tiistai 4. helmikuuta 2020

Lunta vettä vuorotellen


Jos kaikki talven aikana satanut vesi olisi tullut lumena, meillä varmasti kilpailtaisiin Lapin kanssa hankiennätyksistä. Vesisateet eivät ole olleet hengitystä helpottavaa harmaata kosteutta, eikä edes pientä tihkua, vaan enimmäkseen sateet ovat tulleet voimalla ja kestäneet kokonaisia päiviä kerrallaan.

Galanthus nivalis - Lumikello

Kuuntelin viikolla radiosta haastattelua, jossa käsiteltiin tällaisen lumettoman ja vesisateisen talven vaikutuksia luontoon ja kasveihin. En ollut kynän ja paperin äärellä ohjelmaa kuunnellessani, joten paljon mielenkiintoista vilahti ohi. Harmikseni en myöskään myöhemmin etsiessäni löytänyt ohjelmaa, jotta olisin voinut tarkentaa muistikuviani haastattelusta kuulemistani asioista.

Clematis alpina - Alppikärhö - ihan liian aikaisin.

Kotimaiset luonnonkasvit pärjäävät melko hyvin lumettomuudessakin. Ne sietävät tilapäisesti jopa -30 asteen pakkasia. Sen sijaan monet muualta maailmasta suomalaisiin puutarhoihin vuosien aikana saapuneet puut, pensaat ja perennat ovat vaarassa. Ne tarvitsevat lumipeitteen pakkasilta suojaamaan. Puutarhakasvien juuret alkavat kärsiä maan jäätyessä -9 asteeseen.

Caragana arborescens 'Pendula' - Riippahernepuu

Mielenkiintoista oli maininta havujen erinomaisesta suojaavuudesta. Havut ovat riittävän ilmavia, jolloin homeet eivät helposti pääse pesiytymään suojattaviin kasveihin. Havujakaan ei ole hyvä laittaa märkään ja sulaan maahan, varsinkaan kovin tiiviisti. Silloin myyrät ja homeitiöt pääsevät mellastamaan rauhassa kasvien parissa.

Ribes nigrum 'Pohjan Jätti' - Mustaherukka

Haastateltava puutarha-alan ihminen oli vanhempi mieshenkilö, jonka nimi ja titteli jäivät minulta kuulematta, pahoittelen. Hän sanoi olleensa alalla todella kauan. Tällainen talvi, kuin nyt täällä etelässä, on hänelle ensimmäinen laatuaan. Niin se on myös 1800-luvulta alkaneen mittaushistorian mukaan, joten yksittäiset toteamukset "lumettomia ja lämpimiä talvia oli silloin ja tällöin", ovat niitä muistojen kultaamia tarinoita, jotka voi sivuuttaa sen kummemmin kommentoimatta. Ellei tarinaniskijä nyt sitten satu olemaan poikkeuksellisen pitkäikäinen ja hyvämuistinen ihminen.

Hydrangea petiolaris - Köynnöshortensia

Täällä etelässä kuulemma jo pähkinät kukkivat. Niillä on huono ennuste, sillä pakkanen vie takuuvarmasti kukinnot. Turussa on jo annettu ensimmäinen siitepölyvaroitus.

Rhododendron 'Cunningham's White'

Mielelläni otan kevään ja lämmön vastaan, enkä yhtään kaipaa jatkuvia lumitöitä. Silti olen huolissani, miten kasvit tällaisista ilmiöistä selviävät. Ehkä vielä yhden kasvukauden sinnittelevät, mutta väkisinkin haavoittuvuus lisääntyy. Jatkossa on kasvivalinnoissa tarkemmin huomoitava esimerkiksi niiden kylmän ja märkyyden sieto. Mikäli tällaiset talvet yleistyvät, kuten näyttää, on varauduttava kasvimenetyksiin ja lisääntyviin tuholaisiin sekä kasvitauteihin. Sopeutuminen muuttuneisiin olosuhteisiin vie aikaa. Yksi tai kaksi vuotta ei siihen riitä.

Picea glauca 'Conica' - Kartiovalkokuusi

Erilaiset haasteet ja hassut postausideat ovat tervetulleita näinä aikoina, kun omassa pihassa kuvattavaa saa keksimällä keksiä. Helmikuu menee onneksi nopeasti ja maaliskuu on jo ensimmäinen kevätkuukausi. Huraus vain, niin olemme keskellä kevättä.


