotoisena.

      Poista
  3. Oi miten ihania ruusuja! Kauniita oli tosiaan kaikki, viime kesänä istutin omaan pihaan pinkin neilikkaruusun ja tänä kesänä pääsin ihastelemaan sen kukkia:) Meidän pihalla ei enää montaa kukkivaa kasvia ole, syksy tosiaan tekee tuloaan. Ihanaa syyskuuta sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neilikkaruuusu onkin kiitollinen kukkija. Kiva, että se ilahdutti sinua kukillaan.
      Aika vähissä ovat kukkijat nyt meilläkin. Taitaa olla aika suunnata katseet syyspuuhiin. Mukavaa syyskuuta sinullekin!

      Poista
  4. Kyllä se on sitten kaunis tuo Teresanruusu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teresanruusu on todella kaunis ja lisäksi näyttää olevan terve ja vaivaton.

      Poista
    2. Meillä on 19v vanha Teresan ruusu ikkunan alla .kasvanut korkeutta tänäkesänä 2 metriseksi uskaltaako lyhentää korkeimpia oksia nyt kun lehdet alkavat varista vieläkin kukkii tosi komeita kukkia harvakseltaan nuppujaki vielä tosi komea mutta haluisin vähän matalammaksi

      Poista
    3. Rosa rugosa 'Therese Bugnet' on isokokoinen ruusu. Sen leikkaamisessa neuvotaan näin: Nuoria ruusuja leikataan voimakkaasti rehevän kasvun aikaansaamiseksi. Pensaat pidetään ilmavina. Vuosittain leikataan 3 vuotta tai sitä vanhemmat oksat ja edellisvuoden versoja siten, että 1/3 jää jäljelle.
      Paras leikkausaika on keväällä lumen sulettua, mutta ennen kuin ruusu alkaa kasvaa. ei kuitenkaan kovien yöpakkasten aikaan. Kesän aikana poistetaan kukkineet ja sateen vahingoittamat kukat, sillä siten autetaan ruusua kukkimaan uudestaan. Kuolleet oksat poistetaan ja myös osa uusista oksista, jotta pensas ei ole liian tiheä. Pensasta voi myös halutessaan muotoilla leikkaamalla.

      Poista
  5. Upeita ruusukuvia! Minä ostin 'Therese Bugnet'in tänä kesänä. Se kasvaa toistaiseksi ämpärissä, kun en ole osannut päättää istutuspaikkaa. Kuinka suureksi teresanruusu kokemuksesi mukaan kasvaa? Lähinnä leveyttä pohdin. Onko se liian vahva istutettavaksi perennojen sekaan? Onko tehnyt juurivesoja? Punalehtiruusua kasvaa meilläkin. Minun suosikkiruusuni! Tänä kesänä punalehtiruusuun tuli joku harmillinen ruoste, saa nähdä miltä näyttää ensi vuonna. Valitettavasti punalehtiruusua tosiaan näkee aika monessa paikassa luontoon levinneenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alaosasta sen teresanruusu ei kovin leveä ole, mutta latvukset leviävät aika laajalle. Hankala arvioida, mutta ainakin 150 cm, ellei enemmän. Itse en ehkä perennojen sekaan istuttaisi, sillä pensas varjostaa muita, eikä sen lomaan kovin korkeita kasveja voi laittaa. Minulla kasvaa etäällä kukkivaa jouluruusua ja vuorineilikkaa. Juurivesoja ei ole tullut, eikä teresanruusu ymmärtääkseni niitä teekään.
      Punalehtiruusu on aika vaivaton ja tervekin. Uskon sen toipuvan, mutta googleta varmuuden vuoksi hoito-ohjeita.
      En ole nähnyt luontoon levinneitä punalehtiruusuja ja siksi tuo vieraslajisuus vähän yllätti. Itse olen paininut japanintatarin hävittämisen kanssa. Sehän on myös vieraslajilistalla ja siksi yritän olla varovainen, etten enää enempää hankalia kasveja omaan pihaan hankkisi.

