keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

I'm singing in the rain...

Pioni Sarah Bernhard nöyrtyy vesisateessa

 I'm singin' in the rain
Just singin' in the rain
What a glorious feeling
I'm happy again.
I'm laughing at clouds.
So dark up above,
The sun's in my heart...

-Kene Gelly-

Lähes kolmen viikon kuiva kausi on vihdoin ohi. Edellisen kerran meidän nurkilla satoi 9.6., eikä silloinkaan kovin paljon. Sadeaamun jälkeen aurinko on porottanut lämpimästi ja viimeiset kaksi viikkoa helteisesti. Ahkerasta keinokastelusta huolimatta puutarha alkoi jo näyttää varsin nuutuneelta. 

Tämä on kolmas perättäinen kesä, jolloin kuivuus koittelee puutarhaa. Tosin kesää on jäljellä, joten koko kesän säästä ei voi vielä mitään lopullista sanoa. Pitkät kuivuusjaksot laittavat ajattelemaan, miten varautua kasvien kurjuuteen? Onko luovuttava vähänkin kosteutta vaativista kasveista ja keskityttävä sitkeisiin "aavikko"kasveihin?

Pioni Maxima Festiva ei tykännyt sateesta ollenkaan

Kastelemiseen menee yllättävän paljon aikaa. Suurimman osan kesäkukista olen keskittänyt terassin ja pergolan tuntumaan. Isommat ruukut pärjäävät parin päivän välein tapahtuvalla kastelulla. Pienempiä on kasteltava päivittäin, sillä paahteen kuivattavaa vaikutusta tehostaa iltapäivisin osuva tuuli. Ruukkukukkien kasteleminen sujuu parhaiten kastelukannuilla.

Yleensä kastelen vain tuoreet istutukset. Muistan, kuinka Arno Kasvi sanoi jossain ohjelmassa, että jatkuvalla kastelulla kasvien juuret jäävät pintaan ja niistä tulee haavoittuvia. Istutusajan jälkeen kastelua voi vähentää ja silloin kasvit työntävät juurensa syvälle selviten siten kuivinakin jaksoina pitkään ilman kastelua.

Tällaisina pitkinä hellekausina ei sielu anna  periksi katsella kasvien nääntymistä. Silloin tulee punninneeksi kaiken sen rahan ja työn, jonka puutarhaansa on laittanut. Vähemmälläkin pohtimisella vesihana aukeaa ja nainen seisoo letkun päässä pelastamassa kasvejaan. 

Lilium martagon - Varjolilja

Hiljan istutetut perennat kastelen letkuilla. Yleensä kerään kasteluletkut omiin kärryihinsä kasteluiden välillä. Näin ylenpalttisten helteiden aikaan letkut saavat kiemurrella paikoillaan. Alapihalla kiemurtelee oma vesiletkunsa, yläpihalla toinen. Ainoastaan ruohonleikkuun ajaksi kerään alapihan letkun sivuun. Mitäpä niitä letkuja pois keräämään, kun joka päivä saa johonkin suuntaan vettä suihkuttaa.

Malva moschata - Myskimalva

Aloittaessani kastelun, käyn vain laittamassa liitosletkun paikalleen ja avaan kellarissa sijaitsevan porakaivon pumpun. Kasvimaan viljelylaatikot kastelen suihkuttamalla vettä suoraan kasvien tyveen. Perennoja ja muita kasveja varten laitan sektorikastelijan itsekseen pyörimään säädellylle alueelle. Välillä käyn vaihtamassa kastelijan paikkaa. 

Spiraea japonica Froebelii - Ruusuangervo

Keinokastelussa on aina omat vaikeutensa. Letkulla ei millään saa tasa-arvoista kastelua. Letkut eivät ulotu joka paikkaan. Väkisinkin on tehtävä valintoja, kasteleeko kaikki joka päivä vai jättääkö jonkun kasvin tai kasviryhmän pärjäämään itsekseen pidemmäksi aikaa.

Maanantaina sadepilvet lähestyivät

Omassa puutarhassani noudatan hellejakson aikana järjestelyä, jossa joka toinen päivä kastelen kasvimaan ja alapihan perennoja. Joka toisena taasen yläpihan perennoja. Meillä on porakaivo käytettävissä kastelemiseen. Ei siis tarvitse kastella kalliilla kunnan vedellä. Kustannuksia syntyy lähinnä sähköstä, joka pyörittää pumppua. Pitkinä hellekausina pumppu alkaa käydä kaiken aikaa, kun kaivoon ei ehdi nousta vettä samaa tahtia kuin kasteluun uppoaa. Silloin on pidettävä kastelussa taukoja.

