maanantai 8. kesäkuuta 2020

Kurkuista kanttaamiseen

Kurkku Sherpa

Ensimmäiset kurkut on poimittu kasvihuoneesta. Lisää siellä on kypsymässä. Sherpa on sileä kurkku, joka kasvaa 15-25 senttiseksi. Poimimieni kurkkujen pituus on runsaat 15 cm. Annan osan kasvaa pidemmiksi, mutta osan poimin jo aiemmin helpottaakseni kurkunvarren kantokykyä. Minusta kurkut myös maistuvat mehukkaammilta, kun mittaa ei ole kertynyt valtavasti.

Kurkku Sherpa

Kasvihuoneessa on myös Cordobaa, jonka pitäisi olla aikainen ja 30 senttiseksi kasvava kurkku. Se on alkanut kukkia vasta päästyään kasvihuoneeseen. Sherpa aloitti jo kellarissa ja ehti tehdä muutaman vauvakurkun ennen kasvihuoneeseen muuttoa.

Kylvin Sherpan ja Cordoban jälkeen myös Beth Alphaa ihan vain kokeillakseni, onko vanhoissa siemenissä vielä voimaa. Olihan niissä, enkä tietenkään raaskinut heittää taimia pois. Nyt Beth Alphaakin on kaksi kasvamassa kasvihuoneessa. Viime kesänä kurkkusato alkoi valmistua kesäkuussa. Olimme omien kurkkujen varassa koko kesän. Kurkkujen kasvattaminen on helppoa ja sadosta pääsee nauttimaan paljon ennen tomaatteja.

Tomaatti Gardener's Delight

Osassa tomaateista on jo raakileita, mutta niiden kypsymiseen menee vielä tovi. Pari tomaattia huitelee jo kasvihuoneen katossa. Olen nyppinyt varkaita ja leikannut joitakin alimmaisia lehtiä pois lisätäkseni valoa ja ilmavuutta kasvustolle. Blumatin säätäminen on tänä vuonna sujunut aiempaa helpommin.

Tomaatti Golden Sunrise

Vaikka kasvihuoneessa on automaattinen ikkunanavaus, käyn yleensä aamulla avaamassa myös oven. Harsoteltat olen jo ottanut pois tomaattien ympäriltä, mutta oviaukossa on edelleen harso. Se varjostaa tomaatteja iltapäivän auringonpaahteelta. 

Herneet

Miltei kaikki viljelylaatikoihin kylvämäni siemenet ovat itäneet. Vain tammenlehtisalaatti ja kerrottu kosmoskukka eivät ole nousseet. Tammenlehtisalaatin siemenet saattavat olla jo liian vanhoja, joten kylvän uuden satsin tuoreemmasta pussista. Kerrottujen kosmosten tilalle laitan jotain muuta, ellei versoja ala piakkoin näkymään.

Samettikukka 'Jolly Jester'

Samettikukkia olisi voinut olla enemmänkin. Siemeniä minulla kyllä oli, mutta päätin ensin kylvää vanhimpien pussien pohjat. Niin ne lisäkylvöt sitten unohtuivat. Samettikukkaa en ole koskaan kylvänyt suoraan maahan. Onnistuuko ja ehtiikö se? Kertokaa kokemuksianne.

Alapiha 3.6.2020

Viime päivien vapaat hetket olen enimmäkseen kantannut istutusalueita. Edellisen kanttauksen taisin tehdä tammikuussa. Sen jälkeen ruoho ja rikat ovat kasvaneet kohisten. Nykyisellä ruohonleikkurilla ei pääse yhtä lähelle nurmikon reunoja, kuten vanhalla. Ruohonleikkuun jälkeen pitäisi käydä kaikki istutusalueet läpi trimmerillä, mutta usein se jää. Niinpä kunnon kanttaamisella on suurempi merkitys. Kanttausurakka on tältä erää vielä vähän kesken. Marjapensaat ja rinteen alaosa odottavat vuoroaan.

