perjantai 13. lokakuuta 2023

Villasukkia viluvarpaille

Kylmenevä sää ja pimenevät illat ovat saaneet hyppyset tarttumaan kutimiin. Käsityökori vietti koko kesän kaapissa, mutta syyskuussa se siirtyi sohvan viereen. Sieltä olikin lyhyt matka lankojen ja puikkojen hypähtää käsiin.

Kiinnostavat ideat loistavat toistaiseksi poissaolollaan. Ihan perussukkia pienillä mausteilla on valmistunut.


Matalavarsisukat Novitan ruskeasta (korvasieni 064) 7veikasta. Silmukoita 48 eli 12 per puikko. Näitä on mukava ja nopea kutoa. Varsinkin nuoret tykkäävät näistä.


Valmistaudun jo jouluun, jolloin aion viedä isän hoivakotiin villasukkia. Tehostetun hoivan yksikössä moni vanhus istuu pyörätuolissa, muutama on kokonaan vuodepotilaana. Hoivakodissa on sopivan lämmintä, mutta usein vanhuksilla ei enää veri kierrä entiseen tapaan ja se tuntuu viluna jaloissa.

Vanhuksen sukkien on hyvä olla reilun kokoisia, jotta ne on helppo jäykilläkin käsillä pukea jalkaan. Myös toisen pukemina reilun kokoiset sukat sujahtavat näppärämmin varpaita lämmittämään.

Hoivakodin sukkapaketti starttasi sinisävyisillä sukilla, joiden varsi on 1 o, 1 n -resoria. Keskisininen on 7veikan lobelia (136) ja varren vaaleansininen raita nro 102, joka ei nyt ole tuotannossa. Tummansininen raitalanka on jämälankakerästä. Sukkien koko on 45. 

Pinkin (555, joka ei enää ole tuotannossa) langan yhdistin ruskea-valko-pinkki -raitalankaan (Geisha 9041). Mallineuleena: 1. krs: 1 o, 1 n. 2. krs: kaikki oikein. Puikoilla 12 silmukkaa eli yhteensä 48. Sukkien koko noin 39.


Tein myös isän omahoitajille ihan vain syysiloksi sukat. Tuijan sukat valmistuivat 7veikan mustasta (noki 099) ja viininpunaisesta (akileija 596). Silmukoita 52.

Mallineule:
1.-2. krs: 2 o, 2 n
3. krs: kaikki oikein
4-5. krs: 2 n, 2 o


Ksenian sukkien pohjaväri on niinikään musta (noki 099) ja varren raidat marjapuuron punaiset (marjapuuro 053). Mallineuleena varressa vuorottelee viisi oikeaa ja viisi nurjaa kerrosta. Sukkien koko n. 38-39.

Minulla tuppaa tulemaan nurjalla kudottujen raitojen puikonvaihtokohtiin ikävä rako. Useamman kerroksen mallineuleissa olen joskus kääntänyt työn nurinpäin, jolloin voin kutoa kohdan oikeilla silmukoilla. Nyt ratkaisin asian siten, että kudoin joka puikon ensimmäisen ja viimeisen silmukan nurjillakin kierroksilla oikein. Näin puikkojen saumakohtaan syntyi pystykuvio.

Repolainen reissaa ja Räpeltää -blogin Pirjo teki ihastuttavat suopursu-sukat. Pitihän minunkin yrittää. Aivan yhtä näyttäviä suopursusukkia en saanut aikaan, mutta alku se on tämäkin. 

Ruskeasävyisen maapohjan lankana on MyHomen 911. Taivastaustaksi taasen valikoitua  laatikosta löytynyt vaaleansininen jämälankakerä. Turvemullasta ne suopursutkin nousevat, mutta tein turpeen ja taivaan väliin pari kerrosta vihreällä. Silmukoin vihreällä varret ja itse kukkahahtuvat valkoisesta Pilvi-langasta. 

Silmukoinnissa minulla on vielä opeteltavaa, kuten niin monessa muussakin asiassa. Menköön harjoitustehtävänä. Sen verran kivat, että saatan tehdä vielä toistekin.


Kovasti tekee mieli kutoa muutakin kuin sukkia. Olen selannut neulelehtiä alusta loppuun ja lopusta alkuun sillä silmällä, jos joku sieltä ponnahtaa erityisen innostavana esiin. Suurin ongelma lienee aloitekyvyttömyys. Vai saamattomuuttako se on?

Niin sitten otin pyöröpuikot korista ja kudoin vaihteeksi pipon. Lankana on Novitan viininpunainen (700, jota ei enää ole lankakartalla). Työssä on 120 silmukkaa ja mallineuleena pidennetty helmineule eli kaksi kerrosta 1 o, 1 n ja kaksi kerrosta 1 n, 1 o. 


