tiistai 19. syyskuuta 2023

Alkusyksyn ilo- ja väripilkkuja

Clematis Princess Kate (Zoprika) - Tarhalyhtykärhö
 

Kate-prinsessani on tuottanut iloa enemmän kuin sitä istuttaessani uskalsin toivoa. Taimi oli onneton rääpäle sen keväällä 2021 istuttaessani. Vuosi sitten sain jo esimakua sen kauniista kukista. Tänä kesänä tahti on vain entisestään parantunut.

Clematis Madame Julia Correvon - Tarhaviinikärhö


Myös Madame Julia Correvon on luonut uskoa pärjäämiseen ja kukkimiseen, vaikka se kesällä kärsi kuivuudesta ja luultavasti myös kevään koleudesta. Kasvukauden kääntyessä lopuilleen Julian avautuneet kukat ovat olleet ehjiä. Toisin kuin aloittaneet kukat, jotka olivat repaleisia ja epämuodostuneita. Jos tämä päättää selvitä talvista, kasvaa ja kukkia, saa se minulta täyden kannustuksen ja varauksettoman ihailun.

Clematis Polish Spirit - Tarhaviinikärhö

Polish Spirit on pihani luotetuimpia kärhöjä. Tänä vuonna se jäi tavallista matalammaksi,  mutta kukinnassa ei ole hävinnyt edellisvuosille tippaakaan. Nyt Polish Spiritin ulkomuoto alkaa olla jo hieman ränsistynyt. Kukapa tykkäisi jatkuvista kaatosateista?

Clematis Princess Diana - Tarhalyhtykärhö


Onkohan haasteellisuus kaikille kärhöprinsessoille ominaista? Jos oli Kate rääpäletaimi, niin Diana sitäkin enemmän. Ensimmäisenä kesänään 2021 se jaksoi vaivoin pysyä hengissä, mutta ei puhettakaan nupuista tai edes uusista lehtipareista. 

Vuosi sitten Diana kehitti yhden nupun, jonka huomasin vasta kukan viimehenkäyksen hetkellä. Tänä kesänä se on kunnostautunut nupputuotannossa, jotka jopa avautuvat ja säilyvät kauniina kohtalaisen pitkään. Latvuksessa on vielä avautumattomia nuppuja. Kärhö on venynyt pituutta kohta parin metrin verran, joskin yksirunkoisena. Jospa se jo ensi kesänä lykkäisi maasta useamman verson, toivon.

Clematis integrifolia Aljonushka - Tarhakellokärhö


Joka vuosi takuuvarma Aljonushka on jäänyt liian vähäiselle huomiolle. Näitähän minulla on nyt kaksi, kun innostuin toissa kesänä siirtämään kärhön uuteen ja mielestäni parempaan paikkaan. Niin vain jäi juurenpaloja vanhaan paikkaankin, josta on noussut melkeinpä komeampi Aljonushka kuin uudessa paikassa.

Clematis alpina 'Columnella' - Tarha-alppikärhö

Alppikärhöillä on tapana kukkia loppukesästä toistamiseen, joskin huomattavasti vaatimattomammin. Vaaleanpunainen Columnella ei ilmeisesti tunne moista sääntöä, sillä se pukkaa jatkuvasti uusia nuppuja avautumaan Pikkupuutarhan kaunistukseksi. Se taisi säikähtää kuultuaan ilmoituksen aikomuksestani leikata alppikärhöt matalaksi. 

Clematis Princess Kate (Zoprika) - Tarhalyhtykärhö

Kärhöt ovat aivan ihania köynnöksia. Suorastaan erityisiä puutarhan kaunottaria. Onneksi aloitin aikoinani alppikärhöstä, joka on minusta yksi helppohoitoisimpia ja kiitollisimpia kärhöjä. 

Kärhöhulluuden iskiessä on ehkä viisasta jatkaa kokeiluja viini-, lyhty- ja kellokärhöillä. Kukat eivät ole yhtä suuria ja näyttäviä, kuin loistokärhöissä. Kukkia voi olla kuitenkin samanaikaisesti paljon ja kukintaa riittää pitkäksi aikaa. Mainitut kärhöt ovat usein myös voimakaskasvuisia ja kaikinpuolin kiitollisia kasvatettavia. Onnistuneen harjoittelun ja kerätyn kokemuksen jälkeen voikin ryhtyä keräämään upeita loistokärhöjä.