Sanguisorba obtusa - Nuokkuluppio

Kasvihuoneen ja ruukkukukkien kastelussa auttaa paljon, kun täytän säännöllisesti sekä ylä- että alapihalla olevat 200 litran vesitynnyrit ja kasvihuoneessa Blumat-kastelujärjestelmää varten olevan 150 litran saavin. Luvattuja sateita odotellessa nostan kastelukannut ja ämpärit valmiiksi vastaanottamaan sadevettä. 


Kultakuoriainen päiväunilla pionissa

Asioiden tärkeyden huomaa usein vasta sitten, kun niistä tulee pula. Me suomalaiset olemme tottuneet siihen, että vettä on aina saatavilla. Puhdas vesi ei ole itsestäänselvyys enää kaikille meistäkään. Puutarhan ja luonnon puolesta olen iloinen saapuneista sateista. Muistakaamme olla iloisia myös siitä, että juomavettäkin toistaiseksi riittää.

31 kommenttia:

  1. Sade tuli tarpeeseen. Olen ollut pois kotoa, mutta seurannut pilvialueita ja olin todella tyytyväinen runsaasta vesimäärästä. Maa kastuu hyvin. Keinokastelu ei vain samalla tavalla yllä kovin syvälle, ellei vettä laita menemään tosi suuria määriä ja laajalla aluella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sade on paras kastelusysteemi. Vettä on tänäänkin tullut todella paljon. Toivotaan, ettei vesisateetkaan sentään päivätolkulla jatku.

      Poista
  2. Sadetta tuli, vettä saatiin koko kesäkuun sademäärää vastaavaa määrä ja ennusteiden mukana sadetta on seuraavat 10 vuorokautta joka päivä, no ei kivaa sekään jos nyt pitkäkestoiset paahtavat helteetkään. Puutarha pitäisi saada sunnuntaiksi esittelykuntoon Avoimiin Puutarhoihin mutta saapa nähdä miten käy, valmista on se mikä on ja siihen on tyydyttävä.
    vesi on tärkeää, sen huomaa sitten kun vettä ei ole. Vaikka meilläkin on porakaivo ja vettä kerätään talteen niin aloin pihistellä sitä ihan huomaamatta, kun lasken kastelukannuihin vettä niin en sulje välillä hanaa vaan lorotan vettä hukkaan kun siirrän letkun kannusta toiseen. Nyt suljin hanan kannujen välillä ettei vettä mene tippaakaan hukkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhaasi katsomaan tulevat ihmiset varmasti ymmärtävät, jos sateen pieksämiä jälkiä edelleen näkyy. Toivotaan kuitenkin, että sade taukoaa ja sallii sinun laittaa paikat siistiksi ja ihmisille sunnuntaina aurinkoisen päivän.
      Vettä on tullut tänään ihan valtavasti ja luvassa on sadepäiviä pitkälle eteenpäin. Kohtuus olisi kiva kaikessa, niin kuivuudessa kuin sateessakin.
      Kieltämättä kaivovettä tulee käytettyä ronskilla kädellä. Hankin letkuihin "pistoolit", joilla on helpompi säädellä vedentuloa ja sulkea se tarvittaessa vaikka vain hetkeksikin. Nyt ilmeisesti pohjavesi on hyvällä tasolla, mutta pitkinä kuivina kausina vesi käy vähiin syvissäkin kaivoissa. Se ajatus on jotenkin takaraivossa ja auttaa miettimään veden kulutusta.

      Poista
  3. Meillä satoi eilen yhteensä 74 mm ! Aika määrä yhden vuorokauden aikana. Kohta on lähdettävä kottikärryjen kanssa kiertämään ja leikkaamaan kuihtuneita kukintoja. Katsotaan mikä on lopputulema tämän toimenpiteen jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyhjensin vesimittarin välillä sen tultua täyteen. Vettä on varsinkin tänään tullut valtavasti ja kovalla voimalla. Puutarhassa kaikki makaa pitkin pituuttaan. Hiukan on nyt painetta päästä siivoamaan, mutta sateet tulevat määrittämään, milloin ja kuinka kauan kerrallaan voin hommia tehdä.
      Vaan nyt kasvit ovat saaneet vettä. Iloitaan siitä.

      Poista
  4. Meillekin sade oli niin odotettua. Puutarha tai lähinnä nurmikko alkoi olla jo ihan yhtä korppua.
    Itse olen "totuttanut" monivuotiset kasvit niin, etten kastele niitä oikeastaan ikinä. Näin suurella tontilla siinä saisi ollakin ihan kokopäiväinen kastelija. Kastelen vain kasvimaata, kesäkukkia, kasvihuonetta ja samana kesänä istutettuja kasveja. Kasvi-reppanat ovat joutuneet työntämään juurensa varmaan johonkin syvyyksiin asti. Mutta pärjäävät kyllä.

