tiistai 27. elokuuta 2019

Tämän kesän ruukkukukkani

Petunia

Viime kesän alituisen kastelukannushown tiimoilta päätin, että seuraavina kesinä vähennän ruukkukukkien määrää. Sinänsä asiallinen päätös, jolla ei ollut kummoisiakaan vaikutuksia. Ruukkuja on tänäkin kesänä vähän joka nurkalla, joskin kastelutarve ei ole ollut ihan viime kesän luokkaa. Jostain syystä kaikki ruukkukukkani eivät ole voineet lihavasti, mutta iloa on jokaisesta ollut ainakin hetken.

Tänä kesänä unohdan turhat ennakkopäätökset. Tulkoon ruukkuja se määrä, mitä on kulloinkin tullakseen. Jos kerran kukkasista iloitsee, turha niiden määrää on etukäteispäätöksillä rajoittaa.

Pelaguut ylävasemmalta: Explosive, Emma, Inspire Pink, keskirivi vasemmalta: tuntematon tumma, Hot Pink, tuntematon, alarivi vasemmalta: Casdade Snow, räikeä toripelaguu ja samainen Explosive.

Pelaguut eivät tykänneet alkukesästä. Taisin viedä ne ulos vähän liian aikaisin ja kärsivät viileästä jaksosta. Kunnon kukintaa sai odottaa, mutta lämpimien säiden myötä ovatkin sitten kukkineet kiitettävästi. Osa pelaguista on siemenestä kasvatettuja ja talvetettuja. Osa keväällä pistokkaina ostettuja. Hyvien talvetuspaikkojen puutteessa yritän välttää pelaguuhurmokseen joutumista, mutta muutama pelaguu pitää aina olla.

Daaliat, vasemmalla nimetön oranssi ja oikealla Hartenaas.

Daalioita oli talvehtimassa kellarissa useampi erilainen. Niistä vain kaksi lähti kasvuun ja toinen panttaa nuppujensa avaamista edelleen. Nimetön oranssi, joka kasvaa mullassa kasvimaan kupeessa, availee nuppujaan tasaiseen tahtiin ja huitelee puolessatoista metrissä. Vaaleanpunainen Hartenaas on kevään ostos. Se on sopivan matala ja on kukkinut kiitettävästi. Messuilta ostettu Cafe au Lait ei itänyt laisinkaan. Kaivoin sen pari päivää sitten ruukusta ja totesin mukulan kiinteäksi ja hyväkuntoiseksi. Ei vain ilmeisesti halunnut vihertyä.

Fuchsia - Verenpisarat: Ylävasemmalla Henry Gray ja oikealla Sir Matt Busby, alavasemmalla niinikään Sir Matt Busby ja oikealla Rocket Fire.

Verenpisaroita ostin pistokkaina summanmutikassa lähinnä riippuvia lajeja. Latvoin parhaiten kasvavia jo keväällä kellarissa saaden useampia yksilöitä. Istutin osan amppeleihin ja osan laatikkoon. Sisäänkäynnin puolella on sopiva paikka verenpisaroille.

Mirabilis jalapa - Japanin ihmekukka

Monta vuotta sitten ostin kevätmessuilta porkkananmallisia japanin ihmekukan mukuloita. Menin halpaan myyjän kehuessa kasvin kukkivan sadoin ellei tuhansin kukkasin ja olevan pihan näyttävin kasvi. Ei nyt sentään näyttävin, joskin ihan mukiinmenevä kukkija. Ostin valkoisena ja punaisena kukkivia mukuloita. Valkoisia kukkia on tullut joka kesä muutama kappale, punaisia hieman useampi ja kaikki muut sitten keltaisia. Kukat ovat nupulla päivisin ja avautuvat illalla. Niissä on hyvä tuoksu, joka ei ole ollenkaan liian voimakas. Kasvista kasvaa melkoinen puska, joten ihan pieneen ruukkuun mukuloita ei kannata laittaa.

En oikein tiedä, tykkäänkö japanin ihmekukasta vaiko en. Arvostan sen varmuutta ja sinnikkyyttä. Joka kevät on ikäänkuin pakko katsoa, herääkö mukulat henkiin ja aina ovat heränneet. Talvetan mukulat daalioiden lailla kellarissa.

Krasseja mix-siemenpussista

Krassi tuo mieleen lapsuuden kesäkukat. Se on helppo kasvi, joka etenkin loppukesästä kukkii runsaana ja verhoilee helposti tylsemmänkin näkymän vehreäksi. Tämän kesän krassini ovat edellisten kesien siemenpussijäämiä ja kukinnan jälkeen kerättyjä siemeniä. Hölmöyksissäni tungin krassin siemeniä alkukesästä muutamien kesäkukkaruukkujen paljaisiin kohtiin sillä seurauksella, että ovat vallaneet koko ruukun ja syrjäyttäneet muut kasvit. Krassi ei siis ole hyvä renki, jos ei isäntäkään. Se ansaitsee oman ruukkunsa ja kasvupaikkansa.

