perjantai 11. tammikuuta 2019

Lunta tulvillaan


Pari päivää satoi lunta tasaiseen tahtiin ja kolaamaankin pääsi ihan kunnolla. Mikäs siinä, hyvää hyötyliikuntaa ja sopivaa ulkoilua raittiissa ilmassa. Erityisen iloinen olen kasvien puolesta, sillä muutaman plussan ja reilun pakkasen välillä sahaava sää ei liene kovin ystävällinen kasvien talvehtimisen kannalta. Vaikka satanut lumi ei mitään tykkylunta ollutkaan, kävin arimpia puita ja pensaita ravistamassa. Vuosi sitten repesi ruusuorapihlajasta iso oksa raskaan lumen murtamana. Ja kasvihuonekin on hyvä välillä vapauttaa lumitaakasta.


Kylvöasiat ovat hiipineet mieleen ja multakuume senkun voimistuu. Inventoin omat siemenvarastot ja tein yhden tilauksen. Lähinnä tilasin tomaattien ja kurkkujen siemeniä. Taisi muutama kukkasiemenpussikin joukkoon eksyä. Tosin verkkokaupan kassalle siirtyessäni oli pakko tehdä vähän karsintoja, sillä aika tyyriitä ovat siemenpussitkin. Kauppoihin en ole kerinnyt laisinkaan. Jokohan siemenhyllyt ovat alkaneet täyttyä? 


Muuten elo näin tammikuussa on hiljaista ja ikäänkuin keväiseen vauhtiin valmistautumista. Iltaisin luen ja kudon, tosin en samanaikaisesti. Kevään ja kesän puutarha-aherruksen alkaessa lukemiseen jää aikaa lähinnä ennen nukahtamista ja usein väsymys vie voiton. Vielä vähemmän tulee kudottua, kun sormet viihtyvät paremmin mullassa, kuin puikkojen ympärillä.


Kameran ulkoiluttaminen on sekin jäänyt vähiin. Työhuoneen ikkunasta avautuvaa näkymää tulee aamuin illoin katseltua, sillä vielä en ole tottunut avariin maisemiin ja runsaaseen valaistukseen. Ennen ison vaahteran takana ja ympärillä oli sankkaa metsää, eikä naapureista näkynyt vilaustakaan. Miten voikaan taivaan näkemisestä näin paljon tykätä.


Hyvää viikonloppua kaikille!

 

32 kommenttia:

 1. Hyötyliikuntaa on saatu. Epäilen, että lunta on nyt enemmän kuin viime talvena missään kohtaa. Ensimmäiset siementilaukset tehty täälläkin. Kohta pääsee kylvöpuuhiin :) Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taitaa lunta olla suunnilleen viime vuotiseen tapaan eli ei edelleenkään kovin paljon. Vielä on tuoreessa muistissa talvi 2009-2010, jolloin lunta oli aivan valtavasti. Hyvä, että ikkunoista ulos näki.
   Kylvöpuuhat siis sinullakin jo mielessä. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 2. Minäkin tein aika maltillisen siementilauksen.
  Mukavaa kun sielläkin lumi suojaa puutarhaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa tautia on siis runsaasti jo liikkeellä.
   Mieluummin sopivasti lunta, kuin loskaa ja tihkua.

   Poista
 3. Ihanan pehemoosen näkööstä lunta.....ja palio! Meillon menty samaasella n.10sentillä jo piremmän aikaa. Eres piäni lisä, ei olisi pahitteeksi.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen oli täällä niin lumisen kaunista, kuin satukirjassa. Tänään plussakeli on madaltanut lumen pintaa melkoisesti, mutta josko lunta vielä tulisi lisaa. Se on luultavaa.

   Poista
 4. Lunta riittää, joku vanhempi herrasmies jo totesi, että nyt alkaa talven lumet olla, keskimääräistä talven lumimäärää ajatellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä hangen pinta ei kovin paksuksi näytä pääsevän, kun taas plussakeli tiivisti ja madalsi kinoksia. Eiköhän sitä vielä lisää tule.

