lauantai 5. kesäkuuta 2021

Kasvihuoneessa pöhisee

 

Kylläpäs aika rientää. Tuntuu, kuin olisin saanut kasvihuoneen ihan äskettäin. Vaan tämäpä onkin jo sen 7. kesä. Hyvin olemme tulleet 5,4 neliön kokoisen kennokasvarin kanssa juttuun. Se ei ole mikään pihan kaunein kapistus, mutta ajaa asiansa erinomaisesti. Kasvihuoneeseeni ei mahdu divaania, ei edes pienempää nojatuolia. Eikä sielllä millään kovin pitkään jaksaisi aurinkoisena päivänä ollakaan. Automaatin avaamasta ikkunasta ja selällään olevasta ovesta huolimatta lämpö nousee helposti yli +30 asteen, joskus enemmänkin. Tomaatit, kurkut ja paprikat kasvavat siellä sopivasti ja niitä varten kasvihuoneen halusinkin.


Tämä kevät taisi olla oikullisin kaikista kasvihuoneeni tähän astisista. Sahaavan lämpötilankin ehkä kasvit olisivat sietäneet, mutta alle +5 asteen painuneet yölämpötilat saivat puutarhurin huolestumaan monena iltana. Yleensä tomaattini ovat pärjänneet hyvin niille virittämäni tuplaharsoteltan suojissa. Tällä kertaa vedin terassilta pitkän sähköjohdon, jotta sain lämmittimen öisin puhaltamaan helpotusta paleleville tomaateille.

Itseäni saan syyttää toukokuun loppupäivinä kärsimästäni hermoja raastavasta jännityksestä. Tomaatit ja kurkut olisivat pärjänneet kellarissa rehottavasta kasvustaan huolimatta. Piti kuitenkin taas hosua ja kuskata ne kasvariin.

Tomaatti Sungold

 

Vuosi sitten talvea ei ollutkaan ja kevätkin tuli ajallaan. Yölämpötilojen kanssa ei ollut ongelmia, joten siirsin tomaattini kasvihuoneeseen silloin 18.5.20. Aluksi tuplaharsojen alle, jotka kuitenkin otin pian pois. Samalla menetelmällä oli tarkoitus edetä tänäkin keväänä.

Tomaatti Rosella


Tomaattini ovat esikasvaneet kellarissa kasvilampun valossa vankoiksi ja korkeiksi. Koulimisen jälkeen ne viettivät jonkin aikaa pienemmissä purkeissa, kunnes 13.4. siirsin kaikki tomaatit, kurkut ja paprikat niihin 30 litran istutusastioihin, joissa ne jatkavat eloaan kasvihuoneessakin. 

Tänä keväänä tympäännyin tomaattien ja kurkkujen venymiseen kellarissa. Riskillä päätin siirtää ne kasvihuoneeseen jo 11.5. Korkeiden kasvien siirtäminen yläpihalla sijaitsevasta kellarista alapihan kasvihuoneeseen vaatii hiukan taiteilua ja sitäkin enemmän varovaisuutta. Vaurioitta siitä selvittiin jälleen kerran. 

Tuplaharsoteltat olivat paikoillaan aivan viime päiviin saakka. Aamuisin kävin nostamassa harsot etupuolelta ylös, illalla alas. Otin harsot kokonaan pois vasta ti 1.6. Nyt yöt ovatkin selvästi lämmenneet ja päivisin pidän kasvihuoneen oveakin auki tuuletusta edistääkseni.
 

Varsinkin tomaatit ovat tällä hetkellä kiemuraisia ja vinoja vähän joka suuntaan. Harsotelttojen vuoksi jouduin laittamaan astiat turhan lähelle toisiaan, jotta harsoja sulkiessani ja aukoessani en vahingoittaisi kasveja. Tiistaina vietin pitkän tovin järjestelemällä tomaatteja paremmin.

