Kristiina K:n heinäkuun haasteena on kirkko. Kiitos hänelle näistä kivoista kuukausihaasteista.
Niin
kotimaassa kuin ulkomaillakin kirkot kuuluvat arkkitehtonisiin ja
historiallisiin nähtävyyksiin. Usein ne löytyvät keskeisimmiltä ja
näkyvimmiltä paikoilta. Kirkontorneja tähyilemällä huonoinkin
suunnistaja pysyy eksymättä reitillään.
Kauneimpiin näkemiini kirkkoihin kuuluvat Pariisin Notre Dame ja Sacre Coeur Montmartrella. Myös Basilica di San Marco eli Pyhän Markuksen kirkko Venetsiassa teki vaikutuksen.
Joulun 2018 vietimme Ukkokullan kanssa Krakovassa. Ajankohta ei ehkä ole paras mahdollinen lomailun ja nähtävyyksien katselemisen kannalta. Joulu on katolisille puolalaisille pääsiäisen ohella merkittävä juhla. Kaikki kynnelle kykenevät viettävät joulua läheistensä kanssa, minkä vuoksi kaupat, ravintolat ja monet muut palvelut ovat auki vain rajoitetusti tai kokonaan kiinni. Säänkin puolesta päivänvaloa on vähän, lämpömittari keikkuu nollan molemmin puolin ja sateenvarjolle on tarvetta.
Kirkot taasen ovat tupaten täynnä. Yhdeksi Krakovan merkittävimmäksi mainittu, Marian kirkko torin laidalla kiinnosti. Vierailumme aikaan turistit ohjattiin Marian kirkossa sivureittiä sisään ja ulos. Käytännössä mitään ei nähnyt reitin ja valtavan ihmismassan vuoksi. Osa Krakovan kirkoista on avoinna talvisin rajoitetusti.
Yhä useampi kirkko niin ulkomailla kuin kotimaassa ottaa turisteilta vierailumaksun.
Tapamme mukaan otimme selvää Krakovan ja sen lähialueiden nähtävyyksistä jo etukäteen. Itse Krakovan kaupungin lisäksi halusimme käydä Wieliczkan suolakaivoksessa, joka sijaitsee noin 15 km:n päässä Krakovasta. Matkasimme junalla Wieliczka Rynek Kopalnia -asemalle, josta on lyhyt kävelymatka kaivosalueelle. Varasimme liput netissä jo ennen matkaa. Niin kannattaa tehdä, sillä kaivoksella käy paljon vierailijoita. Etukäteen ostettu lippu nopeuttaa ja helpottaa sisäänpääsyä.
Wieliczkan suolakaivos on yksi maailman vanhimmista ja se tuotti suolaa 1300-luvulta vuoteen 2007 saakka. Kaivos kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.
Näyttävimpiä paikkoja suolakaivoksessa on Pyhän Kingan kappeli, jossa kappelin seinät, lattia ja kaikki veistokset on tehty suolasta, kuinkas muutenkaan. Komeat kattokruunut ja alttaritaulu ovat suolasta tehtyjä nekin. Pyhän Kingan kappelissa järjestetään jumalanpalveluksia suurimpina juhlapäivinä.
Krakovan suunnalla matkailevan kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa Wieliczkan suolakaivokseen. Kahden tunnin opastetulla kierroksella näkee vain murto-osan kaivoksesta, mutta ihan kaikki on näkemisen arvoista. Tunneleita, saleja ja maanalaisia järviä katsellessa voi vain ihmetellä, miten niissä oloissa on työskennelty. Maan päälle palatessa oli vaikuttunut olo. Myös helpottunut. Moni kaivoksessa työskennellyt ei sieltä koskaan ylös noussut.
On mahtanut olla epätodellinen ja oudon ihmeellinen tunnelma tuolla maan alla.
VastaaPoistaHieno havainto että kirkontornien avulla voi suunnistaa 🖤
Erityisen paljon ihmetytti edesmenneiden ihmisten taito rakentaa ja työskennellä noin vaikeissa olosuhteissa.
PoistaVarmaan ollut vaikuttava kohde.
VastaaPoistaTodella vaikuttava kohde. Eikä syvällä maan alla tullut kertaakaan ahtaan paikan kammoa. Tunneleissakin oli yllättävän avaraa.
PoistaKiitos mielenkiintoisesta postauksesta.... sait googgeloimaan enemmänkin...
VastaaPoistaKiva, että kiinnostuit. Fillareita ei suolakaivokseen saa viedä.
PoistaHieno postaus. Ihanan tunnelmallinen kuva tuo viimeinen!
VastaaPoistaKiitos Kristiina! Kuvaaminen oli vähäisen valon vuoksi välillä hankalaa.
PoistaVarmasti erilainen ja kiinnostava kohde kappeleineen!
VastaaPoistaYksi "kerran elämässä" kokemus jälleen. Hieno paikka kerrassaan.
PoistaOlipa todella mielenkiintoinen paikka ja heti tuli mieleen tutkia asiaa enemmän, varmasti se oli suojana sodankin aikana monelle. Kaunis kappeli, mutta en ole varma, uskaltaisinko mennä tuonne maan alle.
VastaaPoistaKiva saada vähän eksoottisempia kirkkoja mukaan tähän haasteeseen. Mielenkiintoinen paikka.
VastaaPoista