    Puhuit niin asiaa tuosta veden arvostuksesta ja tärkeydestä. Yleensä ulkomaanmatkojen jälkeen ajattelee, että tästä lähtien arvostan vettä, mutta äkkiä siihen ylellisyyteen tottuu. Me lotraamme juomakelpoista vettä jopa vessanpönttöön. Se on oikeastaan aika kamalaa.
    Meilläkin on alkuaikojen porakaivo kasteluun ja esim. kylpytynnyrin täyttöön. Sitä tuhlaa jotenkin vielä suruttomammin kuin kallista kunnan vettä. Mutta täytyisi ehkä kuitenkin kiinnittää vielä enemmän huomiota veden arvostukseen ja säännöstelyyn, sillä se ei todellakaan ole itsestään selvyys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättäen nurmikko on pärjännyt meillä parhaiten. Sitä en kastele koskaan. Se toipuu nopeasti saatuaan vettä.
      Vessan voisi kyllä huuhdella jollain muulla, kuin juomavedellä. Se on melkoista tuhlaamista. Puhtaasta vedestä tulee olemaan vielä pula, vaikka meistä se kuulostaa vieraalta. Tänään rankkasadetta katsellessani mietin taas, kuinka viisasta olisi kerätä sadevesi talteen. Sitä minun on pitänyt pitkään tutkia, vaan aina on mukamas jotain muuta tärkeämpää.

      Poista
  5. Ihan samoja olen pohtinut. En periaatteessa haluaisi kastella puutarhaa hanavedellä ollenkaan, mutta kun sadevesi loppuu tynnyreistä ja kasvit alkavat nuupottaa, niin sitä joutuu periaatteistaan tinkimään. Kasveihin on tosiaan mennyt aikaa ja rahaa, joten siinäkään mielessä ei huvita antaa niiden kuolla, ja toisekseen ei sekään ole erityisen ekologista, jos joudun ostamaan uudet kasvit niiden tilalle. Lisäksi on ravintoa ja vettä tarvitsevat luonnoneläimet, pölyttäjät ja muut ötökät, lierot, linnut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kasveja voi vain jättää kastelematta. Tässä kasteluasiassakin joudumme pohtimaan vaihtoehtoja eri näkökulmista ja päättämään, mitä kulloinkin painotamme. Nyt onneksi vettä on tullut enemmän kuin tarpeeksi. Ja taitaa tulla lähipäivinä lisää. Ongelma on hetkeksi taas ratkaistu.

      Poista
  6. Nyt on tullut oikein syväkastelu taivaalta. Minä en kastele perennoja lainkaan, vain uudet istutukset saavat joskus vettä. Kasvimaa sen sijaan tarvitsee hellekautena säännöllistä kastelua, mutta olen Arnon kanssa samaa mieltä, liian helpoksi ei kasvien elämää kannata tehdä. Minulla on porakaivo, mutta sen vesi on aivan liian kylmää kasvimaalle suoraan letkusta. Veden on annettava lämmetä saaveissa. Helteellä vesi voi lämmetä astioissa myös liikaa, eikä kasvit pysty hyödyntämään sitä. Tarkkana on saanut olla vesitalouden suhteen.
    Hanasta tuleva raikas vesi on luksusta, joka ei ole kaikille itsestäänselvyys.
    Vesikuppeja olen. Myös sijoitellut pihan reunoille eläimiä varten. Vaikka asunkin järven rannalla, tarvitsee moni pieni piipertäjä juomakeitaan pihalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olemme tosiaan saaneet kunnon syväkastelun, useaan kertaan. Vettä tuli tänäänkin voimalla monta kertaa, niin ettei jo valmiiksi märkä maa kaikkea enää heti edes imenyt. Harvoin meidän hiekkamaassamme vesi lilluu penkkien kanttausurassa siten, kuin tänään.
      Porakaivovesi on todella kylmää, kun se meilläkin tulee syvältä. Helteellä huomasin saavissa olevan veden niin lämpimäksi, että hyvin olisin voinut pulahtaa saaviin itsekin.
      Muutamat saastumistapaukset ovat osoittaneet, että hanavesi voi olla vaarassa meilläkin. Puhtaasta juomavedestä ennustetaan tulevan vielä suuri pula.

