Sorbus ulleungensis 'Dodong' - Tuurenpihlaja |
Moni puutarhan mattimyöhäinenkin on jo herännyt ja aloittanut kasvukautensa. Kärhöillä on oma elämänrytminsä, eikä niistä osaa vielä näin toukokuun lopullakaan sanoa juuta tai jaata. Vuosia yhteiselämää kärhöjen kanssa viettäneenä olen sen oppinut, että joku saattaa pitää heräämisessään jopa välivuoden tai vähintäänkin nousta paljon muita kasveja myöhemmin. Kärhöjen kanssa ei kannata hosua eikä menettää kärsivällisyyttään. Odottaminen palkitaan - tai sitten ei.
Tein itselleni listan kärhöjen tilanteesta ke 17.5. Kelpuutin listaan vain sellaiset kärhöt, joista oli selvät näköhavainnot viime kesänä. Useimmat listalta pudonneet ovat todennäköisesti ottaneet hatkat lopullisesti. Koska kärhöjen ihmeheräämisiä on puutarhassani tapahtunut, säilytän jotkut varmuuden vuoksi kasviluettelossani vielä jonkin aikaa. Enkä ryhdy niiden asuinpaikkoja ihan heti uudelleen mylläämään. Jos vaikka palaavat matkoiltaan.
Clematis'Multi Blue' - Loistokärhö |
Alapihan Päivänliljapenkin Multi Blue on kukkinut jo useampana kesänä kauniisti, runsaana ja kohtuullisen pitkään. Olen istuttanut sen 2013 ja mitä ilmeisimmin se on hyvin kotiutunut.
Yläpihan Pikkupuutarhan 2012 istutettu Multi Blue ei noussut enää viime keväänä. Se taisi menehtyä samanlaisen jäätikkökannen alle, joita oli tuolloin ympäri puutarhaamme.
Clematis'Rouge Cardinal'' - Loistokärhö |
Niinikään Päivänliljapenkissä, Multi Bluen vieressä kasvaa 2013 istutettu Rouge Cardinal. Sekin on kukkinut kilpaa Multi Bluen kanssa. Väriparina kirkas sininen ja voimakas punainen eivät ole kaikkein miellyttävintä silmälle, mutta en näe sitä syyksi ryhtyä jompaa kumpaa kaivamaan ylös ja siirtämään. Siinähän kilpailevat kukillaan. Jaksan heitä ihastella.
Clematisintegrifolia 'Aljonushka' - Tarhakellokärhö |
Keväällä 2015 aluksi Vasenrinteeseen istutettu ja myöhemmin Ruusupenkkiin siirretty Aljonushka on jo reippaana hereillä. Tämä kärhö jäi ruusupensaiden kasvun ja rehevöitymisen vuoksi mielestäni liiaksi taka-alalle. Se näyttäytyi hienommin naapureille kuin meille. Päätin kaivaa kärhön ylös ja siirtää sen saman penkin toiseen päähän, josta löytyi sille sopiva ja meille näkyvämpi paikka.
Juurakko oli kasvanut isoksi ja sen kaivamisessa oli jonkin verran työtä, mutta onnistuin siirrossa. Uudessa paikassa Aljonushka nousi vuosi sitten yhtä virkeänä, kuin ei olisi muualla koskaan asunutkaan. Niin vain kävi, että vanhaan paikkaan jäi juuria, joista myös nousi tarhakellokärhö Aljonushka. Nyt minulla on niitä kaksi; toinen enemmän omaksi iloksi ja toisesta pääsevät naapuritkin halutessaan paremmin nauttimaan.
Clematis'Hagley Hybrid' - Loistokärhö |
Muutama vuosi sitten sorruin useamman kerran ostamaan kolme kärhöä kympillä entisestä honkkarista. Annoin kärhöjen viettää kesän suurissa ruukuissa kesäkukkien tapaan ja kaivoin ne syksymmällä maahan. Koin tavan hyväksi, koska kärhöt kasvattivat kesän aikana kunnon juurakon ja syksyyn mennessä olin ehtinyt keksiä niille istutuspaikat.
Näin meille tuli ensimmäinen Hagley Hybrid, joka löysi paikkansa olopihan Syreenipenkistä kesällä 2018. Seuraavan kevään kärhötarjouksessa yksi köynnös osoittautui myöhemmin Hagley Hybridiksi, vaikka nimilappu muuta kertoi. Tämä outolintuna ostettu menehtyi talveen 2022, eikä enää viime vuonna noussut.
