torstai 4. tammikuuta 2018

Vinkkilistan purkua

Pisarat pyykkinarulla

Olen vuosien ajan kirjannut työpöydältä löytyvään "vinkkivihkoon" mieluisten kasvien nimiä, joihin törmään lukiessani blogejanne ja ylipäätään netissä seikkaillessani. Alkuun laitoin vain kasvin nimen, mutta sitten lisäsin myös lähdetiedot, jotta myöhemmin olisi helppo käydä lukemassa lisätietoa vinkkilistaan kirjatusta kasvista. Joulun välipäivinä sain vihdoin aikaiseksi kahlata vihko läpi ja tehdä niistä luettelo tietokoneelle. Etsin kasvien latinankieliset nimet ja aakkostin luettelon niiden mukaan.

Aika moni kasvi on blogienne kautta löytänyt tiensä puutarhaani ja niiden nimet poistin vinkkilistalta. Aika moni on edelleen vuoroaan odottamassa ja moni unelmakasvi on ajan kanssa osoittautunut tavalla tai toisella sopimattomaksi omaan pihaan. Listan läpikäyminen selkeytti taas kerran ajatuksia. Jokaista haluamaansa kasvia tuskin yhden elämän puitteissa on mahdollista hankkia, eikä kaikkien unelmien ole tarkoituskaan toteutua. Unelmat sinällään jo ovat tarpeellisia ja eteenpäin kantavia.

Loistokärhö - Clematis 'First Love' (Kuva lainattu Flörin sivuilta)

Kirjasin ylös niitä kasveja, joille voisin tarjota mahdollisuuden kotiutua puutarhaamme tulevana kasvukautena. En sano kesänä, koska annan itselleni luvan kasvien hankintaan ja istuttamiseen keväästä syksyyn. Ilman suurempia paineita.

Päällimmäisenä mielessä on Versoja Vaahteramäeltä -blogista 24.8.2017 bongaamani loistokärhö First Love. Kun nyt vuosien harjoittelun jälkeen alan vihdoin tulla tutuksi kärhöjen kanssa, enkä niitä heti ensimmäisen kasvukauden aikana saa tapetuksi (ainakaan kaikkia), uskaltaudun metsästämään tuota valkoista kaunotarta omaan puutarhaan. Ihan tarkkaan en vielä sen sijoituspaikkaa tiedä, mutta pientä ajatuksenpoikasta takaraivossa kyllä on. 

Rusokirsikka - Prunus sargentii (kuva netistä)

Pikkuinen puutarhani Sametti Hortensia kirjoitti 27.12.2017 Kirsikankukkasia postauksessaan upean ylistyksen kirsikkapuille. En tiedä, kuinka suuri neliöiltään Sametti Hortensian puutarha kokonaisuudessaan on, mutta sen tiedän, ettei kuitenkaan kovin suuri. Siinä mielessä jaksan kerta toisensa jälkeen ihmetellä ja ihastella, miten valtavan määrän kasveja ja usein vielä varsin harvinaisia kasveja hän on puutarhaansa saanut mahtumaan. Sametti Hortensian objektiivinen ja sinnikäs asenne erikoisuuksien kasvattamisessa pienellä pihallaan luo minuun uskoa, että moni asia on omassakin puutarhassa mahdollista, jos vain rohkeasti lähden kokeilemaan. 

Unelma vehreästä ja monikerroksellista puutarhasta toteutuu istuttamalla puita, pensaita, köynnöksia ja perennoja toinen toistensa lomaan. Sametti Hortensian postaus innosti minua hankkimaan puutarhaani koristekirsikka Accoladen kaveriksi rusokirsikan. Tämä hankinta olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten, mutta mitäpä tekemättömiä töitä jälkikäteen suremaan. Olkoon uuden kirsikan aika tänä vuonna. 