   Poista
 5. Olen itsekin tyytyväinen sataneesta lumesta juuri noiden tulevien pakkasten takia. Ja onhan maa kivemman näköinenkin, kun talvi kerran on. Minä virkkailen talvisin ja blogia kirjoittelen ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvien vuoksi sopiva lumihanki olisi toivottava. Ja todellakin, maisema on valkoisena kaunis.
   Virkkaaminen on hieno taito. Itse olen siinä vähän tumpelo.

   Poista
 6. Kyllä nyt olemme saaneet lunta ihan tarpeeksi ja luonto on kaunis. Hyvää viikon loppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luminen luonto on todella kaunis ja tänään saimme jopa auringonpaistetta. Kylläpä virkisti.

   Poista
 7. Tämä lumisuus on ihanaa!

  Ei ollut vielä viime viikolla Hankkijalla siemeniä, eikä multaa. Honkkarissa oli multaa, muttei muuta. Prismasta kaa en vielä alkuviikosta siemeniä saanut. Joulukamoja myyvät vielä kaupat pois, vaikka pitäisi jo esikasvatuskamat olla kiireen vilkkaan esillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin tänään Tokmannilla, jossa oli jokunen siemenpussi viime vuodelta. Arvelivat uusien siementen tulevan joskus helmikuussa. Sinänsä vähän tylsää, sillä nyt olisi sopiva aika tehdä hankintoja ja joillakin kasveilla jo kylvötkin ovat ajankohtaisia. Hyvä, etten lähtenyt Honkkariin ajamaan. Multaa on viime vuodelta vielä jäljellä.

   Poista
 8. Hauska, miten lumitilannekin vaihtelee eri puolilla Suomea. Meillä viime talvena oli tähän aikaan yli puoli metriä lunta joka paikassa ja katoilta oli jo pitänyt käydä pudottelemassa liikoja pois. Nyt on onneksi pikkuisen vähemmän. Oikeastaan ihan sopivasti: kasveilla on riittävästi talvisuojaa ja ympäristö näyttää kauniin talviselta, mutta ei ole myöskään katastrofi, jos lunta sataa vielä lisää ennen kevättä. Minäkin selailin siemeniä verkkokaupasta, mutta totesin haluamieni siementen (hopeavitja) tulevan postikuluineen niin kalliiksi, että taidan jättää väliin. Ostan sitten myöhemmin keväällä muutaman pistokastaimen ja kasvattelen niistä tarvittavan määrän taimia. Kaupoissa ei taida juuri olla vielä uusia siemeniä. Yhdessä liikkeessä huomasin viimekesäisen siemenhyllyn, jossa olisi ollut 50 sentillä siemeniä myynnissä, mutta eipä siellä mitään erikoisempia enää ollut jäljellä. Kyllähän niiden pikku hiljaa pitäisi jo kauppoihinkin ilmestyä. Ihanasti amaryllis sinulla vielä aukoo kukkiaan. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumitilanne taitaa vaihdella pienelläkin alueella melkoisesti. Kävin tänään oman kunnan keskustassa ja matkalla hanget hupenivat silmissä, vaikka ei oman kylän pelloillakaan näytä paljon lunta olevan. Tiistaina sade tuli meillä lumena ja Espoon puolella silkkana vetenä.
   Kaikki on tietenkin suhteellista, mutta kyllä minusta tomaatinsiementen 7 euron pussihinta on jo aika korkea. Siksi ostan monet tavalliset siemenet Honkkarien, Tokmannien ja monien muiden myymälöiden hyllyistä. Erikoisuudet täytyy sitten tilata verkkokaupoista tai maksaa myymmälöissä niistä enemmän. Harmillista, että kauppoihin siemenet tulevat kovin myöhään. Kävin tänään Tokmannilla ja siellä oli viimevuotisia pusseja jäljellä, eikä niissäkään mitään, mitä olisin erityisesti kaivannut. Ja ihan olivat normaalihinnoilla.
   Ostin ruokakaupasta pari amaryylistä, kun olivat puoleen hintaan. Toinen on tuo punainen ja toinen aivan ihastuttava vaaleanpunainen. Kummallekin tuli hinnaksi 3 euroa ja iloa riittää pitkäksi aikaa, sillä uusia vanoja on vielä tulossa.

