perjantai 30. elokuuta 2019

Loppukesän kaunottaret

Hydrangea paniculata 'Vanilla Fraise'
  
Pihani loppukesän ykköskaunottariin kuuluu nyt ja aina syyshortensia Vanille Fraise. Tänäkin vuonna se on täynnä isokokoisia vaaleanpunaisia kukintoja, jotka näkyvät kauas. Keväällä syyshortensiat heräävät vähän hitaasti ja joka vuosi pyörin niiden ympärillä hiukan huolestuneena, onko talvi kenties vienyt kaunottareni. Murehtiminen on ollut turhaa. Nukkuvat ilmeisesti vähän pidempään, jotta jaksavat kukkia pitkälle syksyyn.

Hydrangea paniculata

Hienosti kukkivat myös etupihan kaksi tavallista syyrhotensiaa. Kuvan yksilön järsi myyrä muutama vuosi sitten ympäriinsä aivan maarajasta. Silloin olin valmistautunut heittämään pensaalle hyvästit ja tyytymään sen vieressä kasvavaan sisareen. Niin vain syyshortensia työnsi maasta uusia versoja, jotka ovat kasvaneet ja vahvistuneet. Kaverinsa lailla yhtä puumainen tämän toisen yksilön runko ei vielä ole, mutta eiköhän tuo sellaisen ehdi kehittää. Hienosti kukkii jälleen kerran.
 
Hydrangea paniculata 'Vim's Red'
  
Tämä Vim's Redin kuva on otettu elokuun alussa. Sen jälkeen kukkiin on tullut enemmän viinipunaista sävyä. Kukat näyttävät jäävän tänä vuonna edellisvuotista pienemmiksi, mutta kukkien runsas määrä korvaa kyllä koon.

Hydrangea paniculata 'Mustila' - Mustilanhortensia
  
Mustilanhortensian ostin kaksi vuotta sitten. Tänä kesänä se on yltynyt hurjaan kasvuun. Siitä tulee kuulemma kaksi ja puolimetrinen pensas. Saa kasvaa, tilaa sille on.

Hydrangea arborescens - Pallohortensia

Pallohortensian ostin 2016 markkinoilta neljällä eurolla 15 cm:n kokoisena taimena. Se olla möllötti lähellä sisäänkäyntiä, kunnes päätin viime kesänä siirtää sen parempaan paikkaan lähelle kahta muuta syyshortensiaa. Pallohortensia tykkäsi siirrosta, alkoi kasvaa ja teki tänä kesänä ensimmäiset kukkansa. Kahteen latvaan kehittyi valkoiset puolipallot, jotka ovat kestäneet todella pitkään. Vähitellen siitä näyttää kehkeytyvän ihan oikea pallohortensiapensas. Kannatti siirtää.

Hydrangea arborescens 'NCHA2' Pink Annabelle®. - Vaaleanpunainen pallohortensia

Moni bloggaaja osti Puutarha Tahvosten vierailulta pallohortensia Pink Annabellen. MInä en ostanut, sillä ehdin hankkia sellaisen kuukautta aikaisemmin. Jälkikäteen olen pohtinut, että mahtuisi meille toinen, ellei kolmaskin pinkki pallohortensia. Pistetään idea korvan taakse jatkoa varten.

Pink Annabelleni saapui meille heinäkuun helteiseen aikaan. Kastelin istutustani ahkerasti, mutta ehkä sille olisi voinut virittää myös jonkinlaisen varjon vasten pahinta paahdetta. Osa sen lehdistä kuivui ja varisi pois ja pelkäsin jo puskan tekevän kuolemaa. Niin ei onneksi tapahtunut. Kaikkia lehtiä se ei edes pudottanut ja varret pukkaavat jo uutta lehteä. Onpa jännää nähdä, kukkiiko se jo ensi kesänä.


Syyshortensiat ovat helppoja ja kauniita pensaita. Maistuvat myös jäniksille ja siksi suojaan omat hortensiani verkoilla tarveksi. Keväällä leikkaan vanhat kukinnot pois, sillä sen sanotaan tekevän kukinnasta runsaan ja kasvattavan kukinnon kokoa.


Viikonloppuna elokuu vaihtuu syyskuuksi. Etenkin rannikolla vietetään venetsialaisia, vaan mikä estää meitä muitakin viettämästä kesäkauden päättäjäisiä. Puutarhaelämähän ei elokuuhun pääty. Eihän!