Pallohortensia - Hydrangea arborescens 'Pink Annabelle' (Kuva netistä)

Pienen pihan suuria unelmia -blogissa (8.8.2016) Kurjenkello kertoi äitinsä puutarhasta ja siellä sudenporkkanan seurassa kasvoi vaaleanpunainen unelma eli pallohortensia Pink Annabelle'. Hortensioista tykkään valtavasti. Kolme syyshortensiaa sai toissa kesänä seurakseen Mustilanhortensian ja ajattelin, että tässähän nyt on riittävästi hortensioita minun pihaani. Mitä vielä, aina on tilaa yhdelle hortensialle, kun laittaa mahtumaan. Onpa mainiota pyörtää omia päätöksiään ja mahduttaa uusia kasveja vanhojen lomaan.
 
Punaluppio - Sanquisorba officinalis 'Red Thunder' (Kuva netistä)

Punaluppioon olen törmännyt useammankin kerran, mutta vinkkivihkosta on jäänyt lähdetieto kirjaamatta. Punaluppio on vanha rohdoskasvi ja se on myös erinomainen leikko- ja kuivakukka. Alku- ja keskikesällä kukkijoita puutarhassa riittää, mutta loppukesän kukkijoiden joukkoon sopii hyvin uusia tulokkaita.

Punaluppiosta sanotaan netissä: "Huomiota herättävä, pitkään loppukesällä kukkiva ryhmäperenna. Tuuhea kasvusto. Pienet, tummanpunaiset kukat. Kaunis lehdistö. Korkeus 60-100 cm. Aurinkoinen – puolivarjoisa kasvupaikka. Niukka-keskiravinteinen, kostea, läpäisevä multa. Istutusetäisyys 50-60 cm."

Syyskimikki - Actaea simplec 'Brunette' (Kuva netistä)

Syyskimikki 'Brunette' on jo pitkään ollut hankintalistalla. Viime kesänä sellainen melkein jo pääsi ostokoskoriin ison puutarhaketjun pihamyynnistä. Toisen asiakkaan kanssa pyörittelimme kympin maksavia taimia ja siinä ohessa myös päitämme. Kaikki Brunetet, kuten muutkin kasvit, tuolla pihamaalla suorastaan huusivat vettä. Viime kesä oli varsin märkä, joten olisiko henkilökunta laskenut taivaallisen kastelun varaan ja keinokastelu oli sitten jäänyt tekemättä. 

Kovasti minun kävi sääli Brunettea, mutta on riski ostaa kenties pitkäänkin rutikuivana ollut kasvi ja katsoin kympin siitä riskistä olevan minulle liikaa. Tiedän kyseisen firman kantavan myymättä jääneitä kasveja jätelavalle. Sopivalla alennuksella voisin ostaa vähän huonokuntoisemmankin kasvin ja koittaa sen pelastustoimia kotipuutarhassa. Miksiköhän yritykset mieluummin heittävät tuotteita jätelavalle, kuin myyvät alennetulla hinnalla? Minusta se on hirvittävää tuhlausta, mutta ehkä siihen jokin pätevä syy löytyy. 

Minulla on ennestään syyskimikki 'White pearl', joka ei ole koskaan ehtinyt avata nuppujaan. Olen istuttanut sen ohjeiden mukaan puolivarjoisaan paikkaan. Jossain blogissa Brunette oli istutettu kohtalaisen aurinkoiseen ja lämpimään paikkaan ja se viihtyi siinä hyvin. Ajattelin kokeilla Bruneten suhteen valoisaa istutusta, jotta se ehtisi kukkia. Kunhan nyt ensin sellaisen saan hankittua.

Sinivuokon lehdet jouluna.

No, niin. Nyt on kesän suunnittelu aloitettu ihan konkreettisesti. Seuraavaksi ohjelmassa olisi kylvösuunnitelman teko, kesäkukkasuunnitelma ja kasvarissakin tulee keväällä muutoksia. Sisältä on joulukoristeet jo riisuttu. Keittiössä on vielä joulunpunaiset verhot ja liina, mutta punaisesta väristä tykkäävänä ne saavat toistaiseksi olla piristyksenä. Pihamaalta lähtevät jouluvalot tulevana viikonloppuna. Ostin alennusmyynnistä hehkulamppuja muistuttavan valosarjan, jonka aion ripustaa pergolaan. Pimeyttä vastaan täytyy vielä jonkin aikaa taistella, joten ihan kaikista valoista ei tarvitse luopua.
 

