Ribes sanquineum - Ruusuherukka |
Keväällä 2020 istutin kaksi ruusuherukkaa. Toisessa oli kukkia istutushetkellä. Istutin ne eri paikkoihin, jotta edes toinen kotiutuisi. Ilokseni kumpikin näyttää viihtyvän istutuspaikoillaan. Kukkia niihin ei istutuskesän jälkeen ole tullut. Kunnes nyt toisessa on yksi kukka ja toisessa kokonaista kolme. Pikkuisten ilonaiheiden äärellä saatan hyvin kuvitella, millaisen ilotulituksen puskat saavat aikaan täyttyessään joskus tulevina vuosina kauttaaltaan kukista.
Dodecatheon meadia - Vuorijumaltenkukka |
Lämpimiä ailahduksia mielessä saa myös vuorijumaltenkukan näkeminen. Tämän olen istuttanut 2018 ja nyt se kukkii toisena keväänä peräkkäin. Yhden olen jo aiempina vuosina menettänyt, joten varauduin tämänkin katoamiseen. Viime keväänä laitoin tikun merkiksi esiintymispaikasta. Kukan kuihduttua on vaikea löytää tästä kasvista elonmerkkejä, kun sen ympärille kasvaa jos jonkinlaista vihreää.
Hyasinthus Pink Pearl, lemmikin nuppu näkyy keskellä. |
Monessa blogissa on ollut kauniita kuvia runsaista hyasinttiryhmistä. Muutama vuosi sitten laitoin niitäkin useita syksyllä multaan. Eihän tuo kuvan hyasintti ihan vastaa jouluasetelmien tuoksuvan tiivistä kaunotarta. Kiva väripilkku muuten vielä vihreässä penkissä. Mikä parasta, jaksaa nousta kevät toisensa perään.
Hyasinthus Delft Blue |
Tämä sininen hyasintti on edellistäkin vaatimattomampi. Ehkä se yrittää naamioitua scillaksi? Tai sitten on tarkka kaveriensa sävyistä?
Fritillaria imp. 'Rubra' - Keisarinpikarililja |
Alkuviikosta tuuli pari päivää todella navakasti. Puut ja pensaat olivat ajoittain aivan vaakatasossa. Viimeisenä illalla ja ensimmämisenä aamulla piti käydä kiinnittämässä lavakaulusten päälle laitetut harsot tai peräti keräämässä niitä aidan vierestä.
Löysin yläpihan keisarinpikarililjan kukan maasta. Olisiko tuuli voinut sen katkaista? Kukka on kyllä aika isokokoinen, mutta on tuo varsikin melko vankka.
Fritillaria imp. 'Rubra' - Keisarinpikarililja |
Onneksi ei ollut pihani ainoa keisarinpikarililja, mutta yksi komeimmista kuitenkin. Laitoin kukan jalalliseen, pieneen maljakkoon, jossa se pysyi virkeänä pari päivää. Kerrankin oli mahdollisuus tutkia kukan rakennetta oikein kunnolla makaamatta kasvin äärellä selällään.
Jollei tuuli ollut syyllinen keisarinpikarilliljan katkeamiseen, olisiko oravalla osuutta asiaan? Löysin nimittäin myöhemmin myös Sun Lover -tulppaanin kukan samalla tavoin katkenneena maasta. Pörröhäntäveijari on seikkaillut pihassamme muutamana päivänä. Nykyisin niitä näkee meillä harvemmin johtuen varmaan siitä, ettei meillä ole isoja puita tontillamme. Tien toisella puolella metsää riittää ja siellä luultavasti myös oravia.
Glaucidium palmatum - Sinikämmen |
Sinikukkaisen sinikämmenen viereen ilmestynyt taimi kukkii kuin kukkiikin valkoisena. Ei minkäänlaista häivähdystä sinisestä, vaan aivan on vitivalkoinen kukka. Voiko sininen emokasvi tehdä valkoisen poikasen? Olen ostanut sinikämmeneni 2017 Kevätmessuilta, Tommolan tilan standilta sinisenä (en siis Vakka-Taimesta, kuten jossain aiemmin mainitsin). Ja sinisenä se on tähän saakka kukkinut.
