Norjanruusu - Rosa Puistoruusu-ryhmä 'Hurdal' |
Talven yli pärjänneet ruusut alkavat kukkia toinen toisensa perään. Eilen löysin viime kesänä istutetusta norjanruususta jo ensimmäisen avoimen kukan ja nuppuja vielä kohtalaisen pienessä pensaassa on useita odottamassa vuoroaan.
Norjanruusua on kehuttu kestäväksi, vaikka kuulemma se avoimella paikalla saattaa palelluttaa versonsa joka vuosi. Istutin oman Hurdalini pikkupuutarhan matalan kivimuurin viereen. Toisella sivulla kasvaa syreenejä ja pienempiä pensaita, joten ilmeisesti paikka on ruusulle lämmin ja suojaisa. Ihanasti tämä uusi ruusuni minut palkitsee.
Valamonruusu - Rosa Splendens |
Myös valamonruusu on ryhtynyt availemaan runsaita nuppujaan. Sitäkin mainostetaan kestävänä kuin myös kauniina ruusuna. Kauneudesta en ole täysin samaa mieltä. Toki kukka on hieno, mutta pensas on iso ja kasvaa sinne tänne rehottaen. Valamonruususta luin sellaisen jutun, ettei sillä ole mitään tekemistä paikkakunnan nimeltä Valamo kanssa. Linné antoi ruusulle nimeksi Vallmoros eli unikkoruusu. Suomessa nimi käännettiin muotoon valamonruusu. Yhden tarinan mukaan käännöksen syynä olisi ollut kuulovirhe. Tiedä häntä.
Aiemmin minulla oli vain juhannusruusu, metsäruusu, hansaruusu ja punalehtiruusu, joita en ole kovin paljon leikannut. Nyt täytyy paneutua paremmin ruusujen leikkaamiseen, kun pensaita alkaa olla niin monenlaisia.
Valamonruusu |
Ilo ja Kirjoapteekkarinruusu eivät tointuneet talvesta ja niiden tilalle hankinkin jo uudet pensaat. Kumpikin on istutettu ja nuppuja on molemmissa. Sointu ja Neilikkaruusu ovat virkistyneet kevään alakulosta merkittävästi. Sen sijaan Sävel ja Lumo ovat kumpikin siinä ja siinä, tuleeko niistä mitään. Annan niiden edelleen olla paikallaan, sillä on niissä elämää. Samoin Sammalruususta tulee viherrystä tyvestä, mutta hitaasti, hitaasti. Seurannassa sekin.
Rosa rugosa Ritausma |
Ritausmasta talvi vei kaikki korkeammat oksat. Muutama matala oksa kasvatti vähitellen lehdet ja nyt uusiakin oksia näyttää kasvavan vauhdilla. Matalissa oksissa on useita nuppuryppäitä, jotka täynnä ilmeisesti jotain kirvaa. Alkuun inhotti ja ärsytti kaikki sadat ja miljoonat kirvat ja esimerkiksi ruusuorapihlajaa ruiskuttelin mäntynestesaippualla. Nyttemmin olen lopettanut kaikenlaiset ruiskutukset. Jos puutarhaletku sattuu olemaan käsillä, sillä annan vesikäsittelyn, mutta muunlaiset ruiskutukset olen lopettanut tykkänään.
Lehtolaukka tornionlaaksonruusun kupeessa |
Sen enempää tolua kuin mäntynestettäkään ei nykyisin suositella ruiskutettavaksi puutarhaan. Kuuntelin hetki sitten Areenasta Minna Pyykön Pihan kuusijalkaiset kaverit -ohjelman (klikkaamalla lihavoitua tekstiä, pääset kuuntelemaan ohjelmaa) viime sunnuntailta. Siinä hän haastattelee kasvitieteilijä Leena Luotoa, joka antaa aika hyvät perustelut myrkkyjen välttämiselle ja rauhoittelee muutenkin joutumasta öttiäisten vuoksi paniikkiin. Niille kullakin on tarkoituksensa ja paikkansa. Ilman erilaisia ötököitä ihmistenkin elämä kävisi pian aika vaikeaksi.
