maanantai 30. toukokuuta 2022

Kukkivia puita ja valon kauneutta

Prunus domestica subsp. insititia - Kriikuna

 
Hedelmä- ja koristepuita ei omituinen talvi näytä haitanneen. Kevätsuudelma-kirsikan kukinnan hiipuessa kriikunat muuttuivat vuorostaan valkoisiksi kukkapilviksi. Jopa Pikkupuutarhan kriikuna laittoi parastaan huolimatta siitä, että kaulasin sen vuosi sitten. 

Kriikuna tunkee juurivesoja ympäriinsä kukkapenkkehin, minkä vuoksi puu sai lähtökäskyn. Alapihalla on kaksi kriikunaa, jotka riittävät meille. Niiden juurivesat saan pidettyä kurissa ajamalla ruohonleikkurilla puiden ympäristön säännöllisesti. Tehostan vielä tänä kesänä Pikkupuutarhan kriikunan kaulausta, jotta juurivesojen tuotanto ehtyisi.

Kaulaamisen aikana puun kuorikerroksessa tapahtuva oksiston ja juuriston välinen ravinteiden kuljetus estyy. Lopulta juuristo näivettyy ja lakkaa vesomasta. Kaulaamisen vaikutuksia saattaa joutua odottamaan pari-kolme vuotta.

Prunus domestica subsp. insititia - Kriikuna


Alapihan kriikunoiden kukinta alkoi muutaman päivän Pikkupuutarhan kriikunan jälkeen. Lauantain rankkasateet saivat kukkien terälehdet leijailemaan maahan. Hetken käytävät olivat kuin ensilumen peittämät.

Prunus padus - Tuomi


Myös tuomien kukinta on valloillaan. Talomme päädyssä, kunnan puiston puolella kasvaa iso tuomi. Valon ja vapauden lisäännyttyä tuomi on rehevöitynyt joka suuntaan. Tämä tuomi ei ole koskaan kääriytynyt kehrääjäkoin harmaaseen verkkoon. Toivottavasti niin ei tapahdu nytkään.


Sunnuntaina tuomenkukkien terälehdet leijailijat alas koristelemaan mm. sormivaleangervon lehtiä.

Malus domestica 'Huvitus'


Omenapuutkin ovat viittä vaille valmiita avaamaan nuppunsa. Niiden kukkimispäiviksi toivon lämpöä ja paistetta, jotta pörriäiset jaksaisivat kiertää kukasta kukkaan. Kimalaisia on näkynyt runsaasti, muita hyönteisiä sen sijaan vähemmän.

Malus purpurea 'Makamik' - Koristeomena


Kesällä 2020 istutettu Makamik kukkii tänä vuonna ensimmäisen kerran. Odotan kovasti nuppujen avautumista. Miksiköhän mietin niin monta vuotta koristepuiden istuttamista? Kummasti niitä saa mahtumaan pienempäänkin pihaan, kunhan laittaa harmaat aivosolunsa liikkeelle. Löysin muutama päivä sitten pari uutta mahdollista paikkaa pienille puille. Nyt vain pitää päättää, mikä voisi olla sopiva puu.

Malus purpurea 'Royalty'
 

Royalty availee jo nuppujaan. Vaaleanpunainen Aamurusko vielä kehittelee kukkien tänä vuonna vähän myöhemmin. Näiden kahden koristeomenapuun kukinta jäänee edellisvuosia vaisummaksi. Myös Musta Rudolfin osalta.

Crataegus × media - Ruusuorapihlaja

Ruusuorapihlajaa kehun joka vuosi. Kukkiessaan se on vallan ihana, muutenkin helppo ja kaunis puu. Ruusuorapihlajasta en tiennyt mitään, ennenkuin näin pienen puun kukkivana ajaessani sellaisen ohi. Varmaan puu oli ollut paikallaan jo vuosia aiemmin, mutta kuinka nyt juuri silloin sattui katse siihen osumaan. Hiukan piti tehdä etsivän työtä löytääkseni puulle nimen. Loppu olikin suoraviivaista, koska sitten vain marssin puutarhamyymälään ostoksille ja kotona kaivoin sen valmiiksi katsottuun paikkaan.