Harmikseni peurat ovat jälleen löytäneet tiensä puutarhaamme. Perjantaiaamuna seurasin peuran jälkiä yläpihalta alapihalle. Siellä se oli pyörinyt pitkin poikin ilmeisesti etsien reittiä pois pihaltamme. Ei ollut loikannut puolitoistametrisen aidan yli, vaan palannut takaisin yläpihalle ja sieltä puiston kautta metsään. Toistaiseksi en löytänyt mitään muita peuratuhoja, kuin syviä sorkanjälkiä pehmeissä kukkapenkeissä ja puiden juurilla. Toivon hartaasti, että vierailut jäävät satunnaisiksi tai mieluummin loppuvat kokonaan.

Veljenvaimon Roope

Hiukan alaviritteisen postauksen loppuun sopii kissallinen karvaterapia. Veljenvaimon Roope oli alkuun hiukan loukkaantunut, kun vahingossa vein häneltä keittiön tuolin. Roope pomppasi kauas minusta, mutta hetken kuluttua palasi lähelleni lämmittelemään itseään patterin kupeeseen. Sieltä oli hyvä tiirailla, koska oma tuolipaikka vapautuu mokomalta naisihmiseltä.


50 kommenttia:

  1. Huolissani olen seuraillut tämän talven säätiloja. Välillä täällä Savossakin oli maa aivan paljaana, mutta onneksi nyt ollaan saatu taas lumipeitettä. Täytyy toivoa, ettei tämmösistä talvista tule tapa. Toivotaan myös, että peurat pysyvät jatkossa loitolla. Mieleni on viime viikkoina ollut jostain syystä matalana, joten kissaterapia tuli tarpeeseen. Kiitos siitä ja mukavaa viikon jatkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti kissaterapia auttoi edes vähän ja nosti mielialaasi.
      Meillä on nyt pakkasta, yöllä lähes +10. Mitenköhän kasviressukat pärjäävät litimärän maan jäätyessä?

      Poista
  2. Minuakin huolestuttaa tämän talven vaikutus kasveihin. Nyt tällä hetkellä mittari näyttää - 9,5 pakkasta ja maassa on lumipeite. Kuitenkin vasta hiljattain satoi vettä. Märkyys tekee varmasti tuhoja, jos kasvien juuristot jäävät lillumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Litimärän maan jäätyminen huolestuttaa. Meillä on lunta vain henkäys siellä täällä, joten siitä ei ole minkäänlaista suojaa. Pakkaselle meni täälläkin, yöllä lähes +10 astetta.

      Poista
  3. Onpa mahdottoman söpö Roope! Ihana pantteripoika ♥
    Saapa nähdä, miten kasvit pärjäävät. Onhan kosteita ja lauhoja talvia esim. Skotlannissakin, mutta kun siellä ei mittari sitten yllättäen heilahda -20 asteeseen, kuten meillä voi käydä ihan etelää myöten. Suomen talvi on haastava suurine eroineen. Mieleen jäi päivä viime talvelta, jolloin Lapissa lämpötila muuttui 40 astetta vuorokaudessa. Sehän on ihan järjetön muutos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Roope on syötävän ihana katti. Se tulee lähiaikoina meille harjoittelemaan tilapäistä "hotellielämää".
      Nopeat ja suuret muutokset laittavat kasvit koville. Edessä on todella mielenkiintoinen kevät ja kesä, kun pääsee katsomaan, mikä mistäkin nousee tai ei nouse.

      Poista
  4. Harmi ettei radio-ohjelmaa löytynyt, olisi ollut kiinnostava. Terkkui täältä Turun suunnasta, nyt saapui pakkanen ja jouluruusujen kukat nuukahtivat. Lumitöitä en ole tehnyt kertaakaan tänä "talvena".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein aika paljon töitä löytääkseni ohjelman, mutta ilmeisesti kyseessä oli vain lyhyt haastattelu muun ohjelman lomassa. Mielelläni olisin kuunnellut koko haastattelun ja kerrannut jo kuulemani toistamiseen.
      Haimme marraskuussa lumikolan kellarista ulos odottamaan lumitöitä. Eipä ole tarvinnut kolata.

      Poista
  5. Olisikohan ohjelma ollut Radio Suomen Luontoilta tai sen jälkeen tullut Metsäradio tms. Minä kuuntelin samaista tarinaa puolella korvalla ja meillä on tuvassa aina Radio Suomi päällä. Löytyy siis Yle Areenasta uusintana.

