keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Kahden viikon kaivamiset

Lilium 'Mapira'
  
Kahden viikon aikana olen uudistanut kaksi kipeästi huoltoa vaatinutta aluetta. Yläpihan Bermudankolmiossa meni useampi päivä ja sen valmiiksi saatuani työn alle pääsi alapihan Kriikunapolun viereinen alue, jota tässä kutsun metsäruusupenkiksi. Paikan ulkonäkö on jo pitkään tympinyt, mutta mylläystä en kuitenkaan ollut suunnitellut juuri tälle syksylle tehtäväksi.
 

Bermudankolmiosta jäi yli jaettuja kuunliljoja ja jaloangervoita. Lisäksi kasvimaalla odotti viisi kuunliljaa ja Ovaalipenkistä oli myös tarkoitus siirtää pois kaksi kuunliljaa. Metsäruusu oli tehnyt juuriversojaan muiden kasvien joukkoon ja muutenkin penkki oli niin kärsineen ja kulahtaneen näköinen.

Kaivoin kaikki kasvit pois. Päätin säilyttää hyvinvoivat saksankurjenmiekat ja tarjota niille enemmän tilaa. Niiden joukosta löytyi pari päivänliljaa. Soihtunauhus ja komeamaksaruoho sekä idänunikko ja tarhasarjalilja Mapira ansaitsivat myös tulla säilytetyiksi. Sen sijaan tarha-alpi lähti kompostiin. Sitä kasvaa jo yhdessä paikassa ja leviää sielläkin liian tehokkaasti. 


Kaikkien kasvien poistaminen, alueen tehokas kääntäminen ja mullan puhdistaminen oli tärkeää siksikin, että ruusunjuuret piti saada pois. Myös tarha-alpin juuret olivat porautuneet syvälle ja muodostaneet melkoisen verkoston. Metsäruusun juuriversojen estämiseksi laitoin penkin toiseen laitaan sekä muovisen nauhan että juuriestekangasta. Aika pinnassa ruusunjuuret näyttivät kulkevan, mutta varmuuden vuoksi laitoin kangasta syvemmälle. Tähän urakkaan meni osa perjantai-illasta ja koko lauantaipäivä.


Sunnuntaiaamuna jatkoin tehtävää kärräämällä paikalle uutta multaa sekoitettavaksi paikalla olevaan maahan. Sommittelin istutettavat kasvit siten, että kuunliljat kiertävät reunaa ja kasvaessaan viherryttävät niin mullan kuin reunan kivetkin. Kivillä ei sinänsä ole mitään erityistä tehtävää. Tukevat maata ja muovista reunanauhaa. Ja ovat muuten vain koristeena sekä säilössä mahdollista muuta käyttöä varten.


Maa oli aika kuivaa, joten lorotin vettä suoraan letkusta jokaisen kasvin istutuskuoppaan ja myös istutuksen edetessä lisäsin runsaasti vettä antaen sen imeytyä kunnolla. Kasvit olivat yön imeneet vettä sekä ämpäreissä että kottikärryissä. Istutuksen lopuksi kastelin vielä kaikki ja lisäsin syyslannoitteen mullan pinnalle. Luvassa oli vesisadetta, jota sitten maanantaina saimmekin yllin kyllin.

Ehkä olisi ollut kiva hankkia uusia ja erilaisia kasveja, mutta enpä raaskinut luopua olemassa olevistakaan. Lisäksi budjettiin piti jättää varaus syyssipuleille.


Nyt sitten odottelen, että kasvit juurtuvat ja lähtevät kasvuun. Ensi keväänä aikaisintaan pääsen laskemaan voitot ja tappiot. Lapiotyöt ovat aina raskaita, mutta hyvältä tuntuu katsoa valmista tulosta. Sitä enemmän se ilahduttaa, kun paikka on pitkään ärsyttänyt ja huutanut kohennusta.

Pyöreä kohopenkki Kurgaani, jonka laella kasvaa riippahernepuu.

Seuraavaksi on tarkoitus ryhtyä kunnostamaan kasvimaata. Kun kunnostuksen makuun pääsee, löytää kohennettavaa vähän sieltä sun täältä. Yksi vähän pienempikokoinen ongelma on Kurgaanin neljännes, jossa kasvaa pikkusydäntä. Paikka on ilmeisesti liian kuiva ja paahteinen pikkusydämelle, joka kukkii kauniisti heti alkukesästä, mutta elokuussa se muistuttaa pälvikaljuista ukkoa. 