Begoniat, vasemmalla nimetön keltainen ja oikealla valkoinen riippabegonia.

Begonioita olen monena kesänä kasvattanut mukuloista pergolan amppeleihin. Kukkivat hyvin, eivätkä vaadi erityistä hoitoa. Samat mukulat ovat kiertäneet kellarista amppeleihin jo pidempään ja joitakin uusia tulee välillä valikoimaan mukaan. Täksi kesäksi ostetut punainen ja valkoinen riippabegonia ovat rumasti roikkuvia yksilöitä, joka sotkevat aivan mielettömästi. Kuvan mukaan niiden piti olla kerrottuja jota ne eivät ole. Keltainen nimetön sen sijaan on viehättävä. Sen kukat ovat valtavia ja kestävät pitkään. Kerman värinen Wummi on vasta nyt tehnyt ensimmäiset nuppunsa. Hidas kaveri.

Calendula officinalis - Kehäkukka

Kehäkukkia pitää kasvimaalla olla. Ne kuuluvat kesään ja sopivat hyvin kasvimaalle. Voi niitä muuallakin kasvattaa. Kehäkukat pysyvät tanakasti pystyssä ja ovat myös hyviä leikkokukkia.

Vasemmalla kosmoskukka ja oikealla kesämalvikki

Niinikään minun kasvimaallani on joka kesä kosmoskukkaa ja kesämalvikkia. Viime kesän lailla kosmoskukan kukkimista sai odottaa ja odottaa, joten ensi kesäksi on ajatus esikasvattaa sitä. Oudon mataliksi sekä kosmoskukat että kesämalvikit jäivät. Ehkä viljelylaatikoiden multa alkaa olla väsähtänyttä, ehkä paikka on liian kuuma ja tuulinen. En tiedä.

Helianthus annuus - Puna-auringonkukka

Monta vuotta varastossa pyörinyt punaisen auringonkukan siemenpussi pääsi koekäyttöön ja kaksi siementä iti hyvin. Laitoinko edes enempää, en muista. Kasvimaan kupeessa multaan päästyään ne aloittivat hurjan kasvun ja varsillekin tuli paksuutta oikein kunnolla. Nuppuja on paljon ja kukkia avautuu toinen toisensa perään. Yksi kukka kestää melko kauan ja kerää runsaasti pörriöisiä luokseen. Ei ehkä mikään puutarhan kaunotar, vaan hauska hujoppi kuitenkin.

Malva slvestris mauritiana - Maurinmalva

Maurinmalvakin on kuulunut jokavuotisiin esikasvatettaviin. Tänä vuonna istutin puolet ruukkuun ja puolet maahan. Kummassakin kasville tuli korkeutta, mutta maamullassa melkein tuplasti enemmän. Maurinmalva on kukkinut valtavasti. Nyt siemenet alkavat olla kypsän näköisiä, joten pitäisi käydä keräämässä niitä talteen. Ruukussa maurinmalva vaati paljon kastelua, joten maahan istuttaminen on helpompi ratkaisu.

Gladiolus - Miekkalilja

Vuoden takainen bonuspussi sisälsi gladioluksia. Joskus olen laittanut niitä kukkapenkkiin, nyt ruukkuun. Ihan nätit kukat, mutta ilmeisesti gladioluksen pitäisi kasvaa keskellä pihaa, jotta valoa tulisi joka suunnalta. Talon seinustalla olevassa ruukussa niin lehdet kuin kukkavanatkin ovat kaiken aikaa vaakatasossa.

Hymerocallis festaris - Lukinlilja

Lukinlilja on omanlaisensa "hippikukka". Se ei ole kaunis, mutta varsin sympaattinen kasvi. Samat sipulit olen saanut talvetettua jo useamman vuoden ajan. Tuntuu mukavalta, kun mullasta nousee vihreät lehdenkärjet ja lopulta myös kukkavana. On kuin vanhan tuttunsa tapaisi jälleen.

Tagetes patula 'Jolly Jester'

Tämä kesä ei ole ollut samettikukkien kesä. Ainakaan meillä. Kyllä ne ovat kukkineet runsaasti, mutta lehdistö on osassa sammareita mennyt ihan kuivaksi. Kaikki samettikukkani olen kasvattanut siemenestä. Osan istutin terassille isoon ruukkuun, sitäkin enemmän kasvimaalle hyötykasvien kumppaniksi. Jatkossa taidan unohtaa ruukkusammarit ja keskittyä niiden kasvattamiseen kasvimaalla.

