tiistai 5. toukokuuta 2020

Leppäkertun lempeä ja kimalaisen kaihoa


Ylessä on menossa "Pelasta pörriäinen" -kampanja. Se on aika mukavasti toteutettu ja toivottavasti lisää tietoa hyönteisten tärkeydestä meille ihmisille. Puutarhaihmiset taitavat kaikki jo ymmärtää hyönteisten merkityksen. Perhoskasvit ja hyönteishotellit ovat suosittuja ja monenlaiset mullassa mönkijät hyväksytään yleisesti tarpeellisiksi kumppaneiksi omassa puutarhassa.

Viime kesänä ihmettelin ja ihastelin leppäkerttujen runsautta. Tämä kasvukausi on alkanut samoissa merkeissä eli leppäkerttuja kömpii vähän joka puolella. Ovat näköjään löytäneet rakastettunsakin.

Käytävältä kukkapenkkiin siirretyt pystykiurunkannukset houkuttelevat kimalaista.

Myös kaikenlaisia lentäviä hyönteisiä on jo herännyt melkoisesti. Nokkosperhosia näki jo huhtikuun alkupuolella ja parin viime viikon aikana erityisesti kimalaisia lentää kukasta kukkaan ahkerasti. Koluavat läpi kirjokevättähtiä ja pystykiurunkannuksia krookusten kukinnan jo taantuessa. Onneksi kevättähdet ovat vallanneet pihaa vähän joka puolella ja tarjoavat ravintoa hyönteisille. Ilokseni myös lila pystykiurunkannus on lisääntynyt hienosti ja tänä vuonna se kukkii runsaana.

Sambucus racemosa - Terttuselja

Kunnan puolella, lähellä alapihan aitaa, kasvaa terttuselja. Se ilmestyi sinne muutama vuosi sitten itsekseen. Linnut kuulemma levittävät sen siemeniä. Terttuseljalla on huono maine ja rumia lempinimiä. Luulin kunnan poistavan terttuseljan metsää kaataessaan, mutta niin vain se jäi kasvamaan paikalleen. Terttuseljaa on mukava seurata keväisin, sillä sen silmut pullistuvat ensimmäisten joukossa ja se alkaa kukkimaan varhain.

Prunus padus - Tuomi

Myös tuomi kasvaa aivan meidän ja kunnan rajalla. Siinä on jo nuput valmiina avautumaan, kunhan sopivan lämmintä tulee. Metsurit kysyivät, kaadetaanko tuomi, mutta halusimme sen jäävän pystyyn. Olen laittanut puuhun linnunpöntön, jossa joka vuosi linnut pesivät. Tuomenkehrääjäkoi muuttaa usein tuomet harmaiksi kummituksiksi, mutta "meidän" tuomi ei ole koskaan ollut harson peittämä. Toivottavasti ei jatkossakaan.

Sorbus 'Dodong' - Tuurenpihlaja

Tiedän toistavani itseäni, mutta en vain malta olla ihastelematta tuurenpihlajaa. Niitä muutti peräti kaksin kappalein puutarhaani vuosi sitten. Hirnakan torppa -blogin Hirnakka kutsui eräässä kommentissaan tuurenpihlajaa Pohjolan palmuksi. Miten hienosti tuo nimi kuvaakaan tätä kaunista puuta, jonka kasvua ja syksyistä väri-ilottelua odotan innolla. Viime keväänä puuni ei kukkinut. Nyt taidan nähdä "palmuni" ensimmäisen kukan.

