Rosa rugosa 'Sointu' |
Tänä kesänä ei ainakaan ruusunkukista ole puutetta. Pensasruusut ovat täynnä nuppuja ja avautuneita kukkia. Osa on tietenkin jo lopettanut. Osa vasta päässyt vauhtiin.
Rosa rugosa 'Sointu' |
Ruusupenkin kolmesta pensaasta Sointu on reunimmaisena. Se on saavuttanut komeasti sille mainitut kasvutavoitteet eli 1,2 m. Kukkii myös hyvin anteliaasti.
Rosa rugosa 'Sävel' |
Tarkoitus oli leikata alapihan Ruusupenkin kolme
pensasta alas, kuten tein edellisenä keväänä. Se osoittautui fiksuksi
toimenpiteeksi. Näin pensaat kasvoista tyvestä saakka lehteviksi ja
kukkivat kaikki kolme runsaina. Tänä keväänä leikkaaminen hyvistä
aikeista huolimatta jäi, mikä nyt kyllä kaduttaa.
Rivin ensimmäisenä kukkii tarhakurtturuusu Sävel. Sen kasvukorkeudeksi mainitaan niinikään 1,2 m, mikä toteutuukin. Leveyttä sillä on varmasti saman verran. Pitkät oksat notkuvat kohti maata pisimpien jo tavoittaessa multapinnan. Tämä pensasruusu jos mikä, olisi ansainnut reilun kevätleikkauksen.
Rosa rugosa 'Sävel' |
Sävelessä on valtavasti kukkia. Nyt niissä on myös paljon värivaihtelua lähes valkoisesta selvästi vaaleanpunaiseen. Kukintaa riittää pitkälle. Jossain vaiheessa käyn leikkaamassa ohikukkineita pois, jolloin pensas näyttää siistimmältä ja uusia nuppuja kehittyy.
Sävel on hurjan piikkinen. Maahan ulottuvia oksia on hankala tukea, mikä sekin puoltaa kevätleikkausta.
Rosa 'F.J. Grootendorst' - Neilikkaruusu |
Neilikkaruusu jää Soinnun ja Sävelen ahdistelemaksi niiden väliin. Jos olisin leikannut pensaat keväällä, ei tätä ongelmaa ainakaan tässä mittakaavassa olisi. Hyvinpä nuo mahtuvat kukkimaan toinen toisiinsa tukeutuen.
Rosa 'F.J. Grootendorst' - Neilikkaruusu |
Punainen neilikkaruusu on nätti. Silti ihmettelen, miksi en istuttanut vaaleanpunaista neilikkaruusua. Se olisi ollut enemmän mieleeni. Uusia pensasruusuja en aio enää istuttaa. Suurempi mahdollisuus on, että jonkun olemassa olevista vielä jossain vaiheessa kaivan ylös. Tai kaivatutan, kuten kävi metsäruusulle.
Rosa rugosa 'Ritausma' |
Ritausman leikkasin keväällä matalaksi. Siltä ei kauaa runko tuhissut, kun se oli jo kasvattanut useamman piikkisen verson. Nuppujakin on odottamassa avautumista. Kirjoitan tätä lauantai-iltapäivän +28 asteen helteessä, joten viimeisin tsekkauskierros puutarhassa on tekemättä. Tuskin noin tiukat nuput ovat yhden päivänä aikana avautuneet, mutta on se silti mahdollista.
Rosa 'Tornedal' |
Tornionlaaksonruusu on jo tämän kesän kukkimisensa kukkinut. Kaverinsa Suviruusun kanssa aloittivat kukinnan kesäkuussa. Kukkia olikin jälleen paljon.
Rosa pimpinellifolia 'Suviruusu' |
Kuten Tornionlaaksonruusu aiemmassa kuvassa, Suviruusu kukki sen kanssa yhtäaikaa. Suviruusu pysyi pitkään melko kompaktina puskana, mutta nyt se on rehevöitynyt vähän joka suuntaan. Ja leviää näköjään innokkaasti myös maata pitkin. En pääse sen ympäri ajamaan ruohonleikkurilla, joten katkon kovakätisesti lapiolla liian pitkälle pyrkiviä juurivesoja. Täytyykin keväällä leikata muutama vanhempi oksa kokonaan pois. Tai voi sen leikkauksen tehdä syksylläkin.
