Kesäpäivät ovat valoisuuden puolesta pitkiä. Silloin päiväretkenkin aikana ehtii tutustua johonkin kohteeseen talvea paremmin, kun ajomatkat voi sijoittaa aamuun ja myöhäiseen iltaan. Runsaan vuoden kotona möllöttämisen ja tapahtumattomuuden jälkeen tuntui tärkeältä vähän tuulettaa itseään. Ajattelin, että kesän aikana voisi vierailla muutamissa kohtuullisen ajomatkan päässä sijaitsevissa kohteissa. Niinpä teimme Ukkokullan kanssa päiväretken Porvooseen.
Lämmintä riitti aamusta alkaen, kuten tänä kesänä kaikille on jo tullut tutuksi. Ilmastoinnin vuoksi ei autossa ollut liian kuuma, eikä Porvooseen meiltä niin pitkää matkaa edes ole. Saavuimme hyvissä ajoin joen toisella puolella sijaitsevalle pysäköintialueelle. Maksutonta tilaa oli valittavaksi asti ja reitti johti suoraan sillan yli vanhaan kaupunkiin.
Kiertelimme katuja ja kujia katselemassa. Aluksi väljyyttä oli mukavasti, mutta pian väkeä alkoi olla tungokseksi asti. Aurinko paahtoi täydeltä taivaalta, joten kovin pitkään ei tehnyt mieli missään varjottomassa paikassa seisoa. Kun lisäksi on miehen kanssa matkassa, ei silloin liiemmin tutkita näyteikkunoiden antia tai pujahdeta puoteihin hiplaamaan tavaroita. Kuvaaminenkin on tutuksi tullutta intervalliräpsimistä. Otan kuvan tai kaksi ja juoksen etäämmälle ehtineen Ukkokullan kiinni.
Aamupuurosta oli jo aikaa, joten päätimme etsiä sopivan ruokapaikan. Niitähän Porvoossa riittää, mutta luonnollisesti varjoisimmat pihapaikat oli jo varattu, eikä ahtaisiin sisätiloihin tehnyt mieli. Olen pari kertaa aiemmilla Porvoo-reissuilla käynyt syömässä tuomiokirkon lähellä sijaitsevassa Vanha Laamannissa. Ravintola siellä on yhä, mutta nykyisin nimeltään Salt. Tarjolla oli edelleen saaristolaisbuffet, jonka maukas lohikeitto salaatteineen ja silleineen kera talossa leivotun leivän täytti vatsan. Katetulla terassilla on lukuisia varjopaikkoja, joissa kevyt tuulenvire lisäsi mukavuutta.
Lounaan jälkeen suunnistimme uudemman kaupungin puolelle. Olen lukenut Runebergin kotimuseosta ja vaimonsa Fredrikan puutarhasta, mutta eipä siellä ole tullut käytyä. Nyt päätin vinguttaa museokorttia, joten suunta Aleksanterinkadulle. Paikka löytyi helposti. Kiersimme ensin puutarhan, jonka jälkeen Ukkokulta jäi varjoon istumaan ja minä menin tutustumaan kotimuseoon.
Rakennuksen sisällä oli tuulettimien ansiosta mukavan viileää. Muita vieraililjoita oli vain muutama ja sainkin heti itselleni asiantuntevan oppaan kertomaan rakennuksesta ja sen asukkaista. Kierroksen jälkeen tutkin huoneita vielä ominpäin. Kun opas oli hyvin saavutettavissa, esitin lisäkysymyksiä ja sain valaisevia ja yksityiskohtaisia vastauksia. Olipa harvinaisen antoisa opastus.
Heti alkajaisiksi sain kuulla, että Runebergin kirjailijakoti on maamme ensimmäinen kotimuseo. Rakennus on 1860-luvun asussaan. J.L.Runeberg asui tässä kodissa vuodesta 1852 aina kuolemaansa 1877 saakka. Runebergin vaimo Fredrika kuoli 1879, jonka jälkeen Suomen valtio osti talon irtaimistoineen. Kodista tehtiin museo v. 1882.
Runebergin kodissa näkyy perheen vauraus. Tässä vaiheessa Runebergin kirjat tuottivat jo mukavasti. Olihan hän myös pappi, toimittaja ja opettaja, jossa virassa hän toimi eläkkeelle siirtymiseensä saakka. Perheeseen syntyi vuosien 1832-1850 aikana kahdeksan lasta, joista kaksi kuoli lapsena.
Runebergien kodin seinillä on lukuisia tauluja, joista monet ovat Runebergien laajan ja kulturellin ystäväpiirin maalaamia ja lahjoittamia. Veistokset puolestaan ovat pojan, Walter Runebergin tekemiä.