Tätä kuvaa ottaessani seison alapihan toisen kriikunan oikealla puolella ja tähtään kohti kasvihuonetta. Etuoikealle jää toinen kriikuna, siitä "ylöspäin" on Päivänliljapenkki ja kasvihuone peittyy hieman toiseen marjapensasryhmään.

Alapihan ruusupenkki 3.6.2020

Tässä kuvassa juuri kantattu Ruusupenkki. Osa ruusupensaista on penkin toisessa päässä rajoittuen norjanangervoihin. Kuvan vasemmassa alalaidassa on pilkahdus tuijasta, jonka edessä kasvoi vielä viime kesänä valamonruusu. Ruusupenkki rajoittuu naapurin aitaan. Huomasin valamonruusun tekevän versoja naapurin nurmikolle, joten katsoin parhaaksi kaivaa se pois. Löysin kyllä versoja meidänkin nurmikolta. Ruusupenkki on siis valamonruusun poistumisen vuoksi osittain muutosvaiheessa.

Alapihan Kriikunapolku 3.6.2020

Kriikunapolulla on kolme sisäänkäyntiä. Kuvassa näkyvä kulkee naapurin rajan suunnasta kohti Ruusukolmiota, jossa kasvaa Ritausma, Suviruusu ja Tornionlaaksonruusu. Vasemmassa nurkassa on toinen kriikuna, jonka tyvellä on taponlehteä, ranskantulikukkaa ja akileijaa. Oikealla olevien kartiokuusien takana on viime kesänä ylös kaivettu alue, joka sai nimekseen Majalispenkki (nimi tulee vieressä kasvasta metsäruususta, jonka nimi on latinaksi Rosa Majalis). Sieltä nousee mm. kuunliljaa, soihtunauhusta, komeamaksaruohoa. Aukkopaikkoja on vielä, täytän ne ajan kanssa. Majalispenkin vieressä kulkee Kriikunapolun toinen sisäänkäynti ja kolmannesta haarasta pääsee ruusujen ohi Hortensiapenkin viertä Kurgaanille.

Olen todennut, että vähänkin laajempi istutusalue vaatii huoltokäytäviä tai astinkiviä. Kasvien lähelle on pakko päästä hoitamaan ja katselemaan tallomatta muita. Muutamiin paikkoihin olen laittanut astinkiviksi valamiani pyöreitä betonilaattoja tai raparperinlehtilaattoja. Joidenkin astinkivisysteemien kohdalla on käynyt niin, että vähitellen yksittäiset laatat muuttuvat yhtenäisiksi poluiksi. Kätevää ja kivan näköistäkin. Alueiden hoidon helpottumisen lisäksi polut houkuttelevat katsomaan ja tutkimaan.

Phlox subulata 'Candy Stripes' - Sammalleimu

Oudoksun puutarhani laajempien näkymien julkaisemista. Tykkään lähikuvista, joissa mielestäni onnistun paremmin. Lisäksi täällä puutarhablogien maailmassa näkee kerrassaan upeita ja hienosti toteutettuja puutarhoja, joita katsoessani koen itseni amatööripuuhastelijaksi. Sellainenhan minä olenkin. Kantapään kautta kaiken kasveihin ja  kasvattamiseen liittyvän opetellut. Ihan kaiken olen kaivanut, kärrännyt, kitkenyt ja istuttanut omin käsin. Apunani ei ole ollut koneita eikä ammattilaisia. Miehistä voimaakin on ollut todella harvoin. 

En kaihda raskaita, hikisiä ja likaisia puutarhatöitä. Minulla on intohimoa, sinnikkyyttä, loputon kasvikiinnostus ja suuri rakkaus puutarhaani. Ei ole oikeanlaista puutarhaa, ei ole valmista puutarhaa. Jokainen puutarha on kaunis. Kaikesta kriittisyydestä huolimatta olen ylpeä puutarhastani. Olkaa tekin omastanne.


