torstai 26. toukokuuta 2022

Tukka putkella puutarhassa

Dicentra formosa - Pikkusydän
 

Puutarhaihmisillä on meneillään ruuhkaviikot, jolloin touhutaan niinsanotusti tukka putkella. Tekemistä riittää, vielä enemmän näkemistä. Rikkaruohokierrosta en ole vielä edes ehtinyt aloittaa. Vaahteravauvoja on tullut kitkettyä ohimennessä, sillä pikkuisina niiden kirkas vihreys näkyy pitkälle. Muutaman keskenkasvuisen voikukankin olen napannut hiekkakäytäviltä. Isompia ei käsin tahdo saada juurineen ylös ilman apuvälineitä.

Pulsatilla vulgaris - Tarhakylmänkukka


Päädyin sitten keskiviikkona 18.5. siirtämään tomaatit, kurkut ja paprikat kellarista kasvihuoneeseen. Siellä ne nyt asustavat tuplaharsoteltoissa lämmittimen huristessa öisin niiden vierellä. Yöt ovat olleet edelleen koleita. Alimmillaan alapihalla oli menneellä viikolla +1,5℃, kasvarissa vajaa +5℃. Lämmitin ei ole kovin tehokas, eikä kennokasvari lämpöä erityisen hyvin sisällään pidä. 

Tomaatit ehtivät venyä kellarissa mittaa melkoisesti. Osa niistä kukkiikin jo. Päivisin käyn raottamassa harsoja. Kylmiä öitä on ennusteiden mukaan vielä eteenpäinkin. Meni syteen tai saveen, takaisin kellariinkaan en enää tomaatteja rahtaa.

Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefeld' - Valkotäpläimikkä


Kellarissa on ainoastaan kesäkurpitsat ja kurpitsat. Ne ovat itäneet, mutta kasvakoon vielä vähän ennen siirtoa kasvimaalle. Kelloköynnökset istutin keskiviikkona isoihin ruukkuihin pergolan sisäänkäynnin molemmin puolin ja loput seinustalle. Laitoin köynnöksille harsot suojamaan auringon paahteelta ja tuulelta. Myös koleilta öiltä, vaikka yläpihalla onkin alapihaa lämpimämpää. Kelloköynnösten lehtiin on ulkona tullut vaurioita. Niin myös aiempina vuosina. Ovat siitä yleensä toipuneet. Toivottavasti toipuvat nytkin.

Laatikko nro 10 eli kymppiloota kesäkukille

Tuoksuherneet siirsin kasvarista lavakaulukseen viikko sitten. Laitoin niille ritiläverkon, johon voivat kiertyä kasvunsa myötä. Alkuun niitä pitäisi hiukan ohjata ja tukea, mutta sitä en ole ehtinyt tehdä. Tuoksuherneillä on ollut harso suojaamassa liialta auringolta. Ja tuulelta, joka puhaltaa harva se päivä voimalla. 

Maanantaina laitoin daaliat tuoksuherneiden seuraksi. Daalioihin on kellarissa kasvanut honteloita versoja, joita olen latvonut. Ensi vuonna lykkään daaliajuurakot suoraan multaan esikasvattamatta niitä. Nykyinen systeemi ei minusta toimi kunnolla, joten paras kokeilla muita kikkoja. Kuvan ottamisen jälkeen kymppiloota sai harson ylleen yötä vasten.

Trillium erectum - Punakolmilehti


Maanantaina 16.5. kylvin lavakauluksiin kukkien ja hyötykasvien siemeniä. Kosmoksille hankin uuden laatikon, jonka sijoitin vaahteran ja aidan väliseen nurkkaukseen. Sinne kun ei voi vaahteran juurien vuoksi mitään monivuotista kaivaa. Kastelin kylvöksiä lauantaina, jolloin olin huomaavinani jo pientä itämistä.

Retiisit ovat jo itäneet, samoin rukola ja edellisviikolla istutetut sipulit. Talvivalkosipulista ei näy kärjen kärkeä. Kasvihuoneessa itäneet ruusukaalit siirsin omaan lavakaulukseensa, jossa ne olivat lauantaina terhakkaina. 