Clematis 'Paul Farges' (Summersnow) - Lumikärhö |
Lumikärhö on yleensä herännyt aika aikaisin. Tänä keväänä pelkäsin sen jo kuolleen, kunnes runsas viikko sitten löysin siitä elämää. Vuosi sitten leikkasin lumikärhöä metrin korkeudelta reippaammin, koska siitä oli tullut melkoinen risukasa. Kärhö ei ollut leikkaamisesta moksiskaan, vaan kasvoi edellisvuosien tapaan korkeuksiin. Viikolla leikkasin jälleen runsaasti kuivia oksia ja totesin, että työ olisi kannattanut tehdä aikaisemmin. Silloin, kun kärhö oli vielä kokonaan unessa. Risuuntuminen lisääntyy vuosi vuodelta, joten ensi keväänä on leikattava varhaisemmin ja kunnolla.
Clematis viticella 'Polish Spirit' - Tarhaviinikärhö |
Polish Spirit on myös risuuntunut reilusti. Istutusvuotensa 2014 jälkeen en ole leikannut sitä aikoihin kunnolla. En vain ole raaskinut, kun se on vihertynyt ja kukkinut leikkaamattakin runsaana. Se kuitenkin kestää alasleikkauksen, koska se tekee kukat saman vuoden versoihin. Nyt karsin latvuksista kuivia oksia pois. Ensi keväänä sitten kunnon leikkaus.
Clematis 'Ville de Lyon' |
Toinen viime kesän alituisen ihastuksen kohteeni, Ville de Lyon on myös herännyt, mistä olen iloinen. Yhden Ville de Lyonin olen vuosien aikana menettänyt, mikä harmitti kovasti. Tämän kukat ovat minusta hyvin kauniit. Jänis järsi Villen maanpäälliset osat talven aikana. Se ei ole kovin traagista, koska tämä kärhö versoo tyvestä ja kukkii saman vuoden versoilla.
Uusilla versoilla kukkivien kärhöjen perusteelliseksi nuorentamiseksi kehotetaan leikkaamaan vanhat versot poikki noin 20 sentin korkeudelta maanpinnasta varhain keväällä. Varmaan ihan pätevä neuvo, joskin meidän oloissa ei talven ja jänisten jäljiltä loistokärhöissä ole edes sitä 20 senttistä tappia. Pitää vain luottaa ja odottaa, että maasta nousee jälleen uusia versoja.
Myös Princess Kate, se toinen viime kesän kärhörakkauden kohteeni on jo herännyt. En vain onnistunut saamaan sen ohuista versoista riittävän selvää ja julkaisukelpoista kuvaa.
Clematis alpina - Alppikärhö |
Alppikärhöt ovat kiitollisia ja varmoja kärhöjä. Viime keväänä menetin alppikärhön kukinnan, sillä jänis oli järsinyt sen lähes kokonaan alhaalta poikki. Samoin sitä vastapäätä kasvavan tarha-alppikärhö Columnellan. Kumpikin kasvoi kesän myötä ja muutaman kukankin tekivät. Viime talvena suojasin alppikärhöjen tyvet verkolla, eikä jänis päässyt niihin käsiksi. Nyt sininen alppikärhö on jo nupulla ja Columnellakin hyvässä kasvussa.
Alppikärhöjen ryteikkö köynnöskaaressa. |
Pikkupuutarhan kärhökaari on kyllä aikamoinen risukasa. Toki alppikärhöt tuosta vihertyvät, mutta en usko näyn kovin paljon paranevan. Saattaa olla, että annan alppien kukkia kukkimisensa ja leikkaan ne sen jälkeen. Tällöin ne ehtivät kesän aikana kasvaa kunnolla ja kukkivat sitten ensi keväänä. Olkoon toistaiseksi. Katson, miten tilanne kehittyy ja muuttuu kesän edistyessä.
Prunus Accolade - Koristekirsikka Kevätsuudelma |
Kaikista jo heränneistä kärhöistä ei nyt ole kuvaa. Pari päivää on tuullut sellaisella voimalla, että kaikki on puutarhassa vaakatasossa ja kasvimaalavoihin viritetyt harsot lentelevät pitkin ja poikin. Toivottavasti jo heränneet kärhöt jatkavat kasvuaan ja ryhtyvät jälleen kukkimaan. Samoin toivon vielä nukkuvien heräävän, kun lämmönkin on luvattu jälleen palaavan.
Prunus Accolade - Koristekirsikka Kevätsuudelma
Pelkäsin kovan tuulen ja rankkasateiden vievän
kirsikastakin kaikki kukat, mutta niin vain tuo on yhä ihana
vaaleanpunainen pilvi. Kirsikan kukinta ei koskaan kauaa kestä. Niinpä olen ihastellut ja pyörinyt hänen ympärillään ahkerasti.
Hienoja kärhökuulumisia <3 Minulla on tänään tarkoitus tehdä ensin yksi supertärkeän luennon luonnos ja sitten vietän loppupäivä puutarhatöissä. Sää taitaa suosia suunnitelmiani.