Hydrangea paniculata 'Vim's Red' - Syyshortensia


Torstaista lähtien meillä on satanut vettä tiuhaan tahtiin, välillä rankastikin. Luontohan siitä tykkää ja niin tykkää puutarhaihminenkin. Keskiviikkona koitin kiskoa muutamia voikukkia rutikuivasta maasta, joka vain pölisi ympäriinsä. Vanha sanonta "keväällä sataa suoraan laariin" pitää paikkansa. Kasvunsa aloittavat hyöty- ja koristekasvit tarvitsevat riittävästi vettä jaksaakseen kasvaa ja kukkia - ja tuottaa hedelmää.

Syyshortensiat heräävät keväällä aina muita myöhemmin. Ymmärtäähän sen. Jos kerran pitää kukkia loisteliaasti pitkälle syksyyn, ei kannata ensimmäisten joukossa itseään lehteen pukata. Vesisade teki syyshortensioillekin hyvää. Kuin taikaiskusta niihin ilmestyi hiirenkorvia.

Erythronium 'Pagoda' - Koiranhammas

Tässä vaiheessa vuotta värien kirjo tuottaa valtavasti iloa. Pitkä harmaa talvikausi on ohi ja kaikki haluavat räiskyen ilmoittaa olemassaolostaan. Vihreä ei ole vain vihreää, vaan sen sävyjä on kymmenittäin. Kun vielä aurinko kuultaa kukkien terälehtien läpi, on kuin keijukaisten maisemia katselisi.

Tulipa Exotic Emperor ja Physocarpus opulifolius 'Amber Jubilee' - Ruskaheisiangervo

Muiden blogeissa ihastelen aina heidän taitojaan yhdistellä erilaisia värejä hienoiksi kokonaisuuksiksi. Itselläni ei sellaista taitoa ole. Joskus joku pari osuu kohdilleen, mutta useimmiten se on silkan vahingon tuottamaa. Eräänä päivänä ilta-auringon säteet osuivat ruskaheisiangervon tuoreiden lehtien lomassa keimailevaan valkoiseen Exotic Emperor -tulppaaniin. Silloin ajattelin, että onneksi sattuma tekee taikoja puolestani.

Jaloangervot


Myös kasvunsa alkuvaiheessa olevat jaloangervot saavat ilta-auringossa upean kuparisen vivahteen. Kasvun myötä jaloangervot muuttuvat vihreämmiksi. Puutarhassa on paljon erilaista näkemistä ajankohdasta riippuen. Mullasta työntyvien lehtien muodot ja värit voivat olla hyvin moninaisia kasvun eri vaiheissa. Usein ihastelemme kasvien kukintaa. Moni kasvi ansaitsee huomiota niin ennen nuppujen ilmestymistä kuin syksyn viimeisinä hetkinä.

Kuunliljat


Helatorstain vastaisena yönä alkaneet vesisateet jatkuivat lauantai-iltaan saakka. Sunnuntaina kiersin keräämässä kotiloita, jotka kosteuden myötä ilmestyivät esiin koloistaan. Sirottelin pahimmille esiintymisalueille Ferramolia. En jaksa kotiloista enää hermoilla. Mitään kasvia ne eivät ole puutarhassani onnistuneet tuhoamaan. Suhtaudun, kuten Päivänpesän elämää -blogin Katja jossain postauksessaan, kotiloita kerätään siinä missä rikkaruohoja kitketään.

Poimulehti

 Valoisia toukokuun viimeisiä päiviä kaikille!24 kommenttia:

 1. Kaunista on puutarhassasi ja kauniita kuvia sieltä. Oikea paratiisi sinulla on siellä.
  Mukavaa toukokuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Puutarha on oikea paratiisi. Jokaisen mielestä oma on ja niin pitää ollakin.

