perjantai 7. lokakuuta 2016

Puutarhan valmistamista talveen


Vähitellen vinhaa vauhtia tuivertava syystuuli tyhjentää puut lehdistä. Haavat ja koivut alkavat olla aika lailla paljaita, mutta vaahterat pitävät tiukasti kiinni lehdistään. Vaahteroissa on kuitenkin lehtiä niin paljon, että niitä riittää maahan ja puuhun. Ja vaahteroitakin on paljon. Näin syksyisin ihan liikaa, tuumaa eräs haravointiurakoitsija.


Kertaalleen olen ajanut nurmikon pelkästään maahan pudonneiden lehtien vuoksi. Nurmikkokin kyllä vielä kasvaa, mutta ei kovin nopeasti eikä myöskään tasaisesti. Siellä täällä on korkeampia tupsuja, kun taasen varjoisemmissa paikoissa kasvua ei ole juuri laisinkaan. Kasvaa nurmikko tai ei, lehtien silppuamisella leikkurilla säästyy ylenmääräiseltä haravoinnilta. Onpa ollut sellaisia syksyjä, jolloin olen vielä joulukuussakin viimeiset lehdet nurmikonleikkurilla nurmelle silpunnut. Eli tältä syksyltä alussa sen suhteen vasta ollaan.

Pari kertaa olen haravoinut pihakäytävät, mutta hetkessä ne ovat jälleen samanlaiset. Pienissä erissä valtaisan vaahteranlehtimassan haravoiminen on kuitenkin kevyempää ja mukavampaa.


Pihatyökaverini Juuso inhoaa tuulisia ilmoja ja silloin se haluaisi mieluummin omaan nojatuoliinsa koisimaan. Heti mamman lähestyessä alkaa hurja naukuminen ja kiskominen kohti kotiovea. Saa kyllä olla aika kylmähermoinen mamma, jos maltaa jatkaa haravointia karvapojan äänekkäästi sisälle pyytäessä.


Kuusiaidan kupeessa kasvaa Juuson minttupuska ja niitä täytyy käydä säännöllisesti tarkastamassa. Ei niin kiirettä sisälle olekaan, etteikö muutama pusku minttupuskille olisi tarpeen. Taitaa myös naapurin Leevi niissä peuhata, sillä muutamana päivänä olen nähnyt valkoisen puuhkahäntäisen kissan jolkottavan päättäväisenä kohti meidän alapihaa. Arvatenkin Leevi jättää omat merkkinsä myös kuusiin, koska Juuso haistelee ja hinkkaa itseään aina tiettyihin kuusentaimiin.


Viime päivinä on joka aamu ollut hienoinen huurre alapihalla ja auton ikkuna sen verran jäässä, että ne on pitänyt rapsuttaa auki. Aurinko sulattaa huurteen nopeasti maasta, enkä ole toistaiseksi ehtinyt kuvaamaan kimaltelevia lehtiä. Yläpiha on sen verran lämpimämpi, ettei kasvien lehtiin ole vielä huurretta kertynyt. Ilmeisesti pakkasta ei kovin paljoa öisin ole ollut, sillä päivän mittaan kasvit virkoavat ja jotkut vielä jatkavat kukintaansakin.


Piha on täynnä erikokoisia sormustinkukan taimia. Oikein ihmetyttää, miten tehokkaasti siemenet ovat pitkin pihaa levinneet, koska taimia on sellaisissakin paikoissa, joissa itse sormustinkukkia ei ole ollut lähimaillakaan. Käytäviltä ja monista muistakin paikoista olen nyppinyt joko kaikki tai ainakin osan sormustinkukista pois. Ovathan ne ihania, mutta ei sentään ihan joka paikassa.Kukkapenkkien siivoaminen on alkanut. Parina päivänä olen siirtänyt oksasilppurin kulloinkin sopivaan paikkaan ja syöttänyt sen kitaan perennanvarsia. Aiemmin olen kantanut leikatut perennanvarret pääasiassa lehtikompostiin, mutta äkkiähän se (tai ne) täyttyvät. 