Lonicera per. 'Belgica Select' - Ruotsinköynnöskuusama

Köynnöskuusamat ovat myös minusta helppoja ja näyttäviä köynnöksiä. Vuosia sitten terassin pylväässä kiemurteli tuoksuköynnöskuusama. Sitten se heitti henkensä, minkä epäilen johtuvan liian kuivasta ja muutenkin huonosta paikasta. Talon seinusta on harvoin paras mahdollinen paikka millekkään kasville.

Alapihan puistoaitaa vasten minulla kasvaa tulikuusama (Lonicera x brownii 'Drpomore Scarlet'). Sen oranssi torvimainen kukinta ajoittuu nettitietojen mukaan heinäkuuhun, mutta meillä tulikuusama aloittaa kukinnan joka vuosi jo kesäkuun puolivälissä.

2019 istutin alapihan aidan viereen ruotsinköynnöskuusaman. Se on jo kukintansa lopettanut ja muodostanut kirkkaanpunaisia marjoja. 

Lonicera heckrottii - Koreaköynnöskuusama


Pikkupuutarhan koreaköynnöskuusama kukki pitkään kesällä. Itse asiassa se ei ole kukintaansa edes lopettanut, vaan nyt syyskuussa yltynyt kehittämään ja avaamaan yhä uusia nuppuja. 

Tämän köynnöksen sanotaan olevan köynnöskuusamista matalin ja kasvun pensasmainen. Siksi koreaköynnöskuusama sopii hyvin myös maanpeitekasviksi. Kaveri on ollut minulla vasta runsaan vuoden, joten omia kokemuksia ei ole vielä paljoakaan kerrottavana. Jonkun verran se on lykännyt uusia versoja maasta, mutta pääasiallinen kasvu on keskittynyt pituuden venyttämiseen.

Geum coccineum - Tulikellukka

Tulikellukka vähät välittää alkavasta syksystä. Se on päättänyt aloittaa uuden kukinnan muutaman nupun voimin. Kellukat kukkivat tänä kesänä tosi runsaina. Jossain vaiheessa ehdin leikata sinne tänne kaatuvia kuivia kukkavanoja pois. Alkukesän kuivuus näytti jonkin verran rassaavan kellukoita, mutta vesisateiden myötä niiden lehdistö on kasvanut komeaksi ja runsaaksi.

Chelone obliqua - Konnanyrtti


Siirsin vuosi sitten konnanyrtin olopihalta Pikkupuutarhan Kriikunapenkkiin. Siellä on taasen tullut myllättyä tänä vuonna varsin ahkerasti, kun istutin alueen keskelle japaninkirsikan ja toiselle sivulle pari Austin-ruusua. Myös muutama saksankurjenmiekka sai uuden asuinsijan Kriikunapenkistä.

Koitin varoa olemassa olevia, säästettäviä kasveja. Aloittaessani penkin mylläyshommat, konnanyrtit olivat vasta vihreä aavistus mullan pinnalla. Ajattelin, että lapiohommissa syntyy toisinaan myös tappioita ja jatkoin istutustöitä. Onnistuin kuin onnistuinkin varjelemaan konnanyrtin ja nyt se kiittää minua nupuilla. Saapa nähdä, ehtivätkö avautua, jos yöt kylmenevät luvatulla tavalla.

Astrantia major 'Star of Fire' - Isotähtiputki

Tähtiputkilla ei ole ollut kovinkaan laadukas kesä. Nämä eivät kestä talvimärkyyttä, mutta ilmeisesti eivät tykkää myöskään kesäkuivuudesta. Star of Firen kesäinen kukinta oli hyvin vaatimatonta. Nyt se pukkaa kesän viime metreillä uusia kukkia.

Nytpä muistin toisenkin tähtiputkiin liittyvän asian. Pikkupuutarhan Kivipenkissä nimittäin kasvaa kirjavalehtinen 'Sunningdale Variegated'. Tai lähinnä yrittää kasvaa, sillä mm. kultakärsämö ja syysleimu David ahdistelevat tähtiputkiressukkaa voimakkaasti. On siis otettava lapio käteen ja tarjottava Sunningdalelle uusi ja avarampi kasvupaikka.

Phlox paniculata 'Birght Eyes' - Syysleimu


Useimmat syysleimut ovat jo lopettamassa kukintaansa. Osittain syynä ovat kaatosateet, jotka ovat hakanneet kukinnoista painavat varret kerta toisensa jälkeen pitkin pituuttaan penkkiin. Sinnikkäästi ne ovat kuivuttuaan nousseet pystyyn saadakseen niskaansa jälleen uuden sadekuuron. Syysleimut ovat kuivina ja kuumina kesinä alttiita härmälle, mutta kaiketi tämän kesän kuiva kausi ei ehtinyt syysleimujen härmää laittaa liikkeelle. 