Mukavaa viikonloppua kaikille!
 

50 kommenttia:

 1. Hortensiat ovat aivan ihania! Meillä kasvaa pallohortensioita;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensiat ovat ihania. Teillä onkin sitten kauneutta yllin kyllin, kun pihassanne kasvaa pallohortensioita. Onneksi löysin nekin vihdoin ja viimein pari vuotta sitten.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Oi, sullakin on mahtava valikoima hortensioita!
  Niin kuin varmasti tiedätkin, olen suorastaan hortensiahullu.
  Ja hortensioita on täällä jo aika liuta. Silti en kyllästy niihin varmaan koskaan.
  Ja tuntuu, että joka vuosi niitä tulee lisää vain. Ei pääse hullaannus laantumaan.
  Ja puutarhaelämä ei todellakaan lopu elokuuhun, vaan jatkuu oikeastaan ympäri vuoden. Ei aikaakaan, kun uudet kylvöt ovat taas käsillä.
  Mukavaa viikonloppua ja venetsialaisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, sinä olet hortensiahullu parhaasta päästä. Eikä ihme, ovat kyllä niin hienoja kasveja. Omiani katsellessa päätin, että hankin niitä lisää. En ehkä enää tänä syksynä, mutta pian on kevät käsillä.
   Kevätkylvöt ovat käsillä ihan huomaamatta, mutta ennen niitä aion touhuta puutarhassa yhtä sun toista. Sipulitkin on vielä tilaamatta. Vain muutama pussukka on päätynyt kotiin saakka.
   Viikonlopuksi on luvassa kivaa säätä. Paljon valoja viimeisiin elokuun iltoihisi Riina!

   Poista
 3. Pinkkiä sen olla pitää! Laitan ostoslistalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita ihmeessä Vanilla Fraise ostoslistalle. Vim's Redikin on hieno, vaikka tänä vuonna vähän vaisumpi.

   Poista
 4. Upeat hortensiat ja tuo Vanilla, ah, ihana!! Minun Vanillani otti itseensä, kun jouduin siirtämään sen keväällä toiseen paikkaan piharemontin takia. Yhden pienen kukan näyttää tekevän, mutta onneksi on hengissä! `Vims Red´ minullakin teki tänä vuonna pienempiä kukkia, mutta runsaammin. Kyllä täällä itäpuolellakin meinattiin huomenillalla lyhdyt ja roihut sytyttää, mutta tämähän on puutarhaväelle aivan välietappi, kausi jatkuu vielä pitkään! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että Vanillasi on yhä hengissä. Eiköhän se siitä piristy huomatessaan, että kyseessä oli siirto, eikä hylkäys.
   Venetsialaiset on mukava tapa viettää kesän päättäjäisiä. Muutama vuosi sitten en vielä tiennyt niistä mitään. Luin venetsialaisilla olevan ikää noin 100 vuotta ja vaikka tapa on lähtenyt rannikolta, on se levinnyt koko maahan.
   Aivan, pelkkä välietappi tämä on. Vielä riittää puutarhahommia.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 5. Syyshortensioiden hurmaa!! <3
  Aivan ihania kermaisia kaunottaria!
  Aurinkoisia myöhäiskesän tunnelmia sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna, samoin sinulle lämpöisiä loppukesän päiviä!
   Miten kauniita kimppuja ja asetelmia sinä tekisitkään hortensian kukista.

   Poista
 6. Upeita kaunottaria! Minä olen haaveillut hortensian hankkimisesta varjoisalle puolelle pihaa. Mustilanhortensia olisi ihana, mutta se kasvaa aivan liian korkeaksi, eikä sille ole kaavailemallani paikalla tilaa. Pitäisi löytää joku matalampi lajike. Mukavaa viikonloppua sinulle, Between!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha Tahvosilla oli lukuisia hortensiavaihtoehtoja. Siellä esiteltiin myös matalammaksi jäävä laji, mutta sen nimi ei jäänyt muistiin. Käy katsomassa Tahvosten sivuilta.
   Samoin sinulle aurinkoista sunnuntaita!