      Poista
  7. Kyllä minäkin iloitsin niin kovasti sateesta! Vettä tuli eilen reilu 50 ml ja tänäänkin on tullut ravaksti vettä. Kyllä luonto kiittää, vaikka toisaalta meilläkin pioni "loukkaantui" sateesta.
    Hyvää ja kukkaisaa heinäkuuta Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lakkasin tänään mittaamasta sataneen veden määrää, kun se vesimittarissa vyöryi laidan yli. Varmasti kasvit ovat saaneet kunnon kastelun ja lisää on luvassa.
      Pioniressukat ovat ihan surkeasti painuksissa, samoin monen moni muukin kasvi. Parempi kuitenkin näin, kuin kuivuuteen nääntyminen.
      Samoin sinulle kesäistä heinäkuuta!

      Poista
  8. Hienot kuvat ja onpa kiva kun ropsautti sadetta! Meillä oli jo piha niin kuiva vaikka kuinka kasteli:) Leppoisaa alkanutta heinäkuuta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadetta ropsautti useamman kerran ja taitaa rupsauttaa tulevinakin päivinä. Puutarha ja luonto kiittää.
      Myös sinulle mukavaa heinäkuun alkua!

      Poista
  9. Sanomattakin selvä, että sade oli täällä meilläkin hyvin odotettu. Kasteltavaa riitti jo pelkästään ruukuissa kasvavien kasvien hengissä pitämiseksi. Kärhöille sekä ruusuille vettä tuli kannettua myös enemmän kuin normaalisti. Vaikka perennat joutuvat meillä aina pitkälle selviämään täysin ilman kastelua niin nyt tein niidenkin osalta osan kohdalla poikkeuksen.




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet kasvit olit kuivuudessa niin surkean näköisiä, että niiden menettämisen pelossa kastelin. Nyt on saatu sadevettä sen verran, ettei ihan heti taida kuivuus vaivata.

      Poista
  10. Milloinkohan saadaan pitkästä aikaa sellainen kesä, että säät ovat enimmäkseen epävakaiset ja vettä saadaan sopivasti? Alkavat nämä kuivat kesät vähän tympiä. Onneksi nyt tuli vettä yltäkylläisesti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle sopisi kohtuus kaikessa. Äärimmäisyydet suuntaan tai toiseen ovat pitkän päälle rankkoja. Vettä on nyt saatu todellakin yltäkylläisesti ja aivan valtavalla voimalla.

      Poista
  11. Onni on oma porakaivo! minulla sitä ei ole ja siksi mennään aika pitkälle Arnon ohjeilla, perennat saavat vettä harvakseltaan ja vain jos on ihan pakko. Nyt olen ottanut riskejä hellekausinakin ja kasvit ovat olleet oman onnensa nojalla usieta päiviä. Vain yhden kelloköynnöksen taimen menetin helteellä. Mutta entäpä sitten tämä rankkasade! Nyt on maa märkää ja saavit täynnä vettä, mutta kasviparat saaneet kovaakin kovemman kohtelun. Saas nähdä, jos vielä viikon sataa, miten muutamien käy! Kohtuutta on säärintamalla näköjään haastavaa saada.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ehkä jatkossa uskalla lainkaan toivoa ääneen sadetta, vaikka kuinka olisi kuivaa. Eilinen sade oli vielä ihan kiitettävän maltillista, mutta tänään vettä on tullut useaan kertaan valtavalla voimalla ja paljon. Kaikki kasvit makaavat pitkin pituuttaan. Kohtuus säärintamalla olisi minullakin toiveissa.