Acer - Vaahtera

Luettuani vappupäivänä Pikkuinen puutarha -blogin Sametti Hortensian postauksen hänen toinen toistaan kauniimmista kukkapuista, aloin miettimään oman puutarhani puuvalikoimaa. En tiedä, kuinka suuri Sametti Hortensian tontti on, mutta uskomattoman määrän ihanuuksia hän on sinne saanut mahtumaan. Olen kuvitellut, että meidän 1500 neliön pihalle ei paljon enempää puita mahdu. Onhan meillä vaahteroiden, männyn, hedelmäpuiden ja vuosia vanhojen syreenien lisäksi neljä koristeomenaa, yksi kirsikkapuu ja pari jalosyreeniä. Silmät nyt katselevat tonttia taas sopivaa paikkaa etsien ja ajatus askartelee, minkä puun lukuisista mahdollisista valitsisin. 


Leikkimökin päädyn syreenialuetta reunustava lankku tuli tiensä päähän. Raivasin sen pois ja tein tilaa uudelle reunukselle. Samalla kaivoin muutaman syreenipiiskan pois. Mullasta löytyi lukuisia varjoliljan sipuleita; muutamia isompia ja sitäkin enemmän pieniä. Siirsin työmaa-alueelta varjoliljan sipulit toisaalle. Monta jäi vielä maahan ja monta näkyy nousevan syreenien tyvellä (näkyy sieltä kielojakin nousevan).

Polygonatum x hybridum - Tarhakalliokielo

Kielon piippoja nähdessäni tuumasin, missä luuraa tarhakalliokielo. Yleensä muistan kiinnittää siihen huomiota vasta siinä vaiheessa, kun se on jo nupulla. Hetken sain etsiä, koska paksut piipot olivat piiloutuneet rhodon oksan ja lehtien lomaan. Näköjään tarhakalliokielo ei ole tavallisen kielon tapaan yhtä hanakka leviämään. Muutaman vuoden se on pysynyt istutuspaikallaan, joskin nousemassa on useampi varsi. 

Tavallista kieloa suosittelen istuttamaan vain sellaiseen paikkaan, jossa se saa rauhassa levitä. Tai paikkaan, josta se ei pääse väärille alueille karkaamaan. Kielo on nopea ja taitava ulottamaan juurilonkeronsa pitkien matkojen päähän - ja syvälle.


Tomaatit voivat kellarissa paksusti. Ovat kasvaneet reippaasti ja pukkaavat nuppuja. Kylvin yhdeksää eri tomaattia, kaksi siementä kutakin. Ja sitten vielä muutaman varoiksi. Kaikki itivät ja kouliminen onnistui. Huhtikuun puolivälissä siirsin tomaatit astioihin, joissa ne saavat jatkaa kasvuaan myöhemmin kasvihuoneessa. 

Tomaattien lailla kurkut, paprikat, kelloköynnökset, samettikukat ja monet muut odottavat kovasti jo pääsyä kasvihuoneeseen ja ulos. Sen verran on koleaa varsinkin öisin, että taimet saavat odotella kellarissa.

Helleborus Double Ellen

Penkeistä on alkanut nousta perennoja. Muutamia uusia kasveja olen istuttanut, vaikka tarkoitus on odottaa nähdäkseni, tuleeko vanhojen istutusten lomaan aukkopaikkoja ja minne. Kävin tilaamassa puutarhamyymälästä ruusuherukan. Pitihän kaikki tarjolla olleet kasvit kiertää ja mukaan tarttui kaksi valkoista tarhakylmänkukkaa ja vuorijumaltenkukka. Jumaltenkukka minulla oli aiemmin, mutta epäilen sen muuttaneen Kiinaan. 

Nettikaupasta tuli tieto, että tilaamani kasvit ovat lähteneet eli lähipäivinä on tiedossa postireissu ja lisää kaivuhommia. Mukavaa.

Norjanangervojen tyveen kylväytynyt orvokki

Puutarhan hoidossa tarvitaan raudanlujaa selkää,
jossa on sarana.

