maanantai 21. maaliskuuta 2022

Kevätpäivä parhaimmillaan

 
Viikonlopun säät ovat olleet parasta A-luokkaa. Aurinko on paistanut täydeltä taivaalta laittaen elohopean kipuamaan lähes t-paitalukemiin.

Pari piippoakin löysin pihasta. Lähikuvaa ei kannata suurin odotuksin tuijottaa, sillä totuus paljastuu seuraavasta.

Piipon löytää kumartumalla riittävän lähelle lumen ja jään alta paljastuvaan pälveen. Suurennuslasia ei sentään tavitse, kunhan osaa kohdistaa katseensa oikein. Nämä ensimmäiset piipot saavat kevätihmisen ihan villiksi. Ehkä ne siksi ilmestyvät hitaaseen tahtiin. Muuten puutarhaihmiset olisivat maanantaina aivan naatteja hypittyään koko viikonlopun tasajalkaa ilosta.


Rinteen jouluruusukin näyttää heräämisen merkkejä. Todennäköisesti nuppu on kasvanut jo syksyllä, mutta peitttynyt sitten lumen alle. Edellisenä talvena tämän jouluruusun lehdistä valtaosa pysyi vihreinä. Nyt kaikki ovat harmaita ja koppuraisia. Mustarastaat hyppivät kuivien lehtien päällä lintulaudalta putoavia siemeniä etsimässä.

Tässä jälleen kuva todellisuudesta, ettei jouluruusun nuppua katsellessa ihan halkeaisi kateudesta. Vasemmalla näkyy lumen alta paljastunut alue, jossa jouluruusukin kasvaa. Edessä taasen on alapihalle johtavat portaat. Jossain tuolla kolatun lumen alla. Kutsumme tuota "lumenkaatopaikkaa" lentokentäksi tai helikopterikentäksi.

Huvituksen varpaat ovat aivan jäässä. Koitin tihrustella, näkyisikö jään keskellä edes yksi ainokainen lumikello rohkeasti nostamassa päätään. Ei näkynyt, enkä sitä ihmettele. Kuka nyt haluaisi päätään palelluttaa, kun saa torkkua lämpimässä mullassa. Jos se nyt lämmintä on sekään.

Ei ole Plantsun mainos, ei todellakaan. Samaisen Huvitus-omenapuun alle olen istuttanut kirjopikarililjoja. Tarkoitus ei ollut pakastaa sipulipussin nimilappua, vaan jättää se istutuspaikan merkiksi. Tuleepa nyt kokeiltua samalla lapun kylmänkestävyys.

Siellä ne ovat, krookukset. Keltaiset Fuscotinctucset. Huomaat kyllä, jos tarkkaan katsot. Kamera suostui tarkentamaan vain ja ainoastaan verkkoon, jonka laitoin ennen lumien tuloa suojaamaan mullasta nousseita krookuksia jäniksiltä.

Kuvasin isojen vuorimäntyjen tyveltä ilmestyneen pälvipaikan. Mietin, menestyykö joku sipulikasvi neulasmassan happamoittamassa maassa? Juuriakin taitaa risteillä tuossa paikassa niin paljon, ettei ainakaan isoja sipuleita ole helppo istuttaa. Tässä olisi joka kevät ensimmäisten joukossa lumesta paljastuva paikka. Tosin tuonne alapihalle on kahlattava hangessa kukkia ihailemaan, mutta minulta se kyllä onnistuu.

Vajaa kaksi viikkoa sitten leikkasin omenapuita ja jätin oksat hangelle pupujen kaluttaviksi. Hyvin ovat kelvanneet. Kääntelin oksista syömättömiä osia päällepäin. Pupuilla näyttää ruoansulatus toimivan vilkkaana. Oksia syödessä toinen pää tuottaa papanoita.

Aurinko sulattaa lunta ja jäätä omaan tahtiinsa. Pitäähän asukkaan käydä siinä puuhassa vähän avittamassa. Kevään edistämiseen kuuluu hakata jäätä pihalla mennen tullen ja välillä ihan vartavasten valmistautuneena. Alkuun kitkuttelin jäätä petkeleellä, mutta sittemmin olen todennut kunnon rautalapion sopivan toimeen paremmin. Muutaman isomman lohkareen voi lapiolla nakata kauemmas, johonkin auringon lämmittämään paikkaan. Aika nopeasti jää sulaa paikalleen jätettynäkin, kunhan sitä lohkoo pienempiin osiin.