Tomaatteja on 8 eri lajiketta; Gardener's Delight, Supersweet, Tigerella, Rosella, Golden Sunrise, Yellow pearshaped, Sungold ja Bumble Bee. Varkaita olen poistanut säännöllisesti. Seuraavaksi ajattelin ottaa kustakin tomaatista pari alinta oksaa pois. Luin jostain, että näin tehden tomaatti käyttäisi enemmän voimaa itse hedelmän tuottamiseen. Lisäksi puskat saisivat paremmin valoa.


Olen monesti miettinyt, kuinka mukavaa olisi löytää paremmin kasvustoon sulautuvaa tukinarua. Kraudasta löysin tämmöisen vihreän narukerän, joka on muistaakseni Nelson Gardenin tuote. Muuten hyvä, mutta tämä tukinaru ei kestä ollenkaan kosteutta. Tavanomaiseen tapaan laitan tomaateille ja kurkuille tukinarun niiden tyveen kouliessani taimia isompiin ruukkuihin. Lähes jokainen naru on käytännössä maatunut poikki mullassa ollessaan. Pari kertaa olen pelästynyt löytäessäni tomaatin tai  kurkun pitkin pituuttaan. Onneksi  eivät ole menneet poikki. Olen joutunut laittamaan uudet narut lähes jokaiselle tomaatille ja kurkulle. Palaan takaisin aiemmin käyttämääni harmaanruskeaan juuttinaruun.


Tällä hetkellä kasvarissa on varsin väljää. Yleensä päädyn hyllyt ovat täynnä purkkeja ja purnukoita täynnä kasveja. Nyt siellä on vahvistumassa kaksi neljällä eurolla ostettua kärhöä sekä siemenistä itänyttä basilikaa, kiinansipulia ja timjamia.

Paprika Lompado tai Zazu


Kurkkuja on kasvamassa neljä kappaletta kolmea eri lajiketta: Cordoba, Baby F1 ja Sherpa. Paprikoista löytyy Snacking Purple, Lompardo, Koral ja Zazu. Kurkuista Sherpa on kypsyttänyt jo viisi kurkkua ja lisää on tulossa. Baby F1:ssä on pieniä raakileita ja Cordoba keskittyy toistaiseksi kukkimiseen.

Kesäkurpitsaa vihreänä ja keltaisena

Kesäkurpitsalaatikolta otin jo harsopeitteen pois, sillä lehdet kasvoivat jo kiinni harsoon. Kasteleminenkin on helpompaa, kun ei tarvitse avata ja sulkea harsoviritelmiä.

Herneitä ja sipulia


Osa herneistä on itänyt huonosti, osa taas liiankin hyvin. Tyhjensin olemassa olevat hernepussit tähän laatikkoon. Ehkä itämättömät olivat liian vanhoja. Sipuleita jäi yli, kun kaikki eivät mahtuneet toiseen laatikkoon. Laitoin ne herneiden kaveriksi.

Kesäkukkia

Vähintään yhteen laatikkoon on aina kylvettävä kesäkukkia. Erilaisia kosmoskukkia ja kesämalvikkia sekä kuvaa lähinnä olevaan reunaan villiporkkana Daraa. Dara on itänyt hitaasti, mutta kyllä sekin sieltä tulee. Kellarissa esikasvatetuilta Daroilta otti aikansa päästä mullan pintaan. Sitten alkoikin tapahtua. Esikasvatetut istutin maahan, niistä onkin tullut muhkeita kasvustoja.

Mangoldi


Mangoldia kylvän joka kevät sekä sen käytettävyyden että ulkonäön vuoksi. Mangoldin punainen lehtiruoti ja varsi ovat kaunista katseltavaa ilta-auringossa.

Mangoldin kanssa samassa laatikossa kasvaa Curly Scarlet-lehtikaalia, pinaattia ja kahta erilaista salaattia sekä muutama esikasvatettu ruusukaali. Pinatti ja salaatit ovat itäneet tosi huonosti. Salaattia voi onneksi kylvää uudelleenkin.