Syksyllä 2021 siirsin sinikämmenen Metsäpuutarhasta Pikkupuutarhan Harkkokäytäväpenkkiin. Paikalla ei taatusti aiemmin kasvanut sinikämmentä. Ei sinistä eikä valkoista. Valkoista en ole hankkinut, mutta nyt sellainen näyttää tulleen omin neuvoin.
Joku viisas varmaan tietää selityksen tälle. Vaikka pysyisi mysteerinä, ei se minua haittaa. Kiva yllätys. En todellakaan aio kaivaa häntä pois.
Lämpimistä päivistä huolimatta yöt ovat olleet meillä koleita. Olen pähkäillyt päivätolkulla, milloin uskallan siirtää jättikokoisiksi kasvaneet tomaatit, kurkut ja paprikat kasvihuoneeseen? Lauantaina ryhdyin viimein toimeen. Olin siirtänyt taimet poteistaan isompiin istutusaltaisiin 13.4. Kahden tomaatin altaita on 7 kpl. Kahden kurkun altaita 4 kpl ja kahden paprikan altaita 3 kpl. Niiden lisäksi muutama tomaatti, kurkku ja paprika on isommissa purkeissa valmiina muuttamaan pojan parvekkeelle.
Nousin ja laskeuduin kellarin portaita 17 kertaa siirtäen aina kaksi istutusallasta kerrallaan kottikärryihin. Niillä sitten vein kasvit varovasti alapihalla sijaitsevaan kasvihuoneeseen ja palasin tyhjien kärryjen kera yläpihalle noutamaan uutta satsia.
Harsot olin virittänyt kasvariin jo aiemmin. Saatuani kasvit kunnialla perille, oli vielä viritettävä tukinarut. Lopuksi kellarikasvattamon siivous ja järjestely.
Illalla olen laittanut harsot tomaattien, kurkkujen ja paprikoiden ylle. Kasvarissa on myös sähkötoiminen lämmitin, joka toivon mukaan pitää lämpöä edes jonkin verran hatarassa kennokasvarissa. Sunnuntaivastaisena yönä ulkolämpötila oli alimmillaan +1.9℃. Pidän lämmittimen kasvarissa muutaman yön. Ennusteiden mukaan yölämpötilojenkin pitäisi nousta. Vähitellen kasvarin asukkaatkin tottuvat viileämpiin öihin. Toivon mukaan.
Tulipa Purissima |
Perjantai-iltana Bermudan Purissima-tulppaanit olivat terälehdet apposen auki. Niitä kastellessa ajattelin, että tässähän on minulle takuuvarma ja ikioma magnolia. Mielikuvitusta käyttämällä kukat muistuttavat "vanha rouva" -magnolian valkoisia kukkia. Terälehtiä on yhtä paljon, joskin keskus vähän erilainen.
Magnolia stellata 'Susan' - Tarhamagnolia |
Pitänee jatkossakin tyytyä katselemaan tulppaaneja mielikuvituksen säestämänä, sillä 2021 toukokuussa 50 eurolla ostamani tarhamagnolia Susan näyttää aika surkealta. Pelkäsin sen jo kuolleen, mutta sateen jälkeen siihen ilmestyi vähän eloa. Viime kesänä se oli hiukan vihreämpi, mutta ei todellakaan mikään esteettisesti upea ilmestys. Yhden nupun se viime kesänä teki varsin myöhään, mutta kukka ei koskaan avautunut kunnolla.
Annan magnolialle aikaa lunastaa paikkansa. Joko se ryhtyy kasvamaan ja kukoistamaan. Tai sitten heittää hyvästit, kuten monet muutkin ovat tehneet. Se on aina riski näissä kasvihankinnoissa.