Fritillaria meleargris - Kirjopikarililja


Esikasvattamani kolme jättiverbenaa ovat nekin viettäneet viikon ulkona. Kaksi niistä istutin kukkapenkkeihin, yhden isoon ruukkuun. Kylvin huhtikuussa kokeeksi vanhasta pussista puna-auringonkukan siemeniä. Kolme niistä lähti kasvuun. Nekin siirsin poteista kasvimaan reunan Vapaapenkkiin. Samaan penkkiin kylvin kehäkukkia ja samettikukkia. Vapaapenkin toiselle puolelle istutin esikasvatetut korianterit ja basilikan. Ruohosipulia siellä kasvaa jo ennestään.

Lavakauluksia on entisten kahdeksan lisäksi kaksi uutta. Numero yhdeksästä eli kosmoskukkien laatikosta mainitsin jo tuossa aiemmin. Toiseen uuteen laatikkoon eli kymppiin laitoin tuoksuherneet, keskelle daaliat ja laatikon toiselle reunalle esikasvattamiani samettikukkia.

Seiska on varattu kurpitsoille ja kasissa kasvaa tankoparsaa, joka jo kurkistaa mullasta. Lisäksi siellä on kiinansipuli. Muutamaan aukkopaikkaan laitoin esikasvatettuja samettikukkia.

Asparagus officinalis 'Gijnlim' - Parsa

Vitoseen kylvin hernettä jat tilliä, kutoseen porkkanaa ja retiisiä. Kolmosessa on lehtikaalia, ruusukaalia ja kiinansipulia. Nelosessa pari pensasmustikkaa ja mesimarjaa. Kakkoseen Ukkokulta istutti syksyllä talvivalkosipulia, joiden seuraksi laitoin tavallista sipulia. Talvivalkosipulista ei näy vielä kärkeäkään.

Ykköseen kylvin mangoldia, persiljaa, rukolaa ja punalehtistä salaattia.

Tuuli riepottelee harsoja.
 
Lavakauluksilla on tuplahuput suojaamassa kylmyydeltä ja hiukan myös ötököiltä. Kaalit tarvitsisivat harsoa tehokkaamman suojan. En ole saanut hankittua.

Glaucidium palmatum - Sinikämmen


Maanantaina kävin Muhevaisella metsästämässä varjoon sopivia kasveja. Minulla oli lista mukanani, mutta en saanut etsimiäni ehdokkaita. Ajatuksena oli ostaa myös kesäkukkia laatikoihin ja amppeleihin. Pöydät notkuivat kauniita kukkia. Hinta vain hirvitti. Siniviuhka esimerkiksi 7,95 €, moni muu 4,95 €. Yhden vielä raaskisi ostaa, mutta kun kahteen laatikkoon piti saada 4-5 kukkaa per laatikko.

Kesäkukkakokeilussa puutarhasta kaivettu kotkansiipi
 
Ajoin sitten Rustaan ostoksille. Maanantai osoittautui huonoksi päiväksi. Hyllyt olivat tyhjää täynnä. Tosin rekka peruutti juuri myymälän portille, myyjän mukaan mukanaan rullakkotolkulla uusia kesäkukkia. En jäänyt odottamaan rekan purkamista. Mutta en tyhjinkään käsin lähtenyt. Ostin muutaman muratin, pelaguun ja verenpisaran. Hyvän kokoisia ja terveitä, eivätkä olleet kalliita.

Päättämättömälle sopiva petunia: vaaleaa vai tummaa? Molemmat samassa kukassa.
 
