Kaupunginmuseon ystävät ry:n jäsenyys ja museokortti ovat tarjonneet minulle uusia ja mielenkiintoisia vierailukohteita. Usein kohteissa yhdistyy taide, kulttuuri, historia, arkkitehtuuri ja moni yhteiskunnallinen asia. Maanantaina vierailimme veljenvaimon kanssa Ebeneser-talossa eli lastentarhamuseossa Helsingin Sörnäisissä (Helsinginkatu 3-5). Jälleen kerran oli niin mielenkiintoinen kohde, että aika kului siivillä.
Hanna Rothman (1856-1920) on yhdessä Elisabeth Alanderin (1859-1940) kanssa suomalaisen lastentarhatyön ja lastentarhaopettajakoulutuksen perustajia ja uranuurtajia. Vuonna 1900 perustettiin yhdistys keräämään varoja Ebeneser-talon rakentamiseksi, jotta saataisiin paikka lastentarhalle ja koulutusta varten. Arkkitehti Wivi Lönn suunnitteli talon nimenomaan lapsia ajatellen ja se valmistui 1908. Vuosisadan alun kodit olivat ahtaita ja pimeitä, joten Wivi Lönn halusi lapsia varten rakennettavaan taloon paljon valoa. Portaiden askelmatkin on matalammat, jotta lasten on helpompi niitä kiivetä.
Myöhemmin yhdistys muuttui Ebeneser-säätiöksi, joka toimii yhä samassa talossa. Säätiön tarkoitus on tukea varhaiskasvatusta ja vanhemmuutta mm. rahoittamalla varhaiskasvatuksen tutkimusta ja tarjoamalla koulutusta. Talo on suojelukohde.
Talon nimi Ebeneser tulee hebrean kielen sanoista "Eben-Eser", mikä tarkoittaa "avun kiveä". Sopii hyvin Sörnäisten alueen kallioiseen maisemaan - mitä tosin tänä päivänä on vaikeampi tiiviin rakentamisen vuoksi huomata.
Friedrich Fröbel ja hänen palikoitaan. |
Ebeneser-talon lastentarhatyö pohjautui saksalaisen Friedrich Fröbelin (1782-1852) kasvatusfilosofiaan, jossa keskeisiä menetelmiä olivat työ, leikki ja oppiminen. Fröbel kehitti työnsä tueksi nimeään kantavat palikat, joilla lapsi voi itse luoda leikkiinsä hahmon ja muodon.
Selvisipä siis sekin, mistä lastenlaulubändi Fröbelin palikat on saanut nimensä.
Talossa toimi kansanlastentarha, seimi, koululaisten päiväkoti ja lastentarhaopettajakoulutus. Nykyisin opetus tapahtuu muualla ja valtaosa talosta toimii museona ja lastentarhatyön esittelypaikkana.
Saamamme opastus oli yksityiskohtaista ja kattavaa. Esittämiimme kysymyksiin saimme hyvin vastauksia. En tehnyt muistiinpanoja, koska ajattelin tietojen löytyvän museon sivuilta. Niitä päivitetään parhaillaan, joten enpä ala tässä yhteydessä puhumaan mahdollista puutaheinää.
Museo on auki tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 12-19. Se on erinomainen paikka vierailla lasten kanssa ja siellä aikuinenkin pääsee helposti omiin lapsuudenmuistoihinsa pelkästään jo esineitä katselemalla. Lauantain toiminnallisia museopäiviä järjestetään muutamina kertoina lukukaudessa ja niihin on ilmainen sisäänpääsy.
Menneisyyden lisäksi museossa näkee myös tätä päivää. Tässä olisi hauska idea toteuttaa kestävä kasvimaa, jos vaikka omat kylvökset eivät kesän mittaan idäkään.
Museossa oli lukuisia valokuvia menneiltä vuosilta. Arkiston digitoitu kuvakokoelma käsittää 5000 kuvaa, joista parisataa otosta on katseltavissa Flickr-kuvayhteisöpalvelussa (http://www.flickr.com/photos/ebeneser). Aion jossain välissä käydä katsomassa kuvia.
Huristimme museoon keskustasta ratikalla. Lähemmäksi pääsee metrolla jäämällä Sörnäisten asemalla pois. Sen verran harvoin tulee liikuttua Kallion nurkilla, joten oli ihan kiva jalkautua katselemaan katuja ja rakennuksia. Oheisen muraalin bongasin Vaasankadulta.