   Poista
 9. Jotenkin minä olen kiin kyllästetty viime vuosien lumitilanteilla, etten jaksa ilahtua, vaikka nyt ei itse tarvitse lumia työnnellä :) Eikä tarvitse kasvejakaan suojella enää. Mutta kyllä se kaunistaa maisemaa kummasti ja vielä kun aurinko valaisee, niin ulos on päästävä.
  Olen vielä onnistunut ohikulkemaan tulppaanien tarttumatta kiinni. Vilkaisulla olen päässyt ohi, oli aika pakkanenkin tässä jonain päivänä niin en uskaltanut tarkemmin katsoakaan. Ehkä niitä kohtapuoliin pitää ostaa! Hienoja nuppuja amarylliksessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti teilläkin paistoi tänään aurinko. Oli nimittäin todella hieno ulkoiluilma - ja on edelleen.
   Kuvassa tämän vuoden ensimmäiset tulppuostokset. Leikkokukat tuovat silmäniloa kotiin.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 10. Siellähän on lunta oikein kunnolla.
  Ekat tulppaanit ovat aina niin ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ihan oikean talven tuntua, kun lunta on sopivasti ja vähän pakkastakin.
   Tulput ilahduttavat, etenkin nämä ensimmäiset.

   Poista
 11. Kameran ulkoiluttaminen on minullakin talvisin vähissä, sormet eivät kestä kylmyyttä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanskat tai tumput kädessä kuvaaminen onkin välillä vähän hankalaa. Pian ollaan taas keväässä ja silloin pärjää ilman tumppujakin.

   Poista
 12. Lumimaisema on kyllä kaunista katsella. Onneksi maassa on nyt kunnolla lunta, niin arimmat kasvit eivät niin kärsi noista lämpötilojen vaihtelusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvien ja eläinten kannalta talvella kuuluukin olla lunta. Ja kyllä siitä meille ihmisillekin on paljon iloa.

   Poista
 13. Tänä talvena on saanut jo kolata enemmän lunta kuin viime talvena yhteensä. Mutta se on tosiaan hyvää hyötyliikuntaa. Kaunis näkymä avautuu työhuoneesi ikkunasta.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvena ei tosiaan tarvinnut kovin paljon lumia kolata. Lumitöiden tekeminen kiireessä ei tietenkään ole kovin hauskaa, mutta muuten se on minusta hyvää hyötyliikuntaa.

   Poista
 14. Kauniiden maisemien lisäksi lumi on todella tervetullut suoja kasveille. Nyt sitä on juuri riittävästi, mutta pieni lisä ei haittaisi. Ajatukset eivät vielä usein karkaile kyvöasioihin. Tammikuulle on paljon muuta puuhaa. jotka ehtii nyt hoidella ennen kevättä. Mukavaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 15. Hiihtämistä ja lumitöitä on tehty täälläkin suunnalla, mutta yhtään siementilausta en ole vielä laittanut, ehkäpä tässä vielä ehtii:) Nautin vaan nyt tästä oikeasta talvesta! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 16. Nyt on kyllä luminen luonto kaunis. hienoja kuvia olet laittanut Lumi töitä on jo saanut tehdä paljon Tänään on ollut aurinkoine päivä hyvä lenkkipäivä. Kivaa lauantai iltaa sinulle!

  VastaaPoista
 17. Nyt onkin saanut nauttia ihanasta lumisesta maisemasta jo pitkään ja aurinkokin ilahduttaa aina välillä paisteellaan. Ulkoilusäät eivät juuri tästä parane.

  VastaaPoista
 18. Kyllä, siemenhyllyjä on jo esillä ja erityisen säväyttävä näky oli yhdessä kaupassa, kun siellä oli pieni seinällinen iloisen värisiä muovikastelukannuja, sisäkukille. Parhaat ulkokelit meille kuvaajille.

  VastaaPoista
 19. Meillä on aivan valtavasti lunta! Kasvit ovat todellakin saaneet kunnon suojan päällensä, mikä on hyvä, mutta olen hieman huolissani pallotuijien ja pensasangervon oksien kestävyyden puolesta. Toivotaan, että enää ei sada kovin paljon - meiltä loppuu kohta paikat, mihin lunta voi kolata.

  Minäkin tein jo ensimmäisen siementilauksen. Ihanaa, kun tulee kevät ja pääsee kohta kylvöhommiin :)

  Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!