Tagetes erecta 'Vanilla' F1

Myös Vanilla on ollut alkukesän jälkeen alamaissa. Kukinta on ollut vaisua ja senkin lehdistö on ruskettunut ja kuivunut. Ruukuissa olleet kukat ovat saaneet vaaleanpunaista kastelulannoitetta samalla tavoin, kuin kaikkina muinakin kesinä. Mikä lienee mennyt pieleen?

Lathyrus odoratus

Tuoksuherneiden esikasvatus ja siirto ulkoruukkuun sujui hyvin. Samassa ruukussa asustaa 'Cupani' ja 'Jet set mix' -pussukan yksilöt. Ovat kukkineet runsaasti. Ehkä tulevina kesinä istutan tuoksuherneitä ruukun sijaan runsain määrin kasvimaalle. Kasvimaa on alapihalla ja sinne on erikseen mentävä kukkia ihailemaan. Ei haittaa, istun kasvarin edessä muutenkin lämpiminä päivinä.

Petuniat

Työhuoneen ikkunan alla ja terassin reunalla oleviin kukkalaatikoihin istutin tänä vuonna kolmea erilaista petuniaa. Valkoista, vaaleanpunaista ja kaksiväristä. Ihan on kaupasta ostettuja taimia ja hyvin ovat kukkineet koko kesän. 

Verililjapuu, valkoinen lumihiutale ja pinkki ahkeraliisa

Sisäänkäynnin korkeisiin ruukkuihin laitoin kumpaankin kaksi edullista verililjapuuta, valkoista lumihiutaletta ja keittiön ikkunalaatikkoon hankituista ahkeraliisoista ylijääneet. Murattiakin jäi yli, joten tyrkkäsin taimet kumpaankin ruukkuun. Verililjapuut eivät ole kasvaneet, vaan eivät kuolleetkaan. 

Impatiens walleriana - Ahkeraliisa

Keittiön ikkunan alla oleviin kukkalaatikoihin laitan yleensä joko ahkeraliisaa tai Guinean liisaa. Tänä vuonna pinkkiä ahkeraliisaa, joka tuo väriä muuten tummaan ja varjoisaan paikkaan. Olen kokeillut näissä laatikoissa monia muitakin kesäkukkia, mutta ei siinä oikein mikään viihdy. Päädyn aina takaisin ahkeraliisaan.

Freesia

Kellarissa oli talvetuksessa myös viime kesäisiä freesian mukuloita, vai sipuleitako ne ovat? Pidän freesioista, niitä oli aikanaan hääkimpussanikin. Tämän jälkeen taidan unohtaa niiden kasvattamisen. Gladiolusten tapaan nämä ovat laiskoja retkottajia, joiden suosikkiasento on vaakataso. 


Leikkimökin edustalle istutin kahteen ruukkuun valkoista ja punaista kukkaa, joiden nimeä en tiedä. Kukinnan jatkumisen takaamiseksi kuihtuneet kukat on muistettava poistaa. Alkukesästä punaiset kukat olivat vallalla, elokuussa valkoiset kukkivat voimallisemmin. Vaikka olen tasapuolisesti nyppinyt kuihtuneet pois.

Viola - Orvokki

Muutama toukokuinen orvokkikin kukkii yhä, kunhan muistaa nyppiä kuihtuneet pois ja estää siemenkotien syntyminen. Joinakin kesinä olen leikannut orvokkikasvuston matalaksi uudistaakseni kukintaa. Nyt orvokkeja on sen verran vähän, että ahkera nyppiminen on riittänyt.

Euphorbia hypericifolia - Poutapilvi

Korkeaan rautapallotelineeseen istutin poutapilveä ja pari murattia. Poutapilvi rönsyää kesäisten pilvien lailla ja peittoaa muratit allensa. Muratit ovat kuitenkin hengissä ja saan niistä sopivaa materiaala syksyisiin asetelmiin.

Oxalis deppei - Onnenkäenkaali

Oxalis on yksi rakkaimpia kesäkukkiani. Sen pienet kukat ovat nättejä, mutta vielä enemmän pidän lehdistä. Illan tullen oxaliksen lehdet käpertyvät rullalle nukkumatin lailla. Aamulla ne taas avautuvat auringosta nauttimaan. Pergolan pöydällä olevassa ruukussa oxaliksella on tuuhea kasvusto. Myös kasvihuoneen reunustan hyllyssä on pari pienempää oxalista. Syksyn tullen putsaan pikkuiset mukulat/sipulit ja laitan ne kellariin talvehtimaan. Ensi kesänä on taas onnenkäenkaali ilahduttamassa pergolassa.