Perjantaina oli hoitokokous isän hoivakodissa. Sieltä kotiin ajaessani poikkesin ennestään tutun kesäkukkakasvattajan kasvihuoneessa. Jo ovella tarjontaa katsellessani tajusin, että sinne olisi kannattanut heti mennä edellisvuosien tapaan. Pirkko kasvatti ennen maatilansa pihapiirin kasvihuoneessa tomaatteja. Sittemmin hän siirtyi kesäkukkiin. Jälleen kerran kävelin käytävillä valinnan vaikeudesta kärsien. Hyväkuntoisia, isokokoisia kesäkukkaruukkuja metritolkulla. Varsin kohtuulliseen hintaan vieläpä. Saattaapa olla, että käyn Pirkon luona uudemmankin kerran ostoksilla. Muutama hieno koristebataatti ja heinä jäi kaihertelemaan.

Sammarit ovat olleet viikon lavakauluksissa paljaan taivaan alla. Muutamien lehdet ovat kärsineet joko kylmyydestä tai auringosta, vaikka karaisin näitä mielestäni riittävästi. Kukkivat silti.

Vuosi sitten näin eräässä blogissa Legon uuden kukkakimppupakkauksen. Lähdin oitis metsästämään pakettia yo-lahjaksi veljentytölle, joka on pienestä pitäen tykännyt legoista. Löysin tuotteen eräästä verkkokaupasta ja tein heti tilauksen. Odotin, odotin ja odotin. Toimitusaika siirtyi useaan kertaan. Lopulta suosittelivat tilauksen peruuttamista, koska eivät saaneet tuotetta maahan.

Nyt muutaman sattuman kautta eksyin jälleen samaiseen verkkokauppaan, josta onnistuin saamaan kukkapaketin. Yo-kukkakimpun sijaan veljentyttö sai koottavakseen Legon synttärikimpun. Paketissa ikäsuosituksena on 18+. Voisin hankkia itsellenikin.

Lintuja tulee seurattua enemmän talvikaudella, kun ne käyvät ruokailemassa siemenautomaateilla. Tähän aikaan vuodesta linnut enemmän kuuluvat kuin näkyvät. Jos mustarastaan huilumainen laulu sävyttää kevättä, peipposen konsertti taasen tuo kesätunnelman. Sepelkyyhkypariskunta viihtyy pihapiirissämme. Yhtenä iltana katselin niiden kuhertelua vaahteran oksalla. Voitti mennen tullen television tylsät ohjelmat.

Prunus Accolade - Koristekirsikka Kevätsuudelma


Nautinnollisia toukokuun lopun päiviä teille kaikille!


21 kommenttia:

 1. Kiva lukea viime päivien kuulumisistasi, tuntuu niin tutulta. Sinä olet saanut lavakylvöt pidemmälle kuin minä. Minulla on vielä osa laatikoista tekemättä, vaikka kylvöt toisiin laatikoihin on tehty. Toivottavasti kasvarisi asukkaat pärjäävät hyvin, kyllä ne ainakin hyötyvät jo luonnonvalosta.
  Minäkin olen istuttanut paikoilleen jo suurimman osan kelloköynnöksistä harson kanssa, en kertakaikkiaan jaksanut enää niiden tilapäishoitoa. Varmasti lehdistö ottaa vähän osumaa harsosta huolimatta, mutta viime vuonna ne ainakin toipuvat ihan mallikkaasti.
  Iloista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lavakauluskylvöillä ei ehkä niin kiirettä vielä olisi ollut, mutta ajattelin hyödyntää luvattujen sateiden kastelun. Mikä tulikin sitten toteutuneeksi.
   Tomaatit ovat pärjänneet hyvin kasvarissa. Hiukan lehdissä on vioituksia, mutta mittarin mukaan lämmittimen avulla yölläkään lämpötila ei ole pudonnut alle +10 asteen.
   Ilman muuta kelloköynnökset ottavat nokkiinsa ulos siirrosta. Kummasti ovat edellisinäkin vuosina toipuneet ja pärjänneet. Niin varmasti tekevät sinunkin kelloköynnöksesi. Ei todellakaan enää jaksanut paapoa niitä sisätiloissa.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Kiirettä pitää illat ja vapaapäivät. Eiköhän taimet pärjää kasvihuoneessa, nyt on luvassa pilvisempää niin aurinkovauriot jäänee pieniksi ja yöllä ollaan riittävästi plussalla. Sepelkyyhkyjen kujertelua on hauska seurata, oman pihan pariskunnan pesää en ole vielä onnistunut paikantamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otan ilolla vastaan pilvisyyden ja vesisateet, vaikka aurinko hyvää tekeekin. Alkoi olla todella kuivaa joka paikassa.
   Sepelkyyhkyt eivät meidän pihassa pesi, kun ei ole niille sopivia puita tarjolla. Ympärillä on kuitenkin isoja kuusia ja metsääkin. Tykkäävät pörrätä meidän pihassa, mikä ilahduttaa.