      Poista
  12. Komea kuva sadepilvistä! Teillä on hyvä systeemi puutarhan kasteluun, vaikka se on kyllä totta, että pienikin sadekuuro kastelee paremmin kuin samankestoinen letkulla kastelu. Tarpeeseen tulivat sateet. Meillä nurmikko kellastui selvästi aurinkoisista kohdista, mutta onneksi jopa paahteisen paikan kukkapenkit selvisivät hyvin ilman kastelua. Luulen, että pari kuivaa kesää kouluttivat juuri sopivasti kasveja ja ne olivat tunkeneet juurensa tarpeeksi syvälle. Ruukkuja ja kasvimaata vain piti kastella vesijohtovedellä, mikä harmitti todella paljon. Otin talteen vedet kuivausrummusta, ilmalämpöpumpusta silloin kun se jäähdytti sisätiloja, ja jopa koiran vesikiposta aina kun vaihdoin siihen raikasta vettä. Nyt saa onneksi kastella huoleti, sillä vuorokaudessa täyttyi 1000 litran IBC-kontti, kasvimaalla oleva 200 litran tynnyri sekä kaikki mahdolliset saavit ja ämpärit. Ämpäreitä kävin tänään tyhjentämässä pääasiassa puille ja pensaille, jotta saan talteen vielä illaksi ennustetut sateet. Nurmikolla tein testikaivauksen ja totesin, että maa oli kastunut vasta 10 sentin syvyydelle. Muutama kunnon sadekuuro taitaisi siis olla vielä tarpeen, jotta puutarha pärjäisi taas useamman viikon maassa olevan kosteuden turvin.
    Osittain tiedostamattaan kuivina kausina alkaa tekemään kasvivalintojen suhteen päätöksiä sen mukaan, miten kasvit sietävät kuivuutta. Ei riitä enää se, että kasvi on kaunis koko kesän tai vaivaton hoidettava. Loistokärhöistä en ole kyllä edelleenkään valmis luopumaan, mutta aurinkoisille tai kuivumisalttiille paikoille istutettaville kärhöille aion kaivaa putkenpätkän helpottamaan kastelua. Saapahan ohjattua veden suoraan kärhön juuristolle eikä rutikuivaan pintamaahan ja siinä odotteleville rikkaruohoille. Kovin pintajuuriset ja runsaasti haihduttavat kasvit varmaan jäävät yhä useammin hankkimatta, vaikka aivan hyvin Suomessa voi olla kolea ja runsassateinenkin kesä.
    Edellisen postauksen pionikuvat olivat kerrassaan kaunista katsottavaa. Toivottavasti kaikki eivät ottaneet nokkiinsa sateesta. Mukavaa ja kukkaisaa heinäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että sait vettä talteen. Meillä satoi eilen niin valtavasti vettä, että se jäi vähäksi aikaa lillumaan alapihan istutusalueiden kanttausuriin. Sellaista tapahtuu todella harvoin, sillä tonttimme hiekkamaa imee hyvin runsaankin sadeveden. Vettä tuli hurjalla voimalla lähes koko päivän. Tänäänkin piti olla sadepäivä, mutta tähän saakka on ollut aurinkoista. Nyt taivas on mennyt pilveen ja sadetta taas luvataan.

      Kuten totesit, herkät ja kuivuudesta helposti kärsivät kasvit ovat alkaneet karsiutua hankintalistalta. Putkikastelu suoraan juureen onkin hyvä idea. Katselin Espoossa käydessäni, että siellä on julkisiin puuistutuksiin laitettu putket. Ilmeisesti putket otetaan pois, kunhan puut ovat juurtuneet ja lähteneet kasvuun.
      Pionit saivat aika lailla takkiinsa. Muutama on vielä nupulla ja hyväkuntoisia. Helle ja rankkasade sinetöi tämän vuoden pionikukinnan varsin lyhyeksi, mutta ihastellaan sitten muita kasveja.
      Nyt sää on puutarhatöiden kannalta inhimillisempi. Nautihan sinäkin heinäkuusta!

      Poista
  13. Kuivuus on tosiaan koetellut useamman kesän. Nykyisin on aina ylen määrin joko poutaa tai sadetta. Harvemmin sopivasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säässä mennään laidasta laitaan. Tässä on puutarhaihmisellä opettelemista, että pysyy perässä.

      Poista
  14. Viime päivien sateet ovat kyllä tulleet tarpeeseen. Hellejaksolla kastelin vain ruukkukasveja, lavatarhalaisia ja vastaistutettuja. Nurmikko ja osa vanhoista perennoista saa vettä siinä sivussa, mutta niitä en muuten kastele.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti sinunkin puutarhasi tykkäsi sateista ja virkistyi taivaallisesta kastelusta. Nurmikkoon ei vettä kannata tuhlata. Se menee keltaiseksi, mutta virkistyy pian saatuaan sadetta.

      Poista
  15. Vettä tuli paljon, mutta kaikki tarpeeseen. Nyt on enemmänkin sellaiset tavalliset kesäpäivät. Välillä pilvistä, välillä paisteista.

    VastaaPoista
  16. Kauniita kuvia, ihanat noi sadepisarat. Mä otin pionista oksia sisälle, kestävät yllättävän kauan maljakossa. Meillä on satanut tosi vähän, kasteltu koko ajan. Pari uppopumppua joessa ja siitä letkut eripaikkoihin. Totta että se on hidassta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minullakin on pioneja kahdessa maljakossa ja huomenna ajattelin poimia taipuneita pioneja myös pihapöydälle. Yllättävän pitkään kestävät maljakoissa kauniina.
      Hyvä, että voitte käyttää jokivettä kasteluun. Meillä sataa nyt kolmatta päivää. Luonto ja puutarha kiittävät.
      Hyvää alkavaa viikonloppua sinulle!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!