Pikkupuutarhan Kivipenkin Bright Eyes on päässyt vasta nyt kukkimisen vauhtiin. Hän on vielä aika nuori asukas puutarhassani. Nämä istutin kesällä 2021.

Sedum spectabile 'Brilliant' - Syysmaksaruoho

Maksaruoho Brilliant on niinikään kohtalaisen nuori puutarha-asukas. Se taisi joutua kiertolaiseksi ennen kuin älysin istuttaa sen Pikkupuutarhan Kivipenkkiin. Kaiketi tästäkin pitäisi aikaa myöten kasvaa Herbstfreuden kaltainen jätti. Toistaiseksi hän on aika matala, ehkä noin 20-senttinen.

Sedum spectabile 'Carl' - Syysmaksaruoho


Alapihan Ovaalipenkin syysmaksaruoho Carl on sitten vähän liiankin matala. Epäilen vahvasti, ettei kyseessä ole laisinkaan Carl. Lehtien pitäisi olla harmahtavanvihreät, versojen punertavat ja kukkien tumman aniliininpunaiset. Carliksi nimetty on taas hyvä esimerkki netistä tilattujen kasvien epämääräisyydestä.

Paikka on eittämättä huono tälle kasville, kuten Ovaalipenkki kokonaisuudessaankin lähes kaikille kasveille. Olenkin muuttamassa sitä pensasistutukseksi. Vuosi sitten istutin Ovaalipenkkiin pari syyshortensiaa: Vanille Fraisen ja Moonlightin.

Sedum 'Herbstfreude' - Komeamaksaruoho

Herbstfreudea minulla kasvaa useammassa paikassa. Kuvan Kriikunapenkin komeamaksaruoho on vasta avaamassa nuppujaan. Parissa muussa paikassa kukinta alkaa olla jo ohi. Pörriäiset tykkäävät selvästi myös komeamaksaruohoista.

Nappasin Puutarhan Lumo -blogin Kruunuvuokon postauksesta seuraavan, oivallisen vinkin:  "Hyvä muistisääntö kimalaisen tunnistukseen on, että sillä on "kokoturkki" ja mehiläisellä taas "puoliturkki". Toivottavasti, Kruunuvuokko, et pahastu tästä kopioinnista. Kirjasin sen tähän, jotta asia tallentuu paremmin muistiini. 

Kuvassa lienee siis kokoturkkinen kimalainen.

Rhododendron 'Cunningham's White'


Törmäsin eräässä netin puutarharyhmässä keskusteluun, jossa kummasteltiin valkoisen rhodon myöhäistä kukintaa. Cunningham's White kukkii lähes joka vuosi toistamiseen näin loppukesästä. Niin myös nyt. Tämä kakkoskukinta on vaatimattomampaa. Rhodot kehittävät nuput syksyllä valmiiksi seuraavan vuoden kukintaa varten. Ihmeellisesti Cunninghams' Whitekin kukkii joka alkukesä uudelleen edellisen vuoden kakkoskukinnasta huolimatta.

Aster novi-belgii 'Patricia Ballard' - Syysasteri


Jokin aika sitten manasin syysasteri Patricia Ballardin kukkimattomuutta. Uhkasin sitä jopa kompostilla. En yleensä harrasta näin rajuja kostotoimia puutarhassani, mutta Patrician kohdalla uhkailu ja kiristys näyttää toimivan. Ehkä en vielä nostata mitään hurraa-huutoja, mutta kerrankin nuppuja on paljon ja joissakin jo värikin pilkistää. Saanko kenties monen vuoden tauon jälkeen katsella tämän syysasterin kaunista kukintaa?

Anemone hybrida 'Honorine Jobert' - Tarhasyysvuokko

Muuripenkin pikkuisen syysvuokko Honorine Jobertin nuppujen kehitys on edennyt. Jollei sää ihan hirvittävän kylmäksi heittäydy, saatan nähdä vuoden vanhan syysvuokkoni kukat avoimina. Jos näin käy, keitän itselleni pullakahvit. Voisinpa kuskata kahvimukin särpimineen syysvuokon vierelle, jotta voin halutessani kilistää kaunottarelle aivan sen kukkien edessä.