Rosa rubiginosa 'Magnifica' - Omenaruusu |
Omenaruusun istutin Kaivoruusupenkkiin 2015 punalehtiruusun, juhannusruusun ja Hansaruusun kumppaniksi. Se on kukkinut aiempina vuosina aika vaisusti, mutta nyt kukkia on paljon. Lehdet ovat kärsineen näköisiä, kuten useimmilla muillakin pihani pensasruusuilla.
Tämän ruusun sanotaan tuoksuvan omenalle sadesäällä tai hierottaessa lehtiä. En ole älynnyt aiempina vuosina tätä ruusua tuoksutella. Nyt se ei enää onnistu, kun menetin hajuaistini 2018.
Omenaruusua voi kasvattaa myös köynnösruusun tapaan. Sen kaartuvat oksat kasvavat korkeiksi.
Rosa Glauca - Punalehtiruusu |
Punalehtiruusu on vieraslaji, mutta ainakaan toistaiseksi se ei kuulu kansalliseen eikä EU:n haitallisten vieraslajien luetteloon. Sitä on kuitenkin syytä seurata, koska linnut levittävät punalehtiruusun siemeniä kiulukoita syömällä.
Poistan kiulukat estääkseni ruusun leviämisen niin puutarhani ulkopuolelle kuin omassa puutarhassa. Siementaimia löytyy lähinnä pensaan tyveltä. Pieninä ne on helppo nypätä pois.
Punalehtiruusu oikealla yläpihalta kuvattuna 10.7.25 |
Ajattelin madaltaa loppusyksystä punalehtiruusun kiulukoiden poistamisen helpottamiseksi. Myös lumi painaa pensaan oksat pitkin pituuttaan, jolloin se on pitkälle kevääseen lumen ja jään peittämä. Siltäkin kannalta pensaan madaltaminen on hyvä.
Rosa centifolia muscosa - Sammalruusu |
Sammalruusun istutin 2012. Neljä vuotta sitten siirsin sen Kaivoruusupenkin kärkeen, missä se matalakasvuisempana saa paremmin tilaa ja valoa, eikä jää isompiensa jalkoihin. Olen ostanut tämän nimilaputtomana. Epäilen sen olevan 'Vaarala'.
Rosa rugosa 'Hansa' - Tarhakurtturuusu |
Hansa-ruusun istutusaikaa en löydä mistään. Kauan se on minulla ollut. Nätti ruusu, mutta olisi saanut jäädä istuttamatta. Tekee kuulemma juurivesoja jonkin verran. Niistä jokainen on minulle liikaa. Tämä ruusu on terve, runsaspiikkinen ja kukkii pitkään.
Tarhakurtturuusu Hansaa ei luokitella haitallisiin vieraslajeihin. Sitä siis saa kasvattaa omassa pihassa.
Rosa 'Hurdal' - Norjanruusu |
Rosa Hurdalin eli Norjanruusun (Rosa Alba-ryhmä eli neidonruusut) istutin 2014 Pikkupuutarhan Muuripenkkiin. Tämä ruusu on voimakaskasvuinen. Sitä voi kasvattaa myös köynnösruusuna, sillä oksat venyvät jopa neljään metriin. Edellistalvena muutama korkein oksa paleltui, jonka vuoksi ruusu on nyt matalampi. Parina viime vuotena Rosa Hurdal on kukkinut runsaana.
Rosa 'Hurdal' - Norjanruusu |
Olen laittanut varaparkkipaikan Pikkupuutarhan puoleiseen reunaan verkkoaidan estääkseni peuroja kulkemasta sitä kautta pihallemme. Rosa Hurdal kaartuu rennosti verkkoaidan päälle. Näin sen kukkia pääsevät ihailemaan ohikulkijat ja puistossa kävelevät. Varaparkkipaikan puolelta minun on myös helppo ottaa kuvia kukkivasta ruususta.
