torstai 24. maaliskuuta 2022

Kotikompostoinnista ilmoitus


Luin alla olevan uutisen lehdestä. Uutinen oli otsikoitu ylimääräisenä ja turhana byrokratiana. Hetken se siltä tuntuikin, mutta tarkemmin asiaa tutkittuani ja mietittyäni totesin, että ihan hyvällä asialla ollaan. Ohi ovat menneisyyden vuodet, jolloin jätettä kipattiin milloin mihinkin sen enempää lajittelematta ja miettimättä seurauksia. Kaikilla ei ole halua eikä mahdollisuutta kerätä biojätettä omalla tontillaan. On siis tärkeää tietää talouksissa syntyvän biojätteen määrä, jotta sen keräys pystytään järjestämään. Biojätteelle on myös monenlaisia jatkokäyttö- ja käsittelymahdollisuuksia. 

Puutarhaihmiset ovat kompostoineet puutarhajätteensä ja yhä useammat myös biojätteensä, koska siten saa mainiota multaa kasvien käyttöön. Usein kuulee sanottavan, että kompostointi on työlästä, vaikeaa. Ja kallista. Ei se ole vaikeaa, eikä aikaavievää. Kompostoimaan oppii ilman kuuden vuoden yliopistokoulutustakin. Hyvä, jyrsijäsuojattu biokompostori maksaa muutaman satasen, vaan eipä niitä kovin montaa elämänsä aikana tarvitse ostaa.

Kuinka moni tietää, että biojätteitä jätehuoltomääräyksen mukaisesti kompostoimalla voi sekajätteen tyhjennysväliä pidentää? Meidän alueella sekajätteen tyhjennysväli on neljä viikkoa, kun taloudessa on käytössä biokompostori. Ilman kompostoria sekajätettä saatetaan tyhjentää kahden viikon välein. Jäteautot eivät ilmaiseksi meidän kotikaduillamme kierrä. On siis taloudenkin kannalta hyödyllistä kompostoida biojätteet itse.

Meidän alueella jätehuollosta vastaava taho ei ole vielä julkaissut päivämäärää, jolloin ilmoitus on tehtävä. Eikä myöskään tapaa, jolla se tehdään. Todennäköisesti se tapahtuu netissä täytettävällä tai postitse toimitettavalla lomakkeella. Me olemme kompostoineet biojätteemme vuosikausia ja aiomme kompostoida jatkossakin. En koe ilmoitusvelvollisuutta byrokraattisena rasitteena.

 

Tässä lukemani uutinen. Tarkempaa tietoa saat oman kuntasi jätehuoltoviranomaiselta.

"Uudistetun jätehuoltolain mukaan kotikompostoinnista on ilmoitettava oman kunnan jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoitus koskee biojätekompostointia, oli se sitten ympärivuotista tai kesämökillä osan vuotta tapahtuvaa. Ilmoitusvelvollisuus koskee biojätettä, jota saa kompostoida lämpöeristetyssä, suljetussa ja haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa. Puutarhajätteen, kuten risujen ja haravointijätteen kompostoinnista ei tarvitse ilmoittaa.

Ilmoitus kompostoinnista tulee tehdä viiden vuoden välein. Myös kompostoinnin lopettamisesta on ilmoitettava.

Tiedot tallennetaan lakisääteiseen kompostointirekisteriin, jonka tietoja käytetään Suomen biojätteen kierrätysasteen laskentaan. Tavoite biojätteen kierrätykselle on jopa 65 % vuoteen 2027 mennessä. Vuonna 2020 kierrätysaste oli 42 %. 

Ilmoitusvelvollisuuden on tarkoitus astua voimaan esimerkiksi Uudenmaan jätehuoltoviranomaisen alueella 1.9.2022. Joillakin alueilla voi ilmoituksen kotikompostoinnista tehdä jo nyt joko puhelimitse tai nettilomakkeella."

Biokompostorimme jämähti tiukkaan jäähän tammi-helmikuussa. Laitoin sinne kuumalla vedellä täytetyn 5 litran kanisterin. Vaihdoin kanisteriin uuden veden lähes päivittäin, kunnes kompostori vihdoin heräsi taas eloon. Sittemmin lämpötila on alkanut laskea, johon tiedän syynkin. Alaosa on täynnä.

Viikko sitten en saanut kompostorin tyhjennysluukkua auki, sillä sen edessä oli tiukka jääkerros. Luultavasti myös luukun tiivisteet ovat jäässä. En halunnut väkisin kiskoa luukkua irti, etteivät tiivisteet rikkoudu.

Kompostoriin mahtuu vielä hyvin tavaraa, joten tilanne ei ole kriittinen. Ei siis tarvitse laittaa biojätettä sekajätteeseen. Ja vieressä on varalta anopin vanha biokompostori, jota olen käyttänyt jatkokypsyttämiseen.