Tein mittatikun havainnollistaakseni pihajään paksuutta. Viivat ovat 5 sentin välein eli kuvan kohdassa jään paksuus on noin 7-8 cm. Aamupäivällä jäälle on turha näyttää lapiota. Ei pure, ei millään. Iltapäivällä aurinko on paahtanut jäätä hauraammaksi, jolloin reunasta saa jo helpommin lohkareita irtoamaan. Ai, että tuntuukin mukavalta saada kunnon paakku irti. Tosin olkanivelet eivät tykkää tärähtävästä liikkeestä.

Sisäänkäynnin puolella näkymä saa ajattelemaan, että Napajäätikölläkö tässä asutaan. Aurinko paistaa tähän kohtaan iltapäivällä, mutta se ei nyt riitä pehmentämään jäätikön pintaa. Lisäksi katolta on pari kertaa rysähtänyt isompi lumimassa siten, ettemme ole heti huomanneet käydä sitä poistamassa. Osa lumesta on ehtinyt tallaantua osaksi tiukkaa jääkenttää.

Viikonlopun aikana Ukkokulta on siirtänyt sisäänkäynnin vastapäisestä hangesta kymmeniä kolallisia lunta puistoreunaan. Siellä se sulaa paremmin, eikä sulavesi valu  käytäville. Joka ikinen lumitalvi päätämme, ettemme kolaa tai lapioi lunta tuohon paikkaan. Emmekä ensimmäisten lumien aikaan kolaakaan. Vaan kun lunta tulee lisää ja lisää, alkaa paikat täyttyä ja hyvät päätökset unohtua. 

Sitäpaitsi kaikki lumeen ja jäähän liittyvä on tänä talvena ja keväänä tupla-,super-, ekstra- ja ties millä etuliitteillä kuvattuna runsasta.

Sisäänkäyntimme on kotitietä alempana. Niinpä myös jalkakäytävältä valuu sulavesiä pihamme autopaikalle. Kun maa on tiukassa roudassa ja käytävien reunoillakin lumi sulaa, vesi valuu kulkuväylille. Hiekoitushiekka painuu päivän lämmössä sulavan jään sisään, jolloin kulkuväylillä pääsisi etenemään helpommin luistimilla. Auto seisoo päivät keskellä lampea ja yöllä jäätiköllä.



Jää on niin paksua ja tiukkaa, ettei siihen pure lapio, ei rautakanki. Ukkokulta piikkasi jäähän uoman autopaikalta sisäänkäynnin editse kohti talon päätyä. Siinä on luonnostaan pieni alamäki, johon kevään sulavesi on yleensä itse kovertanut kulku-uoman. Nyt luonto on laiskotellut ja kyllästyimme odottamaan uoman syntymistä. Sille piti saada alku, jota  virtaava vesi syventää ajan kanssa itsestään.

Piikattavaa uomaa on tarkoitus jatkaa ja syventää. Kuvassa näkyy rännistä ylitse vuotavan veden tekemä uoma, johon piikattava uoma liitetään. Metri tai pari vielä uupuu.

Hyvin pitivät meteorologien lupaukset. Talon varjoisemmallakin puolella mittari näytti sunnuntaina +9.5℃. Kevään edistämishommien eli jään kolkuttelun ja lumen siirtämisen ohella pesin pihan puolen ikkunoiden ulkopinnat. Täydellistä kirkastusta se ei elämään tuonut, sillä harmautta on myös ikkunoiden väleissä ja sisäpinnoilla. Toisen kerran sitten jatkan niiden parissa. 

Pesin ja tuuletin osan talvivaatteista. Tämän viikonlopun lämpötilat eivät taida vielä olla jokapäiväistä mannaa, mutta silti uskallan siirtää paksuimmat takit vaatehuoneeseen.


Kannoin osan pihakalusteista kellarista pergolaan. Pehmusteilla ei vielä ole kiire. Syksyllä tyhjennettiin patio ja pergola tavallista tarkemmin, kun piti tehdä tilaa telineille kattoremonttia varten. 

