maanantai 16. lokakuuta 2023

Kärhöjen loppukiri

Clematis 'Princess Diana' - Tarhalyhtykärhö 24.9.23
 

Ruusujen lailla kärhöjen kesään on kätevää tehdä jonkinlainen katsaus. Seuraavalla kasvukaudella tulee usein etsittyä aiempaa tietoa kunkin kärhön heräämisestä ja kukkimisesta. Postaukset toimivat tässä mielessä hyvänä tiedonlähteenä ja muistinvirkistäjinä.

Clematis 'Princess Diana' - Tarhalyhtykärhö pakkasaamuna 10.10.23

Mennyt kesä ei ollut minun puutarhani kärhöille paras mahdollinen. Epäilen osasyynä olleen parin edellisen kesän kuivuus ja kuluneen kevään koleus. Toisaalta kärhöjen sielunelämä on edelleen minulle iso mysteeri. Vaikka kuinka huolehtisi niistä ohjeiden mukaisesti, menee pieleen. Ja sitten taas miltei totaalinen unohdus saa jonkun yksilön loistamaan muidenkin edestä.

Clematis 'Princess Diana' - Tarhalyhtykärhö 3.10.23


Keväällä 2021 pienenä rimpulana istuttamani tarhalyhtykärhö Princess Diana kuuluu niihin kärhöihin, joiden hoitamiseen en ole kovin paljon syventynyt. Ensimmäisenä kesänä se kasvoi ohueksi nauhaksi ja siinäpä se sitten olikin. Vuosi sitten pituutta tuli vähän enemmän ja peräti yksi kukka, joka oli kovin rujo olemukseltaan.

Clematis 'Princess Diana' - Tarhalyhtykärhö 6.9.23
 
Tänä keväänä iloitsin pelkästään siitä, että Diana ylipäätään heräsi ja kasvoi. Sepä yllätti minut kaikin puolin positiivisesti. Nuppuja se teki runsaasti ja valtaosa niistä aukesi. Kärhössä on edelleen monta nuppua, jotka luultavasti lisääntyvän kylmyyden vuoksi jäävät avautumatta. 

Clematis 'Princess Diana' - Tarhalyhtykärhö 27.9.23
 
Kiva, että osa kärhöistä on Princess Dianan tavoin hiukan myöhäisempiä. Heräävät myöhään, mutta myös kukinta kestää pitkälle syksyyn.

Clematis Aljonushka - Tarhakellokärhö 14.9.23

Aljonushka kuuluu runsaasti ja melko pitkään kukkiviin kärhöihini. Tänä kesänä moni muu kasvi on vienyt huomion Aljonushkalta. Näin päättelin, kun löysin siitä turhan vähän kuvia.

Clematis Aljonushka - Tarhakellokärhö 4.7.23

Aljonushka on minusta helppo ja kaunis kärhö. Se tarvitsee pystyssä pysymiseen tuen, sillä siinä ei ole kärhöille tyypillisiä tartuntakärhiä. Molemmat Aljonushkani kasvavat kahden yhteenliittämäni puoliympyrän muotoisen 150-senttisen metallituen keskellä. Tuen lakipisteen saavutettuaan kärhö kaartuu reunojen yli. Kasvuvaiheessa käyn välillä ohjaamassa versoja tuen sisäpuolelle. Näin en katkaise niitä vahingossa tunkiessani myöhemmin pitkiä versoja takaisin tukeensa.

Aljonushka sopii hyvin myös maanpeitekasviksi. Se saattaisi olla todella näyttävä vyöryessään esimerkiksi joltain kivimuurilta alaspäin.

Clematis Aljonushka - Tarhakellokärhö pakkasaamuna 10.10.23

Aljonushkassakin on edelleen lukuisia nuppuja, mutta lokakuun toisen tiistain vastainen pakkasyö hyydytti niin avautuneet kukat kuin nuputkin. Kärhön matka kohti talviunta on alkanut.

Clematis texensis 'Princess Kate' (Zoprika) - Tarhalyhtykärhö 6.9.23


Jos Princess Kate keräsi katseita viime kesänä, teki se sen myös tänä kesänä. Katen kukkien muoto ja väri on minusta todella kaunis. Istutin Princess Katen 2021. Aiemmat kaksi yritystä ovat kuihtuneet kadoksiin nopeasti. En lannistunut, vaan pikemminkin sain pakkomielteen istuttaa uusi Princess Kate. Tämä tuorein istutus kukki tänä kesänä edellisvuotta enemmän.

Clematis texensis 'Princess Kate' (Zoprika) - Tarhalyhtykärhö 14.9.23

Olen edelleen hieman hämmästynyt tästä komeudesta. Kärhöjen oikullisuuteen tottuneena on selkäpiissä sellainen olo, että tämä kauneus saattaa hyvinkin olla katoavaista.

Eipä tainnut montaakaan nuppua jäädä avautumatta. Tiistaivastaisen yön pakkanen puri Princess Katea sen verran kunnolla, että kukinta on tältä erää päättynyt.

Clematis vit. 'Polish Spirit' - Tarhaviinikärhö 20.8.23

Uskolliseksi ja runsaaksi kukkijaksi on osoittautunut Polish Spirit. Se aloittaa kukintansa loistokärhöjä myöhemmin, mutta jatkaa sitten aivan syksyn viime metreille. 

Tarhaviinikärhö kukkii saman vuoden versoilla, joten se kestää myös alasleikkuun. Polish Spiritin leikkaan yleensä vasta keväällä. Myös sen vanhat oksat ovat monena keväänä heränneet eloon, jonka vuoksi leikkaan sitä varovasti. Tänä keväänä valtaosa vanhoistakin oksista oli elottomia ja niinpä leikkasin kärhöä voimakkaasti. Kasvuun lähdettyään se venyy mittaa nopeasti ja korkealle.

Clematis vit. 'Polish Spirit' - Tarhaviinikärhö 13.10.23


Olen istuttanut Polish Spiritin 2015 eli sillä on jo jokunen vuosi ikää. Keväällä sitä leikatessani huomasin, että sen versoja nousee maasta yhä laajemmalta. Niinpä versoja täytyy aluksi käydä ohjaamassa kohti tukea, varsinkin tuen takapuolella. Muuten osa versoista saattaisi ryömiä tuen takana kasvavien syreenien rungoille. Mikä sekään ei olisi hullumpi idea.

Clematis vit. 'Madame Julia Correvon' - Tarhaviinikärhö 23.8.23


Olopihan tarhaviinikärhö Madame Julia Correvonin kasvukauden alku oli vähän takkuilevaa. Siinä oli paljon nuppuja, mutta avautuessaan kukat olivat repaleisia ja kärsineen näköisiä. Joko kuivuus tai kevään kylmyys tai molemmat yhteensä ovat voineet olla vioitusten syynä.

Clematis vit. 'Madame Julia Correvon' - Tarhaviinikärhö 6.9.23

Alkuvaikeuksien jälkeen Julian kukat avautuivat ehyinä. Julia Correvon vietti ensimmäisen kesänsä 2018 ruukussa. Istutin sen syksyllä penkkiin. Oikeastaan vasta viime vuonna se pääsi kunnolla kasvun vauhtiin, jota se on jatkanut tänä kesänä.

Clematis 'Hagley Hybrid' 6.7.23


Olopihan Hagley Hybridin kukinta ajoittui heinäkuuhun. Elokuun alussa se avasi pari nuppua, mutta siihen se sitten jäi. Ei kai tykännyt jatkuvista vesisateista.

Clematis alpina 'Willy' - - Alppikärhö 25.5.23

Olopihan alppikärhö Willy oli aika vaisu sekin. Alapihalle johtavien portaiden yläpään puuportin toisella puolella kasvava loistokärhö President ei tehnyt ainuttakaan kukkaa. Hengissä se kuitenkin oli ja on yhä.

Niinikään olopihalla kasvava loistokärhö Dr. Ruppel missasi kukintansa sekin. Eipä se ole aiemminkaan kovin aktiivinen ollut. Herää ja kasvaa, vaan ei jaksa pukata nuppuja

Clematis alpina Purple Dream - Tarha-alppikärhö 13.6.23

Purple Dream kukkii kärhöistä ensimmäisten joukossa Pikkupuutarhan alppikärhöjen tapaan. Tämä on ehdottomasti yksi lempikärhöistäni. Pidän sen nupuista, kukista ja syksyn siemenpalluroista.

Clematis alpina Purple Dream - Tarha-alppikärhö 13.6.23

Purple Dreamin kukinta kestää tavallisesta pitkään. Kuivuusko nyt vaikuttanut, mutta avoimet kukat kukkivat ja kuihtuivat nopeasti.

Clematis Purpurea Plena Elegans - Tarhaviinikärhö 13.7.23

Olopihan tarhaviinikärhö Purpurea Plena Elegansin kasvu ja kukinta oli tänä kesänä vaatimatonta. Syytä en tiedä. Toivon ilmiön olevan tilapäinen ja korjaantuvan ensi kesänä.  PPE:ssä oli vain muutama kukka ja niistäkin tämän yhden ehdin kuvata.

Clematis Jackmanii - Loistokärhö 20.8.23

Jackmanii aloitti kukintansa aika myöhään. Luulin jo, ettei se herää henkiin ollenkaan. Kunnes huomasin pari korkeaa versoa pukkaavan nuppuja. Kukat avautuivat tosi korkealle, josta lopulta yksi navakka tuuli heitti yläilmoissa keikkuvat versot tuen toiselle puolelle roikkumaan.

Clematis 'Multi Blue' 6.7.23

Multi Blue kukkii kesä toisensa jälkeen alapihan Päivänliljapenkin päässä. Sen vasemmalla puolella on yhtä uskollinen Rouge Cardinal. 

Clematis 'Rouge Cardinal' 6.7.23

Sekä Multi Blluen että Rouge Cardinalin pääkukinta ajoittuu heinäkuuhun. Vielä elokuun alkupuolella uusia nuppuja avautuu. Tänä kesänä elokuussa satoi niin usein ja paljon, etteivät kärhöt siitä tykänneet.

Kärhöjen tyvi on niiden arin kohta. Näiden(kin) kärhöjen läheisyyteen olen istuttanut muita perennoja. Itse tyvialueelle olen laittanut lecasoraa tuomaan ilmavuutta ja suojaa.

Clematis 'Multi Blue' 3.10.23

Moni pensas ja perenna on aloittanut syys-lokakuussa toisen kukintakierroksen. Tosin paljon vaatimattomammin, kuin niiden luontaisen kukinnan aikaan. Huomasin Multi Bluen yhtyneen tähän myöhäiskukkijoiden joukkoon. Yhdellä kukalla.

Clematis 'Black Prince' - Viinikärhö 27.9.23


Viinikärhö Black Prince - tai oletettu sellainen - kukki tänä kesänä entistä runsaammin On se kukkinut muinakin kesinä, mutta kukkien huidellessa jossain avaruudessa en ole päässyt niitä iman tikkaita ihailemaan, enkä kuvaamaan.

Black Prince on kärhö, jonka olen ostanut 2015 silloisesta Honkkarin "kolme kympillä" -tarjouksesta. On siinä joku nimilappu ollut, mutta sen tiedot eivät ole täsmänneet tippaakaan istuttamaani yksilöön. Niinpä kärhö on kasvanut nimettömänä, kunnes Navettapiika antoi sille nimen erään postauskuvani perusteella.

Clematis 'Black Prince' - Viinikärhö 3.8.23
 
Sain vihdoin elokuun lopulla leikattua tuijat, joista yksi isokokoinen kasvaa Black Princen tuen takana. Black Prince on joka vuosi kasvanut tuijan latvuksiin, jossa ne kukat sitten ovat keikkuneet. Lintujen ilona. 

Jotta en tuijaa leikatessani vahingoittaisi kärhöä, irrottelin ja siirtelin sen oksia takaisin tukeensa. Muutama puumaisempi oksa rasahti ilkeästi, mutta suurempaa vahinkoa en sentään saanut aikaan. Pitkäksi venyneet oksat valuivat kivasti tuen laelta alaspäin, jolloin myös nuput ja kukat olivat kerrankin kaksijalkaisen katselijan nähtävänä.

Clematis 'Black Prince' 10.10.23

Olen joka kevät leikannut Black Princen noin 30-senttiseksi. Niin aion tehdä jatkossakin. Tämä kärhö kasvaa hurjalla nopeudella, joten ensi keväänä on entistä aktiivisemmin käytävä ohjaamassa sen versoja tukeen. Tuija kasvaa kärhön eteläpuolella, joten sinnehän se kärhökin suuntaa kasvunsa - etelään. Haluan sen pysyvän poissa tuijan latvasta ihan itsekkäistä syistä. Mieluummin ihailisin kärhön kukkia maan tasolta ilman tikkaita.

Clematis 'Paul Farges' (Summersnow) - Lumikärhö

Alapihan Päivänliljapenkin toisessa päässä kasvaa Lumikärhö. Sen istutin 2016. Enpä sitä istuttaessani tajunnut, miten valtava köynnös siitä kesän mittaan kasvaa. Ei vain ylöspäin, vaan myös leveyssuunnassa se vaatii tilaa. Yhtään en kadu, päinvastoin. Lumikärhö kukkii joka kesä upean runsaana. Myös pörriäiset tykkäävät siitä. Lämpimänä kesäpäivänä kärhö surisee kuin vanhanajan transistoriradio.

Clematis 'Paul Farges' (Summersnow) - Lumikärhö 3.8.23

Lumikärhön kuvaaminen on joka vuosi yhtä hankalaa. Joko pitää mennä riittävän kauas saadakseen koko puskan mahtumaan kuvaan. Tai sitten ottaa lähikuvia sen kukista, kuten minä useimmiten teen. Tämän kuvan näppäsin omenapuiden luona seisovilta tikkailta.

Clematis 'Paul Farges' (Summersnow) - Lumikärhö 3.8.23

Olen säästellyt leikkaamista, koska vanhoissa versoissa on usein seuraavanakin keväänä elämää. Useamman vuoden vähäinen leikkaaminen tekee kärhöstä risuisen näköisen. Lumikärhö kukkii saman vuoden versoilla, joten sen leikkaaminen ei vie kukintaa. Niinpä päätin keväällä leikata kerrankin vähän reippaammin. Jätin vanhat versot noin 70-senttisiksi. Ei olisi tarvinnut. Maasta ponkaisi uusia, tuoreita versoja ja vanhat 70-senttiset versoivat latvuksistaan.

Päivänliljapenkin päässä lumikärhön tuki 13.10.23

Pari viikkoa sitten leikkasin lumikärhön noin 30-senttiseksi. Leikattu oksamassa ei mahtunut isokokoiseen lehtikompostiin. Olisihan sen voinut silputa, mutta siinä vasta aikaa olisi mennyt. Kiemuraisia kärhönoksia kun ei noin vain syötetä hakettimeenkaan. Lopulta ryttäsin kaiken isoon maa-ainessäkkiin, jota oli helppo kiskoa nurmikkoa pitkin perässään yläpihan varaparkkipaikalle, jossa nostimme sen peräkärryyn kaatopaikalle kuskattavaksi. Onneksi kärhö ei sentään paljon paina isoinakaan annoksina.

Clematis alpina 9.6.23

Pikkupuutarhan köynnösportin oikealla puolella kasvaa 2010 istutettu sininen alppikärhö. Se on kotiutunut asuinsijoilleen niin hyvin, että sen versoja nousee laajemmaltakin alalta. Ei vain siitä alkuperäisestä istutuspaikasta. Olen leikannut alppikärhön muutaman vuoden välein alas, koska aikaa myöten se risuuntuu voimakkaasti. Pahimmillaan vihreitä lehtiä ja kukkia on ainoastaan jossain korkeuksissa.

Kärhöportti 23.8.23

Toissatalvena jänis järsi alppikärhön versoja poikki vajaan metrin korkeudelta. Niinpä suojasin kärhön tyven viime syksynä verkolla pelastaakseni loput versot. Olisi kannattanut tarkastaa, mikä verso on tykkänään poikki, mikä vielä syömättä. Mahdoton tehtävä, kun tietää kärhön taidon lonkeroitua sinne tänne. Fiksuinta olisi ollut laittaa siinä vaiheessa kärhö kokonaan matalaksi.

Kärhöportti 6.9.23

Keväällä katselin alppikärhöä sillä silmällä, että jotain pitäisi tehdä. Sisäpuolelta se oli heti alkuun täynnä kuivia versoja. Leikkaaminen tuntuu aina kovin lopulliselta ratkaisulta, vaikka monien kasvien kannalta se on osa säännöllistä hoitamista. "Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää" -sanonta pätee tässäkin tapauksessa. Alppikärhöt valloittivat tilaa entisestään peittäen alapuolen risuisuuden katseilta. Kärhöportti oli oikea komistus, mutta kummankin alppkärhön kukinta jäi vähäiseksi.

Clematis Pink Fantasy 8.7.23


Pikkupuutarhan köynnösportissa kasvaa kahden alppikärhön lisäksi loistokärhö Pink Fantasy. Joo, tyhmää istuttaa loistokärhö alppikärhön lähelle. Vielä tyhmempää istuttaa sellainen peräti kahden alppikärhön kaveriksi. Näin on tullut tehtyä ja sen kanssa on eläminen. En ryhdy kaivamaan kärhöjä pois, vaan otan osaa niiden vaikeuksiin. Helpointa olisi varmaan marssia kauppaan hakemaan uusi Pink Fantasy istuttaen se johonkin toiseen paikkaan.

Clematis Pink Fantasy 8.7.23


Pink Fantasy kukki varsin komeasti siihen nähden, että sen piti luikerrella alppikärhö Columnellan lehdistön lomassa. Vuodesta 2016 saakka paikoillaan kasvaneesta Pink Fantasystä luin vasta nyt, että se tekee ensimmäiset kukkansa edellisvuoden versoihin ja myöhemmin kasvukaudella myös uusiin latvaosiin. 

Tällainen Patens-ryhmään kuuluva kärhö neuvotaan laskemaan mahdollisuuksien mukaan tuesta maahan ja suojaamaan se kevyesti esimerkiksi havuilla. Keväällä sitten leikataan versot 60-100 cm korkeudelta. Näin saadaan pidempi kukinta.

Clematis alpina 'Columnella' 13.6.23

Kärhöportin vasemmalla puolella 2016 istutettu vaaleanpunainen alppikärhö Columnella. Olen miettinyt, millä tavoin se erottuu olopihalla kasvavasta alppikärhö Willystä? Ehkä se on pinkimpi? Muistaisinko ensi kesänä ottaa kummastakin kukan tai pari ja tutkia niitä rinnakkain.

Clematis alpina 'Columnella' 16.9.23

Columnella on kukkinut muutaman kukan voimin myös elo-syyskun ajan. Ehkä se kuuli aikomuksistani laittaa koko puska maan tasalle ja koitti vielä viimeisillä hetkillä vedota hyväntahtoisuuteeni.

Kärhöportti 13.10.23

Lokakuun alussa hain tikkaat ja sakset kärhöportin viereen. Päätös oli tehty. Kärhöt lyhenevät nyt, eikä huomenna tai joskus hamassa tulevaisuudessa. Aina on tietenkin mahdollista, etteivät ne enää tuolta mullasta nouse. Tähän saakka ovat joka leikkauksen jälkeen nousseet. Kevään kukinnan menetän, se on selvä. Joskus on punnittava plussat ja miinukset ja toimittava, kuten kulloinkin parhaaksi näkee. Ainakin Pink Fantasyllä on ensi kesänä valoisammat ja avarammat olot. Ehkä se kukkiikin komeammin. Saamme nähdä.

Tämä kuva on otettu sen jälkeen, kun leikkasin vasemmalta puolelta töyhtöangervot pois. Monena syksynä olen silpunnut ne hakettimella ja palauttanut silpun penkkiin. Nyt ei silputtu. Laitettiin puskat mataliksi ja muun kaatopaikan puutarhajätteeseen lähtevän kuorman päälle.

Ripustin kärhöporttiin lyhdyn jokasyksyiseen tapaan. Nyt siihen laittamani kynttilä näkyy taas niin sisälle kuin kadullekin.

Clematis alpina Purple Dream 13.10.23

Tulipa pitkä sepustus. Vähän sekavakin. Alkuperäinen ajatus oli ryhmittää kärhökuvat ja jutut istutusalueittain. Kuvien kaivelu osoittautui jälleen kerran sen verran työlääksi, että ryhmittely jäi. Olen parantanut ja yksilöinyt kuvien tallennusmetodeja. Yhä siinä tehtävässä on kehittämistä. 

Bereberis thunbergii 'Atropurpurea' - Purppurahappomarja 13.10.23


Innostavia kärhöunelmia ja mukavaa alkavaa viikkoa!


36 kommenttia:

  1. Tykkään kovasti näistä koosteista. Sanoit osuvasti, että niihin on itse hyvä palata, kun miettii myöhemmin jonkun oman kärhön tilannetta. Minä hyödynnän myös näitä sinun kokemuksiasi ja pohdintojasi, kun raavin päätäni jonkin oman kasvini kanssa eli kiitos sinulle vaivannäöstä.
    On aivan totta, että korkeiden kasvien kuvaaminen on melkoinen haaste, vaikka ne silmin näkee ihan hyvin, niin kuvaaminen onkin paljon kimurantimpaa varsinkin jos haluaisi tallentaa kuvaan sen näkymän, minkä kokee.
    Tuo kuvasi lähes umpeen kasvaneesta kärhöportista on jotenkin tosi viehättävä, vaikka lähikuva kuivista oksista alaosassa valaisee hyvin propleeman. Kovat otteet ovat välillä tarpeen, eiköhän uusi tuore kasvusto palkitse toimenpiteet.
    Kiitos tästä hyödyllisestä jutusta kauniine kuvineen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Koosteisiin tulee palattua myöhemmin useinkin. Myös toisten tekemiin koosteisiin, koska muiden kokemukset ovat arvokasta tietoa myös omaan käyttöön. Olen huomannut, että koosteita tehdessä asioita tulee itsekin pohdittua uusista näkökulmista. Erityisesti kasvihankintoja tehdessä on kiva tietää, miten muut jonkun tietyn kasvin kokevat.
      Sepä se. Hirveän vaikea saada tallennettua kuvaan myös se tunnelma ja näkemys, jonka itse kokee. Ei se varmaan muille ole niin oleellista, mutta kuva tukee kuitenkin sanallista kertomusta.
      Isoksi kasvaneen kasvin leikkaaminen riipaisee, mutta sitäkin on välillä tehtävä. Alppikärhöt ovat yleensä kestäviä, joten pian ne korjaavat autiuden.

      Poista
  2. Kyllä sinulla on runsaasti erilaisia kärhöjä . Minä en ole itse lisänyt niiden lukumäärää edelleen se sama kuusi kappaletta . Kaikki muut paitsi yksi kukkivat ja se yksi mikä ei kukkinut oli aika piippana kooltaan .
    Hyvät muistiinpanot auttaa varmasti edessä tulevia pohdintoja . Minä pohdin miten saan kaikki syksyn työt tehtyä ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusu-, pioni- ym. kasvihulluuksien ohessa olen sairastanut myös kärhöhulluuden. En ole ollenkaan varma, etteikö lisääkin kärhöjä vielä tulisi.
      Anna sille piippanalle mahdollisuus. Se saattaa vielä yllättää. Jos jotain kärhöistä olen oppinut, niin niiden kanssa on syytä olla kärsivällinen.
      Syystöitä on täälläkin vielä tekemättä. Jos on aikaa hommille, taivaalta tulee vettä kaatamalla. Nyt näyttää sään puolesta lupaavammalta.

      Poista
  3. Sinulla on komeita kärhöjä, ja paljon, samaa ihastelen kuin Nila.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä noita kärhöjä(kään) voi vastustaa. Uusia kärhötuttavuuksia löytyi toisten blogeista taas tänäkin kesänä. Hyvä, että tulee talvi väliin. On aikaa miettiä asioita tarkemmin, eikä tule heti rynnättyä kauppaan ostoksille.

      Poista
  4. Ihania kärhöjä! Minä en saa omiani pysymään hengissä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokusen kärhön minäkin olen saanut hengiltä. Ehkä siihen ei aina ole syynä oma toiminta, mutta kun eivät kerro lähtiessään, miksi eivät viihtyneet.

      Poista
  5. Sinulla kukkii ihanan paljon erilaisia kärhöjä! Minä kasvatin kärhömäärä tänä kesänä yhdeksällä, toivottavasti olisi tarjolla runsasta kukintaa tulevina vuosina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa huikea määrä uusia ihasteltavia. Ihan varmasti ainakin osa niistä kukkii jo ensi kesänä.

      Poista
  6. You certainly have great collection and variety of Clematis. Love them all!!!

    VastaaPoista
  7. Onpa huikea määrä mitä ihastuttavampia kärhöjä 😳😵. Ihanaa lokakuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhökuumeen iskiessä oli mennyttä naista. Sittemmin olen hiukan toipunut.
      Sinulle myös valoisaa lokakuuta!

      Poista
  8. Kaikenlaisia "Kirittäjiä" sitä onkin....
    Minä olisin viisastunut blogisi seuraajana mielettömät määrät, jos tietoa vaan vielä tallentuisi... mutta ihanaa, että näihin voi aina palata!! Energisen iloista (jo kylmemmän) syksyn jatkoa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tallennustila tuppaa minullakin välillä täyttymään. Näissä puutarha-asioissa blogi on oivallinen tapa kerrata unohtuneita asioita. Ja oppia toisten blogeja lukemalla uusia juttuja.
      Vähän on nyt viileämpää. Tuleepa huhkittua pihamaalla ahkerammin, ettei vilu pääse yllättämään. Kauniita ruskapäiviä sinulle!

      Poista
  9. Olipa kiva kärhöpostaus. Kokoelmasi on jo runsas ja kukinta kaunista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko! Sinun upeat kärhösi ovat esikuvani. Vielä on matkaa yhtä komeaan kukintaan, mutta onpa tavoitteita tuleville kesille.

      Poista
  10. Koosteet ovat hyviä niin itselle kuin seuraajillekin. Oikukkaitahan nuo kärhöt tuppaavat olemaan. Sinulla sentään Diana kukkii, täällä se suvaitsi piipahtaa kesällä -22 ja tänä kesänä ei prinsessaa enää näkynyt missään!. Sinnikkyytesi Princess Katen suhteen sen sijaan sai ihanan palkinnon! Onhan nuo kukinnot nyt aivan huikean kauniita ja erilaisia kuin muut kärhöjen kukkaset. Alppikärhöjen leikkaaminen tuntuu raastavalta, mutta tottahan se on, ettei risuisen kärhön katseleminenkaan ole miellyttävää. Teit varmasti oikean ratkaisun leikkaamisen suhteen. Upea kokoelma sinulla noita kärhöjä onkin, varmasti myös ensi kesänä riittää kukkijoita! Auttamatta kärhöjen aika on ohi ja on jatkettava tätä kylmenevien säiden sietämistä. Tänään kun oikein tuuli, tuntui, ettei keho ole vielä lainkaan tottunut näin koleaan ilmaan. Mukavaa lokakuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän mahtaa Dianaasi harmittaa? Ehkä se nousee ensi kesänä, toivotaan. Jospa sen kanssa eläminen vaatii samanlaista sinnikkyyttä kuin minulla Katen kanssa. Näin syksyllä herää epäusko, näinkö nämä kärhöt kestävät talven yli. Keväällä onkin joka kerran yhtä hienoa taas tavata heräävä kaunotar.
      Viime päivinä tuuli on taitanut puhaltaa suoraan Jäämereltä. Todella kylmää, eikä tähän tunnu nyt millään tottuvan.
      Nautihan sinäkin lokakuusta kylmyydestä huolimatta.

      Poista
  11. Tsemppiä kärhöt, kesän sinnittelijät!
    Kynttilä lyhdyssä, onko sen kauniimpaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä minäkin kärhöille toivotan. Ja tapaamista jälleen keväällä.
      Laitan illan pimetessä jälleen lyhtyihin kynttilät, kuten teen joka viikonloppu.

      Poista
  12. Hyvä kärhöpostaus. Kärhöt ovat kauniit kukkiessaan ja aina välillä tulee menetyksiäkin. Niinkuin puutarhassa yleensäkkin. Hyvin oot onnistunu kärhöjenkin kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ulla! Menetyksiä tapahtuu kaikissa kasviryhmissä. Kyllä niihin tottuu ja iloiset yllätykset korvaavat menetykset moninkertaisesti.
      Ajan mittaan hitaampikin näköjään oppii jotain - kärhöistäkin.

      Poista
  13. Oli kivasti kuvatut ja kootut kärhöt, postauskin saa rönsyillä, niinhän kärhötkin tekevät. Olen jo pari vuotta etsinyt myymälöistä Pink Fantasy-kärhöä. Ei ole tullut vastaan, ehkä valikoimissa on eroa vuosittain. enkä muuten tiennyt tuosta kukinnasta, hyvä kun postasit siitä, se vaikuttaa omassa puutarhassani istutuspaikan valintaan. Edellinen Pink Fantasy kuoli kun oli liian kuivassa paikassa.
    Lumikärhö on kyllä upea, sellainen on saatava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä kummastuttaa, kuinka saa pitkään metsästää jotain tiettyä kasvia. Ja sitten omansa löydettyään samaa on joka myymälässä. Pink Fantasyn hankinnasta on jo useampi vuosi. Muistelen ostaneeni senkin Honkkarista eli nykyisestä Rustasta.
      Puutarhassasi on varmasti hyviä paikkoja lumikärhölle. On se niin hieno köynnös, että ehdottomasti suosittelen.

      Poista
  14. Vastaukset
    1. Kiitos. Näitä pääsee ihailemaan taas muutaman kuukauden kuluttua.

      Poista
  15. Nautin tätä postausta lukiessani. On kiva lukea toisten kokemuksista ja katsella kuvia erilaisista kärhöistä. Alppikärhön ja loistokärhön istuttaminen parivaljakoksi on monessa mielessä haaste, mutta tulipa mieleen sellainenkin, että alppikärhöhän saattaa suojata sen seassa kiipeilevän patens-kärhön versoja talvella, jolloin kukkia voi tulla myös edelliskesän kasvuun. Oletko huomannut, että 'Pink Fantasy' olisi kukkinut vanhoilla versoillaan?
    Lumikärhön kuvia ihastellessani melkein jo päätin hankkia sellaisen itsellenikin mutta kun kerroit sen alas leikkaamisesta, muistin, mikä työ oli leikata äitini alppikärhö matalaksi ja vierittää sen versoista köysien avulla paketoitu 1,5-metrinen pallo kukkapenkkien läpi pellon reunaan, pyörsin ajatukseni. Hui kauhistus, jos saman joutuisi tekemään lumikärhölle joka vuosi! Äitini alppikärhö muuten leikattiin keskellä kesää heti kukinnan jälkeen. Se ehti kasvattaa hyvin uusia versoja loppukesän aikana ja kukki pikkuisen seuraavana keväänä. Kokeilepa samaa sitten kun seuraavan kerran tarvitsee leikata joku alppikärhö matalaksi.
    Toivotaan, että kärhösi talvehtivat hyvin ja ilahduttavat ensi kesänä entistä runsaammalla kukinnalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Koen laillasi hyödylliseksi ja mukavaksi lukea toisten kokemuksista. Niistä saa aina jotain hyödyllistä tietoa omaankin käyttöön. Ja löytää uusia tuttavuuksia.
      Mietin samaa löytäessäni tuon kirjoituksen Patens-kärhöistä. Yleensä alppikärhöt ovat nopea- ja reheväkasvuisia, joten Pink Fantasyllä on jatkossakin mahdollisuudet kukkia vanhoilla versoilla. Kunhan nyt ensin keväällä kasvattaa niitä versoja, kun nyt laitoin senkin maan tasalle. Eihän siitä kärhösotkusta ottanut kukaan selvää, mikä verso kuuluu millekin.
      En kokenut lumikärhön alasleikkuuta kovin työlääksi hommaksi. Yläosastaan se on hennompi, jolloin oksat on helppo taivuttaa pienemmiksi kasoiksi säkkiin. Olen istuttanut lumikärhöni 2016 ja tämä oli toinen syksy, kun se vaati mittavampaa leikkaamista.
      Kiitos tuosta äitisi alppikärhön leikkaamiseen liittyvästä tiedosta. Mietin leikkaamista kesällä, mutta niin vain jäi. Jatkossa voinkin kokeilla kesäleikkaamista. Luultavasti tämänvuotisella tehokkaalla leikkaamisella pärjään muutaman vuoden eteenpäin.

      Poista
  16. Wau! Onpa sinulla monta erilaista kärhöä! Olipa kiva postaus. Itse ajattelin hankkia muutamia lisää tänä kesänä, mutta se jäi tekemättä.
    Purple Dream on minunkin suosikki. Jouduin siirtämään sitä viime vuonna pergola projektin takia. Hippasen pelkäsin kuinka käy. Lepotilassa pätkäsin versot 30-40 cm ja siirstin. Onnekseni lähti hyvin kasvuun ja selvisi uudella paikalla ekan talven.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirjo! Mukavaa, että muillakin on ollut tänä kesänä "hitautta". Minulla oli ties miten monta suunnitelmaa keväällä ja niin vain useimmat niistä jäi toteutumatta.
      Hyvä, että Purple Dreamisi selviytyi. Minusta se on osoittautunut varsin vähään tyytyväksi ja sinnikkääksi kärhöksi. Ja niin ihastuttavaksi, että vie sydämeni joka kevät.

      Poista
  17. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  18. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  19. Hurja määrä niin kauniita kärhöjä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniita ovat. Toivottavasti tapaan heidät taas ensi keväänä.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!