   Poista
 3. Hempeää helatorstaita ja ihanaa loppuviikkoa Sinulle ! - Suvi -

  https://suvinnivus.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi! Toivottavasti sinunkin helatorstaisi sujui hempeissä merkeissä. Mukavaa viikonvaihdetta!

   Poista
 4. Minulla jää todella vähälle puutarhassa puuhailu. Vähän harmittaa, mutta elämä on tässä vaiheessa niin kiireistä. Rikkaruohot täälläkin kitkemättä ja varmaan kohta manaan asiaa, kun niitä on aina vaan hankalampisaada irti 🙈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, muu elämä on hoidettava, vaikka kuinka tekee mieli touhuta puutarhassa. Rikkaruohot irtoavat varmaan paremmin näiden sateiden jälkeen. Kuivasta ja tiukasta maasta niitä oli liki mahdoton saada irti. Kosteutta saatuaan ne varmaan ulottavat juurensa Kiinaan saakka, mutta tehkäämme parhaamme niitä kitkiessämme.

   Poista
 5. Aivan mielettömän ihania kuvia! Tuli niin hyvälle tuulelle niitä katsoessa. Ja miten persoonallinen yo-lahja, tykkään ja varmasti saajakin. Pedantti tarhuri, tarkasti lavakaulukset merkittyinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Veljentyttö sai toki muutakin. Lego-kukkakimppu oli hauska ja vähän erilainen puketttti nuorelle naiselle. Ainakin se jää loppuelämän muistoksi, jos hän niin haluaa.
   Pedantti perfektionistihan minä olen. Joskus siitä on haittaakin, kuin myös hyötyä.

   Poista
 6. Kevät on kiireistä aikaa. Sinulla on niin kovin kauniita kukkia ja kylvöt hyvällä mallilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen lyhyt kasvukausi laittaa vipinää villahousuihin. Tätä aikaa on kuitenkin odotettu innolla, joten kiire ei haittaa. Levätään taas ensi talvena.

   Poista
 7. Tuo koristekirsikka on niin kaunis. Lahjapaketti kelpaisi itsellekin, kuvittelisi mieluisaksi lahjaksi legoharrastajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koristekirsikka Accolade on ihana, kuten mielestäni kaikki muutkin kirsikat.
   Legon kukkapuska on hieno uutuus, ehkä enemmän aikuisempaan makuun.

   Poista
 8. Nyt tosiaan riittää tukka putkella kaikkea puutarhasteltavaa. Hyvää viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole vapaa-ajanongelmia, kun tekemätöntä työtä riittää. Ja jos lista lyhenee, siihen on helppo keksiä uusia kohteita.

