Tässä yhtenä päivänä innostuin setvimään työhuoneen laatikkoon kertynyttä elektroniikkaromua. Oli siellä piuhaa ja töpseliä jos jonkinmoista. Vanhoja kännyköitäkin yli oman tarpeen ja jokainen jo aikansa eläneitä. Mediassa on keskusteltu kännyköiden kierrättämisestä ja kuinka vähäistä se edelleen on.
Kännyköissähän olisi paljon hyödynnettäviä ainesosia, mutta mikä olisi riittävän turvallinen keino päästä niistä eroon? Vanhasta kännykästä on omin keinoin vaikea saada sinne tallennettuja tietoja pois, jos puhelimeen ei enää saa virtaa. Selvitin asiaa ja löysin Seiffi.fi - Datalaitteiden turvallinen kierrätyspalvelun. Seiffi on SER-kierrätyksen, Kuusakosken ja Postin yhteistyössä toteuttama palvelu, jolla voi kierrättää datalaitteet tietoturvallisesti. Oheisesta linkistä löydät lisää tietoa.
Tilasin itselleni Iso Seiffin, jolloin voin 9 euron hintaan lähettää kierrätykseen kolme tai useamman laitteen, ana 10 kiloon saakka. Meiltä kertyi seitsemän kännykkään latureineen ja vein ne jo SmartPostiin. Postin seurantakoodilla voin seurata kännyköiden matkaa ja saan ilmoituksen sähköpostiini, kun tietoni on asiallisesti tuhottu.
Tämän aidan takana on enemmänkin japanilaisteemaa. |
Tekniikasta on kieltämättä paljon apua ja helpotusta vähän joka elämän saralla. Silti toisinaan tuntuu, että jokapäiväinen arki vaatii aikamoista selviytymistä härpäkkeiden keskellä. Kahden ihmisen taloudessa kaiken aikaa jollain pöydällä on piuhan päässä latauksessa kännykkää, tablettia, hammasharjaa, partakonetta ja kameran akkua. Kotityöt on rytmitetty välkkyvin valoin ja äänimerkein. Peset sitten pyykkiä tai astioita, paistat ruokaa uunissa tai vaihdat kanavaa televisiossa, kuuluu säännöllisin välein pimputtavia merkkiääniä Juuri, kun olet saanut laitteet ohjelmoitua toimimaan vähemmin merkkiäänin, ne hajoavat ja taas on edessä uuden laitteen äänimaailmaan tutustuminen. Normeja on sanottu purettavan, mutta laitemaailmassa mikään ei tunnu noudattavan ainuttakaan normia tai niiden käyttöä yksinkertaistavaa logiikkaa.
Elektroniikkajäämistöä seuloessani löysin pitkään kadoksissa olleen askelmittarin. Sellaisen ihan yksinkertaisen mallin, joka mittaa askelet ja kilometrit, kunhan laitteeseen on syötetty käyttäjän paino ja pituus. On minulla ranteessa käytettävä aktiivisuusmittarikin, mutta sen käyttö on jäänyt vähemmälle. Ellei muista rannemittaria ajoissa ladata, se nollaa kaikki asetukset. Ärsyttävä ominaisuus, jonka vuoksi mittari saa olla aktiivisesti laatikon pohjalla.
Iloissani laitoin askelmittarin vyötärölle ja lähdin pitkälle lenkille lauantaisesta auringonpaisteesta nauttimaan. Palasin runsaan kahden tunnin kierroksen jälkeen kotiin ja kas, askelmittarin lukemat olivat runsas 1000 askelta ja kaksi kilometriä. Äkkiä muistui mieleen, miksi moinen askelhärpäkekin on joutunut samaisen laatikon pohjalle. Askelien mittaaminen ei ollut kovin olennaista, mutta olisin halunnut tietää kuljetun matkan pituuden. Karkeasti arvioin kävelleeni kahden kilometrin sijasta kahdeksan kilometriä.