34 kommenttia:

 1. Hienoa, olet päässyt jo nauttimaan itse kasvatetuista kurkuista. Tomaattisikin ovat jo hyvän kokoisia. Minä kylvin kurkut aika myöhään ja vasta kolmesta kylvetystä yhdessä on kaksi kukkaa.
  Kantatut penkinreunat tuovat puutarhaan hyvin hoidetun ja selkeyttävän ilmeen. Lisäksi kanttaukseen kulutettu aika tulee usein takaisin siinä, että säästyy itse penkkiin kasvavan heinän kitkennältä.
  Minusta on tosi kiva nähdä välillä laajempiakin kuvia kauniista puutarhastasi ja ihan turhaan oudoksut niiden ottamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tehokkaista kasvivalaisimista on ollut suuri hyöty ja apu. Jatkossa ehkä kannattaa myöhentää kylvöjä, sillä tänä keväänä taimet ehtivät kylmyyden vain jatkuessa venyä todella suuriksi.
   Olen mieltynyt kanttauksiin. Alkuun niissä oli paljon työtä, mutta nyt lähinnä ylläpitoa. Kanttaukset tekevät tosiaan huolitellun ilmeen ja alun jälkeen helpottavat melkoisesti penkkien siistinä pitämistä.
   Kiitos Kruunuvuokko, ehkä voisin laajentaa kuvatarjontaani.

   Poista
 2. Tuasta vaiheesta mäki haaveelen, että pääsis maistamahan omia kurkkuja, mutta taitaa haaveeksi jäärä. En saanu eres laitettua siämeniä itte maahan, vaan ostin kaks tainta, mikkä o viäläki istuttamata.
  Sullon oikee kunnon kanttaukset. Nua ne pitääs kait oikiaoppisesti teheräkki. Mullon palio matalemmat, eiväkkä siksi nii tehokkahat. Tykkään ajaa reunat leikkurin toinen pyärä mulloksella.
  Useen kaipaanki sun sujuvan tekstin täyrennykseksi, puutarhasta enemmän yleeskuvia tai muutenvaa laajempaa kuvakulumaa. Jokaasen puutarha ja kuvat o oman näköösiä ja sulla on eherottomasti esittelykelapoosia molemmat, joten heitäppä rohkiasti enemmä yleeskuvia kehiin meirän ihaaltavaksi. Soot iha turhan kriittine.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä murehdi. Joinain vuosina sitä kerkiää erilaisiin asioihin pureutua. Eikös sinulla ole ollut kaikenlaista tuunaamista, ei yksi ihminen joka paikkaan ehdi.
   Kanttausuristani on aikaa myöden tullut melko syvät. Useimmat istutusalueetkin ovat kohopenkkejä, senkin vuoksi korkeusero nurmikkoon on isompi ja kanttausuran täytyy olla syvempi. Olen tyytyväinen tähän ratkaisuun. Helpompi huoltaa ja heinällä on pidempi matka istutusalueille.
   Myönnän, olen kriittinen. Sekä puutarhani ulkoasun että kuvaustaitojeni suhteen. Ehkä vähitellen uskallan laajempaan kuvatarjontaan. Jonkinlainen muutosprosessi on selvästi meneillään.

   Poista
 3. Että siellä on jo kaunista, vaikka kesä on vielä ihan aluillaan:) Kurkut näyttävät niin herkullisilta! On kyllä ihana päästä herkuttelemaan omakasvattamilla kesäherkuilla:) Ihanaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulin juuri ulkoa, jossa ihmettelin kaiken runsautta. Melkein kuulee kohinan, kun kasvit kasvavat. Olemme saaneet muutaman päivän ajan reippaasti sadevettä ja lämpöäkin on sopivasti sekä lisää luvassa.
   Kurkut ovat herkullisia. Uusia kypsyy kaiken aikaa.
   Myös sinulle aurinkoista viikon jatkoa!