    Kummallinen talvi on kyllä ollut, mekin hukuttaisiin lumeen jos kaikki talven sateet olisi lumena tulleet. Nyt on ihan helmikuinen keli kun eilisen lumipyryn jälkeen kaikkialla hohtaa valkoisena.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjelma ei ollut Luontoilta eikä Metsäradio. Se tuli aamupäivällä ja oli luultavasti johonkin ajankohtaisohjelmaan sisältyvä haastattelu. Täytyypä tutkia, josko haastattelu löytyisi kokonaisuudessaan vaikkapa Luontoiltaan.

      Lumipyry - alkaa jo unohtua, mikä se semmoinen on. Hyvä, että saitte lunta kasvienne ja itsenne iloksi. Täällä on nyt -4 asteen pakkanen ja aurinko paistaa. Kaunista!

      Poista
  6. Hienoja kuvia! Tuo ylin (pisara) ensin harmitutti että onkohan joku mennyt napsimaan oman luontokuvani netistä mutta ehkä se vain on pisaran sisar. Samaa näköä mutta kuitenkin erilainen;) Myöhemmin kirjoitin pisarasta runonpätkän. Hyvää talven jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna Helena! Ihan on itse omalla pihalla kuvattu vesipisara. Minulla on tiukka periaate, etten ota/käytä luvatta toisten kuvia, enkä soisi muidenkaan niin tekevän. Joskus olen käsillä olevaa asiaa kuvittaakseni jonkun lintu- tai muun kuvan ottanut Wikipediasta tai muusta luvallisesta lähteestä. Tällöin laitan lähteen tiedot, enkä edes yritä väittää kuvan olevan omani. Erehdyksiä tapahtuu itse kullekin, mutta tietoisesti toisen blogista tai muusta lähteestä luvatta otettu kuva ei ole hyväksyttävää.
      Mukavaa talven jatkoa sinullekin!

      Poista
  7. Samoin ajatuksin eletään täällä. Lumitöitä ei kaivata, mutta kasvien selviytyminen huolestuttaa. Tosin meillä ei kovin eksoottisia ja arkoja kasveja juuri löydy. Nyt voi vain ihailla tuollaisia herkkiä ykstyiskohtia, joita riippahernepuun oksien kristallimaiset pisarat ovat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkanen toi sentään auringonpaisteen tullessaan. Se piristää ja kaunistaa maisemaakin.

      Poista
  8. Meille tänne Keski-Suomeen tuli lumi joulukussa, mutta joulun jälkeen suli pois kokonaan. Kunnes nyt reilu viikko sitten alkoi sataa lunta ja sitä satelikin kunnolla useamman päivän peräkkäin. Nyt on pihalla ehkä 40 cm. En tiedä onko täällä ollut joskus lumetonta tammikuuta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmikuu on tuonut lunta moneen paikkaan ja luvassa on näköjään lisääkin. Ihme talvi, kerrassaan. Onneksi pian siirrytään kevääseen ja ryhdytään ihmettelemään sen kummallisuuksia.

      Poista
  9. Ihanan intensiivinen katse Roopella♥
    Meilläkin oli viime yönä 9 astetta pakkasta, olikin ehkä tämän"talven" kylmyysennätys. Sunnnuntaina on täysikuu ja sitä ennen on aina kylmää, varmaan viikonloppuna päästään taas plusasteille.
    Tähän mennessä en ole ollut huolissani kasveista, enkä ole suojannut niitä mitenkään juuri kosteuden takia. Lunta täällä ei ole ensinkään. Meillä on maaperä toistaiseksi imenyt kaikki sateet hyvin ja pakkasiakaan ei ole ollut, joten uskon että kasvit pärjäilevät. Köynnöshortensia on tosin ollut turhan innokas, siinä on jo pieniä lehtiä näkyvissä. Keväämmällä nähdään miten sen käy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Roope yritti varmaan katsekontaktilla saada minut väistymään paikaltaan.
      Viikonloppuna on jo luvassa plussaa, kuten sanoitkin. Tämäkin pakkasjakso taisi jäädä hyvin lyhytaikaiseksi. Ehkä niin on parempi, kun sitä luntakaan ei ole.
      Meillä maa on hiekkapohjaista, eikä vesi jää mihinkään seisomaan. Köynnöshortensia ottaa joka vuosi varaslähdön ja toistaiseksi se on pärjännyt. Toivottavasti niin nytkin.

