perjantai 30. kesäkuuta 2017

Meilahden ruusutarha 10 v


Keskiviikkona 28.6. vietettiin Meilahden rosariumin eli ruusutarhan 10-vuotisjuhlia. Aurinkoinen ja lämmin sää oli tuonut yleisöä tapahtumaan sankoin joukoin. Myös minä olin paikalla ystäväni kanssa. Monen monta kertaa on pitänyt Meilahden ruusuja käydä katsomassa, mutta mikä lie aina tullut esteeksi. Ihmeellistä siinäkin mielessä, että sijainti on liikenteellisestikin erinomainen.


Meilahden arboretum ja rosarium kuuluvat Helsingin kaupungin ylläpitämään puistoalueeseen ja sinne on läpi vuoden vapaa pääsy. Ruusutarha tosin aidataan talvikaudeksi jänisverkoilla. Ruusujuhla oli niinikään kaikille avoin tilaisuus, jonne oli tilattu pientä tarjottavaa 250 henkilölle. Ruusuvesi loppui pian ja järjestäjät lähtivät hankkimaan lisää juotavaa helteisessä säässä ruusuja ihasteleville ihmisille. 

Tilaisuudessa myös Suomen Ruususeura esitteli toimintaansa. Ruususeuralla on merkittävä rooli Meilahden rosariumissa, sillä se on toiminut asiantuntijana ruusutarhan alkuajoilta saakka. Lisäksi Ruususeuran jäsenet huolehtivat ruusupensaiden hyvinvoinnista talkoovoimin kasvukauden aikana. 

Prinsessa Ruusunen

Ruusujuhlaa juonsi luonnollisesti Prinsessa Ruusunen, jolla oli apunaan trubaduuri. Alueella liihotteli prinsessan apuna myös ruusutyttöjä, joiden tehtävänä oli mm. kerätä palautelomakkeita tilaisuuden järjestelyistä. Kaikkien palautelomakkeen jättäneiden kesken arvottiin puutarha-aiheinen kirja.

Satu Tegel

Helsingin kaupungin tervehdyssanat lausui Satu Tegel, joka on ollut kaupungin edustajana Meilahden puistoprojektissa. Hän on myös Suomen Ruususeuran jäsen ja yhtenä kirjoittajana Suomalaisessa Ruusukirjassa (muut: Pirkko Kahila; Pentti Alanko; Peter Joy).

Peter Joy

Uusien ja kestävien, Suomen olosuhteisiin kehitettyjen pensasruusujen tarinaa esittelivät Pirkko Kahila, Pirjo Nuotio (alakuvassa) ja Peter Joy (kuvassa).  

Pirjo Nuotio

Puheiden ja esittelyjen jälkeen seurasi lyhyt tauko, jolloin kiersimme ystäväni kanssa katsomassa ruusupensaita. Ranskanruusuja lukuunottamatta valtaosa pensaista kukkii parhaillaan loistavasti. Ruusualue on väljä ja aurinkoinen. Pensaat on istutettu siten, että niitä pääsee helposti ihastelemaan ja kukkia tutkimaan läheltä. Jokaisen ruusun nimi löytyy penkkejä rajaavasta kiveyksestä kunkin ruusun kohdalla.


Tauon jälkeen ohjelmassa oli Hannu Jaakohuhdan Suomen Ruususeurasta opastama ruusukävely. Koska ihmisiä oli niin paljon ja mikrofonista huolimatta ruusujen lähelle pääseminen ja selostuksen kuuleminen tungoksessa oli hankalaa, päätimme kiertää Meilahden arboretumia omatoimisesti ja sen jälkeen suuntasimme ihastuttavaan Tamminiemeä vastapäätä sijaitsevaan Villa Angelican vilpoiseen puutarhaan nauttimaan kylmiä virvokkeita.

Rosa rugosa 'Henry Hudson'

Mikäli pensasruusut yhtään kiinnostavat, suosittelen lämpimästi niihin tutustumista Meilahden rosariumissa. Juuri nyt kukinta on loisteliasta ja se jatkuu varmasti kuukauden verran tästä eteenpäinkin, kun ranskanruusut alkavat avaamaan nuppujaan. Rosariumissa on mahdollista nähdä monet ruusupensaat luonnollisessa koossaan ja siten helpottaa vaikkapa päätöstä siitä, millainen paikka omalla pihalla voisi olla kullekin pensaalle sopiva.