Passiflora caerulea - Kärsimyskukka

Kesäkuun alussa edullisella hinnalla ostettu kärsimyskukka kukkii ja kukkii. Samanlainen kukka minulla on ollut aiemminkin, mutta hyvä jos pari kukkaa ovat kehittäneet. Nyt nuppuja ilmestyy kaiken aikaa uusia ja nuput myös avautuvat. Yksittäinen kukka ei pitkään kestä, eikä niitä samanaikaisesti ole kahta enempää avoinna. Saisinkohan tällä kertaa kärsimyskukkani talvetettua, ettei aina tarvitse ostaa uutta. Edellisinä vuosina olen saanut kukan pidettyä hengissä tammikuuhun saakka ja sitten se on pudottanut lehtensä ja kuivunut kokonaan. 

Kärsimyskukan ulkomuoto ihmetyttää ja ihastuttaa joka kerran yhtä paljon. Luontoäiti ei ole osannut päättää väreistä ja muodoista, vaan on laittanut kaikki samanaikaisesti yhteen kukkaan. Hieno!

Helianthus annuus - Auringonkukka

Tavallista auringonkukkaa en ole kylvänyt ollenkaan. Linnut ovat hoitaneet tehtävän puolestani. Ruoka-automaattien alapuolella kasvaa parissakin paikassa auringonkukkia, joskin melko matalana. Automaateista pudonneet siemenet ovat itäneet ja alkaneet vihdoin myös kukkimaan. Onneksi en ole kitkenyt rikkaruohoina pois.

Copaea scandens - Kelloköynnös

Kelloköynnösten kanssa minulla on menossa toinen kesä. Ensimmäisenä keväänä itäminen ei onnistunut. Viime keväänä yli odotusten ja tänä vuonnakin riittävän hyvin. Kasvusto ei ole yhtä rehevää, kuin viime kesänä, mutta nuppuja ilmestyy koko ajan uusia ja ne avautuvat ensin vaaleina ja muuttuvat vähitellen sinisiksi. Yksittäinen kukka ei pitkään köynnöksessä pysy, vaan putoaa pian pois. Se lienee köynnökselle ominaista.

Borago officinalis - Kurkkuyrtti, kylväytyy tehokkaasti itsekseen

Kokosin kesäkukkani yhteen postaukseen tulevia kesiä ajatellen. Uuden kevään ollessa käsillä olen taas unohtanut kaikki edellisen vuoden ajatukset. Niin positiiviset kuin negatiivisetkin. Kuvien myötä saatan - toivottavasti - muistaa, mitä kannattaa laittaa ja mitä ehdottomasti välttää. Kuten jo aiemminkin olen todennut, ehkä palaan enenevässä määrin monivuotisten kasvien käyttöön kesäkukkina. Iloitsen niistä kesän ajan ruukuissa ja syksyllä siirrän maahan. Siinä on hyvää aikaa pohtia, mikä olisi sopiva loppusijoituspaikka ja samalla perennat saavat tilaisuuden kasvattaa itselleen muhkeat juuret.
 
Lavatera trimestris - Kesämalvikki

Kiva, jos jaksoit tämän maratonpostauksen loppuun saakka. Ymmärrän, jos harppasit turhat jorinat yli ja laskeuduit helpotuksen huokauksin lopun kesämalvikkikuvaan.

Millaisia kesäkukkakokemuksia sinulla on? Kerro. On kiva löytää uusia vinkkejä ja pohtia vaihtoehtoja omille, usein luutuneillekin valinnoille.

 

38 kommenttia:

  1. Mikä mittava määrä sinulla onkaan kauniita kesäkukkia. Minäkin ostin hyvässä uskossa Lahden messuilta Nemesian eli ihmekukan mukuloita. Kukkivat kyllä runsaasti, mutta kukat ovat aika pienikokoisia. Kelloköynnöksen kanssa olet onnistunut taas hyvin. Minulla ei ole vielä kukan kukkaa. Johtunee kuukauden poissaolosta kotoa. Onkohan selityksen makua?
    Mukavia elokuun viimeisiä päiviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Messumyyjät osaavat taitavasti vedota puutarhaihmisen haluun laittaa kesäinen piha kauniiksi. Tulee helposti ajatelleeksi, että voihan noita kokeilla.
      Kelloköynnös vaatii aika paljon kastelua. Olen antanut kesäkukkalannoitetta. Ehkä se edistää kukintaa. Uusia nuppuja avautuu koko ajan. Eiköhän sinunkin kelloköynnöksesi vielä ehdi kukkia, kun nyt on niin lämmintäkin.

      Poista
  2. Onpa ihanan näköisiä kukkia ja kauniita kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kuvakehrääjä. Kukat tuovat paljon iloa.

      Poista
  3. Aivan ihania kukkia! :) Itsekin olen innokas ruukkujen laittaja. Vaivaahan niistä on kastelun puolesta, mutta toisaalta niillä saa väriä sellaisiinkin paikkoihin, joissa sitä ei muuten olisi. Suurin osa ruukuista on portaillamme, ja niiden väliin jäävä kävelytila on joskus aika kapea. :D

    Minullakin on varmaan Explosive -pelargoni, ainakin hyvin samannäköinen on. Ostin ne nimettöminä paikallisesta K-raudasta, muistaakseni.