36 kommenttia:

  1. Ihaalen aina sun perusteellisia toimintatapoja, joista on sulle ja meille lukijoollekki, palio hyätyä. Kivat kasvit on hankintalistalla. Mäki haluaasisin tuan kärhön, hiano ku mikä. Punaasta pallohortessaan oon kokeellu, kuali ekana talavena. Kimikkiä o ja ne tosiaanki vois istuttaa aika valoosehen paikkahan. Ei kuitenkaa paahteesehen ja kosteutta pitää olla enemmä, leheret kärsii herkästi kuivuuresta, mutta kukinta o varmempaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se olikin sinun Brunettesi, joka oli aika valoisalla paikalla. Nyt muistan. Luulen, että minulta löytyy sopivan valoisa ja kostea paikka Brunetelle.
      Olisiko Pink Annabelle tavallisia sukulaisiaan arempi? Varmaan. Aion kokeilla. Menee sitä rahaa turhempaankin. Ja jollei menesty, tietää ainakin yrittäneensä.

      Poista
  2. Ihana postaus, ihanine haaveineen ja suunnitelmineen! 😃

    Minä haaveilen kiristekirsikkapuista. Haluaisin johonkin meidän tontin nurkkaan "japanilaisen kirsikkapuiston ". Saas nähdä, tuleeko haaveesta koskaan totta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno haave, eikä edes mahdoton toteuttaa, jos tontilla on tilaa. Istuta vaikka ensin yksi puu. Siitä se lähtee.

      Poista
  3. Ihanat haaveet. Taatusti hyviä hankintoja! Nuo kirsikat ovat ihania. Onkohan noilla koristekirsikoilla sama ominaisuus kuin varsinaisilla kirsikoilla, että kuivattavat alaoksia ja kasvavat korkeutta kohti taivasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oikein tunne koristekirsikoiden ominaisuuksia, mutta ymmärtääkseni ne eivät Suomessa kovin korkeiksi kasva. Kannattaa varmaan kysyä jostain puutarhaliikkeestä tuosta alaoksien kuivumisesta.

      Poista
  4. Haaveita ja suunnitelmia pitää aina olla vaikka vain osa niistä toteutuisi.
    Todella kaunis tuo 'First Love'. Meillä valkokukkaiset loistokärhöt eivät valitettavasti ole toistaiseksi menestyneet, mutta kokeilu jatkuu siitä huolimatta.
    Kirsikkapuiden hankinta on minunkin hankintalistallani. Tuulinen piha tosin asettaa niidenkin menestymiselle omat haasteensa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kärhöjä saa sen verran edullisesti, että niitä raaskii hankkia myös kokeiltavaksi. Jokin värikäs kärhö on myös suunnitelmissa. Ehkä Etoile? Muistelen sinulla olleen myös sellainen.

      Poista
  5. Haaveilu on ihanaa :) Sinä jo porskuttelet kohti seuraavaa kesää -tässähän tuntee itsensä aivan jälkeen jääneeksi meillä vallitsevan joulutunnelman keskellä :) Me otamme ulkovalot vasta helmikuun lopulla pois. Siihen asti on niin pimeää. Hyvää viikon jatkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna joulutunnelma oli kaikin puolin laimea, joten siinä yksi syy siirtyä suoraan kesäaatoksiin. Kaikkia valosarjoja en suinkaan vielä korjaa pois. Vain varsinaiset joulukuuset (meillä joulutuijat). Itse asiassa viritin yhden uuden valosarjan pergolaan. On niin uskomattoman pimeää päivälläkin.