      Poista
  6. Punalehtiruusu on kuulemma siirretty tarkkailtavien listalle, kun se on levinnyt saaristossa. Nyt en ole varma, missä päin saaristoa - ei täällä lähisaarilla ainakaan, en ole missään huomannut. Tärkeäähän noissa on, että ne eivät syrjäytä harvinaisia kotoperäisiä kasveja niiltä harvoilta paikoilta, joissa niitä kasvaa. Tykkään kovasti Riku Cajanderin uudesta tulokaslajikirjasta, siinä on kivan avarakatseinen ote, missä vältetään kohkaamista ja nopeita mustavalkoisia päätelmiä.
    Onpa tosiaan sitkeä ruusu, merkillistä, että kokonaiseen vuoteen ei näkynyt ja nyt kukoistaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vieraslajit.fi-sivustolla on punalehtiruusun levinneisyyskartta. Aika tehokkaasti se kartan mukaan on saaristoon ja etelään levinnyt. Itse en ole siihen luonnossa törmännyt, joten siksi oli yllätys kuulla sen vieraslajitittelistä.
      Olen lukenut parikin vieraslajikirjaa ja Cajanderin kirja on minustakin hyvä. Tämä aihe on jotenkin ahdistava ja Cajanderin kirja oli muita toiveikkaampi.
      Ruusu on antajansa kaltainen. Sitkeän muorin sitkeä ruusu.

      Poista
  7. Pyörällä päästäni olen minäkin niin ruusujen kuin joidenkin muidenkin leikkaamisten kanssa :)

    Ihania iltakuvia ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että muutkin kokevat ruusujen leikkaamisen haasteelliseksi. Täytynee opiskella ja harjoitella lisää.

      Poista
  8. Ilta tulee tosiaan nopeammin ja aamuisin on vielä pimeää, kun koiran kanssa kävelylenkin teen. Tykkään kävellä pimeässä! Tervetuloa vaan syksy minun puolestani. Kauniit pilvikuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neljässä vuodenajassa on onneksi jokaiselle jotain mieluista. Hyvä, ettei syksy alkanut ryminällä, vaan siihen siirrytään hiljaa totuttelemalla.

      Poista
  9. Jahas, Teresanruusu päätyikin vuoden 2019 ostoslistalle.
    Hienot auringonlaskukuvat, on syksylläkin puolensa. Käyhän nappaamassa haaste Torpalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisten blogeissa vierailu tuottaa uusia tarpeita, joista ei aiemmin ole tiennyt mitään. Tuttua.
      Kiitos, otan haasteen mielelläni vastaan.

      Poista
  10. Minun Teresanruusuni ovat varmaan noin 15-vuotiaita. Ilman hössötystä ja hoitoa ovat selvinneet kaikista talvista. Mitä olen leikannut välillä - en kuitenkaan edes joka vuosi. Kauniisti ovat jaksaneet kukkia tänäkin kesänä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teresanruusu on selvästikin helppohoitoinen ja kiitollisesti kukkiva. Ja kaunis!

      Poista
  11. 'Therese Bugnet' pitänee hankkia pikapuoliin tännekin. Sisarensa 'Luise Bugnet' on kyllä ihastuttanut valtavan runsaalla kukinnallaan. Iso merkitys on, kun jaksaa katkoa kukkineet pois - uusia nuppuja tulee paljon enemmän.

    Koskisen Jorman ohjeilla leikaten pääsee kyllä varmasti hyvään tulokseen. Tavaan kovasti hänen ohjeitaan aina ruusujen leikkaamisen aikaan. Olen tyytyväinen lopputulokseen. Kukkia piisaa!

    Punalehtiruusu on kasvanut täällä yli 20 vuotta. Joinakin vuosina sen juurella on siementaimia, mutta ei se ole levinnyt kyllä mihinkään. Linnut eivät tykkää sen kiulukoista, vaan ne saavat yleensä jäädä pensaaseen rupistumaan rusinoiksi. Keväällä koitan niitä siivota pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan konkreettisesti olen tänä kesänä ymmärtänyt tuon kukkineiden poistamisen tärkeyden. Ehkä se nyt iskostuu takaraivooni sen verran lujasti, että jatkossa ymmärrän varustaa itseni saksilla puutarhakierroksille.