    Krassiparkani ovat kirvaisia ja keltalehtisiä, vaikka olen yrittänyt niitä kastella, mutta kukkivat kyllä kauniisti. Kelloköynnöstä kasvatin ensimmäistä kertaa. Taimista kolme kasvoi sirkkalehtivaiheesta eteenpäin ja niissä kaikissa on kukkia. Suurin on kukkinut jo hyvän aikaa, pienemmät vasta aloittelevat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, kesäkukilla saa kauneutta ja väriä joka paikkaan. Kastelusta tulee aina maristua, mutta ei se niin vaivalloista ole.
      Minunkin krasseissani on paljon kirvoja, mutta kasvit näyttävät silti voivan hyvin ja kukkivan runsaasti. Jonkin verran on keltaisia lehtiä, mikä saattaa johtua kirvoista.
      Kiva, että sinäkin onnistuit kelloköynnösten kanssa. Se on oivallinen loppukesän kukkija ja kaunistaja.

      Poista
  4. Ihania nuo kuvakollaasit! Kyllä sinulla on mahtava määrä erilaisia kesäkukkia, monia eri laatuja ja niistäkin monia eri lajikkeita. Noissa on tosiaan kasteltavaa, vaikka kaikki ei ruukuissa olekaan.
    Itse en jaksa kesäkukkaruukkuja ollenkaan, paitsi tietysti pelargonit ja verenpisarat sun muut nerinet, joita en enää osaa ajatellakaan kesäkukkina, kun ovat huonekasveja ja kukkivat talvellakin, osa ainakin. Kasvimaa on kiva paikka siemenestä kylvettäville kesäkukille, siellä ne kaunistavat vihannesten rivejä ja ruutuja just passelisti. Ainoastaan tukisysteemit tuoksuherneille aiheuttavat joskus päänvaivaa, pitäisi olla aika korkeaa, mutta samahan se on esim. ruusupavun kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla ruukkupuutarha vaatisikin aikamoista vedenkantamista. Maassa kukat kestävät kuivuutta paremmin, kuin ruukuissa.
      Ruusupavun unohdinkin esitellä, mutta taisin luokitella sen hyötykasviksi. Ohjasin pavun kulkemaan aitaa pitkin, joten tukeminen ei muodostunut ongelmaksi. Tuoksuherneitä varten ajattelin ensi kesänä laittaa kasvimaalle tuen bambu- tai muista kepeistä. Väsään jonkinlaisen kartion tms. Tärkeintä, etteivät tuoksuherneet huku muiden joukkoon ja että niitä pääsee ihailemaan läheltä.

      Poista
  5. Ruukkupuutarha on ihana mutta tosi työläs kastella varsinkin jos ovat terasseilla tai katveessa niin ettei sade avita tai sattuu kuiva kesä. Kauniita ja värikkäitä kesäkukkia jälleen siellä ihanissa kukkakuvissasi. Kelloköynnöstä kasvatin tänä kesänä ensimmäistä kertaa ja kasvoi rotevaksi ja tekee kovasti nuppuja. Viime viikolla köynnös avasi ensimmäiset kukat. Kukan väri piti olla sininen, mutta yllätys yllätys olikin vaaleanvihreä ja tuskin erottuu lehdistöstä, pyh. Hieman ketuttaa. Samaa mieltä myös gladilusten kanssa. :-) ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö kelloköynnöksen kukat muuttuneet sinisiksi? Vaaleita ne ovat minullakin alkuun ja värittyvät vähitellen sinililoiksi. Valkoistakin kelloköynnöstä on, mutta sen kasvattaminen epäonnistui tänäkin vuonna.
      Kesäkukkaruukuissa on kastelemista. Sen vuoksi sijoitan ne kohtalaisen lähekkäin, jotta ei tarvitse painavia vesikannuja pitkälle kantaa.

      Poista
  6. Vau miten paljon sinulla on erilaisia kesäkukkia! Meilläkin osa daalioista panttaa kukintaa ja osa taitaa jäädä kokonaan kukkimatta. En tiedä johtuuko se kuivuudesta vai mistä. Tuo lukinlilja ihastuttaa. Sitä olisi kiva kokeilla. Talvetettavien määrää en vain saisi enää yhtään lisätä, mutta ehkäpä muutama sipuli ei vie niin paljon tilaa:) Aurinkoista viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä kuivuus saa daaliat panttaamaan kukintaa. Aika vaisua maassa olevien daalioiden kukinta on tähän mennessä ollut, mutta usein ne yltyvät muiden jo lopetellessa.
      Talvetettavia minäkään en kovin paljon halua, kun kellari on niille vähän liian lämmin. Lukinlilja on siinä mielessä helppo talvetttava, kun sen sipulit menevät pieneen tilaan.
      Nyt riittää lämpöä ja aurinkoa. Leppoisia elokuun lopun päiviä sinulle!