Valkosipulit ja tavalliset sipulit

Ukkokullan syksyllä istuttamat valkosipulit nousivat hyvin keväällä. Jonkin aikaa pidin lavan päällä harsoa, mutta otin sen pois jo runsas viikko sitten. Sipulit olivat yltäneet harsoon saakka.


Kasvimaalla on kahdeksan laatikkoa. Yhteen kylvin kolmea erilaista porkkanaa ja kahta retiisiä. Kasvihuoneeseen huhtikuussa kylvetyt retiisit ovat kasvaneet ja tulleet jo syödyiksi.

Yhdessä laatikossa on parsaa, joiden lomaan laitoin muutaman samettikukan. Omaa parsaa on jo syöty. kaksi parsaa jätin kasvamaan, koska tykkään niiden tillimäisestä olomuodosta.

Rubus arcticus - Mesimarja
 
Yhdessä laatikossa on kaksi pensasmustikkaa, joille ei oikein kunnon paikkaa puutarhasta ole löytynyt. Kaveriksi mustikat saivat viime kesänä Lappalainen etelässä -blogin Nilan antamaa mesimarjaa. Paahteinen paikka ei taida olla mesimarjallekaan paras mahdollinen paikka. Kauniisti kuitenkin kukkivat.

Tämän kuvan jälkeen perunanvarsille on jo tullut mittaa.


Perunaa kasvaa kahdessa isossa ruukussa ja porkkanaa yhdessä.

Ribes rubrum 'White Grape' - Valkoherukka

Herukoissa on ollut valtava määrä kukkia. Vaikka pörriäisiä ei ole liiemmin ollut näkyvissä, näyttää raakileita ainakin puna- ja valkoherukkaan tulleen.

Pitkään jatkunut koleus vaihtui hetkessä aurinkoisiin hellepäiviin. Vettä tuli toukokuussa yllin kyllin. Auringon kärventäessä kasvimaata, kosteudesta ei näy jälkeäkään. Kasvihuoneen nurkalla seisova 200 litran tynnyri tyhjenee äkkiä kastelukannuja sieltä täyttäessä ja senpä vuoksi tapaan vetää letkun alapihalle ja kastella lavakaulukset sillä. 

Malus domestica 'Huvitus'

Omenapuut olivat aivan täynnä kukkia. Saapa nähdä, tuleeko syksyllä hedelmiä. Ainakin puut tarjosivat kauneutta yllin kyllin. Huvitus jo lopettelee, mutta syysomena on edelleen kukassa.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

PS.
Blogger aiheuttaa taas hampaiden kiristystä ja höyryä korvista. En pääse kommentoimaan muiden blogeja enkä vastaamaan omaan blogiin tulleisiin kommentteihin. Lähetin taas Bloggerille palautetta, johon ei yleensä kukaan vastaa. Heillä taitaa olla suora putki roskikseen.


27 kommenttia:

 1. No voi ei, jopa blogger oikuttelee! Katsotaan, tuleeko tänä kommentti perille, itse en ole ongelmia huomannut, mutta se voi taas kerran olla selaimesta kiinni. Toissa talvena jouduin asentamaan koneelleni eri verkkoselaimen, kun tällä normaalilla (Safari) en pystynyt kommentoimaan viikkokausiin.
  Siellä on tulossa satoa poikineen! Oli kyllä harvinaisen sateinen ja kylmä toukokuu. Uskon, että olut helisemässä kasvihuoneen herkkisten kanssa. Onneksi ne nyt näyttävät tosi vankoilta ja vahvoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutkimme eilen bloggeria ja tietokonettani Ukkokullan kanssa. Hän on vahvasti sitä mieltä, että ongelmat johtuvat bloggerista. Kommentointiongelmissa ei ole minkäänlaista johdonmukaisuutta. Aamulla ei onnistu yhdessä blogissa, päivällä taasen toisessa. Sama ilmiö oman blogin kommentoinnissa. Tänään on sujunut ongelmitta, ainakin tähän saakka.