- Charles Dudley Warner - 



31 kommenttia:

  1. Minäkin olen nähnyt jo monta leppäkerttua tänä keväänä. Tuntui, etten viime kesänä nähnyt ainuttakaan. Noinhan niitä uusia leppäkerttuja tulee tänäkin kesänä. Meillä on mökkipihassa ollut kieloja. Onhan ne kukkiessaan kauniita, mutta varsin rasittavia ovat levitessään. Olen vähitellen hävittänyt kaikki, kun kyllästyin niihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kielo on myös loppukesästä vähemmän kaunis, kun sen lehdet muuttuvat ruskeiksi ja ne lorpahtelevat sinne tänne. Minä en enää voi kieloja hävittää tai ainakin siihen tarvittaisiin kaivuri. Saavat kasvaa entisen metsäpuutarhan alueella, jossa ne eivät haittaa.

      Poista
  2. Ihania kuvia! Kyllä se luonto ja eläimet ovat tosiaan heränneet:) Noita leppäkerttuja tuntuu täälläkin tänä keväänä riittävän ja hyvä niin josko pitäisivät sitten kesällä kirvat loitolla kun meinaavat aina minun ruusut vallata:) Leppoisaa alkanutta viikkoa ja toukokuuta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirvat ovat leppäkerttujen ruokaa. Toivokaamme siis, että leppäkertut hoitavat ruusujesi huollon syömällä kirvat pois. Saapa nähdä, millainen kirvakesä tulee. Liljakukkoja olen nitistänyt jo muutaman kappaleen.
      Toukokuu on alkanut kivasti. Mukavia kevätpäiviä sinullekin!

      Poista
  3. Ihanat kuvat jälleen kerran, kiitos.
    Pohjolan palmun nimen lanseerasi Tita, Unelmia ruusuista -blogista ja minä otin sen välittömästi käyttöön kun on niin osuva nimitys. Kukat ovat lautasen kokoiset.

    Pörriäiset ja mönkiäiset ovat hyvin hereillä täälläkin ja aamulla tallihommiani kiritti iloisesti visertelevä pääskynen. Nyt on aamupäivän konehommat tehty ja pääsen vihdoin pihalle, kitken ja kanttaan!

    Aurinkoa päivääsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, täytyykin kiittää Titaa hienosta oivalluksesta. Pohjolan palmu on todella sopiva nimi tuurenpihlajalle ja jäi kyllä tänne pysyväksi lempinimeksi.
      Siis pääskyt ovat muuttaneet jo sinnekin! Navettapiika niistä postasi omassa blogissaan. Toivottavasti teillä oli yhtä hieno päivä, kuin täällä. Aurinko on paistanut ja lämpöä riittänyt. T-paitasillaankin tuli kuuma. Sen verran tiiviisti tuli pihalla ahkeroitua, että huomenna voi taas keskittyä muihin töihin.
      Aurinkoa sinunkin päivääsi!

      Poista
  4. Mahtavasti kevättä sinulla puutarhassa :-)

    Minä kävelin tänään suolla pitkospuilla ja ihan tämän tästä jouduin väistelemään samoilla puilla köntysteleviä leppiksiä ;-) Niitä näyttää nyt riittävän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät etenee nyt vauhdilla. Leppäkertuissa on samaa sympaattisuutta kuin siileissä.

      Poista
  5. Meillä on scilloissa melkoinen surina ja myös perhoset pyörivät pikkukäenrieskan ja scillan yhdistelmässä. Hienoa, että Tuuressasi on jo kukka tulossa. On tämä kevät niin ihanaa aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät on kerrassaan ihanaa aikaa. Nyt tapahtuu sellaista vauhtia, ettei meinaa perässä pysyä.

      Poista
  6. Toivottavasti tulee paljon pikkuisia leppiksiä, jotka sitten popsivat ötökät poskeensa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa minäkin toivon. Leppikset syököön kirvat tiehensä.