Järvelle on jo tehty hiihto- ja luistelurata. |
Onko teillä rakkaat bloggaajat käytössänne jokin hyväksi koettu kännykkäsovellus, jolla voisi mitata kuljettuja matkoja? Siinä ohessa saa toki olla muitakin elementtejä mitattavana. Mieluummin kuitenkin ilmainen sovellus ja myös sellainen, johon ei välttämättä tarvitse kirjautuen kertoa jokaista henkilökohtaista asiaansa henkilötunnuksesta serkunkumminkaimaan saakka. Niitäkin sovelluksia nimittäin näyttää olevan. Mielelläni otan vinkkejä vastaan.
Koristeomena Musta Rudolf |
Pitkä kävelylenkki ihan omassa seurassa oli oikein mukavaa. Tarkoitus oli lenkin aikana pohtia monia asioita syvällisemmin, mutta käytännössä ajatusmaailma nollaantui täysin ja nautin hienosta auringonpaisteesta ja kaikesta pienestä, mitä ikinä ulkoillessa voikin havaita. Näin runsaasti innokkaita hiihtäjiä suuntaamassa kunnan vasta uudella latukoneella tamppaamille laduille ja iloisesti nauravia lapsia pulkkamäessä. Jääkenttäkin oli kirjavanaan kaikenikäisiä luistelijoita. Paluumatkalla kävin tsekkaamassa tutun puron ja lähimmän järven jäätilanteen. Koskikaraa en nähnyt, mutta kotipihassa pitkästä aikaa harmaapäätikan. Oli mukava lenkki.
Hei! Minä käytän nykyisin Run The Map -sovellusta lenkkeilyyn. Se on ilmainen ja mittaa tarkasti matkan nopeuden (jopa jaksoittain), reitin ja kaloritkin näyttää kunhan tallentaa painon sinne. Ennen käytin Sports Trackeria mutta tätä nykyistä pidän parempana.
VastaaPoistaAktiivisuusmittari on käytössä myös mutta niihin pieniin askelmittareihin en oppinut luottamaan ja laatikon pohjalle jäivät. Onneksi löysin tämän nykyisen Run The Map-sovelluksen.
Kiitos vinkistä! Mukavasti näitä vinkkejä on tullut ja pian pääsee testaamaan, mikä niistä on omaan käyttöön paras.
PoistaMinäkin käytin ennen Sport Trackeria, mutta silloin monia vuosia sitten se vei turhan paljon akkua. Nykyisillä älypuhelimilla se tuskin on enään ongelmana, mutta olen päätynyt Polarin urheilukellon (sisältää myös aktiivisuusmittarin) käyttöön. Jos joskus päädyt hankkimaan uuden, niin noita Polareita suosittelen. Nykyisistä ilmaissovelluksista ei valitettavasti ole kokemusta. Samsung-puhelimissa taitanee olla oletuksena Samsung health (en ole varma onko kaikissa malleissa), mutta en ole testannut miten se toimii, askeleita/matkaa kuitenkin mittaa.
VastaaPoistaKiitos vinkistä! Mukavasti monilla näyttää olevan kokemuksia eri laitteista ja sovelluksista. Näillä pääsee jo hyvin alkuun.
PoistaTörmäsin Sport Trackerin kuluttavuuteen nettikeskusteluissa eli ilmeisesti sama ongelma vaivaa älypuhelinkaudellakin.
Moi! Sport Trackerista täälläkin kokemus, joskus sitä käytin kun vähän juoksentelin. Noista härpäkkeistä, onneksi miehelläni on atk/älylaitehuoltoyritys, jonka kautta saa kaikki kierrätykseen, hyödynnettäväksi osat puhelimista ja tietokoneista yms yms. Inhoan kaikkia noita johtoja, vanhoja latureita sun muita, mitä jää pyörimään nurkkiin turhan panttina! Uusi vuosi on aina kierrättämisen aikaa, nytkin laatikollinen kirppiskamaa lähdössä pois. (ja lapsen lelut, mistä ihmeestä niitä sikiää?!!) Hyvää uutta vuotta :)
VastaaPoistaTämän päivän elektroniikka kokee loppunsa tarpeettoman nopeasti ja sen vuoksi piuhoja ja latureita on nurkat täynnä. Kummasti niitä tulee säilytettyä sillä ajatuksella, että josko joskus tarvitsen...