Huoneissa on mm. isokokoisia peikonlehtiä, jotka ovat Fredrika Runebergin vaalimien viherkasvien jälkeläisiä.
Runeberg oli innokas metsästäjä. Eräällä tällaisella harrastusretkellä 1863 hän sai aivoverenvuodon, jonka seurauksena hän halvaantui ja vietti loppuelämänsä pääasiassa vuodepotilaana.
Museossa on nähtävänä J.L.Runebergin pyörätuoli, joka on hänen poikansa Jakobin suunnittelema. Pyörätuolin verhoilukangas on kauniisti kukkakuvioilla kirjailtu.
Museossa oli käyntini aikaan esillä Anne Meskanen-Barmanin veistoksia sekä Linda ja Aura -taiteilijaduon näyttely. Etenkin Runebergin pariskunnan sängyn alta pilkottavat, aidon näköiset jalat ja samanaikaisesti kuuluva naurun kiherrys herätti hilpeyttä katsojassakin. Taiteilijat olivat käyttäneet tilaa kivasti taideteostensa esittelemiseen.
Fredrika Runebergin puutarha on rakennettu hienosti rinteeseen. Alunperin ajatuksena on ollut puutarhan toimiminen pääasiassa hyötytarhana. Myöhemmin Fredrika on istuttanut jokaiselle pojalleen nimikko-omenapuun. Käyntimme ajankohtana puutarhassa kukkivat ruusupensaat ja jasmikkeet. Pionit olivat jo lopettaneet, eivätkä syysleimut olleet vielä aloittaneet.
Museokäynnin jälkeen meidän oli tarkoitus poiketa jonnekin iltapäiväkahville. Porukkaa oli joka terassi täynnä ja kaduillakin sai ihan työkseen väistellä rinnakkain kulkijoita. Päätimme käydä Brumbergin makeismyymälässä ja juoda kahvit kotona.
Pysäköintipaikalle päästyämme totesimme, että oli viisasta tulla kaupunkiin heti aamusta. Myöhemmin päivällä olisi pysäköintipaikan etsimisessä mennyt jokunen tovi. Peruutettuamme auton pois, oli jo kaksi muuta vapautuvaa paikkaa kärkkymässä.
Retki oli sopivan pituinen ja helteestä huolimatta virkisti mukavasti.
Porvoossa käväisin muutama vuosi sitten. Erityisesti tuo vanha kaupunki on niin viehättävä. Runebergin kotimuseossa en silloin käynyt, joten olipa kiva nähdä sitä kuvistasi. Runeberg toimi kotiopettajana Saarijärvellä, n. 50 km:n päässä kotoani ja siellä piipahdin jokunen kesä sitten. Minäkin olin ainoa kävijä sillä hetkellä, joten sain seikkaperäisen opastuksen.
VastaaPoistaHelteet ovat hellittäneet hetkeksi. Huokaisen tyytyväisyydestä, sillä helteet ovat minulle raskasta aikaa. Toki nautin kesästä ja sen kauneudesta, mutta kuumuus vie hirveästi voimia.
Kaikkea hyvää Sinulle! <3
Porvoon vanha kaupunki on mukava ja elävä paikka. Minullekin Runebergin kotimuseo oli ensituttavuus. Jos siellä päin liikkuu, suosittelen museota. En tiennytkään Runebergin toimineen myös kotiopettajana. Moneen hän elämässään ehti.
PoistaNäin pitkään jatkuneet helteet alkaa jo koetella kuntoa. Tänään saimme pikasateen, joka olisi saanut jatkua vaikka useamman päivän.
Sinulle myös kauniita kesäpäiviä ja jaksamista näissä helteissä.
Oli varmasti ihanan virkistävä reissu. Enoo koskaa Porvoos ollu, mutta kyllä sinne pitääs joskus päästä. En tiärä, olisko isäntä paras reissukaveri. Sen hermot ei meinaa piisata, ku nuunaan aina kaikki olemattomakki asiat :) Vois se kyllä päivän reissun kestää :) Olis vaan nii monta hianua paikkaa kiärrettävänä ympäri maata.
VastaaPoistaNe on eri reissuja, joita tehdään isäntien kanssa. Ukkokullan hermot kyllä kestävät, mutta olen jo oppinut naamasta näkemään, ettei ihan joka puotiin ole menemistä tai kukkapenkkiä katsomista. Porvoossa olisi ollut paljon mielenkiintoista nähtävää, mutta niitä tiiraillaan sitten yksin tai naisporukassa.
PoistaMielenkiintoisia paikkoja olisi Suomenmaa täynnä, osa kohtuullisen lähelläkin. Ei vaan saa lähdettyä.
Kiitos kivasta esittelystä. Kylläpä kannattaisi käydä tuolla. Ei se niin pitkä matka olisi vaikka Helsingistä käsin pyörähtää.