Lauantaina tuli raadettua tiiviisti hyötykasvien kanssa. Siivosin myös Pikkupuutarhan, mikä tarkoittaa rikkaruohojen kitkemistä, kuolleiden oksien leikkaamista ja polkujen haravoimista. Sunnuntaille suunnittelin pation pesemistä siitepölystä, mutta tulinkin toisiin ajatuksiin. Joskus on luvallista ja tarpeellista vetää lonkkaa. Istuin pergolassa lukemassa yli 800-sivuista Lucinda Rileyn Seitsemän sisarusta -kirjasarjan päätöstä. Melkoinen tiiliiskivi, joka tempaa mukaansa yhtä tehokkaasti, kuin sarjan aiemmatkin kirjat.
Viittä vaille 18-vuotias Nemo |
Sisällä onkin sitten villimpi meno. Tytär lähti ulkomaille hevosvaellukselle ja toi viittä vaille 18-vuotiaat kissaveljekset Nemon ja Lokin meille hoitoon. Lokilla on selvästi nivelvaivoja ja se nukkuu paljon. Nemo sensijaan on ikuinen adhd-katti, joka ei kovin helpolla anna rauhaa. Se puskee ja toivoo rapsutuksia. Se kulkee jaloissa ja haluaa olla ihmisten seurassa. Työhuoneen tietokonepöydälle se ei sentään enää hyppää, vaan vahtii minua takkahuoneen sohvalta käsin.
Melkoisia karva-automaatteja nämä kissat myös ovat. Viiden vuoden kissattomuuden jälkeen vaatii hiukan sopeutumista, kun joka paikka muuttuu nopeasti karvalliseksi. Totesin kissapäivien olevan sopiva hetki viedä iso matto pesulaan. Sohvien päälle levitin lakanat. Ne on helpompi laittaa pesukoneeseen, kuin imuroida karvoja sohvakankaasta.
Viime kesän karmean kadonneen kissan episodin jälkeen sanoin, etten enää ikinä ota ainuttakaan kissaa hoitoon. Toki omaa lasta on autettava. Ikkunat pysyvät nyt visusti kiinni ja ovista kuljetaan äärimmäisellä huolellisuudella. Nemo on salamaakin nopeampi livahtaja ja todella taitava aukomaan tiukkojakin ovia.
Tulput ilta-auringossa |
Tulppaanien kukinta jatkuu. Lämpö on saanut ne avautumaan oikein porukalla. Viileämmät yöt sentään vähän hidastavat kuihtumista. Kaikenlaista uutta on jo jonossa nuppujaan avaamassa. Hienoa aikaa, kerrassaan.
Mukavaa toukokuun loppupäiviä kaikille!
Sininen hyasinttisi on kieltämättä melkoinen naamioituja, scillasta mallia varmasti ottanut kuten arvelit. Melkoinen työ kuulostaa hyötykasvien kanssa olleen, selkeästi kerran kasvihuoneeseen siirryttyään saavat siellä sitten viihtyä. Joidenkin kasvien kanssa kannattaa vaan ottaa riskejä silläkin uhalla että aina ei onnistu. Toivottavasti magnoliasi tuosta kuitenkin virkistyy ja päättää pihallasi lopulta viihtyä.
VastaaPoistaAinakin sininen hyasintti on sinnikäs, kun vuodesta toiseen jaksaa nousta - vaikkakin aina vähän laihempana.
PoistaHiukan oli ahertamista saada hyötykasvit kasvariin, mutta sielläpä ne nyt viettävät päiviään syksyyn saakka. Eihän näitä puutarhahommia tekisi, ellei niitä kokisi tavalla tai toisella mielekkäiksi. Ahertaminen kuuluu asiaan.
Magnoliassa on jo useampi lehti avautumassa eli ainakin on hengissä.
Ruusuherukka antaa varovasti esimakua tulevasta. Olis nii hiano, mutta tänne torennäköösesti liian arka. Mikähän mahtaa olla valakoosen sinikämmenen tarina. Voi olla vahinkosiämen sinisen purkis.
VastaaPoistaNo nii, ny on taas yks urakka takanapäi, ku oot saanu kasvarihin asukkahat. Toivottavasti kissat viättäävät rauhallisia kissanpäiviä seinien sisäpualella.
Ruusuherukan suositusvyöhykkeet ovat I-II, joten ilmeisen arka se on. Toivottavasti nämä muutamat kukat ovat sitä kaivattua esimakua.