Rosa 'Ilo' - Puistoruusu |
Olin lukenut Helsingin yliopistossa v. 1990 alkaneesta projektista, jonka tavoitteena oli löytää Suomen ilmastossa kestäviä ruusuja. Projektissa olivat mukana Peter Joy, Pirkko Kahila ja Matti Kangaspunta. Projektin seurauksena syntyi mm. puistoruusu 'Ilo', jonka istutin kesällä 2014 sairastaessani ruusukuumetta.
Samanaikaisesti istutin myös Rosa 'Sävelen', Rosa 'Soinnun' ja Rosa 'Lumon'. Hölmöyksissäni istutin ne liian lähekkäin toisiaan, josta taasen seurasi ankaraa lapiointia. Antaakseni lisää kasvutilaa 'Sävelelle' ja 'Soinnulle' kaivoin kesällä 2020 'Lumon' ja 'Ilon' pois. Ne siirtyivät yläpihan Pikkupuutarhaan. Oli riski menettää ruusupensaat, mikä ei onneksi toteutunut. Ottivat ne sen verran nokkiinsa, etteivät kukkineet kunnolla pitkiin aikoihin.
Rosa 'Ilo' |
'Ilo' on pystykasvuinen, lähes kaksimetrinen pensas. Ei kovin leveä, mikä johtunee sitä ahdistelevista norjanangervoista. Nyt olen rajoittanut angervojen kasvua saksilla siten, että 'Ilolla' olisi avarampaa. Ehkä se juuri siksi kiittää tänä kesänä runsaammalla kukinnalla.
Kuten kuvasta näkyy, ruusujani vaivaava vitsaus ei ole jättänyt 'Iloakaan' rauhaan.
Rosa 'Duchesse de Montebello' - Ranskanruusu |
Pitäähän puutarhassa yksi tai kaksi ranskanruusuakin olla. V. 2015 istutettu 'Duchesse de Montebello' ei ole kukkinut kovin runsaana. Tai oikeastaan se avaa useimmat nuppunsa peräjälkeen sellaisella vauhdilla, että missaan kukkien kuvaamisen. Nytkin ehdin saada kuvan kukasta, joka on jo sateesta kärsinyt. Päätin vahtia paremmin seuraavia avautuvia kukkia, mutta eipä onnistunut. Kaipa kuvittelin sulavani vesisateessa.
Rosa gallica 'Rosa Mundi' - Kirjoapteekkarinruusu |
En enää muista, missä näin ensimmäisen kerran kirjoapteekkariruusun. Joka tapauksessa olin siltä näkemältä täysin myyty. Niin sitten istutin oman kirjoapteekkariruusuni v. 2013, enkä ole katunut. Sen polkagrisarmainen väritys kukassa ihmetyttää ja ihastuttaa vuosi toisensa jälkeen.
Rosa gallica 'Rosa Mundi' - Kirjoapteekkarinruusu |
'Rosa Mundi' ei ole kovin korkea ruusu. Leveyttä sillä on yhtä paljon kuin korkeuttakin. Tänä kesänä se kukkii runsaana.
Pikkupuutarhassa asuu myös v. 2013 istutettu Rosa alba 'Lumo'. Siinä oli vain muutama nuppu, joista yhtäkään en ehtinyt kuvata avonaisena. Toivottavasti sitten ensi kesänä.
Rosa pimpinellifolia 'Tove Jansson' |
'Tove Jansson' on myös Peter Joyn, Pirkko Kahilan ja Matti Kangaspunnan ruusukehitysprojektin tuloksia. Tove Janssonin punainen kukka on kuin samettia. Yksittäinen kukka kuihtuu nopeasti. Yleensä kukkia on niin paljon, että yhden kuihtuessa toinen on jo avautumassa.
Erään puutarhaliikkeen kotisivuilla mainitaan Tove Janssonin tekevän juurivesoja vain vähän. Minulla on kyllä aivan toinen kokemus. Kyllä niitä juurivesoja tunkee ilmoille aika raivokkaasti. Se kannattaa huomioida Tove Janssonia istuttaessa.
