maanantai 2. syyskuuta 2019

Mehua kriikunoista ja aronioista

Prunus domestica subsp. insititia - Kriikuna

Kriikunat kukkivat toukokuussa valtoimenaan. Enemmän, kuin koskaan aiemmin. Yläpihan pikkupuutarhassa on yksi kriikunapuu ja alapihalla kaksi. Puut ovat muuttaneet 2001 meille lähellä olevalta autiotontilta. Pysähdyimme aina lenkillä napsimaan tien varrelle ulottuvista puista kypsiä hedelmiä ja samalla juttelimme ääneen, kuinka puut jäisivät suunnitellun leikkipuiston rakentamisen jalkoihin. Kuten sitten kävikin. Autiotonttia vastapäätä olevan talon asukas sanoi kerran minulle, että kaiva siitä itsellesi taimet. Niitähän riittää. Näin tein ja nyt saan poimia oman puutarhan kriikunoita syötäväksi.

Prunus domestica subsp. insititia - Kriikuna

Keväisen kukinnan pölyttyminen onnistui täydellisesti. Viime viikolla keräsin alapihan kahdesta puusta kaksi ja puoli ämpärillistä kriikunoita. Pohdin kovasti, mitä niistä tekisin. Kriikunat ovat luumun sukulaisia, mutta pienempiä. Olisi aika työlästä ottaa jokaisesta kivi pois vaikkapa hilloamista varten. Googletin vaihtoehtoja ja päädyin mehuun.

Aronia mitschurinii - Marja-aronia

Myös aronia tuottaa tänä vuonna valtavasti marjoja. Meillä on ylä- ja alapihaa jakavan rinteen yläosassa 20 metrin matkalla aroniapensaita. Osa on selvästi koristearoniaa, osa marja-aroniaa. Koristearoniassa marjat ovat pienempiä, eivätkä kaikki niissä vielä edes kypsiä. Sen sijaan marja-aronioissa oksat notkuvat terttujen painosta. Yhden marja-aronian (kuvassa) marjat ovat himmeitä ja isokokoisia. Rinteen toisessa päässä on muutama pensas, joissa marjat ovat hivenen pienempiä ja kiiltävämpiä.


Vuosia sitten teimme aronioista viiniä. Siitä ei tullut erityisen hyvää, joskin aika vahvaa. Aronioista saa kyllä hyvääkin viiniä. Ehkä emme paneutuneet asiaan riittävän syvällisesti. 
Nyt marjoja on niin paljon, että tuntui haaskaukselta jättää niitä hyödyntämättä.

Aronia sisältää huikean määrän antioksidantteja, enemmän kuin mustikassa. Siinä on myös C-vitamiinia, karotenoideja, folaattia, E-vitamiinia ja lukuisia kivennäis- ja hivenaineita, kuten magnesiumia, kaliumia, mangaania ja rautaa. Vaikka koristearonian marjat ovat pienempiä, niiden terveysvaikutukset ovat samankaltaiset.

Aronian tehoaineet suojaavat virtsatietulehduksilta, vaikuttavat myönteisesti verenpaineeseen ja lisäävät hiusverisuonten verenkiertoa, mikä suojelee esimerkiksi silmiä samaan tapaan kuin mustikka.


Samaan aikaan, kun itse keikuin korkeilla tikkailla keräämässä kriikunoita puista, Ukkokulta tyhjensi aroniapensaita marjoista. Yhdistin mehumaijaan aina puoli ämpärillistä kriikunoita ja puoli ämpärillistä aronioita. Koska tarkoitus oli pakastaa mehu, en lisännyt siihen sokeria. Sokeroin sitten tarpeen mukaan myöhemmin. Mehua tuli runsaasti ja se on yllättävän hyvän makuista. Ei välttämättä kaipaa sokeria ollenkaan. Ilmeisesti kriikunoista tuli mehuun makeutta, sillä aronian maku on aika mieto ja vähän karvas.


