tiistai 11. heinäkuuta 2017

Pionit parhaimmillaan

Paeonia Festiva Maxima

Sydämellinen kiitos kaikille suruuni osaa ottaneille. Niin kipeää asia edelleen tekee ja tekee varmasti vielä pitkään. Arjessa on vain mentävä eteenpäin. Oikein mitään järjellistä en viikonloppuna saanut aikaan. Kunhan vuoroin istuin pergolassa ja vuoroin kiertelin puutarhassa. Toimen ihmisenä työhön tarttuminen on aina ollut minulle keino selviytyä vaikeistakin tilanteista, mutta tämä suru on ollut niin suurta, että se on pysäyttänyt minunkin rattaani totaalisesti. 

Paeonia Duchesse de Nemours - en tosin ole ihan varma.

Sunnuntaina otin kameran mukaan yhdelle puutarhakierrokselle. Itkuisin silmin kirkkaassa auringonpaisteessa kuvaaminen ei tuottanut kovin hyvää tulosta, mutta toisaalta kukkien sihtaaminen etsimen läpi sai ajatukset hetkeksi muualle. 

Paeonia Sarah Bernhardt

Pionit ovat pitkän nuppuvaiheen jälkeen alkaneet aueta. Nuppuja on tänä vuonna todella runsaasti. Nyt on vain toivottava, ettei luvatut sateet tule kaatamalla. Silloin pionien painavat kukinnot taipuvat ja pilaantuvat nopeasti. Nuputkin saattavat mädäntyä ja jäädä aukeamatta, mikäli sateita riittää pitkäksi aikaa.

Paeonia Sarah Bernhardt

Keräsin joitakin nuppuisia varsia sisälle maljakkoon. Pelkäsin jo keränneeni ne liian nuppuisina, mutta vihdoin ovat alkaneet aueta nekin. Meni monta vuotta, etten raaskinut varren vartta maljakkoon taittaa, ellei sade uhannut tehdä tuhojaan. Nyt olopihan pionikasvusto on jo niin runsasta, ettei muutaman kukan poimiminen näy missään.


Facebookin eräässä puutarharyhmässä käytiin keskustelua, voiko pioni risteytyä kukkapenkissä ja muuttaa muotoaan. Yksikään keskustelijoista ei ollut minkään sortin asiantuntija, joten mihinkään varmaan loppupäätelmään keskustelussa ei päästy. Jo viime kesänä mietin kuitenkin omaa pionikasvustoani katsoessa, onko sellainen risteytys mahdollista. Tuo ylempänä oleva pioni nimittäin on sellainen, jota takuuvarmasti en ole olopihan pionipenkkiin koskaan istuttanut. Ja sellainen sielä kuitenkin kasvaa ja kukkii nyt toista kesää.

Paeonia Coral Charm

Osa pioneista jo lopettelee kukintaansa. Kuten Coral Charm. Pioneissa on runsaasti eri aikoina kukkivia lajeja, mitä en ole niinkään tullut niitä hankkiessani ajatelleeksi. Olen vain ihastunut johonkin pioniin ja sen sitten hankkinut. Sattumalta on samalla käynyt niin, että pionien eri aikainen kukinta pitkittää niistä nauttimista. Toki myös erilaisilla istutuspaikoilla on kukinta-ajan kannalta merkitystä. 

Paeonia Louis van Houtte

Louis van Houtte oli sunnuntaiaamuna vielä jotakuinkin koossa. Iltapäivällä se alkoi pudottamaan terälehtiään ja varhain tiistaiaamuna tätä kirjoittaessani työhuoneen ikkunasta ei näy enää ainuttakaan terälehteä. Olivat varmasti vieressä kasvavan salkoruusun kanssa sopineet kukkivansa peräkkäin tarjotakseen kauneutta pidempään. Salkoruusussa on nuput, mutta hetki vielä menee niiden aukeamiseen.
 
Paeonia Festiva Maxima

Pian täytyy lähteä viemään isää glaukoomahoitoon silmäklinikalle. Siitä taas pyörähtää tämä päivä käyntiin.
 

52 kommenttia:

 1. Napsitpa taas upeita kuvia. Pionit ovat tosiaan parhaimmillaan. Suru on surtava...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, surulla ei näytä olevan ohituskaistaa.
   Tämä on pionienkin osalta kukkea kesä. Kevään koleus taisi kurittaa meitä ihmisiä enemmän, kuin kasveja.