      Olen kovasti tyytyväinen noihin löytämiini Koskisen leikkausohjeisiin. Sen verran selkeät, että meikäläinenkin ymmärtää. Aion niitä tässä syksyn aikana lukea sisäistääkseni perusohjeet paremmin.

      Ei meilläkään punalehtiruusu paikaltaan ole mihinkään levinnyt. Uudet taimet ovat puolen metrin päässä emokasvista, mutta kyllä ne ovat kiulukoista itäneet. Pienimmät ovat ihan omajuurisia, eivätkä emokasvin juuresta versoneita. Mustarastaat meillä popsivat punalehtiruusun kiulukoita. Ja varikset.

      Poista
  12. Teresa ruusu on tosi kaunis minullakin on koko kesän kukkinut kauniisti.Kauniita myös kaikki muutkin ruususi Mukavia syksyisiä päiviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusut ovat tykänneet tämän kesän lämmöstä ja auringonpaisteesta. Kiittävät kauniilla ja runsaalla kukinnallaan.
      Mukavia syyspäiviä sinullekin!

      Poista
  13. Kauniit ruusu kuvat. Tiälläkin kukkii osa uuvestaan. Teresanruusu on meillä käyny kuleksimaan, Sävel on nyt syksykesästä kasvanu korkeutta ja kukkii kauniistiuusilla oksilla. Taitaa tullakkin kookas siitä. Piikikäs on! Suviruusussa on kanssa paljon kiulukoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mihinkäs sinun teresanruususi meinaa matkustaa? Netin mukaan se näköjään tekee juurivesoja, mutta varsin maltillisesti. Toivotaan, ettei omani kovin paljon ala kuljeksimaan, sillä sijaintinsa puolesta se ei olisi kovin mukavaa.
      Minun Säveleni on kasvattanut tänä kesänä leveyttä. Tarkistin sen tiedoista, että korkeutta sille pitäisi tulla 1,5 m. Piikikkyyden se on tainnut periä kurtturuususuvultaan. Suviruusussa minullakin on paljon kiulukoita. Se kukki ennätyksellisen runsaasti tänä kesänä. Ihan tässä tulee ikävä uutta kesää, kun pohtii näitä menneen kesän kukkimisia.

      Poista
  14. Tänään on siis äitisi syntymäpäivä. Ymmärrän hyvin ikäväsi. Isoveljeni kuoli vuosi sitten ja yhäkin kaipaan häntä niin paljon, että välillä ihan sydämeen koskee. Lähetetään kumpikin läheisillemme halaukset.

    VastaaPoista
  15. Ruusut ovat tykänneet kosteammasta loppukesästä. Kiva asia meille puutarhureille sillä kuivuuden aikana ainakin omassa pihassa ruusut kukkivat surkeasti. Punalehtiruusu on kaunis ja voi päästä leviämään hallitsemattomasti, auttaisi jos keräisi kiulukat pois vaan on ne kauniin oransseja ettei raaski.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se taitaa olla, että kaikki tykkäävät sopivasta määrästä lämpöä ja aurinkoa. Ruusutkin. Aika kuivaa maa on edelleen. Tänään tuli nyhdettyä rikkaruohoja muutama ämpärillinen ja multa vaan pöllysi.

      Poista
  16. Ihana teresanruusu ja kauniit pilvikuvat! <3

    VastaaPoista
  17. Kauniit ruusut. Minä olen ruusujen kanssa todella pihalla. Kun nyt jonkin ruusun olen ostanut. Ehkä niiden kanssa vaan pitää elellä ja kokeilla, jos muuten ohjeet eivät jää mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Netistä löytämäni Koskisen leikkausohje on aika yksinkertainen ja helposti opittavissa. Ihan hyvin olen pärjännyt tähänkin saakka ruusujen kanssa, mutta toki olisi kiva tehdä edes osan asioista oikein.

      Poista
  18. Teresasta tykkään minäkin. Alkaa olla täälläkin melkoisen kookas. Jaksaa kukkia ja ei tee juuriversoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava juttu. Nythän sinulle on muuttanut myös uusia ruusuja, joten teresa saa kilpailijoita.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!