PoistaEn edes tiedä, montako puhelinta meillä lojuu kaapin pohjalla. Ne vain ovat jääneet sinne osittain juuri tuon tietoturva-asian takia, osittain syynä on myös oma laiskuus :D Lisäksi isäntä on kiinnostunut tietotekniikasta ja useampi yläkaappi onkin täynnä kaiken maailman elektroniikkaa, jota saattaa joskus vielä tarvita. Pitkien neuvottelujen jälkeen rikkinäinen tietokoneen näyttö ja tulostin vihdoin kulkeutuivat kierrätykseen, mutta jotain tunnearvoa vähintään kaikilla härpäkkeillä ja johdoilla tuntuu olevan. Olen harkinnut vakavasti sellaista sääntöä, että vanhaa roinaa pitäisi hävittää uuden laitteen painon verran tai muuten ei herkiä ostolupaa :D
VastaaPoistaOnpa lohdullista kuulla, että muillakin on näitä elektroniikkahamstereita taloudessaan. Ukkokulta on tietotekniikka-asiantuntija ja myös meillä on kellarissa valtava määrä tietokoneiden osia, joita säilytetään varalta. Aika monta kertaa niistä on löytynyt käyttökelpoisia osia, joiden avulla on saatu omat koneet taas toimimaan. Vaan paljon siellä olisi kierrätykseen ja kaatopaikallekin vietävää. Vielä ei ole onnistunut....
PoistaHyvä vinkki tuo Seiffi. Juuri eilen siivosimme työhuonetta, josta löytyi laatikollinen vanhoja kännyköitä. Sen verran vanhoja tosin, ettei siellä ole varmaan mitään kriittisiä tietoja, mutta toisin on uusien älykännyköiden kanssa.
VastaaPoistaMinulla on liikuntasovelluksena käytössä Samsung-puhelimen oma Samsung Health. Kertoo askeleet ja jos lenkki on ollut jatkuva (ei siis sisällä jatkuvia pysähdyksiä), niin ilmoittaa myös kävelyn keston, kilometrit sekä keskinopeuden. Google Fit taitaa olla toinen vastaavanlainen ilmainen sovellus.
Valtaosa meidänkin kiertoon lähteneistä kännyköistä oli "älyttömiä", mutta niissäkin on hyödynnettävää materiaalia. Pari älykännykkää oli joukossa, eikä niistä itse saanut tietoja pois, kun ei enää mitenkään niihin virtaa saanut.
PoistaEnpä ole huomannut katsoa, löytyisikö kännykästäni laitevalmistajan omaa sovellusta. Lähinnä haluaisin tietää kävelemieni matkojen pituuden. Ja kyllä kesäaikaan puutarhassakin tehtyjen askelten määrä olisi kiva tietää. Puutarhassa harvemmin on kännykkä mukana, joten jokin muu vempain ilmeisesti olisi parempi.
Viemme ylimääräiset härpäkkeet paikalliseen jätehuoltoon niille varattuun paikkaan, sieltä ne sitten tuhotaan asiallisesti. Ennen sitä tarjoan niitä nettikirppiksellä ilmaiseksi niitä tarvitseville. En ole käyttänyt mitään sovellusta, mutta löysin itseni tänään sununntai aamuna kuntosalilta klo 8.30:)
VastaaPoistaSinun "sovelluksesi" onkin pätevä vinkki monelle.
PoistaMuut elektroniikkalaitteet olen vienyt meidän jätehuoltoon, mutta kännyköiden suhteen siellä ei taata tietoturvallisuutta.
Minulla on käytössä Polarin a370 aktiivisuusranneke. Ihan kelpo peli. Erityisesti pidän kartta ominaisuudesta, missä näkyy kulkemani reitti. Miinuksena on se, ettei se jostain syystä mittaa oikein askeleitani työpaikalla, jossa kuitenkin tulee työpäivänä paljon käveltyä.