Olen miltei unohtanut erään tavallisesta keväästä poikkeavan jännityksen aiheen. On nimittäin mielenkiintoista nähdä, nouseeko ja mitä talon seinustan istutusalueilla. Köynnöshortensiaa typistettiin rankemmalla kädellä sekä rempan vuoksi että myös siksi, että osa päädyn hortensiasta oli itsestään romahtanut alas. Samoin kaivoin pois liian lähelle kulkuväylää kasvaneita kotkansiipiä. Ne kun tuppasivat kaatumaan ja rötköttämään käytävällä. Hetken aikaa putsatut istutusalueet voivat näyttää paljaita ja ankeilta. Tai sitten innostavilta mahdollisuuksilta. Minustahan se on kiinni.

Pelaguu Inspire Pink

Kaikkinensa oli kerrassaan hieno kevätpäiväntasaus-viikonloppu. Kevätpäiviä parhaimmillaan. Vieläkin auringon lämpö tuntuu poskien iholla. Tästä ilolla ja toiveikkaana eteenpäin!


28 kommenttia:

  1. Tuntui kyllä käsissä rautalapiolla jään hakkaaminen minullakin. On kuitenkin ihanaa saada edes pieniä jäälohkareita irti ja aina jostain kohtaan nopeampi sulaminen vauhtiin. Pihallamme on paljon liukkaita kulkuväyliä. Ei taida viikon päästä olla yhtä hyvä sää, joten oli nyt ihana ottaa ilo irti ulkona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se, vaikka kuinka olkapää kipuilee jäätä hakatessa, on hirveä himo edetä lohkomaan seuraavaa kohtaa. Olisi hauska tietää, onko tällaisesta kevään edistämisestä sinänsä mitään todellista hyötyä. Itsestä ainakin on kiva katsella pihan vapautumista jäästä ja lumesta.

      Poista
  2. Jokatapauksessa on niin lupaavaa, että siellä alkaa pilkistää jäärailojen väleistä kukkia. Ehkä sama ilmiö on vielä tulossa tännekin, vaikka juuri nyt näyttää siltä, että nuo vaiheet ovat vielä kaukana. Aurinko on kyllä paistanut niin huikeasti, että se on tuonut kevätmieltä.
    Täälläkin alkavat tiet olla niin jäätikköisiä, ettei koirakaverikaan tahdo pystyä pystyssä. Pitää olla tarkkana, ettei nyt murra ranteita tai lonkkaa, jotta on iskussa puutarhatöihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti railot vielä teilläkin avautuvat. Vaikka välillä tuntuu, ettei pihalla tapahdu mitään, kevät kuitenkin etenee voimalla.
      Kävelkää koiran kanssa varovasti. Kukaan meistä ei todellakaan kaipaa kipsattuja jalkoja.

      Poista
  3. Kevät tulee hitaasti, mutta varmasti. Samoissa puuhissa täälläkin on oltu.
    Kohta mulla on kengän- ja saappaan kärjet ihan kuluneet, kun on pakko potkia aina ohimennen jäätä rikki. Joku totesikin instan stooreissa, että kaikissa meissä taitaa asua sisällä pikkuinen poika, kun jään rikkomisesta ja purojen tekeminen tulee ajankohtaiseksi. Jotenkin sitä haluaa edistää kevään tuloa, eikä vain odotella tumput suorina.
    Ihania kevään hetkiä ja tästä hetkestä nauttimista! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taisin jo pikkutyttönä tykätä jään rikkomisesta ja purojen tekemisestä. Äiti torui kerran jos toisenkin, kun koulusta kotiin tullessani saappaat olivat sisältäkin märät. Pitihän ne kotimatkan ojat käydä joka kerta kokeilemassa. En todellakaan malta seisoa tumput suorana kevättä odottamassa, vaan joka päivä pitää edes hiukan käydä jäätä rikkomassa. Saa siinäkin liikuntaa ja raitista ilmaa.
      Lämpimän aurinkoisia kevätpäiviä sinulle!

      Poista
  4. Juuri eilen puhuttiin miehen kanssa, että ei muisteta meidän pihassa näin paksua jääpeitettä olleen varmaan koskaan. Vaikka meilläkin pihaa on aurattu ahkerasti traktorilla, kai se sitten on vaan niin tamppaantunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on käyty samanlaisia keskusteluja. Jonkun verran jäätä kertyy muutamiin kohtiin pihassa lähes joka talvi. Mutta ei milloinkaan tällaisia määriä, näin paksua ja näin tiukkaa. Aurinko on porottanut monta päivää ja silti jää on paikoin kuin terästä. On se varmaan tamppaantunutkin, mutta myös helmikuun alun vesisateet tiivistivät lumen jääksi. Jäätä näyttää olevan myös päällimmäisten lumikerrosten alla.