Antakaapa vinkkejä sopivista kasveista. Ei kovin korkea, kestää paahdetta ja kuivuutta, saisi kukkiakin edes osan aikaa. Ja peittävä lehdistö olisi kiva. Pikkusydämen vasemmalla puolella kasvaa matalaa kurjenpolvea ja oikealla puolella sammalleimua. Oma ongelmansa lienee se, miten saada pikkusydämen juurakot pois. Sehän leviää ihan hillittömästi, vaikka väsähtääkin kesken kasvukauden.

Siemenpussien tyhjentämisen tulos, aika söötti.

Iltapäivälehti lupaa rajua laskua lämpötiloissa ja kunnon syksyistä säätä. Ei tässä nyt ehdi syksyä miettimään, kun pihalla on kaikenlaista tekemistä. Päällimmäiseksi pyrkivät syyssipulien hankinta. Joko sinä olet sipuliostoksesi aloittanut?
 

38 kommenttia:

  1. On sulla ollut hommaa, mutta lopputulos varmasti palkitsee!
    Istutuksesta tuli todella kaunis.
    Ja tosiaan, ei tässä ehdi syksyä ajattelemaan, kun on kaikenlaista tekemistä.
    Täällä taidettiin hurahtaa syyssipuleihin ehkä hieman överisti. Mielessäni on nimittäin tyttären ensi kevään ylioppilasjuhlat. Monet hankitut tulppaanit ainakin kukkivat vielä siihen aikaan, jos toukokuusta ei tule aivan ennätyshelteinen.
    Ja vihdoin sain hankituksi myös kääpiötulppaaneita (Tulip Turekestanica). Ne tosin kukkivat jo ennen juhlia, mutta tuovat iloa varmasti vuosia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on tulossa kiva tapahtuma kukilla koristeltavaksi. Kevätsipuleilla saakin näyttäviä näkymiä, kun samalla ympäristö jo vihertää kauniisti. Lakkiaissipuleista jää varmasti osa tuleviksi vuosiksi muistoksi juhlasta.
      Mitäpä sitä vielä syksyä miettii, kun hyvässä lykyssä puutarhatöitä voi tehdä vielä pitkään.

      Poista
  2. On kaunis lilja! Ihana! Oikein hieno tuli laitetusta kukka alueesta.
    Tuommoseksi meni minunkin pikkusydämet syksymmällä. Minusta niillä oli niin hauraat juuret, että helppo kaivaa pois. En kyllä niitä halunnutkaan täysin poistaa, vaan jaoin yleensä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkusydämet menevät joka vuosi samalaiseksi, joten jotain täytyy niiden tilalle keksiä. Kiva tietää, että niiden juuret on helppo kaivaa pois. En ole niitä joutunut aiemmin pois kaivamaan.

      Poista
  3. Sinulla on siellä hyvin tehty penkki mikä on varmasti monia vuosia peruskuntoinen ainakin. Ainahan sitä joutuu jotain istutuksia vaihtamaan ja muutakin. Mutta kun tekee näin hyvän pohjan onnistuu varmasti. Minulla on kaikki siirrot vielä edessä mutta hyvää istutus aikaa on vielä paljon. Ostin minäkin ensimmäiset kaksi sipulipussia. Kovin paljon tuskin ostankaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä istutusaikoja on vielä pitkään. Viileämmässä on mukavampikin kaivaa ja tehdä raskaita hommia. Ensimmäiset sipulipussit olen minäkin ostanut ja taitaa taas käydä niin, ettei se niihin jää.