      Poista
  7. Emmako keskellä ylhäällä tuollainen kaunotar? Luulin, että joku ruusubelargonia tms. Lukinseitti on ihana.

    Minulla on ihme vuosi: Ruukuissa on vain hortensoita ja kahdessa ruukussa verenpisarat. Panostettu pensaisiin, sillä sitä kerroksellisuutta etsimässä.

    ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Emma oli muistaakseni tulppaanipelargonia. Ostin sen pari vuotta sitten kevätmessuilta. Lukinlilja on kiva sipulikasvi. Sekin on jo muutaman vuoden talvehtinut kellarissa.
      Hortensiat ovat kaunis ratkaisu kesäkukiksi ja verenpisarat myös.

      Poista
  8. Onpas sinulla laaja valikoima kesäkukkia! Muistan viime vuoden ajatuksesi määrän vähentämisestä, mutta näinhän siinä aina kaikille käy, että määrä vain lisääntyy entisestään. Niin kauniit pelakuut! Emma ja tuntematon tumma ovat suosikkini. Leikkimökin edustan punaiset ja valkoiset kukat ovat verbenoita. Minä löysin kesällä valkoisen taimen alepöydältä ja se on kukkinut valtavasti isompaan multatilaan päästyään. Oikein mainio kasvi, joka sietää hyvin paahdetta ja kuivahtamistakin. Hyvä kuvaus kärsimyskukan kukasta. On se kyllä hieno. Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän sitä voi kellarissa talvehtineita kompostiin heittää. Ja joka vuosi tulee muutama uusi kokeilu ihan huomaamatta.
      Tumma pelaguu on minunkin suosikkini. Siitä ei ole lajitietoja, on jo muutaman talven säilynyt kellarissa.
      Kiitos tuosta verbenatunnistuksesta. Hyvin on kestänyt kuivuutta, vaikka onkin kesän aikana kasvanut ja nyt ehkä liian ahtaassa ruukussa.
      Aurinkoa ja lämpöä riittää nyt. Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  9. Hieman hymyilytti, sillä minäkin päätin että en jatkossa laita paljoa ruukkukasveja. No yhtä paljon niitä sitten kuitenkin tuli.

    Hieno idea käyttää vesikourut reunakivinä! Tuollainen perusparannustyö on aina suuri ja työläskin, mutta joskus tosiaan paikallaan.

    Puutarha Tahvosilla vierailu näytti kiinnostavalle ja voi kuinka kiva postaus oli tuo Puutarhassa et ole yksin. Upeita kuvia!

    Tulipa siis luettua useampi postaus kerralla.⚘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli ei kannata kesäkukkia koskevia päätöksiä, vaan antaa palaa vaan niidenkin suhteen.
      Bermudankolmio on nyt viittä vaille valmis. Oli kyllä aikamoinen työ kaivella vanhat kasvit ylös ja putsata ne maahumalasta ja muista rikoista. Luulin multatilan olevan ihan onneton, vaan eipä ollut. Se oli vain niin tiivistynyt ja kukat kaipasivat jakamista. Lisäsin toki uutta multaakin. Sen verran on helteistä, että kasteluun on nyt panostettava.
      Puutarha Tahvosten vierailu oli hieno tilaisuus. Oli kiva nähdä hyvin hoidettu paikka ja huolella vaalitut kasvit.
      Välillä tulee kahlattua useampi postaus kerralla ja kommentoitua niitä sitten yhteen postaukseen. Hyvä systeemi sekin.

      Poista
  10. Minulla on keijunmekko kasvamassa taas, en ehkä enää osa olla ilman sitä. Muuten kesäkukat vaihtelevat vuosittain, kasvimaalle tosin tuoksuherne on ollut ihana kaikkina kertoina. Ja jo talvetetuista pelakuista en osaa luopua. Nyt ihastuin tummalehtiseen daaliaan, jonka juurakon voisin tutkia, että saisiko sen talvetettua (jos siis muistan).
    Auringonkukkaa ajattelen myös ensi vuodeksi ja kehäkukan siemenet voisin syyskylvää valmiiksi porkkanoiden kanssa.
    Muuten koetan olla kesäkukkien kanssa maltillinen ja en ripottele ruukkuja moneen paikkaan, että en unohda kastella. Jos suosikkeja tulee joka vuosi uusia, on myös kohta hankittava uusia suuria ruukkuja.
    Sinulla on monenlaisia kesäkukkia ja osa noista saattaa päätyä minullekin kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keijunmekko on ihana kesäkukka. Viime vuonna onnistuin kasvattamaan sen siemenestä. Tänä vuonna en sitten onnistunutkaan.
      Tummalehtinen daalia on kaunis. Sellaisen ostin vuosi sitten, mutta ei sitten ollutkaan kovin tumma. Ja senkin talvetus epäonnistui. Miten näitä epäonnistumisia nyt tuli tällä tavoin rykelmänä. Useimpien suhteen kuitenkin hommat ovat sujuneet hyvin.
      Isojen ruukkujen säilyttämisessä on omat pulmansa, joten ei niitä kovin paljon voi hankkia. Omat kesäkukkani olen koittanut keskittää lähelle toisiaan kastelun helpottamiseksi.
      Mukavaa elokuun loppua sinulle!