   Itse kasvatetut kurkut ja tomaatit maistuvat taivaallisilta. Kuten oikeastaan kaikki muukin itse kasvatettu. Samanlaista taikuutta ja onnistumisen iloa ilmassa, laitat sitten multaan pikkuisen perennan tai kurpitsan siemenen.

   Luvassa on aurinkoinen ja lämmin viikonloppu. Samanlaista toivon sinulle!

   Poista
 2. Harmi kun bloggeri välillä takkuilee...Mulla oli aikoinaan samaa ongelmaa ja tein kuten Saila, vaihdoin Firefoxiin ja sillä pelaa meikäläisellä paremmin.
  Siellä on jo kasvulaatikot kovin vihreinä! Omiinin tein viimeiset kylvöt vasta tällä viikolla, mutta luultavasti ehtivät silti ennen syksyä tuottaa jotain satoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bloggerin takkuilu harmittaa ja ongelmien selvittely vie turhaa aikaa pääasialta. Kaipa tämäkin ongelma taas selätetään. Olen käyttänyt Firefoxia jo pitkään. Juttelin tänään koodausasiantuntijan kanssa, jonka mielestä ongelma on bloggerin, eikä ratkaisu välttämättä ole käyttäjän käsissä.
   Monet vasta tekevät ensimmäiset kylvöt tähän aikaan ja hyvin ehtivät syksyyn mennessä kasvaa ja kypsyä. Suomi on pitkä maa, eikä kaikki mitenkään pääse kovin aikaisin kylvämään.

   Poista
 3. Siellä kaikki kasvit ovatkin jo hyvässä kasvussa.
  Minulla pöytäkoneessa blogger kommentointi sujuu ongelmitta, mutta kuvat latautuvat hitaasti. iPad:illa kommentointi taas on välillä yhtä tuskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin ilma kiihdytti kasvua sateiden kostuttamassa maassa. Olen huomannut, että harsoilla on itämistä ja kasvua edistävä vaikutus.
   Olisipa taikasauva, jolla voisi huitaista nämä tietotekniikkaongelmat sinne kuuluisaan bittiavaruuteen. Kaikki vain eivät ole alan asiantuntijoita.

   Poista
 4. Komea määrä hyötykasveja. Itselläkään ei kommentoinnista tullut aiemmin mitään joten vaihdoin bloggerin käyttöön Firefoxin. Asetuksiin katsottu päälle salli sivustojen välinen seuranta ja sillä on pelittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyötykasvieni matka on vielä alullaan. Toivon hyvää satoa.
   Minulla on Firefox käytössäni, on ollut jo pitkään. Katsonpa, mitä asetuksissani on tuosta mainitsemastasi kohdasta ja säädän tarvittaessa. Lämmin kiitos vinkistä!

   Poista
 5. Mukavan näköiset kasvatushommat käynnissä. Kasvihuone, pienikin, on kyllä iso etu noiden avomaalla huonosti pärjäävien vihannesten kanssa. En kyllä tiedä, viettäisinkö aikaa kasvihuoneessa kesällä, kuten en kesän kuumuudessa juuri vietä päivisin aikaa parvekkeellakaan, joten minäkään tuskin laittaisin oleskelupaikkaa kasvihuoneeseen.

  Olen käyttänyt taimien tukinaruna ihan vain jotain virkkuuhommista yli jäänyttä vihreeää tai harmaata lankaa, yleensä keinokuituista, mitä nyt on sattunut käteen osumaan. En tosin ole laittanut sitä multaan kasvin juurelle, vaan ruukun alle, sieltä ruukun kylkeä pitkin kasvin luokse, ja sitten ylös (parvekkeen) kattoon. On toiminut hyvin.