      Poista
  4. Tulipa kivan näköinen penkki, erilaisia lehtimuotoja ja kukintaa eri aikoihin. Olisin ehdottanut pikkusydämen tilalle kurjenpolvia, mutta niitähän olikin tuossa ympärillä. Nukkapähkämö on kukinta-aikaan korkeampi, mutta muun ajan matala ja pärjää taatusti kuivassa ja paahteisessa paikassa. Hopeanvärinen lehdistö toisi myös kivaa vaihtelua kurjenpolvien vehreyteen, mutta jääkö kuitenkin liian matalaksi? Kolme pussia kukkasipuleita jo ostin ja jos tulee joku herkku vastaan tai todella halvalla jotain, niin saatan pari pussia vielä ostaa. Muuten taidan pysytellä tänä vuonna maltillisella linjalla. Viime vuonna tuli ostettua aika paljon kaikenlaista. Aurinkoista syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nukkapähkämöä minulla on toisaalla. Se kasvaa ehkä liian korkeaksi. Hopeiset lehdet olisivat kyllä hieno lisä kurjenpolvien naapuriksi. Kurjenpolvi on minullakin mielessä, vaikka sitä on vieressä. Niitä on monia erilaisia ja tykkään kurjenpolvista muutenkin.
      Maltillisuudessa minunkin piti pysytellä, mutta näyttää murtuvan sekin päätös.
      Kivoja syyskuun päiviä sinulle!

      Poista
  5. Sulloliki isoo urakka. Niiren alootusta usee lykkää, mutta on sitte sitäki tyytyvääsempi ku saa kattua valamista, uuristettua aluetta. Mäki suasin kuunlilijoja reunuskasviina. Niiren lehtien alta on hyvä hursuuttaa leikkurilla. Sipulisyksy on jo korkattu. Saa nähärä, kuinka taas käy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli raskas urakka, jo toinen kahden viikon sisällä. Mutta nyt tuntuu hyvältä ja kiertelen katselemassa kätteni töitä. Eihän ne vielä kovin kummoisilta näytä, kun kasvit lotkottavat, mutta niitä voi myöhemmin paikkailla, kun perustyöt on tehty. Kuunliljat ovat hyviä reunuskasveja ja niiden avulla saa paljon tylsiä kohtia piiloon.
      Ahaa, sinun sipulipelisi on avattu. Jokavuotinen houkutus. Hyvin siinä käy.

      Poista
  6. Siistiä jälkeä tuli kyllä, olet ollut kovin ahkera! Pikkusydän on alkukesästä niin ihana, mutta hävisi myöhemmin lähes kokonaan. Sinun omasi näyttää siis paljon paremmalta! Uskoisin että täälläkin se kuitenkin kasvaa taas ensikesänä innokkaasti. Ensimmäisiä kukkasipuleita on jo ostettu, mutta suurin osa odottaa vielä kaupassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkusydämelle käy joka kesä samoin. Keväällä se on taas voimaa ja vihreyttä täynnä. Se on nätti kasvi, mutta minulla selvästi väärässä paikassa.
      Kaikkiin kauppoihin ei sipulit vielä ole edes tulleet, joten hyvin tässä ehtii niitä hankkia.

      Poista
  7. Samoja puuhia meillä molemmilla, sai hienon alueen kunnostuksen tuloksena!! Mahtaisiko akankaali käydä vai onko liian kuiva paikka? Minusta akankaalin tuuhea lehdistö on tosi kaunis ja kukintakin mukava. Minulla akankaali kasvaa peittokurjenpolvi biokovon vieressä ja niiden lehdistöt sopivat hyvin yhteen. Eikö olekin ihana, kun saa näitä isoja urakoita tehtyä syksypuolella? Alue on sitten valmis ottamaan kevään vastaan puhtaampana ja hyvävoimaisena. Olen ostanut jonkun verran sipuleita, mutta lisää pitäisi vielä hankkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Akankaali voisikin olla hyvä kasvi tuohon. Sitä minulla on jo ennestään paikassa, josta muutenkin olen sitä siirtämässä pois. Akankaali on sitkeä ja hyvin leviävä kasvi, jota on kuitenkin helppo tarvittaessa kitkeä. Kiitos, hyvä idea.
      Tuntuu todella hyvältä saada kaksi isoa urakkaa pois päiväjärjestyksestä. Sekä Bermudankolmiota että tuota metsäruusupenkkiä olen miettinyt jo riittävän pitkää. Keväällä ei ole nyt niiden suhteen muuta, kuin jännittäviä odotuksia kasvien selviytymisestä.
      Kiva kuulla, että olet päässyt jo sipuliostosten alkuun. Tein tänään yhden sipulitilauksen, eikä se taida siihen jäädä.