   Poista
 4. Voi miten kiva oli päästä kiertämään puutarhassasi!! Kuten toisetkin totesivat, ei ole mitään syytä oudoksua laajempia kuvakulmia, vaikka lähikuvasi ovatkin upeita. Näistä kauempaa otetuista saa paremmin kiinni, mihin lähikuvat kuuluvat ja se on tosi mukavaa. Siellä näyttää tosi kutsuvalta ja kauniilta, kantanut reunat ovat niin siistit ( viimeksi tammikuussa - hih). Tuo kriikunapolku on niin houkutteleva ja kivan näköinen.
  Eikö olekin ihana saada omia kurkkuja! Niitä kypsyy nyt nopeasti ja sekös on mukavaa.
  Hyvää viikon jatkoa sinulle. Nautitaan puutarhoistamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi, rohkaisusta! Kuten muille jo totesin, ehkä vähitellen uskaltaudun laajempaan kuvatarjontaan. Myönnän, että kerronnan kannalta olisi hyvä esittää myös kuvia siitä, mihin tarina oleellisesti liittyy.
   Tänään sain loputkin penkit kantattua. Oli niin hienon näköistä, että hetken seisoin kätteni töitä ihailemassa. Kanttaaminen on osoittautunut hyväksi keinoksi pitää istutusalueet ja nurmikko omille tonteillaan. Ja kuten sanoit, yleisilme on huoliteltu ja siisti. Niinpä, harvoin sitä tammikuussa kantataan, mutta tänä vuonna näin on tehty.
   Kurkku on todella satoisa ja mikä parasta, syömistä saa varhain. Kuudesta kurkusta vasta kaksi on alkanut tuottaa satoa. Hukummeko kurkkuihin, kun neljä muuta siirtyy satovaiheeseen? Ei huolta, aina niitä voi antaa vaikka lapsille tai vanhemmille.
   Nautin puutarhastani todella paljon. Uskon näin olevan sinullakin.
   Oikein mukavaa viikon jatkoa ja runsaasti kypsiä kurkkuja sinulle!

   Poista
 5. Mahtavasti kurkut kasvavat ja tomaatitkin jo vauhdissa! Ja hyvin voivan näköistä kasvustoa! Ja suotta arkailet julkaista yleiskuvia; teillä on todella kaunista ja sinulla huoliteltu ja kaunis puutarha. Myönnettävä kyllä on, että itsekin tykkään ottaa enemmän lähikuvia; niinpä omakin "puutarha"blogini on kukkablogi :) Toisaalta ei meillä ole lähellekään noin hienoja istutusalueita tms. Mutta toisaalta, kuten totesit, jokainen puutarha on kaunis ja koskaan ei ole valmista. Mukavaa kesäkuisen viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Puutarhoja ei oikeastaan kannata verrata, sillä jokainen tekee omastaan haluamansa juuri niillä eväillä, joita kullakin on. Parasta taitaa olla juuri se tekeminen ja oman näköisen luominen.
   Kurkut ovat ottaneet oikein satospurtin. Toivottavasti tomaatit saavat kurkuista itselleen sopivasti pontta ja jatkavat vauhdilla kohti kasvua ja kypsymistä.
   Löysinkin tänään kukkablogisi. Jostain kumman syystä se on mennyt minulta ihan ohi.
   Samoin sinulle, mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 6. Minun kurkut on vasta kymmensenttiset taimet. Ehkä niistä saadaan satoa elokuussa. Älä missään nimessä jätä esittelemättä laajempia kuvakulmia, minusta puutarhasi on hieno ja kivasti rakennettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun kurkuntaimeni ovat tykänneet kunnon kasvivalaisimesta ja sopivasta tilasta kellarissa. Vielä on tuoreessa muistissa ikkunalaudalla kasvatetut kurkut, joiden satoa sai odotella melkoisen tovin. Tomaateista puhumattakaan.
   Voi kiitos Katja, kauniista sanoistasi. Olen ihan tyytyväinen tähän omaan pieneen plänttiini. Jos nyt olisin niiden päätösten edessä, joita aikanaan teimme tonttia ostaessamme, hankkisin isomman tontin väljemmältä alueelta. Jossittelu elämässä on turhaa taakse katsomista. Näyttää siltä, että jonkinlainen muutosprosessi on meneillään näissä puutarhajorinoissani. Ehkä uskaltaudun jatkossa esittelemään laajempiakin kuvia.

