torstai 6. heinäkuuta 2017

Pionien paukahduksia

Paeonia lactiflora Coral Charm

Tillipioni - Paeonia tenuifolia

Ensimmäisenä pionina kukkaan ehti tillipioni, mutta sen kukkaa en ehtinyt kuvata. Tillipionin ostin vuosi sitten Türista. Sen pitäisi kasvaa noin 40-senttiseksi, mutta omani saavutti nippanappa 15 sentin korkeuden. Viime kesänä se hävisi kukkapenkistä ja epäilin jäniksen tai peuran sen syöneen, mutta yllättäen pioni nousi keväällä kukkapenkistä. Ei siis ainakaan juurineen tullut napostelluksi. Tillipionille pitänee keksiä jokin sellainen paikka, jossa se ei jää muiden kasvien jalkoihin ja toisaalta sillä olisi tilaa kasvaa maksimimittoihinsa niin halutessaan.

Paeonia lactiflora Coral Charm

Kivipellon Sailalta saatu kuolanpioni ei muodostanut ainuttakaan nuppua. Siitä sainkin impulssin kohentaa Kivipenkin reunuksia saadakseni veden ja mullan pysymään paremmin hieman kaltevassa penkissä. Ehkä kuolanpioni jo ensi kesänä kukkii, kun sen kasvuolosuhteita on nyt parannettu.

Paeonia lactiflora Coral Charm

Kuolanpionin kanssa samassa Kivipenkissä asustaa kaksi Coral Charmia. Toiseen ei tullut nuppuja ollenkaan, mutta onneksi toinen kukkii yhden kukan voimin. Coral Charm on todellakin niin korallinen, kuin nimi antaa ymmärtää. Eri valaistuksissa värisävy tummuu ja vaalenee, mutta yhtäkaikki, ihastuttava pioni. 

Paeonia Louis van Houtte

1003puutarhaa -blogin Sirpalta sain viime kesänä hänen itsensä kasvattaman Louis van Houtten. Väri on kaunis. Tämänsävyistä pionia minulla ei aiemmin ollutkaan. Kukka ei ole aivan niin kerrottu, mitä nettikuvissa näkyy, mutta ehkä pionin ikääntyessä terälehtien kerroksiakin tulee lisää.

Paeonia Louis van Houtte

Louis van Houtte on kuin valtava ruusunkukka. Tänä vuonna varsille ei vielä paljon korkeutta tullut, mutta toivottavasti tulevina vuosina yltää paremmin kilpailemaan vieressä asuvan nuokkuluppion kanssa.

Paeonia Festiva Maxima

Vanhoista pioneistani ensimmäinen nuppunsa poksauttaja on Festiva Maxima. Useita muita on viittä vaille auki. Kunhan pionipenkissä on reilusti avoimia kukkia, käyn poimimassa muutamia nuppuisia maljakkoon. Sitä hetkeä olen odottanut.

Paeonia Karl Rosenfield

Hyvänä kakkosena mukaan kukintaan kirii punainen Karl Rosenfield. Se kasvaa pionipöheikön keskellä, joten sen lähelle ei tahdo kameran kanssa päästä murskaamatta samalla jotain toista pionia jalkoihinsa. Nyt jos pionipenkkiä tekisin, rakentaisin sen niin, että pääsisin ympäri penkkiä helposti kävelemään.

Paeonia Duchesse de Nemours - ehkä

Aurinkoisessa Kurgaanissa terälehtiään availee valkoinen pioni, jonka nimestä en ole varma. Vuosia sitten kävin Taivassalossa, Pionien kodissa ja ostin sieltä kolme pionia. Taimipurkeissa ei ollut nimilappuja, enkä kirjoittanut nimiä myöskään mihinkään muistiin. Olin varma siitä, että muistan ne myöhemmin kotiin palattuani. Vietin vanhempieni silloisella kesämökillä muutaman päivän ja niinhän siinä kävi, että kotiin päästyäni ja ryhtyessäni pioneja istuttamaan niiden nimet olivat unohduksissa. Tai sen yhden tiedän varmasti. Jan van Leeuwen ei kuitenkaan ole vielä tiukkaa nuppuaan ryhtynyt auki käärimään.
 