VastaaPoistaSää on varmasti suosinut tänään suunnitelmiasi. Upea puutarhapäivä. Toivottavasti sait myös luentoluonnoksesi valmiiksi.
PoistaHieno lista, tuosta on hyvä seurata kärhöjen heräämistä ja pysyä kartalla. Kiitos ohjeistasi lumikärhön suhteen. Istutin oman lumikärhöni vasta viime kesänä ja eilen katsoin, että se on lähtenyt kasvuun.
VastaaPoistaAivan ihanalta näyttää kirsikka Kevätsuudelma, tuo pitäisi saada omaan puutarhaan tarkkailtavaksi. Istutin viikko sitten kaksi uutta rusokirsikkaa, ne ovat hieman talvenkestävämpiä, mutta ehkä uskaltaudun kokeilemaan myös Kevätsuudelmaa, jos löytäisin kohtuullisen hintaisen taimen.
Laadin nyt toisen kerran listan kärhöjen kevättilanteesta. Se on toimiva juttu seurannan kannalta.
PoistaEn tiedä, toiminko oikein lumikärhön kanssa, mutta jotain sen risuuntumiselle oli ja on tehtävä. Se on hyvin voimakaskasvuinen kärhö. Omani olen istuttanut 2016, jolloin se lähti heti hyvään kasvuun. Aiempina vuosina en sitä pahemmin leikannut. Vasta parina viime vuotena risuisuus on alkanut häiritsemään. Puutarhan lumo -blogin Kruunuvuokolla on hyviä kärhöneuvoja. Hänellähän on aivan upeat kärhöt, kuten olet varmaan iteskin todennut.
Rusokirsikat ovat kestävämpiä. Accoladen olen senkin istuttanut 2016, eikä se alkuun kukkinut ollenkaan. Sitten joka vuosi useammalla kukalla. Nyt se on ylittänyt kukinnalla itsensä moninkertaisesti.
Toivottavasti löydät sopivan hintaisen Accoladen itsellesi. 60 euron tienoilla siitä täällä pyydetään.
Hienosti ovat kärhösi heränneet, versojakin näyttäisi nousevan vaikka miten paljon noista muutamista. Kärhöjen kohdalla ei tosiaan kannata liikoja hoppuilla, vaikka miten malttamattomana odottaisi niiden heräämistä. Meillä on ehkä jo yli puolet kärhöistä herännyt. En ole systemaattisesti tutkinut joka ikistä mutta mitä nyt ohikulkiessa sattunut vilkaisemaan osaa. Muutamassa oli jo melkein kymmensenttiset versot, vaikka viikko sitten ei varmasti näkynyt mitään. Nousevat hirmuista vauhtia kun alkuun pääsevät. Tänään istutin taas pari kärhöä lisää maahan, niin riittää tulevina vuosina tarkkailtavaa. Reipasta kasvua kärhöillesi!
VastaaPoistaJa piti vielä ihastella upeaa 'Accoladea'. Hyvä, että jaksoi pitää kukistaan kiinni tuulessa.
PoistaTehokkaan näköinen listaus, tykkään järjestelmällisyydestä. Aika monessa luki vielä, ei näy. Minäkään en nähnyt mitään mantsuriankärhössä enkä parissa muussakaan kärhössä. Vähän huolestuttaa, mutta ollaanhan vielä aika alussa kasvukautta täällä V vyöhykkeellä. Malttia mulle, meinasin jo hepata, kun särkynyt sydän ei osoittanut mitään elonmerkkejä, mutta tänään oli noussut eloon, jippii :)
VastaaPoistaKiitos, listaihminen ei listoistaan eroon pääse. Eikä ole tarvettakaan.
PoistaEn ole muutamaan päivään ehtinyt tehdä kärhökierrosta. Toivottavasti moni nukkuvista on jo herännyt tai ainakin heräämässä.
Minulta on tänä keväänä koko ajan meinannut unohtua, ettei vielä ole mitään kiirettä huolestua kasvien suhteen. Kaipa sitä odottaa niin kovasti uutta kasvua. Kiva, että särkynytsydämesi nousi kohti uutta kasvukautta. Ihan varmasti ilahduttaa.
Listastasi vasta kunnolla tajuaa miten monta kärhöä sinulla kasvaakaan. Toivottavasti loputkin vielä nousevat ja bonuksena edes joku välivuoden piilotellut vielä ilmestyisi. Tuollaisen määrän uutta kasvua kun omassakin puutarhassa vielä jonain päivänä näkisi mitä Aljonushkassasi, kukkii varmasti komeasti. Ja tuo Accolade, ei voi liikaa ihastella <3
VastaaPoistaMinulla on ollut monenlaisia kausia: pionikausi, hortensiakausi, tulppaanikausi ja myös kärhökausi. Jonkun kauden iskiessä tulee ahnehdittua hullun lailla yhdestä kasvilajista erilaisia. Aika monta olen myös menettänyt, mutta onnistumiset saavat tappiot unohtumaan.