      Poista
  10. Nyt on kylmää, ja suojaava lumipeite kovin, kovin ohut! Havut ovat minun suojajuttuni, mutta siinä saattaa tänä talvena piillä riskinsä, sillä laittelin ne ennen joulua ja onhan meillä ollut lauhaa ja sateista sen jälkeen pitkiä aikoja. Toivotaan, että vältytään suuremmilta tuhoilta ja että aikainen kevät koittaa pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulemassani haastattelussa havuja kehuttiin parhaaksi suojaksi. Nyt on tätä talvea taivasteltu niin runsaasti, että toivokaamme keväästä enemmän normaalia. Ja toivotaan myös, ettei kovin suuria kasvituhoja tule.

      Poista
  11. Meillä lunta ei ole, mutta aurinko on sentään paistanut koko päivän. Onneksi pakkasta on ollut enimmillään -7 astetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auringonpaiste on ilahduttanut täälläkin. Aurinko myös nostaa päivälämpötiloja, vaikka öisin onkin nyt ollut pakkasta. Aika näyttää, millaisen kevään ja kesän saamme.

      Poista
  12. Ei ole lunta, ei. Itse olen siitä iloinnut, koska en kylmäallergiani vuoksi talvikeleistä pidä, mutta sama huoli on ollut minullakin: miten istutetut ja luonnon omat kasvit pärjäävät. Mökillä pihlaja-angervossa oli jo tammikuussa niin isot silmut, että yleensä sellaisia ei näy vielä maaliskuussakaan. Viimeksi mökillä käydessä laitoin muutaman havun karvakonnanliljalle ja metsäalppikelloille, ne kun ainakin talvisuojausta vaativat. Mutta oli niin vähän tippunut havunoksia puista maahan, että eivät oksat sitten riittäneet enää useamalle arkajalkakasville. Saa nähdä, minkälainen helmi- ja maaliskuu on luvassa ja onko taas sellainen kesä, että juhannuksena on kylmempää kuin tammikuussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin leudon talven jälkeen juhannusviikon on helppo päihittää tammikuu kylmyydessä. Kunpa ei ainakaan räntää sada kesäkuussa, kun ei ole satanut talvellakaan.
      Kaikissa asioissa on hyvät ja huonot puolensa. Hyvä juttu, että sinulla talvi on ollut helpompi, kun ei ole kylmäallergiasta tavanomaista huolta.

      Poista
  13. Meillä on nyt vähän lunta. Ehkä noin 10 senttiä ja tällä hetkellä on pakkastakin 13 astetta. Ensi yöstä tulee kylmä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuliko viime yöstä kylmä teidän seudulla? Täällä edellisyö oli kylmempi ja nyt tuntuu, että sää lauhtuu. Kuten viikonloppuna on luvassakin.

      Poista
  14. Uskon että kasvit selviävät ainakin näistä tämän viikon pakkasista. Riippuu tietysti puutarhan pohjamaasta jääkö siihen vesi helposti seisomaan. Meillä moreenista hurahtaa vesi nopeasti läpi. Lumikellotkin varmasti selviävät sillä usein keväiset ruukkunarsissitkin jäätyvät kymmeneen asteen pakkasissa ja sulamisen jälkeen jatkavat tyytyväisinä 👍
    Oi Roope varmasti ihanaa saada hänet yökylään💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi meilläkin maapohja on hyvin hiekkainen ja vesi holahtaa läpi jäämättä mihinkään seisomaan. Keväisten sipulikukkien selviäminen ei oikeastaan pelota, vaan enemmänkin monet myöhemmin kasvuun lähtevät. Aika näyttää, miten puutarha on tästä talvesta selvinnyt. Toivottavasti vähin vaurioin.