Paeonia Sarah Bernhardt

Aikanaan pioneja pihaamme hankkiessamme Sarah Bernhardt oli ensimmäinen ja ehdoton valinta. Jotenkin se vain on sellainen must-pioni vaaleanpunaisine runsasröyhelöisine prinsessakukintoineen. Ehkä jo huomenna Sarah avaa ensimmäiset nuppunsa.

Ruusupioni - Paeonia veitchii

Viime kesän Vakka-Taimen vierailulta kotiin tuli ruusupioni, joka kesäkuussa kukki ensimmäisen kerran yhden kukan voimalla. Kovin pitkäksi senkään varsi ei vielä kasvanut. Tietojen mukaan siitä pitäisi tulla noin 60-senttinen "aikuisena". 


Viime kesänä hankin myös keltaisen Bartzellan ja Bowl of Beautyn. Kumpikaan ei kuki tänä kesänä. Keväisiltä Turun messuilta ostin Alexander Flemingin. Se viettää toistaiseksi kesäänsä ruukussa ja pääsee maahan, kunhan kerkeän paikan sille valmistaa. Myös Bartzella täytyy siirtää pois Kiemurapenkistä, jossa värimintut uhkaavat jättää pionin jalkoihinsa. Monia muitakin, ihan käytännön syistä johtuvia siirtosuunnitelmia muhii päässä. Kunhan kerkeän. Parempi antaa suunnitelmien kehittyä rauhassa, ettei samaa kasvia tarvitse kovin montaa kertaa uudelleen ylös kaivaa.

44 kommenttia:

 1. Sinulla on kerrassaan upea kokoelma kauniita pioneja puutarhassasi. Minullakin pionit ovat aloittaneet kukintansa ja olen yrittänyt kuvata niitä aina sadekuurojen välissä ja suojata myös sateenvarjolla omaa Sarah Bernhardtiani. Muutama sen nupuista on homehtunut sateissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin on satanut, mutta ei kovin rankasti. Lisäksi jatkuvasti tuulee, mikä näyttää kuivattavan sateen jäljet nopeasti. Enemmän pelkään rankkasateita siinä vaiheessa, kun kukat ovat avautuneet. Painavina sade hakkaa ne kurjaan kuntoon. Toivotaan siis aurinkoa ja lämpöä niin itsellemme kuin pioneillemme.

   Poista
 2. Kauniita kuvia ihanista pioneista! Pionien ensi kukinta on usein erilainen, "yksinkertaisempi" kuin vanhemmilla pioneilla. Louis van Houtten kukat muuttuvat todennäköisesti kerrotumaksi vanhempana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvelinkin, että ikääntyminen lisää kerroksia terälehtiin. Sinulta saatu Louis van Houtte on mielestäni kaunis. Kiitos kovasti!

   Poista
 3. Kauniit pionin kukat ja niiden taustalla näkyy nuppuja vaikka kuinka. Omalla kohdalla pelkään että kylmä ja sateet ehtii homehduttaa pionit jo nuppuina. Vielä ei näy siitä onneksi merkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuppuva8he on kestänyt pitkään. Toistaiseksi ei näy homehtumista ja nuput alkavatkin jo avautua. Onneksi tuuli kuivattaa sateen jäljet nopeasti, vaikka en näistä jatkuvista tuulista muuten tykkääkään. Toivotaan aurinkoa ja lämpöä.

   Poista
 4. Onpa sinulla mahtava määrä pioneja. Upeita kukkia ja värejä. Nuo pitäisi päästä livenä näkemään. Minulla on vain yksi, taitaa olla Karl Rosenfield, mutta en ole varma, koska se oli jo valmiina odottamassa muuttaessamme. Viime keväänä istuttamani kuolanpionit eivät vielä tehneet yhtään kukkaa, jospa ensi keväänä sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään satavarma tuosta Karl Rosenfeldistä ole, sillä alkuvuosina en säästänyt taimilappuja, enkä muutenkaan ollut kovin huolellinen muistiinpanojen kanssa. Olen kuitenkin punaiselle pioneillemme nimeä metsästänyt ja aika todennäköinen Karl se on. Ei se niin tarkkaa ole. Monta vuotta tyydyin vanhoihin pioneihini, mutta blogielämän myötä nälkä niidenkin suhteen on kasvanut.