Pitkästä aikaa tein yhdet kuplasukat. Pohjavärinä 7veikan ruskea (691) ja kuplissa raitalanka Geisha (9041). Lopputulos olisi ehkä parempi, jos olisin käyttänyt kuplissa yksiväristä lankaa. Geisha-raitalangassa pinkin, vaaleanpunaisen ja valkoisen lisäksi on myös samaa pohjavärin ruskeaa, jolloin kuplat eivät erotu parhaiten.

Kupla-malliin löytyy netistä ohjeita. Tässä linkki Kodin Kuvalehden ohjeeseen.


Enimmäkseen tulee kudottua oman jalan kokoisia sukkia. Kokoni edustaa yleisintä suomalaisen naisen jalkakokoa. Koska tarkoitukseni ei ole pitää kaikkia kutomiani sukkia omassa käytössä, on syytä välillä kutoa muitakin kokoja.

Niin sitten tein nämä harmaapunaiset sukat koossa 37. Kaipa näitä värejä valitessa oli jälleen joulu mielessäin. Laatikostani löytyi yllättäen Novitan 150 g:n kerä vaaleanharmaata. Nykyisinhän Novitan 7veikat myydään 100 g:n kerinä. Tämä harmaa väri vastannee lankakartan väriä jäkälä (047). Punainen on Marianne (700 556). 

Raitasukkia on kiva kutoa. Ikäänkuin valmistuisivatkin yksivärisiä nopeammin.

Keskiviikon ikkunanäkymä sateen ja tuulen pieksemään pergolaan.


Illan koittaessa aloitan seuraavat sukat. Laatikossa on vino pino kevättalven aikana valmistuneita, mutta lahjasukkien tarve lisääntyy vuoden lähetessä loppuaan.


30 kommenttia:

  1. Ihailen kovasti sinua sukkatuotannosta. On todella hienoa, että viet sukkia hoivakotiin vanhusten jalkoja lämmittämään. Minun pitäisi ryhdistäytyä ja ruveta kutomaan sukkia. Nyt on vain yhdet ehjät villasukat käytettävänä, sukat kuluvat puhki, koska pidän villasukkia sisällä vuoden ympäri ihan satunnaisia hellepäiviä lukuunottamatta.
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Sukkia valmistuu sitä tahtia, että pakkohan niille on keksiä kohteita. Ystäväpiirissä on useita kutojia, joten ihan kaikille en voi niitä antaa. Hoivakodissa sukille tuntuu olevan tarvetta, vaikka monet muutkin tahot lahjoittavat sinne tuotoksiaan.
      Meilläkin hissutellaan villasukissa. Siksi on välillä kudottava itselle ja Ukkokullalle. Minusta on kiva, että voi valita kaapista erivärisiä sukkia eri päivinä. Nyt on kudottava myös saappaisiin sopivat käyttösukat, kun pihahommissa ei enää crocseilla pärjää.
      Sinulle myös antoisaa viikonloppua!

      Poista
  2. Kylläpä Sinä ahkeroit paljon villasukkia. Minä neulon aina kaksinkertaisella langalla. Ohuempia sukkia pitäisi olla kolmet päällekkäin, jotta jalkani tarkenisivat 😁.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa istua ilman kudinta tai kirjaa. Kudin taas on kätevämpi vaikka telkkua katsellessa. Usein kyllä huomaan uppoutuvani enemmn käsityöhön kuin meneillään olevaan ohjelmaan.
      Ehkä minunkin pitäisi kutoa Ukkokullalle tuplalankasukkia, kun hänkin on laillasi viluvarvas.

      Poista
  3. Odotinkin jo, milloin saan ihastella taas neulomisiasi sukkia. Silmukointi on minustakin tosi haastavaa, etenkin jos joutuu silmukoimaan ohuella langalla. Silmät ovat myös kovilla ohuella langalla neulottuun sukkaan silmukoidessa, kun tuijottaa oikeaa kohtaa mistä neula pitää viedä läpi. Paksulla langalla työ onkin jo helpompaa.
    Mukavaa lokakuista viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi varmaan opetella silmukointi perusteellisesti, eikä huiskia neulalla sinne tänne, kuten nyt tein. Joku sanoi, että jos osaa ristipistoja, osaa silmukointiakin. Joitakin vuosia sitten tein ahkerasti ristipistotöitä, mutta ei se minusta silmukointia vastaa.
      Kiitos, sinulle myös mukavaa viikonloppua!

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kauneudesta en ole niin varma, mutta toivottavasti ainakin lämpimiä. Hiukan sellaista liukuhihnatyyliä tämä sukkatouhuni juuri nyt on. Koskaan ei tiedä, mihin se johtaa. Toivon mukaan johonkin merkittävään älynväläykseen.