Kimalaiset tykkää tuoksuvatukasta |
Olemme niin vieraantuneita luonnosta, että moni täysin normaalikin ilmiö tuottaa ihmisille pelkoa ja ahdistusta. Epätäydellisyyden siedättämisprojektissani on meneillään nuo Minna Pyykön mainitsemat kuusijalkaiset ötökät. Kun en mitenkään pysty niitä kaikkia torjumaan, eikä ohjelman mukaan ole tarvekaan, jätän sen luonnon tehtäväksi. Ehkä minunkin puutarhaani vähitellen muuttaa asustamaan sellaisia veijareita, jotka napostelevat kaikki haittakirvat suihinsa. Ehkäpä niitä asustaa jo nyt, niin toivon.
Yksi ainut valkoinen laukka jaksoi kasvaa kukkimaan |
Edelleenkään en ole ratkaissut ongelmaa, jonka vuoksi oikeassa sivupalkissa ei näy seuraamieni blogien luettelo. Olen toki taitava hävittämään kaikenlaista, mutta tässä tapauksessa asetuksissa kaikki näyttää olevan oikein. Luettelo ei vain näy sen enempää esikatselussa kuin postausta julkaistessakaan. Ärsyttää tällaiset kummallisuudet.
Kevätvuohenjuuren kukasta on tämä jäljellä |
Kohta lähtö viemään isää röntgeniin ja ultraan. Sitten onkin aika ryhtyä valmistelemaan juhannuksen syömisiä.
Hienoja kuvia pihasi ruusuista.
VastaaPoistaKiitos. Mukavaa, että aika moni jaksaa elää ja kukoistaa ankaran talven jälkeen.
PoistaNo voi hemsvetti sen blogilistan kanssa, mikähän ihme siinä on. Joskus bloggeri on varoittanut, että blogiluettelo (en ole kyllä varma, tarkoitettiinko tuota listaa) lakkaa olemasta jossakin kuussa, mutta aina se on senkin jälkeen näkynyt. Toivottavasti se pian ilmestyy takaisin, on niin kiva nähdä siitä, kun on tullut uusi blogijuttu. Tosin jostain syystä nekin joskus jäävät päivittymättä listalle, harmi.
VastaaPoistaIhania ruusuja. Valamonruusun väri on niin hehkeä, että kävin kaivamassa juurivesan yhden hävinneen talon pihasta ja istutin oman pihani laidalle kuivaan rinnekohtaan, toivottavasti se siellä pärjää ja menestyy, mutta ei kuitenkaan leviä riesaksi asti. No, leviäähän se, mutta täytyy antaa viikatteen heilua sitten, kun sen aika tulee. Toistaiseksi se ei ole vielä yhtään levinnyt, liekö edes kukkinut. En ole käynyt katsomassa, harvemmin käyn, kun on niiden ikävien naapurien laidalla :-D
Todella harmi että muutama ruusu on mennyt talven aikana niin huonoon kuntoon ja jopa menehtynyt. Toivottavasti tästä kesästä tulee niille oikein hyvä ja ensi talvesta leuto.
Leena Luoto on ihanan tervejärkinen ja avarakatseisesti pihaelämään asennoituva ihminen. Ehkä monet biologit ovat, kun heillä on kokonaisvaltaista tietoa, me tavikset takerrumme yksittäisiin kohtiin näkemättä kokonaisuutta. Kiitos vinkistä, kuuntelen tuon Pyykön ohjelman!
Blogilista näkyy taas. Taisi olla parin päivän lomamatkalla. Tosin räpelsin suhteellisen ahkerasti eilen aamulla asetusten parissa, joten ehkä onnistuin tekemään jotain oikeinkin.
PoistaNäköjään valamonruusu on vahva ja helppo kasvi, ja nopeakasvuinen. Moni pelkää kovasti ruusujen leviämistä ja niinhän osa niistä tekeekin. Ruohonleikkurilla ja muilla vempaimilla saa äkkiä siistiä.
Kasvien parissa touhuaa todella mielenkiintoisia ja persoonallisia tyyppejä. Leena Luoto on yksi heistä. Vaatii aika vahvaa itsetuntoa puhua myrkkyjä vastaan ja nostaa esille luonnonmukaisia keinoja. Seuraan Leenan fb-ryhmää, siellä oppii monenlaista tärkeää nimenomaan ötököistä.