  Pahuksen Blogger! Joskus auttaa, kun kokeilee toisella internet-selaimella, mutta ei sekään aina toimi. Pitäisikö vain suorittaa joukkopako toiselle blogialustalle, jos Blogger ei lopeta temppuilua - sitä mietin välillä, mutta toisaalta tuttu ja helppo, mutta hieman temppuileva, tuntuu silti jotenkin paremmalta valinnalta kuin tutustua johonkin ihan uuteen, vaikeampaan systeemiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen saanut joka kesä mukavan sadon pienestä kasvihuoneestani. Pienen tontin hyötykasvatuksella ei pöytää eikä kellaria täytetä, mutta makuun pääsee hyvin. Ja se itse kasvatettu maistuu niin hyvältä, vaikka osa positiivisista kokemuksista tulee varmasti korvien välistä.
   Minäkin olen aika lämminverinen ja pärjään talvellakin monia kevyemmällä vaatetuksella. Hiki virtaa otsalla jo tomaatteja huoltaessa, joten en millään jaksaisi huvin vuoksi mennä kasvihuoneen helteeseen ihan vain aikaa viettämään. Toisaalta en myöskään raaski käyttää pienen kasvarin vähäisiä neliöitä itseni saunottamiseen, kun saan enemmän iloa ja hyötyä siellä olevista kasveista.
   Tukinaruihin löytyy hyviä ja yksinkertaisia ratkaisuja. Mikä lie sai minut taas innostumaan noinkin yksinkertaisesta asiasta, kuin narun väristä. Tähän saakka olen käyttänyt tavallista juuttinarua, eikä se ole kosteassa mullassakaan yhdessä kesässä hapertunut. Täytyy seuraavalla rautakauppareissulla käydä lukemassa, mitä tuollaisen vihreän narukerän kyljessä lukee. Omastani ehdin etiketin heittää pois. Ehkä se on nimenomaan kehitetty nopeasti katoavaksi, ettei jää luontoon vuosiksi muhimaan.
   Olen kokeillut muitakin selaimia ja palannut aina Firefoxiin, koska se toimii niin bloggerin kuin muidenkin asioiden yhteydessä paremmin. Juttelin tänään koodiasiantuntijan kanssa, joka epäili tämän kommentointiongelmankin olevan bloggerissa, eikä missään muualla. Nyt kommentointi on taas sujunut paremmin, joten toivon mukaan häiriö oli tilapäinen. Vievät vain turhaa energiaa ja kiukuttavat. Minulle tulee lähipäivinä 10 vuotta täyteen bloggerin kanssa. Ei huvittaisi näin pitkän ajan jälkeen vaihtaa johonkin toiseen, mutta en kyllä sitäkään sulje pois.

   Poista
 6. Onpa blogger nyt kova tökkimään. Kasvihuoneesi on ollut hyvässä käytössä. Ja jatkaa yhä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä lie bloggeria taas vaivaa. Yhden ongelman kun selättää, on seuraava ovella. Nyt näyttäisi taas pelittävän, toivottavasti jatkuu näin.
   Kennokasvarin hankkiessani ajattelin, että kestää minkä kestää. Ei ollut mahdollisuutta investoida kovin paljon kalliimpaan. On kyllä ollut koko rahan arvoinen hankinta.

   Poista
 7. Sinulla on siellä vaikka mitä hyvässä kasvussa minulla on kaikki vasta alkumetreillä. Meillä on mesikka todella aurinkoisella paikalla. Ja hyvin pärjää toivottavasti saat maistaa myös vähän satoa, marjaa. Marjapehkoissa on paljon raakileita mutta saa nähdä karisevatko kuten viimevuonna ja sato jäi todella pieneksi. Perunaa me ollaan istutettu neljään lavaan kolmessa eri erässä. Eilen ostettiin kotimaista perunaa jotain kahdeksan euroa kilo. Ei minkään makuista. Parsaa on tullut myös mukavasti ja vielä sitä voi syödä juhannukseen saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa huikea hinta kotimaisella perunalla. Ilmeisesti olivat uusia perunoita? Olen joskus ostanut ruotsalaisia varhaisperunoita, mutta jostain syystä ne eivät maistu yhtä hyviltä, kuin yleensä juhannukseksi hankkimani kotimaiset.
   Mesimarjat ovat kukkineet aika kivasti. En huomannut etsiä raakileita, täytyypä huomenna katsoa. Minulle kasvattaminen on jo sinänsä hauskaa ja mielenkiintoista, eikä sato välttämättä kaikkein tärkein. Mutta toki aina iloinen bonus. Mesimarjan kukinta on minusta kaunista.
   Tykkään parsasta tosi paljon. Oman maan sato on vähäistä. Johtuu osittain myös siitä, että uusimme lavakaulukset, jolloin parsaakin piti häiritä. Eikä niitä taimia alunperinkään montaa ollut.