      Poista
  5. Oi kevättä 🤩 ihana katsella täällä blogeissa kevään saapumista. Kohta sitä saa ihastella omalla pihallakin. Vielä on lunta täällä niin paljon, että autotie on ainut jossa maa alkaa vasta pilkottaa 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä enemmän pihaan tulee pälvipaikkoja, sitä suuremmaksi keväänkaipuu kasvaa. Vaan älä murehdi, lunta ja jäätä riittää täälläkin liiaksi asti. Mutta se sulaa, hitaasti ja varmasti, siellä ja täällä.
      Aurinkoista keväänodotusta sinulle!

      Poista
  6. Nyt on petollisen liukkaita paikkoja. Tiällä alakaa nyt muantie olla hurjassa kunnossa, siihen kerrytettiin polannetta ja tie on illalla hirmu urilla. Yöllä työntäät sen pois. Tiekarhulla ei monta kertoo tarviis käyvä, kun ois hyvä. Kyllä nyt voip olla jiätikät pitkäaikasii. Ihmeellinen talavi on ollu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunpa olisivatkin käyttäneet tiekarhua ahkerammin. Tiet olisivat varmsti edes vähän paremmassa kunnossa. Kotiin tullessani joudun pari osuutta ajamaan jalkakäytävällä, kun katu on täynnä syviä kuoppia ja niiden väleissä korkeita harjanteita. Kunhan hulevesikaivojen päältä sulaa jäät, tilanne ehkä helpottaa. Toivon niin.
      On kyllä harvinaisen erikoinen talvi. Niin teillä kuin meilläkin.

      Poista
  7. Meillä ihan tulviikin pergolassa. Ensimmäistä kertaa lähes kolmeenkymmeneen vuoteen pergolan pohja ui tulvassa. Onneksi kaikki lumi ei sula kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti pergolanne rakenteet eivät kärsi. Nyt pitää ottaa huumori avuksi ja suunnitella vaikka matalalaitainen palju pergolaan. Sulaminen tapahtuu kummallisen hitaasti. Nytkin mittari näyttää varjon puolella +6.4 ja edellisinä päivinä vielä enemmän. Silti hanki ei vajoa, ei sitten millään.

      Poista
  8. Viikonloppuna tehtiin täälläkin uomia ja puroja joista sulamisvedet voivat kulkea oikeaan kohteeseen. Pälviä ei vielä ole mutta talon eteläseinustalla on ekat piipot. On tämä kevät ihanaa aikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talonne kylpee auringossa, joten varmasti eteläseinustalla alkaa pian olla piippoja enemmänkin. Sipulikukat on ihme veijareita, kun ponnistavat esiin lumen ja jään keskeltä.

      Poista
  9. Meillä ei vielä pälviä näy ei kotona eikä mökillä. Minäkin olen pessyt ikkunoita kotona ja vaihtanut verhoja ja mattoja. Mökillä pestiin terasseja painepesurilla. Nämä on niitä kevät puuhia mitkä pitää vaan tehdä. Sinulla on pelakuussa jo kivat nuput.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesisade saattaisi edistää sulamista ja lisätä pälvipaikkoja. Hanki on niin jämäkkää, ettei siihen tehoa kunnon paistekaan.
      Likaisimmatkin kevätpuuhat ovat kivoja. Niiden avulla mennään kohti kesää.
      Pelaguideni talvetus on onnistunut harvinaisen hyvin. Pukkaavat uutta lehteä ja nuppuja.

      Poista
  10. Verrattuna omaan pihaani siellähän näyttää jo lähes kesäiseltä! :D Kun piha on suojainen, eivät meinaa auringonsäteetkään päästä sinne sulattamaan valtavia penkkoja. On vaan odotettava vesisateita... Toisaalta nuo pupun papanat näkyvät täälläkin hangen päällä, joten joka ikinen kasvin verso saisi varmasti herkuttelijat liikkeelle. Nyt ovat kasvit edelleen lumen alla. On kyllä mukavaa, kun voi jo kumartua etsiskelemään piippoja, vaikkakin vain seinän vierestä tai puun juurelta. Toivoa keväästä siis näkyvissä! Kuljehan nyt kuitenkin varovasti näillä todella liukkailla keleillä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kulkuväylillä on varjoisissa paikoissa vielä lunta ja jäätä, mutta aurinkoiset paikat alkavat olla sulia. Kotiin kävellessä ei enää tarvinnut kulkea kieli keskellä suuta kaatumista peläten.
      Ei ihme, ettei hanki sula ja pinta vajoa. Joka paikassa hangen pinnalla on kuin jäinen kansi. Ja siellä pinnan alla helmikuisen vesisateen jäljiltä jäätikkökerros. Vesisade taitaisi pehmentää ja auttaa sulamisessa. Kunhan ei tule kunnon pakkasia.
      Tämä on ollut ihme talvi, mutta kevät tekee lujasti työtään. Pian teilläkin pälvipaikat lisääntyvät.

      Poista
  11. Auringolla on kyllä uskomaton voima sulattaa lunta kohisten, silloin kun mittari näyttää lähelle 10 plusastetta!
    Perjantaina löysin jouluruusun nupun omenapuun rungon läheltä, siinä oli varmaan 20cm sulaa. Ja eilen sula alue oli varmaan lähelle puoltaa metriä ja siinä näkyi krookusten, narsissien ja tulppaanin alkuja!
    Kyllä se tästä, kohta varmasti kukkii jo jotain!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeastaan pitäisi ottaa kuvia tasavälein ja verrata sitten näkymiä. Silloin huomaisi, kuinka aurinko on sulattanut ja edistänyt kevättä.
      Kuulostaa aivan ihanalta näkymältä, laajeneva sula-alue nousevine piippoineen. Turha tässä on tuskailla, kaikki tuo on pian meillä jokaisella käsillä.

      Poista
  12. Hidasta etenemistä, mutta etenemistä kuitenkin! Mieleen tuli, että mahtaisiko siinä vuorimännyn tyvellä menestyä sinivuokko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, sinivuokkoa voisi kokeilla. Luonnossakin sitä näkee varsin kuivissa metsärinteissä. Kiitos vinkistä!
      Kevät tekee minusta malttamattoman. Edellisten vuosien kuvia katsomalla voi helposti palauttaa itsensä maan pinnalle. Yhtä hidasta joka kevät.

      Poista
  13. Ai että nuo lumettomat läikät saavatkin sydämen sykkimään kiivaammin. Kevät! Ah! Olkoonkin että viikonlopuksi ja ensi viikon alkuun on ainakin tänne luvattu taas pientä pakkasta, kyllä lumen ja jään on ihan kohta luovutettava. Nautitaan näistä aurinkoisista päivistä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koleaa ja pakkasta luvattiin tännekin. Se on tilapäistä ja muuttuu taas lämpimämmäksi, kunhan kevät etenee. Ihan varmasti me kaikki nautimme auringosta ja pikkuisistakin pälvipaikoista.

      Poista
  14. Nyt onkin jo vuorossa vuodenaikakävelytyyli nimeltä kevät. Siinä toisaalta hiivitään varovasti ja tunnustellen, toisaalta lupaavasti kumahtavan jääkannen kohdalla tömäytetään norsun askelella jääkantta rikki. Samaan aikaan pälyillään valppaana sekä jäisiä ansanpaikkoja että pälvikohtien piippoja. Monimutkaista mutta ah niin kevääseen kuuluvaa 😉
    Upean lämpimiä päiviä onkin ollut jo monta ja aurinko, se ihanuus on ottanut sulatustehot käyttöön, ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä kevään vuodenaikakävelytyylissä on päässyt kokeilemaan kaikkia aiemmin harjoiteltuja askeleita. Konttaaminen on sentään jäänyt suorittamatta. Miten hienolta tuntuukaan, kun aikansa jäätiköllä käveltyään jalat tavoittavat tiukasti hiekalla päällystetyn sulan asfaltin. Kotipihalla voi testata myös lapsuuden muistoja kahlaamalla lätäköissä, joita sulava jää muodostaa.
      Kevät etenee. Enää ei tarvitse mittanauhan kanssa sitä itselleen todistaa. Näkee jo ilmankin.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!