Lauantaina 19.3. kokeilin luukun avautumista uudemman kerran. Jääkin oli sulanut sopivasti kompostorin edestä sen verran, ettei sekään estänyt luukkua aukeamasta. Kellarista pressu kompostorin eteen ja alaosan massa siihen. Kananmunankuoret näkyvät massassa valkoisina. Pyrin murskaamaan kuoret heti biojätteeseen laittaessani, mutta parantamista näköjään on siinäkin.

Loppusyksyllä kompostoria tyhjentäessäni yläosasta humahti massaa alaosaan, jolloin kompostori tuli tyhjennettyä liian tarkkaan. Riittää, että tyhjentää alaosan. Nyt se onnistui hyvin. Vihreä kompostori tuli puolilleen jälkikypsytettävää.

Kottikärryt ovat alapihan puuvajassa, enkä saanut niitä raahattua  hankien keskellä kompostorin ääreen. Niinpä lapioin massan jatkamaan kypsymistä viereiseen kompostoriin.

Kasvimaa 19.3.2022


Kunhan kasvimaa ja reitti sinne vapautuu lumesta ja jäästä, voinkin kärrätä kompostorin sisällön ravitsemaan kasvua.


18 kommenttia:

  1. Kompostointi ei tosiaankaan ole mitään rakettitiedettä eikä vaadi muuta, kuin perehtymistä asiaan. Tietoa ja kokemuksia kompostoinnista kun löytyy tänä päivänä kyllä runsaasti esimerkiksi kirjoista, lehdistä ja monelta muultakin taholta.
    Mikä voikaan olla parempaa maanparannusainetta ja kasvubuusteria, kuin hyvä ja laadukas komposti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kompostointi ei ole uusi keksintö. Sitähän on tehty iät ja ajat. Nyt vain hallitummin. Eikä todellakaan mitään rakettitiedettä.
      Puutarhurit tietävät, että komposti on mustaa kultaa.

      Poista
  2. Komposti on kyllä kätevä 😊 Saa hyvää multaa puutarhaan, ei tule sekajätettä niin paljoa ja eipä tuo nyt niin kauhean hankalaa ole 😊 Pieneliöt tykkää! 😄

    VastaaPoista
  3. Minullakin molemmat lämpökompostorit ovat vielä hautautuneet tiukkaan lumeen, joten en vielä saa alaluukkua auki - mutta eihän tämä tilanne kovin pitkään jatku. Olen tarpeen mukaan säilönyt kannen alla muoviastiassa biojätettä, jos on tilanne, ettei kompostori vedä ainesta talvella. Syötän massan kuivikkeen kanssa kompostoriin heti kun sää lämpenee. Biojätteen muuttaminen kompostiksi on niin tärkeää, etten halua menettää ”muruakaan” vaikka kompostori olisi hetkellisesti jäässä. Hyvä, että sait omasi sulamaan vesipulloilla. Tämän talven kattolumet olivat omille kompostoreille vähän liikaa, viime vuonna ei ollut asiasta haittaa.
    Tämä oli hyvä kirjoitus kaikkinensa, toivottavasti biojätteen kompostoiminen lisääntyisi vielä entisestään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika lyhyen aikaa kompostorimme loppujen lopuksi oli jäässä. Nyt se taas pöhisee ahkerana, joten ennen kesää taidan saada uudenkin satsin valmista tavaraa.
      Vuosikausia kompostoineena ei minunkaan sieluni anna periksi laittaa biojätettä sekajätteeseen.

      Poista
  4. Meillä ilmoitus kompostorista on pitänyt tehdä jos on halunnut pidentää sekajätteen tyhjennysväliä. Täällä saa olla 8 viikon väli jos on kompostori. Lisäksi on pakollinen energiajätteen keräys, sen väli saa on olla 26 viikkoa. Ilmoituksen teko oli ihan helppo eikä sitä tarvitse uusia.

    Taajamassa voi tulla nyt eri ohjeet, täällä maalla ei tule pakollista kompostoitavan jätteen erilliskeräystä.

    Kompostointi on todella helppoa, ei tarvitse edes kallista satojen euron astiaa vaan muutaman kympin loota riittää, kunhan on hyvä pohjaverkko. Joka talvi kompostori jäätyy mutta lähteen maaliskuussa viimeistään toimimaan itsestään. Nytkin on toiminut jo monta viikkoa niin että höyry vain nousee. Saa maailman paras multaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä biokompostori on ollut tyhjennysvälin pidentämisen ehto. Nyt uuden lain mukaan kompostostoinnista on ilmoitettava joka tapauksessa. Näköjään eri jätehuoltoyhtiöillä on eri käytäntöjä tyhjennysväleistä.
      En ole ikinä kokenut kompostointia millään tavoin vaikeaksi. Kaikki itse tuotettu multa kelpaa mainiosti.