Kauniita ruusuja. Kyllähän täälläkin välillä blokini tökkii:)
VastaaPoistaTökkii se, mutta ei anneta asian liikaa ärsyttää. Ja nyt blogilistakin taas näkyy.
PoistaBlogilistasi näkyy sivupalkissa! Voikohan eri selaimissa, selaimen tai käyttöjärjestelmän versiossa olla eroja blogilistan näyttämisessä? Käytän yleensä Chromea, mutta testasin äsken myös Explorerilla. Blogilistasi näkyy molemmissa selaimissa Windows7-käyttöjärjestelmässä.
VastaaPoistaNo nyt tosiaan näkyy. Lienee ollut tilapäinen häiriö, sillä eilen aamulla taistelin aika tovin asian kanssa, enkä silti saanut sitä näkyviin sen enempää pöytäkoneella kuin tabletillakaan. Hyvä näin, asian voi taas seuraavaan ongelmaan saakka unohtaa.
PoistaTäytyypä kuunnella tuo ohjelma, vastikään mietin että ensi vuonna ruiskutan lumipalloheisin kun on nyt niin täynnä kirvoja...
VastaaPoistaMeillä osa ruusuista kukkii, osa vasta nyt heräsi eloon!
Lumipalloheisi tuntuu olevan kovin kirvaherkkä kasvi. Tosin tänä vuonna kirvoja riittää vähän joka paikkaan.
PoistaTäytyy kuunnella tuo haastattelu joku päivä. Nyt on alatalon siivousprojekti menossa, kun huomenna tulevat juhannusvieraat.
VastaaPoistaKaikenlaisia öttiäisiä sitä on joka vuosi puutarhurin (=kasvien) vaivoina. Ne jonkin verran vaihtelevat vuosittain. Sitten on ne pysyvämmän riesat kuten lehtokotilot, peurat ja jänikset. Kait noita kaikkia voi vähän vähentää eri konsteillä, mutta ei kait poistaa kokonaan. Kaikkia elukoita tarvitaan ravintoketjuun ja kaikilla on joku tehtävä. Luonto on luontoa ja se on sottaista. Sisätiloja voi sitten siivota ja desinfioida enemmän. Väittäävät, että homekoti on seurauksena jos desinfioi liian kovilla paukuilla kotiakin. Joten kait sitä on vaan otettava rauhallisesti ja uskottava, että kukinnat ja marjat eivät vaan onnistu joka vuosi samalla lailla.
Leppoisia Juhannuspyhiä!
Ötököitä on tänä vuonna runsaasti, joten ehkä ne siksi herättävät tavallista enemmän keskustelua. Kannattaa todella kuunnella tuo Leena Luodon haastattelu, sillä hän osaa laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Muutenkin hän vaikuttaa varsin jännältä persoonalta.
PoistaVäitetään tosiaan, että muualla desinfioimisella voi saada enemmän harmia kuin hyötyä. Sopiva määrä bakteereja suojelee ihmistä ja kasvattaa vastustuskykyä. Näin olen lukenut ja uskon siihen.
Meillekin tulee juhannusvieraita, joten valmisteluja on edelleen tehtävänä. Toivotaan, ettei ihan kaatamalla sada, jotta voidaan nauttia ulkona olemisesta. Oikein leppoisaa juhannusta sinne Vironperälle!
Hyvää juhannusta teille!
VastaaPoistaKuuntelen ohjelman, onkin hyvä saada järkeä tähän ötökkäkauhuun. Kyllähän ne kuuluvat luontoon...vaikka harmittaakin kirvojen aiheuttamat tuhot esimerkiksi. Joinain vuonna otököitä on enemmä toisina vähemmän.
Juusolle terveisiä ♡
Otetaan rauhallisesti puutarha-asioiden kanssa :) Sinäkin oot tainnut tänä kesänä vähemmän harrastaa kasvien siirtelyä ;)
Voih, ihania ruusuja, kaikenlaisia sinulta löytyykin. Minulla ainakin näkyy sinun blogilistasi, oletkohan saanut ongelman korjattua? Alkuaikoina painiskelin juuri kirvojen kanssa ja ruiskuttelin niitä juuri mäntysuovalla. Nykyisin heitän niiden päälle kylmää vettä , mikäli letku sattuu olenaan kädessä. Vuodet ovat niin erilaisia, joskus ötököitä on ihan hirveästi ja toisinaan niitä ei näe ollenkaan. Joten olenkin tyytynyt luonnonomaan kiertoon ilman myrkytyksiä. Mukavaa Juhannusta!!!!