Murskaava oksasilppuri imee hyvin myös pehmeää vartta ja esimerkiksi iriksistä tuli mukavan pientä silppua. Aina välillä syötin muutaman oksan jämäkämpää ainesta ja annoin terän rauhassa pyöriä, jotta silppuri jaksoi pyörittää pehmeämmän materiaalin pois tieltä. Laatikon täytyttyä kippasin silpun takaisin kukkapenkkiin. Keväällä sitten kompostimultaa päälle, niin sinnehän maatuu.

Clematis Ville de Lyon

Vaikka kesän siivoaminen pois puutarhasta ei ehkä kaikkien mukavimpia tehtäviä olekaan, olen nauttinut valtavasti aurinkoisista syyspäivistä. Tunnin-parin aikana saa kummasti kaikenlaista tehtyä ja sisälle palatessa mieli on virkistynyt ja kroppa terveellä tavalla väsynyt.

Työtä riittää edelleen monille tulevillekin päiville. En raaski leikata hyvinvoivia perennoja, vaan annan niiden rauhassa kumota itsensä kukkapenkkiin. Tällainen asteittainen siirtyminen talveen sopii minulle hyvin. Piakkoin tulee varmasti sen verran kylmää, että se saa sitkeimmätkin kasvit uuvahtamaan.


Nyt onkin aika käydä tsekkaamassa, joko ajastettu kynttilä ulkolyhdyssä on syttynyt. Kynttiläiltojen ajanjakso on siis avattu. Viikko ja tämä perjantaipäiväkin alkaa olla pulkassa, joten Juuson kanssa toivotamme kaikille oikein mukavaa viikonloppua!

45 kommenttia:

 1. Ihana Juuso ja Juuson minttupuska <3 Kauniita syyspäiviä on riittänyt ja kuivia lehtiä onkin paljon mukavampi haravoida kuin märkiä ja painavia. Mukavaa viikonloppua sinulle ja Juusolle =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aliina! Nimenomaan, kuivien lehtien haravointi ja kuskaaminen on huomattavasti mukavampaa. Kaipa niitä märkiäkin ilmoja vielä tulee, joten nautiskellaan nyt täysillä kirkkaista päivistä.

   Poista
 2. Tuo puiden lehtien silppuaminen onkin oiva keino ja siitä saa hyvää seosainetta kompostiin tai kukkapenkkiin. Meillä myös mies on puhaltanut koivun ja muiden lehtipuiden lehdet lehtipuhaltimella kasoihin jo useampaan kertaan ja ajanut sitten ruohonleikkurilla lehtiä silpuksi ja kärrännyt kompostiin. Havunneulasia on myös tänä syksynä tippunut puista ennätysmäärä ja nurmikko on vähän väliä niistä ihan keltaisenaan.
  Nautitaan pimenevistä illoista ja kynttilöiden tunnelmallisesta valosta.
  Mukavaa viikonloppua myös sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haravointitarve vähenee melkoisesti, kun käyttää ruohonleikkurin lehtien silppuamiseen. Vaahteranlehtiä tulee niin paljon, että niitä täytyy nurmelta silppuamiseen jälkeenkin haravoida. Muita lehtiä ei sitten tarvitse haravoida laisinkaan.
   Neulasia on meillä rännit täynnä, kun lähellä on paljon myös havupuita. Neulaset eivät niin helposti laadukkaan, kun niitä on paksulti.

   Poista
 3. Minä en siivoa kukkamaita ollenkaan syksyisin. Keväällä ne lähtevät helposti haravalla vetämällä, eli säästyy leikkuuhommilta. Olen laiska. Ruman näköisihän penkit ovat näin hoidellen, vaan meillä pimeys armahtaa katsojan aina vain nopeammin.

  Viime talvi tappoi kaikki talvehtineet sormustinkukat, joten tänä vuonna ei yksikään kukkinut. Vaan niitä siementaimia on meilläkin ihan ylen ängeten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiemmin minäkin siivosin kaikki kukkapenkit vasta keväällä. Nyt teen sen mukaan, mitä ehdin. Ylenmääräistä penkkien siivoamista en harrasta enää laisinkaan, sillä aika hyvin ne sinne mahtuvat. Keväällä vain tuoretta multaa ripitellen päälle ja pian sieltä puskee vihreyttä. Iristen lehtimassan maatumiseen menee kauan, joten nyt testaan tuota silppuamista.
   Edelliskesä oli sormustimien ilotulitusta. Saapa nähdä, onko ensi kesä jälleen samanlainen. Ainakin nyt niitä taimia on runsaasti.