      Poista
  11. Melkoinen määrä ruukkukukkia, vaan niin niitä taitaa olla itsellänikin. Krassien kanssa sama homma, ovat täynnä kirvoja. Yhdet jo viskasin kompostiin, kolme vielä sinnittelee. Kirvojan tuntuu olevan vähän joka puolella, saapa nähdä miten paljon niitä tulee aikanaan kotiin sisälle pelargonien mukana...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä tarkkailla pelaguita, ettei niissä vaan ole kirvoja. Poimin toissapäivänä kriikunoita ja näin puissa runsaasti leppäkerttuja. Toivottavasti ne hoitavat liiat kirvat pois.
      Runsaasti sinullakin on ruukkukukkia, mutta ei kyllä yhtään liikaa.

      Poista
  12. Onhan tuossa kukkia, huima määrä. Minun suosikki on oxalis, helppo ja ja kesti kuivuutta todella hyvin. Vielä kun oppisin talvettamaan sen niin ei tarvitsisi ostaa joka kevät uusia mukuloita. Ekaa kertaa kasvatin kehäkukkaa siemenestä ja siitä aion tehdä perinteen, sehän oli helppoa ja lähes jokainen siemen iti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oxalis kuuluu minunkin lempikesäkukkiini. Putsaan syksyllä mukulat ja säilytän ne kellarissa. Siten olen saanut ne talvetettua paremmin, kuin mullan kanssa ruukussa.
      Kehäkukat ovat helppoja ja tuottavat niin paljon siemeniä, että niiden kanssa on pian omavarainen. Siitäpä tulikin mieleen, että täytyy käydä omia taas keräämässä talteen.

      Poista
  13. Hyvä postaus koosteena tuleviksi vuosiksi ja mahtava määrä kesäkukkia sinulla!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Postaus auttoi minua jäsentämään ajatuksia kustakin kesäkukasta. Toivottavasti se kantaa hedelmää tulevina keväinä.

      Poista
  14. Oi, mahtavaa kukintaa ja mikä skaala kesäkukkia sinulla onkaan! <3
    Itsekin tulee tehtyä vaikka mitä päätöksiä ja yleensä ne unohtuvat kevään huumassa. Nyt niitä ajatuksia ja uusia suunnitelmia pitäisi oikein kirjata ylös ensi kevättä varten. Nyt kun kaikki kokemukset ovat vielä hyvässä muistissa.
    Omia lemppareitkin taitaa olla pitkä liuta. Pelargonit, kosmoskukka, hopeaputous, daaliat ja orvokit taitavat olla niitä kestosuosikkeja.
    Tänä kesänä olen innostunut myös perennoista ja heinistä ruukuissa. Perennat saa talvetettua hyvin vaikka kasvimaalla ja siirrettyä sitten ensi kesänä taas ruukkuihin. Ja pelargonit talvetan autotallissa. Näiden lisäksi voi kylvää ja ostaa jotain speciaaliherkkuja. Näin suureen puutarhaan saa runsautta menemättä ihan vararikkoon.
    Mutta ei sitä ilman kesäkukkia osaisi olla. Ne tuovat sen pisteen iin päälle, monivuotisten joukossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkukat kuuluvat ilman muuta jokavuotiseen repertuaariin. Ei niitä ilman voi olla, olen samaa mieltä. Tämä yhteenveto vähän täsmensi omia ajatuksia, joihin toivon mukaan muistan ensi keväänä palata. En sentään tee mitään päätöksiä, vaan olen avoin uusille ideoille.
      Monivuotisia kannattaa käyttää kesäkukkien tapaan. Yleensä olen istuttanut ne syksyllä maahan, mutta tuo talvetus kasvimaalla on hyvä idea sekin.