Hydrangea paniculata 'Grandiflora' - Syyshortensia


Liian usein näin syysaikaan tuntuu, ettei ole mitään sanottavaa puutarhasta. Kun sitten hetken katselee kuvia ja kiertelee virtuaalisesti niiden parissa, aukenee sanainen arkkuni. Toivottavasti en väsytä teitä jorinoillani.

Clematis Princess Kate (Zoprika) - Tarhalyhtykärhö

 
Kauniita syyskuun päiviä teille kaikille!


23 kommenttia:

  1. Kyllä täytyy ihailla näitä upeita kukkakuvia. Olet nähnyt paljon vaivaa ja luonut kauneutta teidän kotinne ympärille.
    Kiitos myös mehiläis-/kimalaisvinkistä. En ole tuota(kaan) tiennyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Puikoillanikin! Puutarhan laittaminen on mieluisa harrastus ja intohimon kohde. Myönnän, että olen nähnyt paljon vaivaa ja käyttänyt runsaasti aikaa pihan rakentamiseen. Yhtään hetkeä en antaisi pois, vaikka näin syyssateen hetkellä alkaakin taas jokavuotiseen tapaan jo väsyttää.
      Minullekin tuo Kruunuvuokon kertoma mehiläis-/kimalaisvinkki on ihan uusi asia. Puutarhassa lentelee jos jonkinlaisia ötököitä ja välillä harmittaa, kun en niitä tunnista. Aina oppii uutta, mikä on mukavaa.

      Poista
  2. Kiitos ihanistä syksykukkien kuvista! Meilläkin alppikärhöt innostui kukkimaan uudelleen. Pari muutakin kärhöä kukkii, viime syksyn alesta ostaminen. Olen kyllä aika huono kärhöjen hoitaja, yleensä ne kuolee ja katoaa pihaltani.
    Syyshortensiat on kauneimpia ja varmoja kulkijoita. Niitäkin ostin viime syksynä ja kaikki ovat onneksi hengissä ja tekivät jo muutamia kukkiakin.
    Mitenkäs jalkasi voi? Täällä kohtalotoveri. Niin ärsyttävää, kun nyt just olisi aika touhuta pihalla, istuttaa uusia kasveja ja siivoilla entisiä. Ja nivelrikko vaivaa niin etten meinaa kävelemään päästä! Kävin hakemassa piikin polveeni, jospa se auttaisi.
    Hyvää syksyä kaikesta huolimatta toivottelee Eeviregina Pohjanmaalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eeviregina! Mukava kuulla sinusta pitkästä aikaa.
      Aika monta kärhöä minäkin olen saanut hävitettyä, mutta ilmeisesti niidenkin kanssa vähitellen kokemus karttuu ja sen myötä kärhöjen kanssa pärjää paremmin. Syyshortensiat ovat aivan ihania kasveja. Odotan joka vuosi niiden kukkimista, enkä näköjään koskaan pety. Pari ensimmäistä vuotta jouduu odottamaan loisteliaampaa kukintaa, mutta sieltä se sitten tulee.
      Jalka ei voi hyvin. Pahin kipu on laantunut, kun lepuutan jalkaa mahdollisimman paljon, kiinnitän huomiota jalkineisiin ja hankin geelityynyt kantapäihin. Myös fyssarin ohjeistamat venytykset tuntuvat auttavan. Niitä kannattaa tehdä ahkerasti. Eniten kantapääkipu taitaa vaivata päätä, kun olisi niin paljon tekemistä pihalla ja muutenkin, kuten sanoitkin. Tämä vaiva käy taatusti yhtä paljon psyykelle kuin itse jalalle.
      Nivelrikko on toinen viheliäinen vaiva. Minulla se on tullut sormiin ja toistaiseksi pärjään ihan hyvin sen kanssa. Lääkäri kehoitti pitämään sormet liikkuvina jonkun mieluisan harrastuksen avulla. Aloitin muutama vuosi sitten pitkän tauon jälkeen kutomisen. Se on auttanut. Muutama ensimmäinen silmukka sujuu vähän kankeasti, mutta vauhtiin päästyäni sormet selvästi vetristyvät. Tällä mennään niin pitkään, kun onnistuu. Äidilläni oli sama vaiva ja hän kutoi lähes kuolemaansa saakka, vaikka sormet olivat välillä tosi kipeät ja kankeat.
      Oikein hyvää syksyä ja helpotusta kipeille nivelillesi!

