perjantai 27. toukokuuta 2022

Ilmaista kasteluvettä

Tulipa Pink Impression
 

Syksyisen kattorempan ohessa myös rännit uusittiin. Samassa yhteydessä talon syöksyputkiin talon kolmelle nurkalle asennettiin "rännirosvot" sadeveden keräämistä varten. Asiaan on pitänyt paneutua tarkemmin, mutta mihin lie kaikki aika katoaa? Kun viikonvaihteeksi luvattiin vesisadetta, heräsin ruususenunestani. Käytössämme on porakaivo puutarhan kasteluun, mutta ilman muuta kannattaa hyödyntää taivaalta tuleva sadevesi.

Pohdimme erilaisia saaviratkaisuja veden keräämiseksi. Ihan pieni ämpäri ei tietenkään riitä, vaan astiaan pitäisi mahtua vettä enemmän. Päätimme hankkia ensin yhden saavin kokeillaksemme ja harjoitellaksemme vedenkeruuta käytännössä. Sattumalta näin mainokseksessa 220 litran sadevesitynnyrin, jonka sitten Ukkokulta kävi Biltemasta hakemassa.


Tynnyrin korkeus on 107 cm ja läpimitta 72 cm. Pakettiin sisältyy kansi, jossa on reikä rännirosvoon liitettävälle letkulle.


Tynnyrissä on koroke, jossa on sisennys ämpäriä varten. Näin tynnyrin alareunassa olevan hanan alle on helppo laittaa ämpäri tai kastelukannu, mikäli ei halua ammentaa vettä suoraan tynnyristä. Tai liittää hanaan letku, jolla juoksuttaa vettä muualle.

Sadeveden kerääminen tynnyriin tuli kokeilluksi käytännössä heti helatorstaina. Olin itse koko päivän poissa kotoa, jolloin tynnyriprojekti jäi Ukkokullalle. Vettä satoi päivän mittaan välillä runsaastikin, jolloin tynnyri oli täyttynyt. 

Ensin Ukkokulta oli tyhjentänyt 19 ämpärillistä vettä pihan kahteen muuhun kasteluvesitynnyriin ja lisäksi täyttänyt kaikki kastelukannut. Lopulta hän liitti tynnyrin alahanaan letkun johtaakseen ylimääräisen veden istutusalueille. Muuten vesi olisi tynnyrin täyttyessä valunut yli äyräiden.

Sadeveden keräämistä on mietittävä vielä uudemman kerran. Joko letku on irroitettava ja rännirosvo suljettava tynnyrin täytyttyä, jotta ylimääräinen vesi ohjautuu salaojaviemäriin. Tai sitten rännirosvoon on laitettava jonkinlainen pikaliitin johon saisi nopeasti vaihdettua pidemmän letkun veden ohjaamiseksi istutusalueille tai hiukan etäämpänä olevaan toiseen astiaan.

Tällä hetkellä sadevesitynnyri on vain yhden rännirosvon alla. Mittojen perusteella ostetun kaltainen sadevesitynnyri mahtuu myös kahteen muuhun paikkaan. Yhden rännirosvon alla on istutuksia, joita minun pitäisi vähän raivata mahdollista tynnyriä varten. Se ei ole ongelma. Enemmänkin se, haluanko katsella mustaa mötikkää juuri siinä paikassa?

Sadevettä on luvassa lisääkin, mikäli ikkunanäkymiin on luottamista.
 
Huomasin myös tekemäni suunnittelumokan rännirosvojen asettelussa. Yksi rännirosvoista olisi kannattanut laittaa ihan toiselle talonurkalle. Kasteltavaa riittää talon molemmilla puolilla ja vettä tulee sateella tasapuolisesti pulputen jokaisesta rännistä. Jätettäköön rännirosvojen mahdolliset asettelumuutokset tulevaisuuteen. Kunhan ensin opettelemme hyödyntämään järkevästi nykyiset olosuhteet.

Glaucidium palmatum - Sinikämmen
 

Siirsin vuosi sitten sinikämmenen uuteen  paikkaan. Pelkäsin, ettei se selviä siirrosta, viime kesän äärimmäisestä kuivuudesta ja ankarasta kevättalvesta. Hui hai, pelkoni osoittautui turhaksi. Sinikämmen  nousi entistä runsaampana ja kukkii parhaillaan  kauniisti. Tällaiset onnistumiset ovat mannaa sielulle ja silmille.