      Poista
  6. Tuosta vinkki-listasta löytyi aivan upeita ihanuuksia! Sametti ja hortensian kirsikka-postaus sai minut vakuuttuneeksi keväisestä kukkapilven hankkimisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitenkähän tässä edes malttaa kesää odottaa, kun jo nyt kirsikankukat ja muut ihanuudet polttelevat mielessä.

      Poista
  7. Kiva idea kerätä vinkkilistaa, taidan toteuttaa samanlaisen. Monasti näkee jotain tosi suloista, mutta sitten ajan kanssa unohtaa.

    Rusokirsikka on viihtynyt hyvin täällä V-vyöhykkeellä useamman vuotta. Myös se tappotalven 2015/2016. Se on jo kolmisen metriä korkea, mutta huikeaa kukintaa ei ole vielä ollut. Näytekukkia kuitenkin. Pitäisi varmaan lannoittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä se vinkkivihkoni saikin alkunsa, kun en muutaman päivän jälkeen enää muistanut, mitä ja missä jotain olin bongannut. Muistin vain, että jotain kaunista jossain.

      Poista
  8. Ompas mainio idea laittaa muistiin aina nuo kasvit ja vielä lähteensäkkin :) Toivotaan ihanaa ja pitkää kasvukautta tälle vuodelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin toivomme. Onneksi ei näin etukäteen koskaan tiedä, millainen kesä ja kasvukausi on tulossa. Jälkikäteen taas muistot kultaa vuodet.

      Poista
  9. Minulla on kasvanut rusokirsikka pari vuotta, ostin Mustilasta pienen piiskan kun edullisesti sai. Ekana talvena se paleltui (se kuuluisa tappotalvi) mutta onneksi oli omajuurinen taimi, juuresta versoi uusi kasvu. Lehdet on syksyisin upeat vaikka kirsikka on vasta reilun metrin korkea. Tuo 'Annebelle' on minunkin hankintalistalla, väri on vaan niin söötti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustilan rusokirsikoita minäkin netissä katselin. Josko sen kirsikan puitteissa saisi vihdoin tehtyä retken Mustilaan.
      Annabelle on herkullisen värinen. Näen sen jo mielessäni omassa puutarhassa.

      Poista
  10. Kolmas kesä toivottavasti toden sanoo, eli minulla on syyskimikki ilmeisesti White pearl ja nyt toivon siltä ensi syksynä myös kukkia.
    Olen minäkin yrittänyt joitain kasvien nimiä laittaa muistiin mutta ei se ole oikein toiminut.
    Pink Annabelle on myös minun listallani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun syyskimikkini tekee kyllä kukkavarsia, mutta nuput eivät koskaan ehdi aueta. Ja se on ollut jo monta vuotta puutarhassani.
      Ensi kesästä tulkoon Pink Annabelle -kesä!

      Poista
  11. Voi miten kivoja haaveita ja suunnitelmia! Tuo loistokärhö on kyllä upea! Mukava kun on kevättä odotellessa tuollainen lista josta voi katsoa mitä kaikkea sitä onkaan meinannut jossain vaiheessa laitella..loistava onkin tuo listalle kirjoittaminen, ei noita kaikkia ihanuuksia muuten muista, kun niitä on niin paljon:) Mukavaa viikon jatkoa sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi vinkkivihkoon merkitsemistä. Tai minkä nimen sille muistiinpanolistalle sitten antaakaan. Mitenkään niitä kaikkia blogeista ja netistä bongattuja ihanuuksia ei kauaa muista.

      Poista
  12. Kyllä on kauneutta siun hankintalistalla ja suunnitelmissa! Tuo rusokirsikka on miullakin ollu mielessä, vaan oon eppäilly sen pärjeemistä tiällä. Uskallan ehkä kokkeilla, kun Tita vitos vyöhykkeellä on suanu sen säilymään. Kyllä muistiinpanot helepottaa monta assiita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina rohkaisee, kun joku kertoo omista onnistumisistaan. Nyt vain kokeilemaan rusokirsikkaa.