   Poista
 2. Puutarha antaa voimaa surun keskellä, siihen olen itsekin tukeutunut. Hienot pionit ja onhan se risteytytyminen mahdollista, ei tarvita kuin pionin siemen ja onnistunut itäminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran on tämä suru vetänyt voimattomaksi, että tähän ei auta rikkaruohojen kitkeminen. Yleensä siihen hommaan saa purettua koko tunneskaalansa.
   Kaunis tuo pionipenkkini tulokas, joten alkuperä ei suuremmin haittaa.

   Poista
 3. Minä luin vasta nyt suuresta surustasi. Kyyneleet tulivat minunkin silmiini Olen pahoillani ja otan osaa. Mutta hyviä kuvia olet onnistunut nappaamaan. Itselläni on pioneja jotka kukkivat parhaimmillaan mökillä. Ja aika kurjissa oloissa tälläkertaa. Sentakia en ole uskaltanut laittaa kuvia tulemaan ennenkuin ovat syksyyn mennessä toivottavasti päässeet parempiin oloihin.Täällä kun kaikilla on pionit hellässä hoidossa ja paraatipaikoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila, olen kiitollinen jokaisesta myötätunnon osoituksesta. Näin suurta surua en ole kokenut vuosiin. Tämä on musertavaa.
   Rajaa kuvia siten, että pionien ympäristö ei näy. Silloin voit herkutella myös omilla pionikuvillasi ja näyttää niitä meille muillekin. Aika vähän minäkin isompia kuvakulmia esittelen, sillä lähikuvat onnistuvat paremmin ja niitä tykkään eniten kuvata. Bartzellaa en kuvannut laisinkaan, koska se on uponnut väriminttujen keskelle ja odottaa siirtoa.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Ritva. Niin osanotosta kuin pionikehuistakin. Kauniiden kukkien ihaileminen saa ajatukset pois murheen poluilta hetkeksi.

   Poista
 5. Pionit OVAT ihania. Järjettömän upea tuo valkoinen Festiva Maxima.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat. Jotenkin tuntuu ihan uskomattomalta, että varsi voi tuottaa niin valtavan kokoisen ja kauniin kukan.

   Poista
 6. Upeat pionit! Tuo risteytyminen on mahdollista, jos pionit pääsevät kypsyttämään siemeniä ja varistamaan ne maahan. Voi myös olla, että pionin taimen mukana on tullut pieni juurenpala tai siemen jostakin toisesta lajikkeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen antanut pionien rauhassa tuleentua kukkimaan jälkeen, joten ihan mahdollista, että ovat pudottaneet siemeniään. Uusia pioneja en ole vuosiin tuohon paikkaan istuttanut, joten voisiko juurenpala muhia maassa niin pitkään? Niin tai näin, tykkään heistä jokaisesta.

   Poista
 7. Todella upeat pionit. Voimia sinulle.
  Minä kiertelin puutarsani vuosi sitten kyyneleet silmissä. Siskoni kuoli yllättäin vuosi sitten heinäkuussa. Muistot viime heinäkuusta ovat mielessä.
  Pionin siemenistä kasvatet ei tule samanlaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sylvi, muistan hyvin sinun viime kesäisen surusi. Toivottavasti surusi on edes vähän helpottanut.
   Tämä uusi pioni onkin erilainen, joten ehkä on siemenestä kasvanut. Ihan kiva juttu.

   Poista
 8. Kauniit kuvat pioneista ja voimia surun keskellä. T:Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi! Niin osanotosta kuin pionikuvakehuista.

   Poista
 9. Suruusi ja ikävääsi otan osaa :( Tiedän kuinka koskee ja ikävä on vielä kauan, oma veljeni kuoli vuosi sitten, yhtäkkiä, mutta ei aivan odottomati.
  Jaksamista sinulle, katsele kauniita kukkia ja kuljeskele pihalla, jos vaikka minuutiksi suru menis pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija! Meillä jokaisella on varmasti ollut suuren surun kokemuksia. Lähimenneisyyden suru on usein vielä hyvin pinnalla, kuten sinulla.
   Kunhan sade ja tuuli taukoavat, aionkin mennä puutarhaan kiertelemään.