VastaaPoistaAivan valtavan hienot peikonlehdet pisti heti silmään :) Ja olisihan se kiva jos vähän pääsisi hiplaamaan jotain matkamuistoksikin :)
Helsingistä on kiva tehdä päiväretki Porvooseen Runeberg-risteilylaivalla. Suosittelen, jos olet kesäaikaan Hesaan tulossa.
PoistaFredrika Runebergin peikonlehtien jälkeläiset ovat mahtavia. Taitavat viihtyä vanhassa puutalossa.
Kiitos mukavasta esittelystä, teillä oli onnistunut päivä! Porvoo on kiva, liian harvoin olen päässyt käymään. On varmasti hyvä vinkki tuo, että menee heti aamusta, teiltä kun on ihan kohtuullinen matkakin. Museoon olisi kiva päästä, mutta tässäpä näki aika paljon. Huonekasvit olen sentään tavallaan nähnyt, kun olen käynyt niiden varmuuskappaleiden turvapaikassa.
VastaaPoistaAhaa, siis Runebergien viherkasveista on jossain varmuuskappaleet. Sepä hieno asia. Harvoin tulee ajatelleeksi, että myös elävistä "muistoesineistä" täytyy pitää huolta ja taata niiden jatkuvuus jälkipolville.
PoistaPorvoo on tavattoman suosittu turistipaikka kesäisin. Sen huomaa väenpaljoudesta. Monet kahvilat ja myymälät taasen menevät kiinni sesonkiaikanakin kovin aikaisin (klo 18 tai jo aiemminkin), joten siksikin on parempi olla paikalla aamupainotteisesti.
Kiitos esittelystä! Kiva päästä tällä tavoin käymään kiinnostavissa kohteissa. Meillä ei ole ollut vielä yhtään reissua, saa nähdä tuleeko joku puutarhakäynti tälle kesälle.
VastaaPoistaElokuu voi olla parempi matkailukuukausi. Monet paikat ovat edelleen auki ja väkeä ehkä vähemmän. Sääkin saattaa suosia näitä helteitä paremmin. Toivottavasti jokin kiva kesämatka sinulle järjestyy.
PoistaKuulostaa olleen hyvä päivä. Tuolla museossa en olekaan ikinä käynyt, mutta vaikuttipa kiinnostavalta. Isot huonekasvit ja puutarha tietysti aivan erityisesti.
VastaaPoistaRunebergin kotimuseo on kompakti paikka, joka oli helppo "ottaa haltuun". Isoissa museoissa tulee usein väsymys, eikä kierroksen lopulla jaksa enää ottaa vastaan kaikkea tietoa. Oli mukaa, kun saattoi esittää oppaalle paljon kysymyksiä ja keskustella laajemminkin niin talon kuin asukkaidenkin elämästä ja historiasta. Melkein kuin olisi Runebergeillä kylässä käynyt.
PoistaPorvoo on ihana kesäkaupunki. Etenkin vanha kaupunki sisäpihoineen on hyvin mielenkiintoinen.
VastaaPoistaKiitos kivoista kuvista.
Porvoo on monille tuttu paikka. Siellä on aina yhtä kiva käydä ja joka kerran löytää myös jotain uutta.
PoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaMinä olen käynyt tänä vuonna turistireissulla Porvoossa. Oli hellepäivä, joten mehut vei reissu. Kaunis kaupunki ja kotimaisia turisteja paljon.
VastaaPoistaHelle totisesti vei mehut meidänkin reissulta. Ajattelin, että olisimme istuneet jossain kivassa kahvilassa oikein ajan kanssa katselemassa ohikulkijoita. Ei vaan tehnyt mieli käristyä yhtään kauempaa, eikä myöskään jonottaa joka paikkaan.
PoistaKivanoloinen reissu teillä :)
VastaaPoistaIhailin tuota edellisen postauksen villiporkkanaa. Onko villiporkkana monivuotinen?
Päiväreissut tuovat arkeen pientä piristystä.
PoistaVilliporkkana (daucus carota) on 2-vuotinen. Viime kesänä osan esikasvatin ja osan kylvin suoraan. Kummatkin kukkivat. Tänä vuonna niistä kasvoi nopeasti korkeita ja aloittivat kukinnan viimevuotista aikaisemmin. Kylvin ja esikasvatin seuraksi punasävyistä Daraa, josta esikasvatetut kukkivat jo ruukussa, suorakylvetyt eivät ilmeisesti ehdi kukkia. Jännä nähdä, miten niiden kanssa käy ensi vuonna. Tykkään kyllä kovasti ja toivon sen kylväytyvän itsestään. Jollei tee niin, kylvän pussista. Ajattelin ottaa siemeniä myös nyt kukkivista.