      Poista
  13. Tosi hyvä idea tämä kirjaaminen ylös mukavista kasveista mitä on bongannut muiden blogeista. Kohta se taas alkaa. Ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut, että toisten blogeista bongatuilla kasveilla on hyvät mahdollisuudet selviytyä myös omassa puutarhassa. Monen monta ihanuutta on sillä tavoin meille muuttanut.

      Poista
  14. Ihania kasvihaaveita! Minäkin haluaisin tuon kärhön, niin kauniisti se kukki äitini luona. Itsekin olen kirjoitellut papereille ylös lehdistä, kirjoista ja blogeista löytämiäni toivekasveja, mutten ole saanut koottua niitä yhteen koneelle. Yksi lista kyllä selkeyttäisi tilannetta. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin aamulla blogiasi lukiessani juuri tuon First Loven ja se vain vahvisti intoani saada sellainen puutarhaani.
      Ihan mahdotonta löytää jossain lehdessä näkemäänsä kasvia myöhemmin. Minulla on tapana taivuttaa lehden sivuja auttaakseni myöhempiä etsintöjä, mutta ei se toimi. Vinkkivihkoon ne on kirjattava, yhteen paikkaan, josta löytyvät.

      Poista
  15. Kiva idea tuo systemaattinen vinkkien kirjaaminen. Minäkin kirjailen blogissa esille tulevia kukkia ym mutta sitten ne laput vaan häviävät jonnekin. Blogeista todellakin saa hyviä vinkkejä ja usein kirjoittajilla on kasveista jo kokemusta. - Mukavaa viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisten blogeista bongatuilla kasveilla on tosiaankin se etu, että silloin niistä on usein ihan konkreettisia kokemuksia ja kasvatusvinkkejä. Monta kaunista kasvia olen lehdissä ja netissä nähnyt, mutta ei niitä kaikkia sittenkään kannata omaan puutarhaan ostaa ja istuttaa.
      Mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  16. Ihania kasvihaaveita! Mainio ajatus tuo kiinnostavien kasvien ylösmerkkaaminen. Pitääpä ryhtyä jatkossa samaan. :) Hyvä kun muistutit joulukoristeiden poistosta, se meinasikin unohtua. Mukavaa viikonloppua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saapa nähdä, millaisia kasvihaaveita tässä vielä syntyy, kun vasta ollaan tammikuussa.
      Ei kai niiden joulukoristeiden poistamisella mitään kiirettä ole. Monet pitävät Nuuttiin saakka. Minä tapaan nykyisin siivota joulun pois loppiaisen tienoilla viimeistään.

      Poista
  17. Todella hieno listaus ja idea kokonaisuudessaan. Mutta myös pelotta, kun haluaisi keskittyä pelkästään ruusuihin. Vanhat perennat kelpaavat, mutta saan lisää joka kesä, kun ystävät tuovat tuliaisia. Näin lahjat vaihtuvat. ...Nauratti sinun viimeisin kommentti kesävieraista ja ruusunlehdistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusut ovat ihania ja mielelläni hankkisin niitä lisääkin. Ei vain ole oikein sopivia paikkoja ruusuilla. Tappotalvena kuolleen Pohjantähden tilalle houkuttelisi hankkia uusi.
      Tarina ruusuja popsivasta miehestä oli hauska.

      Poista
  18. Minäkin olen blogeista saanut monia hyviä ideoita! Minullakin on vihko, johon kirjaan tehtäviä asioita, vinkkejä ylös. Tosin siinä on muitakin kuin puutarha-asioita. Monessa blogissa on suunnittelu heti vuoden vaihtuessa aloitettu!

    VastaaPoista
  19. Voi ihanaa, olen niin iloinen, että olet innostunut hankkimaan rusokirsikan ❣ Ja vielä iloisempi jos olen edes pikkuisen voinut innostaa kirsikan hankintaan kun olen saanut ilostusta ja ajatuksen voimaa sinun blogisi kirjoituksista! Kiitos ja halit!

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!