   Poista
 10. Voimaa ja rohkeutta ja sitä juuri Between olet tällä kuvakierroksella osoittanut, elämä jatkuu kaikesta huolimatta. Elää juuri tätä hetkeä ja löytää surusta huolimatta tai juuri siksi ihanat kukat puutarhasta on merkki päivien ja viikkojen jatkumisesta ja sen mukana kulkee myös suru ja kaipaus, mutta kuitenkin arki ja siihen liittyvät askareet ovat ne elämää eteenpäin vievä voima.
  Veljesi on siirtynyt sinussa muistojen, iloisten ja surullisten lokeroon
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Molley! Senhän tämä yllättävä kuolemantapaus jälleen osoitti, että meillä on vain yksi ja ainut elämä ja se on syytä käyttää hyvin. On elettävä tässä ja nyt ja lopetettava sitku-elämä. Milloinkaan ei tiedä, mikä hetki on viimeinen. Suru on edelleen valtava, mutta arkeen solahtaminen helpottaa.

   Poista
 11. Kauniita pioneja! Nyt pitääkin kuunnella itseään ja tuntemuksiaan. Jos suru ei anna nyt keskittyä muuhun, tulee kitkemisen aika sitten myöhemmin. Puutarha ei karkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei karkaa onneksi. Se onkin lohduttavaa ja toisaalta asiat asettuvat omaan tärkeysjärjestykseensä.

   Poista
 12. Between, osaat löytää lohtua puutarhastasi, kukkaloistossa kulkiessa saa ajatuksia ja muistoja poisnukkuneeseen. Valkoinen pioni- kaunis. Oma vanhimpani on hyvin vaaleanpunainen ja on vieläkin tiiviillä nupulla. Nyt täällä Pirkanmaalla sataa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikemminkin yritän hetkeksi unohtaa veljeni, sillä hänet muistaessani vain itken ja itken sitä, ettei häntä enää ole. Se n niin käsittämätön asia. Varmaan tulee se päivä, jolloin kauniit muistot auttavat. Nyt jokainen muisto raastaa kipeästi.
   Meilläkin sataa, välillä kaatamalla, välillä harmaana tihkuttaen. Ja tuulee, mutta aika lämmintä on.

   Poista
 13. Kuvasi ovat aivan uskomattoman upeita ja kauniita.
  Voimia sinulle suureen suruusi.

  VastaaPoista
 14. Kauniita.

  Osanottoni suuren suruusi...

  VastaaPoista
 15. Olen ajatellut Sinua koko päivän, luin vasta aamulla postauksesi ja sain siten tiedon veljesi ikiuneen nukkumisesta. Anna aikaa itsellesi, itke surusta, kauniista muistoista, iloisista yhteisistä hetkistä joita teillä varmasti oli paljon. Aika antaa tilaa, suru häipyy, ikävä vain jää... Onneksi sinulla on voimia antava puutarha, pioneiden upea kukinta lohduttaa - sanoja ei tarvita!

  Voimia ja enkeleitä polkusi varrelle!

  Ihana tuo valkoinen yllätyspioni! Mahdollista on, että se on siementaimi, risteymä jonka voit nimetä veljesi muistolle! Joka kesä pionisi tulee sinua katsomaan, lohduttamaan ja ilahduttamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila!
   Ihana ajatus nimetä uusi pioni veljen mukaan. Sen aion tehdä. Viime kesänä jo sitä katselin ja mietin, mistä se on ilmestynyt. Suru on ollut niin musertavaa, etten ole juurikaan mitään jaksanut puutarhassa tehdä. Eilen menin kuitenkin kitkemään ja huomasin, että pureutuminen niinkin arkisteen hommaan helpotti oloa. Tulipa kasteltua rikkaruohoja samalla kyynelillä.

   Poista
 16. Ihanat, valkoiset pioninkukkaset tuokoon sinulle voimaa ja uskoa tulevaisuuteen, ei sitä surua voi eikä saakaan jättää surematta... onneksi aina on muistot, jotka säilyvät! Festiva Maximan aion hankkia ehdottomasti seuraavaksi pionikseni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Jarmon kuolemasta on vasta niin lyhyt aika, että yhä se tuntuu aivan käsittämättömältä. Aika auttaa, tiedän sen. Nyt pitää vain saada aika kulumaan.
   Festiva Maxima on ehdottomasti hankinnan arvoinen pioni. Ihastuttava!

   Poista
 17. Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Pionien kukinta tosiaan lohduttaa.

   Poista
 18. Ihanat kukat. Pahoittelen veljesi pois menosta. Kevet mullat hänelle.