      Poista
  3. Mielettömän kauniita nuo tarhalyhtykärhöt. Niin herkkiä :) Syysmaksaruohojen aika olisi nyt, kunhan ei pakkanen vioita niitä. Täällä ollut jo parina yönä pakkasta. Herbstfreude ei tahdo millään ehtiä ehtiä kukkia, Carl on jo hyvässä vauhdissa, samoin punamaksaruohot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivätkö olekin. Olen ihan rakastunut kumpaankin prinsessaani, niin Kateen kuin Dianaankin.
      Herbstfreude ehtii yleensä täällä joka vuosi kukkia. Ehkä se kaipaisi nyt vähän enemmän aurinkoa, jota on viime aikoina tullut hiukan niukasti. Kohtuullisen lämmintä on ollut, mutta usein aika pilvistä.

      Poista
  4. Kiitos Suvi! Parhaillaan sataa vettä kaatamalla, joten tänään ei syyspäivä ole kovin kaunis. Kyllä sitä aurinkoakin vielä saamme.

    VastaaPoista
  5. Kyllä sinun tarinoita jaksaa lukea ja kauniita kukkia kuvia katsella. Kerrassaan ihanaa kukintaa vieläkin ja mahdollisesti lisääkin on vielä luvassa, jos vain syysasteri ja -vuokkokin ryhtyvät terälehtiään vielä aukomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ilahduttavaa, että jaksat blogissani vierailla ja juttujani lukea. Minä puolestani nautin suuresti sinun upeista kuvistasi ja yhtä innolla ihastelen hienoja kirpparilöytöjäsi.
      Hetki sitten katsoin 10 vrk:n sääennustetta, jonka mukaan ei mitään erityisen kylmää ole luvassa. Saavatpa kukat lisää aikaa availa nuppujaan.

      Poista
  6. Ihanaa kukintaa niin kärhöillä, kuin muillakin puutarhasi kasveilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko! Näin loppukesästä vähäisetkin värit ja kauniit kukat ilahduttavat erityisen paljon. Nyt kannattaa tankata puutarhan näkymiä talvenkin varalle.

      Poista
  7. Paljonhan sinulla on vielä kukassa kaikenlaista. Kärhöjen paras puoli on se, että ne tarjoavat väripilkkuja talven tuloon saakka.
    Enpä ole tiennytkään, että isotähtiputki ei pidä talvimärkyydestä. Kesäisestä kuivuudesta niiden muistin kärsivän mutta eivät ne sen edustavampia näytä olevan märkänäkään kesänä. Lehtiin tulee aivan samannäköisiä mustia viiruja ja laikkuja kuin kuivuuden takia ja loppukesäinen kukinta näyttää jäävän normaalia heikommaksi. Ihmettelin sitä eilen kitkiessäni, sillä muistaakseni isotähtiputkien syyskukinta on ollut yleensä aika komeaa katsottavaa ja siitä on ollut pitkäaikainen ilo. Laittaa miettimään, josko olisi aika hankkiutua muutamasta tähtiputkesta eroon ja istuttaa tilalle jotain vähemmän primadonnaa.
    Tuo pörriäisloru jatkuu vielä. Loppu kuuluu näin: ampiainen on alaston. Itse tunnistan ne ennemminkin ulkomuodon perusteella. Kimalainen on pullukka, mehiläinen melko tasapaksu pötkylä ja ampiainen kurvikas (ei epäilystäkään siitä, mistä ampiaisvyötärö-termi on tullut).
    Osuiko teille myrsky kovin raivokkaana? Täällä tuulet jäivät paljon alkuperäisiä ennusteita heikommiksi mutta vettä sataa kaatamalla. Olisin mieluummin ottanut sellaisen sopivasti puita kaatavan myrskytuulen kuin lisää vettä jo ennestään märkyydestä kärsivään puutarhaan. Kai se on kohta alettava kaivaa ojia, jotta liiat vedet valuisivat tehokkaammin alamäkeen.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän paljon kaikenlaista on vielä kukassa ja hyvässä kuosissa. Kylmiä öitä on ollut vasta pari ja päivisin lämpöä riittää kaatosateista huolimatta.
      Mietin, mistä löysin tiedon isotähtiputkien talvimärkyyden heikosta sietokyvystä. Kekkilän sivuilta tieto on peräisin, kuten tieto siitäkin, etteivät tykkää paahteestakaan.
      Kiitos pörriäislorun jatkosta. Täytyy opetella loru ja rallatella sitä puutarhassa kulkiessa. Opinpa paremmin tunnistamaan ötököitä.
      Myräkkä osui tänne voimakkaimmillaan varhaisaamuun. Tuuli lähenteli 20 m/s ja vettä tuli jälleen kerran kuin saavista kaataen. Dahlia Cafe au Laitista oli romahtanut yksi korkea haara, vaikka kävin sitä illalla vartavasten tukemassa. Muutamia tavaroitakin oli lennellyt pitkin terassia. Mitään suurempia vahinkoja ei sentään tullut. Vesisateet saisivat jo riittää. Ihan älyttömän märkää kaikkialla.
      Kiitos, vietähän sinäkin kiva loppuviikko!