   Poista
 4. Se on selvästi tullut syksy sinnekin. Ihana siistiä pihaa ennen talvea niin on sitten kva aloittaa keväällä hommat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täällä jo ihan syksyssä eletään. Saapa nähdä, kuinka pitkäksi venyy ennenkuin talvi tulee.

   Poista
 5. Kun tekee vähitellen, on kuin hyvästelisi kasvit talviunille. Sitten pikku hiljaa tulee tunne, että talvi saakin jo tulla... Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina! Onpahan aina jotain tekemistä ulkona, kun tekee vähitellen. Kuun lopussa siirrytään talviaikaan ja silloin valoisa aika vähenee oleellisesti.

   Poista
 6. On mukavaa, jos puutarhatöitä voi tehdä erissä vähitellen, jonkun homman joka päivä. Kaikenlaista kaunista katsottavaakin on vielä, kun tarkasti katsoo, vaikka kokonaisuus jo lakastumaan päin onkin.
  Hyvä idea hakettaa perennanvarret, noin ne maatuvat äkkiä eivätkä ole niin kevään sipulikukkien tiellä - onpa muuten mukava ajatus! Ehkä Juusonkin mielestä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhassa onkin kiva kierrellä ihan vaan katselemassa. Pian valoisa työaika vähenee, kun siirrytään taas talviaikaan.
   Juusoa otti raskaasti pattiin, kun seisoin niin tiiviisti rämisevän oksasilppurin äärellä. Toisaalta sillä on taas enemmän tutkittavaa pihalla, kun esteitä ei ole niin paljon.

   Poista
 7. Keräsin kehäkukan siemeniä talteen vielä ennen pakkasia meidän puutarhasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen olenkin unohtanut, mutta vielä ehtii. Kehäkukat ovat vielä paikoillaan. Kiitos muistutuksesta.

   Poista
 8. Keräsin kehäkukan siemeniä talteen vielä ennen pakkasia meidän puutarhasta.

  VastaaPoista
 9. Nyt on siis se aika...kudin kutsuu, välon määrä vähenee! Taidan hankia tuollaisen silppurin myös, kate tekee kukkamaillakin niin hyvää!

  Juusolla on aika hyvä tuntuma niin syystöihin kuin lepoaikoihin, tosiaan, kynttilöiden aika on alkanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusin on jo hetken aikaa kutsunut ja jämälankoja on tullut tuhottua. Meillä on ollut jo vuosia leikkaavateräinen oksasilppuri, mutta tässä uudemmassa laitteessa on murskaava terä. Se on parempi tuoreelle ja pehmoiselle materiaalille. Olen aivan innostunut perennoiden silppuamisesta, kun ne menevät nyt niin paljon pienempään tilaan ja voi tosiaankin kipata takaisin kukkapenkkiin.
   Juuso hallitsee nykyisin paremmin tuon lepopuolen, mutta välillä saan sen seurakseni pihalle.

   Poista
 10. Vähän kaihoisaa on laittaa puutarhan talvi unille.
  Luulen että vielä kuukauden saa nauttia muutamista kukista.

  Kaikkea hyvää teille ja Juusolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi!
   Puutarhan syyssiivoamiseen liittyy tosiaan iso annos kaihoa, mutta myös kevääseen valmistautumista.