   Poista
 7. Katselen viimeistä kesää puutarhaani...Näyttää siltä, että omat kylvökset eivät ehdi kypsyä minun tarpeisiini.Uudet puutarhurit ovat tulossa elokuussa. Näin tässä kävi! Olipa kiva nähdä laajempia kuvia pihapiiristäsi, se näyttää erinomaiselta. Omenapuussa on kasvanut "varas" kahden oksan väliin. Sen on oikea katseenvangitsija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti helpottavaa löytää uudet asukkaat, mutta toisaalta myös hyvin haikeaa jättää vanha koti.
   En ymmärtänyt leikata omppupuita riittävän varhaisessa vaiheessa ja siksi niissä on "varkaita" ja ylimääräisiä "ulokkeita". Hyvin kukkivat tänäkin vuonna ja tuottavat riittävästi, välillä liikaakin omenaa. Vuosia unelmoin, että saisin aamulla kerätä oman puun omenoita yöpaidan helmaan. Unelmani on toteutunut täydellisesti.

   Poista
 8. Piti vielä tulla kommentoimaan: olet istuttanut valkoiset tulput näköjään ruutuun,
  miellyttää minua, "rivi-ihmistä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tokihan rivi-ihminen tunnistaa toisen rivi-ihmisen. Ruudussapa hyvinkin Exotic Emperorit asustavat.

   Poista
 9. Kurkkusatoa jo nyt, vau! Olet aivan turhan vaatimaton, puutarhasi näyttää näistä muutamista laajemmista kuvista kerrassaan upealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkut ovat joka kesä aika aikaisia, joskin nyt edellistäkin varhaisempia.
   Vaatimaton en ehkä ole, pikemminkin liian vaativa itseäni kohtaan. Josko saisin rimaa vähän alennettua.

   Poista
 10. Minä olen aina pitänyy puutarhasi laajempien näkymien katsomisesta. Sinulla on hienoja kukkapenkkejä. Puutarhan hoito on myös siitä ihanaa, että jokainen tekee omanlaisensa puutarhan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Pitänee harjoitella yleiskuvien ottamista ja käyttää niitä postauksissa enemmän. Tosi kiva, että jokainen tekee omanlaisensa puutarhan. Olisi aika tylsää, jos kaikilla ja kaikkialla olisi täysin samanlaista.

   Poista
 11. Aikaseen piäsittä kurkkuu maistamaan. Mie vasta viikonlopulla istutin kasvihuoneeseen, ihan ostetut taimet. On pitkä ja puolpitkä lajike. Kaunis on puutarhasi ja kanttaukset oot tehny hyvät. Miulla vielä eissä on nuo hommat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä taitaa olla meidän kasvarin kurkkuhistorian aikaisin sato. Kurkut ovat nopeita kasvamaan ja satoa tuottamaan, joten eiköhän sinullakin ole kohta omia kurkkuja salaattiin laitettavaksi.
   Muutaman vuoden kanttausten hyöty alkaa näkyä. Pääsee melko helpolla, kunhan säännöllisesti käy alueet läpi.