      Poista
  8. Miten voi olla jotain noin kaunista kuin tarhalyhtykärhö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä. Molemmat tarhalyhtykärhöt ovat ihastuttavia.

      Poista
  9. Sullon viälä monta kukkivaa kärhyä. Mulla 'Diana' on pysyny hoikkana jo monista vuasista hualimata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokunen kärhö vielä pinnistää kauneutta. Diana ei näytä olevan kovin innokas "lihomaan". Toivottavasti kuitenkin pysyy hengissä ja tekee edes muutaman kukan tulevinakin kesinä.

      Poista
  10. Onhan sinulla kukassa vaikka mitä! Ja niin on kyllä tuossa minunkin pihassakin: kärhöt pukkaavat uutta kierrosta, päivänhatut jaksavat kukkia. Ja se ainoa syysleimu (creme de menthe luullakseni), jonka pihaan jätin. Syysleimuja haluaisin lisääkin, koska ne kukkivat pitkään ja kauniisti, mutta jostain syystä kaikki leimut tässä pihassa ovat säästä ja sijainnistaan riippumatta härmässä joka vuosi. En oikein tiedä, mitä teen väärin niiden kanssa. Q

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä riittää kukkia. Hienoa, että sinullakin on edelleen pihalla ihasteltavaa. Nyt on kesäisen lämmintä, joten ihan heti kasvit eivät talvilevolle varmaan mene.
      Syysleimut ovat alttiita härmälle. Meillä sitä ei ole ollut muutamaan vuoteen. Toivottavasti ei tulekaan. Eikös härmään vaikuta ainakin jonkin verran istutuspaikka? Lukemani mukaan liian suojainen ja kuiva paikka altistaa härmälle. Syysleimut kukkivat tosi pitkään, joten niitä kyllä kannattaa lisätä pihaan. Creme de Menthe on minusta niin hieno, että sitä soisin löytäväni lisääkin.

      Poista
  11. Tähtiputket ovatkin aika ronkeleita, olen jopa kastellut niitä kuivina kausina etteivät kuole pois. Aina kyllä nousevat ylös kuivumisen jälkeen. Joskus leikkaan kaikki lehdet pois kun menevät ruskeiksi aika herkästi.
    Lytykärhöjen kukan muoto on kaunis, eiköhän Diana siitä pulskistu kunhan pääsee vauhtiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika risuisiksi tähtiputket menevät monena kesänä. Ihmeen hyvin ne elpyvät ja nousevat kevät toisensa perään, vaikka edellisenä vuonna olisivat olleet hyvinkin huonossa hapessa.
      Toivottavasti Diana saa lihaa luittensa ympärille. Pääasia, että pysyy hengissä. Kärhöjen kanssa ei näköjään parane olla liian vaativa.

      Poista
  12. Tässä jutussa olikin monenmonta väripilkkua ja ilon tuojaa. Tuo Kate täytyy jossain vaiheessa saada itselleni, mutta siihen en ole täällä taimimyymälöissä törmännyt. Oma Carlini näyttää hieman erilaiselta, mutta voihan olla että tuo minun ei olekaan Carl, sen hankinnasta on niin kauan ja se on viihtynyt hyvin ja olen sitä jakanut paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katea metsästäessäni huomasin saman eli ei sitä joka puodista löydy. Puutarha Tahvosten vierailulla siihen törmäsin ja heti tartuin tilaisuuteen.
      Minun Carlini on tunnetusta nettimyymälästä tilattu. Ei ole ensimmäinen kerta, kun saatu kasvi ei vastaa tilausta. Olen joskus tilauksistani reklamoinut ja saanut kiitettävää palautetta ja korvauksia. Usein päätän, etten enää tilaa, mutta kummasti ne negatiiviset kokemukset unohtuvat. Eli Carlisi voi hyvinkin olla ihan oikea Carl.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!