      Poista
  8. Hyvältä näyttää! Tuossa edellä tulikin jo kivoja kasviehdotuksia. Mieleen tuli myös helmi- ja villanukkajäkkärä. Niillä on kivan tuuhea kasvutapa ja kukkivatkin pitkään:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villanukkajäkkärän tiedän, mutta helminukkajäkkärä täytyy googlettaa. Saattaisi vielä löytyä kaupoistakin ja saisi paikan kevättä varten valmiiksi. Kiitos ideasta!

      Poista
  9. Kukkapenkistä tuli upea, mutta oli siinä kova työkin.
    Meillä on ollut myös kuivaa, onneksi saimme vettä kunnolla, jotenka maa taitaa olla sopivan märkä nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kova työ, kuten lapiohommissa aina. Mieli on kuitenkin hyvä, kun pitkään pohdinassa ollut kohde tuli vihdoin kunnostettua
      Tänään tuli vettä runsaasti. Taitaa kaivot vähitellen taas täyttyä.

      Poista
  10. Kovasti oot ahkeroinu ja lopputulos palkitsee. Meillä ois tuotakin hommoo ja kovasti oon ajatustyötä tehny siihen liittyen. Kuunliljat on hyviä penkin reunuskasveja ja tykkeen miekin niistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isoja projekteja on hyväkin ajatella etukäteen, jotta ei tarvitse samaa hommaa tehdä heti uudestaan.
      Yläpihan penkissä kasvoi pitkä rivi kuunliljoja, joita ei ollut vuosikausiin jaettu. Jakotaimia oli siis niin paljon, että niitä kannatti käyttää.

      Poista
  11. Sanattomaksi menee, 🤗 🤗 👍 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sinua, Molley. Onneksi näin rankkoja hommia ei ihan joka kasvukaudelle osu. Mieli on nyt hyvä, kun mieltä kaivaneet kohteet on kunnostettu.

      Poista
  12. Tulipa siistin näköinen. Ruusunjuuret voivat olla viheliäisiä ja lähteä eloon pienestäkin palasesta. Pikkusydämen juuret eivät onneksi taida olla kovin syvällä, voi olla helppo kaivaa pois vaikka sekin voi lähteä kasvuun tosi pienestä palasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusunjuuret ovat viheliäisiä, tiedän. Siksi kaivoin tuota paikkaa syvälle ja huolella. En väitä, etteikö sinne sittenkin olisi joku juurenpala jäänyt, mutta koitin varmistaa asian useampaan kertaan. Seuraavaksi räjäytän koko ruusupuskan huitsinnevadaan.
      Sehän se tuossa pikkusydämessäkin pohdituttaa, saanko kaikki pienetkin palat riittävän tehokkaasti pois. Kaivoin viime vuonna yhdestä penkistä vuorikaunokin mukamas hyvin ja niin vain sitäkin tänä kesänä ponnisti pintaan. Kaivoin uudelleen ja nyt toivon onnistuneeni.

      Poista
  13. Ison urakan olet tehnyt! Tosi kaunista ja siistiä jälkeä tuli. Minulla kukkasipulihankinnat ovat vielä tekemättä, mutta juuri tänään tein alustavaa listaa, mitä aion hankkia. Loppuviikosta varmaankin käyn ensimmäisiä sipuleita ostamassa. Kauniita syyskesän päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Urakka oli iso, mutta nyt on hyvä mieli. Keväällä vielä parempi, kun saa odotella kasvien nousemista.
      Sipuliostoksia kannattaakin vähän suunnitella. Minulle näyttää taas kerran käyvän niin, että joka kaupasta tarttuu mukaan pussukka tai useampi.

      Poista
  14. kivat nuo pallotuijat, kuunliljat sopivat hyvin niiden alle. itsekin olen viime päivinä kunnostanut perennapenkkejä, kuunliljoja laitoin myös reunakasveiksi yhteen penkkiin. kukkasipuleja jo hieman katselin käydessäni taimiostoksilla, en kuitenkaan vielä ostanut, etten vaan laittaisi liian aikaisin maahan niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pallotuijat ovat olleet paikallaan jo muutaman vuoden. Kaivaessa piti varoa niiden juuria. Näin syksyllä penkkien kunnostaminen on mukavaa, kun tietää saavansa paikat valmiiksi odottamaan kevättä.
      Kukkasipulien istuttamisella ei vielä ole kiire.