Rosa pimpinellifolia 'Linnanmäki'

Ylipäätään Meilahden puistoalue on hieno kohde, jonne kannattaa käydä tutustumassa. Erilaiset puut ja pensaat on hyvin merkitty. Eteläportin läheisyydessä, Meilahdentien ja Johannesbergintien risteyksessä on pieni pysäköintialue. Parhaiten puistoon pääsee julkisilla, sillä Paciuksenkadun bussi- ja raitiovaunupysäkeiltä on niin lyhyt matka puistoon, että käytännössä on jo siellä paikalla bussista ulos hypätessään.
 
Rosa Harisonii 'Paimio'

Entisillä Meilahden kartanon peltomailla Johannesbergintien ja Meilahdentien välissä, kolmen kallion välisessä laaksossa, sijaitsee erityisen runsaslajinen Meilahden puistoarboretum. Täällä runsaan kolmen hehtaarin kokoisessa rauhallisessa ja rehevässä puistossa esitellään rakennetun ympäristön puita ja pensaita. 

Meilahden arboretumin erikoisuus on pensasruusulajikkeiden kokoelma, rosarium. Meilahden ensimmäinen ruusukokoelma perustettiin vuonna 1991. Ruusukokoelma, osa puiston kalusteista sekä sisäänkäynnit, pohjoisportti ja eteläportti, peruskorjattiin vuosina 2006–2007.

Peruskorjauksen yhteydessä suuri osa lajikkeista vaihdettiin. Kaikki ruusut ovat ns. pensasruusuja, ryhmäruusuja ei ole lainkaan. Uusittua aluetta koristaa myös perennaryhmä ja pergola köynnöstäville ruusuille ja kärhöille. Ruusulajikkeet on valittu yhteistyössä Suomen Ruususeuran kanssa. Nimikylteissä mainitaan lajikenimen lisäksi myös lajikkeen syntyvuosi, jos se on tiedossa.

Ruusualueella esitellään erityisesti eurooppalaisia historiallisia ruusuja ja kestäviä suomalaisia ruusuja. Lajikkeet on istutettu niiden historiallisen tai kasvitieteellisen taustan mukaisiin ryhmiin. Kokoelmassa on paljon ns. löytöruusuja, eli eri puolilta Suomea löytyneitä vanhoja, tunnistamattomia ruusuja sekä tuttuja perinneruusuja, kuten valamonruusu ja mustialanruusu. Eurooppalaisia historiallisia ruusuja ovat mm. tuoksuvakukkaiset ranskanruusut, damaskonruusut, kartanoruusut ja sammalruusut.

Lähde: Vihreät sylit - Kävelyretkiä Helsingin puistoihin (www.vihreatsylit) 

Rosa pimpinellifolia - Oman puutarhan juhannusruusu kukkii runsaana.

Helsingissä on useita hienoja puistoja, joissa järjestetään myös paljon kaikenlaisia tapahtumia. Mikäli helsinkiläiset puistot kiinnostavat, kannattaa käydä vaikkapa facebookissa tykkäämässä. Silloin saa omaan naamakirjaansa runsaasti ajankohtaista tietoa niin puistoista kuin niissä järjestettävistä tapahtumistakin. Myös Helsingin kaupungin Vihreät sylit -puistosivusto on erinomainen tietopankki.

Minusta on hienoa, että julkisiin puistoihin satsataan ja niistä tehdään enenevässä määrin kansalaisten olohuoneita monipuolisine ohjelmineen ja tapahtumineen. Uskon, että kaikki puistoihin sijoitettu raha ja työ saadaan moninkertaisesti takaisin ihmisten henkisen hyvinvoinnin ja viihtyvyyden lisääntymisenä. 


24 kommenttia:

  1. Kiitos esittelystä, olen hiukan nolona sillä en ole tiennyt tuollaisesta paikasta. Ehdottomasti on mentävä käymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suotta nolostut. Minä olen ikäni asunut pääkaupunkiseudun mielenkiintoisten nähtävyyksien äärellä ja varsin moni on jäänyt tutkimatta ja varmaan jääkin. Yksi elämä ei kaikkeen kauniiseen vaan riitä.

      Poista
  2. Kiitos vinkistä. Tuolla voisi olla hauska käydä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa ja samalla reissulla voi kävellä vaikka Seurasaareen, jonne ei Meilahden puistosta ole pitä matka.