VastaaPoistaNyt on ihana ruusujen aika. Tuo Hurdal nököttää mulla aina vain samanlaisena, ei kasva. Nooo, vasta viime kesänä istutin :) Leppoisaa juhannusta!
VastaaPoistaOlen leikannut omia valamonruusujani välillä hyvinkin reippaalla kädellä. Ei tunnu vaikuttavan kukintaan eikä leviämiseen eikä yhtään mihinkään. Tai siis minun mielestäni ei vaikuta juuri ollenkaan, kun en ole niin suuri ruusujen varjelija.
VastaaPoistaKuulin autossa pätkän ohjelmasta, oli todella mielenkiintoinen. Ötököitä en ole ruiskuttanut kevään omenapuiden ruiskutusta lukuunottamatta ja senkin olen hoitanut luomutuotantoon hyväksytyllä aineella. Ötökät kuuluvat luontoon, joskus niitä on vähemmän ja joskus enemmän. Vaikka nyt on kirvoja paljon niin meillä on vastapainoksi ennätysvähän kirppoja ja punkkeja.
VastaaPoistaKauniit ruusut! Mukavaa juhannusta!
VastaaPoistaNyt on kirvavuosi, ehkä niitä on ensi vuonna vähemmän. Pilvikirsikatkin aivan täynnä!
VastaaPoistaMinä hävitin Valamonruusun tykkänään. Levisi niin vimmaisesti ja ruman mallinenkin oli. Leikkasin nyt toisen Hurdalini alas. Sen noin 8-vuotiaat paksut rungot olivat halkeilleet. Ei siis ihme että oksat kuivuivat. Saas nähdä miten versoo. Viime vuonna leikkelin punalehtiruusuistani vanhimpia. Ne ainakin versovat hyvin.
Juhannusta Between!
Minullakin on myrkytön puutarha, mutta parissa kohtaa teen poikkeuksen. Tänä vuonna lumipalloheiden ja ukonhatun massiivinen kirvainvaasio sai Raidia niskaansa. Kaalikoin toukkien jo merkkaamat kaalintaimet saivat mäntysuopakylvyn ennen istutusta. Muut saa pärjätä miten taitavat. Pihapöntöissä asustavat lintuperheet tekevät kovasti töitä pesueen ruokkimiseksi, joten hoitakoon ne loput. Minä haluan vain kaalisatoa! Ruusuissa ei ihme kyllä ole ollut kirvoja.
VastaaPoistaRuusuista Juhannusta!
Nyt onkin todellinen kirvakesä ennusteidenkin mukaan. Kylmä vesisuihku auttaa karkoittamaan enimmät kirvat nupuista.
VastaaPoistaHyvää juhannusta.
Eilee just tarkistin neilikkaruusun uuret versot ja nuput -ei kirvoja. Ny on kirvat tainnu lennellä yli. Ukonhattuki tapaa olla niitä täynnä. Joskus näinki. Hyvää juhannusta!
VastaaPoistaTärkeää asiaa! Erilaiset myrkyt ja tökötit eivät voi olla vaikuttamatta luontoon, valuvat mm. vesiin ja sitä kautta ihmisiin. Jokainen ötökkä ei ole häätämisen tai paniikin aihe, mutta toki jos niitä pukkaa satamäärin, niin nauru on kaukana. En silti käytä puutarhassani myrkkyjä, joskus olen jotain suhauttanut, mutta äärimmäisen harvoin. Lehtokotilot tosin saavat säännöllisesti "myrkkynsä".
VastaaPoistaRuususi näyttävät huikean kauniilta! Ihanaa juhannusta sinulle =)
Ihania ruusuja. nuo ötökät ovat joskus aika kiusallisia.Joskus ruusuun tulee ja joskus ei, en vain tiedä mistä näin johtuu.
VastaaPoista