PoistaSaattaa hyvinkin olla, että valkoisen sinikämmenen siemen on lymynnyt jossain sinisen uumenissa. Ehkä kasvin paikan vaihdos aktivoi siemenen kasvuun.
Katit on visusti sisällä, joskin vähemmän rauhallisina.
Mitäs kissat tuumaa oravasta? Meillä on karvanlähtö tällä hetkellä hämmästyttävän vähäistä.( Sitä tavanomaista en nyt laske ollenkaan ;D ) Viime vuonna tähän aikaan Merriltä lähti valtavasti karvoja. Nyt ei lähde kampaamallakaan juuri lainkaan.
VastaaPoistaFrodo on päässyt muutaman kerran valjaistaan, mutta se on niin arka, että ei lähde mihinkään seikkailemaan (onneksi).
Minulla on tuo 7 sisaren sarja toiseksi viimeisessä osassa :)
Kissat eivät nähneet oravaa. Lokia ei ole viety ollenkaan ulos. Nemoa valjaissa. Vaikka Nemo muuten on utelias ja vilkas, täällä se käyttäytyy ulkona aika arasti. Minustakin näistä kissoista lähtee nyt tavanomaista vähemmän karvaa. Olin varautunut isompiin määriin.
PoistaMinulla on vielä runsas 100 sivua Papa Saltin tarinaa.
Ruusuherukka on kukkiessaan todella upea! Meillä töissä pensas oli vuosia aurinkoisessa nurkkauksessa paraatipaikalla, mutta sitten jossain pihasiivouksessa se kaivettiin juurineen pois. Ruusuherukan taimia en ole itse nähnyt myynnissä täällä päin, ostaisin kyllä heti.
VastaaPoistaHienoja nuo keisarinpikarililjat ja Pink pearl -hyasintti!
Minkä vuoksi ruusuherukka kaivettiin pois? Ruusuherukkaa ei varmaan kannata ylempänä pitää myynnissä, kun sen menestymisvyöhykkeiksi on mainittu I-II. Suojaisassa paikassa se saattaa menestyä, kuten työpaikkasi pihallakin.
PoistaKeisarinpikarililja on hieno, näköjään myös alhaalta päin katsottuna.
Jonkun mielestä ruusuherukka kasvoi liian lähellä seinää. Asun 1a -vyöhykkeellä eli pitäisi täällä menestyä hyvinkin, mutta eipä näytä olevan missään lähiseudulla myynnissä.
PoistaTotta, Ia-vyöhykkeellä ruusuherukan pitäisi menestyä. Puutarhaliike Reimanin (Kirkkonummen Jorvaksessa) verkkosivujen mukaan heillä pitäisi olla ruusuherukkaa. Taitaa olla Puutarha Tahvosten taimi. He niitä Suomessa kasvattavat, mutta käyttävät jälleenmyyjiä.
PoistaIhanan värinen ruusuherukka ja onpa keisaripikarililja todella kaunis noin alhaalta päin katsottuna!
VastaaPoistaRuusuherukan kukka on tosiaan hieno. Olen kovin iloinen pensaan kukkimisesta. En ole tainnut aiemmin edes nähdä keisarinpikarililjaa tuosta suunnasta ja noin tarkasti.
PoistaTomaatinkukintokuva on valtavan upea!
VastaaPoistaKiitos Anna! Toivotaan, että tomaatitkukista tulee myös hedelmiä.
PoistaRuusuherukan kukat ovat kyllä kauniit.
VastaaPoistaOlisiko rusakko mahdollisesti katkaissut pikarililjasi? Varsi ainakin on sen verran vankka, ettei tuulen luulisi siihen kyenneen.
Välillä on hyvä hieman tauottaa puutarhatöitä. Minulle taukoa tuli koko viikonloppu, kun kolme lastenlastamme tulivat mummilaan hoitoon.