   Poista
 9. Sinulla on kevään puutarhatyöt hyvällä mallilla. En minäkään ole kitkemään ehtinyt, vaikka hommia on paiskittu aamusta iltaan. Osa tomaateista ja kaikki kelloköynnökset ovat vielä ruukuissaan, vaikka kaikille tekisi jo hyvää päästä väljemmille kasvumaille. Täällä on ollut yllättävän heikkoa tuulta, mikä ei ole haitannut ainakaan minua yhtään. Normaalisti keväisin tuulee aika paljon enemmän ja harsoja saa olla laittamassa tämän tästä uudelleen paikoilleen. Tänään näyttäisi tuulevan enemmän, mutta onneksi sää on edelleen lämmin. Ehkä siis uskallan istuttaa ainakin jonkun kelloköynnöksistä jo maahan. Kaikki kun ovat jo totutelleet ulkoilmaan ja pari on ollut yötäkin ulkona.
  Jännittävän värinen petunia, kelpaisi itsellekin tuollainen. Hieno on myös tuo legosetti! Varmasti mieluinen lahja legoharrastajalle.
  Aurinkoista pian alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihme, jollen olisi saanut mitään aikaan siihen nähden, miten ahkerasti olen puutarhassa viipottanut. Kylmä kevät on sekoittanut ajantajuni tehokkasti. Luultavasti elän jo kesäkuuta, vaikka toukokuutakin on vielä muutama päivä jäljellä. Siksi olen kiirehtinyt puutarhahommien vuoksi. Eli ei tässä mitään hätää pitäisi olla.
   Meillä on lähes joka iltapäivä tuuli noussut navakaksi. Nyt pilvisen ja sateisen sään aikaan on varsin tyyntä. Kelloköynnöksesi kuulostavat valmiilta asettumaan kesäisille asuinpaikoilleen. Otin omiltani harsotkin jo pois, kun sää muuttui pilviseksi.
   Petunian väri pomppasi kukkatarhalla tehokkasti silmiin, joten enpä voinut olla niitä paria ottamatta. Seurana on kerrottua vaaleanpunaista petuniaa, joten sävyiltään sopivat yhteen. Kunhan ensin kotiutuvat ja ryhtyvät rehottamaan.
   Aurinkoa ei ole luvassa tälle viikonlopulle. Sade on kuitenkin oikein tervetullutta. Nyt jo näkyy, kuinka luonto ja puutarha kiittävät.
   Mukavaa viikonloppua sinulle puutarhasi parissa.

   Poista
 10. Eipä meinaa tunnit riittää, mutta hienosti olet saanut lavakauluskasvisi paikoilleen! Ihanan värinen samettiruusu ja noin napakasti jo kukassa! Ostin talvella kolme esikasvatettua siniviuhkoa, maksoivat yhteensä muutaman euron. Kukkia niissä ei tosin vielä näy, mutta kovin ovat vahvoja taimia ja ulkona jo terassilla kasvamassa. Yksittäiset kesäkukkaset ovat aika arvokkaita, jos niitä vielä pitäisi istuttaa useampia. Siinä lienee yksi syy, miksi tulee itse kasvatettua niin paljon kasveja siemenestä lähtien. Vähän alussa myöhästyy, mutta keskikesällä ollaan jo täydessä vauhdissa! Legokimppu on hieno ja hauska lahja legoista pitävälle. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 11. Sinulla onkin jo hyvin kylvetty kasvimaa. En jotenkin ole lainkaan osannut ryhtyä niihin hommiin, kun on ollut niin viileä. Perunat sain maahan, mutta kaikki muu odottaa. Ehkä huomenna jotain lisää.

  Kasvien hinnat ovat kyllä harmittavasti nousseet. Kollega kertoi käyneensä Mustilassa ja mainitsi muutamia hiuksia nostattavia esimerkkejä sieltä.

  VastaaPoista
 12. Sinun laatikkoviljelmäsi vaikuttaa oikein hyvältä. Minä en ole viime päivinä juurikaan tehnyt puutarhahommia, joitain pieniä yksittäisiä hommia vain. Osin syynä ovat sateet, osin muut puuhat. Tänään käyn istuttamassa osan esikasvattamistani hyötykasveista mökille, jos suinkin ehdin. Kovin kylmiä öitä ei enää pitäisi olla tulossa. Minä ajattelin käydä katsomassa, löytyisikö torilta edullisempia kesäkukkia kuin myymälöistä. Muutaman kukan raaskisi vielä ostaa kalliimpaankin hintaan, mutta kun haaveissa on vähän isommat kukkamäärät, niin yhteen kukkaan ei viitsi ihan kauhean montaa euroa kuluttaa. Hauska tuo legokimppu. Lintujen touhuja on mukava seurata ja se rauhoittaa mieltäkin ihan erilailla kuin televisio tuijotus.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!