      Poista
  15. Ei tuo alkutalvi herkkua ollut täällä lumisemmassakaan osassa maata. Nyt on hyvä tilanne, kun on paksulti höttöistä pakkaslunta kasvien suojana, mutta joulu-tammikuun vesisateiden ja pakkasten vuorotteluissa jäätiköiksi maanpintaa vasten painuneet hanget mietityttävät. Minulla on ollut monessakin kohtaa kukkapenkeissä paksulti puunlehtiä jo loka-marraskuun taitteesta lähtien. Ovatkohan ne toimineet sadeviitan tavoin ja ohjanneet enimmät vedet sivuun suojattavilta kukkasilta vai hautoneet kosteutta allaan? En edes uskalla ajatella sitä, kuinka monta myyränpesää kukkapenkeistä keväällä löytyykään. Niitä kun on jäänyt loukkuun jo kymmeniä pelkästään omalta tontilta ja naapureilta vieläkin enemmän.
    Toivottavasti peura ei tule uudelle vierailulle, vaan kertoo kavereillekin, ettei puutarhassasi ollut mitään syötäväksi kelpaavaa. Ja toivotaan, että lämpötilan sahaaminen loppuisi tähän ja lopputalvi olisi tasaista pikkupakkasta kevääseen asti. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tappotalvi 2015/2016 oli jatkuvaa jäätymistä ja sulamista. Meidän pihalla oli pääkallokeli viikosta toiseen ja samanlainen jäätikkö oli myös monien istutusten tyvessä. Nyt ei sentään täällä ole ollut lunta, joka olisi sulanut ja jäätynyt, vaan kaikki vesi on holahtanut suoraan sulaan maahan. Uskotaan ja toivotaan, että kasvimme selviytyvät, ainakin vähin vaurioin.
      Totisesti toivon, ettei peura ryhdy vakioasiakkaaksi. Niitä on nyt pyörinyt meidän naapurustossakin, mutta josko kevät houkuttelisi ne takaisin metsään.
      Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  16. Pelottaa pienesti toistuuko tappotalven tuhot tänä vuonna. Eipä niille mitään mahda mutta harmittaa jos niin käy. Toivottavasti peura pysyy poissa. Tuli illalla ysiltä kotiin entisöintikurssilta ja jäin kuuntelemaan outoa ääntä hiljaisuudessa, tajusin sen ketun haukunnaksi ja se kuului aika läheltä. Hyvä jos tulisi syömään pihassa vierailevat jänikset, niitä loikki auton edestä pois kun tulin pihaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tappotalvi on sen verran tuoreessa muistissa, että sen seuraukset minuakin pelottavat. Toivotaan parasta.
      Talonvahti näki jouluna pihassamme ketun. Ei ehtinyt ottamaan kuvaa siitä. Kettuja on kuulemma runsaasti, mutta enpä ole koskaan kuullut niiden ääntelyä. Jänis loikki pari viikkoa sitten minunkin autovaloissani.

      Poista
  17. Onpa kauniit kuvat, vaikka tosiasiassa ne kyllä ovat aika huolestuttavat, kun eletään vasta helmikuun alkua.
    Olen haaveillut, että meilläkin lumikellot kukkisivat heti alkutalvesta, mutta nyt en tiedä mitä ajatella.
    Kyllä sitä miettii ihan ammattilaisena sekä oman pihan suhteen, mitä kasveja kannattaa istuttaa, ainakin suuria määriä. Ainahan sitä voi kokeiluja olla, varsinkin omassa puutarhassa, kunhan peruskasvit ovat niitä varmimpia.
    Ja mietin samaa kuin Katja tuossa ylhäällä, että toivottavasti tappotalvi ei toistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Normitalvena ei pahemmin tarvitse pohtia, kukkivatko lumikellot alkutalvesta vai ei. Nyt on talvi ja kevät mennyt ihan mielessäkin sekaisin, kun näkymä on kuukaudesta toiseen lähinnä marraskuinen.
      Toivotaan, ettei tule tappotalven kaltaisia seurauksia. Nyt ei sentään ole ollut samanlaisia jäätiköitä, kuin silloin.

      Poista
  18. <Kyllä tää säätila huolestuttaa luonnon puolesta, vaikka en mikään pihaihme olekaan, ihan yleisellä tasolla vaan. Vai siitepölyvaroitus! Ohhoh.
    Ompa kauniita nuo sinun pisaraiset kuvat.
    Roope taitaa olla veijari, ilmeestä päätellen. Suunnittelee selvästi jotain vastaiskua ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisen talven seuraukset ulottuvat laajemmalti, kuin vain yksittäisten ihmisten puutarhoihin. Huoli luonnosta ylipäätään ei ole aiheeton.
      Saapa nähdä, miten pakkanen vaikuttaa siitepölyn leviävyyteen. Ehkä se vähän rauhoittuu.
      Roope on aika veijari. Kyllä se tuossa pohtii, millä moisen muijan saisi pois hänen päiväunipaikaltaan.