PoistaIhan varmasti sinullakin on pian lukuisia kärhöjä. Olethan ahkeroinut puutarhasi parissa tänäkin keväänä jo huomattavan paljon.
Aljonushkaa voin tosiaan suositella. Siinä on ahkera kukkija, kunhan vauhtiin pääsee. Ja Accolade on laittanut tänä keväänä parastaan. Nyt sen kukinta on jo hiipumassa.
Vitsi, miten hieno seurantatauluko! Koukuttuisin tuollaiseen heti!
VastaaPoistaTäällä ei kuitenkaan - ainakaan toistaiseksi - mitään merkittävää, kärhöistä ei ole näkynyt vielä vilaustakaan. Toivon niiden selvinneen talvesta...
Kiitos taulukkokehuista! Niitä on kiva tehdä ja niistä on paljon hyötyä.
PoistaKärhöillä on vielä hyvää aikaa herätä. Ne ovat oikukkaita, eivätkä välttämättä mitään kevätvirkkuja. Huomenna on tarkoitus ehtiä kärhökierrokselle nähdäkseni, miten voin listaa päivittää.
Kärhöjen nouseminen on melkoista jännitysnäytelmää. Se mikä viime vuonna nousi ekana, voi tänä vuonna olla vika. Ihailen tuota listaasi, minulla lista on päässä ja se jos mikä on epävarma.
VastaaPoistaJust noin se menee. Ei voi mennä vannomaan, että tuo kärhö nousee aina aikaisin. Ei nouse. Välillä kuvittelen päässeeni perille kärhöjen sielunelämästä. Sitten ykskaks joku niistä keikauttaa koko kuvitelmani päälaelleen.
PoistaKiitos, minun hatarassa päässäni ei kasvinimet kauaa pysyisi järjestyksessä. Listoista on paljon apua ja tykkään niiden laatimisesta.
Kaunis kukka kirsikalla, kannattaa pyöriä ympärillä ja ihastella.
VastaaPoistaAccolade kukki tänä keväänä niin upeasti, etten todellakaan voinut vastustaa sen ympärillä tanssahtelua - kameran kanssa, jotta naapurit eivät ihan pöllöksi leimaisi.
PoistaJoskus toukokuussa unohtaa, että kaikki kasvit eivät herää yhtä aikaisin kuin aikaisimmat ja ehtii huolestua monta kertaa, että ovatko kaikki kärhöt kuolleet. Onneksi suuri osa ei heitä henkeään kerralla, vaikka ovatkin kovin epävarmoja nousijoita.
VastaaPoistaLämpimät ilmat saavat ajattelemaan, että kesä on jo pidemmällä kuin onkaan. Kärhöjä varsinkin tulee odotettua ja ihan sormella kokeiltua, josko mullassa jo jotain versonkärkeä tuntuisi. Jokaisen kärhön herääminen tuntuu suurelta palkinnolta.
PoistaHyvä kärhölista. Mulla on liki pualet viälä näkymättömis. Saa nähärä kuinka niiren käy. Lunta oli koko talaven torella vähä, joten lumisuajaa ei kauhiasti ollu ja osa kärhööstä lähes koko talaven lumetonna. Ei ollu eres kunnolla pehemoosta lunta että olis voinu päälle heitellä.
VastaaPoistaToivottavasti kärhösi ovat tänä keväänä vain tavallista hitaampia. Meillä oli onneksi lunta mukavasti, eikä sitä kammottavaa jääkerrosta, kuten edelliskeväänä. Pätisikö kärhöjen kestävyyteen se, kuinka kauan ne ovat saaneet kasvattaa juuriaan paikallaan? Ainakin minulla vanhimmat tuntuvat heräävän aiemmin ja selviävän talvista paremmin.
PoistaVoi olla vaikutusta, ainaki osittain. Viimme kesänä istutetuusta paviljongin kärhööstä ei näy, ainakaa viälä, piikin piikkiä, muttei monesta muustakaa.
PoistaKärhöt ovat minulle jatkuvasti jonkinlainen mysteeri. Heräävät tai eivät. Pitää vain odottaa. Black Princeni on edelleen täysin koomassa.
PoistaOi, mikä määrä sinulla on kärhöjä! Vaikka onhan blogissasi ollut niistä kuvia, en ikinä ole tullut tajunneeksi, että niitä on noin monta. Mahtavaa, että moni on jo herännyt talviunilta. Itse odottelen vielä vuorikärhön elonmerkkejä, viime vuonnakin se lähti kasvuun tosi myöhään, se kasvaa kituliaasti, pitäisi miettiä sille uusi paikka, jos se vielä on hengissä.
VastaaPoista