      Poista
  7. Leppäkerttuja on täälläkin näkynyt muutamia. Yhden pelastin tänään väljemmille vesille kasvihuoneesta ollessani siellä pesemässä ikkunoita. Kimalaisia ja sitruunaperhosiakin on täällä lennellyt ilahduttavasti pihapiirissä.
    Harmi, että peurat edelleen ovat tehneet tuhoja puutarhassanne. Varmasti harmitus on suuri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hämmästyttää, miten paljon on kimalaisia ja perhosia, vaikka varsinkin yöt ovat aika koleita. Hyvä, että kukkijoita tulee kaiken aikaa lisää, jotta hyönteisille riittää ruokaa.

      Poista
  8. Ihan selvä nuppu tuurenpihlajassa. Leppiksiä on näkynyt ja tänään oli puutarhassa paljon perhosia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeiseti Tuureni ei montaa nuppua tee, mutta iloitsen paljon yhdestäkin.
      Hyönteiset ja kaikki pikkuötökät ovat heränneet. Myös liljakukkoja on tullut listittyä useampi.

      Poista
  9. Meilläkin oli yksi leppäkerttu jo parvekkeella liikuskelemassa - taisi olla siellä talvehtinut. Myös kimalaisia ja yksi erakkomehiläinenkin on käynyt, ja niitä varten ollaankin laitettu vähän amppelikukkaa tarjolle. On kyllä loistojuttu, että mm. Yle on nyt nostanut hyönteisten merkityksen ja hyönteiskadon vakavuuden isosti otsikoihin. Moni ympäristökriisi uhkaa ihmiskuntaa, mutta hyönteisten ahdinko on meille aivan erityisen vakava asia, johon olisi kuitenkin myös suhteellisen helppo reagoida. Siinä missä esim. ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on paikoin monimutkainen ja haastava projekti, niin ensimmäiset askeleet kohti hyönteisten pelastamista ovat verrattain selkeitä ja yksinkertaisia konsepteja, esim. ajetaan alas myrkyttäminen ja monokulttuuriviljely. Myös jokaisen meistä on hyvin helppo auttaa hyönteisiä - puutarhureiden erityisesti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuakin ilahduttaa Ylen Pelasta pörriäiset -kampanja. Hyönteiskato on todella vakava asia ja vaikuttaa olennaisesti maapallon ruokahuoltoon. Myrkkyjä en ole koskaan suosinut ja yhä enemmän koitan istuttaa mm. perhoskasveja puutarhaani. Kyllä meillä kotipuutarhureillakin on mahdollisuus vaikuttaa merkittävästi, eikä se ole edes vaikeaa.

      Poista
  10. Ötököistä ilahtuu kyllä valtavasti, paitsi kotiloista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä kotilot aiheuttavat enimmäkseen ärsyyntymistä. Niitä olen jonkun verran jo kerännyt purkkiin.

      Poista
  11. Kyllä niät tuurenpihlajasi kukassa, nuput siinä on! Mukava seurata noita ötököitä, toivottavasti ei kovvoo itikkakessee tule. Eilen ol meilläkin melekein 17astetta lämmintä ja sitruunaperhoset liihotteli kukissa. Se on kevättä nyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkuviikosta olikin lämpimiä päiviä. Kyllä nytkin hyvin päivällä tarkenee ahkeroidessa, mutta pihalla istuminen vetää ihon kananlihalle. Ötököillä ei näytä vilu olevan, kun heti aamusta pörräävät aktiivisesti.