      Poista
  5. Kompostointi on hieno innovaatio, jonka hyödyt ovat moninaiset niin kompostoijalle kuin yhteiskunnalle laajemmassa merkityksessä. Vaikka komposti ajoittain jäätyykin, en kyllä luopuisi siitä mistään hinnasta! Meillä on paritalo ja toisessa päässä ei kompostoida, joten kaksi viikkoa on jätetyhjennysten väli. Omalta osaltani ei jäteastia juurikaan täyty, kun kierrätän kaiken muunkin kuin vain biojätteen. Kompostointi ja kierrätys kunniaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kompostointi on todellakin oivallinen juttu. Se taito on osattu iät ja ajat. Nyt se vain tehdään hallitummin, eikä kipata kaikkea luontoa haitaten.
      Meillä sekajätettä voisi tyhjentää vieläkin harvemmin, sillä lajittelemme kaiken mahdollisen ja kiikutamme ne sitten kauppareissulla keräyspisteeseen. Siitä on tullut arkeen kuuluva tapa, jota ei sen enempää edes mietitä. Paitsi välillä ihmetellään muovin ja kartongin valtaisaa määrää.

      Poista
  6. Minäkin luin tämän kirjoituksen paikalis lehdestä. Meillä on mökillä edellisen asukkaan kompostori.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saman tyyppinen juttu on ollut useisa paikallislehdissä. Varmaan asiasta uutisoidaan vielä enemmän, kunhan ilmoittamisen ajankohta lähenee.

      Poista
  7. En ollutkaan vielä tuollaista uutista nähnyt. Tuo ilmoitusvelvollisuus ei varmaan haittaa ketään, mutta en oikein näe siinä mitään muuta hyötyä, kuin tilastojen korjaus. Ihmiset joko kompostoivat, tai sitten eivät. Asioista puhuminen innostaa tietysti ihmisiä kompostoimaan lisää, mikä on hyvä asia.
    Surullisen moni laittaa kaikki jätteensä samaan roskiin tai roskat menevät ihan sekaisin pusseissa (esim. muistisairaat), vaikka taloyhtiöissä olisi kierrätysvelvoite. Itse tehokkaana kierrättäjänä tunnen välillä sisäistä kauhua viedessäni jonkun roskapussia, jossa on IHAN KAIKKEA. Ei ole oikein aikaa alkaa korjailemaankaan tilannetta. Moni on muuten vaan välinpitämätön kierrätyksen suhteen.
    Meidän kompostori jäätyi jo syksyllä niin pahasti, että on jäänyt käyttämättä :( Lunta on niin reippaasti, että kompostorille ei ole nyt edes päässyt. Pitäisikin käydä vähän lumitöissä ja katsastamassa, onko auringonpaiste sulatellut kannen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta lehtiartikkelista ei käy ilmi, mutta tilastotietoa tarvitaan myös biojätteen keräystä varten. Niiltä, jotka eivät kommpostoi itse, on biojätteet haettava keräysautoilla. Vielä se ei koske kaikkia pientaloja, mutta laajenee kaiken aikaa. Heinäkuusta 2024 biojätteen erilliskeräys on järjestettävä kaikissa yli 10 000 asukkaan taajamissa, myös omakotitaloissa. Jo nyt moni kunta tarjoaa biojätteen keräyksen myös omakotiasukkaille.
      Aina löytyy niitä ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta lajittele roskiaan. Muistisairaat taitavat olla marginaalinen ryhmä näistä. Enemmän on täysin välinpitämättömiä.
      Talvikompostoinnissa on omat kiemuransa. Toivottavasti löydät omallesi reitin hankien halki.