   Poista
 2. Ihanat kukkivat puut ja loistojuttu, että keksit kaksikin uutta paikkaa uusille puille! Ne ovat niin satumaisen kauniita kukkiessaan.
  Voi miten raikasta siellä vesisateen myötä. Täälläkin on ollut välillä pilvistä, nytkin, mutta pisaroita ei vain putoile, ei millään. Syyshortensiani on kituuttanut liian kuivassa monta vuotta ja tänä vuonna näyttää viimein lopullisesti kuoloon kuivuneelta.
  Onneksi ystävältä viime vuonna saadut ruusuorapihlajan pistokkaat ovat hengissä ja niistä kasvaa sitten paremmin kuivuutta sietäviä isoja pensaita / pieniä puita! Täällä lähisaarella, jota kautta joskus kuljen, on yksi aivan upea ruusuorapihlaja. Joka kerta sen kukkimisaikaan huokailen ihastuksesta. Se on varmaan yli kuusimetrinen. Varsinainen pihan kruunu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade on raikastanut ja viherryttänyt kaiken. Kasvun kohina kuuluu melkein korvissa.
   Voi harmi, että syyshortensiasi on irtisanonut sopimuksenne. En ole koskaan ajatellut, että nekin tarvitsevat kosteutta. Mikäpä ei tarvitsisi. Kuivan paikan kasvit taitavat olla meidän oloissa vähemmistönä. Saaressa varmaan myös tuuli omalta osaltaan tehostaa kuivuuden vaikutusta.
   Onnistuisikohan ruusuorapihlajan pistokas? Pitääpä tutustua asiaan tarkemmin. Ruusuorapihlaja on yllättävän nopeakasvuinen. Kuusimetrisenä kukkiva puu vetää katseen taatusti puoleensa.

   Poista
 3. Tuollaiset ihanat yhdistelmät tuottavat paljon iloa, varsinkin kun ne monesti tulevat 'ihan vahingossa'. Kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet onnistumiset ilahduttavat sitäkin enemmän, kun ne saa odottamatta. Tänään paistaa aurinko, joten taas on käytävä illan tullen puutarhassa ihastelemassa hienoa valoa.

   Poista
 4. Hedelmäpuiden kukinta on aina yksi kevään kohokohdista. Makamik on todella hieno ja tulet varmasti ihastumaan sen kauniiseen kukintaan. Omani vielä ainakin toistaiseksi sinnittelee hengissä ja aloittaa kohta kukintansa, vaikka jouduin viime keväänä poistamaan siitä todella ison kuivuneen oksanhaaran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapuita kannattaisi kasvattaa jo kukinnankin vuoksi. Minä kyllä tykkään omenista niiden kaikissa olomuodoissaan. Makamikin kukintaa odotan innolla, kun se on oman puuni ensimmäinen. Siinä on paljon nuppuja, vaikka onkin vielä pieni. Hienoa, ettei koko Makamikisi menehtynyt, vaikka toki ison oksanhaaran menettäminen harmittaa.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Meneillään on puutarhaihmisen juhlaviikot.

   Poista
 6. Kukkapuut ovat niin kauniita. Ja minäkin olen varmasti ihan turhan monta vuotta ollut ostamatta kukkapuita lisää. Vaikka niistä onkin hurjasti iloa. Lehtokotiloihin ei ole vielä tänä vuonna tullut sitä perinteistä ärsytyspäivää, mikä minulla iskee vähintään kerran vuodessa. Muuten olen tottunut elämään niiden seassa. Kun ei muuta voi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidempään olisin ehtinyt nauttia kukkapuista, jos olisi älynnyt niitä aiemmin istuttaa. Toisaalta on ajateltava, että onneksi istutin silloin kun istutin.
   Kotiloärsytyspäivä saattaa hyvinkin olla minullakin vielä käsillä. Sateen jälkeen ne kömpivät joukolla esiin ja silloin meikäläiseltä nousee kiukkuhöyry päästä. Mutta minkäs asialle voi. Niiden kanssa on vain elettävä.

   Poista
 7. Oli kiva, että laitoit kuvia kukkivista ja nuppuisista puista. Ovat ne niin ihania, minunkin tekee kaiken aikaa mieli lisää uusia kukkapuita.
  Hyvä, että muistutit tuosta ’Amber Jubileesta’, se olisi kiva hankkia. Valkoinen tulppaani sen kanssa on kerrassaan hehkeä näky!
  Teillä onkin satanut paljon, meillä on sademäärä edelleen vain 4-5 mm usean päivän aikana yhteensä. Kerralla jos tulee milli, niin sen hyöty häviää aika vauhdilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi kukkapuu on suunnitelmissa. Kunhan keksin, minkä hankin. Aika hurahtaa hurjaa vauhtia, mutta en valita. Tätähän olen odottanut.
   Amber Jubilee on hienon värinen koko kesän, joten suosittelen lämpimästi sitä sinullekin.
   Meillä satoi torstaista lauantaihin todella paljon. Nyt näyttää olevan pari välipäivää, joten sain nurmikonkin leikattua. Kaikki kasvaa ryminällä saatuaan vettä.