Rosa rugosa 'Therese Bugnet' |
Teresanruusu kuuluu mieliruusuihini. Se aloittaa kukintansa ensimmäisten joukossa. Olen istuttanut sen yläpihalle siten, että näen sen työhuoneen ikkunasta. Töitä tehdessäni huomaankin välillä tuijottavani tietokoneen sijaan ikkunasta Teresanruusua.
Teresanruusu kasvaa melko korkeaksi (1,5 - 2 m) ja yhtä leveäksi. Sen kasvutapa on maljamainen, mistä syystä olen tukenut pensaan. Näin se ei kallistu liikaa kulkuväylälle. Leikkaan Teresanruusua joka toinen vuosi voimakkaammin. Tarhakurtturuusujen tapaan se kasvaa nopeasti ja kukkii runsaana kesäkuusta syyskuuhun. Leikkaan kuihtuneita kukkia pois säännöllisesti. Minusta tämä toimenpide parantaa uusien nuppujen syntymistä.
Rosa spinosissima 'Plena' - Juhannusruusu |
Tänä kesänä ruusupensaissa on ollut runsaasti kirvoja ja muita ötököitä. Kirvoista en ole huolissani. Niitä tulee ja menee. Harvoin niistä on mitään merkittävää haittaa. Sen sijaan tämän kesän vitsaus on ilmeisesti ruusuetanainen, jonka vaikutus näkyy hyvin tässä juhannusruusun kuvassa. Juhannusruusut ovat pahiten kärsineitä, mutta sama ilmiö on jonkinasteisena lähes kaikissa muissakin ruusuissa.
Ruusuetanaista pitäisi torjua heti ensimmäisten oireiden ilmestyessä. Hyväksytyillä torjunta-aineilla ruiskutus pitäisi tehdä myöhään illalla, kun pölyttäjät eivät ole enää liikkeelle. En ole innostunut ruiskutuksista vesisuihkua lukuunottamatta. Se taas ei paljon tässä ongelmassa auta. Ajattelin katsoa, toistuuko ongelma ensi tai tulevina kesinä. Mietin sitten tilanteen uudelleen. Aina on joku riesa käsillä. Monet niistä poistuvat ilman sen kummempia toimenpiteitä.
Rosa 'Hurdal' - Norjanruusu |
Miten tuo aika hurahtaakin hurjalla vauhdilla? Tuntuu, ettei mitään ehdi tehdä. Taaksensa katsoessa huomaa, että tulihan sitä yhtä sun toista touhuttua. Lauantaipäivä meni osittain ukkosmyräkkää odotellessa. Ei tullut, ainakaan iltakuuteen mennessä. Ulkona on mittarin mukaan +28℃, joten ei siellä mitään olisi jaksanut tehdäkään.
Mukavaa viikonloppua kaikille!
Meilläkin Sointu ja Sävel ovat aivan täynnä kukkia, niitä ovat monet puutarhavieraat ihastelleet haltioissaan. Myös minä päätin, että ensi keväänä teen näille omille ruusuilleni ensimmäisen täyden alasleikkauksen, vaikka tilanne ei nyt vielä kovin paha olekaan.
VastaaPoistaPensasruusuissa on näitä hieman ärsyttäviä hoitotoimia (juurivesat ja piikkisyys leikatessa) ja tietysti ajoittain tulee öttiäisiä, mutta nyt juuri olen ollut iloinen niiden upeasta kukinnasta. Heinäkuussa ainakin suuressa puutarhassa kaivataan kukkijoita, jota näkyvät hyvin ;).
Minäkin löysin monesta ruususta ruusuetanaista, jota ei ole aikaisemmin juurikaan esiintynyt meillä. Ihmettelin, että ne valikoivat tietyt ruusut, sillä saattoi olla, että naapuriruusu oli aivan puhdas. Poistin etanaisia keräämällä, olihan siinäkin hieman hommaa.
Isäni kävi näyttämässä ihmetellen oksaa tummaksi menneitä juhannusruusujaan, eli niissäkin oli ilmeisemmin ollut etanaisten invaasio, kun eivät olleet mökillä.
Minusta Soinnun ja Sävelen rohkea kevätleikkaus teki niille vain hyvää. Kumpikin oli viime vuonna kaunismuotoisia ja kukkivat runsaina. Eivät ne nytkään aivan mahdottomia ole.