   Poista
 7. Hortensiat on ihan parhaita syyskesän kukkivia pensaita! Hortensioissa on ihan valtava valikoima, josta voi hakea pihalleen sopivia kaunottaria. Itse rakastan hortuissa niiden pensaisiin kiinni jääviä kukkia. Ne ovat kuuran koristamina tosi upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensiat ovat tosiaan kauniita eri olomuodoissaan. Tykkään niiden nupuista, avautuneista kukista kuin myös kukista jo ruskeina. Kuuraisina ne ovat upeita. Hortensiat ovat yleensä terveitä ja helppohoitoisia. Ja niitä voi olla pihassa lukuisia, jos vain tilaa riittää.

   Poista
 8. Upeita hortensioita! Viimein sain minäkin hankittua itselleni syyshortensian, josta olen haaveillut. Kauankohan kukintaa pitää odotella....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pääset nauttimaan hortensiasi kukinnasta mahdollisimman pian. Vanilla Fraise ja Vim's Red kukkivat kumpikin heti seuraavana keväänä, joskin tietenkin vähän vähemmin, kun kokoakin oli vähemmin. Minulla on ihan pikkuinen, olisiko 20 senttinen syyshortensia, jossa on kolme oksaa ja jokainen kukkii. Sitä katsellessa ajattelee, että pensaalla on pikkuisenakin päämäärä saada kukkia.

   Poista
 9. Siellähän kukkii vielä kovasti, kauniita ovat hortensiat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähiin käy kukat meidän pihassa. Kaikilla oli hurja kiire kukkia ennakkoon. Hortensiat onneksi kukkivat pitkään ja vielä ensimmäisten pakkasten aikaan niiden kauneudesta saa nauttia.
   Aurinkoista sunnuntaita sinulle Sesse!

   Poista
 10. Upeat hortensiat sinulla! Kävin illalla ostamassa rodo/havumultaa, jospa saisin hortensioita istutettua tulevina päivinä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt onkin hyvät istutusajat käsillä. Sadetta on luvassa ja muutenkin yöt niin kosteita, etteivät kasvit heti kuivu. Toivotan onnea uusille hortensioillesi ja mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 11. Vautsi mikä Vanilla! Luulin omani kans jo kuallehen, mutta nousihan se viimmeen, muttei meinaakkaa kukkia. Valakooset pallohortessat o mulla kaikkista komeemmat. Punaastaki pitää viälä kokeella uurestansa, ku siiton tullu ny oikee plokihortessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanilla on kaunista katseltavaa. Aina se muuttuu pinkiksi, mutta tänä vuonna väri on erityisen upeaa.
   Hortensiasi taitaa käyttää voimansa nyt kasvuun ja kukkii sitten tulevina vuosina. Pallohortensiat ovat upeita. Miten kummassa minulta meni niin kauan löytää ne ja nytkin on tuo yksi pieni neljän euron taimi ja uusi Annabelle. Ilman muuta sinun on hankittava plokihortsu. Voidaan tulevina vuosina vertailla, kenellä menestyy parhaiten - tai kenen Annabellen jänikset syövät ensimmäisenä.

   Poista
 12. Ei pääty puutarhaelämä elokuuhun täälläkään! Komeat ovat syksyiset kukkasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma! Puutarhan kukkeimmat hetket alkavat olla ohi, mutta töitä riittää ihan niin pitkälle kuin jaksaa tehdä.

   Poista
 13. Ihanan hehkeitä hortensioita 😊! Kesää eletään niin pitkään, kun sitä riittää, ei katsota vaan kalenteria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalenteria ei todellakaan nyt tuijoteta. Tekemistä on vaikka kuinka ja välillä pitää pysähtyä puutarhasta nauttimaankin.

   Poista
 14. hortensiat ovat ihania. Minulle myös tarttui matkaan Annabelle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis sinustakin tuli blokihortsun onnellinen omistaja. Joko olet saanut Annabellen istutettua?

   Poista
 15. Onpa ihania ja miten paljon sulla on noita hortensioita! Täällä voi vain miettiä, että mitenkähän se mun(entinen)hortensia siellä kukkii, Sniif!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti entisen kodin hortensiasi kukkii kauniisti ja kertoo siten uusille omistajille, kuinka hyvin ja rakkaudella puutarhaasi hoidit.