  VastaaPoista
 19. Pionit ovat ihan parhaita! Meilläkin tumman punaiset jo kukkii,vaaleammat vasta nupulla. Isän pihalta leikon surutta pionit työpaikan maljakoihin, kun ei niitä kotona kukaan ihastele.
  Onneksi sinulle jää hyvät muistot veljestäsi, se lohduttaa. Suru vie aina aikansa, niin minullakin kesti äidin kuoleman jälkeen pitkän aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeviregina! Suru on ollut hyvin massiivista, mutta onneksi on tosiaan hyvät muistot veljestä.
   Eilinen kaatosade runnoi pioneja oikein kunnolla, joten nyt on kahdessa maljakossa pioneja tulvillaan.

   Poista
 20. Voimia sinulle surussasi. Varmasti raskasta. Otan osaa. Jokaisella on oma tapansa surra ja kaikki tavat ovat oikeita. Eikä surun hetkellä tarvitse varmaan olla ahkera, riittää, että hengittää ja elää, koittaa vaan selvitä. Minusta on vaikea ymmärtää, että vielä hetki sitten lihaa ja verta oleva ihminen voi olla noin vain kokonaan poissa. Kuolema on varmaankin elämän suurimpia mysteerejä ja tekee niin kipeää. Ajattelen sinua ja lähetän lohdutussäteitä. Toivottavasti läheisesi ovat läsnä itkusi hetkellä.

  Sinulla on todella kauniita pioneja!

  Nyt luin kirjoituksesi puutarhaväsymyksestä, oi ihanaa vertaistukea sain sinulta, kiitos paljon. Kiitos kun annat lämpöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sametti Hortensia! Minustakin on niin uskomattoman vaikea ymmärtää, että yhdessä hetkessä jotain ihmistä ei enää ole. Se, ettei voi puhua, soittaa, eikä nähdä enää koskaan. Olemme itkeneet yhdessä ja erikseen. Ja varmasti vielä itketään monen monta kertaa.

   Poista
 21. Ihania pioneja!!!! Hyvin olet onnistunut vangitsemaan pionit kameran etsimeesi. Toivottavasti eilisen ja viime yön sateet eivät tuhonneet pionejasi.

  Voimia sinulle! Anna itsellesi aikaa surra, silloin ei ole pakko tehdä mitään, jos istuskelu tuntuu paremmalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaupunkilaistyttö! Eilen sain itseni vähän kitkemään ja huomasin sen helpottavan. Konkreettinen tekeminen vie ajatukset muualle, kunhan saa itsensä kammettua sen tekemisen pariin.
   Eilinen kaatosade katkoi monta kukkaan auennutta pionia, joten nyt on kaksikin maljakkoa täynnänsä ihanaa kukintaa ja tuoksua.

   Poista
 22. Ihanat pionit. Puutarha voi tuoda myös lohtua. Kuten sanoit. Surulle ei ole ohituskaistaa, tiedän tämän. Olen jäänyt leskeksi 27-vuotiaana ja isättömäksi 34- vuotiaana. Suru on kuitenkin myös osa elämää ja sen kiertoa, vaikkakin se joskus kohtaa meidän mielestämme väärään aikaan tai liian varhain. Suru kuitenkin myös kasvattaa. Muista myös iloita pienistä jutuista suuri suru ja suuri(kin) ilo voivat olla aivan rinnakkain eikä siitä ilosta pidä kantaa huonoa omaatuntoa. Voimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna! Onpa elämä kohdellut sinua kovasti. Kuten sanoit, suru on osa elämää ja aikanaan se helpottaa. Juuri nyt tuntuu, ettei sen yli tahdo millään päästä, mutta tiedän niin tapahtuvan.

   Poista
 23. Lämmin osanotto!❤️
  Niin kauniit pionit!
  Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
 24. Osanottoni suureen suruusi.
  Ja voimia sinulle.

  VastaaPoista
 25. Puutarha on oiva lohduttaja. Upeaa pionien kukkaloistoa. Minulla sade poimi pioninoksan maljakkoon, itse en raatsinut niitä taittaa. Voimia sinulle arjen pyörittämiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri!
   Sade teki täälläkin valinnan ja nyt on kaksikin maljakkoa täynnä pioneja. Kylläpä ne tuoksuvat ihanalle.

   Poista
 26. Pionit ovat kyllä upeita, miehenkin sanoi niiden olevan kukista kauneimpia. Suruun ei ole lääkettä, aika ainoastaan vähentää sitä. Puutarhassa touhuilu tai pelkkä kuljeskelu on jonkinlaista terapiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Konnadonna!
   Suruun ei tosiaankaan ole lääkettä. Aika sen parantaa.
   Pionien kukka on jotenkin niin epätavallisen upea valtaisine kokoineen ja näyttävine olomuotoineen.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!