Punalehtiruusu - Rosa Glauca |
Juhannusruusu kukkii yhä, joskin sen terälehtiä taitaa olla jo enemmän nurmella, kuin pensaassa. Huumaavasta tuoksusta ja ihastuttavasti kukkapilvestä on saatu tänä kesänä nauttia runsain mitoin.
Juhannusruusun kaverina Kaivoruusupenkissä kasvaa punalehtiruusu, joka sekin kukkii nyt enemmän, kuin aikoihin. Punalehtiruusu ei kukkansa koolla tai komeudella monen muun kanssa kilpaile, mutta tummat lehdet ja yksinkertaisen kaunis kukka riittävät lumoamaan tämän puutarhurin kesä toisensa jälkeen. Yllättävän paljon löysin pikkuruisia taimia punalehtiruusun alustalta. Pari myös vanhan kompostin läheisyydestä ja ne kaivoin purkkiin kasvamaan ja vahvistumaan.
Suviruusu - Rosa pimpinellifolia 'Poppius' |
Näköjään ruusuilta menee oma aikansa juurtumiseen ja paikalleen kotiutumiseen. Suviruusun istutin 2013 ja seuraavana kesänä siirsin parempaan paikkaan. Viime kesänä edellisen talven koitoksista selvinneet ruusut kukkivat varsin vaisusti. Nyt pääsen ensimmäisen kerran nauttimaan suviruusun kukinnasta paremmin ja aistimaan, millaista se parhaimmillaan tulee olemaan.
Suviruusu - Rosa pimpinellifolia 'Poppius' |
Suviruusun nuppuvaihe on myös ihailemisen arvoinen. Ylipäätään tykkään monen muunkin kasvin kohdalla myös niiden nupuista.
Metsäruusu - Rosa Majalis |
Metsäruusu kukkii takuuvarmasti joka kesä. Ison metsäruusupuskan laitoin viime kesänä pääkukinnan jälkeen matalaksi, sillä sen läheisyydessä oli jo vaikea kulkea, kun pensas hyökkäsi joka sivulta hiuksiin ja vaatteisiin kiinni. Nopeasti sekin puska on jo kasvanut mittaa. Ei häiriintynyt tippaakaan rajusta leikkauksesta. Metsäruusu on monenlaisten ötököiden suosiossa. Kukkien ympärillä surisee ja pörisee aurinkoisina päivinä melkoisesti.
Tornionlaaksonruusu - Rosa majalis 'Tornedal' |
Teresanruusu - Rosa rugosa Therese Bugnet |
Teresanruusu on myös kukkinut parin viikon ajan. Sen kukissa on tarkkaan katsottuna vähän samanlaista kirjavuutta kuin kirjoapteekkarinruusussa. Varsinkin vanhoissa ja vähän jo lakastuneissa kukissa on hentoa "polka-grisar" -sävytystä.
Viljaminkeltaruusu - Rosa harisonii 'William's Double' |
Viljaminkeltaruusu taitaa olla niinikään vattukärsäkkäiden suosiossa, sillä monta sen nuppua joko nuokkui tai oli jo maahan pudonneena. Jonkun verran olen kerännyt katkenneita ja pudonneita nuppuja, mutta isossa ja tiiviiskasvuisessa puutarhassa on ihan mahdotonta jokaista pahisötökkää torjua. Täytyy vain toivoa, etteivät vattukärsäkkeet ehdi jokaista ruusunnuppua tuhoamaan tai valtaisia jälkeläisyhdyskuntia ruusumaassa kasvattamaan.
Hansaruusu - Rosa rugosa 'Hansa' |
Hansaruusu kukkii parin vuoden tauon jälkeen runsaasti. Ensimmäiset kukat ovat juuri avautuneet. Hansaruusu pääsi aivan huomaamatta kasvamaan aikamoiseksi hujopiksi ja korkeaakin korkeammat oksat taipuivat maahan rötköttämään. Laitoin ruusun vuosi sitten täysin matalaksi, jonka se kyllä kestää hyvin. Viime kesänä ei sitten tullut nupun nuppua. Nyt nuppuja on paljon. Täytyy vain muistaa leikata Hansaruusu säännöllisesti matalaksi, ettei se pääse puskittumaan.