   Poista
 8. Hienolta näyttää kasvihuoneessasi ja avomaalla myös! Tuo paprikan 'Lompado tai Zazu' kukat näyttävät hauskalta, ovatko ne lilaan taittuvia?
  Minä olen ihmetellyt omien hernekylvöjeni epätasaisuutta, luultavasti kylvöä seuranneet kylmät ja märät ilmat tuhosivat osan siemenistä (onneksi pienen osan). Taidan laittaa muutaman uusintakylvetyn siemenen tyhjiin väleihin.
  Minä en ole huomannut tuollaista kommentointiongelmaa itselläni (toivottavasti ei ilmaannu), todella ärsyttävää, ymmärrän harmisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lilakukkainen paprika on todennäköiseti Zazu, jota kasvatin viime kesänäkin onnistuneesti. Lompardo ei viime vuonna itänyt ollenkaan, joten en ole varma sen kukan väristä. Siirtäessäni paprikoita isompaan astiaan, nimilaput menivät sekaisin, joten nyt on odotettava hedelmien ilmaantumista.
   Aah, hyvä vinkki kylvää lisää herneitä aukkopaikkoihin. Senpä teen huomenna. Hyvinhän ne ehtivät vielä itää ja kasvaa.
   Blogin kirjoittaminen kuvineen on pääasia, eikä sen lisäksi millään jaksaisi vääntää itselleen vieraiden tietotekniikkaongelmien kanssa. Minulla oli tämä sama kommentointiongelma keväällä. Silloin luulin Ukkokullan poistaman ruksin ratkaisseen asian. Nyt tutkimme asiaa, eikä sillä ruksilla ole mitään vaikutusta. Syy on siis muualla. Onneksi nyt illansuussa kommentointi on taas onnistunut.

   Poista
 9. Komeassa kasvussa kaikki. Minulla paljon pienemmät taimet ja osa tomaateista pääsi polttamaan lehtensä auringossa, en tajunnut, että kasvihuoneen sivustakin toki paistaa aurinko sisään.
  Porkkanat eivät ole itäneet lainkaan, pelkään että aiemmat rajut sadekuurot huuhtoivat siemenet pois koska porkkanaa ei näy missään. Ei huvittaisi tehdä uusintakylvöjä joten en tiedä mitä teen.
  Oma sato maistuu aina parhaimmalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin tomaattieni varret ovat muhkeita, löysin tänään lisää raakileita. Joidenkin tomaattien alimmat lehdet kellastuivat, mutta luulen sen johtuneen enemmän kylmyydestä. Kaikki harsohuppuni eivät ulottuneet aivan alas saakka. Sen sijaan kelloköynnöksieni lehdissä on auringonpolttamaa, vaikka niitä koitin harsoilla suojatakin. Kyllä ne siitä elpyvät, kuten varmasti sinun tomaattisikin.
   Enpä kovin paljon kehuisi omienkaan porkkanoiden itämisellä. Kannattaisiko sinun sittenkin kylvää vielä lisää porkkanaa. Eiköhän se ehdi itää ja kasvaa, kun ollaan kuitenkin aika alussa tätä kesää.
   Tänään kylvin herneitä aukkopaikkoihin ja kokonaan uutta salaattia, kun edelliset eivät olleet itäneet lainkaan.

   Poista
 10. Upeat kasvulaatikot ja niissä kasvavat vihannekset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti näkymät ovat tätä runsaammat loppukesästä ja maut jo kielellä.