Tällaiset lyhyet pyrähdykset mielenkiintoisiin paikkoihin antavat uutta tietoa ja muutenkin avartavat näkemyksiä. Suosittelen lastentarhamuseota teillekin!
Kävin Ebessä vierailulla vuonna 1983,kun opiskelin lastentarhanopettajaksiJyväskylän yliopistossa. Meitä vierailijoita oli 50 (kurssimme) ja meidät vastaanotti Eben opiskelijat. Silloin he todella opiskelivat tuossa talossa. Taitaapa minulla olla muutama kuvakin tuosta vierailusta.
VastaaPoistaVarmasti oli mielenkiintoinen vierailu alan opiskelijalle. En muista, milloin opiskelun Ebeneser-talossa kerrottiin loppuneen, mutta ei siitä niin hurjan kauaa ole. Kierros talossa oli innostava ja avasi ainakin minulle huomattavasti lastentarhakoulutuksen historiaa.
PoistaTuo on tuttu talo Kallion vuosilta. Sitä tuli ihasteltua usein, mutta vain ulkopuolelta.
VastaaPoistaKannattaa käydä tutustumassa myös sisäpuoleen. Ilman museokorttia sisäänpääsy on 5 euroa, joten halpaa huvia kaiken lisäksi.
PoistaMukavaa viikonloppua sinulle!
Lastentarhamuseo- ei ihan ensimmäisenä tulisi mieleen edes tuollaisen olemassaolo. Fröbelin palikat on tuttu sana jostain.
VastaaPoistaUusi juttu oli minullekin. Museossa oli niin hyvä opastus, että se lisäsi mielenkiintoa ja innostusta.
PoistaFröbelin palikat on 1987 perustettu lastenmusiikkia esittävä yhtye. Kaikki yhtyeen jäsenet ovat lastentarhanopettajia. Yhtye on julkaissut monta levyä, luultavasti olet kuullut musiikkia vaikkapa radiosta.
Kiva esittely jälleen. En ole tästä museosta tiennytkään, vaikka asuin Helsingissä. Hauska oli saada Fröbelin palikoille tausta, tuli kuunneltua aikoinaan ko yhtyettä lasten kanssa paljon.
VastaaPoistaMuseo oli minullekin uusi tuttavuus. Helsingin kaupunginmuseon ystäviin liittyminen on avannut jännittäviä ovia. Innolla odotan tulevia paikkoja.
PoistaFröbelin palikat on varmasti monille vanhemmille tuttuja. Ovat julkaisseet peräti 10 cd:tä.
Enpä vielä hetki sitten tiennyt, mistä Fröbelin palikat -yhtye on saanut nimensä. Joka päivä sitä oppii jotain uutta, kiitos! Lastentarhamuseo vaikuttaa mielenkiintoiselta paikalta. Oli varmasti antoisa tutustumiskäynti. Mukavaa viikonloppua!
VastaaPoistaMinäkin olen monta kertaa miettinyt, mistä yhtye on nimensä saanut. Ei vaan ole tullut otettua selville, mutta nytpä sekin valkeni.
PoistaTämä museo on mielenkiintoinen paikka, eikä vähiten innokkaan ja asiansa osaavan opastuksen vuoksi.
Mukavaa viikonloppua sinullekin!
Kiitos kivasta esittelystä.
VastaaPoistaOlen joskus nuorena likkana asunut hetken Hesarilla ja silloin kurvin suunnalta tullessani aina ihastelin nättiä taloa. Enpä tiennyt talon historiasta ennen tätä. Ja Leijonanmetsästyslaulu alkoi päässä soimaan, semmoisia palikoita Fröbelillä 😂
Leijonanmetsästyslaulua on tullut muutaman kerran laulettua. Sen verran tarttuva sävel, että nyt se pyörii minunkin päässäni.
PoistaTalo on varmasti nätimpi kesäiseen aikaan, vaikka kovin monta puuta tontilla ei enää kasva. Sisällä oli edelleen 1900-luvun alun henki.
Mielenkiintoinen postaus!
VastaaPoistaEn kyllä tiennyt Fröbelin palikat-yhtyeen nimen alkuperästä mitääm ennen tätä:)
Muraalit ovat kyllä hienoja!