Norjanruusu - Rosa 'Hurdal' |
Norjanruusun istutin loppukesästä 2015. Viime kesänä se taisi tehdä yhden kukan, mutta nyt sitten jo enemmän. Avoimella paikalla tämä ruusu saattaa paleltua herkästi, eikä silloin kuki. Minulla se kasvaa pikkupuutarhassa, ison syreenin ja tuija-aidan suojaamassa paikassa. Korkeaksi kasvavana norjanruusua voisi käyttää köynnösruusun tapaan sitomalla sen rentoja versoja vaikkapa köynnöskaareen. Jaaha, ja nyt sitten tuollaisen tiedon siitä luin. Mitenkähän saisin köynnöskaaren norjanruusun läheisyyteen ympättyä? En varmaan mitenkään.
Neilikkaruusu - Rosa rugosa 'F.J.Grootendorst' |
Neilikkaruusussakin on runsaasti nuppuja ja ensimmäinen jo alkaa avautua. Vähän oli vaikea päästä kuvaamaan neilikkaruusun avautuvaa kukkaa, sillä vieressä retkottava piikkinen Sävel yritti kaiken aikaa sabotoida kuvaamistani. Navakan tuulen ohella. Ehkä myöhemmin on tarjolla parempia kuvia neilikkaruususta.
Omenaruusu - Rosa magnifica |
Omenaruusulle pitäisi varmaan keksiä parempi paikka, sillä nyt se kasvaa korkean punalehtiruusun kupeessa ilman sille kuuluvaa täyttä auringonpaistetta. Omenaruusun ostin 2015. Istutusvuonna se teki pari pientä kukkaa. Viime kesänä pelkäsin koko ruusun menehtyvän edellisen talven koitosten johdosta, mutta niin vain se kasvatti uusia versoja. Nyt omenaruusu on kasvanut entisestään ja nuppuja on paljon. Minnekähän sen siirtäisin tarjotakseni sille enemmän valoa ja lämpöä?
Rosa rugosa 'Sävel' |
Kesällä 2014 istutettu ja seuraavan kesän lopulla uuteen Ruusupenkkiin siirretty Sävel alkaa nyt näyttää ihka oikealta ruusupensaalta. Monien muiden ruusujen tapaan se kärsi edellisestä talvesta ja viime kesä meni oikeastaan toipuessa. Käytännössä tämä kesä on siis uudempien ruusujeni kohdalla ensimmäinen kunnollinen kesä. Sävelessä on paljon nuppuja. Avautuneet kukat ovat keskikokoisia ja hennon vaaleanpunaisia. Osin jopa melkein valkoisia.
Valamonruusu - Rosa francofurtana 'Splendens' |
Valamonruusun istutin kesällä 2013. Se on saanut kasvaa koko ajan alkuperäisellä istutuspaikallaan ja kylläpä se onkin kasvanut. Tämä on oikea jättiruusu ja kukkii parhaillaan lukemattomin kirkkaanpunaisin kukin. Toivottavasti myös naapurit siitä tykkäävät, sillä pian se taas retkottaa heidänkin puolellaan.
Viime kesän lopulla leikkasin valamonruusua aika voimakkaasti sieltä täältä. Oli pakko, ettei se vyörynyt kulkuväylälle ja naapuriin. Pelkäsin sen loukkaantuvan, mutta mitä vielä. Kasvaa tänäkin kesänä yhtä kiihkeästi ja myös kukkii. Meilahden ruusujuhlassa Peter Joy sanoi, että useimmat ruusupensaat kestävät hyvin leikkausta, vaikka tarkoituksenmukaisinta tietenkin olisi istuttaa kukin ruusu sen vaatimusten mukaisiin paikkoihin. Lohdullista kuultavaa, sillä pienessäkin pihassa voi siis nauttia ruusupensaista ilman, että niiden on pakko antaa vallata koko piha.
Rosa rugosa 'Ritausma' |
Ritausma kuuluu lempiruusuihini. Se on oikea prinsessojen ruusu hennon vaaleanpunaisine isoine kukkineen. Ritausman leikkaamisessa ohjeistetaan poistamaan kolme vuotta vanhemmat oksat ja 1/3 uudemmista. Meidän pihassa tätä ohjetta on ollut helppo noudattaa, sillä jostain syystä vanhimmat oksat on järjestään joutunut keväisin kuivuneina pois leikkaamaan. Samoin on käynyt valtaosalle uudempien oksien kärjistä.
Toistaiseksi Ritausma on vielä tiukalla nupulla, mutta nuppuja on paljon. Ritausma on kieltämättä puutarhani piikkisin ruusu. Piikkejä on todella paljon, kaikenkokoisia ja tiheästi. Ritausmaa ei niin vain ilman vankkoja hanskoja käsitellä.