Mukavaa viikonloppua kaikille!


29 kommenttia:

  1. Kyllä, samaisen vesisaaviprojektin kanssa minäkin painin ja himoinnut rännirosvoa. Kunhan nyt ensin saisin uudet rännit... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärtääkseni on olemassa järjestelmiä jo paikallaan oleviin ränneihin. Meillä rännien uusiminen oli ajankohtainen, joten samalla laitatettiin rännirosvot. Näin alkumetreillä hyöty on jo nähtävissä.

      Poista
  2. Sadevesi on tosiaan tarpeen puutarhassa. Ja se olisi hyvä hyödyntää. Meillä ei tule läheskään kaikki hyödynnettyä. Hyvätkin systeemit voivat omassa pihassa vaatia vielä pohdintaa, että miten ne toimivat parhaiten käytännössä. Hienoa, että sinikämmen kukkii. Itse en ole sinikämmentä uskaltanut siirtää ostamisen jälkeen, koska on viihtynyt paikallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että ottaa oman aikansa, ennenkuin mekin opimme hyödyntämään keräämämme sadeveden. Tai ylipäätään keräämän sitä mahdollisimman paljon. Mittava vesimäärä lyhyessä ajassa kyllä kannustaa sadeveden käytön hyödyntämiseen.
      Eipä kai hyvällä paikalla kasvavaa sinikämmentä tarvitse siirtääkään. Omani istutin aikanaan paikkaan, jossa se jäi vähitellen muiden kasvien taakse. Toivottavasti viihtyy uudella paikallaan.

      Poista
  3. Vau, ihanaa, että sinikämmen on elossa ja kukkii!
    Katsoin Ilmatieteen laitoksen sivuilta, että siellä Etelä-Suomen yllä pysyy sadealue tiiviisti jo toista päivää, ja täällä vain aurinko paistaa. Saisi sataa tännekin.
    Minulla on tynnyri joka ikisen räystäänpäädyn tai syöksytorven alla, ja jokainen niistä on arvokas, sillä joka kesä jossain vaiheessa ne tyhjenevät. Kasteluvettä vain tarvitaan aina ja on kyllä tosi kätevää, että sitä saa eri puolilta taloa (tai molempia talojani). Ne ovat ihan peltisiä perus-öljytynnyreitä, jotka toisaalta ovat sopivan perinteisiä omaan silmääni, maalattuna kauniin siniseksi ihan nättejäkin. Ja isoja. Mutta näin ollen niissä ei ole hanaa, vaan pitää upottaa kastelukannu tynnyriin vettä ottaakseen. En kylläkään ole kokenut sitä ollenkaan vaikeaksi. Tynnyreissä vesi myös lämpenee sopivaksi, kun suoraan kaivosta tulee aika kylmää vettä.
    Mahtava juttu, että teille tuli rännirosvot! Vaikka onkin oma kaivo, mutta silti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennusteiden mukaan täällä sataa enemmän tai vähemmän monta päivää eteenpäin. Sinänsä ihan hyvä, koska ennen sadetta oli todella kuivaa. Nyt ei tarvitse kiertää kastelemassa vasta istutettuja. Ehkä vanhatkin lähtevät paremmin kasvuun saatuaan taivaallista vettä.
      Eipä sitä tule ajatelleeksi veden tärkeyttä ennenkuin siitä on pulaa. Onnekseni olen voinut kaikki vuodet käyttää kaivovettä, joka maksaa vain pumpun käyttämän sähkön verran. Eikä se ole paljoa. Olisi hankalaa, jos pitäisi maksullisella vedellä kastella. Ja vielä vaikeampaa, jos vesi olisi kortilla.
      Peltitynnyrit ovatkin muodoltaan nätit. Niihinkin on mahdollista laittaa hana, mutta en näkisi sitä tarpeelliseksi. Helpompi nostaa vettä suoraan kastelukannulla. Niin minä olen tehnyt vanhojen tynnyrien kanssa ja tulen tekemään tuon uudenkin. Miehet tykkää kaikenlaisista härpäkkeistä.
      Juuri nyt olen innoissani rännirosvoista ja siitä, miten hyvin niiden avulla saa sadevettä. Innoissani olen myös sinikämmenestä.