   Poista
 5. On kyllä niin paljon ihania pioneja!
  Kauniit kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ovat upeita. Viikonlopuksi aion poimia niitä myös maljakkoon. Vihdoin pionipuskat ovat niin runsaita, että niitä raaskii poimia.

   Poista
 6. Valtava määrä tulossa pioneita kukkaan, varsinainen kukintajuhla! Toivottavasti silloin on aurinkoinen keli, etteivät raskaat kukat täyty sadevedellä ja painu maahan! Tuo tillipioni on mielenkiintoinen! Usein luullaan, että se on kuollut, kun se tuleentuu jo heinäkuulla ja kasvusto ruskistuu, se on erityisen herkkä seisovalle vedelle! Toivottavasti ensi keväänä kuolanpionisi kukkii :D Coral Charmin kukka on upea korallinen, vaikka tuoksu on aika vaatimaton, muiden pioneiden tuoksu huumaa kuten ihanan Sarah B:n!

  Nautinnollista pionien kukintajuhlaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiesin odottaa tillipionin kuivahtamista, mutta se katoaminen yhdessä yössä oli yllätys. Tillipionini asuu kohopenkissä, jossa ei onneksi ole pelkkää seisovasta vedestä. Meillä on muutenkin onni omistaa varsin hiekkaperäinen tontti, jossa harvoin vesi seisoo yhtään missään.
   Coral charmin väri on ihastuttava ja muutenkin sen pallomainen kukka kaunis. Tuoksua ei siinä juurikaan ole. Tajusin sen vasta, kun nyt sanoit.

   Poista
 7. Upeita pioneja! minä ostin myös kaksi kuolanpionia ja muistaakseni istutin ne toissa vuonna, eikä kumpikaan kukkinut viime kesänä. Tänä kesänä toinen teki muutaman kukkasen.
  Pionit ovat ihania. Omani ovat melko pieniä, sillä niillähän kestää aika kauan ennenkuin ovat komeankokoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ovat kyllä oikeita puutarhan kaunottaria. Kerran eräs ihminen totesi, että valtavine kukintoineen ne ovat jotenkin muovisen oloisia. Kerrankin uskalsin ihan ääneen olla eri mieltä, vaikka toki sallin itse kullekin omat mielipiteensä.

   Poista
 8. Mahtavia. Minulla antavat nuo kaikki vielä odottaa itseään. Toin kyllä jo Duchesse de Nemoursista pari vartta sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri poimin pioneja maljakkoon. Muutama on tämän aurinkoisen päivän aikana ulkonakin jo auennut, mutta pitää niistä nauttia sisälläkin.

   Poista
 9. Mikä pionien nuppumeri, ihan polvia heikottaa. Ja ihanat kukat, Coral Charm on sellainen, jonka sävystä tykkään vallan mahdottomasti, mutta en ole vieläkään sitä hankkinut. Se muuten sopisi oranssiin penkkiin takuulla! Ostoslistalle...
  Ruusupionisi on todella kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Coral Charm sopisi erinomaisesti oranssiin penkkiisi. Se on niitä pioneja, jonka kukka on jokaisessa vaiheessaan ihailemisen arvoinen.
   Pioneissa on nyt valtavasti nuppuja. Toivotaan niille aurinkoisia kelejä, ettei sade hakkaa avonaisia kukintoja.

   Poista
 10. Coral Charm on kerrassaan hurmaava. Minä uhrasin eilen ensimmäisen pioninkukan ja leikkasin sen maljakkoon, kun tuuli uhkasi möyhentää sen kappaleiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kävin hetki sitten poimimassa muutamia nuppuisia pioneja maljakkoon. Niitä alkaa olla kukkapenkissäkin jo niin paljon, että raaskii huoletta poimia.

   Poista
 11. Todella hurmaavia kaunottaria!
  Minultakin löytyy noista muutama ja Coral Charm meni kyllä ehdottomasti haavelistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Coral Charm on ihastuttava. Tilasin niitä 2 kpl toissakesänä Viherpeukaloilta ja kumpikin lähti hyvin kasvuun. Kukkikin näköjään aiemmin, kuin esim Sarah B.