VastaaPoistaPolaria onkin moni kehunut. Se voisi olla hyvä laite myös puutarhatöissä, joissa kännykkä ei minulla mukana kulje.
PoistaTuo Seiffi oli hyvä vinkki! Meillä kuskataan yhteen isoon liikkeeseen kaikki ylimääräisen, sinne sain myös turvahävitykseen vanhan tietokoneen keskusyksikön. Mitään liikuntasovelluksia en käytä, paria lenkkiä vain kierrän ja olen iloinen punaisista poskista.
VastaaPoistaMukavaa alkavaa viikkoa sinulle!
Punaisista poskista ja iloisesta mielestä minäkin tykkään. Jotenkin olen nyt saanut päähäni, että pitäisi tietää kuljettu matka. Suurin piirtein sen yleensä tiedänkin, mutta vieraimmilla paikoilla menee täysin arvauksen piikkiin.
PoistaKiitos, samoin sinulle mukavaa alkanutta viikkoa!
Minä olen käyttänyt ranteessa kellona ja aktiivisuusmittarina Polarin A370 mallia. Kävellessä näkee sykkeen ja lopuksi voi katsoa keskisykkeen ja sykevälivaihtelut, jos kiinnostaa. Askeleet, kalorit ym. muuta dataa voi myös katsoa. Tarkan matkan mittaamiseen käytän puhelimen kautta Polar Beat sovellusta. Jotenkin olen kokenut mielekkääksi nähdä liikkumisen (myös puutarhaprojektien) vaikutukset konkreettisina mitattuina tuloksina. Ehkä tähän osittain vaikuttaa se että poikani valmistuu kohta liikuntatieteellisestä ja toimii niin mukavasti äitinsä "valmentajana". Minulla akku kestää kellossa muutaman päivän, eivätkä asetukset ole hävinneet vaikka joskus menisi akku nolliin.
VastaaPoistaMinua kiinnostaa kuljetun matkan pituus. Mutta paljon olen miettinyt myös puutarhassa kuljettujen askeleiden määrää. Siinä mielessä jokin muu, kuin kännykkä olisi parempi. Harvemmin kuskaan kännykkää puutarhatöissä.
PoistaMulla on iPhonessa Terveys-sovellus, josta näkyy askeleet ja kilometrit. Ihan kätevä. Joo, eipä ole tullut kännyköitä vietyä mihinkään, vaan tuolla ne laatikoissa lojuvat.
VastaaPoistaKiitos Satu!
PoistaKännyköissä on paljon hyödynnettiviä aineksia, joten kannattaa viedä ne kierrätykseen.
Niinpä olisi itellekin tarpeen joku kännykkäsovellus, kun tulee käveltyä, mut ei oikein tiedä paljonko. Samsung Health ei toiminut tässä, kun ei ole samsung puhelin mulla.
VastaaPoistaOnpa tuollaisella säällä hieno ulkoilla!
Vanhat puhelimet on kierrättämättä vieläkin, jossain varastoituna! Odotetaan niiden arvonnousua :))))
Kännykkävalmistajien omat sovellukset eivät taida toisten valmistajien laitteissa toimia. Aika paljon on ilmaisia sovelluksia, mutta ajattelin ensin kysyä kokemuksia.
PoistaLauantain ulkoilusää oli upea. Teki hyvää laittaa töppöstä toisen eteen.
Härpäkkeet ovat päätyneet paikalliseen turvajätehuoltoon, mutta laatikon pohjalla olisi taas lisää pois vietävää. Lukemattomia latureitä näkyy kertyneen. Sain pojanpojalta opastusta Samsung Health-sovelluksen käyttöön ja vähän aikaa se tuntui kiinnostavalta. Nyt sovellukset ovat jääneet ja mittaamiset ovat vähemmän tärkeitä. Jos lenkkeilen, teen yleensä pitemmän lenkin malliin yksi tunti = 5 km tai kaksi tuntia = 10 km. Sillä pärjää.
VastaaPoistaKiitos Pirkko! Vinkkisi on kieltämättä yksi parhaista. Tuota olen itsekin noudattanut, mutta jokin päähänpinttymä on nyt syntynyt tarpeesta mitata kuljettua matkaa tarkemmin.