      Poista
  4. Voi sinä onnellinen, kun saa sadevettä kerättyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen onnellinen ja innoissani mahdollisuudesta kerätä sadevettä. Siitä on puhuttu vuosia ja vihdoin se toteutui.

      Poista
  5. Sadeveden keräys kannattaa, taivaalta satanu vesi on parasta. Kätevä systeemi on tuossa rännirosvossa. Erikoisesti ilahuttaa tuo sankontäyttö ratkasu.
    Ihana sinikämmen, kyllä sen siirto onnistuu yleensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, sadevesi on kasveille parasta. Bilteman sadevesitynnyrissä on mietitty käyttömahdollisuuksia kivasti. Sangon täyttämisen lisäksi alaosan hanaan on helppo liittää myös letku, jolloin tynnyristä voi johtaa vettä helposti kauemmaksikin. Luultavasti hommaamme pian toisen samanlaisen tynnyrin.
      Kiva kuulla, ettei sinikämmen pahastu siirrosta. En ole aiemmin siirtänyt, joten onnistuminen ilahduttaa.

      Poista
  6. Sadevedet kannattaa hyödyntää, sitä tehdään meilläkin vaikka kaikki vesi on ns. ilmaista. Tuli mieleen voisiko astiasta lähteä letku toiseen astiaan vaikka kasvihuoneen nurkalle, saisi sinnekin lähelle kasteluvettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä meidänkään kaivovesi paljon maksa. Ainoastaan pumpun käyttämän sähkön hinta, joka ei ole suuri. Sadevesi kannattaa silti hyödyntää, jos vain mahdollista.
      Kasvihuoneen vierellä on 200-litrainen tynnyri, jonka täyttämistä sadevedellä on pohdinnassa. Pitkä letku on jo, koska kaivoveden pumppu on kellarissa ja letku on aina vedettävä sieltä. Kasvihuoneessa ja kasvihuoneella vettä tarvitaan paljon eli tärkeästä asiasta on kyse.

      Poista
  7. Mielenkiintoinen postaus! Meilläkin kerätään sadevettä, mutta ongelmana on juuri se, että tynnyri täyttyy sateella yllättävän nopeasti. Ja sateen aikana ei ole kastelutarvetta. Tuollainen hanallinen tynnyri olisi kätevä, mutta tosiaan ei kovin kaunis...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se, kun tynnyri täyttyy kovalla sateella nopeasti. Silloin osa vedestä on pakko juoksuttaa pois. Mihinkäs sen silloin hyödyntäisi, kun sade on kastellut kaiken tarvittavan? Kaipa asian tiimoilta vähitellen löytyy hyvät käytännöt.
      Tuo nyt hankittu tynnyri sijaitsee ns. huoltopihalla, jossa sen ulkonäöllä ei ole kovin suurta merkitystä. Ehkä jokin pajuaitaviritys tms. tulee toisten tynnyrien kohdalla kyseeseen. Toisaalta olen huomannut, että kaikkeen tottuu. Kasteluvesi on sen verran tärkeä asia, että sen eteen voi kenties tehdä joitain myönnytyksiä.

      Poista
  8. Hienon systeemin esittelit. Meilläkin on oma lähdepitoinen kaivo ja lähteestä tulee vielä omalla painollaan vettä ja ohjaan sen letkun aina sinne mihin vettä tarvitaan. Puutarhan puolella ei ole vielä mitään muuta kuin että letkulla vettä kaivosta. Pitää meidänkin miettiä tätä jatkossa kun kerkiää. Ihana sinikämmen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olemme vuosien mittaan pohtineet paljonkin kasteluasioita. Nyt asia konkretisoituu käytännössä rännirosvojen myötä. Kastelemista riittää varsinkin kasvimaalla ja kasvihuoneessa, joten sadeveden hyödyntäminen on merkittävä plussa.