Pikkupuutarhan kriikunapuu on vielä tyhjentämättä ja aronioista täyttyisi varmasti vielä useampi ämpärillinen. Aion kerätä vielä jonkun verran aronioita pakastettavaksi sellaisenaan, sillä ne ovat oiva lisä talvella smoothiessa. Myös makeampien marjojen ohessa aronioita napostelee vaikkapa puuron päällä. Ehkä teen vielä muutaman purkin hyytelöä aronioista lisäämällä joukkoon pienen määrän kriikunoita. Jonkun verran jätän aronioita pensaisiin lintujen naposteltavaksi. 

 

24 kommenttia:

  1. Aronioista mehua tai viiniäkin tehtäessä, niihin kannattaa laittaa mukaan happoa. Itsestään nämä ihanan mehukkaat marjat ovat hapottomia, mutta sitruuna- tai viinihappoa lisäämällä saadaan niihin vähän lisää swingiä!

    Omenien kanssa aroniasta ollaan tehty mehua ja se on ollut herkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aroniaviinistä on jo sen verran aikaa, etten tarkkaan muista sen tekotapaa. Kyllä siihen jotain muutakin lisättiin, kuin sokeria.
      Omenaa olen itsekin aronioihin lisännyt, mutta nyt sato oli niin olematon, että turvauduin kriikunoihin - enkä kadu. Hyvää tuli.

      Poista
  2. Sama tilanne meillä kesäkodissa, satoa löytyy ja jatkokäyttö näyttää vähäiseltä. Harmi juttu, mutta nyt on tilanne tällainen. Kriikunoita kyllä syödään ja säilötään jonkin verran, mutta aroniat jäävät linnuille.
    Olen keittänyt mehua kriikunoista, omenista ja aroniasta ja hyvää se oli, tosin nyt tänä vuonna se
    ei taida onnistua ja syy on yksinkertainen, minun mehustin ei käy induktio liedelle.
    No tilanne on meillä muutenkin hieman kinkkinen, pitäisi olla kesäkodin lieden lämmössä, mutta nyt tänä syksynä me menemme sinne ehkä vasta kun kaikki syksyn marjasato on ohi. Tosin jos linnut eivät ole ehtineet syödä aronioita, ehkä yksi ” maijallinen” mehua valmistuu. Toisaaltaan, kyllä linnutkin osansa tarvitsevat.
    Noin ämpärillisestä kriikunoita on tulossa hilloa, toivottavasti on hyvää!
    Omenasato kesäkodissa on ihan nolla, vaikka kaikki puut omena, kriikuna ja luumu kukkivat hyvin näyttävästi. Meillä omenpuut ovat tosi vanhoja ja sekin on varmasti yksi syy sadon vähäisyyteen,
    Hyviä säilömisfiiliksiä sinne teille.....👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aroniat katoavat helposti ja nopeasti lintujen suihin, joten eivät ne tavallaan hukkaan mene. Meillä kun ei nyt tullut omenoita, oli kiva löytää korvaava tuote aronioista. Meilläkin omena kukki runsaasti, mutta hedelmiä tuli vähän ja nekin huonokuntoisia. Kahtena edellisenä vuonna omenoita on tullut paljon, joten tämä lienee omenoilla lepovuosi, joka niille sallittakoon.
      Toivottavasti saat hedelmiäsi säilöttyä ilman mehumaijaakin. On se vaan mukava talven mittaan käyttää oman puutarhan antimia.
      Viikonloppu meni lapiohommissa ja tänään on muuta kiirettä. Huomenna on säilömisen aika.

      Poista
  3. Nam! Kuulostaa ja näyttää herkulliselta!
    Aroniat ja tyrnit olivat niitä vitamiipommeja, joiden marjoja minäkin odotan meille vielä tulevan. Pitäisikin ehkä istuttaa marja-aroniaa ihan hyötytarkoituksessa.
    Tyrniä kasvaakin jo, mutta vielä eivät ole tuottaneet satoa.
    Olen nimittäin viime aikoina tutkinut ja miettinyt tosi paljon näitä meillä kasvavia superfoodeja. Minusta on turha rahdata mistään "intokiinasta" kaikenlaista, kun meillä itselläänkin kasvaa vaikka mitä arvokasta jo luonnossa ja sitten helposti puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä siitä, että turha rahdata ulkomaisia marjoja, kun omaakin satoa olisi käytettävissä. Suomessa on vielä kohtalaisen puhdasta ja monipuolisesti erilaisia marjoja ja hedelmiä.
      Luin aroniasta, että se on aivan liian aliarvostettua. Aronioita on istutettu Suomessa paljon, mutta niiden marjoja ei hyödynnetä. Huomaan sen itsetänikin, sillä enemmän olisi voinut aronioita säilöä ja syödä. Ihan hyvänmakuisia ne ovat. Suosittelen.

      Poista
  4. Meillä tehtiin kotona aina riikunoista sosetta pakkaseen. Kriikunat kiehautettiin ja ajettiin sosemyllynläpi jolloin saatiin kätevästi kivet pois. Valmiista soseesta tulee mitä ihanin soppa ja sopii hyvin myös leivonnaisiin. ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paleredrose, noin taidan minäkin tehdä. Mehua ja marjoja on jo pakastimessa, joten soseelle olisi kyllä monipuolisesti käyttöä.

      Poista
  5. Jostain syystä omat marja-aroniani eivät ole kukkineet kunnolla muutamaan vuoteen, aiemmin keräsim marjat ja lisäsin niitä kaikkien marjojen pariksi. Saskatoonkaan ei marjonut tänä kesänä. Omista Sinikka-luumuista tein sosetta, vielä on ämpärillinen keittämättä, ne teen mehuiksi rypäleitten kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä aroniat kukkivat joka vuosi jonkin verran ja tänä vuonna valtoimenaan. Luin netistä, että aronia tekee marjoja paremmin, jos sitä välillä leikkaa. Luonnollisesti leikkausta seuraavana vuonna kukinta on vähäistä. Leikkaan omat aroniani muutaman vuoden matalaksi, sillä ne tuppaavat vanhemmiten olemaan alaosistaan lehdettömiä. Sen jälkeen leikkaan uudesta kasvusta osan pois, jotta pensaat eivät kasvaisi aivan valtaviksi. Toki kaikki marjapensaat ja hedelmäpuut pitävät lepovuosiaan.
      Luulenpa, että lopuista kriikunoista teen sosetta. Aina kannattaa höpöttää tekemisistään täällä somessa ja palkaksi saa oivallisia vinkkejä. Kiitos sinullekin!

      Poista
  6. Aroniaa mun pitäis syödä, on noita vaivoja mihinkä se auttais. Luumut ovat hyviä, niitä miellekin tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aronioita syömällä saattaa estää monien vaivojen tulemisenkin. Luulisin. Luumut ovat herkkua ja tänä vuonna niistä on runsas sato.

      Poista
  7. Voi, aronioiden saaminen hyötykäyttöön on kyllä jokasyksyinen pähkinä purtavaksi! Meillä aronia ympäröi nykyisin koko tontin, joten sitä riittää. Helppo saatavuus ja terveysvaikutukset houkuttelee sen hyötykäyttöön, mutta maku kyllä meillä tökkii pahoin. Smoothiessa mekin sitä ollaan saatu syötyä, tarpeeksi vaan muita aineksia peittämään makua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aronia ei ole se maukkain marja. Yllätyin, miten hyvää mehua siitä tuli yhdistämällä kriikunoihin. Ottaisikohan joku naapuri, jos antaisit luvan tulla keräämään?

      Poista
  8. Samat puuhat täällä jatkuneet tänään ja blogissakin aiheena. Juuri laitoin aronioita pienissä pusseissa pakkaseen, saa sitten smoothieen. Luumuja menee myös mössönä pakkaseen ja... ja... mitä vaan keksii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luinkin blogistasi luumuista. Säilömisessä on oma hommansa, mutta talvella on kiva käyttää oman puutahan antimia. Olen aiempina vuosina turhan huonosti hyödyntänyt aronioita, joten katsotaan, miten maistuu.

      Poista
  9. Kuulostaa tuoaronia :)oikein terveys-pommilta!
    Kasvaakohan se näin pohojosessa??,tuo pitää selvittää:)
    ja
    mikä on tämä kriikuna?
    viikunan tunnen jotenkin?,mutta kriikuuna en ole ikinä kuullukkaan.
    Kiitos tästä terveys -painotteista-tarinasta!!'
    Oikein mukavaa alkanutta syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aronia on terveyspommi, jota tulee liian vähän hyödynnettyä. Netin mukaan sen menestymisvyöhykkeet ovat I-V.
      Kriikuna on luumun sukulainen, kooltaan pienempi, maistuukin luumulta. Kriikunaa on viljelty Suomessa 1700-luvulta lähtien.
      Syyskuu on alkanut mukavasti eilisellä kaatosateella. Vielä on silti kesäkautta jäljellä.
      Mukavaa syyskuun alkua sinulle!

      Poista
  10. Anopilla on aroniaa mutta nyt en sitä ottanut. Kriikunapuu on yksi meilläkin mökillä ja teki nyt jo muutamia marjoja. Siitä saa myös hyvää likööriä. Yksi kilo marjoja ja yksi kilo sokeria ja yksi litra kirkasta viinaa. Minä puolitan ohjeen niin mahtuu paremmin lasipurkkiin ja on kevyempi ravistaa välillä sokerit pohjalta. Noin kaksikuukautta niin saa jo maistella. Hyvää on. Mutta mustaherukoista tulee vielä parempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tehnyt tuolla samalla ohjeella likööriä kirsikoista. Tulee tosiaan hyvää. Kiva, että laitoit ohjeen tänne. Olen nimittäin sen unohtanut ja muutama päivä sitten kaipasin. Ajattelin kokeilla aronioihin. Ei ehkä tule hyvää, mutta sittenpä tietää.

      Poista
  11. Täälläkin marja-aroniassa on marjoja enemmän kuin koskaan ennen. Minä olen tehnyt aronioista ja omenoista sosetta, jonka sitten pakastan. Hyvää jogurtin ja rahkan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja varmasti herkkua myös aamupuuron päällä. Ihan tuntuu harmilta, ettei kaikille aronioille ole tilaa. Pensaat notkuvat edelleen, vaikka osan olen jo kerännyt ja säilönyt. Ehkä poimin vielä jonkun verran ja jaan vaikka toisille mehuna.

      Poista
  12. Mielenkiintoista lukea, kuinka muillakin on omenasato huono tänä vuonna. Ajattelin sen johtuvan meillä lannoituksen puutteesta, mutta ilmeisesti syy on harvinaisen kuivissa kesissä. Sinikka-luumupuun sato sen sijaan on yltäkylläinen kuten täällä muillakin luumupuiden omistajilla. Ensi kertaa teinkin luumuista mehua pakastimeen, ja hyvältä näyttää. Uusi mehumaija on nyt sitten testattu.:)
    Tätä postausta lukiessani tulikin mieleeni, että pitäisiköhän laittaa muutama marja-aronia pensaskin jonnekin kasvamaan, kun marjat kerran on noin vitamiinipitoisia,kuten kirjoitit. Ja helppoja kasvattaa, olen käsittänyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut monelta muultakin huonosta omenasadosta. Meillä kahtena edellisenä vuonna omenoita tuli runsaasti, joten ymmärrän omenoiden pitävän nyt välivuotta. Sen sijaan luumut ja kriikunat ovat tehneet monilla jättisadon. Mehumaija on todella kätevä säilömisessä. Sen hankkimista en kadu.
      Marja-aronia on helppo pensas ja keväällä valkoisin kukin kukkiessaan kaunis. Sitä näkee paljon aitapensaana, mutta kyllä se käy myös koristepensaaksi. Juuri tänään napostelin suoraan pensaasta kypsiä aronioita ja minusta ne maistuivat todella hyviltä. Taidan huomenna kerätä niitä ihan vain naposteltavaksi. Pakastin alkaa jo olla täynnä sekä aroniatuotteita että muuta, joten sinne ei voi enää mitään tunkea.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!