PoistaEd. kerrottu Sport Tracker löytyy mun puhelimesta, tosin ranteessa on sellainen sporttikello, niin ei sitä enää tuu käytettyä. Lisäksi kännykkä mittailee askelia, mutta todellakin sinnepäin. Mun vanhan kännykän on yleensä perinyt mieheni. Mihin ne sitten joutuvat, en tiedä. Me ei kumpikaan saada niitä hajoitettua, niin on varan vara kännykkää olemassa ainakin.
VastaaPoistaTeillä onkin hauska kännykkäkierrätysmalli. Ihan joka mies ei suostuisi vaimon vanhaa kännykkää käyttöönsä ottamaan.
PoistaMeidän vanhoista kännyköistä ei oikein varavempaimiksi enää ollut, sillä akut olivat mennyttä, eikä toimivia enää ole saatavissa.
Kiitos Seiffi vinkistä! Minullakin laatikon pohjalla lojuu useampi vanha kännykkä.
VastaaPoistaKävelylenkeillä katson enemmänkin aikaa kuin kilometrejä. Se luo vapauden tunnetta :)
Totta, kävelylenkeillä kuljetun matkan sijasta tärkeämpää on ilo ja nautinto. Minullakin aikaa tuppaa kulumaan runsaasti, kun kiemurtelen uusille reiteille ja tykkään katsella ja kuvata kaikenlaista.
PoistaVoi, kuinka paljon niitä puhelimia kotona mahtaakaan olla...ihmeellistä, kuinka ne nykyään kestävät niin vähän aikaa. Tekniikka menee valona ja aina tulee uusi hankinta. Monella on pian pieni museo kotonaan...
VastaaPoistaSepä se, laite kun hajoaa, sitä ei voi korjata edes osin. Tai sitten korjaaminen maksaa enemmän kuin uuden hankinta.
PoistaJoulukuussa laitatin nastkenkiin uudet nastat. Vanhat olivat kovin kuluneet. Nastojen laittaminen maksoi aika paljon, mutta enpä raaskinut heittää muuten uudenveroisia kenkiä pois.
Täälläkin on laatikot täynnä vanhoja kännyköitä, pitäisi kierrättää eteenpäin, kiitos vinkistä miten se toimii. Sähköromua tulee muutenkin, viikon sisään on hajonnut tiskikone ja imurin kahva, jälkimmäisen voi onneksi sentään vaihtaa uuteen uusimatta koko konetta, tiskari oli pakko hankkia uusi.
VastaaPoistaSamat vempaimet ovat meilläkin vuoden sisällä sanoneet sopimuksensa irti. Astianpesukone oli sentään yli 10 vuotta vanha. Imurit ovat nykyisin niin muovisia, että osat hajoavat heti takuun umpeuduttua. Forssan kodinkonehuollosta olen tilannut joitakin osia, ettei aina tarvitse koko imuria tai muuta kodinkonetta heti uusia.
Poistamainio postaus, kiitos siitä Between! jos jonkinlaista härpäkettä alkaa tosiaan olla jo nurkat täynnä. meillä kaikenlaiset vanhat johdot ja elektroniikkajutut pitää tallettaa, kun koskaan ei kuulema tiedä, mitä niistä vielä sattuu tarvitsemaan "varaosiksi"...
VastaaPoistaolipa sielläpäin kaunis ulkoilupäivä, tääl saatiin ulkoilla harmaudessa. se ei kuitenkaan ulkoilun nautintoa paljoakaan vähentänyt, sil tiet olivat hiekoitamatta ja potkukelkalla pääsi loistavasti liikkeelle:))
Siis teilläkin on näitä varaosahamstereita. Sama täällä. Loputtomasti varaosiakaan ei tarvitse, mutta miten saada se toisen päähän?
PoistaKiitos muistutuksesta, olen nimittäin potkukelkan täysin unohtanut. Nyt sillä olisikin käyttöä.
Meillä viiään ylmiäräset härpäkkeet jätehuoltoon varatuille paikoille. Vaikka on pikkunen kunta on jätehuolto miusta kiitettävällä tasolla.