      Poista
  8. Tuo olikin ihan uusi uutinen minulle. Varmaan tulee joskus jälkijunassa tänne päin maata. Täälläkin pitää kyllä tehdä alussa kompostointi-ilmoitus jäteyhtiölle, jos haluaa muuttaa sekajätteen tyhjennysväliä pidemmäksi ja maksaa pienempää perusmaksua, mutta ei sitä ole tarvinnut määräajoin ilmoittaa uudelleen. Tuskinpa on kuitenkaan suuri vaiva se jossain netissä käydä naputtamassa.
    En luopuisi kompostorista ollenkaan. Sen hoitaminen on helppoa, säästää rahaa ja vielä vastineeksi saa hyvää multaakin. Ajatella, kuinka ruoka- ja kasvijätteistä voi tulla ihan kotioloissakin niin käyttökelpoista ainesta. Minkään muun materiaalin kierrätys ei ole lähellekään niin konkreettista. Tai en ainakaan tiedä ketään, joka valmistaisi vaikka kartonkijätteestä uusiopahvia omaan käyttöönsä.
    Edellinen postauksesi oli jäänyt minulta huomaamatta, joten kommentoin tähän jotain siitäkin. Onneksi olit laittanut myös noita yleiskuvia, sillä muuten olisi voinut pieni piippokateus iskeä.
    Ukkokultasi jäänpiikkausprojekti nauratti; nyt on viety kevään edistäminen huippuunsa. Ymmärrän kyllä tuon jäätikköpulman. Ei se päivän aikana sulava vesi jään läpi mihinkään imeydy, vaan jää lillumaan pinnalle tai valuu alas tuottaakseen yöpakkasilla uutta, entistä liukkaampaa jäätikköä. Meillä oli sama ongelma autotallin nurkalla sadevesikaivon päällä. Jäätä oli 15cm:n kerros eikä katolta valuva vesi ehtinyt varjoisassa nurkassa sulattaa päivän aikana itselleen tietä jään läpi kaivoon. Niinpä se valui mihin pääsi ja vain laajensi jääkenttää. Hakkasin rautalapiolla jäästä palasia irti aina kun vain ehdin ja lapioin samalla vettä ämpäriin muualle kuskattavaksi kunnes sain reitin auki kaivoon saakka. Monta päivää siinä meni, vaikka lapsetkin ulkoillessaan kävivät hakemassa rännin alta vettä leikkeihinsä. Sama nurkka on ollut joskus aikaisempinakin vuosina vähän hankala, mutta ihan näin pahaa jäätikköä siihen ei ole koskaan aikaisemmin tullut. Napakat yöpakkaset yhdistettynä lämpimiin päiviin loivat melkoisen ongelman. Onneksi kuitenkin vain autotallin eikä talon sadevesikaivoihin! Toivottavasti teilläkin piikkaaminen auttoi ja vedet virtaavat sallitumpiin suuntiin.
    Mukavaa pian alkavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin meillä on jo pitkään pitänyt ilmoittaa kompostoivansa biojätteen saadakseen pidennetyn tyhjennysvälin. Uusi laki velvoittaa ilmoittamaan. En näe ilmoittamista erityisen vaivalloiseksi tehtäväksi, mutta näkemyksiä on niin kovin erilaisia.
      Enpä minäkään luopuisi kompostoinnista. Siitä on tullut osa asumiseen kuuluvaa toimintaa, eikä ole monimutkaista tai työlästä. Meiltä on muutaman kilometrin matka Espoon Ämmässuon kaatopaikalle. Vielä joitakin vuosia sitten kaikki jäte kipattiin suuriin kasoihin avotaivaan alle ja voit kuvitella, miten se haisi pitkälle. Sopivalla tuulella ja säällä haju tuli joskus meille saakka. Nykyisin jätteenkäsittely on muuttunut valtavasti ja se näkyy myös hajuhaittojen - puhumattakaan muista haitoista - selkeänä vähenemisenä, tai peräti loppumisena kokonaan.
      Varmaan ohikulkijoitakin nauratti ukkokullan piikkaushomma. Työ on kuitenkin kantanut hedelmää. Vaikka jäätä on edelleen sisäänkäynnissä ja parkkipaikalla senttitolkulla, uoma kuljettaa sulavettä kiitettävästi pois ja jäätikkö pienenee. Olemme jatkaneet naapurien naurattamista kauhomalla sulavettä ämpäriin ja kaatamalla se sitten kadulla, kohdallamme olevaan hulevesikaivoon. Osa talon nurkilla olevista sadevesikaivoista vetää jo kiitettävästi ränneistä tulevaa sulavettä (katolla on vielä lunta varjoisella puolella). Pari kaivoa on selvästi jäässä, kun vesi valuu yli ja lorottaa pitkin kulkuväylää.
      Toivottavasti et saanut käsiäsi kipeiksi jäätä hakkaamalla. Iskut tärähtävät ikävästi varsinkin olkapäähän. Uskon, että jään pilkkomisessa on mennyt monta päivää. Näin kovaa jäätä en ole aikoihin nähnyt.
      Kiitos, sinulle myös mukavaa viikonloppua!

      Poista
  9. Meillä kompostoidaan ruokajätteet lämpökompostorissa ja jälkikypsytys tapahtuu jyrsijöiltä suojatussa lehtikompostissa. Se antaa mukavasti potkua lehtimassan muuttumiseen maaksi. Kananmunan kuoret kannattaa silputa mahdollisimman pieniksi, koska maatuvat hitaammin kuin muu massa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on aika lailla sama systeemi, kuin meilläkin.
      Yleensä murskaan kananmunan kuoret munia ruokaa varten käyttäessäni. Toisinaan on mukamas kiire ja silloin murskaaminen tulee hoidettua huolimattomasti.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!