      Poista
  15. Aivan mahtava määrä toinen toistaan upeampia kesäkukkia! Noista kyllä riittää iloa ja kaunista kukintaa rutkasti. Ihania elokuun viimeisiä päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäiset ruukku- ym. kukat ilahduttavat enemmän, kuin teettävät työtä. Viime päivinä on tosin saanut kastella ahkerasti, mutta talvella on taas aikaa muuhun.
      Huomiseksi on luvassa sateita, mikä on välillä ihan tervetullutta. Lämpöistä elokuun loppua sinulle!

      Poista
  16. "Vannomatta paras", kun on kyse edellisvuotisista päätöksistä:) Kesäkukat tuovat erilaista iloa kuin vanhat tutut perennat.Itse täytin monta kohtaa uudesta istutusalueesta kesäkukilla, kun odottelen perennojen leviämistä tai en vielä tiennyt, mitä noihin kohtiin istutteleisin. Malvikit ovat luottokasveja, minulle myös samettikukat. Kun tuntee oman pihansa haasteet, osaa valita jo vanhastaan hyväksi havaittuja, myös meillä ahkeraliisat saavat aina paikan varjon puolen istutuksissa. Nämä säät antavat vielä kesäkukille hyvää aikaa kukkia ja siementää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo vanha sanonta toimii hyvin eli ei mitään turhia vannomisia, jotka tulee kuitenkin pyörrettyä. Uutuuksia on kiva kokeilla, mutta tutut luottokasvit toimivat aina hankalissa paikoissa. Tänä kesänä huomasin kesäkukkien kasvavan ja kukkivan maahan istutettuina runsaammin, kuin ruukuissa. Se on oikeastaan ihan ymärrettävää.

      Poista
  17. No onpas sinulla kukkia, upeita! Olen pitänyt mm. lukinliljan ja oxaliksen huonekasveina talvella. Oxalikset kukkivat hulluna koko kesän, mutta lukinlilja ei ole pariin vuoteen vaivautunut. Pitäisiköhän kokeilla, mitä se sanoisi jos joutuisi pois ruukusta talveksi… Kellari vaan saisi olla viileämpi talvetusta ajatellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokunen kesäkukka onnistui taas kerääntymään. Enpä olekaan huomannut kokeilla lukinliljaa tai oxalista sisällä. Tosin meillä on liian vähän tilaa huonekasveillekin. Otan lukinliljan sipulit aina pois ruukkumullasta ja säilytän ne paperipussissa pimeässä kellarissa. Meidän kellarissa on vähän liian lämmin (14-15 astetta) Hyvin ovat säilyneet. Istutan ne keväällä multaan ja kukkivat joka vuosi.

      Poista
  18. Kesäkukat on hyvä lisä puutarhaan. Siulla onkin huikea miärä erlaisii! Hyvin oot onnistunu noitten kanssa. Mukava niitä on kasvatella ja omat aikaansuannokset on jottain ihan erikoista, kun kukkimaan suapi. Joka vuos miekin meinoon vähentee, vaan toinen toistaan ihanampii uutuuksiakin ilimestyy, niin kokkeilla pittää. Monet on perinteisiä, joka vuos olleita ja niitten kasvatuksesta ei voi luopuu! Lukinliljoo en uuvestaan oo suanu kukkimaan, talavetuksessa en kastele ollenkaan. Oisko vika siinä. Verbena eli rautayrtti on tuo punainen ja valkoinen kasvi jota siulla leikkimökin edustalla on. Mie ostan joka kevät amppelissa fuksianpunasen ja kukkii koko kesän. Kestää paahdetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten ihmeessä en ole verbenaa enempää kokeillut? Se sopisi hyvin meille moneenkin paikkaan kesäkukaksi. Fuksianpunainen olisi upea väri valkoisen kumppanina.
      Kuten tuossa ylempänä jo kommentoin, otan lukinliljan sipulit pois mullasta ja säilytän ne irtonaisina paperipussissa pimeässä kellarissa. Keväällä istutan kellarissa ruukkumultaan ja siirrän lämpimien tultua ulos. Hyvin on säilynyt ja kukkinut joka kesä.
      Perinteiset kesäkukat ovat aina luotettavia kasvatettavia, mutta kiva on tutustua uutuuksiinkin. Uusille ideoille on hyvä olla avoimena ja antaa mahdollisuus uusille suosikeille.
      Mukavia elokuun viimeisiä päiviä sinulle!

      Poista
  19. Kummasti noita kesäkukkia on taas kertynyt, mutta iloa niistä jokaisesta riittää runsaasti.
    Leppoisia elokuun viimeisiä päiviä sinulle!

    VastaaPoista
  20. Onpa todella perusteellinen luettelo kesäkukista! Tästä löytää varmasti hyvin menestyviä vaihotehtoja. Itse havahduin noihin begonioihin, joita ennen vanhaan kasvatettiin. Ne olen kokonaan unohtanut pois, täytyypä laittaa muistiin! Kiitos mittavasta katsauksesta!

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!