      Poista
  3. Varmasti mielenkiintoinen vierailukohde. Pensasruusut ovat viime aikoina alkaneet kiinostamaan minua aikaisempaa enemmän. Ikinä en ole edes tykännyt ryhmäruusuista. Ovat jotenkin muovisen oloisia ja vaikeitakin hoitaa verrattuna vaatimattomiin mutta runsaskukkaisiin pensasruusuihin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei enää ole ainuttakaan ryhmäruusua, koska koin niiden hoitamisen turhan työlääksi. Pensasruusuja on nyt useita ja minusta ne ovat helpompia, kuin monet perennat. Suosittelen.

      Poista
  4. Mielenkiintoinen tapahtuma ja kohde, kiitos vinkistä!
    Ruusuja en ole vielä uskaltanut meille hankkia, olen pitänyt niitä liian vaativina. Ilmeisesti pensasruusut ovat kuitenkin armollisempia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidin pensasruusuja jotenkin vaikeina ja siksi pitkään harkitsin niiden hankkimista. Pihassa on toki ollut jo aiemmin juhannusruusu, Hansa-ruusu ja punalehtiruusu. Nyt sitten muitakin, eivätkä ole laisinkaan vaikeita.

      Poista
  5. Tuonne piti jo viime kesänä mennä, jospa tänä kesänä ei vain jäisi aikomukseksi:)
    Kiitos muistutuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama minulla, aikomuksia on ollut jo useampana kesänä. Nyt sain itseni liikkeelle ja kyllä kannatti. Varmasti menen toistekin.

      Poista
  6. Asutaan lähellä niin tulee käytyä arbossa monta kertaa viikossa, ihana paikka ja siellähän on paljon myös muuta kasvustoa kuin ruusut.
    Hienoa, että kaupunki panostaa näihin kaikkien olohuoneisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan. Jos lähtee ruusuja katselemaan, kannattaa kiertää enemmänkin ja katsella arboretumin kasveja. Itse aion tehdä uuden reissun ja koluta puistoa tarkemmin. Nyt jäi aika ruusupainotteiseksi, vaikka toki muitakin vähän ehdin katsella.

      Poista
  7. Houkuttelva paikka. Kiitos informatiivisesta postauksestasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos pensasruusut kiinnostavat, niin kannattaa mennä katsomaan. Ja muutenkin tutustumisen arvoinen paikka koko puisto.

      Poista
  8. Oi ihana paikka. Mitehkänän osuisin tuonne ruusujen kukinnan aikaan. Tänään kävin lenkillä paikallisen kaupungin arboretumin läpi ja harmittelin, miten huonosti se oli hoidettu. Rahasta se on tietenkin kiinni. Hyvin hoidettu puisto kyllä virkistäisi mieltä paljon enemmän, kuin nokkoset puskissa ja risuiset pensaat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahastapa tietenkin. Kotkan kaupunginpuutarhuri sai aikanaan käydä kovaa taistelua puistojen kohennuksen puolesta. Nyt, kun Sapokka ja muut Kotkan puistot keräävät kehuja ja palkintoja ja ulkomaisia tutustumismatkailijoita, kiitellään puutarhuria, eikä laisinkaan muisteta, kuinka paljon hänen ideoitaan vastustettiin.

      Poista
  9. Kiitos vinkeistä, täytyy poiketa Helsingin reissulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieni ja kompakti paikka, ja ympäristössä monia muita mielenkiintoisia kohteita (mm. Seurasaari, Tamminiemi).

      Poista
  10. Kiitos Between. Tuolla pitää käydä tutustumassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oivallinen paikka. Varsinkin, jos pensasruusuja haluaa nähdä.

      Poista
  11. Ruusutarhat ja puistot ovat nautittavia! Nyt on mennyt jokunen vuosi tuolla käynnistä, joten täytyy käydä päivittämässä tilanne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhemmat ruusupensaat olivat kasvaneet ja muutamia uusiakin sinne oli istutettu. Ja ilman muuta kannattaa ihastella arboretumin kasveja, kuten varmaan olet tehnytkin.

      Poista
  12. Täällä on ehdottomasti ehdittävä vierailemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, sopivan pieni kohde vaikka yhdelle iltapäivälle.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!