   Poista
 12. Olen joskus kylvänyt samettikukkaa suoraan maahan ja kyllä se ehti kukkaan niinkin, tosin paljon hentoisempana kuin esikavatetut lajitoverinsa. Toukokuun lopulla kylvin vanhojen pussien jämiä lavoihin suorakylvöjen ja esikasvatettujen ruusukaalien kaveriksi ja nyt on jokunen taimi sirkkalehdillä. Ajattelin, että täyttävät tyhjää multapintaa ja hyvällä tuurilla harhauttavat tuholaisia. Kasvimaalla on kuitekin myös esikasvatettuja sammareita jo nupullaan, joten kukinta on niillä varmistettu.
  Ota vain rohkeasti yleiskuviakin kauniista puutarhastasi! Minä ainakin katselen niitä mielelläni, sillä niistä pääsee jotenkin paremmin mukaan puutarhaan kuin yksittäisistä kasveista otettujen kuvien kautta. Luulen, että yksi syy siihen, miksi monet karsastavat yleiskuvien ottoa, on se, että kuvassa puutarha näyttää paljon vaatimattomammalta kuin omin silmin katsottuna. Ainakin minun kamerani tuntuu pienentävän kukkia. Se ei kai osaa tulkita pieniä väriläiskiä muuten vihreävoittoisessa taustassa, vaan pyrkii tasoittamaan kaikki tasaiseksi massaksi. Niinpä katson toistenkin yleiskuvia niin, että mielessäni lisään värejä ja laajennan yksittäisiä kukkia pikkuisen suuremmiksi korvaamaan valokuvan puutteita. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan olla jo vähän myöhässä samettikukkien kylvön kanssa, mutta ehkä silti ripottelen parin pussin pohjat tyhjään paikkaan.
   Totta puhut noiden yleiskuvien suhteen. Minulla vaikuttaa myös se, etten ole oikein tyytyväinen yleiskuvien laatuun. Haluaisin niistä tarkempia ja kertovampia. Tulee todellakin helposti tasaista massaa, josta ei haluamani yksityiskohdat nouse esiin. Tässä on nyt uuden oppimisen ja harjoittelun paikka. Ehkä on juuri sen aika.
   Työteliäästi on viikko alkanut, sillä tänään siivosin siitepölyjä ikkunalaudoilta.
   Mukavaa iltaa ja viikon jatkoa!

   Poista
 13. Kurkkujen kasvamisen seurailu olisi hauskaa puuhaa. Katselen mieluusti muiden satoa kun itsellä ei ole ollenkaan kasvihuonetta. Omat kurkut läpi kesän kuulostaa silkalta juhlalta. Tomaattia olen istuttanut kaupan liki mustien tomaattien siemenistä. Siinä on pientä säätöä ja taimet pieniä, mutta perästä tullaan 😁 Toivottavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen kasvihuoneen hankintaa kasvatin tomaatteja talon seinustalla. Yhtä nopeasti eivät kypsyneet ja sato jäi usein pieneksi, mutta samalla tavoin siinä pääsi oman sadon makuun. Avomaan kurkkuja olen myös kasvattanut, mutta niistä ei yleensä saa satoa heti alkukesästä.
   Onnea sinun tomaateillesi, kyllä niistä vielä valmista tulee!

   Poista
 14. Hienoa että olet saanut jo satoa kurkusta. Minä olen istuttanut samettikukkaa suoraan maahan kasvilavaan ja hyvin on kasvanut. Minulla ei tänä vuonna itänyt kuin kaksi siementä ja niillä nyt mennään tänä vuonna. Minä myös pidän sinun puutarhasi kuvista näin laajemminkin kuvattuna. Näin näkyy myös hyvin sinun upeat kanttaukset. Minä kuvaan usein laajalti mökkipihaa ja silloin näkyy myös kaikki muukin, keskeneräiset rakennusjutut ja pressut mutta minä en välitä se on tällä hetkellä meidän elämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta pressut ja rytöpaikat saavat näkyä kuvissa. Jokaisella on omat takapihansa, joita ei tarvitse hävetä. Täydellistä tuskin on kenelläkään. Erikseen voi sitten esitellä paraatipaikkoja. Niitäkin on ihan kaikilla.
   Minusta on kiva katsella mökkimaisemiasi. Ne kertovat myös sen, että lääniä teillä riittää.