      Poista
  15. Kauniit tuijat/havut reunustavat sinun penkkiä! Sinne on nyt mukava lisätä syyssipuleita. Mietin jätänkö kokonaan sipulien istutuksen väliin tänän vuonna, jotta en tarjoile lisää kevätherkkuja kauriille.... ei niille kyllä taida laukat kelvata? Ai niin ja ostinkin jo lisää pallerolaukkoja, mutta ne kukkivat vasta keväällä kun kauriit ovat jo siirtyneet pois meidän nurkilta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri käännettyyn maahan onkin helppo istuttaa sipuleita. Tuosta alueesta tulee toivottavasti ensi kevään kukkija nro 1.
      Harmin peurat. Meillä niitä vieraili aiemmin, mutta tierempan myötä peuroja ei ole näkynyt. Lisäksi alapihan aidat toivottavasti muuttavat niiden reittiä, jos sattuvat taas talvella täällä kulkemaan.

      Poista
  16. Kuunliljat ovat huippukasveja reunustamaan jja ryhdittämään penkinlaitoja. Tuppaavat vaan kasvaa kovin innokkaasti ja liiankin suuriksi. Vai on sinullakin pulma pikkusydämen kanssa! Minulla myös paikka on aivan liian paahteinen ja keväällä kaunis kasvusto näyttää helteiden tullessa aivan karmivalta. Toivotaan, että löydämme tilalle jonkin kestävämmän. Mukavaa loppuviikkoa, sinulla onkin ollut siellä puuhakkaita päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kuunliljat on aika helppo jakaa. Yläpihan penkin kuunliljoja halkaisin kylmästi lapiolla, kun kasvustoista oli tullut tiukan tiiviitä.
      Pikkusydän ei selvästikään sovi paahteiseen paikkaan. Aika monta hyvää ideaa sain kommenteissa. Jollen ehdi nyt syksyllä pikkusydämiä pois kitkemään, teen sen sitten keväällä.

      Poista
  17. Tulin vielä uudelleen lukemaan tätä kukkapenkkien uudistusta ja minulla olisi ehdottaa kahta kasvia tuon pikkusydämen tilalle. Hopealle hohtava Ohotanmaruna ja vaalean punaisin kukin kukkiva Korukurjennokka. Minulla on ollut tuota korukurjennokkaa ja se on todella kaunis matala kasvi, mutta en oikein tiedä sen pitkäaikaisuudesta. Ohotanmaruna on kyllä paahteisen paikan kasvi, mutta jos se kasvaa voimakkaassa maassa se voi kasvaa liian reheväksi ja menettää kauniin pyöreän pallomaisen muotonsa. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korukurjennokka on uusi ja outo, joten se täytyy googlettaa. Ohotanmarunan tunnen ja se voisi hyvinkin käydä tuohon.
      Kiitos kivoista vinkeistä. Aion tehdä kommenttien mukana tulleista vinkeistä listan ja laittaa plussat ja miinukset helpottaakseni valintaa.

      Poista
  18. Kyllä saitkin upean näköistä jälkeä aikaan. Kauniita nuo havut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko! Penkki varmasti paranee, kunhan kasvit juurtuvat ja pääsevät kasvuun. Ehkä ensi vuonna näemme, miten käy.

      Poista
  19. Kylläpä tulikin hieno penkki! Kuunliljat ovat kauniita tuossa reunustalla ja karsinnan myötä kasveilla on nyt reilusti tilaa kasvaa. Näyttää hienolta! Penkkien muokkaus on aina suuri urakka, mutta kyllä lopputulos sitten aina palkitsee. Syyssipuleita olen jo hankkinut jonkin verran. Ostin kesän aikana syntyneisiin uusiin ja laajentuneisiin penkkeihin hieman tulppaaneja ja krookuksia. Pallerolaukkaa hankin myös, kun mieheni siihen niin kovasti ihastui. Pidänhän minä siitä toki itsekin :) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin kasvien tilaolosuhteet paranivat ja muutenkin järjestys jämäköityi. Nyt penkissä on kivasti tuoretta multaa, johon on helppo upottaa syyssipuleita kevättä värittämään.
      Pallerolaukka onkin kaunis ja lisäksi se kukkii muita laukkoja myöhemmin. Ylipäätään laukat ovat kaikki kivoja.
      Mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!