   Poista
 11. Onneksi on ollut viikkoja hyvä sää, että on voinut joka päivä tehdä vähän pihahommia. Olen siivoillut ja uudistanut kukkapenkkejä ja piilotellut sipuleita. Sain tädiltäni "autokuormallisen" perennoja ja niitä ihania sormustinkukkiakin. Viime kesänähän ne siemensi meillä ekaa kertaa ja kova talvi tappoi kaikki...
  Olen aika laiska haravoimaan, mutta vaahteran lehdet on pakko siivota. leikkurilla ne menevät sopivaksisilpuksi. Pihlajan pienet lehdet ripottelin suoraan perennoille. Siivoan perennan varret vasta keväällä ja silloinkin silppuan ne penkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokonaiset vaahteranlehdet maatuvat niin hitaasti ja muodostavat tiiviin massan, joten niille on ihan pakko tehdä jotain.
   Sinulla onkin odotettavissa keväällä aivan uudenlaista kukintaa äitisi lahjoittamien perennoiden myötä.

   Poista
 12. Sulla on syystyöt erinomaisella mallilla. Terkkuja Juusolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuso kiittää terkuista!
   Tuleepa samalla ulkoilua, kun menee pihalle jotain hyödyllistä tekemään.

   Poista
 13. Minullakin on murskaava oksasilppuri. Olen vaan huomannut,että tuoreet oksat jumittuvat. Siksi aina murskaankin vähintään puoli vuotta vanhoja oksia. Ne napsahtavat kivasti poikki.

  Juuso pääsi varmasti lopulta sisälle. Eli naukuminen tuotti tulosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuson naukuminen tuottaa aina tulosta. Se osaa vedota tunteisiin.
   Uudempi oksasilppurimme on yllättävän tehokas myös tuoreen aineksen silppuamisessa. Pitää vain huolehtia, ettei päästä hakesäiliötä ihan täyteen, jolloin laite alkaa pyörittää sen sisältöä terän ympärillä. Olen tosi tyytyväinen hankintaan.

   Poista
 14. Ihana Juuso! Hyvässä mallissa on pihanne :)

  Tuulista, mutta suht lämmintä viikonloppua luvassa. Nautitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulista tosiaan on. Puunlehdet tanssivat ilmassa aina puuskan tullessa. Täytynee välillä tehdä sisähommia, mutta eiköhän tässä uloskin vielä ehdi nautiskelemaan.

   Poista
 15. Syksyisiä puuhia sinullakin. Oksasilppuri onkin kätevä monessa paikassa. Minäkin löysin sormustinkukan taimen pihastani, vaikka siitä on jo vuosia kun niitä on kasvanut minulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika sitkeitä siementen täytyy olla, jos vuosien jälkeen ovat alkaneet itämään. Tai sitten tulleet jotain muuta reittiä pihaanne. Läheisessä metsässä kasvoi kaksi kesää sitten sormustinkukkia. Varmaan olivat jostain lähitalosta sinne joutuneet. Monet vievät puutarhajätteitä kunnan metsään, mutta toki siemenet muutenkin liikkuu.

   Poista
 16. Ihana Juuso:)

  Meillä kävi viikolla äidin kanssa lääkärissä hyvin, äiti sai lähetteen geriatrille muistitutkimuksiin. Huono vain, että jono on pitkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu, että äitisi asia edes jotenkin nytkähti liikkeelle. Itse en edes uskaltanut kysyä isäni kohdalla jonon pituutta, mutta olen muilta kuullut sinne joutuvat odottamaan iäisyyksiä.

   Poista
 17. Kyllä puutarhan alasajo talvea varten on aika iso homma. Minulla homma alkaa olla lähes tehty, mutta useampi tunti siinä on mennyt. Onneksi on ollut aurinkoisiakin ilmoja, joten ulkona työskentely on ollut oikein kivaa puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin katsomassa postaustasi, jossa piha alkaa jo olla valmis talveen. Jollei lunta tule, ja harvoin ennen joulua pysyvästi tulekaan, aikaa pihatöille vielä riittää.

   Poista
 18. Minulla jää suurin osa kukkapenkkien siivoamisesta kevääseen, oitain kasveja silppuan jo syksyllä mutta aika vähän. Sormustikukka on kova leviämään juuri sinne minne ei ole tarvis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyssiivousten edistyminen on hyvin paljon säistä kiinni. Nyt on ollut niin hienot ilmat, että ulkona on ollut kiva tehdä kaikenlaista.