Kiitos ;)
PoistaSiemeniä pitää minunkin siis hankkia. On kivannäköinen ja pörriästen mieleen oletan?
Kyllä, pörriäiset tykkäävät.
Poistaolen käynyt useasti vanhassa Porvoossa pyörimässä, mutta tuolla Runebergin kotimuseossa en. Kiitos vinkistä! En myöskään ole tajunnut tuota ilmaista parkkia...
VastaaPoistaSuosittelen käyntiä Runebergin kotimuseossa. Mielenkiintoinen paikka ja sopivan pieni kohde esimerkiksi päiväreissulle.
PoistaMinusta ilmaista parkkia ei ollut viime vuonna. Tien toisella puolella oli myös maksullisia pysäköintipaikkoja, joissa maksu hoitui kännysovelluksella.
Porvoo on hieno kaupunki. Tänä kesänä ajelimme yhden päivän Porvoon saaristossa, koronan takia välttelimme keskustaa. Saaristo on kaunista ja sitä riittää. Runebergin kotimuseo on minulta näkemättä, ilmeisen kannattava kohde vierailuun.
VastaaPoistaPorvoon ympäristö on kaunista ja sielläkin on paljon nähtävää. Ajoimme kotiin vanhaa tietä ja ihmettelimme tienoon muuttumista muutamassa vuodessa.
PoistaPienikin tuulettuminen tekee hyvää. Kiva postaus.
VastaaPoistaHyvää viikkoa!
Päiväreissu virkistää ja saattaa tuntua melkeinpä ulkomaan matkalta.
PoistaMukavaa alkavaa viikkoa sinulle!
Meillä oli jossain vaiheessa tapana käydä hääpäivää viettämässä tutun pariskunnan kanssa meillä oli kaksoishäät . Silloin kävimme viimeksi Porvoossa olimme Haikon kartanossa yötä ja kävimme myös keskustassa ja vanhassa kaupungissa. Siitä on kuitenkin jokunen vuosi aikaa joten vierailu olisi taas paikallaan. Kiitos tästä vierailusta se viritti mukavasti vanhat muistot
VastaaPoistaPerinteenne on niin mukava, että se kannattaisi taas elvyttää. Haikon risteyksen ohi ajaessamme käväisi mielessä poiketa sinne kahville. Helteen uuvuttamana päätettiin ajaa suoraan kotiin.
PoistaKäytiin POrvoossa muutama vuosi sitten. Vanha Porvoo on hieno paikka, siellä oli mukava käveleskellä ja pistäytyä puoteihin. Runebergin kotimuseossa kävimme myös ja Fredrikan puutarhaan oli mukava tutustua.
VastaaPoistaKiva, että Runebergin museo on sinullekin tuttu paikka. Porvoo on sopivan kokoinen päiväreissun kohteeksi. Ehtii hyvin katsella ja kierrellä.
PoistaKauniita kuvia olet saanut otettua 🤍 Vanha Porvoo on kyllä tutustumisen arvoinen paikka. Olen pari kertaa käynyt ns. ruokatunnin aikana siellä kävelemässä, kun olen sattunut käymään Porvoossa työmatkalla, mutta parempi tutustuminen ja ajan viettäminen on jäänyt. Tämän kesän helteillä missä tahansa tungoksessa auringossa kuljeskelu on väsyttävää ja sitten saa yrittää pitää turvavälejä, mutta joka tapauksessa pieni irtiotto ja maisemanvaihdos virkistävä kumnmasti.
VastaaPoistaPorvoo on sopiva paikka kesäpäivän viettoon. Melkein kuin olisi ulkomailla ollut, kun kävelee mukulakivikaduilla ja kurkistelee vehreisiin pihoihin.
PoistaKoronaturvallisuus oli meilläkin mielessä ja se vähän rajoitti olemista helteen lisäksi.
Kaunista!❤️
VastaaPoistahttps://jasukuvaa.blogspot.com/
Kiitos Jasmin!
Poistakauniita kuvia!
VastaaPoistaKiitos Sussi!
PoistaOnpa kauniita kuvia. Porvaa on niin kaunis paikka. Itselläni on tosi monta vuotta siitä, kun olen käynyt siellä. Porvoossa on paljon samaa kuin Vanhassa Raumassa. Ja itseasiassa Porvoo ja Rauma mittelöivät siitä, kummastako tulee maailmanperintökohde.
VastaaPoistaTotta, Porvoo ja Rauma ovat samalla tavoin viehättäviä kumpikin. Jännitin aikoinaan, kun Rauma ja Porvoo kisasivat maailmanperintökohteen tittelistä. Sukujuuret puolsivat Raumaa, vaikka minusta molemmat kaupungit tittelin ansaitsisivat.
PoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista