lauantai 11. marraskuuta 2017

Muistakaa pikkulintuja


Kulunut vuosi on ollut pikkulinnuille rankka. Lintujen ravinnoksi käyttämiä hyönteisiä on ollut vähän ja monien lajien pesiminen epäonnistui lähes täysin. Etelä-Suomessa linnuille on vielä ravintoa luonnossakin, mutta ihminen voi niitä auttaa aloittamalla ruokinnan tavallista aiemmin. Normaalisti suositellaan talviruokinnan aloittamista silloin, kun maa jäätyy tai tulee pysyvä lumipeite.

Myös linnunpöntöt suositellaan kevään sijasta siivottavaksi jo nyt, sillä pöntöissä saattaa olla epäonnistuneen pesimisen jäljiltä raatoja. Mahdolliset sammalpedit kannattaa jättää pönttöihin, koska linnut käyttävät tyhjiä pönttöjä talvisin myös lepopaikkoina.  


Tintit olivat jo pitkään käyneet koputtamassa keittiön ikkunaan ja rapistelleet ikkunalaudoilla sen näköisinä, että tarjoilun olisi syytä alkaa. Niinpä aloitin ruokintakauden lokakuun lopun tykkylumikaaoksen jälkeisenä päivänä. Edelliseltä kaudelta oli jäljellä lähinnä puoli ämpärillistä auringonkukansiemeniä ja muutama talipallo. Kauppalistalla onkin siemensäkin, pähkinöiden ja talipötköjen hankinta. Heti siementarjoilun avauduttua paikalle lensi tali-, sini- ja kuusitiaisia. Myös käpytikka ja närhi ovat viime päivien vakiovieraita.


Kesäkukka-amppeleiden tyhjiin koukkuihin olen kantanut lyhtyjä. Sisäänkäynnin terassin ison lattialyhdyn putsasin ja maalasin kesällä uudelleen. Siihen on tarkoitus piakkoin virittää valosarja. Aktiivisen kynttiläkauden alkaessa kävin myös läpi kynttilävarastoni. Sisällä tulee poltettua enimmäkseen tuikkukynttilöitä, joten päätin vähentää mittavaa pöytäkynttilämäärää polttamalla niitä ulkolyhdyissä. 

Pöytäkynttilöille pitää vain muistaa laittaa palamaton alusta, sillä monet kynttilät valuttavat ja loppuvaiheessa lässähtävät pitkin lyhdyn pohjaa. On helpompi ottaa lyhdystä pois vaikkapa foliosta taiteltu alusta, kuin rapsuttaa sulanutta ja jähmettynyttä steariinia lyhdyn pohjalta.


Jossain puutarhalehdessä oli hyvä vinkki laittaa havuille ja muille ikivihreille valmiiksi tuet jo tässä vaiheessa kevään varjostusverkkoja varten. Nythän tuet on helppo painaa sulaan maahan. Kevään jäästä koppuraiseen maahan ja lumen alas painamiin oksiin on välillä ollut vaikea virittää verkkoja. Vaikka olen kiinnittänyt suojia pyykkipojilla, tuuli on niitä riepotellut ja toisaalta verkkojen helmat ovat jäätyneet maahan kiinni. 

Metallisia oksatukia vapautuu syksyisin muualta puutarhasta, joten laitoin niitä suojattavien havujen ympärille siten, että tukien päälle on helppo virittää ja kiinnittää suojaverkot. Keväällä sitten nähdään, miten vinkki toimii.

Rhodoissa on jo nuput valmiina.

Sunnuntaina on isänpäivä. Iloista juhlapäivää siis kaikille isille ja isien läheisille. Ja jollei ole isää juhlilttavaksi, aina voi pullakahvit keittää ihan vaikka itselle iloksi.


56 kommenttia:

 1. Tinttejä muistetaan ruokinnalla täälläkin, ihan vararikkoon asti! ='D

  Kiitos hyvästä vinkistä, tuosta havujen talvisuojausta koskien!

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tinttien ruokkimiseen saa rahaa palamaan. Auringonkukan siemenet ovat vielä kohtuullisen hintaisia, mutta pähkinät kalliita. Tintit ovat hyödyllisiä ja puutarhalle tärkeitä, ilman niitä voi elämä tulla paljon kalliimmaksi.
   Hyviä vinkkejä on ilo jakaa.

   Poista
 2. Linnut ovat niin ihania seurattavia ja hyödyllisiä koko puutarhalle, että niistä on hyvä pitää huolta.
  Mä seurailen joka päivä työhuoneen ikkunasta lintujen touhuja. Nyt niillä riittää syötävää pihlajissa ja muissa siemenissä, mutta ihan just mäkin laitan niille ravintolan pystyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintujen touhuja on kiva seurata. Välillä unohtuu ihan kesken muiden hommien katselemaan niiden temppuja. Ymmärtäisipä, mitä toisilleen sanovat, kun eri lajit samanaikaisesti sattuvat samalle ruokintapaikalle.

   Poista
 3. Meilläkin aloitettiin jo lintujen ruokinta. Kyllä hyö tosiaan osaavat tulla ruokaa pyytelemään :)
  Hyvä idea laittaa nuo metallikehijot jo valmiiksi. Taidampi itsekkin laittaa, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä vinkkejä on ilo jakaa. Samoin lintujen touhuja on mukava katsella. Sopivaa tekemistä puutarhan vaipuessa talven syliin.

   Poista
 4. Minäkin aloitin lintujen ruokinnan samoihin aikoihin, kun tuli se lumipyrykin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa huomata, että täällä on niin paljon lintujen ystäviä.
   Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Hyvät vinkit!
  Ja hyvää isänpäivää teidän ukkokullalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukkokulta on laiska juhlimaan mitään merkkipäiviä. Sen sijaan minun isäni kanssa mennään huomenna kahvittelemaan. Tein hänelle tänään kakun.

   Poista
 6. On aloitettu lintujen ruokinta. Laudalla onkin käynyt aika vilske. Surullisen rankka vuosi ollut heillä. Toivottavasti ensi vuonna parempi. Meillä mökillä oli parissa pöntössä kuolleita poikasia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillisen kova vuosi linnuilla on ollut. Siksipä tarvitsevat nyt ihmisten apua. Hienoa, että sinäkin olet mukana jeesaamassa.

   Poista
 7. Meilläkin saapuivat punatulkut heti kun asennettiin lintulauta paikoilleen. Tiaiset ovat jo pomppineet tienoilla pitkään. Linnunpöntöt on siivottu ja vaari vaihtoi sammaliakin, sillä pönttöön jääneet olivat tosi märkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, teillä on jo punatulkkujakin vieraillut. Viime kevättalvesta niitä näkyi pitkästä aikaa täälläkin. Toivottavasti tulevat uudelleen.

   Poista
 8. Kiitos vinkistä! Olen miettinyt miten saan hyvät tuet alppiruusujen ympärille keväisiä varjostuskankaita varten. Pensastuethan on mitä parhaimmat siihen tarkoitukseen.

  Lintujen ruokinnan aloitin samoihin aikoihin, kova on kuhina ruokintapaikalla ja selkä vääränä saa kantaa ruokaa, jo toinen 25kg säkki siemeniä on menossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rhodoille nuo metalliset oksatuet ovat omiaan. Nyt saa kunnolla viritettyä verkot keväällä.
   Oho, jo toinen säkki menossa. Meillä sentään vasta ensimmäinen. Toisaalta teillä taitaa olla lääniäkin enemmän.

   Poista
 9. Noita lintujen ruuan haku puuhia on mukava seurata! Leppoisaa lauantai-iltaa sinne❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Tänäänkin tinttejä oli yhden talipötkön kimpussa kerralla 8.

   Poista
 10. Meillä on ruokinta myös alkanut. Monta pussillista on jo ruokaa mennyt. Pitääkin laittaa noita metallitukia havujen ympärille. Ovat vielä laittamatta. Kiitos muistutuksesta. Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metallitukivinkki tulee nyt oivalliseen aikaan, kun ne saa hyvin pystyyn sulaan maahan.

   Poista
 11. Lintujen ruakinnan oon kans jo aloottanu. Klasista näköö lähes ilimaaset elävät kuvat joka päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä meinaa tulla kiire, kun unohtuu mielenkiintoista tintti-tv:tä tuijottamaan.

   Poista
 12. Ruokinta aloitettu - väliaikaiset pakkaset ja isotkin lumipeitteet ikään kuin vaativat huolenpidon aloittamista. Kävijöitä onkin riittänyt :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on tungosta ruokailupaikalla. Kiva seurata lintujen touhuja.

   Poista
 13. Toki on meilläkin ulkolinnut hyvässä huolehdinnassa! Niin iloista on seurata tirppojen lentelyä ruokinta-automaatilla ja talipötköissä.

  Olipa hyvä vinkki siivota linnunpöntöt näin syksyllä! Taidan ottaa sammalta pussiin, ja fyllätä jo valmiiksi lämpöinen petipaikka talven öitäkin varten. Tulee vaihdettua petivaatteet pihan iloisille ja hyödyllisille ystäville!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oivallinen elämänjärjestys, kun puutarhakauden päättyessä saa siirtyä tintti-tv:n pariin.

   Poista
 14. Meilläkin on ruokinta alotettu. Närhit mokomat syövät rasvamakkaran muutamaan päivään. Nyt on punatulukkuja jostain syystä näkyny paljon. Ei vielä lyhettä oo laitettu, syövät auringonkukansiementä muasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä käpytikat popsivat talipötköt hetkessä. Lähetäpä muutama punatulkku tännekin. Niitä täällä ei ole vielä näkynyt.

   Poista
 15. Meilläkin ruokaa on ollut tarjolla linnuille jo muutaman viikon, ja hyvin on maistunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin maistuu siemenet ja talituotteet. Kiitoksena tarjoavat mukavaa viihdettä.

   Poista
 16. Kiitos muistutuksesta! Lintulauta on laitettu, mutta ruoka on vielä jäänyt ostamatta. :) Mukavaa sunnuntaita ja isänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos näin jälkikäteen! Isänpäivä on kahviteltu.