Vaikea uskoa, että tuuli olisi liljan kukinnon katkaissut. Viime aikoina rusakoita on näkynyt lähinnä puiston puolella. Harvoin ne tulevat tähän aikaan vuodesta aivan talon viereen, missä katkennut keisarinpikarililja kasvaa. Penkissä on aika tiivis kasvusto, eikä sieltä löytynyt minkäänlaisia merkkejä kulkijoista. Mutta toki rusakon vierailukin on mahdollista.
PoistaIlman muuta taukoja ja lepoa on järkevää välillä pitää. Lastenlasten kanssa olemiseen on ehdottomasti panostettava.
Ihania ilonaiheita. Ruusuherukka kiinnostaa minuakin kovasti, kuten niin monet muutkin kasvit, jotka ovat täällä meilläpäin harvinaisia.
VastaaPoistaOnnittelut sinulle kuntosalisuorituksesta, että sait kaikki vihannekset kellarista kasvihuoneeseen. Nyt niillä on hyvät oltavat - toivotaan, ettei tule kovia pakkasia.
Minä olen odotellut viimeistä osaa, jotta saisi selville, mikä mysteeri liittyi Papa Saltiin. Minun pitää odottaa, että kirja on saatavana äänikirjana.
Nämä lämpimät päivät tarjoavat jatkuvia ilonaiheita. Joka kerran pihalle mennessä löytää jotain kivaa katsottavaa.
PoistaNämä puutarhahommat tarjoavat kuntosaliharjoitusta niin paljon, ettei enää tarvitse mihinkään punttitouhuihin raahautua.
Onneksi ei sentään pakkasta luvata, mutta perjantai-lauantai-sunnuntai -öinä mittari painuu aika alas. +2 laittaa tomaatit hytisemään. Kannoin jo lämmittimen pois, kun öisin on ollut niin lämmintä. Harsot sentään jätin paikalleen ja laitan ne illalla varuiksi tomaattien ylle.
Sain Papa Saltin puoliyön aikaan loppuun. Äänikirja olisi ollut huomattavasti helpompi käsitellä. Yli 800-sivuista järkälettä oli vaikea käsitellä.
Innostuin kauniista ruusuherukasta, mutta sitten katsoin menestymisvyöhykkeet. Ei kasva V-vyöhykkeellä, ei. Pihkura!
VastaaPoistaRuusuherukka on kaunis. Niin kovasti, kuin näitä arkoja herkkuja haluaisikin, enemmän tulee mielipahaa niiden menettämisestä. Jospa sinulle löytyisi joku alueellasi menestyvä ruusuherukkaa muistuttava kasvi.
PoistaIhanat kissavieraat <3 Ruusuherukka kukkii minulla aina vaan pelkillä alaoksilla, yhden kerran on ollut koko pensas kukassa. Voi olla, että täällä II-vyöhykkeellä on latvoille liian kylmä kukkia vaikka latvat eivät ole paleltuneet talvisin.
VastaaPoistaEiköhän tomaatit jo tarkene vaikka viileitä öitä on taas luvassa. Olin ottamassa varjostusharsoa pois kasvihuoneesta mutta annankin olla vielä, suojaa myös hallalta.
Ihanat kissavieraat, joskin äänekkäitä ja alituiseen rapsutuksia vailla.
PoistaAlaoksilla nuo minunkin ruusuherukkani kukat ovat. Olisikohan pakkaspeitteen suojasta hyötyä kukinnan kannalta?
Tomaatit tarkenee jo hyvin. Kasvarissa lämpö on laskenut alimmillaan +6 ja muutamana seuraavana yönä luvassa peräti +3. Harsoteltat saavat olla toistaiseksi paikoillaan. Päivällä nostan harsot ylös ja laitan illalla alas. Parempi ottaa varman päälle, kuin altistaa kylmyydelle.
Minulla ruusuherukka on kukkinut kerran koko pensaan täydeltä ja oli silloin todella upea. Se oli sen ihanan lumettoman ja lauhan talven jälkeen. Tänä vuonna se teki ensin kukat alaoksille kuten tavallisesti, mutta nyt on muutamia kukkia myös oksien yläpäissä. Toivottavasti se jatkossa kukkii runsaammin, niin sinulla kuin minullakin.
VastaaPoista