      Poista
  9. Meillä on jokin epävirallisempi sadeveden keräyssysteemi, isäntä on viritellyt tynnyreitä ketjuun. Harvemmin istuttelen mitään uutta, mutta uudet istutukset ja satunnaiset kesäkukat tarvitsevat kyllä vetensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virallinen tai epävirallinen, pääasia, että toimii ja miellyttää. Kesäaikaan kasteluvedelle löytyy käyttöä ainakin jonkin verran talossa kuin talossa.

      Poista
  10. Sadevettä on kyllä hyvä kerätä, meillä se tapahtuu autotallin katolta ränniä pitkin vanhaan ammeeseen. Ja jos amme tulee täyteen, se valuu vain yli ja imeytyy pikkumetsään. Toki muidenkin rännien alle voisi jotain viritellä.
    Meillä satoi eilen 3mm, enemmänkin olisi saanut tulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teidän keräysjärjestelmänne kuulostaa pätevältä. Vanhaan ammeeseen mahtuu monta litraa vettä.
      Ahnehdin joka kesä ruukkuihin niin kesä- kuin monivuotisiakin kasveja, joten siksikin sadevedelle on kysyntää.
      Meillä satoi eilen muutaman kerran aivan kaatamalla. Kävin äsken kippaamassa täysinäisen sademittarin tyhjäksi.

      Poista
  11. Kätevältä näyttää, varsinkin tuo kansi. Ei hyönteiset tai esim. oravat huku tynnyriin.

    VastaaPoista
  12. Todella näppärä keino ottaa sadevedet talteen 😊 Itsekin olen miettinyt moista, mutta ne pitäisi olla "huomaamattomat", ainakinisännän mukaan 😂 vaihtoehtoja punnitaan rauhassa 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadeveden keräämiseksi löytyy varmasti järjestelmiä joka makuun. Uutta rakentaessa olisi helpompi sekin systeemi suunnitella jo ennakkoon. Vanhempaan taloon joutuu aina uusien juttujen kanssa "säveltämään".

      Poista
  13. Kiitos mielenkiintoisesta jutusta - hyvä lukea tällaisista käytännön testauksista, joissa tulevat niin hyvät kuin kehitettävätkin puolet esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhaihmisille kasteleminen on tärkeä asia. Tiedän monen miettivän vaihtoehtoja. Toivottavasti jutustani on jolle kulle hyötyä.

      Poista
  14. Sadeveden talteenotto on todella kannatettavaa, meillä sadevesi ohjataan kahteen IBC konttiin. Saan ne maisemoitua suuren puistosyreenin ja aroniapensaiden taakse. Maisemointi ei ole ihan yksinkertaista talon nurkalla.
    Varmaan keksitte hyvät ratkaisut, kunhan on aikaa miettiä.
    Meillä on satanut vain pari milliä, olisin toivonut paljon enemmän vettä puutarhalle.

    VastaaPoista
  15. Pätevän oloinen systeemi, tosin 200 litraa tulee talon katolta todella nopeasti täyteen ja jos ei satu olemaan sateen aikana kotona päivystämässä, saattaa tynnyri tulvia yli. Meillä tuli joskus niin paljon vettä kerralla, että muutaman neliön kokoiselta liiterin katolta sai vuorokaudessa 1000 litran IBC-kontin täyteen. Eikö tuohon Bilteman tynnyriin ole laitettu minkäänlaista ylivuotoputken paikkaa, josta voisi johtaa ylimääräiset vedet hallitusti esim. sadevesikaivoon? Niin hyvin suunniteltu ratkaisu muuten hanoineen ja korokkeineen, mutta käytännöllisyys vähän kärsii, jos tuollainen "pikkuasia" on jäänyt miettimättä.
    Kiva, että sinikämmen ilahtui siirrosta ja kukkii nyt. On se vaan niin nätti. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
  16. Ihana sinikämmen! Onni, ettei se ole kärsinyt haastavasta vuodesta. Minäkin olen pohtinut, miten saisimme paremmin hyödynnettyä sadevedet mökillämme. Muovitynnyriä en haluaisi ulkonäkösyistä, mutta sellaiset ovat yleensä käytännöllisimpiä. Tuo teidän tynnyri vaikuttaa kätevältä, kun vaan saatte ratkaistua ylimääräisen veden kulkeutumisen sopivaan paikkaan.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!