   Poista
 12. Minulla on myös kaksi pionia tuolla tulossa kohta kukkaan.Toinen on vasta viime kesänä istutettukin.Kauniita on kukat niissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki pionit ovat kauniita. Mahtaako rumia olla olemassakaan. Hienoa, että pääset jo uuden pionin kukinnasta nauttimaan.

   Poista
 13. Ihania pioneja. Tuntuu, että pioneja ei voi olla liikaa. Sitten kun joku pioni alkaakin olla jo suuri puska aiemman riukulan tilalla, joutuukin jo vähän miettimään, että mitkä muut kasvit mahtuvat viereen kasvamaan. Minäkin mietin yhdessä penkissä tänään tehdessä, että senkin penkin olisi voinut suunnitella vähän paremmin. Mutta nyt sen siirtäminen olisi sen verran kova työ, että en ryhdy siihen hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin sitä kukka-ahneuksissaan tunkee multaan muiden joukkoon kasveja ajatellen, että aika ne tilaongelmat jotenkin ratkaisee. Ei ratkaise, vaan jossain vaiheessa on tartuttava lapioon. Ehkä epätäydellisten kukkapenkkien katseleminen on omanlaistaan siedätyshoitoa. Ja joskus ne hyvät ideat tulevat vähän jälkijunassa.

   Poista
 14. Siitä se alkaa. Tuo Festiva Maxima on myös itsellä, kiinni vielä kylläkin. Luulen että huomisesta lähtien, kun aurinko taas paistaa tapahtuu monella rintamalla poksahduksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän päivän upea auringonpaiste ja lämpö on saanut poksahduksia aikaan. Varmasti myös sinulla.

   Poista
 15. Kyllä on kauniita pioninkukkia. Meillä tarhapioni on vasta kukassa, nuppuja on paljon. Tiällä on tos kylymä yheksän astetta ol neljän aikaan. Pitäsköhän lämmittee uunii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä oli hurjan kylmä yö, +3.5 astetta ja ensi yöksi on luvattu yhtä kylmää. Onneksi sentään päivä on ollut mitä kaunein kesäpäivä.

   Poista
 16. Upeaa! Pionien kukinta on aina odotettua. Ne aloittelevat kasvuaan hitaasti, mutta vauhtiin päästyään, ne ovat puutarhan hoviväkeä, joka vetää kaiken huomion puoleensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan hoviväkeä. Tänään ihan pakahduin pelkästään siitä ilosta, että saan omassa pihassa nauttia niin monenlaisesta kauneudesta.

   Poista
 17. Pionit ovat tosi näyttäviä. Sulla näyttää olevan montaa plaatua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin oli vain kolmea sorttia, sitten tuli pari uutta lisää ja taas lisää. Miten lie tarina jatkuu...

   Poista
 18. Oih! Miten ihastuttavia lajikkeita!!
  Pionien hurmaa!
  Tänään teenkin pioneista morsiukimppuja töissä!
  Valkeita ja vaaleanpunaisia kaunottaria tiedossa... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit hääkimpussa ovatkin todella kauniita. Varmaan laitat taas kuvia tekemistäsi kimpuista.

   Poista
 19. Oi ihanat pionit.
  Täällä vielä odotellaan nuppujen aukeamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pian varmaan sinullakin poksahtelee ja pääset ihailemaan kaunottaria.

   Poista
 20. Onpa sinulla paljon erilaisia pioneita. Tuo Coral Charm hurmasi minut täysin, se on ihastuttavan värinen. Ei taida muita kukkia ollakaan noin korallin värisenä, ainakaan ei tule mieleen. Itselläni on meidän mökin pionien kukinta mennyt ihan ohi työkiireiden takia:/. No, mummolla kuulemma kukkii myös tuo Festiva Maxima parhaillaan, ehkä ehdin nähdä sen.

  VastaaPoista
 21. Onpa sulla monenmoisia pioneita. Ihanan värisiä ovat kaikki.
  Mulla on ainoastaan yhtä laatua, se vanhanaikainen v.punainen.
  Perintö ikivanhasta juurakosta.

  VastaaPoista
 22. Sarahista olen nähnyt usein kuvia...Se taitaa olla hyvin suosittu. Ruusupioni on eniten mun oloinen eli voisi sopia vähän villmpäänkin pihaan. Hienoja kuvia<3

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!