   Poista
 19. Juuso <3. Kyllä pitäisi päästä haravoimaan, mutta taitaa jäädä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihatöitä ei kannata stressiä ottaa. Keväälläkin ehtii ja silloin on ainakin valoa riittävästi.

   Poista
 20. Minäkin päristelin tänään ruohonleikkurilla vaahteranlehtien yli, auttaa tosiaan paljon tuota haravointi hommaa. Sitä paitsi vaahteranlehti on sellaista jankkoa ettei tahdo kompostissa muuttua miksikään :)
  En ole perenna-alueita vielä siistinyt ollenkaan. Tuo oksasilppuri kuulostaa aika kätevälle siinä touhussa. oksien vuoksi en sellaista oikeastaan tarvitse, koska puskat ovat vielä niin onnettomia ettei leikkaustarvetta vielä juuri ole :)
  Minäkin olen katsellut sormustinkukkien taimia sillä silmällä että ensi kesä lienee taas sormustinkukkien vuosi. Tosin en minäkään anna niiden nyt ihan kaikkialla kasvaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäistä kertaa älysin kokeilla oksasilppuria perennoihin ja hyvin toimii. Tuli sellaista silppua, jonka mielellään laittaa takaisin kukkapenkkiin muhimaan. Oksasilppuri on kyllä ehdoton hankinta omakotitalossa heti, kun on vähänkin oksia. Tosin ei meilläkään sitä alkuvuosina ollut. Taisin muuten innostua perennanvarsien silppuamisesta oksasilppurilla niin paljon, että leikkelin sellaisiakin, joilla ei vielä olisi ollut kiire. Tuumasin sitten, että pihalla ei enää paljon tule muutenkaan oltua.

   Poista
 21. Talvi lähestyy tosiaan kovaa vauhtia. Minulla on vielä paljon pihatöitä jäljellä, toivottavasti vielä ehtii. Oksasilppuri onkin hyvä idea! Tähän asti olen silpunnut puutarhajätettä kompostiin käsin, mutta siinä menee kyllä ikä ja terveys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän saakka minäkin olen leikellyt perennanvarsia käsin kompostiin ja se on tosi puuduttavaa hommaa. Lisäksi niitä ei millään jaksa silputa niin pieneksi, kuin mitä silppuri tekee. Ja ne pitää kerätä sen kompostin viereenkin. Kyllä oli kätevää kuskata silppuri silputtavien viereen ja antaa palaa. Suosittelen!

   Poista
 22. Kävin juuri kottaroimassa 10 kottikärryllistä lehtiä... Mistä niitä oikein riittää? Sormustinkukkia mäkin olen kitkenyt. Mulla on ollut niitä aina, mutta tämä oli eka kesä kun taimia löytyi jopa isoja ryppäitä aivan joka paikasta. Ja vaikka mistä kuten säkin sanoit.
  Ihana kissa teillä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, mistä niitä lehtiä riittää? Haravointi osan kunnan metsikön puolelle ja niin tehdessäni mietin, koska joku niuhottaja tulee valittamaan, ettei niin saa tehdä. Suunnittelen vastaavani kysymyksellä:"Mistä erottaa ne lehdet, jotka on meidän omista puista ja mitkä kunnan puista?"
   Mielenkiintoista nähdä, millainen sormustinkukkakesä on edessä.

   Poista
 23. Oletpa ollut ahkerana! Oioi, minne lie mun puutarhatyöinto kadonnut. Pitää yrittää aloitella jotain puuhailemaan. Eilen "jo" aloitin ruohojen leikkausta, kun nurmikko pääsi pitkäksi. Siinä sitten lehdetkin silppuuntuu. Kukkapenkit jää oman onnensa nojaan, jos nyt ei satu löytymään vielä kukkasipuleita jostain kaupasta.

  VastaaPoista
 24. Erinomainen vinkki käyttää oksasilppuria perennan varsien silppuamiseen. Pitääpä kokeilla vinkkiäsi saksilla silppuamisen sijasta. Talveen valmistautuminen on vielä pahasti kesken. Olen salaa toivonut, että syksy jatkuisi lämpimänä vielä pitkään, mutta nyt on katsottava totuutta silmiin. Juuso on ihana pihatöiden työnjohtaja!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!