      Poista
  5. No on siinä sukka poikineen. Kivoja kaikki ja hienoa, että hoitohenkilökuntakin saa omansa ja myös vanhukset.
    En tiedä onko tästä apua, mutta minulla on tapana suljettua neuletta tehdessä (sukat, lapaset) kierrättää puikkoja; eli nappaan aina yhden tai kaksi silmukkaa seuraavalta puikolta, niin puikonvaihtokohta siirtyy pari askelta eteenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhukset ja hoitohenkilökunta ainakin varmasti tarvitsevat ja käyttävät sukkia, joten eipä mene turhaan kenenkään kaappiin seisomaan.
      Kiitos, vinkistäsi on varmasti apua. Törmäsin samaan menetelmään eräässä käsityöryhmässä. Oikeaa kutoessani ei synny rakoa puikkojen väliin. Ongelma tulee nurjaa kutoessa eli otankin vinkkisi käyttöön.

      Poista
  6. Nuo kuplasukat ovat hauskat :) Ja akileijanpunaisista varsista tuli ikävä kesää ja akileijan kukkia. Varpaat hyräilevät tyytyväisinä, kun noin kauniit sukat pitävät lämpiminä.
    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Kesäähän tässä jo on ikävä, vaikka seuraavaan on vielä pitkä matka. Villasukat sentään lämmittävät niin jalkoja kuin mieltäkin.
      Ihanaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  7. Voi A-P-U-A sun kanssas - kyllä nyt "PURSUILEE" muutakin kuin suopursuja - siis mikä määrä hyvää tekeviä silmukoita!! Jäin suu auki S-A-N-A-T-T-O-M-A-K-S-I ja ihailen miten teet hyvää!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos! Minkäs sille mahtaa, kun kutominen on niin mukavaa. Hukkuisin sukkiin, ellen jakaisi niitä muillekin. Vanhukset ovat yksi parhaista ja kiitollisimmista kohteista.

      Poista
  8. Hieno projekti meneillään! Varmasti mieluisia tuliaisia. Reilut koot on varmaan ihan hyviä, kun ikäihmisillä on nilkatkin usein aika turvoksissa. Pienijalkaisten on varmaan helpompi löytää sukkia, mutta isojalkaiset jäävät sitten ilman.
    Kun ei ole tarkkaa tietoa sukan käyttäjästä, tulee itselläkin mieluiten tehtyä omaa kokoa, niin sitten on ainakin varma käyttäjä tiedossa :)
    Kuplasukat on kivat, kuin myös suopursut. Aikamoisen määrän oletkin jo ehtinyt tikuttelemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vein parit sukat kummallekin isän vakihoitajista. Joulun alla on tarkoitus viedä isompi määrä sekä hoitajille että hoidettaville, kuten tein viime vuonnakin. Olen muutaman kerran kiskonut isän jalkaan villasukkia ja todennut, että reilu ja joustava sujahtaa paljon helpommin. Isän jalat eivät ole turvoksissa, mutta muuten tönköt. Monella muulla näyttää olevan myös turvotusta.
      Minulla on sukkablokki ja mittanauha ja muita vempaimpia, mutta omista jaloista on helpointa ottaa mittaa ja mallia.
      Kupla-malli toimii hyvin myös pipossa. Suosittelen.

      Poista
  9. Sukkatehdas on taas käynnissä :) Sinulla on selvästi silmää kuvioinnin ja värien valinnan suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän tuo Ukkokultakin toiselta sohvelta kutomistouhujani katsellessa toteaa - että sukkatehdas on käynnissä.
      Kiitos, tykkään värien kanssa leikkimisestä. Minusta sukka voi hyvin olla muutakin kuin perusharmaa.

      Poista
  10. Ihanaa hyväntekeväisyyttä ♥️ Hoitatkin ilahtuu muistamisesta. Kivoja malleja. Koetan itsekin kutoa niin monet sukat kuin ehdin, lapsille lähinnä. Menevät ulkomaan keräyksiin hätäapuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinäpä idea eli taidanpa minäkin kutoa muutamia sukkia kriisialueiden lapsille. Tarvetta varmasti on.

      Poista
  11. Siellä on kyllä sukkatehdas jo lähtenyt hyvin käyntiin:)
    Nuo kuplat on tosi hauskat, onneksi olit laittanut ohjevideon mukaan. Ei ollenkaan niin vaikeaa mitä luulis, taidan kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tonttulan sukkapaja pyörähti käyntiin. Kuplat nyttävät vaikeammilta kuin ovatkaan. Ajattelinkin, että video selkeyttää ohjetta.

      Poista
  12. Suloisia ja lämpimiä neuleita on siellä syntynyt kuin tehtaassa. Sinulla on kaunis käsiala.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Enkulin käsityöt! Näköjään käsiala tasoittuu, kun aikansa niiden parissa pakertaa.

      Poista
  13. Olet niin ahkera sukkien neuloja! Viluvarpaat tykkää. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit! Välillä sukkia valmistuu liukuhihnalta. Sitten on taas pitkiä saamattomia kausia - kuten nyt.

      Poista
  14. Huikeaa ahkeruutta ja kauniita sukkia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna! Neuloosin iskiessä ei mahda mitään.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!