   Poista
 8. Ihania kukkia sinulla, selvästi teillä päin on kesä edempänä kuin täällä meillä.
  Omenapuu on nupuillaan, päärynäpuu täysin kukassa. Kirsikka kukki tosi nopeasti. Katsotaan tuleeko mitään hedelmää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edelleen olen sitä mieltä, että kevät on viikon pari edellisiä vuosia jäljessä. Viime päivien sateet ja lisääntynyt lämpö ovat saaneet kasvun kiihtymään.
   Pölyttäjät taisivat olla kirsikan kukinnan aikaan vähissä. Toivottavasti ne huomaavat omenoiden pian aloittavan kukinnan ja tulevat tekemään töitään.

   Poista
 9. Kukkapuut ovat puutarhan sulostuttajia. Itsekin mietin mihin sellaisen saisi vielä mahtumaan. Myös täällä on tulossa ruusorapihlajaan runsaasti kukkia nuppujen määrästä päätellen. Siellä on kuunliljat paljon edellä omiani, ovat nousseet vasta noin sentin maasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuunliljat ovat saaneet kasvuvauhtia sateista. Osa on vielä pieniä, ehkä odottavat lämpöä.
   Vuosia kuvittelin, ettei meille puita mahdu. Kukkivat koristepuut vievät loppujen lopuksi odotettua vähemmän tilaa - paitsi yläilmoista innostuttuaan levenemään.

   Poista
 10. Makamiks koristeomenapuu on kaunis kukkiessaan, meillä on kymmenen vuotta kasvanu ja joka kevät kukkii kovasti. Tuomi aloittelloo tuossa mehänreunassa ja ihana tuoksu leijailee pihapiirissä. Kukkivat puut on puutarhassa tarpeellisia ja mukavasti niitä tuntuu siulla olevan. Harmi kun tuo ruusuorapihlaja on arka näille korkeuksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaiketi Makamik ei ole kaikkein aroin koristepuu? Näin tänään kotikylällä kukkivan koristeomenan, jonka uskon olevan Makamik. Jos vain omastakin tulee yhtä hieno, olen jo nyt siitä ylpeä.
   Meillä tuomen kukinta loppui näihin kaatosateisiin. Onneksi ehdin sitä ihastella ja kuvatakin.

   Poista
 11. Kukkivat puut ja pensaat ovat kyllä upeita puutarhan koristuksia. Meilläkin on ruusuorapihlaja ja se on kyllä upea. Kirsikkapuun jouduimme poistamaan syksyllä, kun siihen tuli versojen lakastustauti, mutta vielä saksanpihlaja ja kotipihlaja pitävät kukkivien puiden puolta. Syyshortensia on myös kotipihan uskollinen kukkija :)
  Lehtokotiloita kerään minäkin lähes joka päivä nyt, kun on satanut. Kuunliljat kärsivät niistä aika paljon, joten yritän pitää kannan mahdollisimman pienenä. Mukavaa toukokuun viimeistä päivää ja mukavaa alkavaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että kirsikkapuunne sairastui. Samaa tautia pelkäsin olevan omassa Kevätsuudelmassa, mutta onneksi siitä ei näytä olevan kyse.
   Kotilot tykkäävät kuunliljoista, sen olen huomannut. Reikäisimmäksi ne syövät kallionauhuksen. Siksi ympäröin nauhukset aina Ferramolilla.
   Samoin sinulle, kivaa alkavaa kesäkuuta!

   Poista
 12. Tuomi kukkii innoissaan täälläkin ja omenapuun kukat aukeavat ihan juuri... kohta! Nyt tapahtuu joka päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvittelenko vain, mutta tuomi näyttää tänä vuonna kukkivan aivan valtoimenaan. Kaikki kasvaa ja kukkii nyt vauhdilla. Hyvä, että perässä pysyy.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!