PoistaMeillä ei ole aiemmin ollut ruusuetanaista. Ehkä olisin saanut riesaa pienemmäksi, jos olisin herännyt toimimaan ajoissa. Nyt se lienee jo tältä erää myöhäistä. Aika ankean näköisiä monet ruusut nyt ovat, mutta jospa ensi vuonna tilanne olisi toinen. Huomasin saman eli kahdessa lähekkäin kasvavassa ruusussa toisessa ei ole lainkaan vaurioita.
Jos jokaista puutarhan riesaa surisi, ei muuta ehtisi tekemäänkään. Parempi iloita kauneudesta ja toivoa riesojen poistuvan joko omia teitään tai jossain vaiheessa jollain toimenpiteellä.
Oi ruusujen runsautta....
VastaaPoistaEi sentään miljoonaa, miljoonaa, miljoonaa...
PoistaOn Sinulla upea valikoima ruusuja! Minulla ruusukuume oli pahimmillaan silloin, kun meillä oli vain kuivakangasmetsäpihamaa. Se iski silloin sen takia, kun se oli ensimmäinen oma maa. Istutin joitakin ruusuja, mutta siihen maaperään se oli epätoivoista puuhaa. Mutta ruususeuran jäsen olin pitkään ja julkaisut ovat vieläkin tallessa.
VastaaPoistaRuusukuume oli varsin ankara ja se näkyy lukuisista erilaisista pensasruusuista. Jokaista en enää istuttaisi, mutta tehtyjä on vaikea saada tekemättömiksi. Itsekin olin pitkään ruususeuran jäsen, jolta ajalta julkaisut ovat tallessa. Joitakin vuosia sitten päädyin vähentämään jäsenyyksiä, myös Ruususeuran.
PoistaOn teillä monenlaista ruusua😍Näitä ruusujuttuja on kiva lukea, vaikka meillä on omassa pihassa vain se juhannusruusu! Kurjia nuo ötökät, mutta kuten totesitkin, aina on joku riesa käsillä. Toisena vuonna taas joku toinen😣
VastaaPoistaHyvin pärjää ilman miljoonaa ruusupuskaakin. Jääpä enemmän tilaa monelle muulle hienolle kasville. On kiva lukea sellaisista kasveista, joita ei syystä tai toisesta ole. Joskus käy niin, että se lukeminen johtaa uuden tuttavuuden hankintaan omaan pihaan.
PoistaRiesojen määrä taitaa olla vakio.
Oijoi, sulla on mahdottoman komeita ja kauniita ruusuja!
VastaaPoistaOnhan noita, vähän joka nurkalla joku.
PoistaKyllä sinulla ruusukuume taisi ollakin! Upeita ruusuja kertakaikkiaan ja vaikka tuoksua et saakaan niin kauneus kyllä varmasti ilahduttaa! Meillä lapsilla kahdella ei ole hajuaistia, onneksi makuaisti on. Minulta ruusut on kielletty, ne raapivat kuulemma ruohonleikkaajaa, siis isäntää, toki jokunen on. Punalehtiruusu kasvaa mökillä ja sen en ole huomannut levinneen, tykkään siitä kovasti. Ritausman sain rakkaalta ystävältäni ja sitä en ole tohtinut leikata, mutta kun sinä olet, ehkä minäkin uskallan. Ruusuissa on nyt nuppuja paljon, varmaan tämä oikullinen kesä on ollut niille mieleen! Upeaa kukintaa siellä teillä! Erityisesti ihastuin tuohon norjanruusuun 🩷!
VastaaPoistaTaas uusi ötökkä, josta en tiennyt. Minä en päässyt pensasruusukuumeeseen mukaan ja siirryinkin suoraan jatkuvakukintaisiin ruusuihin. Tosin minulla on tuo Duchess de Montebello, mutta meillä se ei ikinä näytä kauniita kukkiaan oikealla tavalla. Aina ne ruskistuvat ties mistä syistä. On varmaan vain luovuttava siitä ja hankittava ruusu, joka myös kukkii, ainakin joskus.
VastaaPoista