Sammalruusu - Ros centifolia muscosa |
Tämän kesän ruusuinen ilonaiheeni on Sammalruusun löytyminen. Jo edelliskesänä sammalruusu oli hyvin heikossa kunnossa ja viime kesänä se ei enää tehnyt edes lehtiä. Leikkasin sen matalaksi, enkä leikatessani löytänyt elonmerkkejä ainoastakaan oksasta. Kuukausi sitten tein Kiemurapenkkiin oikopolun kasvarille ja silloin kaivoin sammalruusun elottomat juuret pois.
Vaan kuinka ollakaan, sammalruusu on kasvattanut uusia versoja metrin päähän alkuperäisestä paikastaan. Hansaruusun kupeesta löysin 60-senttisen ruusupuskan, jonka nupuista ei voi erehtyä. Sammalruusuni on herännyt eloon ja oikeastaan jopa entistä paremmassa paikassa.
Juhannusruusu - Rosa pimpinelifolia Plena |
Kesä ei oikein ota lämmetäkseen. Aamulla oli +10 astetta (torstai-illan 6.7. tietoa) ja alapihalla on yöllä ollut vain +5 astetta, mikä on heinäkuiseksi etelärannikon lämpötilaksi todella vähän. Myönteiseksi asiaksi mainittakoon, ettei sentään räntää ole satanut, kuten pohjoisessa. Kasvit eivät näytä koleudesta pahemmin häiriintyneen, sillä minusta monien osalta kukinta on tähän mennessä ollut tavattoman runsasta ja kaunista. Niin näyttää käyvän ruusujenkin kanssa. Ja mikä parasta, kirvoja ja kaikenlaisia haittaötököitä on merkittävästi muita kesiä vähemmän.
Perjantaina on luvattu kesän jälleen palaavan. Tämän postauksen julkaisun aikaan tiedämme, kuinka lupaus toteutui. Toivotaan, että saamme vaihteeksi aurinkoa ja lämpöä. Oikein mukavaa viikonloppua kaikille!
Runsas ruusuvalikooma sulla ja kukintaki sitte sen mukaasta. Tilaaki täytyy olla palio. Monien kasvien kukinta on munki miälestä ollu tosi näyttävää ja pitkäkestoosta. On viileyrellä hyväkki pualet :)
VastaaPoistaIhanan ruusuiset kuvat :) hyvää viikonloppua ja kesän jatkoa sinulle :)
VastaaPoistaOnpas sinulla paljon erilaisia pensasruusuja. Minulla on yli kymmenen vuotta vanha suviruusu, se on upea ja täynnä kukkia. Mutta se on päättänyt valloittaa koko pihan juuriversoillaan, sitä kannattaa vahtia. Yölämpötilat ovat olleet huolestuttavan alhaisia, mutta aurinko lämmittää päiviä.
VastaaPoistaIhan mahtavan upeita ruusuja! Meistä harvalla on noin paljon - minä olen aina mieltänyt, että pensasruusut vaativat tilaa ja ne on sen vuoksi jääneet paitsioon. Mutta noin upealla kukinnalla taidan pyörtää ajatukseni <3.
VastaaPoistaSini K.
kavihormoni.fi
Tunsin oikein ruusujen tuoksun tänne ruusun taaksekin. Todella kauniita, suloisia, upeita ja ihania ruusuja sulla kasvaa. Mullakin on muutamia noista ja sävelen löysin pitkän etsinnän jälkeen Vakka-taimesta viime kesän reissulta. Se on vielä hirmu pieni, mutta kukkii jo. Olen niin onnellinen saadessani sen soinnun ja lumon seuraan.
VastaaPoistaRuusuntuoksuista viikonloppua! <3
Upeita ruusuja. Hyvää viikonloppua:)
VastaaPoistaUpeaa kukintaa ruusuissasi! Tuo punalehtinen ruusu löytyy meidänkin mökkipihasta, vaikka kukka on tosiaan vaatimaton, pensas kokonaisuudessaan on upean näköinen. Mukavaa viikonloppua!
VastaaPoistakauniita! Minustakin punalehtiruusu on kaunis juuri sen värin vuoksi
VastaaPoistaMahtava ruusujen valikoima! Kokonsa ja piikkisyytensä vuoksi olen vähän varovaisesti hankkinut ruusuja pihaani, mutta tällainen postaus ja kuvakavalkadi saa taas miettimään asiaa uudelleen. Kieltämättä kaksi uutta pensasruusua ja muutama ryhmäruusu on tänäkin kesänä meille matkannut:)
VastaaPoista