      Poista
  19. You have a wonderful blog! The topics you write about are very close to me. Thank you for sharing your thoughts!

    I follow you through GFC! If you want, go to my blog :)

    MY NEW POST: I AM GLAD TO BE WITH YOU ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Nastya for visiting my blog. It is a pleasure to have new blog friends. I will visit your blog soon. Have a nice week!

      Poista
  20. Kauniit kuvat oot laittanu ja harmi, kun teillä ei oo lunta. Toivottavasti kauriit ol läpikulukumatkalla. Meille ei tänätalavena oo pihhaan tulleet ja rusakoitakaan ei oo ollu jäläkiään jättämässä, nyt joulunjäläkeen. Lunta on parkymmentä senttii ja pakkasta -9 nyt aamulla. Eilen tuuli pohjosesta ja ol kylymä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan metsässä on nyt ruokaa kauriille. Meillä niiden reitti kulkee pihamme ohi ja ehkä siksi eksyvät välillä pihapiiriin.
      Teillä on ihan mukavasti lunta. Varmasti maisema on valoisa ja kaunis, kun pakkanen koristelee lumisen luonnon. Eilen oli tosi kylmä tuuli.

      Poista
  21. Meilläkin sää seilasi marrskuusta lähtien tuota vesisade-lumisade-vesisade-linjaa. Onneksi nyt on jonkin verran lunta, mutta huolestuttaa kasvien tilanne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama huoli taitaa olla ympäri maata pohjoisinta osaa lukuunottamatta. Saapa nähdä, millainen kevät ja kesä tästä seuraa. Ei lopu puheenaiheet ainakaan meiltä.

      Poista
  22. Tämä talvi on kyllä aiheuttanut ennennäkemättömän paljon huolestuneisuuden tunnetta puutarhaa ja luontoa kohtaan. Voi vain toivoa, että talvet eivät jatkossa ole aina tällaisia. Meillä satoi onneksi noin viikko sitten 10 sentin lumikerros kasvien suojaksi ja siitä lähtien on ollut pikku pakkasta. Viikonlopuksi tosin lupasivat jälleen suojasäätä ja vesisadetta, joten taitavat lumet jälleen saada kyytiä. Kauniita kuvia olet ottanut tekstin lomaan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä tässä huolestuttaakin, että tuleeko tällaisesta uusi normaali. Ajan kanssa luonto tällaiseenkin varmasti tottuu, mutta ihan kädenkäänteessä se ei tapahdu.
      10 senttiäkin on parempi, kuin ei lunta ollenkaan. Viikonloppuna säätila muuttuu taas tutuksi vesisateiseksi plussakeliksi. Onneksi päivät ovat pidentyneet ja valoisasta ajasta pääsee nauttimaan.

      Poista
  23. Luonto on kyllä sekaisin kaiken tämän keliarpomisen keskellä :-(

    Meillä aurinko paistatteli aamupäivällä muutaman tunnin. Valo lisääntyy, vaikka onkin vielä helmikuu :-)

    Inspiroivaa helmikuun jatkoa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivä on pidentynyt huomattavasti. Tänään viideltä oli vielä kohtalaisen valoisaa.
      Onpa kiva toivotus sinulta. Välillä tuntuu, että sitä toistaa itseään ja sanavalikoimasta kaikki on käytetty. Mukavaa on tietenkin toivottaa mukavaa, mutta tuo insiroivan helmikuun toivotus tuntuu oikein raikkaalta. Sinulle toivotan vaikkapa kuvauksellista helmikuun jatkoa!

      Poista
  24. oho!! miten kaunis killi!!
    ..Kauniit timantit oksilla,,toivottavasti ei jäätyneitä kyyneleitä.
    Mukavaa vikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin ihana katti!
      Ihan olivat vesipisaroita, eivätkä ainakaan kuvauspäivänä jäätyneet. Nyt on ollut muutama aurinkoinen pakkaspäivä, vaan enpä ole ehtinyt puutarhaan kuvausreissuille.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  25. Kauniit vesisateiset kuvat olet ottanut. Erikoinen talvi on tosiaan. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos. Harmaina päivinä on välillä vaikea keksiä kuvattavaa, mutta joku bongaus aina sentään löytyy.
      Mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!