   Poista
 17. Meidä tintit istuu ikkunalaudalla ja tuijottavat sisään mörtsin näköisinä - pitäisiköhän tehdä niille siemenkaakkua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita nyt pian tinteille sapuskaa. Muuttavat muuten muualle ja kukas sitten syö puutarhassasi haittaötököitä.

   Poista
 18. Pikkulintuja ei ole täälläkään unohdettu ollenkaan, eväitä kaikenlaisia heille on laitettu. Ihanaa niiden puuhia on sisältä seurata.

  Mukavaa isänpäivän iltaa sinne teille myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tintit on hauskoja tyyppejä. Monet naurut ollaan jo saatu aamukahviaikaan tinttejä seuratessa.

   Poista
 19. Me olemme myös aloittaneet lintujen syötön.

  Mukavaa Isänpäivän iltaa sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi, isänpäivä on kahviteltu ja tintti-tv:n seuraaminen jatkuu kevääseen saakka.

   Poista
 20. Olipa hyvä vinkki tuo tukien asettelu nyt ennen routaa. Viime keväänä pikkuhavut kärsivät toukokuun auringon porotuksesta.
  Hyvää isänpäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä rhodot olivat keväällä koetuksella, kun en saanut niille kunnolla suojia. Tukien ansiosta homma tulee nyt hoitumaan helpommin.

   Poista
 21. Minä olen ajatellut tuunata vanhaan tuikkukynttilälampettiin linnuille ruokapaikan. Pitää vielä vähän miettiä toteutusta. Viimeinen kuvasi on oikea piristyspläjäys pimeään iltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä idealta. Laita sitten kuvia toteutuksesta, jos vaikka saisi siitä vinkkejä omaan käyttöön.

   Poista
 22. Tämä olikin hyvä muistutus!

  VastaaPoista
 23. Lintuja emme syötä kun asumme rivarissa ja mökillä emme vielä ainakaan ole suunnitelleet sellaiseen alkavan kun emme ole siellä aina. Minä laitan aina vapautuvat tuet tähän aikaan paikoilleen. Nyt se on todellakin helppoa kun maa ei ole jäässä. Hieno idea sinulta jakaa tämä asia. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monissa rivareissa ja kerrostaloissa lintujen ruokinta on kielletty ihan ymmärrettävistä syistä. Toivottavasti pääset nauttimaan tinttien touhuista ilman omaa ruokintapaikkaa.

   Poista
 24. Hyvä postaus. Kiva tuo vinkki pöytäkynttilöistä. Hyvää uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet pöytäkynttilät palavat jopa pidempään, kuin lyhtyihin myytävät öjykynttilät. Kannattaa kokeilla, jos niitä omista nurkista löytyy.

   Poista
 25. Pihlajan ja kuusaman kaadon seurauksena meillä ei ole oikein sopivaa paikkaa, mihin ripustaa talipalloteline. Pitäisi etsiä jostain joku kiva hökötys siihen hommaan. Väliaikainen paikka kyllä löytyy, joten pitäis pian ostaa talipalloja, että saadaan taas ruokinta alkamaan. Naapurin siemenbaari on ollut jo tovin avoinna, joten ei ole meidän tintit nälkään kuolemassa onneksi. :) Mukavaa uutta viikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on keittiön ikkunan läheisyydessä puinen lintumökki,joka on kiinnitetty maahan juntattuun puiseen aitatolppaan. Aiemmin otin sen kesäksi pois, mutta nykyisin saa olla paikallaan kesälläkin. Punainen mökki tolpan päässä on ihan kiva koriste. Putaan vain ruokintakauden päättyessä siemenet ja lintujen jätökset pois.

   Poista
 26. Meillä lintujen ruokintakausi aloitettiin jo lokakuussa. Melkoinen kuhina tirpoilla kävikin heti ensimmäisestä ruokintapäivästä lähtien.
  Mukavaa alkanutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äkkiä tieto kiirii, että siemenbaarit ovat avautuneet. Iloista kuhinaa on kiva seurata.

   Poista
 27. Meilläkin lintujen ruokintakausi aloitettiin pari viikkoa sitten ja vilinää on lintulaudalla ollut. Pihlajanmarjat ovat myös hävinneet viime viikkoina suurelta osin parempiin suihin. Hyvää viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 28. Eilen illalla pimeällä vielä vein tuon taliripustimen, mutta kookoshasselikakkua on meillä ollut tarjolla jo kuukauden, ja siitä saavat syödä niin oravat kuin linnut. Kuusiaidassamme asuvat arat mustarastaat, niille on järjestetty maasyöttö aidan liki. Lisäksi sain yhdeltä biologilta neuvoa niiden rasvatankkaukseen eli kaikki on vietävä kylmänä aikana aamuulla, sillä mustarastaan nokka ei kestä jäätynyttä!

  Kaiken lisäksi on kolme syöttöautomaattia erilaisai jyviä sekä yläterassilla turvallinen syöttöpytä, jossa pikkutaloja täynnä maapähkinöitä, aruringonkukan siemeniä ja joskus jopa hasseleita. Tästä ei tingitä!

  <3

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!