      Poista
  12. Söpö kimalaiskuva! Meilläkin lentelee nyt paljon isoja kimalaisia, kuningattaria varmaan. Eilen huomasin myös mehiläisiä krookuksissa ja erityisesti kevätkurjenmiekoissa. Nokkos- ja sitruunaperhosiakin on jo näkynyt. Varmaan pian hyönteishotellissakin talvehtineet ötökäiset mönkivät ulos koloistaan. Ehkä osa on jo herännyt, en ole käynyt muutamaan päivään tarkistamassa tilannetta. Leppäkerttuja sen sijaan en ole nähnyt yhtäkään. Jospa niitäkin pian alkaisi näkyä. Säät ainakin ovat olleet mukavan lämpimiä vapusta lähtien.
    Surullisen näköisiä tulppaaneja oli edellisessä postauksessasi. Harmi noita peuroja! Ikävää, kun joutuu miettimään puutarhan kasvillisuutta sen mukaan, mikä ei kelpaa nelijalkaisille puutarhavieraille. Onneksi osa tulppaanien nupuista oli turvassa, toivotaan, että säästyvät jatkossakin.
    Aurinkoista viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen verran paljon on kaikenlaista lentävää ja mönkivää, että ehkä pitäisi vähitellen opetella niitä tunnistamaankin. Myös lieroja on runsaasti. Joka lopionpistolla niitä löytyy ja laitan aina takaisin sopivaan paikkaan jatkamaan hommiaan.
      Tulput ovat surullisa, osa aivan runneltuja. Muutamia nuppuja nousee sitkeästi sieltä täältä. Toivottavasti peurat antavat niiden kukkia.
      Aurinkoa sinun loppuviikkoosi!

      Poista
  13. Leppäkerttuja on täälläkin näkynyt. Minä olen miettinyt myös josko yhden tuurenpihlajan istuttaisin minäkin ja kävin myös Pikkuruinen puutarha blogissa ihailemassa ja ihmettelemässä kaikkea ihanuuksia. Kieloja meilläkin on paljon kun on sitä vanhaa metsän pohjaa. Samoin valkovuokkoja on aivan riesaksi asti, levittäytyvät myös kukkapenkkiin. Minä en ole ostanut mitään uutta istutettavaa paitsi sipuleita jonkinverran. Mutta siirtohommia eli istutettavaa löytyy taas viikonloppuna vaikka kuinka paljon. Toivottavasti ilmat vain pysyisi lämpimänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen tuurenpihlajaa sinullekin. Ihastuin toissa syksynä niiden upeaan syysväritykseen ja siitä se innostus lähti. Tuurenpihlaja on kaunis vihreänäkin.
      Kyllä minullakin jonkun verran valkovuokkoja on tullut kukkapenkkeihin, mutta kukkimisen jälkeen niitä ei juuri näy, joten olen antanut olla.
      Kasvien siirtämisessä riittää työtä siinäkin, joten aina ei tarvitse uutta hankkia. Vähän on ilmat viilenneet, mutta ei se puutarhahommia onneksi estä.

      Poista
  14. Tuurenpihlaja on ihailun kohde minullakin. Aiemmin olen sitä ihaillut muiden pihoilla, mutta viime syksynä hankin sen myös meille. Nyt taimi on vielä niin hento, etten uskalla ottaa sitä pois verkon suojista, ettei vaan joku käy poikkaisemassa runkoa suuhunsa. Pieneenkin pihaan mahtuu kauniita puita, jos niitä kovasti sinne haluaa. Aina löytyy kaunottarelle paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, sinustakin on tullut onnellinen tuurenpihlajan omistaja. Minäkin ihailin niitä toisten pihalla, kunnes ymmärsin hankkia sellaisen itselleni. Molemmat pikkupuuni ovat aika hyvän kokoisia, mutta ilman muuta niitä kannattaa suojata. Verkot otin pois, runkosuojan annan olla.

      Poista
  15. Tännekin voisi lennähtää muutama leppäkerttu lisää ja kimalaisiakin mahtuisi😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäpä sanon leppiksille ja kimalaisille, että kehottavat kavereitaan suuntaamaan sinun puutarhaasi.

      Poista
  16. Leppäkerttuja saisi tulla paljon lisää, kimalaisia olen pelastanat jo useamman mökin kuistilta. Minusta tuntuu, että viime kesä oli varjoliljojen mieleen, sillä puutarhani tuntuu olevan täynnä niiden alkuja. Ei haittaa lainkaan, ovat ihastuttavia.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!