VastaaPoistaMiulla ei oo mittään askelmittarii käytössä, oishan se jännä kahtuu mitä kulukkiissa kertyy askelia.
Meilläkin on ihan hyvä jätehuolto, mutta tietoturvallisuutta ei siellä huomioida.
PoistaMikä lie päähänpinttymä minulle nyt tuli kuljettujen matkojen pituuksista. Puutarhassa olisi myös mukava tietää, miten monta askelta onkaan huomaamatta ottanut.
Minulla on käytössä Polarin aktiivisuusranneke sieltä edullisimmassa päästä ja olen siihen oikein tyytyväinen. Se mittaa askeleet ja seuraa unen määrää mainiosti - kunhan vain muistaa härpäkettä ladata :) Aiemmin käytin askelten mittaamiseen StepsApp -aplikaatiota. Se on oikein mainio ja havainnollinen sovellus, mutta se ei tietenkään mittaa askeleita jos ei kanna puhelinta koko ajan mukana. Puutarhahommissa jäi siis usein askeleet mittaamatta, rannekkeen avulla ne tulee nyt kätevästi mitattua. On ihan jännä nähdä, miten paljon kukkien kasvatus askeleita kuluttaakaan :)
VastaaPoistaKiitos kierrätysvinkistä, täytyy laittaa korvan taakse!
Puutarhahommissa ei tosiaankaan sovelluksista ole paljon iloa, jos haluaa kulkemiaan askeleita mitata. Puhelin on pihalla mukana vain silloin, kun odotan jotain määrättyä puhelua tai viestiä. Muuten ei juuri koskaan. Olisi mielenkiintoista nähdä, miten paljon tulee puutarhassa kuljettua. Ehkäpä ryhdyn miettimään asiaa uudelleen ottaen huomioon tämänkin elementin.
PoistaTulipa mieleen että miltei jokaisessa huushollissa on nykyään joku piuhalaatikko. Meillä vielä sellainen ettei osasta piuhoista edes tiedä mistä ne on tullut :D
VastaaPoistaHyvä vinkki kierrätykseen!
Olisi varmaan fiksua jotenkin merkitä kaikki piuhat, mikä niiden alkuperäinen tarkoitus on. En kyllä millään ilveellä enää muistanut, mikä piuha mihinkin vempaimeen kuului. Säästin vain sellaiset, millä varmasti tiesin olevan käyttöä.
PoistaSain eilen viestin Seiffiltä, että laitteideni sisältämä data on nyt turvallisesti tuhottu. Samassa viestissä luki, että esimerkiksi kannettavan tietokoneen materiaalista jopa 99 % voidaan käyttää uudelleen.
Kiitos vinkistä.
VastaaPoistaHauskat kuvat. :))
Ole hyvä Maarit! Vinkeistä on aina jolle kulle apua.
PoistaMulla on Sport track sovellus kännykässä mittaamaan lenkkimatkoja ja muistina muillekkin liikuntasuorituksille. Kännykän käytän aina loppuun. Nyt mulla on kolme vuotta vanha kännykkä ja sanoivat jo kaupasta uusia näytönsuojia hakiessa, että tuo on niin vanha malli, että ei löydy sopivaa, piti ostaa itse leikattava versio x) Harmittaa, kun nykyään sovellusten päivitykset tehdään niin raskaiksi, että kännykkä hidastuu ja sitten olisi pakko ostaa uusi ja tehokkaampi. Ei näy ekologisuus tekniikkamarkkinoilla. Säästyisi siltä tekniikkaroskaltakin, jos kännykät kestäisi pidempään.
VastaaPoistaMinäkin yritän käyttää niin kännykät kuin muutkin laitteet loppuun. Valitettavasti yhä useampi laite on sellainen, että hajoavat uskomattoman nopeasti, eikä yksinkertaisiakaan varaosia ole saatavissa.
PoistaHei, Blogissani on sinulle haaste, minkä alunperin laittoi liikkeelle Minna, blogista Hiidenkiven puutarhassa.
VastaaPoista