   Poista
 16. Hortensiat ovat upeita syyskukkijoita! Sekä valkoisena että pinkkinä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin ovat kauniita. Niitä katsellessa herää samanlainen ihmetys, kuin pionien äärellä. Miten noin suuria ja ihastuttavia kukkia ne saavatkaan aikaan meidän ihasteltavaksemme.

   Poista
 17. Ihania hortensioita sinulla on. Vielä joitakin mahtuisi meidänkin pihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sanaa olen itsekin tässä miettinyt. Täytyy viimeistään keväällä pohtia asiaa vakavammin ja ryhtyä tuumasta toimeen.

   Poista
 18. Oih, miten kauniit hortensiakuvat! Hieno valikoima! Minäkin pidän valtavasti hortensioita ja tänäkin syksynä olen ostanut uusia taimia. Viime syksynä istuttamani 3 Pink Annabella pallohortenssiaa kukkivat kaikki tänä vuonna, mutta versot olivat vielä sen verran hentoiset, että sade sai kukkavarret lakoamaan. Valkoisiin kavereihin verrattuna minun pinkit olivat jotenkin pienempiä. Ehkä ensi vuonna ovat vahvistuneet. Kaunis kukka joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että Annabellet kukkivat sinulla jo ensimmäisenä vuotena. Eiköhän ne siitä vahvistu ja jatkossa jaksa kannattatella kukintojaan myös sateissa. Itse asiassa en tiedä, kasvaako Annabelle yhtä korkeaksi kuin valkoinen pallohortensia. Täytyypä tutustua aiheeseen paremmin.

   Poista
 19. Ihanat hortensiat. Minulla osa pallohortensioista ei kukkinut lainkaan, se taisi olla viime ja tämän kesän kuivuuden syytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kuivuudella on syynsä. Meillä Vim's Redin kukat ovat paljon edellisvuosia pienempiä. Myöskään kaikki yksittäisten kukintojen nupuista eivät auenneet eli kukinnot jäivät jotenkin latteiksi. Siten värikin on vaisumpi. Toivottavasti sitten ensi vuonna kukkivat komeammin. Niin sinun kuin minunkin hortensiat.

   Poista
 20. Ihanat! Olen aivan rakastunut hortensioihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkä suotta. Hortensiat ovat niin ihania ja ansaitsevat kaikki kehut.

   Poista
 21. Upeita hortensioita! Hortensiat ovat minunkin loppukesän suosikkejani pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensioista on tullut minun ja monien muiden syyssuosikkeja. Ansaitsevat kaikki kehut.

   Poista
 22. Vastaukset
  1. Kiitos Maarit, hortensiat ovat nyt parhaimmillaan.

   Poista
 23. puutarhailu ei todellakaan lopu syyskuun alkaessa, nythän on sadonkorjuun ja uusien kasvien istuttamisen aika parhaimmillaan.
  Vanille Fraise on todellakin ihastuttava. kuinka isoksi se on sinulla kasvanut? mietin täs parhaillaan syyskuussa kukkivien pensaiden ja perennojen hankkimista takapihalle. siel kasvaa nyt yksi matala hortensia, Endless Summer, mieli tekis hankkia muutamia lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanille Fraise on aika korkea. Minulla on mittaa 164 cm ja Vanillen kukinnot huitelevat pääni päällä. Myös leveyttä on tullut, joten ihan ahtaaseen paikkaan sitä ei kannata istuttaa.
   Miten Endless Summer on sinulla pärjännyt? Teki mieli viikolla ostaa sellainen, mutta 30 euron hinta laittoi empimään. Ehkä keväällä.

   Poista
 24. Upeita ovat hortenssiat. Lajikkeitakin on mukavasti suatavilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensiat ovat upeita. Tahvosilla näimme, kuinka runsaasti eri lajeja on ja ilmeisesti lisää kehitetään kaiken aikaa.

   Poista
 25. Kauniita! 'Vanille Fraise' on ihana, ensi kesänä minullakin on ehkä sellainen, jos äitini pistokkaista lisäämät taimet talvehtivat hyvin. Ainakin ovat lähteneet nätisti kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanille Fraise on kaunis, et tule katumaan. Minulla on omasta Grandiflorasta kasvatettu taimi, jolla mittaa on ehkä noin 20 cm. Kukkii jo kolmella oksalla eli virtaa hänessä tuntuu löytyvän.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!