Mukavaa viikonloppua!
Museoesittelyssä alkoi naurattamaan, kun yhden jos toisenkin kasvoista näkyi, miten Fröbelin palikoiden nimitausta "kolahti". Uusi tieto se oli minullekin.
PoistaMinäkin tykkään muraaleista. Niillä saadaan hienosti elävyyttä muuten tylsiin seiniin.
Mukavaa viikonloppua sinullekin!
Jännä museo. Enpä tiennyt tuollaista olevankaan.
VastaaPoistaUusi tieto oli minullekin.
PoistaMukavaa viikonloppua sinulle!
Kiitos mielenkiintoisesta esittelystä. 😊😊
VastaaPoistaAina joku saattaa innostua itsekin tutustumaan.
PoistaMukavaa viikonloppua sinulle!
En tienny miekään koko museosta aiemmin. Mukava kun esittelit!
VastaaPoistaOli mukava tutustua tähän museoon. Sillä on ollut iso merkitys lastentarhan historiassa.
PoistaIhan uusi museo minulle! Kiitos esittelystä!
VastaaPoistaKummasti noita uusia ja itselle outoja museoita löytyy. Tämä oli mielenkiintoinen ja kiva kohde.
PoistaMinä tässä mietin, että missä minulla on Betweenin blogilinkki ja täältä kissojen joukostahan se löytyi. Olen viime vuosina ollut vähän laiska lukija, tai kun on niin paljon muuta. Onkohan sinulla oikein museopassi, kuten Hyvinkään ystävälläni on ja hän on ottanut sen oikein harrastuksekseen, kulkea läpi kaiken maailman museot. Vaikka eikö suosiosta johtuen ole museohintoja jopa nostettu. Minua kiinnostaisi luonnonpuistopassitkin tai puutarhapassit, joista saisi leimoja. Tulee lapsuuden pyhäkoulu mieleen ja sen lampaat. Mutta kyllä minuakin kiinnostaisi museot, maailmaa ne laajentaisi.
VastaaPoistaMinusta on tullut kissaton kissaihminen, kun Juuso menehtyi sairauteen toissakesänä 17-vuotisen elämäntaipaleensa päätteeksi.
PoistaSai viime vuonna museokortin lahjaksi ja se on innostanut kiertämään museoita. Museokortin haltija saa sähköpostiinsa tietoa ja vinkkejä, joita löytyy museokortin sivustoiltakin. Lisäksi kuulun Helsingin kaupunginmuseon ystävät ry:een. Yhdistys järjestää tutustumisretkiä sellaisiinkin paikkoihin, joihin ei muuten helposti pääse. Veljenvaimo on innokas historian ja museoiden ystävä. Hän sai minut houkuteltua - helposti - kaverikseen, enkä kadu.
Luonnonpuisto- ja/tai puutarhapassi olisikin hieno idea. Kukahan lähtisi asiaa ajamaan. Lähiseudun luontokohteet ja puistot yleensä moni tietää, mutta kotinurkkien ulkopuolella saattaa kohteet olla aivan vieraita.
Uutisten mukaan museokortti on nostanut museoiden sisäänpääsyn hintaa. Museokortin omistaja ei sitä huomaa, kun sisäänpääsy ei maksa mitään. Moni museokortin omistaja on sanonut kortin maksavan nopeasti itse itsensä. Olen yllättynyt, miten kotia lähelläkin on mielenkiintoisia museoita ja kohteita, joita ei vain ole tullut aiemmin ajatelleeksi. Harkitse sinäkin museokorttia tai vieraile museoiden sivustoilla. Kasvukautta odotellessa museot ovat sopivia virkistyskohteita.
Jaahas, yksi museo lisää Helsingin must-museot -listalleni. Diakonissalaitoksen museo jäi viime keväänä käymättä, joten sen voikin nyt sitten yhdistää tämän kanssa - lähekkäin kun ovat. Museokortti on mahtava keskintö!
VastaaPoistaDiakonissamuseoon en minäkään päässyt silloin, kun se oli museonystävien listalla. Ebeneser-museo sopii aiheensa ja sijaintinsa puolesta hyvin samalle reissulle.
PoistaSamaa mieltä museokortista. Aion jatkaa sitä tämän ensimmäisen vuoden jälkeenkin.