   Poista
 15. Tuo kanttaus on kyllä supersiistin ja viimeistellyn näköinen. Istutusalue aivan hyppää esiin siistin reunan myötä, tykkään ihan valtavasti. Minun pitäisi lähteä Tallinmäen A-katsomon istutusaluetta kanttaamaan, haluan niin kovasti sinne juuri tuon wau-efektin mitä kanttaaminen tuo.
  Sinulla on valtavan mielenkiintoinen puutarha ja mukavaa kun esittelet sitä laajemmasta kuvakulmasta. Yksityiskohtaiset täsmäkuvat ovat aina hienoja mutta joskus on hauskaa nähdä kokonaisuuksia. Oli muuten hieno kuva Jolly Jesterista, kaunis kukka. Täällä meidän korkeuksilla samettikukka kannattaa esikasvattaa mutta ehkä siellä etelässä ehtii siemenestäkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innostuin muutama vuosi sitten kanttaamisesta ja sillä tiellä olen yhä. Hermostuin jatkuvaan heinän kitkemiseen kukkapenkeistä. Nyt heinä hiipii aika harvoin istutusalueille. Tykkään myös kanttausten tuomasta siististä yleisilmeestä. Alkuun kanttaaminen tuntui työläältä, mutta nyt se sujuu hyvin ja on enemmänkin ylläpitoa.
   Olen aina esikasvattanut samettikukan. Jolly Jesterin siemenet tilasin muutama vuosi sitten jostain nettikaupasta ja tykkäsin sen
   hauskasta ulkomuodosta. Nyt sen viimeisetkin siemenet on käytetty.
   "Yleisön" pyynnöstä täytynee ryhtyä harjoittelemaan yleiskuvien ottamista ja tarjota niitä enemmän. Kieltämättä olen itsekin kokenut yleiskuvien puuttumisen ongelmana, mutta en ole tarttunut sen korjaamiseen.

   Poista
 16. Jälleen kerran hyvä postaus ja kyllä vain olisi kiva nähdä kuvia myös laajemmin puutarhastasi. Olen seurannut blogiasi melkein sen alusta asti ja mielestäni silloin joskus näitä laajempia näkymiä pihaltasi laitoit esille. Luen mielenkiinnolla aina mitä kirjoitat ja katselen myös kaikki kuvat, laajemmat kokonaisuudet ja yksittäiset otokset. Kiitos niitä kaikista näitten vuosien aikana. ❤️
  Minä kylvän samettiruusut suoraan ja aina ovat ehtineet kukkia, tosin vasta loppukesällä. 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Molley! Sinä oletkin ollut tärkeä puutarhakaveri melkein koko blogihistoriani ajan. Alkuun taisin laittaa enemmän laajempia näkymiä, kun en mielestäni saanut lähikuvia onnistumaan ollenkaan. Nyt asetelma on tainnut pyörähtää kokonaan toisinpäin. Ei ole laisinkaan myöhäistä muuttaa suuntaa uudelleen.
   Jospa laitan samettikukan siemenet vielä multaan. Kukkivat sitten viimeisten joukossa. Tarvitaanhan kauneutta syksylläkin.

   Poista
 17. Kyllä sinun kaunista puutarhaasi katselee mielellään vähän laajemminkin, vaikka hienoja lähikuviasikin on ilo kkatsella. Kanttaus on minukin juttuni ja kuvasi todistavat, että sillä keinoin saa aikaan siistiä jälkeä! Kylläpä kurkut ovat kasvaneet hyvin kellarissa, kun jo nyt tuottavat noin hienoa satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Täältä blogimaailmastahan minä tuon kanttaamisen olen löytänyt ja oppinut. Sillä saa nopeasti siistiä. Se myös helpottaa kitkemistyötä, kun esimerkiksi heinä ei nurmikolta yhtä helposti siirry istutusalueille.
   Kurkut ja tomaatit ovat tykänneet kunnon kasvivalaisimista. Taimet olivat jo ihan aikuisia kasveja kasvihuoneeseen siirtyessään. Raakileitakin niissä oli jo valmiina ja niiden määrä on vain lisääntynyt kasvihuoneessa.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!