tiistai 2. tammikuuta 2018

Taas mennään


Tästä se taas lähtee. Vuosi on vaihtunut ja meidän nurkilla se tapahtui melkoisessa paukkeessa ja ryskeessä. Selvästikään ei oltu köyhiä eikä kipeitä, sillä ilma oli sakeanaan ilotulitteiden hajua ja taivaalta leijuvaa tuhkaa ja kipinöitä. Keppejä, pahvisylintereitä ja paperia pääsee taas ahkerasti puutarhasta siivoamaan. Tosin aamuyöstä satanut lumi peitti hetkeksi ilotulitteista syntyneen sotkun. 


Kylän kujilla ja raiteilla tapahtunut paukuttelu olisi ollut huomattavasti näyttävämpi ja tarjonnut iloa laajemminkin, jos se olisi keskitetty kylän keskustaan. Pienen kylämme keskusta sijaitsee mäen päällä, josta ammuttuna raketit näkyisivät todella kauaksi. Siellä on hyviä tasanteita niin ihmispaljoudelle kuin turvalliselle rakettien ampumisellekin. Vaan minkäs sille mahtaa, että jokainen suomalainen haluaa ampua omat paukkunsa pihatiensä tuntumassa. Muutenhan voisi vaikka joutua tutustumaan etäisempiinkin naapureihin. Eikä pääsisi rehvastelemaan sillä, kuka on eniten raketteihinsa rahaa laittanut.


Juuso värjötteli kuudesta alkaen pitkälle yli puolen yön vierashuoneen sängyn alla. Annoin kissan täristä rauhassa ja lähdin kameran kanssa vähän ennen puolta yötä pihamaalle. Olin illan mittaan tankannut oppia ilotulituksen kuvaamisesta, mutta ei se edelleenkään nappiin mennyt. Silti olen iloinen näistäkin räpsyistä.


Uudenvuoden aattoaamuna pihasta löytyi ikävä yllätys. Rajatuijien kupeessa oli karvainen ja osin vereslihalle kaluttu raato. Luulimme ensin sitä naapurin kissaksi, mutta isokokoinen jänis näytti olevan kyseessä. Otin kuvan raadosta, mutta en halua sellaista kuvaa tänne laittaa. Mietimme, mikä eläin on tappanut jäniksen ja käynyt sitä syömässä. Nostin raadon jätesäkkiin ja roskalaatikkoon. Valkoisenruskeita karvatuppoja on edelleen tuijien alustalla runsaasti.


Ensimmäinen siemenluettelo tipahti postilaatikkoon kera vuoden ensimmäisen puutarhalehden. Kyllä polttelee näppejä näitä selaillessa, mutta silti kannattaa pitää maltti mielessä. 

Luin muutama päivä sitten vertailusta, jossa mm. keijunmekon siemenet oli kylvetty tammikuun lopussa ja seuraavat kuukauden myöhemmin, molemmat siemenet samasta erästä. Maaliskuun puolivälissä taimet olivat samankokoisia. Kokeilu oli tehty ilman keinovaloa. Siemen tarvitsee tietyn määrän valoa itääkseen ja kasvaakseen kunnon taimeksi. Jos valoa ei ole riittävästi, ei aikainen kylvö tilannetta paljon paranna.

Syysmyrkkyliljat

Seuraavaksi on tarkoitus paneutua siemenhankintoihin ja muutenkin tulevan kesän suunnitteluun. Kaivoin jo esille Kivipellon Sailan syksyisen tomaattipostauksen, Versoja Vaahteramäeltä Riinan ihanan First Love -kärhöpostauksen ja Pikkuinen puutarha -blogin Sametti Hortensian muutaman päivän takaisen Kirsikankukkasia -postauksen. Jostakin tämä päässä risteilevän ideakaaoksen purkaminen täytyy aloittaa ja mainittujen blogien kasvivinkit ovat nyt päällimmäisenä mielessä ja ehkä myös toteutusvuorossa.

Positiivinen jouluruusu

Talvi ei ole täällä etelässä kunnolla edes alkanut, mutta tammikuuta kuitenkin jo eletään. Ollaan ikäänkuin vuoristoradan huipulla ja pian juna kiitää kohti kesää. Tämän jyrkän alamäen ennen seuraavaa nousua ja mutkaa voi hyvinkin käyttää kylvöjen suunnitteluun ja mahdollisiin kasvihankintoihin. Eikä mikään estä sitäkään, että viettää vapaa-ajat pötköllään puutarhakirjoja ja -lehtiä lueskellen. Vaan tästä se ihanuus taas alkaa. Tulkaa mukaan!
 

38 kommenttia:

 1. Ihanat noi rakettikuvat!♡

  https://jasukuvaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jasmin! Netistä löysin hyviä ohjeita ilotulituksen kuvaamiseen, ja niitä koitin sitten noudattaa.

   Poista
 2. Hienot kuvat sait raketeista. Täällä maallakin, missä tönö toistaan huutelee, kävi melkoinen pauke. Puolenyön raketit järven vastarannalla olivat hieno näky, sain nauttia räiskeestä ilmaiseksi turvallisen matkan päästä. Mutta naapurin vesseleiden aamu kolmeen kestänyt pommitus esti yöunet. Puutarhakirjoilla on sesonkiaika ja siemenluettelot kiinnostavinta luettevaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä vesselit aloittivat jo lauantaina ja ilmeisesti rakettirahat oli törsätty aattoiltaan mennessä, sillä tienoo hiljeni kahden maissa. Onhan se ilotulitus komeaa katseltavaa, mutta itse tykkään rauhallisemmasta menosta.
   Blogistaniassa on jo kylvöhommat alkaneet, joten nyt pitää olla tiukkana, ettei ihan hulluuksiin sorru.

   Poista
 3. Tästä se todellakin alkaa. Ihanaa ja mahtavaa < Voi, mieki odotan tuota kuvastoa saapuvaksi. Näytti olevan vaikka mitä ihanuuksia! Upeita rakettikuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luettelo on pullollaan kaikkia ihanuuksia. Ja se on vasta ensimmäinen siemenluettelo tänä vuonna.

   Poista
 4. En ymmärrä tuota rakettihommoo alakuunkaan! Myö köllähettiin ennen puoltayötä makkoomaan, ja uamulla herättiin jo neljän jäläkeen. Vuos ol vaihtunu!
  Miullekkin samat postit tul ja nyt pittää tarkkaan puntaroija mitä siemenii tilovaa. Kokkeilen tuas tuota hämähäkkikukkoo, en usseista yrityksistä oo suanu sitä itämään! Jos kellä on vinkki kertokee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olin aattoiltana tosi väsynyt, mutta siinä melskeessä oli turha mennä nukkumaan. Kahden aikaan tienoo alkoi hiljentyä.
   Pitäisi tosiaan ehtiä tekemään kylvösuunnitelma, ettei turhaan siemeniä tilaile. Niihin saa yllättävän paljon rahaa menemään. Hämähäkkikukkaa en ole siemenestä kasvattanut, vaan ostanut taimena. Niinpä en osaa sinua neuvoa. Toivottavasti joku antaa hyvät vinkit.

   Poista
 5. Nua rakettikuvat, o mun miälestä suarastansa loistavat!
  Mulla alakaa vuasi aina kuvakansiooren putsauksella. Siinä tuloo samalla kerratuksi erelline kasvukausi. Ihimeen palio kerkiää muutamas kuukaures unohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin putsasin uudenvuodenpäivänä kuvakansioita ja meinasin ihan unohtua viime vuoden kuvien pariin. Välillä jopa kasvien nimet unohtuu talven aikana, kun ei sen enempää kasvien kuin niiden kuvienkaan kanssa alituiseen puljaa. Muistuvat kyllä kevään korvilla taas mieleen. Onneksi niin.

   Poista
 6. Hienosti olet saanut ilotulituksen kuvattua. Meillä olemme naapuruston lapsiperheiden kanssa saaneet aika hyvin pakolliset tulitukset yhdistettyä tapahtuvaksi siinä 20-21 aikoihin. Vaikka kyllähän sitä pauketta silti riitti vielä pitkin yötä.
  Samaa kuvastoa olen täällä selannut, vaan vielä mieleni malttanut. Niin on pitkä tuo talvenselkä ja hidas kevään tulo täällä pohjoisemmassa, että hitaamminkin kiiruhtava kerkeää ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta iloa olisi enemmän, kun ampuminen yhdistettäisiin samaan paikkaan ja aikaan. Nyt kukin näki lähinnä sen, mitä itse tai naapuri ampui.
   Ei sitä valoa täällä etelässäkään nyt paljoa ole. Kuukauden voi hyvin vielä kylvöjä lykätä, ellei ole keinovaloa.

   Poista
 7. Veikkaan että jänis on kohdannut ketun, kettu kaluaa raadon kuin koira ja saattaa jättää osan syömättä. Meillä raatoja löytyy useinkin jopa ihan pihasta, siellähän jänikset liikkuvat.

  Kylvöjen kanssa pitää minunkin malttaa kun ei ole keinovaloa käytössä. Ei riitä valoa millään tammikuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kettua veikkasi isänikin. Selkäpuolelta jänis oli likimain kokonaan kaluttu, mutta maata vasten ollut vatsapuoli vielä "koossa". Samoin pää, joka oli jäänyt vartalon alle. Jäniksiä ja rusakoita pihassa liikkuu paljon. Kettuja en ole nähnyt, mutta yleisiähän ne ovat.

   Ajattelin itsekin olla kylvöjen kanssa maltillinen. Liian pitkä aika pitää purkkeja ikkunalaudoilla.

   Poista
 8. Voi suloisuus tuota jouluruusua! Samainen siemenaviisi tipahti meidänkin postilootaan, mutta tänä keväänä pidän pään kylmänä enkä tilaa mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pään kylmänä pitäminen on vaikeaa, mutta sellainen tarkoitus on minullakin. Jotain pitää tilata - tai ostaa suoraan kaupasta.

   Poista
 9. Upeat kuvat raketeista!
  Samoja lehtiä minäkin olen lueskellut, yritän pitää pään kylmänä siemenluetteloiden suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maltillisuus on näissä kasviasioissa aika hankalaa, mutta yritetään silti.

   Poista
 10. Samalla hauskaa ja pelottavaakin, kun jouluruusu kukkii pihalla talvella. Meillä ei lunta ole juurikaan ollut sulostuttamassa ja jopa laventeli on aika kivassa iskussa. Saapa nähdä, kuinka käy keväällä. Viime vuonna tuli kauhea lumimyräkkä äitienpäivän kohdalla. Vuodenajat alkaa olla enemmän ja vähemmän sekaisin. Ehkä tässä silti pitäisi suunnata jo alustavasti katseita kesään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin myös, miten erilaiset tuhohyönteiset ja kasvitaudit muhivat, kun ei ole laisinkaan pakkasia niitä kukistamassa. Vaan kesä tulee silti, oli talvi millainen tahansa.

   Poista
 11. Rakettikuvat ovat komeita, mutta tuota rakettien räiskimistä en kyllä ollenkaan ymmarrä.
  Mielestäni en ole ollenkaan nuuka, tosin en kyllä raaski ampua eläkerahojani taivaalle ennen vaikka ostan kauniin kukan tai taimen.
  Minulle riittäisi ihan hyvin sellaiset tähtisadetikut joita ennen kotipihallamme ilmaan heittelimme.Vieläkö mahtaa niitä olla myynnissä?
  Aikamoinen räiske täälläkin oli ja tuolla metsien takana Hervannassa kuului sellainen jyske, että tuntui kun sotaa käytäisiin. Mitenhän kaikki metsän eläimet tähän ryskeeseen suhtautuvat ja missä pensaikossa lymyilevät.
  Meidän kissat eivät tunnu tätä räiskettä pelkäävän tai ainakaan se ei näy mitenkään kissojen käytöksessä.Ovikellon soitto on ehkä se suurin pelon ja hätäännyksen aiheuttaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutkimusten mukaan myös luonnossa elävät eläimet kärsivät ilotulituksesta. Onneksi räiskettä kestää sentään vain yksi päivä vuodessa.

   Kaipa niitä tähtisadetikkuja edelleen valmistetaan ja myydään. Minulla on pari pakkausta tallessa, mutta unohdan aina ottaa ne uutena vuotena esille. Niistä tosiaan tulee lapsuus mieleen. Silloin niitä ripustettiin kuuseen roikkumaan sen palamisen ajaksi.

   Juuso on aina ollut hyvin paukkuherkkä katti. Myös ovikellon pimputusta se säikähtää ryntäämällä piiloon. Sen verran se on utelias, että pian se tulee katsomaan, kuka siellä ovella oikein on.

   Poista
 12. rakettikuvasi hienoja, mut siltikin minua eniten sykähdytti tuo jouluruususi. asumme tavallaan viiden asuinalueen "keskellä", puhelimme isännän kanssa raketteja katsellessa, et aivan kuin nuo asuinalueet kilpailisivat siitä, mistä ammutaan eniten ja isoimmat raketit, "kilpavarustelua" tämäkin. voi Juusoa! niin moni eläin on peloissaan värjötellyt piilokoloissaan. voitko uskoa, että Helmi ei pelkää yhtään rakettien pauketta, mut sitäkin enemmän kuumailmapalloja!
  kiitos kutsusta Between, suurella ilolla seuraan kevään edistymistä puutarhassasi:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten Helmi kuumailmapalloja pelkää? Niitä ei kovin usein edes näe ja kulkiessaan ovat useimmiten aika hiljaisia, laskuja ja nousuja lukuunottamatta.
   Kilpavarustelu minullekin tuli mieleen eri tahoilta taivaalle nousevia raketteja katsellessani. Parista tietystä talosta nousee joka vuosi suurimmat ja näyttävimmät raketit.

   Poista
 13. Upeita kuvia, niin hienoja nuo raketti kuvat! Ei menekkään kuin hetki kun ollaan jo siinä keväässä:) Oikein hyvää alkanutta vuotta 2018♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä on jo vahvasti mielessä ja ihan harmittaa, kun en ole ehtinyt tehdä kylvösuunnitelmaa. Vaan ehtiihän sen.

   Poista
 14. Hyviä kuvia sait otettua, minulla kamera lopetti yhteistyön juuri h-hetkellä enkä voinut enkä ehtinyt tutkiskella mistä johtui.
  Uskomatonta kuinka nopeasti vuosi taas meni... taas ollaan uudessa keväässä ja mieli alkaa askarrella noissa taimiasioissa. Se on totta ettei tosiaankaan kannata liian aikaisin kasvatella kun ne myöhemmin laitetut kuitenkin ottavat jossain vaihessa kiinni ne aikaisemmat. Minulla on oma tyylini ja omat tapani, ja kokeilunhalu, uteliaisuus ovat päällimmäisenä joidenkin kasvien osalta, ja joskus juuristo on tärkeämpi kuin maan päälliset kasvut. Aika jännää touhua, jossa mielenkiinto pysyy väkisinkin yllä.
  Odotellaan vielä niitä auringon ensi säteitä tälle vuodelle, silloin varmaan monissa blogeissa viherpeukkuja kutittaa kummasti, ja juurikin nuo siemenluettelot tuovat ensiapua siihen :)
  Mukavaa alkanutta vuotta sinulle Between <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämä alkaa olla samanlaista alkua ja loppua, oli sitten kyse päivästä, viikosta tai vuodesta. Samoin, kuin päivässä on vain aamu ja ilta, vuodessa näköjään tammikuu ja joulukuu. No, onneksi on tullut elettyä ihan täysillä ne välitkin.

   Sinun kylvösi ja taimikasvatuksesi on niin huikean hienoa ja esimerkillisiä, että minä täällä ihan mykistyn niitä seuratessa. Koitan myös poimia sinulta kaikki hyvät vinkit ja ottaa niistä oppia.

   Moni bloggari on jo aloittanut kylvöhommat ja selvästi innostusta on ilmassa. Tuntuu tosi mukavalta mennä valoa ja kesää kohti. Kyllä se aurinkokin sieltä taas ilmestyy näkyviin.

   Poista
 15. Minäkin ajattelin tilata jotain siemeniä Eestistä.Olen tilannut jo muutaman vuoden, vaikka ei kyllä pitäisi. Suunnitelmia on täälläkin jo paljon, että kiitos vaan kutsusta mukaan tullaan myös sinun blogisi myötä. Hyvää alkanutta vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerran olen tilannut siemeniä Virosta. Enimmäkseen käytän näitä kotimaisia siemenkauppiaita, mutta kiva on välillä kokeilla ja vertailla muitakin.

   Poista
 16. Ihana jouluruusu sieltä lumen alta varmaan muistuttaa että kyllä täältä tullaan.
  Oikein hyvää ja alkanutta kukkais-myönteistä vuotta 2018 kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinnikäs jouluruusu uhmaa pimeyttä ja vesisateita. Kevättä kohti ollaan menossa.
   Kiitos, samoin sinulle Sylvi!

   Poista
 17. Upeat ilotulituskuvat! Pikku hiljaa alkaa olla kevättä ilmassa, hyvä niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansu! Tosi mukavaa suunnata ajatukset kohti kevättä ja kesää. Ihana aika edessä.

   Poista
 18. Hienoja ilotulituskuvia!!!! Ja kyllä, nyt on hyvä aika suunnitella ja unelmoida kesästä, valmistautua sen tuloon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmien teko vihdoin aloitettu. Tai ei kai sitä tammikuun 3. päivä voi sanoa vihdoin. Hyvin ehtii myöhemminkin.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!