   Poista
 11. Miäkii oon nyt innostunu kasvattelee ja laittelee tavallista enemmän teidän puutarhajuttuja katellessa :) Ei niitä kyllä voi esitellä, ennen kun niissä näkyy jotain oleellista :)
  Chromella ei ainakaan yleensä mitään ongelmaa kommentoinneissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän nämä hullutukset tarttuvat. Sinä esittelet hienoja käsitöitä, joka johtaa meidän muiden lankatilauksiin. Ja me puolestamme näytämme kylvöjemme tuotoksia saaden sinulle veden kielelle.
   Ihan pienetkin viherrykset kelpaa esitellä. Jostain on aloitettava ja onpahan sitten myöhemmin vertailtavaa.
   En enää vaihda Chromeen, sillä sen kanssa oli muita ongelmia. Asiantuntija väittää, ettei kommentointiongelma johdu käyttämästäni Firefoxista vaan bloggerista. Tänään ongelmat ovat olleet vähäisempiä.

   Poista
 12. Huikea tohina ja pöhinä sinulla päällä siellä.
  Näyttää mahtavalta 😍.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin kasvihuoneessa pöhisee voimallisesti, enkä siellä helteessä pitkään jaksanut istua varkaita nyppimässä. Illansuussa uusi yritys.

   Poista
 13. Näyttää lupaavasti siltä, ettei sinun tarvitse myöhemmin kesällä kierrellä kauppojen heviosastoilla ainakaan vihannesten perässä. Tomaatitkin jo noin muhkean kokoisia, kesäkurpitsasta puhumattakaan.
  Toukokuun kylmä jakso tuli todella huonolla hetkellä ja häiritsi minullakin paljon taimirumban pyörittämistä. Ulkovarastossa oli liian pimeää suurimmalle osalle taimista, mutta enpä halunnut niitä takaisin sisällekään tuoda kun olin jo ehtinyt kantaa ne ulos. Nyt on minullakin jo tomaatit ja paprikat suurissa ruukuissa kasvimaan seinustalla ja kaikki hyötykasvien kylvöt tehty. Tosin punajuuret kylvin vasta eilen, pääsivät unohtumaan muiden puuhien lomassa. Kesäkurpitsankin istutin vasta muutama päivä sitten kasvimaalle. Luulen, että pitää muutama papu kylvää uudelleen, sillä osa ei ole itänyt. Odottelen kuitenkin vielä muutaman päivän, jos ne sieltä kuitenkin punnertaisivat mullan pinnalle. Nyt on ainakin tarpeeksi lämmintä niille toisin kuin salaatille. Se ei tahdo näin helteellä itää.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 14. Onpa siellä hyvän näköiset kasvustot ja vaikka mitä! Hyvä tietää etten ainakaan tuota tukinarua osta, on nimittäin houkuttelevan värinen. Toisaalta, koska tuen tomaattini niin myöhään, naru ei tule lähelle multaa. Toistaiseksi tomaateilla on siis kepit, narun laitan kunhan kerkiän. Alalehtiä voi tosiaan tomaateista hyvin poistaa. Tänään pitäisi mennä vielä säätämään kastelusysteemiä, kun vasta sen laitoin.

  VastaaPoista
 15. Hyvässä kasvussa kaikki näyttää siellä olevan. Miullakin on nyt tomatit kasvihuoneessa ja kaikenlaisia taimia vielä vahvistumassa ennen maahan laittoa. Miulla on tukinaruina useimmiten trikoo matonkudetta ja se on hyvä. Matonkutomisesta on jiäny pätkiä joita käytän. Kestävä, pehmyt ja tarpeeks napakalle kun laittaa hyvin tukee. Jonkun mielestä ei oo sopivoo, lähinnä
  omaperhe siellä käy ja eivät oo moittineet. Mesikka on meillä paahteisella paikalla ja hyvin levivää ja kukkii. Verkolla pittää suojata jos raakileita kehittyy, viimekesänä linnut kerkis ennen meitä napsii ne. Huima vauhti on kaikella kasvulla nyt.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!